13. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 1. 2005

Migrace příslušníků romských komunit v posledních letech není návratem ke "kočování", ale převážně útěkem z místa, kde je to nesnesitelné, do míst, kde to snad bude lepší.... "Ghettoizace", charakterizovaná podmínkami bydlení pod jinak běžným standardem, nedostupností sociálních služeb a dopravy, vysokým výskytem sociálních patologií a kriminality i některých nemocí, právní nejistotou bydlení a hrozbou vystěhování a často i prostorovou separací od většinového obyvatelstva - je nejpalčivějším sociálním problémem české společnosti a českých Romů v prvním desetiletí 21. století.

Zprávu o stavu romských komunit v ČR, která se poprvé od dob Bratinkovy zprávy z roku 1997 pokouší přinést kompletnější pohled na situaci Romů v ČR, se včera zabývala vláda ČR. Zpracování předkládané zprávy bylo uloženo místopředsedovi vlády pro výzkum a vývoj, lidská práva a lidské zdroje usnesením vlády ze dne 16. června 2004 č. 607 s termínem do 31. prosince 2004. Její smyslem není Informaci a Koncepci nahradit (ty budou předloženy vládě k projednání do 28. února 2005 spolu s návrhem nových opatření), ale doplnit nezaujatými, objektivními informacemi o stavu romských komunit, jak plynou z rozrůstajícího se poznání akademických, univerzitních a výzkumných pracovišť i jiných nezávislých zdrojů.

Podle informací sdružení Dženo, vláda včera materiál nepřijala a vrátila k připomínkovému řízení. Výhrady se údajně týkaly nedostatečně zpracovaných výzkumů.

Plné znění Zprávy DOC

13. 1. 2005

Antonín Novotný se kdysi vyjádřil na adresu bývalých vysokých funkcionářů KSČ a bezpečnostního aparátu, jako např. Rudolfa Slánského nebo Bedřicha Reicina, kteří se v padesátých letech stali obětmi nezákonných procesů, že je semlely stejné mlýny, které pomáhali roztáčet. V této souvislosti má pojmenování Grossova utajeného policejního týmu názvem "Mlýn" kouzlo nechtěného (nebo snad někoho při "křtu" napadlo, že jeho zřízení se může jednou stát Stanislavu Grossovi osudné a vybavila se mu stejná vzpomínka jako nyní mně?). Totéž se totiž bude říkat, bude-li mít provalení existence "Mlýna" účinek, který by se dal očekávat v každé konzolidované demokracii, tedy pád "mlynáře."

13. 1. 2005

V úterních LN vyšel zajímavý článek o tom, jak se přistupuje k možnostem slovního hodnocení žáků a studentů. Text zejména citoval zkušenosti z některých škol, které předložily tuto možnost rodičům a očekávaly jejich reakci. Ta byla kupodivu většinově negativní. Zdánlivá malichernost se ale při hlubším pátrání po důvodech jeví dost nepochopitelně - je-li to opravdu většinový názor, pak nemají rodiče o své děti zájem. Nechtějí o nich nic vědět.

13. 1. 2005

Napříště se skoro vždy Miloš Forman snažil filmovat taková témata, která zároveň s relevancí pro středoevropskou kulturu měla i relevanci pro kulturu americkou. Prvním takovým filmem s dvojím kulturním vyzněním byl Přelet nad kukaččím hnízdem, pro Středoevropany vášnivý protest proti omezování osobní svobody, pro Američany zfilmovaná verze kultovního, uctívaného literárního díla Kena Keseyho. Možná, že se nám tím dvojím kulturním kontextem snaží Forman naznačit řešení frustrace, kterou v Americe zažil, když přijel a jejímž důsledkem je film Taking Off. Dokáží-li totiž jeho pozdější filmy hovořit zároveň ke středoevropskému i americkému divákovi, ale ke každému jinak, možná tím Forman dokazuje, že naše životní zkušenosti jsou konec konců všude stejné, i když si to neuvědomujeme.

Ve středu večer 12. ledna zahájil Jiří Králík v kině Světozor letošní ročník nesmírně záslužného Projektu 100, to jest deseti dalších uměleckých filmů ze světa i z českého prostředí, které během roku 2005 půjdou v České republice do distribuce ve 110 kinech.

Letošní rok Projektu 100 byl "spuštěn" - za přítomnosti kameramana Miroslava Ondříčka - promítáním Formanova filmu z r. 1971 Taking Off, jednoho z deseti letošních filmů. Viděl jsem ten film před lety v britské televizi, v Československu ani v České republice nebyl dosud nikdy uveden do kin. Popřejme mu do českých - a pak i do slovenských - kin šťastnou cestu.

Formanovo Taking Off je film o nepřenositelnosti lidské zkušenosti. Je sice založen na bedlivém, kritickém a ironickém pozorování, jak se chovají lidé (a dělají ze sebe idioty), jaké si Forman vypěstoval v Československu v šedesátých letech, a praktikuje ho tentokrát na amerických objektech, avšak hlavní myšlenkou filmu je svědectví o kulturní nepřenositelnosti "jiné" zkušenosti. Forman přichází do Spojených států a uprostřed "revoluce hippies" v šedesátých a začátkem sedmdesátých let vidí, že tam existují dva národy, obrovský generační rozpor, a ti lidé si naprosto nerozumí. Ten pocit znám i já, argumentuje, mám jinou kulturní zkušenost, kterou vy tady nechápete, protože jste ji nezažili. Natočím tedy film o tom, jaké to je toto nedorozumění. A to je film Taking Off.

13. 1. 2005

Britské ministerstvo vnitra ustoupilo nátlaku některých čelných britských spisovatelů, kteří se obávají, že plánovaný nový zákon, který má kriminalizovat výroky "vyvolávající náboženskou nenávist", povede k potlačení svobody slova.

Spisovatel Salman Rushdie, který byl v omsdesátých letech ve fundamenalistickém Íránu odsouzen k smrti za svůj román Satanské verše a další 200 spisovatelů, kteří se hlásí k nejrůznějším náboženským vírám, podepsali dopis britskému ministru vnitra, který požaduje, aby s nimi ministr o této věci bezodkladně jednal. Nyní přišla z ministerstva odpověď v tom smyslu, že ministr vnitra Charles Clarke spisovatelům v této věci vyhoví. Jednání s ním by se mělo konat někdy příští týden.

13. 1. 2005

Krize britských vysokých škol:

Po zuřivé celostátní diskusi o likvidaci kateder na nejrůznějších britských univerzitách bylo ve středu oznámeno, že katedra architektury na univerzitě v Cambridgi, která měla být zrušena, bude zachráněna. Tamější univerzitní učitelé totiž hlasovali proti jejímu zrušení.

Rozhodnutí zachránit tuto katedru následovalo po její spěšné a drastické restrukturalizaci - 6 z nynějších 17 učitelů na katedře bude nuceno z univerzity odejít - a po rychlém vypracování plánu, jehož cílem má zlepšit výzkumný status této katedry.

Tato mezinárodně renomovaná katedra poklesla podle byrokratických měřítek britského státu (tzv. RAE, Research Assesment Exercise) z nejvyššího hodnocení (5) na 4 a přišla tak o 350 000 liber na výzkum. Vedení univerzity pak letos na podzim rozhodlo, že katedra bude zrušena. Následovala intenzivní veřejná kampaň na její záchranu, jíž se účastnil i známý britský komik Gryff Rhys Jones.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 1. 2005

Google zpřístupnil archivy Usenetu od jeho počátků v roce 1981 až po rok 2001. Jsou tam opravdové klenoty - třeba skromná zpráva Linuse Tovardse, že kdyby to někoho zajímalo, tak vymyslel operační systém, který si každý může upravovat podle sebe :-).

Michael Marčák:  Měli jsme tu jeden pohádkový policejní tým. Chodil tam - nevím kam a vyšetřoval to - nevím co.
12. 1. 2005

13. 1. 2005

500 pro, 137 proti, 40 poslanců se zdrželo. Takový je výsledek dnešního hlasování v Evropském parlamentu, který schválil nominálně tzv. Evropskou ústavu. Většina poslanců si od schválení slibuje posílení kampaně ve prospěch ratifikace v 25 zemích Evropské unie.

Europoslanci schválili zprávu, kterou připravili Richard Corbett ze socialistické frakce a Inigo Mendez de Vigo z lidové frakce, jež ústavu přijímá a "předpokládá bez rezervy její ratifikaci", uvádí agentura AFP.

13. 1. 2005

Pracovník knihkupeckého supermarketového řetězce Waterstones Joe Gordon, 37, se stal prvním britským bloggerem, který přišel o zaměstnání, protože publikoval na internetu deník, v němž se občas zmínil o tom, že jsou některé dny v zaměstnání "špatné" a posmíval se svému šéfovi za to, že nosí sandály.

13. 1. 2005

Není pravda, že papež Jan Pavel II. neapeloval na lidi, aby se modlili za mrtvé v Iráku, jak napsal Terry Jones, upozorňuje Antonín Les. Stačí si projít dokumenty Svatého stolce, abychom snadno zjistili, že papež Jan Pavel II. vyzýval k modlitbě za oběti v Iráku ve svých promluvách např.: 2.3.03, 9.3.03, 16.3.03, 30.3.03, 6.4.03, 20.4.03, 12.,13. a 16.11.03, 17.1.04, 6.4.04, 20.4.04 (poselství Urbi et Orbi).....

Další materiály najdete na stránkách /rv.omadeg.cz

Prosím, přesvědčte se sami....

Michael Marčák:  Nezdržuj, Komenský, tady nebudou na školství prachy ani v novým tisíciletí...
11. 1. 2005

13. 1. 2005
Rory Olaf Fairslee
Přeložil Štěpán Steiger

" ...lidstvo si ukládá vždy jen takové úkoly, které může
vyřešit neboť se při přesnějším zkoumání vždy ukáže,
že úkol sám vzniká tam, kde materiální podmínky jeho
řešení jsou již dány nebo kde jsou alespoň
v procesu vzniku."

Karl Marx, Předmluva ke kritice politické ekonomie, 1859

V současnosti žijeme v dozvuku století nezdařených revolucí. Co je ještě horší, tyto časy jsou nejrepresívnější dobou po druhé světové válce, a navíc -- bylo by jen blahovolně mírným tvrzením říci, že "levice" je všeobecně v naprostém zmatku a že ztratila smysl svého směřování. V mlze kolektivního chaosu, jemuž čelíme, vyvstává otázka, jak jsme sem dospěli.

13. 1. 2005
komentář k článku Rory Olafa Fairsleeho "Proč je pro nás dnes důležitý Spinoza"

Připadá mi, že autor vykládá Spinozu poněkud jednostranně na základě Theologicko-politického traktátu, a nepřihlíží ke Spinozově Etice, která může být v rozporu se závěry, které se autor pokouší vyvodit z Traktátu. Hlavním problémem je to, že v Etice lze subjekt chápat tak, že je pouze atributem substance (Boha čili přírody, příp. světa) a je možno ho převést na kauzální nexus, na "kontext".

13. 1. 2005

Většina lidí si přeje, aby se naše Česká republika plně integrovala do Evropského společenství. Mimo jiné hlavně také proto, že už máme dost lží, přebujelé korupce a politických šarvátek. Od naší integrace si slibujeme, že ve společenství vyspělých demokracií a spolu s pevnější legislativou již nebude tak jednoduché obcházet zákony, podvádět a lhát. V takovém společenství doufám snáz najdeme lepší zákony, inteligentnější politickou reprezentaci, odstranění vysoké kriminality.

13. 1. 2005
"Pokud se pro oběti tsunami sejde mnohem méně peněz, než by bylo potřeba, je to částečně díky jiným prioritám -- jmenovitě válce v Iráku."
George Monbiot, spisovatel a novinář

Zatímco naše solidarita míří k tisícům obětí tsunami a lidé na celém světě sahají hluboko do kapsy, do tváří vlád by mělo být vmeteno naše pohrdání; nejenom, že jejich "štědrost" byla zastíněna reakcí veřejnosti, ale vypadá ještě více uboze v porovnání s jejich vlastními výdaji na zbrojení. Vezměme například cenu jednoho bombardéru B-2 -- nehorázné dvě miliardy dolarů.

z britského týdeníku SchNEWS přeložil Pavel Houdek

Michael Marčák:  Jakpak by mohly jít kšefty, Izák,když rabi předpověděl, že opravdová lichva bude v Čechách až v 21. století?
12. 1. 2005

13. 1. 2005

Jenom noticku k článku pana Milana Valacha Křesťané a demokracie. Tvrdí v něm, že historie nás poučuje o napětí mezi těmito dvěma jevy. Bylo to pro mne velice překvapivé zjištění, neboť demokracie vznikla, vyvíjela se a nejpevněji je zakotvena v zemích, které jsou dodnes velice křesťanské (USA) nebo stojí na křesťanské kultuře (Skandinávie, Británie, Nizozemí...). Mezi ideovými vůdci vznikající demokracie bylo mnoho křesťanů, např. John Locke nebo George Washington, oba anglikáni. Atmosféra amerických evengalikálních církví byla a je navíc často prosycena ideou obce a rovnosti, všeobecného kněžství, voleb, práva na názor a úctou k pluralitě.

13. 1. 2005

KUPTE SI

K dostání ve vybraných knihkupectvích, cena 196 Kč.

"Trochou bláznivé belletrie" nazval Ladislav Klíma svůj román Skutečná událost, sběhnuvší se v Postmortalii. Úryvek z něj k vydání připravila a komentovala Erika Abrams a otiskujeme ho - z části vůbec poprvé - na konci tohoto čísla Revolver Revue. Povídka Shylock na Něvě od amerického spisovatele ruského původu Garyho Shteyngarta pojednává o současném zbohatlíkovi a chudém malíři Čartkovovi, odehrává se v dnešním Petrohradě a přeložila ji Veronika Tuckerová.

12. 1. 2005

Tato nekompromisní droga řádí mezi českými Romy tak, že by mohla mít pro celou komunitu fatální následky. Panu Lakatošovi nejvíc vadí, že drogy mezi Romy distribuují zase Romové a přemýšlí o pomstě. Jeho manželka zase hledá záminky, pod kterými by policie zavřela její další děti do vězení. Jedině v kriminálu jsou totiž podle ní před smrtící drogou chráněny.

plné znění článku ZDE

12. 1. 2005

Odborník na zdravotnictví řekl otevřeně:

Děti by neměly užívat mobilních telefonů v důsledku skutečnosti, že stále existuje znepokojení ohledně možných zdravotních rizik, která mobilní telefony představují. Uvedl to v úterý čelný britský odborník, sir William Stewart z National Radiological Protection Board, britského státního ústavu, který monitoruje, zda jsou občané vystavováni nebezpečné radiaci.

12. 1. 2005

Jsem zmaten reakcí světa na tragédii, kterou způsobila tsunami. Proč okolo toho dělají noviny, televize a politikové takové scény? Proč sebrala britská veřejnost pro osoby, které přežily, více než 100 milionů liber, a proč nyní slibuje Tony Blair "statisíce milionů liber"? Proč přislíbila Austrálie 435 milionů liber a Německo 360 milionů liber?

Citujeme z článku, který v britském deníku Guardian v úterý publikoval člen týmu Monty Pythonů Terry Jones:

12. 1. 2005

Stvořeniny lidského úpadku nám předkládají neustálou pohotovostní službu věrozvěstů blahobytu. Vidím zemi bohatou, oplývající všemožným laciným zbožím, lidmi chtivými a snadno polapitelnými, nedbajícími v nejmenším na matku zemi, majícími pochybné moto: jen kupředu se budu drát! Bleskové uchopení bohatství má zelenou -- i když bez souhlasu Zelených. Smutný pohled na krajinu snů.

11. 1. 2005

Jsou intelektuálové blanickými rytíři, jejichž čas přijde, až bude národu nejhůře? Podle Rudolfa Převrátila tomu tak je. Nelze sice počítat s žádnou významnou politickou stranou, "to ale nic nemění na tom, že si odpor, až nadejde čas, bude muset najít svůj politický výraz."

To je do značné míry mýtický prvek v seriózně míněném článku.

Jan Paul popsal realitu opravdu velmi pesimisticky. Plebejství, prachy, loutky a konzum nezní nijak povzbudivě. Jenže možná, že před tím než začal autor polemiky psát, měl vzít v úvahu, o čem Paulovo sdělení vypovídá.

12. 1. 2005

Je psaní kritických recenzí v ČR trestný čin?

48letá Dagmar Patrasová se prý rozhodla podat "orgánům činným v trestním řízení" na Britské listy trestní oznámení za "trestný čin pomluvy a trestný čin porušování cizích práv" za to, že publikovaly kritickou recenzi jejího pořadu Vánoce s Dádou. Článek kritizoval kýčovitost a manipulativnost pořadu, mj. to, jak se Patrasová v pořadu obléká a chová, a vyjádřil podezření, že se v pořadech s Dagmar Patrasovou Česká televize zřejmě dopouští skryté reklamy. Napsal to v úterý tradiční autor článků o Dagmar Patrasové v deníku Blesk, Miroslav Graclík.

Miroslav Graclík, Blesk: Dáda Patrasová: "Chtějí mě zničit" ZDE

Miroslav Graclík, Blesk: Patrasová: Svléknu se a spasím svět! ZDE
Štěpán Kotrba: "Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově" ZDE
Bohumil Kartous: "Dáda není dada" ZDE
Vojtěch Fatka: "Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka"ZDE
6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík
13. 1. 2005 Cesta do minulosti s Googlem Filip  Rožánek
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
12. 1. 2005 Volný trh sám o sobě neodstraní chudobu   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
11. 1. 2005 Otazník nad svobodnými volbami v USA Martin  Mrzena
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
7. 1. 2005 Beránek versus Štěpánek -- ochočená revoluce? Pavel  Pečínka
7. 1. 2005 Asociace mezi idejemi Davida Huma Stanislav  Heczko

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   
15. 12. 2004 Británie musí vyšetřit smrt iráckého civilisty   

Školství RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Katedra architektury v Cambridge nakonec nebude zrušena   
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous
12. 1. 2005 Dluhy se maj platit nejen o vánocích   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
11. 1. 2005 České vysoké školy potřebují především inteligenci a snahu... Ondřej  Leinert
11. 1. 2005 Vysokoškolské školné nevyřeší nic   
10. 1. 2005 Na českých vysokých školách je nutno zavést školné   
10. 1. 2005 Stát studenty nepodporuje. Naopak   
10. 1. 2005 Vyřeší vážné problémy českého vysokého školství skutečně zavedení školného? Jan  Čulík
7. 1. 2005 Student: čeští politikové nám brání získat vzdělání   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2004 OSN: Sexuální skandál v Kongu novým Abu Ghraib?   
10. 12. 2004 Soud zakázal násilníkovi vstup do bytu   
10. 12. 2004 Ženy jsou ignorované oběti konfliktů po celém světě   
9. 12. 2004 Nejhorší zločin na světě   
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?   
26. 11. 2004 Postavenie ženy v 19. storočí Zuzana  Pinčíková
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
23. 11. 2004 Týden proti násilí na ženách   
13. 10. 2004 Násilí a běsnění Václav  Dušek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka