29. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 7. 2005

Kde Policie ČR porušila zákon a jak se mohou postižení účinně bránit

Právní rozbor situace na Czechteku a pomoc postiženým.

Sloupek
Bohumil Nuska


Těžce se překlepává,
když píše na svém starostroji!
Jak ty klapky na prsty se lepí
-- kloňk --
zatímco duch je těžký,
rozpolcen alkoholem.
Plok! -- Achla.
I otráveno je to nejcennější
a nejjemnější v člověku.
Novoslova na papíře se řadí,
jež smysl mu nedávají,
on všechno vidí dvojmo.
čte cosi, však obsah nevnímá.
Ne smysl vět, jen slova, slabiky.
Klk!... Čula.
Náhle bodnutí prudké lítosti --
vždyť aura kol hlavy mizí.
Již není asi aura,
vždyť opilí prý nemají svatozář!
To nejsou ani lidmi?
Rudá skvrna před očima sílí.
Však přesto nepropadá ten nešťastník,
dokonce zahlíží jakousi radost:
snáší se ještě doufání,
že někdy přece jen se vrátí,
a že je cosi stálého a nezničitelného,
ač on sám je pustý a prázdný...
a přesto i on stále trvá...
Tu náhle úder do zátylku
a prudký sesun:
Rozbijte děti všechny ty stroje
a struktury a pouzdra
a...
Upadl --


ze sbírky Okamžiky, Torst, Praha 1998 vybral Štefan Švec

31. 7. 2005

Ve Světové obchodní organizaci definitivně nedošlo k průlomu v mnohostranných obchodních jednáních, jak potvrdilo včera ukončené zasedání Generální rady této organizace (29. 7. 2005). Přes politickou vůli nejvyšších představitelů členů k dosažení předpokládaného pokroku vyjednavači nebyli schopni dohodnout se na jasných směrech jednání o liberalizaci obchodu se zemědělskými a průmyslovými výrobky a se službami, o nových pravidlech obchodování a o konkretizaci zájmů rozvojových zemí. To je špatným znamením i pro VI. konferenci ministrů v Hongkongu v závěru tohoto roku, která měla být předposledním stupněm k ukončení mnohostranných obchodních jednání zahájených v roce 2001 v Doha. Zpráva o stavu vyjednávání, kterou přednesl generální ředitel a předseda Výboru pro obchodní jednání a kterou přetiskujeme v příloze, neobsahuje nic povzbudivého. Nyní už jen největší optimisté věří v nové a rychlé nastartování vyjednávání, v úspěšnou ministerskou konferenci a v ukončení současného kola v dohledném termínu.

30. 7. 2005

sobota 16.45: Policie chystá rojnici, přicházejí informace z Czechteku.

30. 7. 2005

sobota 17.30: Podle telefonických informací od lidí na místě útočí právě těžkooděnci na účastníky akce slzným plynem, píše Bushka Bryndová. . Policie technoparty rozehnala slzným plynem. Bushka Bryndová nám předtím přeposlala tuto zprávu z místa:

31. 7. 2005

V neděli 31 července 2005 od 14 hodin proběhne před budovou ministerstva vnitra v Praze na Letné protest proti zásahu policie proti účastníkům taneční party Czechtech 2005, informuje Stanislav Penc.

30. 7. 2005

sobota 16.00 Na louku právě přijíždějí desítky policejních vozidel a řadí se v kordonu, přicházejí informace z Czechteku. Z oblasti se v podstatě nedá spojit s vnějším světem mobilními telefony.

30. 7. 2005

"Takto reagují policisté, upozorníte-li je, že porušují zákon," přicházejí informace z Czechteku.

29. 7. 2005

Ze samotné podstaty DIY kultury prostě není a nebylo nikdy žádného organizátora

Pátek 23.30: Policie vytváří umělé dopravní zácpy, a to i na dálnici.

Pátek 22.40: V oblasti se schyluje k obrovské bouřce.

Pátek 21.30: Přijíždíme, stejně jako stovky aut více či méně pojízdných po dálnici D5 ke Mlýnci. Situace na parkovištích u pump se blíží malým CzechTekkům. Auta, autobusy, mikrobusy a leccos, co se udrží na čtyřech kolech. Dredy, muzika, pivo. Jazyky snad všech národů Evropy. Dopravní policie monitoruje situaci, ale z aut nevystupuje.

pátek 19.35: Policie "uvolnila" blokovanou dálnici, nicméně technaři se nevzdávají. Czechtekk 05 by měl pokračovat. Místo prozatím nebylo sděleno, ale není vyloučeno, že se lokalita měnit nebude.

pátek dopoledne: Kvůli festivalu je zablokovaná část rozvadovské dálnice D5. Na úseku Mlýnec na 136. a Ostrov na 128. kilometru "havarijní stav"... Přístupové cesty, které se policie pokusila zablokovat, jsou veřejným prostranstvím ve smyslu §34 zákona o obcích, kde se říká, že taková místa jsou "přístupná všem bez ohledu na vlastnická práva k nim", popřípadě se může jednat o účelové komunikace, nehledě na fakt, že pokud se jedná o účelové komunikace ve smyslu §7 odstavce 1 zákona o pozemních komunikacích, tak ty slouží k výkonu vlastnických práv (tedy i práva dát souhlas s přístupem a pobytem na pozemku) majitelů na ně napojených nemovitostí.

MAPA TRASA

Budete-li příslušníky Policie ČR jakýmkoliv způsobem bezdůvodně obtěžováni, pamatujte na následující:

  • Vše pečlivě dokumentujte. Především služební čísla zasahujících policistů (ze zákona jsou povinni Vám ho sdělit) a jejich fotografie, poznávací značky policejních aut atd.
  • Nekomunikujte s "pěšáky" - nic nevědí a neznají ani své kompetence.
  • Budete-li k něčemu nuceni, nebo bude jakkoliv jinak zasahováno do Vašich práv či Vám budou ukládány povinnosti, chtějte vždy vědět, na základě kterého zákoného zmocnění se tak děje.
  • Bude-li Vám sděleno, že "mají své rozkazy", chtějte vždy vědět, kdo rozkaz vydal. Komunikujte pouze s velitelem zásahu, popřípadě tím, kdo rozkaz na místě vydal.
  • O všech úkonech Policie ČR vůči Vám si nechte vystavit kopii protokolu.
  • V případě vstupu příslušníků Policie ČR na pozemek konání festivalu je upozorněte, že vstupují na soukromý pozemek, kde nemají co pohledávat.
  • Nenechte si sahat na své vybavení či zvukovou aparaturu. Zákon o ochraně veřejného zdraví neumožňuje odnětí (vypnutí) zdroje hluku v případě zjištění překročení přípustných hygienických limitů hluku.
  • Nedávejte Policii ČR jakýkoli podnět k zásahu. Nenechte se vyprovokovat ke zbytečným projevům agrese, na to policie čeká.
  • Budete-li přesto zadrženi, nesdělujte policii žádné informace kromě jména, bydliště a data narození bez přítomnosti Vašeho právního zástupce.
  • Nepodepisujte žádný dokument, jemuž nerozumíte, či který jste si předtím pečlivě nepřečetli.
  • Policisté jsou placeni i z našich daní, připomeňte jim to!

30. 7. 2005

Malé zamyšlení nad velkým rozloučením s Pavlem Dostálem

Zdá se, že současná politická a pop-kulturní elita si potrpí na okázalost monstrózních pietních akcí úplně stejně jako kdysi komunisté. I tehdy sedávaly v hledištích desítky herců, zpěváků a jiných významných umělců, z nichž mnozí tam při podobných akcích usedají dodnes. Národní divadlo, symbol českosti a vyprázdněná ikona české identity, toho zažila už hodně.

30. 7. 2005

Ať je to jak chce, Czechtek je určitě jediný hudební festival v ČR, který má dopad na politickou scénu. Zdá se, že se z této původně zcela alternativní akce stává pravidelný a významný milník v politickém kalendáři. I letos se v návaznosti na minulý rok projednává celá věc na té nejvyšší politické úrovni. Loni došlo k zásahu až v okamžiku, kdy aniministr -- anipremiér Gross, toho času v politické karanténě, vycítil z obvinění policie z nečinnosti možné politické komplikace a ze své politické funkce nařídil úřední zásah.

Czechtek 2002 - mezinárodní technofestival, Andělka, Česká republika
29. 7. 2005
Freetekno komunita - od free spirit

tiskové prohlášení účastníků festivalu taneční hudby CzechTek 2005

My, autoři hudby, Djové, soundsystemy a další účastníci festivalu taneční hudby CzechTek 2005 prohlašujeme: Již brzy začíná 12. ročník legendárního festivalu taneční hudby CzechTek. Stejně jako v předchozích letech se ho zúčastní desetitisíce lidí z mnoha zemí Evropy i dalších kontinentů. CzechTek se bude konat na soukromém pozemku se souhlasem majitele, tudíž bude zcela legální. Po skončení festivalu bude jako po každém ročníku zajištěn úklid celého pozemku. Na akci samotné bude dostatek mobilních toalet, cisterna s vodou a byly provedeny veškeré úkony související se zajištěním hygieny a bezpečnosti návštěvníků tohoto festivalu.

Splnili jsme všechny zákonné náležitosti k tomu, aby festival proběhl bez obtíží. Vyzýváme proto Policii ČR, aby i ona dodržovala platné zákony a namísto tradiční nesmyslné perzekuce účastníků se podílela na hladkém průběhu celého festivalu např. řízením dopravy na přilehlých komunikacích tak, aby nedocházelo ke zbytečným blokacím příjezdových cest.

Czechtek 2002 - Andělka u obce Višňová na Frýdlantsku
29. 7. 2005

Komentář Martina Schulze pro Český rozhlas 6 by klidně mohl být nazván daleko stručněji. Policie lže. Protože lže. Novinářům i veřejnosti. Protože jsou u policie na čelném, zodpovědném místě hlupáci. Bouřlivá diskuse, která se pod článkem komentátora ČRo 6 rozvinula, vyjadřuje mínění dvou nesmiřitelných skupin - příznivců DIY open air parties a DIY kultury obecně - a jejich odpůrců. Martin Schulz píše:

Když to vyjádřím ve zkratce, CzechTek se od všech ostatních, podobně hlučných a podobně hojně navštěvovaných letních festivalů, vyznačuje tím, že programově nespolupracuje se státními, či polostátními sponzory. Nespolupracuje totiž s ničím, co připomíná naší nádhernou a nádherně zkomercionalizovanou materialistickou společností.

Má pravdu. Dokládají to i reakce na diskusním fóru pod článkem:

Ano, je to životní styl, podobně jako hippies. To, že na jaře vyjedete se svou dodávkou a procestujete celou Evropu a na podzim se vrátíte domů, to je životní styl. A proč nejsou schopni zajistit legální prostor? Protože jednoduše v týhle postkomunistický zemi to snad nejde, zkuste si zajít někam na obec a říct, že chcete nahlásit technopárty Czechtek. I když to bude Váš pozemek, za úklid se zaručíte a já nevím co ještě. Vždy se setkáte s odporem, ač Vám nikdo nemůže zakázat tuto akci, okamžitě na Vás pošlou hygienu a spoustu dalších institucí a nasázejí ohromné pokuty. Nicméně mi nic nezabrání, abych zítra vyjel, ještě nevím kam - a tam se budu bavit až do neděle, doufám, že i přes to všechno se podaří najít legální místo.

Komentář si přečtěte ZDE

DIY, techno a Czechtek TÉMA BL

Co to je "Do-It-Yourself Culture"? ZDE

Fotoreportáže BL z minulých ročníků Czechteku
 1  2   3  4  5   6  7  8   9  10   11  12  13  14 

29. 7. 2005

Vcelku mě zaráží jak velkou pozornost věnují česká média ( a to včetně Britských listů) akci zvané Czech Tek. Člověk neznalý věci by snad myslel, že se v tomto případě jedná nejméně o druhý Woodstock. Účastníci by snad měli být vnímáni jako nositelé svobody, novodobí hippies, kteří přicházejí na tento "intelektuální dýchánek" s nosnými myšlenkami, které spasí svět. Kdosi se snaží vzbudit dojem, že jde vlastně o vzpouru proti establishmentu a strnulosti systému, vyjádřený hudbou. Něco jako, když se ve 20. letech objevil jazz a v 50. letech rock 'n roll. Jistě, po zásazích Grossových mužů minulý rok má návštěva této akce nádech dobrodružství, ale je jen samotné porušení zákona rebelanstvím? Pokud vkročí na váš pozemek cizí osoba a vy se ji snažíte vypudit, jste proto zpátečník a škarohlíd?

30. 7. 2005

Bylo vkusné zařadit na LFŠ výstavu Štěpána Mareše v kontextu "revolty"?

Jak zde napsal Jan Čulík, Letní filmová škola opravdu nenabízí žádné zázemí pro ty, kteří by o ní chtěli aktuálně psát. A co hůře: před lety zde zájemci z řad diváků mohli publikovat v celkem otevřených Filmových listech - osmistránkovém deníku vydávaném na LFŠ. Psali sem nejen o filmech, ale také o doprovodných akcích LFŠ , a to často kriticky a polemicky, též vůči Filmovým listům samotným. "Škole" taková forma diskuse velmi slušela. Letos jsem v tomto ohledu učinil nepěknou zkušenost: pro čtvrteční vydání jsem po předchozím ohlášení nabídl Filmovým listům svou kritiku prezentace kreslíře Štěpána Mareše ze strany LFŠ jako "rebela" (hlavním tématem letos byla vzpoura, revoluce, revolta). Po opakovaném dotazu na osud článku mi šéfredaktor časopisu Martin Pomothy e-mailem odpověděl takto: "Zdravim. Je mi lito, ale ten clanek hned z nekolika duvodu nezverejnim. Jednim z tech duvodu je, ze by mi vas bylo lito... Neberte si to prosim osobne."

Plně respektuji právo šéfredaktora odmítat příspěvky, urážlivost a arogance způsobu, jakým to zhruba dvacetiletý mládenec M. Pomothy v mém případě učinil, je ovšem zarážející. Pro úplnost dodávám, že o filmu a kultuře píši např. do Cinepuru a Filmu a doby a že jsem se redakci Filmových listů řádně představil a jednal s ní naprosto korektně, byl jsem připraven text krátit atd.

29. 7. 2005

Jsem asi sentimentální, ale mám dojem, že mimo program na LFŠ v Uherském Hradišti promítaný zbrusu nový celovečerní film Bohdana Slámy Štěstí je nejlepším českým filmem posledního roku. Po čtvrtečním promítání v hradišťském Klubu kultury nám ovšem, jak se vyjádřil Zdenko Pavelka, redaktor kulturní přílohy deníku Právo, A. J. Liehm "plivl do polívky", neboť Slámův nový film označil za "strašný", za typickou červenou knihovnu. Dovoluji si nesouhlasit.

29. 7. 2005

Proč je nutná změna regulace chemických látek

V posledních dnech přinášejí významná britská a americká média (Times, Journal of the American Medical Association, Los Angeles Times, Newsweek atd.) rozsáhlé materiály o kontaminaci těl nejmenších dětí (či dokonce plodů vyvíjejících se v děloze matky) nebezpečnými chemickými látkami (např. ftaláty, bisfenol A, bromované zpomalovače hoření atd.), kterými jsme bohužel obklopeni v zaměstnání i doma. Nedávný průzkum potvrdil, že je jimi kontaminován i prach v českých domácnostech, kancelářích, ale také ve školkách a mateřských centrech.

Michael Marčák: Terorismus? No a co? Vaděj nám snad ty desetisíce lidí, co u nás zbytečně umřeli na silnicích ?
29. 7. 2005

CzechTek
28. 7. 2005
reakce na zveřejněný názor Tomáše Poláčka k akci CzechTek - My Nováci jsme dostatečně nepochopili "free kulturu"

CzechTek je skvělá akce, na které by se dala vydělat vážně hromada peněz a proto nechápu rozhořčení "Nováků". Celá akce trvá vždy pár dnů a co vím, nikdy se nekonala na nějaké úrodné půdě, ale vždy to byl prostě jen kus zarostlé nevyužité země, která nebyla delší dobu nijak používaná a s největší pravděpodobností by ani k ničemu nebyla používaná i na dále. Samozřejmě někomu patří, ono ostatně všude a všechno někomu patří - dokonce jedna firma z USA tvrdí, že jí patří Měsíc a prodává na něm pozemky...

29. 7. 2005

Člověk je stále víc fascinován svou racionalitou. Došlo to až tak daleko, že ji člověk vlastně považuje za lidství samo a všechno ostatní považuje za méně lidské nebo vůbec nelidské. Člověk je přece racionální bytost, jak nedávno napsal jeden pán.

Jak k tomu omylu mohlo dojít?

28. 7. 2005

CzechTek

reakce na článek Martina Boháče "Tak kde to letos bude?"

Autor podrobně líčí, "jak nám Novákům (Nenováci to co píše už dávno ví)" televize lže. Rozepisuje se kdo na tyto akce chodí - truhláři i vysokoškoláci, jestli berou drogy či neberou a že vše dělají zadarmo. Troufnu si tvrdit, že to většinu nás Nováků vůbec nezajímá!

29. 7. 2005

S názorem Aleše Uhlíře v článku "Pozůstatky sovětské koncepce v českém trestním právu" částečně souhlasím v tom směru, že pojem " nebezpečnost činu pro společnost (zkráceně se též užívá "společenská nebezpečnost", který z doby totality dosud přetrvává v českém trestním právu, je poměrně vágní a široký, ovšem pouhé jeho vypuštění z trestního zákona a tím odstranění tzv. materiálního pojetí trestného činu bez provedení úplné a důkladné rekodifikace trestního práva by mělo důsledek veskrze negativní.

29. 7. 2005

Ve svém sloupku s názvem "Je úkolem médií posilovat děsivé stereotypy?" Jan Čulík kritizuje českou žurnalistiku, neboť české noviny prý posilují "primitivní, černobílé stereotypy o "konfliktu civilizací", a podporují tak v české společnosti latentně silné rasistické a xenofobní postoje". Jmenovitě je v tomto ohledu kritizován komentátor Mladé fronty Dnes Martin Komárek včetně v kontextu nepřiliš vhodné, až kádrovácké vsuvky na téma jeho postojů za minulého režimu. Oproti tomu je jako příkladný vyzdvihován přístup britského Guardianu bagatelizujícího vliv místní muslimské komunity v Británii na tamní bezpečnostní situaci s akcentem na její nelehkou situaci v současné době.

29. 7. 2005

Děkuji panu Liehmovi za vysvětlení, že byl v čase procesu s Miladou Horákovou právě vyloučen z ministerstva zahraničí. Budu ale hodně nesympatický, když připomenu, že na ministerstvo nenastoupil po únoru 1948 s přesvědčením, že právě tvoří základy demokratického Československa? Skoro bych řekl, že jeho studium na Vysoké škole politické a sociální v letech 1945-1949 ho předurčovalo spíše k tomu hájit zájmy stalinského režimu, že?

29. 7. 2005

Potkal jsem A. J. Liehma v pátek ráno na koupališti v Uherském Hradišti a hned jsem mu tlumočil otázku Josefa Brože. Odpověděl: "V době procesu s Miladou Horákovou jsem byl z ministerstva vyhozen. Měl jsem vlasy ostříhané dohola a jako otec rodiny jsem skončil na dva roky na vojně." Liehm se octl uprostřed skandálu ohledně politické parodie na Nezvala a byl mj obviněn z trockismu. Po vojně pracoval v ČTK, na ministerstvo se směl vrátit až v roce 1956.

29. 7. 2005

Mám Antonína Liehma rád, také proto, že jsem s ním měl možnost několikrát o obecně-kulturních tématech v Paříži mluvit, ale především proto, že jeho časopis Lettre Internationale pro mne stále zůstává tím časopisem, který z hlediska evropské úrovně, nejen té francouzské, neměl konkurenci. Jeho překlady zůstávají i dnes tím, k čemu má smysl se vracet.

Píši to i proto, že je pro mne A.J. Liehm živoucí legendou odkazu levicové kultury. Nedávný dokument o Adolfu Hoffmeisterovi mi ovšem připomněl jednu nepatřičnou věc, která se nedá jen tak snadno přehlédnout, i když na ní občas rádi zapomínáme. To není hon na čarodějnice, rád bych si jenom některé věci ujasnil. A tak se sám sebe nahlas ptám: "Byli a jsou lidé jako Hoffmeister, Liehm či Kundera (při všech kvalitách, o nichž nepochybuji) oběti své doby, nebo byli naopak svého druhu jejími pilíři?"

A. J. Liehm
28. 7. 2005
Dneska se tu sice točí patnáct filmů do roka, nebo kolik. Naštěstí je nikdo ve světě nevidí.

Co je to svoboda tvorby? Svoboda tvorby je, že mám možnost zápasit o svůj projekt, o svůj názor, o svoje dílo s určitou šancí ten zápas vyhrát.

Dám vám příklad, úplně banální. Želary. Ten film tady dostal tygra, českého, který se tu jmenuje lev, já tomu filmu říkám "Národní divadlo na výletě" aneb "Válka v opeře". Ale o to mi nejde. Jde mi o to, že nikoho nenapadlo, ze všech lidí, co píší o filmu, že tento film byl v Československu už dávno natočen. Že se jmenoval Smrt si říká Engelchen, jmenuje se Jakubiskovi Zbehovia a jaké to byly filmy! A jediný český kritik tohle neřekl. Jediné české kino nenapadlo, že by se ty filmy měly pustit vedle sebe, aby obyčejný divák poznal, co je kultura a co je to kumšt a co není kumšt.

Český film nemá dnes kritiku, že se o Hřebejkových filmech píše, jako by to byla veledíla, to není ani o Hřebejkovi, to je o těch lidech, kteří to píší.

S Antonínem Jaroslavem Liehmem (nar. 1924), svědkem českého filmového zázraku z šedesátých let, českým novinářem, filmovým historikem a kulturněpolitickým komentátorem, hovořil v Uherském Hradišti ve středu 27. 7. 2005 Jan Čulík.

28. 7. 2005

V kotlině se nachází blíže neurčitelný počet spisovatelských organizací. Typická spisovatelská organizace, jak se zde pokouším charakterizovat, sdružuje spisovatele, ale není to úplnou podmínkou, neboť nemá přesně stanovený obsah své činnosti. Není to ani spolek, ani odbory, ani veřejně-prospěšný podnik. Jedinou podmínkou členství zřejmě je, že žádný spisovatel nesmí číst knihy jiných spisovatelů, smí pouze předstírat, že je četl, pokud je od nich dostal darem s věnováním.

Spisovatelská organizace má řekněme 250 členů. Z toho je 200 členů přes šedesát pět let -- průměrný věk v kotlině je 74. Z těch 250 členů neplatí cca 80 příspěvky vůbec, cca 100 tak činí tu a tam. Ostatní platí. Ti, kdo neplatí, říkají, že to nemá smysl, ti, kdo platí, říkají většinou, že to asi nemá smysl. Obě skupiny to zdůvodňují tím, že organizace je málo aktivní.

28. 7. 2005

Většina lidí čte beletrii jako způsob duševního cestování do neustále nových a nových světů představivosti, a stejně jako turisté bez přestání hledají něco nového, i čtenáři se soustavně pídí po nových a nových světech. Jedním takovým světem je také ten v němž kromě všeho toho, co známe z naší běžné existence existuje také Harry Potter se svými kouzly a triky. Ten už se letos otevřel pošesté dychtivým frontám, táhnoucím se v pátek o půlnoci kolem rohů na ulicích s knihkupectvími, či o víkendu nakupujícím své slané tyčinky v supermarketu. Námitníci si ovšem právem neodpustí poznámku, že je to vlastně všechno stejné.

29. 7. 2005
ČTK/AP: Dívka s pistolí. Černobíle nalakované nehty čtyřiatřicetileté Bušry Džabárové z 1. praporu 1. brigády irácké armády držící pistoli v centru Bagdádu na snímku z 12. června 2005. Bušra o sobě tvrdí, že je jedinou ženou v armádě, která vychází na hlídky v okolí ulice Haifa proslulém největším výskytem násilí.

Agentura Associated Press publikovala a ČTK převzala fotografii prý čtyřiatřicetileté Bušry Džabárové z 1. praporu 1. brigády irácké armády. Agentura neuvedla hodnost paní Džabárové, ale podle popisku tato žena o sobě tvrdí, že "je jedinou ženou v armádě, která vychází na hlídky v okolí ulice Haifa proslulém největším výskytem násilí." Bušra Džabárová drží v ruce sovětskou pistoli Tokarev TT-33 poválečného modelu, jejíž výroba skončila v roce 1952.

28. 7. 2005

Pan kolega Marčák uvádí: "Jako právník jsem s opravdovým nadšením přivítal neobyčejně průlomové rozhodnutí, kterým bylo zastaveno trestní stíhání toho mnohokrát vykradeného starého pána, který na další zloděje nalíčil past a ustřelil mu tak nohu." Toto jeho nadšení sdílím pouze částečně. Pozitivní na tom případu rozhodně je to, že soudci vzali v úvahu "realitu života", na druhou stranu je velmi negativní zprávou to, jaká ta "realita života" je.

27. 7. 2005
Radomír Luža
přepis přednášky, přednesené 7. března 2003 na konferenci "České a slovenské dvacáté století ve zpětném pohledu: desetiletí vřavy 1938-1948" v Českém a slovenském národním muzeu a knihovně v Cedar Rapids ve státě Iowa v USA

překlad Rudolf Převrátil

Ve své přednášce se snažím vysvětlit důvody tak dalekosáhlého opatření, jakým byl odsun sudetských Němců z Československa. Protože odsun nelze pochopit bez vykreslení historie jeho příčin, pokusím se shrnout význam událostí, k nimž došlo v česko-německých vztazích v první polovině dvacátého století. Fakta ukazují, že rozhodnutí odsunout v letech 1945-46 sudetské Němce je důsledkem politiky Adolfa Hitlera, Konráda Henleina a Karla Hermanna Franka. Období od roku 1918 do roku 1945 tedy tvoří celistvý blok, na jehož prvky nelze pohlížet mimo tehdejší historický kontext. V tomto smyslu představuje odsun závěrečnou fázi, do níž dospěly německo-české vztahy po skončení druhé světové války.

Autobus MHD
28. 7. 2005

MĚSTSKÁ HROMADNÁ DOPRAVA

V malém českém městě Třeboň funguje hromadná doprava bezplatně. Ačkoliv v našich zeměpisných šířkách je to výjimka, v zahraničí se s podobným přístupem setkáváme relativně často. A nedá se říci, že by zkušenosti byly špatné. Alespoň v Třeboni si bezplatnou dopravu vychvalují jak představitelé města, tak jeho obyvatelé, kteří ji používají. Podle nich stoupl počet přepravených osob, snížilo se množství automobilů v ulicích a přitom nedošlo k žádné ekonomické škodě vlivem zrušení poplatků. Takže by se zdálo, že je to příklad hodný následování. Nedávno se například problém jízdného řešil v Praze. Ovšem výsledek byl přesně opačný.

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2005 WTO: zklamání, nikoli katastrofa - nebo naopak? Ludmila  Štěrbová
30. 7. 2005 Pomníky stavíte, prosím vás, komu? Jan  Paul
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
27. 7. 2005 Je úkolem médií posilovat děsivé stereotypy? Jan  Čulík
26. 7. 2005 Katalog omylů František  Hrdlička, Zdena Bratršovská
26. 7. 2005 Univerzity a svět: Kdo s kým válčí? Radim  Valenčík
25. 7. 2005 Jste vozíčkář, práce není   
25. 7. 2005 Tajemství smokingu Alex  Koenigsmark
25. 7. 2005 Hus -- chaot a kruťas? Jan  Novotný

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina

Marihuana RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2005 Kouření konopí vyvolává u některých teenagerů psychotické stavy   
1. 6. 2005 Marihuanové lži Jakub  Ježek
12. 5. 2005 Konopí nezpůsobuje duševní choroby, ale dobře se tím straší veřejnost Bushka  Bryndová
6. 5. 2005 Konopí a zlá čarodějka marihuana Bushka  Bryndová
6. 5. 2005 Příznivci marihuany letos opět zaplní Letnou   
6. 5. 2005 Konopí způsobuje duševní choroby   
28. 2. 2005 Není oheň, jako oheň, aneb co potěší slušného občana Bushka  Bryndová
8. 2. 2005 Marihuana není nebezpečná Bushka  Bryndová
22. 10. 2004 Marihuana -- hra ministra s lžou Ladislav  Ďurkovič
12. 10. 2004 Máte vysokou spotřebu elektřiny, tedy vás odpojíme Miloš  Kaláb

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2005 Protest proti rozehnání technoparty Czechtek   
31. 7. 2005 Stručně - Czechtek a paragrafy Helena  Svatošová
30. 7. 2005 Czechtek je jen podružná záležitost Bohumil  Kartous
30. 7. 2005 Potrét z Czechteku   
30. 7. 2005 Czechtek: policie chystá rojnici   
30. 7. 2005 Policie rozehnala technoparty Czechtek   
29. 7. 2005 CzechTek 2005 - letos bude vše OK   
29. 7. 2005 c23chtek 2oo5 - Mlýnec - Přimda na Tachovsku   
29. 7. 2005 Český rozhlas: Policie varuje před CzechTekem, policie lže Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 CzechTek - zlatý důl Jan  Holík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   

Český film RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2005 Záznam noční Bohumil  Nuska
28. 7. 2005 Poprava milenců Petr Odillo Stradický ze Strdic
26. 7. 2005 Světlo Bogdan  Trojak
21. 7. 2005 Je třeba je zabíjet Karel  Škrabal
18. 7. 2005 Cítil jsem vinu i za to Petr  Štengl
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha
4. 7. 2005 ROMÁN V KOSTCE T. R. Field

Orgie konsumerismu: kontroly návštěvníků na kulturních akcích RSS 2.0      Historie >
8. 6. 2005 Jak je to s právy návštěvníků na kulturních akcích Patrik  Šebesta
3. 6. 2005 United Islands of Control & Profit podruhé? Petr  Šafařík
28. 6. 2004 Láhve bylo povinností odebírat, jinak by došlo ke škodě na zisku Patrik  Šebesta
18. 6. 2004 Dovolují občanské předpisy šacování? Jan  Rovenský
17. 6. 2004 Vynucení prohlídky zavazadel je dáno právem na ochranu majetku provozovatele - tedy i zisku Patrik  Šebesta
15. 6. 2004 "Boj proti terorismu" jako marketingový tah - malá, česká verze Petr  Šafařík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 7. 2005 Beethoven zvítězil nad zpěvákem Bono v boji o stahování z internetu   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
14. 7. 2005 Fox News: "Jak vás ohrožují Jane Fondová a BBC"   
30. 6. 2005 Hodina pravdy a spořádanosti v České televizi Bohumil  Kartous
28. 6. 2005 Digitální vysílání je více než jen technologická změna Štěpán  Kotrba
28. 6. 2005 New York Times: Bílý dům chce proměnit americké vysílání veřejné služby v provládní propagandu   
24. 6. 2005 BBC zavádí nový etický kodex   
24. 6. 2005 Poplatky: Deset piv měsíčně Štěpán  Kotrba
20. 6. 2005 ČT se vrátila do postavení servilního prostředníka Bohumil  Kartous

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Elton John: Skoncujte s globálním útlakem homosexuálů   
1. 7. 2005 Proč je registrované partnerství důležité pro všechny Václav  Beneš
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"   
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig