14. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 1. 2005

Případ televize Nova

Opětovný vstup bermudsko-americké společnosti CME do televize Nova rozčeřil vlny na české mediální scéně. K tomu se ještě pojí zprávy z parlamentní vyšetřovací komise, která se nechává slyšet, že Česká republika prohrála tzv. stockholmskou arbitráž o deset miliard korun kvůli podvrženému dokumentu. Současný europoslanec Vladimír Železný, který ví, že média nejvíc zaujme nějaká nehoráznost, s přehledem prohlásil, že arbitry zažaluje. Mlha, do které kauzu od počátku balili její protagonisté, začíná ještě houstnout.

Ti, kteří televizi Nova ovládají dnes, nemají zájem se v minulosti pitvat. Vědí, že by si tím nijak nepomohli, a tak hrozí, že se z lekce, kterou Česká republika od arbitrů dostala, a kterou potvrdil švédský soud, opět uvaří dost nechutná česká politická bramboračka. Začněme povzdechem nad českým parlamentním Kocourkovem.

14. 1. 2005

Americké porušování lidských práv zmobilizovalo teroristy a dává špatný příklad režimům, které se snaží ospravedlňovat své vlastní porušování lidských práv, konstatovala ve čtvrtek čelná mezinárodní lidskoprávní organizace Human RIghts Watch.

Mučení a ponižování vězňů v Iráku, v Afghánistánu a v zálivu Guantánamo ochromila důvěryhodnost USA jako obránce lidských práv a jako oponenta terorismu, konstatuje tato organizace ve své letošní výroční zprávě.

14. 1. 2005

Tento prezidentský úřad, více než který jiný, využívá klasických nástrojů propagandy. Je téměř nemožné si představit Bushův prezidentský úřad bez televize Fox News a pravicových rozhlasových stanic.

Prezidentem vymyšlených, fiktivních krizí, nazval George W. Bushe ve čtvrtek americký deník Washington Post:

Až budou zpětně historikové hodnotit Bushův prezidentský úřad, nejpravděpodobněji si povšimnou, že to, čím se Bush mladší odlišuje od ostatních amerických prezidentů, nejsou krize, které zvládl, ale krize, které si vymyslel. Charakteristickým rysem Bushova prezidentského úřadu jsou fiktivní krize. Ve snaze dosáhnout cílů, které si určil, než převzal úřad - totiž svržení Saddáma Husajna a privatizaci amerického sociálního zabezpečení - si George W. Bush vymyslel krize tam, kde žádné neexistovaly.

A tak se Irák stal jasným a bezprostředním nebezpečím pro americké domovy a krby, ježil se zbraněmi hromadného ničení, jaderný útok byl otázkou pár minut.

16. 1. 2005

Virtuální bohoslužba nejen pro první dny nového roku

Čtení: Jan 1,1-14 Text: Židům 11,1

První měsíc roku bývá nejen plný bilancí uplynulého roku, ale je také tradičně věnován prognózám, očekáváním a nadějím přicházejících měsíců či obavám z nich. A to jak v životě pospolitém, tak soukromém. Začátek kalendářního roku bývá plný předsevzetí a přání, která do příštích dnů artikulujeme. Pro sebe, pro svou zemi, pro svůj svět.

To nejdůležitější, co bychom si však měli přát, předsevzat si a udělat pro to něco je, aby naše přání a přání našich bližních nebyla tak urputná a naléhavá, abychom kvůli nim přeslechli, co si od nás všech nejen počátkem roku přeje Bůh. Zejména u těch, kteří jsou postaveni do odpovědnosti a kterým byla svěřena moc je to životně pro nás pro všechny důležité.

14. 1. 2005

Nyní, několik týdnů po Bushově volebním vítězství, už není zapotřebí politické propagandy a vládnoucí američtí Republikáni začínají hovořit otevřeně, že Irák je katastrofa a že Spojené státy potřebují pomoc Evropy. Píše o tom v britském konzervativním deníku Daily Telegraph Alec Russell:

14. 1. 2005

Nedávno jsem informoval čtenáře Britských listů o příběhu mladého manželského páru kubánských exulantů, Liuvera a Maydy Saboritových a o jejich trápení s vyjednáváním o vydání dětí z Kuby do České republiky. Připomínám, že manželé opustili Kubu s turistickým pasem a výjezdní doložkou. Kubánské úřady jim podle zvyklostí, které dobře známe i od nás z našich dřívějších zkušeností, nepovolily vycestovat i s dětmi, devítiletým Yancarlosem a dvaapůlletou Ivanou. Manželé tedy svěřili děti babičce a odcestovali do České republiky.

14. 1. 2005

"Největší Čech"

aneb v ČT nevědí, co chtějí

Původně jsem chtěl psát o tom, jak asi je vedle nereálného Cimrmana reálný Žižka s Anežkou Českou, nakolik byl Lucemburk vychovávaný ve Francii Čechem a kolik současných mediálních chimér může pomýšlet na to, že je překoná a stane tak v lidově národní historii na jejich ramenou. A taky o tom, kdo z případných horkých favoritů by měl být diskvalifikován z mnohem pádnějších důvodů, než je chybějící zápis v matrice. A to proto, že Jára Cimrman se stane za všech okolností "morálním vítězem". Studuji-li internetové stránky ČT, mám dojem, že se v ČT nemohou Cimrmana dopočítat. A že Cimrman bude tím, kdo bude v očích lidu tím opravdovým velikánem. A taky, že by měla komerční televize v den vyhlášení "oficiálního" vítěze druhého referenda v českých dějinách udělat demonstrativní bojkot a pasovat Cimrmana na Největšího Pecha. Ale v tom je ukryto to zásadní, to, v čem se ČT hrozně mýlí. Kdyby nechali Cimrmana Cimrmanem a celou tu pitomost tomu přizpůsobili, byl by z toho vynikající mediální happening -- a navíc obrovská sledovanost.

ČT se asi zpočátku dost lekla.

13. 1. 2005

Média jednohlasně odsoudila ministryni Emmerovou za "zdražení léků". Tatáž média a titíž povrchní komentátoři zatracují tutéž ministryni proto, že se brání zavádění "spoluúčasti ve zdravotnictví". V prvním případě litují chudáky pacienty s nízkými důchody, kterak se po jedené návštěvě lékárny vypotácí zcela ožebračeni. Vždyť přece ti většinou staří a nemocní lidé zaslouží po své celoživotní práci podporu a pochopení a od ministryně se jim dostává jen ústrků! V druhém případě označují titíž novináři tytéž pacienty za líné a práce se štítící individua zneužívající štědré pomoci státu, bezdůvodně polykající léky a stále obtěžující lékaře zbytečnými návštěvami.

14. 1. 2005

Pojďme volit opravdu ty největší Čechy, tedy ty, co opravdu ovlivnili světovou kulturu a myšlení (buďme k sobě jako národu upřímní -- Pravda přeci vítězí!), míní Roman Černík a Pavel Brenkus.

Sigmund Freud (Příbor na Moravě), Bernard Bolzano (žil a pracoval v Praze), Edmund Husserl (rodák z Prostějova), Georg Mendl (žil a pracoval v Brně), Egon Schiele (1911 maloval v Českém Krumlově, odkud pocházela jeho matka), Franz Kafka (co k tomu dodávat), Johannes Keller, Robert Desnos (žil a zemřel v Terezíně), Albert Einstein (přednášel v Praze), René Descartes (bojoval na Bílé hoře), Gustav Mahler (rodák z Kaliště u Humpolce).

14. 1. 2005

Sociální řetězy mají za následek páchání krutostí všeho myslitelného druhu. Naše demokracie je spíše demokrácením. Koridory vystavěné pachateli, placenými z peněz daňových poplatníků, fungují zdárně a ku prospěchu kormidelníků, brázdících po neskonale rozlehlé souši. Možná vystaví budoucí generace mauzoleum lidské zvrhlosti. Profilová slabost zvolených sociálních pionýrů je známa, není k smíchu, spíše k pláči. Programové změny nebyly vyhrazeny, ale jsou nahrazeny bez většího vysvětlování -- politická scéna pracuje ve zchudlé výpravě s přesvědčením o velkolepém představení, jenže se pohybuje spíše než v opeře v laciném šantánu. Investice do špatných politických satir by žádný intendant neposkytl, nenavštívil by sponzory a neriskoval dobré jméno divadla.

