5. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 5. 2004

Rytíři na Maltě

Byl rozfoukaný den. Ze zahrady plné rozkvetlých stromů byl z výšky výhled na Labe, na dvě hnusné elektrárny a na dmoucí se horu Říp. Balbíni se rozhodli, že dnes a právě tady se musí natočit televizní klipy pro volební kampaň do Evropského parlamentu. Foukal ostrý vítr a pražilo slunce. Balbíni točili v polích jakousi scénu s kozou a Sudeťákem. Že oni mu dají kozu a on jim dá za to mercedes. První koza byla hnědá, divoká a vypadala jako kamzík, tak ji vrátili.

Pak jim sice přivezli bílou kozu, ale tak divokou, že se nakonec utrhla a utekla tak, že se možná dodnes neví kam. Ale u toho jsem nebyl. Vyprávěl jsem si v rozkvetlém sadě s Jiřím Dědečkem a Kurtem Gebauerem o Krylovi, Evropě, umění, jazycích a tak, a Kurt mezitím pod rozkvetlou jabloní skládal zátiší. Vymyslel, že my tři kandidáti do Evropského parlamentu budeme mít Manetovu Snídani v trávě.

"Mně už jsou ty klipy docela jasné," říkal mi před několika dny balbín Petr Borka. "Akorát ještě nevím, co s vámi kandidáty. Vlastně se mi tam vůbec nehodíte." Kurt Gebauer to pochopil a vyřešil. Nebudeme mluvit, budeme jenom sedět v hezkém prostředí s dobrým jídlem, jedna oblečená holka v pozadí a druhá nahá s námi, abychom se měli jako Bůh ve Francii.

Dovedli jednu holku, ta ale řekla, že se úplně nesvleče, jenom po pás. Tak to na obraze není. Tedy jsme pokrčili rameny a mluvili důstojně dál o našich básnických tématech. Technické věci jsou záležitostí Balbínovy poetické strany. Ti zatím honili po poli kozu.

Uběhlo několik dalších hodin. Vše zůstalo při starém. Rozkvetlé stromy, zelená tráva plná květin, vítr, slunce, elektrárny, Labe a Říp. Pak se mezi květy objevila blondýna, a že jí to svléknutí vadit nebude. Byla tichá a usměvavá, ale do obrazu se mi nezdála dost dobrá. Jenže pohled člověka a pohled kamery je rozdíl. Říká se tomu fotogeničnost. Když jsem ji pak viděl nafilmovanou u zátiší s vínem, rozkvetlým stromem a námi kandidáty, užasl jsem, jak je krásná.

Několikrát jsme ten statický záběr zopakovali, za čtvrt hodiny to bylo hotové a zase jsme byli příjemně nadbyteční. Jirka Dědeček odjel, Kurt se rozhodl, že zůstane na zahradě až do druhého dne, a já se chvíli díval, jak balbíni blbnou se zabíjačkou. Pomazán v obličeji prasečí krví křičel Jiří Hrdina, geniální guvernér poetické strany, že evropské normy dodržíme, a políbil mladé děvče, na kterém zůstaly otisky té prasečí krve. Všichni řvali smíchy a bylo jasné, že to tak vydrží až do druhého dne, kdy to ještě dorazí oslavou vstupu do Unie. Mně bylo ale dobře a klidně jako na té Manetově Snídani, tak jsem se rozloučil a jel domů. Eliška je na škole v přírodě, Klárka u kamarádky, Kateřina na břišních tancích a přijde až o půlnoci a mně se chtělo být doma sám a uklidit si věci, protože jsem celý týden marodil, nic neudělal, ale vše zabordelil.

Chvíli jsem chodil bytem z místnosti do místnosti a sledoval, jak svítí dovnitř slunce. Myslel jsem na dnešní pálení čarodějnic, na narozeniny holandské královny a na zítřejší vstup. Stmívalo se podivně jasně slunečně a já jsem viděl v každém zákoutí našeho bytu nějaký Manetův obraz. Ticho a okouzlení. Pak zazvonil telefon. Zvedl jsem to.

"Tož, Jarku, ty seš doma?" říkala překvapeně moje máma z Olomouce. "Dívám se na televizu, jestli tě neuvidím zpívat kvůli té Evropě, a ty seš doma. A všichni tam só."

"Mě nikdo nepozval. To víš, na oslavy jsou slaviči, a to já nejsem."

"Tož to já tu televizu vypnu. Já myslela, že uvidím taky tebe, když slavijó tu Evropskó úniju. Ale ti, co tam vystupujó, to není ono. A pořád ten Gott..."

"Ten už nám zpíval, když nás na tancích brali do té sovětské únije. Možná tu samou písničku."

"No šak," dořekla máma. Letos je jí osmdesát sedm a kromě politiky už ji hodně věcí nebaví. Benešovi dodnes nezapomněla, že zrušil agrární stranu a přivedl k nám Rusy a komunisty...

Pak jsem se díval na BBC. Bushovo Waterloo se bude nejspíš jmenovat Fallujah. Škoda.

Potom následovala na BBC půlhodina o různých taktikách, jaké používají ptáci k tomu, aby mohli létat. Orel, kolibřík, kačena...všichni létají, ale každý z nich na to jde úplně jinak. Zcela mě ten problém pozřel, a než jsem to stačil domyslet, volal z tramvaje Vašek Trojan, že jede domů a nic slavit nebude.

"Tak dobře, ale jenom jedno," uzavřel to nakonec. Mně se nechtělo z domu, jemu se už chtělo jenom domů, ale nakonec jsme se sešli v hospodě. Naštěstí u nás dole v baráku. Černý Holanďan Aby mi natočil belgické kvasnicové pivo Hoegaarden, Thajka Nouk se mě zeptala, jestli budu také jíst, a číšnička Lenka mi řekla, že nemá nejmenší tušení, jak to teď budou mít Slováci s pracovním povolením v Česku, ale že je jí to úplně jedno. A Vašek vyprávěl o vědě, světě, politice a historii. Kvůli hokeji bylo málo hostů, tak jsme byli všichni kolem baru.

"A až za tisíc let nebudou žádní Češi ani Němci a vůbec žádný národy a bude se mluvit jenom jedním jazykem, tak bude konečně klid a nikdo nebude nikomu uřezávat hlavu kvůli tomu, že u nich doma se píše ve slově idiot tvrdý y," doplnil majitel Aleš jeden zákrut našeho mluvení. Jeho thajská přítelkyně se na nás šťastně usmívala, nerozuměla ani slovo a šla připravovat stoly na zítřek.

"Takže já můžu do Německa bez papírů, ale co ona, když pojede se mnou? Je také v Evropské unii, nebo jenom v Česku a do Německa potřebuje víza?" pokračoval Aleš, ale já ho neposlouchal.

"Tak a jsme tam," ukázal jsem na hodiny na stěně. Byla právě půlnoc. To s námi seděla i Kateřina. Ta šla před chvílí spát, ale to už jsme o den později, po kocovině a na chalupě.

Přijeli jsme na chalupu odpoledne, poprvé sami bez dětí. Bylo to příjemné. Jako kdysi v emigraci, když jsme se potkali. Byli jsme stejní, ale svět byl jiný. Byl rozdělený. Vrátit se domů nebylo možné.

Obešel jsem všechny kvetoucí stromy, pak zryl jeden velký záhon, ale vypadalo to spíš jako přesypávání písku, jak je všechno suché. Natáhl jsem hadici s vodou ke kompostům a nechal je nacucat. Katka udělala na venkovním ohništi sloní ucha. Tak jsme říkali v emigraci hovězím plátkům, které jsme si dělali o prázdninách na ohníčku. Ve Francii byly ty plátky velké jak sloní ucho.

"A blbý stát byl začleněn," řekla Kateřina, když jsme seděli do setmění na schodech před chalupou, dívali se na tmavé mraky rychle běžící po nebi a přes měsíc a vzpomínali. Pak jsme si vylezli ke mně do ateliéru a otevřeli flašku, která ode dneška zlevní o clo, ale asi ještě dlouho nebude stát polovinu, tak jak stojí tam u sebe doma ve Španělsku.

"A jsme šťastná generace, protože jsme zažili ještě tu státní krvavou hydru, ale už nevraždila, už jí ty zuby nesloužily, jen nám dala pochopit, jaké to je a jak se to dělá. A pak jsme dokonce zažili její pád."

"Ale po převratu ještě chytila druhý dech," doplnila Kateřina. "Ale dnes byla začleněna," usmála se ironicky. Sice vlastenci kvůli začlenění hydry táhli zmateně a výhružně na keltskou horu Blaník, ale našli tam jen kamení. Evropští rytíři mají dnes oslavu na Maltě a ti blaničtí tam samozřejmě nemohou chybět.

                 
Obsah vydání       5. 5. 2004
5. 5. 2004 Demokracii nelze vytvářet mučením
5. 5. 2004 Bush má o americkém mučení poskytnout interviewy arabským TV stanicím
4. 5. 2004 Američané "propustí polovinu vězňů"
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří  Venhoda
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...
5. 5. 2004 Zkurvení ducha ve sněmovně Zdeněk  Bárta
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům
5. 5. 2004 Případ středoevropských žadatelů o azyl v Británii bude řešit Nejvyšší soud
5. 5. 2004 Gott, Vondráčková a česká populární hudba Josef  Vít
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!
5. 5. 2004 Mámo, koupíme si pivní sestavu! Jan  Paul
4. 5. 2004 ČTK: Nejmenovaný zdroj je také zdroj... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 TELEGRAM
4. 5. 2004 Britská zbrojovka obrovskými částkami podplácela saúdské Araby
5. 5. 2004 Nestoudné hanění národa na základě náboženství je vždy nebezpečné Jana  Malá
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
4. 5. 2004 Irák: Američané začínají hovořit o odchodu ze země
4. 5. 2004 Karlovy Vary opět dějištěm justiční taškařice Robert  Kvacskai
4. 5. 2004 Američané nemají čas na úslužné lichotky Miloš  Kaláb
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
5. 5. 2004 Hospodaření OSBL za duben 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Mámo, koupíme si pivní sestavu! Jan  Paul
5. 5. 2004 Gott, Vondráčková a česká populární hudba Josef  Vít
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
5. 5. 2004 Demokracii nelze vytvářet mučením   
4. 5. 2004 Američané nemají čas na úslužné lichotky Miloš  Kaláb
3. 5. 2004 Vítej v EU, Stando! Štěpán  Kotrba
3. 5. 2004 O mladé Romce: Jak pomoci Tereza  Kaděrová
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?   
2. 5. 2004 Fukuyama: V islámském světě je množství liberálních reformátorů   
30. 4. 2004 Irák: Americká armáda má skandál s mučením vězňů   
30. 4. 2004 Stávkokaz Štěpán  Kotrba
29. 4. 2004 Antonín Dvořák: starý muž z nového světa Martin  Škabraha

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
5. 5. 2004 Zahradil dostal 8000 Kč za den, který promlčel...   
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   
3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?   
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
30. 4. 2004 The Sun: PANIKA! Vlna přistěhovalců zahltí v sobotu Británii!!   
30. 4. 2004 Příslib z Východu   
30. 4. 2004 Uprostřed britského euroskepticismu vítá Tony Blair nové členy EU   
30. 4. 2004 Evropo, vítej Miloš  Navrátil
30. 4. 2004 Vystěhuje Británie od zítřka na ulici 2500 českých a slovenských Romů?   
29. 4. 2004 Hospodářská deprese v Evropě   
29. 4. 2004 Nedokončená symfonie   
28. 4. 2004 Vyplašení zajíci během honu Miloš  Dokulil
28. 4. 2004 Bláboly Ludvíka Vaculíka Vladimír  Rott

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík
30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha
30. 3. 2004 Jak vidím krále české literatury Tomáš  Koloc
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
25. 3. 2004 "Laskavý humor" Bohumila Hrabala Jan  Čulík
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf