12. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Kanadský přístup k marihuaně
12. 10. 2004

Máte vysokou spotřebu elektřiny, tedy vás odpojíme

Zatracená marihuana, začalo ji pěstovat příliš mnoho lidí. Svítí jejím rostlinám a tedy spotřebovávají mnoho elektřiny. Z toho vyplývá, že kdo spotřebovává mnoho elektřiny, bezpochyby pěstuje marihuanu, a tedy jedná proti zákonu.

Policie na všechno nestačí, ale přece jsou zde lidé, kteří by mohli po straně pomoci. Nová liberální ontárijská vláda premiéra McGuintyho dostala nápad - zaměstnanci elektráren přece chodí odečítat elektroměry, a tedy vidí, kde se točí rychleji než jinde, a tak mají pěstitele marihuany jako na dlani. Stačí vydat zákon, který jim umožní takové spotřebitele odpojit od rozvodné sítě.

Poslankyně městské rady v Ottawě Jan Harderová označila tento nápad za naprosto pošetilý, protože by jednak vystavil zaměstnance elektráren zbytečnému nebezpečí, kdyby měli navíc zastávat úkoly policie, a kromě toho by se tím zlehčovala práce policie - proč zaměstnávat policisty, když mohou po straně jejich práci zastávat muži a ženy chodící dům od domu, kteří odečítají údaje na elektroměrech? Podle poslankyně Harderové nemají v popisu své práce úkol bojovat proti zločinu, ten má být vyhrazen policii.

Hlavní ontarijský státní prokurátor Monte Kwinter ale hodlá ještě letos na podzim prosadit vydání zákona, který dá každé elektrárně možnost, aby zrušila dodávku elektřiny do podezřelých domů i bytů, aniž by se takové podezření vůbec dostalo do rukou policie. Podle jeho názoru by se odečítání elektroměrů stalo novou formou neoficiální detektivní práce. Kwinter řekl, že má zodpovědnost za to, aby bylo podomácké pěstování marihuany zlikvidováno. Jestliže jsou elektrárny schopny zjistit zloděje elektřiny, kteří se napojují ilegálně na rozvodnou síť, mohou snadno zjistit i ty, kteří sice za elektřinu platí, ale spotřebovávají ji nějak příliš moc.

(Elektřiny prý ročně ukradou ilegální pěstitelé marihuany za téměř 80 milionů dolarů). Státní prokurátor dodal, že si všichni občané musí uvědomit, že jsou pěstírny marihuany řízeny nepřítomnými nájemníky a že ti lidé, kteří v takových domech žijí, jsou pouze personálem, který obsluhuje světla a pumpy. Ty domy nejsou jejich domovy, jsou to ilegální skleníky.

Mluvčí za společnost Hydro Ottawa prohlásila, že by musela společnost vyhodnotit situaci, kdyby měli být její zaměstnanci vystaveni nebezpečí a potom by se rozhodla, že se nového programu nezúčastní. Élise Proulxová zdůraznila, že jednou z priorit společnosti je bezpečnost práce zaměstnanců. Poslankyně Harderová se zeptala, co by měli měřiči elektřiny dělat v případech, že by se setkali s ozbrojenými opatrovníky marihuany. Kwinder ale opakoval, že chce vydat zákon co nejrychleji, aby se tím urychlill boj proti marihuaně: "Jedním z problémů, které má policie, je nutnost nejdřív získat povolení k domovní prohlídce. Kdyby místo policie pracovali měřiči elektřiny, nebylo by takového povolení třeba".

A potom poukázal na naše statky nejcennější, což jsou naše děti: "V mnoha těchto budovách žije neuvěřitelně mnoho dětí a ty jsou všechny vystaveny chemikáliím, které se při pěstování používají, elektřině a různým nástrahám proti vetřelcům".

Začátkem letošního roku se sešli zástupci bank, elektráren, pojišťoven a obchodníků s pozemky se zástupci bezpečnostních složek, aby projednali, jak společnými silami zlikvidovat marihuanový průmysl, který má jen v Ontáriu roční obrat přes miliardu dolarů. Paul Hamelin, prezident Ontarijské asociace policejních prezidentů, nabádal, aby se do boje zapojila celá společnost. V provincii je totiž velice mnoho pěstitelů nezákonného zboží a jejich činnost se nadále rozšiřuje.

Podle zprávy nazvané "Zelený příliv", vydané policejními prezidenty loni v prosinci, má marihuana vypěstovaná v rodinném domku průměrnou hodnotu 200 až 500 tisíc dolarů. Obvykle patří domek osobě, anebo je v pronájmu osoby, která je podezřelá ze styků s organizovaným zločinem. Jakmile se domek upraví pro pěstování, bývá najata laciná pracovní síla, nejčastěji přistěhovalec, aby na rostliny dohlížel a opatroval je.

To je situace, za které se k pěstování dostávají děti - jsou to početné rodiny opatrovníků rostlin. Loni v zimě našla policie v obci Richmond Hill šest dětí ve věku od 18 měsíců do 15 let, které spaly na nepovlečených matracích v domku, ve kterém se pěstovalo marihuany za 320 tisíc dolarů. Sousedi měli za to, že žije v domku 8-členná rodina.

Poměrně často se k problému užívání marihuany vyjadřují různí odborníci i laici. V předešlém příspěvku byla zmínka, že středoškolští studenti začínají dávat přednost marihuaně před alkoholem, ale alkohol je společensky přijatelný i když vede k mnoha smrtelným dopravním nehodám, kdežto marihuana je nezákonnou drogou. Ve způsobu konzumace se podobá tabáku, jenže ten je ještě stále společensky přijatelný, zatímco používání marihuany stíhá policie. V Kanadě se k původní zprávě vyjádřil Russell Barth: "Myslím si, že jedním z důvodů, proč studenti přecházejí na marihuanu, je problém opatřit si alkohol a tabák - prodavači tohoto zboží požadují předložení průkazu o věku zákazníka. Teenageři si ale mohou koupit marihuanu bez takového dokladu od svých spolužáků na hřištích i na školních dvorech. Jenže toto platilo o alkoholu v době prohibice. Jakmile byla zrušena a nad prodejem alkoholu byla vyhlášena státní nařízení, problém se podstatně zmenšil. Jestliže se dnes mládež ještě stále dostává k alkoholu a k tabáku, je to vina dospělých a nikoliv těch mladých.

Jiným důvodem může být okolnost, že se o marihuaně neříká mladým lidem pravda. Jsou pouze varováni, že se jedná o extremně nebezpečnou látku, jenže toto tvrzení není vědecky podložené. Mladí lidé se dovídají, že vláda uvažuje o dekriminalizaci marihuany, protože ta začíná být společensky přijatelná. A také se dovídají o některých lidech, pro něž platí výjimky, takže dostávají vládní licence, aby si mohli marihuanu opatřovat a usnadňovat si od následků epilepsie, roztroušené sklerózy a chronických bolestí. Studenti tedy vidí, že to s tou nebezpečností marihuany není tak zlé, jak se jim to líčí a že se vlastně asi jedná o medicinální bylinu".

Barth dodal, že jedním způsobem, jak snížit poptávku po marihuaně je legalizovat ji a potom kontrolovat její používání podle věku, jak se to děje s alkoholem a tabákem - čili by byla k mání jen pro občany, kteří dosáhli určitého věku. Rozhodně nefungují propagandistické akce pod hesly "Jednoduše řekněte 'Nechci'" ("Just Say No").

Na druhé straně víme o tom, že je pro policejní prezidenty boj proti marihuaně otázkou jejich existence. Kdyby jí nebylo, museli by si najít jinou nezákonnost, proti níž by mohli bojovat. V neposlední řadě máme na jihu paranoidního Velkého bratra, který vykonává na kanadskou vládu nátlak, aby zlikvidovala na svém území veškerou marihuanu, zejména proto, že se v Kanadě pěstuje skutečně prvotřídní surovina.

                 
Obsah vydání       12. 10. 2004
12. 10. 2004 Pražská Národní knihovna bude omezovat volný přístup k internetu
12. 10. 2004 Podpora zájmů Českého telecomu, internetových kaváren, cenzury?
11. 10. 2004 O přístupu k internetu v knihovnách v Británii Jan  Čulík
12. 10. 2004 Poslání Národní knihovny je jiné než zpřístupňovat internet Hanuš  Hemola
12. 10. 2004 Krajská státní zástupkyně: Zahájení trestního stíhání Dalíka a Večerka bylo nezákonné
12. 10. 2004 Proč se nemluví o dopravní obslužnosti Miloš  Dokulil
12. 10. 2004 Nebezpečný věk Václav  Dušek
12. 10. 2004 Lidé v ČR jsou bohatí, protože se v Delvitě prodává drahá zmrzlina Bohumil  Kartous
12. 10. 2004 Znovu rasistické reakce na fóru Lidových novin
12. 10. 2004 Bezpečnost není absolutní, je to proces
12. 10. 2004 Británie: Pracujte do 70 let a dostanete od vlády 1,5 milionu Kč
12. 10. 2004 Blair se připravuje na třetí funkční období a plánuje změny sociálního státu
12. 10. 2004 Jezděte autem a zachraňte planetu
12. 10. 2004 Údaje o CO2 jsou špatné
11. 10. 2004 "Povstalci mají právo nás zabíjet"
12. 10. 2004 Michael  Marčák
12. 10. 2004 Máte vysokou spotřebu elektřiny, tedy vás odpojíme Miloš  Kaláb
11. 10. 2004 Zemřel Christopher Reeve, herec, který představoval Supermana
11. 10. 2004 Vědci zaznamenali drastický vzrůst CO2
11. 10. 2004 Kongres proti trestu smrti Simone  Radačičová
11. 10. 2004 Vstupenka na ples je v pořádku, teď ještě dýchněte do balónku Miloš  Kaláb
10. 10. 2004 Co motivuje vrahy rukojmích?
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
9. 10. 2004 Úřady se pokusily umlčet server Indymedia
11. 10. 2004 X. jubilejní seminář britského filmu 2004
11. 10. 2004 Královské šaty a královské parohy Efraim  Israel
10. 10. 2004 Hospodaření OSBL za září 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Marihuana RSS 2.0      Historie >
12. 10. 2004 Máte vysokou spotřebu elektřiny, tedy vás odpojíme Miloš  Kaláb
11. 10. 2004 Vstupenka na ples je v pořádku, teď ještě dýchněte do balónku Miloš  Kaláb
9. 6. 2004 Drogy hýbou světem Jiří  Šimůnek
25. 5. 2004 Cannabis: Perspektivní protinádorový lék?   
3. 5. 2004 Medzi politikou a rozumom Erich  Goode
27. 4. 2004 Million Marihuana March podporuje rozdělení drog   
26. 3. 2004 Lidovci míří klidně do hrobu Boris  Cvek
19. 3. 2004 Pořadatelé letošního MMM podporují usnesení vlády, úřadu Prahy 7 se to nelíbí   
1. 12. 2003 Holandsko si ponechá coffee shopy   
3. 10. 2003 Policejní trávobraní: manévry ve squattu Milada kvůli dvěma pytlíkům marihuany Štěpán  Kotrba
1. 9. 2003 Christianie v ohrožení Marta  Taberyová
30. 6. 2003 Tráva, Mareš a Komorous Michael "xChaos" Polák
2. 6. 2003 Marihuana legální v kanadském Ontariu Bushka  Bryndová
31. 5. 2003 Marihuana v ČR: Legalizace nebo prozatím jen dekriminalizace? Štěpán  Kotrba
15. 5. 2003 MMM 2003 - Stojaté vody drogovej politiky na Slovensku Matúš  Ritomský