14. 1. 2005

(Bulvární) bouře ve sklenici vody

Princ Harry (20) se vypravil na maškarní večírek v kostýmu důstojníka Rommelových nacistických jednotek, bojujících za druhé světové války v Africe, s páskou s hákovým křížem na paži. Britský bulvární deník The Sun ho na maškarním večírku vyfotografoval. Vyvolalo to vůči Harrymu obrovskou vlnu kritiky.

14. 1. 2005

Do známkového hodnocení dítěte se promítá především porovnání se spolužáky a subjektivní žebříček hodnot vyučujícího, zdůrazňuje Šárka Jindrová v reakci na článek Bohumila Kartouse "Rodiče nechtějí o dětech nic vědět". Trojkař ve výběrové třídě se v běžném vyučování stává primánem jen proto, že tamní trojkaři a horší by v porovnání s ním mohli nebo měli propadnout. Trvá-li učitel na přesném znění při výkladu a nevšímá-li si schopnosti použít vyučovanou látku v logických souvislostech, opravdu těžko zjistíme, k jakým oborům směrovat děti.

Aceh: Vojáci v Indonésii
14. 1. 2005

"Naše bezpečnostní operace pokračuje, jediným rozdílem je, že může být menší rozsahem a intenzitou." Tak se pro agenturu AFP vyjádřil podplukovník Nachrow z indonéského vojenského generálního ředitelství pro informace. Mluvil o nevyhlášeném výjimečném stavu, ve kterém se poslední dva roky nachází tsunami nejhůře postižená indonéská provincie Aceh. A pokračoval: "Všechny naše síly v Acehu v zásadě pokračují ve svých úkolech v rámci bezpečnostních operací. Ale velkou část svého času se musí podílet i na humanitárním úsilí. Pokračujeme v raziích v podezřelých oblastech GAM (Free Aceh Movement -- Hnutí za svobodný Aceh) a zůstáváme bdělí."

Indonéská provincie Aceh se nachází ve výjimečném stavu od května 2003, kdy ji obsadilo padesát tisíc vojáků indonéské armády v rámci operace proti GAM.

13. 1. 2005

Migrace příslušníků romských komunit v posledních letech není návratem ke "kočování", ale převážně útěkem z místa, kde je to nesnesitelné, do míst, kde to snad bude lepší.... "Ghettoizace", charakterizovaná podmínkami bydlení pod jinak běžným standardem, nedostupností sociálních služeb a dopravy, vysokým výskytem sociálních patologií a kriminality i některých nemocí, právní nejistotou bydlení a hrozbou vystěhování a často i prostorovou separací od většinového obyvatelstva - je nejpalčivějším sociálním problémem české společnosti a českých Romů v prvním desetiletí 21. století.

Zprávu o stavu romských komunit v ČR, která se poprvé od dob Bratinkovy zprávy z roku 1997 pokouší přinést kompletnější pohled na situaci Romů v ČR, se včera zabývala vláda ČR. Zpracování předkládané zprávy bylo uloženo místopředsedovi vlády pro výzkum a vývoj, lidská práva a lidské zdroje usnesením vlády ze dne 16. června 2004 č. 607 s termínem do 31. prosince 2004. Její smyslem není Informaci a Koncepci nahradit (ty budou předloženy vládě k projednání do 28. února 2005 spolu s návrhem nových opatření), ale doplnit nezaujatými, objektivními informacemi o stavu romských komunit, jak plynou z rozrůstajícího se poznání akademických, univerzitních a výzkumných pracovišť i jiných nezávislých zdrojů.

Podle informací sdružení Dženo, vláda včera materiál nepřijala a vrátila k připomínkovému řízení. Výhrady se údajně týkaly nedostatečně zpracovaných výzkumů.

Plné znění Zprávy DOC

13. 1. 2005

Antonín Novotný se kdysi vyjádřil na adresu bývalých vysokých funkcionářů KSČ a bezpečnostního aparátu, jako např. Rudolfa Slánského nebo Bedřicha Reicina, kteří se v padesátých letech stali obětmi nezákonných procesů, že je semlely stejné mlýny, které pomáhali roztáčet. V této souvislosti má pojmenování Grossova utajeného policejního týmu názvem "Mlýn" kouzlo nechtěného (nebo snad někoho při "křtu" napadlo, že jeho zřízení se může jednou stát Stanislavu Grossovi osudné a vybavila se mu stejná vzpomínka jako nyní mně?). Totéž se totiž bude říkat, bude-li mít provalení existence "Mlýna" účinek, který by se dal očekávat v každé konzolidované demokracii, tedy pád "mlynáře."

13. 1. 2005

Napříště se skoro vždy Miloš Forman snažil filmovat taková témata, která zároveň s relevancí pro středoevropskou kulturu měla i relevanci pro kulturu americkou. Prvním takovým filmem s dvojím kulturním vyzněním byl Přelet nad kukaččím hnízdem, pro Středoevropany vášnivý protest proti omezování osobní svobody, pro Američany zfilmovaná verze kultovního, uctívaného literárního díla Kena Keseyho. Možná, že se nám tím dvojím kulturním kontextem snaží Forman naznačit řešení frustrace, kterou v Americe zažil, když přijel a jejímž důsledkem je film Taking Off. Dokáží-li totiž jeho pozdější filmy hovořit zároveň ke středoevropskému i americkému divákovi, ale ke každému jinak, možná tím Forman dokazuje, že naše životní zkušenosti jsou konec konců všude stejné, i když si to neuvědomujeme.

Ve středu večer 12. ledna zahájil Jiří Králík v kině Světozor letošní ročník nesmírně záslužného Projektu 100, to jest deseti dalších uměleckých filmů ze světa i z českého prostředí, které během roku 2005 půjdou v České republice do distribuce ve 110 kinech.

Letošní rok Projektu 100 byl "spuštěn" - za přítomnosti kameramana Miroslava Ondříčka - promítáním Formanova filmu z r. 1971 Taking Off, jednoho z deseti letošních filmů. Viděl jsem ten film před lety v britské televizi, v Československu ani v České republice nebyl dosud nikdy uveden do kin. Popřejme mu do českých - a pak i do slovenských - kin šťastnou cestu.

Formanovo Taking Off je film o nepřenositelnosti lidské zkušenosti. Je sice založen na bedlivém, kritickém a ironickém pozorování, jak se chovají lidé (a dělají ze sebe idioty), jaké si Forman vypěstoval v Československu v šedesátých letech, a praktikuje ho tentokrát na amerických objektech, avšak hlavní myšlenkou filmu je svědectví o kulturní nepřenositelnosti "jiné" zkušenosti. Forman přichází do Spojených států a uprostřed "revoluce hippies" v šedesátých a začátkem sedmdesátých let vidí, že tam existují dva národy, obrovský generační rozpor, a ti lidé si naprosto nerozumí. Ten pocit znám i já, argumentuje, mám jinou kulturní zkušenost, kterou vy tady nechápete, protože jste ji nezažili. Natočím tedy film o tom, jaké to je toto nedorozumění. A to je film Taking Off.

13. 1. 2005

V úterních LN vyšel zajímavý článek o tom, jak se přistupuje k možnostem slovního hodnocení žáků a studentů. Text zejména citoval zkušenosti z některých škol, které předložily tuto možnost rodičům a očekávaly jejich reakci. Ta byla kupodivu většinově negativní. Zdánlivá malichernost se ale při hlubším pátrání po důvodech jeví dost nepochopitelně - je-li to opravdu většinový názor, pak nemají rodiče o své děti zájem. Nechtějí o nich nic vědět.

13. 1. 2005

Google zpřístupnil archivy Usenetu od jeho počátků v roce 1981 až po rok 2001. Jsou tam opravdové klenoty - třeba skromná zpráva Linuse Tovardse, že kdyby to někoho zajímalo, tak vymyslel operační systém, který si každý může upravovat podle sebe :-).

13. 1. 2005
"Pokud se pro oběti tsunami sejde mnohem méně peněz, než by bylo potřeba, je to částečně díky jiným prioritám -- jmenovitě válce v Iráku."
George Monbiot, spisovatel a novinář

Zatímco naše solidarita míří k tisícům obětí tsunami a lidé na celém světě sahají hluboko do kapsy, do tváří vlád by mělo být vmeteno naše pohrdání; nejenom, že jejich "štědrost" byla zastíněna reakcí veřejnosti, ale vypadá ještě více uboze v porovnání s jejich vlastními výdaji na zbrojení. Vezměme například cenu jednoho bombardéru B-2 -- nehorázné dvě miliardy dolarů.

z britského týdeníku SchNEWS přeložil Pavel Houdek

13. 1. 2005
komentář k článku Rory Olafa Fairsleeho "Proč je pro nás dnes důležitý Spinoza"

Připadá mi, že autor vykládá Spinozu poněkud jednostranně na základě Theologicko-politického traktátu, a nepřihlíží ke Spinozově Etice, která může být v rozporu se závěry, které se autor pokouší vyvodit z Traktátu. Hlavním problémem je to, že v Etice lze subjekt chápat tak, že je pouze atributem substance (Boha čili přírody, příp. světa) a je možno ho převést na kauzální nexus, na "kontext".

13. 1. 2005
Rory Olaf Fairslee
Přeložil Štěpán Steiger

" ...lidstvo si ukládá vždy jen takové úkoly, které může
vyřešit neboť se při přesnějším zkoumání vždy ukáže,
že úkol sám vzniká tam, kde materiální podmínky jeho
řešení jsou již dány nebo kde jsou alespoň
v procesu vzniku."

Karl Marx, Předmluva ke kritice politické ekonomie, 1859

V současnosti žijeme v dozvuku století nezdařených revolucí. Co je ještě horší, tyto časy jsou nejrepresívnější dobou po druhé světové válce, a navíc -- bylo by jen blahovolně mírným tvrzením říci, že "levice" je všeobecně v naprostém zmatku a že ztratila smysl svého směřování. V mlze kolektivního chaosu, jemuž čelíme, vyvstává otázka, jak jsme sem dospěli.

12. 1. 2005

Jsem zmaten reakcí světa na tragédii, kterou způsobila tsunami. Proč okolo toho dělají noviny, televize a politikové takové scény? Proč sebrala britská veřejnost pro osoby, které přežily, více než 100 milionů liber, a proč nyní slibuje Tony Blair "statisíce milionů liber"? Proč přislíbila Austrálie 435 milionů liber a Německo 360 milionů liber?

Citujeme z článku, který v britském deníku Guardian v úterý publikoval člen týmu Monty Pythonů Terry Jones:

6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2005 Svádět fiasko s arbitráží na podvržený dokument je alibismus Václav  Žák
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík
13. 1. 2005 Cesta do minulosti s Googlem Filip  Rožánek
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
12. 1. 2005 Volný trh sám o sobě neodstraní chudobu   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
11. 1. 2005 Otazník nad svobodnými volbami v USA Martin  Mrzena
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2005 Být na místě Stanislava Grosse Boris  Cvek
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   
15. 12. 2004 Británie musí vyšetřit smrt iráckého civilisty   

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
19. 10. 2004 Zelená Evropa: tmavozelený západ, světlezelený jih, šedozelený východ Pavel  Pečínka
22. 9. 2004 Nezralí zelení Milan  Hamerský
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina

Školství RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Katedra architektury v Cambridge nakonec nebude zrušena   
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous
12. 1. 2005 Dluhy se maj platit nejen o vánocích   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
11. 1. 2005 České vysoké školy potřebují především inteligenci a snahu... Ondřej  Leinert
11. 1. 2005 Vysokoškolské školné nevyřeší nic   
10. 1. 2005 Na českých vysokých školách je nutno zavést školné   
10. 1. 2005 Stát studenty nepodporuje. Naopak   
10. 1. 2005 Vyřeší vážné problémy českého vysokého školství skutečně zavedení školného? Jan  Čulík
7. 1. 2005 Student: čeští politikové nám brání získat vzdělání   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka