20. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 9. 2004
Kromě nevalné hygieny vadí člověku, který pochází z většiny západních zemí, že Češi, kteří pracují ve službách, se vůči zákazníkům chovají chladně a nezdvořile (v obchodech, v restauracích a na úřadech); vadí jim, že Češi do zaměstnání chodí v sandálech, že se jejich vlasů nedotkl hřeben, že kouří v uzavřených prostorách, že neustále bijí děti, vadí jim široce rozšířený alkoholismus, xenofobie a drobné krádeže na pracovišti.

Když jsem mluvil s českými přáteli o obvinění, že cikánské ženy v České republice byly nuceně sterilizovány, povšiml jsem si, že vteřinu mlčeli, než vyjádřili nesouhlas s touto praxí.

Jediným způsobem jak získat v této věci celou pravdu, by bylo vyvolat v této věci diskusi s přítelem, který zásadně rád říká, co si opravdu myslí, bez ohledu na to, jak je to kontroverzní. Standa však chytře obrátil role a snažil se ze mě dostat, co si já myslím o Cikánech, na základě mých zkušeností s nimi v České republice.

20. 9. 2004

Občas se čtenář českého tisku pobaví nad zprávami o soudních případech, ve kterých jsou žalováni američtí výrobci cigaret za to, že někdo zemřel na následky kouření a jindy zase síť rychlého občerstvení za enormní obezitu svých strávníků. Vesměs všichni se zasmějí, jak jsou ti Američani úplně blbí, no kdo to kdy viděl, abych se soudil za to, že z vlastní vůle kouřím dvě krabičky denně, nebo že se krmím výhradně hamburgerem a rozpuštěným černým cukrem.

20. 9. 2004

Reakce na článek "Filozofové v jeskyni"

Pavel Urban s potěšením konstatuje, že francouzští muslimové masově neprotestují proti zákonu o zákazu nošení náboženských symbolů na státních školách, a že odmítají únos dvou francouzských novinářů inspirovaný bojem proti tomuto zákonu. Zároveň říká, že neví proč tak činí. Já mu to pošeptám: odmítají podporovat terorismus.

Pavel Urban má sice rád Platónovu (skutečně Platónovu) metaforu O jeskyni (Ústava), ale vadí mu na ní filozof, který podle Platóna má schopnost promítat lidem podobu světa idejí. Rezignuje tedy na Platónovu gnoseologickou konstrukci a stává se agnostikem. A tomu odpovídá i stoický přístup k marným snahám uvidět něco víc než pavučiny. Stoikové ovšem považovali za zbytečné polemizovat o nepoznatelném, což se o Pavlu Urbanovi říct nedá.

Není ale až tak mojí věcí prát se o jeskyni, to si jistě Martin Škabraha vybaví sám. Zato bych se rád vyjádřil k pasážím článku Filosofové v jeskyni, který se týká zpochybňování některých myšlenek vzešlých z mého vžívání se do role teroristy.

18. 9. 2004

Rozsáhlé patnáctiměsíční hledání zbraní hromadného ničení v Iráku dospělo k závěru, že jedinými chemickými a biologickými zbraněmi, na nichž pracoval režim Saddáma Husajna, bylo malé množství jedu, který se měl pravděpodobně užívat při politických vraždách.

Z předběžné verze konečné zprávy Iraq Survey Group, která koluje ve Washingtonu, vyplývá, že nebyly nalezeny žádné známky údajných zbraní hromadného ničení, jejichž existenci prezentovaly Spojené státy a Británie jako ospravedlnění útoku na Irák. Iraq Survey Group také nenalezla žádné důkazy, že by se Irák býval snažil rekonstruovat svůj program jaderných zbraní.

20. 9. 2004
Místo úvodu zpráva z deníku PRÁVO z 8. září 2004

Novým správcem brněnské Zbrojovky je Martin Kopčil. Včera jej vybral a dosadil do funkce soudce Krajského obchodního soudu (KOS) v Brně Radovan Dospěl. Předchozí správkyni Ilonu Strmiskovou, která noprávněně užívala akademické tituly inženýrky ekonomie a doktorky práv, zprostil funkce. "Hledal jsem odborníka na řízení podniku, daně a účetnictví. Nový správce by měl tuto podmínku splňovat. Je zároveň právník a bydlí v Brně", řekl Právu Dospěl... Ilona Strmisková je nyní hospitalizována, nemůže tedy zatím předat svoji funkci. "Tuto povinnost jsem jí uložil v usnesení, zatím se však správce bude muset zorientovat sám", uvedl Dospěl. Strmisková nebude zatím vyjmuta ze seznamu správců, kterými soud disponuje. Právu to řekl soudce KOS v Brně Jan Kozák. "Paní Strmisková splňuje všechny zákonné podmínky, dosud je bezúhonná. Počkáme, jak dopadne šetření policie," dodal.

Pokračování prvního dílu krimiseriálu "Není svazák jako svazák a není zbrojovka jako Zbrojovka" ZDE

20. 9. 2004

Více než rok poté, co prezident Bush oslavoval ukončení války v Iráku, řekl v neděli britský premiér Tony Blair, že Británie nyní "vede v Iráku novou válku".

20. 9. 2004

Povolit eutanázii?

Britští lékaři pomáhají podle čelné expertky na eutanázii zemřít téměř 20 000 nevyléčitelným pacientům ročně. Zveřejnění této informace zřejmě povede k obnovení diskuse o tom, zda by se neměla přece jen povolit eutanázie.

19. 9. 2004
Informace o schůzce zveřejnily Britské listy a to byl podle Grossova poradce Ivana Fišery důvod, proč se premiér rozhodl zápis ze setkání nepodepsat.

Stanislav Gross týden po schůzce se Stanislavem Pencem nepodepsal zápis, který byl se setkání pořízen, informuje Penc. Namísto toho tiskový odbor Úřadu vlády vydal v pátek v 18.20 vyjádření, které publikujeme níže. Zveřejňujeme i zmiňovaný zápis ze schůzky dne 10.9., který napsal Ivan Fišera, i dopis Stanislava Pence.

Zdeněk Škromach
20. 9. 2004

Sociální demokrat Škromach si myslí, že pravdivé a úplné informování voličů v médiích je v rozporu s členstvím v ČSSD

"Musíte si vybrat, jestli být člen strany, nebo novinář", pravil místopředseda ČSSD Škromach a já se v tu chvíli lekl, že se čas vrátil o patnáct let zpět a já sedím proti všemocnému soudruhu Jakešovi... Neklepal jsem se strachy tehdá, nepo...u se ani dnes. Nehodlám si vybrat.

Škromachova reakce na tiskové konferenci po skončení sobotního zasedání ÚVV ČSSD, která pobavila a udivila přítomné novináře, následovala po kontroverzi, kterou jsem vyvolal , když jsem si potvrdil pravost získaného dokumentu a ohradil jsem se proti porušení stanov, ke kterému v té souvislosti došlo ze strany předsedy ÚKK a předsednictva strany. Kontroverzi reflektoval Nedělní svět a deník Česká média. Celý spor však započal poté, co Britské listy informovaly s maximální možnou objektivitou o událostech, ke kterým v ČSSD došlo. Nedezinterpretovaly výsledky uzavřeného jednání na základě "nejmenovaných zdrojů", ale zveřejnily hlavní příspěvky v plném znění - jako zvuky. Někteří členové ÚKK ČSSD se domnívali, že médiím lze přikazovat, co zveřejní a co ne... Obsah jednání, které jsem s těmi pány vedl, jsem poté zveřejnil. Zatímco já předpokládal, že tímto to skončilo, předseda ÚKK byl jiného názoru a své soukromé hodnocení dal na papír a předložil předsednictvu strany.

20. 9. 2004

Proč nezaplatit miliardy firmě Diag Human 1.

Rozhodčí senát "rozhodl", že firma Diag Human byla poškozena "nekalou soutěží", když ji bývalý ministr Martin Bojar údajně poškodil tvrzením, že jde o neseriózní firmu... Tím byl údajně potvrzen "základ škody" a nyní se přistupuje ke stanovení "výše škody".

Obchodní zákoník definuje v § 44, odst. 1 "nekalou soutěž" takto: "Nekalá soutěž je jednání v hospodářské soutěži, které je v rozporu s dobrými mravy soutěže a je způsobilé přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo spotřebitelům. Nekalá soutěž se zakazuje."

20. 9. 2004
Petr Záras
Mně přijde veselé i to, že snad budeme agresivní pacienty, kteří občas chtěj třeba pořezat sebe nebo i tebe, nebo urvou nohu od stolu a praštěj člověka do hlavy, léčit tím, že je budeme přesvědčovat...

Rozhovor se zaměstnancem psychiatrické léčebny v Bohnicích o kauze klecových lůžek, která se objevila počátkem léta, o kontextu jejich používání, o jiných psychiatrických metodách i o výhledech do budoucna. S Jindrou (26) jsem si povídal koncem srpna 2004 v klubu Krtkova kolona v Praze 7 - Holešovicích.

20. 9. 2004

Výsledky dopadly podle předběžných odhadů a očekávání. V Braniborsku ztratili nejvíce křesťanští demokraté, největšího zisku křesel získala Strana demokratického socialismu. Oproti minulému období si polepšila o sedm zástupců, křesťané jich pět ztratili. Krajně pravicový Německý lidový svaz dostal o pouhých osm desetin procenta více, než v roce 1999 a polepšil si tak o jedno křeslo. Propadli jak liberálové z FDP, tak Zelení.

Tabulka výsledků ZDE

20. 9. 2004

Jednoznačným, ale o to více znepokojujícím vítězem voleb je krajně pravicová NPD se ziskem 9,2 %, která si oproti předešlým volbám polepšila o 7,8 %. Překvapením je i patnáctiprocentní prohra křesťanských demokratů a příklon středopravých voličů k FDP. K vytvoření většiny stačí křesťanům uzavřít koalici se sociálními demokraty.

Poprvé v některé ze spolkových republik od roku 1968 a poprvé na východě od roku 1945 jsou nacisté v zemském sněmu. "To vy jste vytořili doprovod k neoliberálním frázím, ke zkáze solidarity, k obviňování z kacířství rozumu. Nacisté podávájí Sasku lék - směs ze sociální demagogie, nepřátelství vůči cizincům, rasismu a antisemitismu otravuje společnou kulturu. Sasko za to bude platit vysokou cenu, když na jinak, tak ztrátou tradic tolerance a otevřenosti. Je třeba jinou politiku, namísto politiky nacistů," opáčila vůči politickým protivníkům z ostatních demokratických stran v reakci na 9% výsledek NPD Cornelia Ernst, předsedkyně saské PDS a prof. Dr. Peter Porsch, lídr kandidátky.

Tabulka výsledků ZDE

20. 9. 2004

Nejvíce si polepšila PDS

Extremně pravicové strany posílily v zemských volbách podle předpovědí své postavení. Německý lidový svaz získala 6 procent v Braniborsku a neonacistická Národnědemokratická strana 9 procent v Sasku. V Braniborsku se také dobře umístili bývalí komunisté v Straně demokratického socialismu, avšak hlavní německé politické strany v obou státech přece jen zvítězily.

Horem pádem
17. 9. 2004

Hřebejkův nový film Horem pádem

Ve čtvrtek 16. září přišel do českých kin s velkou reklamou nový film Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Horem pádem. V Praze ho zhlédl Jan Čulík. Stojí ten film za to, abyste se na něj vydali do kina?

20. 9. 2004

Produkce ropy se v Kanadě zvyšuje takovým tempem, že převýší na konci tohoto desetiletí výrobu v každém jednotlivém státě organizace OPEC s výjimkou Saúdské Arábie. Po Rusku bude Kanada na třetím místě.

20. 9. 2004

Masakr v Beslanu a otázka viny

Obsazení školy v osetském Beslanu a následný masakr šokoval světové veřejné mínění, které je už zvyklé na ledacos. Masakr dětí ale byl příliš šíleným obrázkem i pro ty nejotrlejší. Logickou otázkou je, kdo je něčím tak strašlivým vinen. Česká média se ji jala řešit -- a to po svém.

20. 9. 2004

Udalosti v Beslane opätovne upriamili pozornosť na oblasť severného Kaukazu, kde už trinásť rokov s istými prestávkami pokračuje ozbrojený konflikt v Čečensku. Obviňovať pritom Ruskú federáciu, že nedokáže riešiť čečenský problém, nie je korektné. S analogickou situáciou v Severnom Írsku, na Korzike a v Baskicku si nedokázali poradiť ani omnoho zrelšie demokracie -- Spojené kráľovstvo, Francúzsko či Španielsko.

20. 9. 2004
Peter Stupavský, Biškek

V postsovietskej Strednej Ázii nie je jednoduchá situácia. Terorizmus, drogy, nostalgia po Sovietskom zväze a ešte k tomu "akési" voľby... Kirgizsko nie je výnimkou. Politický systém, ktorý tu bol za 13 rokov vybudovaný, je charakterizovaný zlými vzťahmi predstaviteľmi moci a opozície. To by bolo, samozrejme, normálne, lenže moc absolútne kontroluje politickú situáciu, a tak akékoľvek naštrbenie vzťahov je vlastne zbytočné. Po voľbách v Kazachstane (11. september 2004) a pripravovaných parlamentných voľbách v Uzbekistane (26. december 2004) sa v roku 2005 očakávajú parlamentné a prezidentské voľby v Kirgizsku.

20. 9. 2004

Známý ruský pravoslavný kněz a teolog Alexandr Meň odpovídal na tuto otázku v rozhovoru z 80. let. Neskutečnou tragédií v Beslanu byli šokováni všichni. Těžkou ránu utrpěli také křesťané, kterým opět v celé své hrůze vyvstala otázka: Proč všemohoucí a dobrý Bůh dopouští takové utrpení, a dokonce utrpení dětí? Tato otázka se v dějinách stále vrací a vrací. Milióny lidí ztrácely pod vlivem hrůz světových válek svoji víru, církevní představitelé nedokázali často na naléhavé dotazy odpovědět, sami totiž víru, to hlavní pouto křesťana, ztráceli. (Např. Blisty 4.9. přinesly zprávu, jak vrchní představitel anglikánské církve po beslanské tragédii pochyboval o Bohu). Křesťan se však této otázce vyhýbat nesmí, to by mohl být konec křesťanství.

Rusko a ruské pravoslaví bylo beslanskou tragedií nesmírně zasaženo. Víra lidí po 70 letech naprosté její devastace, kdy se hlavním náboženstvím stal atheismus, není zdaleka ještě pevná, a církev jen obtížně znovu nachází cestu ke svým ovečkám, takovéto hrůzy berou víru, vzdalují Boha od člověka.

16. 9. 2004

Evropské centrum pro práva Romů požaduje od ČR:

Českými sdělovacími prostředky proběhla nyní zpráva, že Evropské středisko pro práva Romů v Budapešti (ERRC) "obviňuje ČR", že zde stále dochází k sterilizaci romských žen. Informace, které přinesla primárně ČTK, nepřinášela mnoho fakt. Britské listy proto přinášejí exkluzivně kompletní český překlad příslušného dokumentu, který ERRC vypracoval pro Výbor proti mučení OSN.

V této zprávě se praví, že ERRC zdokumentoval případy devíti žen, které tvrdí, že byly v ČR po pádu komunismu násilně sterilizovány. ERRC požaduje, aby byla ustavena komise, která by tyto případy řádně vyšetřila. Konstatuje, že zmocněnec české vlády pro lidská práva Jan Jařab přiznal, že v českém zdravotnictví existuje "problém absence informovaného souhlasu", avšak bagatelizoval názor, že by šlo o rasový problém. ERRC dodává, že ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach chybně konstatoval, že se zpráva střediska "týká jen jediného místa, Ostravy, což je specifický případ sám pro sebe" a znepokojení budapešťského centra odmítl, že prý je založeno na "stereotypních a nepodložených formulacích a informacích", aniž by uvedl, o které jde.

19. 9. 2004

Virtuální bohoslužba nejen pro senátora či faráře, ale hlavně pro občana

Oba příběhy z konce desáté kapitoly Lukášova evangelia - ten o Samaritánovi i ten o Marii a Martě spolu souvisí a musíme je číst dohromady. Oba řeší pradávnou lidskou otázku co je důležitější: duchovní služba Bohu, či praktická služba bližnímu? Duchovní práce, či práce fyzická? Teorie, či praxe? Kontemplace, či aktivismus?

Ilustrační foto z CzechTeku 2002
19. 9. 2004

S Ivoškem z Cirkusu Alien

Tenhle rozhovor o technu, freeparties, revoltě a squatingu s Ivoškem z Cirkusu Alien (dále CA) se uskutečnil v sobotu 28. srpna 2004 v parku u statku Ladronka. Tedy na místě, kde tahle technoparta, která žije kočovným stylem života, vznikla. Rozhovor s Ivoškem se odehrával v atmosféře, která připomínala tehdejší Ladrofesty -- nechyběl fotbálek, hudba, pivo a ani spousta psů. A vzhledem k aktuální situaci nemohl celý rozhovor začít jinou otázkou...

Cirkus Alien (CA)... ...je komunita (spíše kmen nebo tlupa) sjednocená v létě '94, kdy parta anarchopunků potkala anglické kočovníky a tuze se jim zalíbil jejich postoj ke společnosti. Poté začala dělat na podkladě Do It Yourself techno-mejdany a další vylomeniny škodící současnému systému. V roce '96 se k CA přidala skupina hudebních nadšenců (psychospore), která dodala této tlupě osobitý zvuk. CA za desetiletou dobu existence uskutečnil mnoho svých představ o kočovném životě a mnohé kvůli své lenosti naprosto zhatil. Přesto CA (i přes svou nynější rozvětvenost) pokračuje ve své cestě bavit se a bořit svět bezpráví....

Podrobnosti o Cirkusu Alien FREETEKNO.CZ

DIY, techno a festivaly CzechTek TÉMA BL
Squatting TÉMA BL
People of the night - CzechTek 2002, foto: Š. Kotrba
20. 9. 2004

aneb "nepolitická" vzpoura jedné subkultury

Irina Kellyová

Jak už to se slovy bývá -- snesou skoro vše. Nebudu jistě daleko od pravdy, když řeknu, že skoro vše snesl za dobu své existence i fenomén zvaný freetekno -- alespoň tedy co se toho napsaného o něm týče. Od tradičních výkřiků nesouhlasu nad všemi těmi špinavci a feťáky až po zaručeně přesné, ale často dogmaticky podané pohledy insiderů. Ani tento výtvor nebude nutně jiný, pokusí se ale snad pouze se zanedbatelnou mírou zaujatosti odpovědět na otázku, o které se zvláště v Čechách kvůli specifické charakteristice místní freetekno komunity příliš nemluví, a když mluví, tak z toho je hádka.

Jiří Žáček recituje, Hess ho fotí
20. 9. 2004

Patnáct básníků a básnířek Divokého vína šedesátých let přimělo staré kosti k poslušnosti. Patnáctka rozhýbala ztuhlé klouby a dokodrcala se do "sídla vydavatelství" novodobého www.divokevino.cz, ležícího na levém břehu říčky Rokytky, v místě, kde se vlévá do obory zámku Koloděje. Já, samozvaný šéfredaktor, jsem "mladé básníky a básnířky" svolal, aby oslavili čtyřicáté narozeniny časopísku, který se v roce 1964 zrodil na dolním toku Rokytky v libeňském gymnáziu Na Zámečku, kde nejdelší pražský potok ústí do Vltavy. Za čtyřicet let jsem vydavatelství posunul o dvacet pět kilometrů proti proudu Rokytky, z Libně do Hájku. Rokytka protéká zahradou, v níž jsem v dosti dospělém věku postavil dům a kde chovám anglické plnokrevníky. Říčka Rokytka se stala mým osudem a tím pádem i řekou Divokého vína.

Třicet svých knížek z rodného Písku přivezl "rudý" Karel Sýs, ještě víc jich pro účastníky oslav donesl nejpopulárnější český básník současnosti Jiří Žáček.

17. 9. 2004

Britské listy získaly informaci od důvěryhodného zdroje ze zpravodajské komunity, že první náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení plk. Jaroslav Macháně inicioval a policejní prezident Kolář uzavřel smlouvu s izraelskou policií o zapůjčení speciální odposlechové techniky, kterou využívá i izraelská tajná služba.

Přístroj samostatně analyzuje signál jak z pozemních vysílačů BTS, tak i z družice. Umí sledovaný mobil i lokalizovat - určit jeho polohu. Tento hi-tech odposlech se obejde bez součinnosti operátora a je prakticky nekontrolovatelný. Maximální kapacita zařízení je přitom podle důvěrného zdroje úctyhodná - 5000 souběžně zachycovaných hovorů, které jsou zaznamenávány jako zvukové soubory do počítačové databáze. Podle téhož zdroje BL měl techniku obdržet útvar pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti Služby kriminální policie a vyšetřování PČR. Po odzkoušení po odboru jednoho roku se počítá s nákupem této techniky.

Dotaz na nákup či zápůjčku policejním prezidiem byl zodpovězen negativně. "Policie ČR v žádném případě neuzavřela smlouvu s izraelskou policií či firmou o pronájmu odposlechového zařízení", sdělila redakci Lucie Uhlířová z tiskového odboru. Britské listy proto opakovaly dotaz a zpřesnily ho. Druhá odpověď doposud nepřišla. Zdroj nešlo nijak ověřit.

Většina poslanců ze sněmovní kontrolní komise pro činnost Bezpečnostní informační služby (BIS) by ale uvítala větší kontrolu tajných služeb. Poslanci si stěžují, že například Úřad pro zahraniční styky a informace není vůbec kontrolován a u BIS musí poslanci vycházet jen z toho, co jim na zasedáních řekne její ředitel, sdělili České tiskové kanceláři. Člen kontrolní komise Radim Turek (ČSSD) se pro kvalitnější kontrolu tajných služeb vyslovil také. "Ty služby by potřebovaly alespoň dvoustupňovou kontrolu, což znamená, že by byli pověřeni poslanci s příslušnou prověrkou a měli by možnost vstupovat třeba i do živých svazků," řekl. Upozornil, že sněmovní kontrolní komise nemá možnost kontrolovat vše, ale pouze ten fakt, zda nebyl porušen zákon. Rozšíření kontrolních pravomocí, po kterém volá sněmovní komise pro kontrolu tajných služeb, ovšem nepomůže kontrole podezřelých obchodních transakcí či nelegální činnosti orgánů policie. Nepomůže to ani vyšší kontrole legálních odposlechů - i proto, že pouze jejich část se dělá na základě povolení Vrchního soudu a tudíž je kontrolována jinou sněmovní komisí - pro kontrolu operativní techniky. Zpravodajci soudce samozřejmě neinformují a policisté pouze tehdy, když potřebují informace použít u soudu...

20. 9. 2004

Obdržel jsem zajímavou zprávu z Kanady, kde státní organizace Agriculture and Agri-food Canada (AAFC) utajuje před veřejností tři lokality polních pokusů s geneticky modifikovanou (GM) pšenici firmy Syngenta. Na tuto skutečnost upozornila kanadská národní unie farmářů (National Farmers Union společně s kanadskými Greenpeace. A obě organizace protest proti postupu AAFC také vyjádřily protest.

20. 9. 2004

Slovenskou mediálnou scénou otriasla búrka v pohári vody. Denník Nový Čas uverejnil fotografie šestice známych slovenských hercov na generálke predstavenia muzikálu "Do naha!" tak, ako ich Pánboh stvoril. Miroslav Noga či Marián Slovák sa cítili šokovaní, nemenej tak ostatní zainteresovaní. Je toto "spravodlivé morálne rozhorčenie" ale naozaj na mieste ? Neukázal vysoko čítaný bulvárny denník len nepríjemný obraz mnohých Slovákov - a v konečnom dôsledku aj ich politikov?

20. 9. 2004

V sobotu 7. 8. 2004 odvysielala Slovenská televízia v Televíznych novinách príspevok o financovaní cirkví, v ktorom vystúpila aj pracovníčka Ústavu štátu a práva JUDr. Katarína Zavacká. Ako historička práva pracujúca v SAV vyslovila názor vychádzajúci z poznatkov, ktoré získala pri svojej vedeckej práci. Na jej vystúpenie, v ktorom sa zmienila o odluke cirkvi od štátu, reagovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska, ktorá vyjadrenie JUDr. Zavackej bez ďalšieho zdôvodnenia označila za "veľmi neprofesionálne" a listom adresovaným vedeniu SAV požiadala o informáciu, či JUDr. Zavacká vyslovila svoje osobné názory alebo išlo o názory SAV ako inštitúcie.

20. 9. 2004
Martin Krno

Na Slovenskom národnom povstaní bolo fenomenálne aj to, ako bleskovo sa zaplnilo vákuum slobodne mysliacich masmédií. Počas niekoľkých dní a týždňov vznikla úplná, pluralitná štruktúra dennej, centrálnej, regionálnej i miestnej tlače, rozhlas, tlačová agentúra, spravodajský film. Pritom sa ukázalo, že ľudia nie sú smädní iba po aktuálnych, neraz strohých informáciách z bojov na povstaleckom území a frontoch druhej svetovej vojny. Priali si aj komentáre, analýzy. A vízie. Práve to bol hlavný dôvod, prečo v nedeľu 24. septembra 1944 vyšlo v Banskej Bystrici na šestnástich stranách prvé číslo ľavicového týždenníka pre politiku, kultúru a hospodárstvo - Nové slovo.

20. 9. 2004

Zmysel európskej integrácie

Ambros Kindel

Skutočný život často predstihuje tragiku gréckej mytológie a tragédie. V gréckej mytológii bola Európa raz unesená "bohom bohov" Diom na Krétu. Skutočný osud nášho kontinentu bol však neporovnateľne tvrdší a brutálnejší. Rád by som sa vyhol historickým exkurzom, a tak odkážem na dva mimoriadne kruté únosy Európy. Európa bola v 20. storočí unesená Hitlerom a potom druhý raz Stalinom -- a od obidvoch diktátorov bola oslobodená len za cenu veľkých obetí. Naše dnešné chápanie Európy je odpoveďou na krvavé vojny, milióny mŕtvych a neopísateľné utrpenie. Preto je našou povinnosťou Európu a ideu európskej integrácie rešpektovať. To nevylučuje konštruktívnu kritiku, je skôr výzvou na ňu. Európa je viac ako atramentová hora. Európa je viac ako súhrn hospodárskych záujmov. Európa je v každom prípade viac ako "húf obohacujúcich sa byrokratov".

20. 9. 2004
Wolfgang Vyslozil

Vždy na konci augusta sa rakúska dedinka Alpbach stáva jedným z intelektuálnych centier Európy. Už od roku 1945 sa v nej stretávajú vedci, umelci, novinári a politici a diskutujú o základných otázkach našej doby. Generálna téma tohtoročného stretnutia znela: Hranice a ich prekračovanie. V rámci tejto témy sa diskutovalo aj o úlohe médií. Úvahy o pozíciách tlačových agentúr, ktoré odzneli od predstaviteľov rakúskej tlačovej agentúry APA, môžu byť zaujímavé aj pre nás.

Tlačové agentúry sa zriedka dostávajú do centra pozornosti záujmu verejnosti, napriek tomu však hrajú kľúčovú úlohu v mediálnom systéme demokratických spoločností. Táto funkcia je najlepšie vyjadrená v štatúte Asociácie európskych tlačových agentúr nezávislých od štátu, ktorého jadrom je tvrdenie, že slobodná tlač si vyžaduje slobodné a nezávislé tlačové agentúry.

20. 9. 2004
pozvánka na tiskovou konferenci francouzské ambasády v Praze 22. 9. 2004, 10:00 v galerii Francouzského institutu, Štěpánská 35, Praha 1

Datum 22. září, které se již tradičně objevuje pod hlavičkou "Dne bez aut", je vhodnou příležitostí připomenout projekty realizované na celoevropské úrovni, jejichž cílem je zlepšit životní podmínky všech občanů. Francie, která stála ve velké míře u zrodu této iniciativy, pořádá v prostorách svého velvyslanectví v Praze tiskovou konferenci, během které budou představeny akce probíhající v celé Evropě v souvislosti s tímto datem. Současně bude zveřejněn i program dalšího připravovaného setkání "Evropa v pohybu", které umožní dále rozvinout klíčová témata sociální Evropy zítřka. Tuto událost pořádá velvyslanectví v říjnu 2004 paralelně se zasedáním Evropského sociálního fóra v Londýně (4. - 17. října 2004). Diskusní přednášky a kulaté stoly za přítomnosti francouzských i českých odborníků se budou zamýšlet nad třemi otázkami: postavením žen, flexibilitou práce a mobilitou.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Jak se novinář stane "nepřítelem strany" Štěpán  Kotrba
20. 9. 2004 Co Čech nepochopí Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Žádná nekalá soutěž Ivan  David
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
20. 9. 2004 O Romech, nucené sterilizaci, a o Češích, kteří smrdí Fabiano  Golgo
19. 9. 2004 Gross nepodepsal zápis ze schůzky se Stanislavem Pencem   
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Jak se novinář stane "nepřítelem strany" Štěpán  Kotrba
20. 9. 2004 Posměch zvyšuje oblibu   
19. 9. 2004 Gross nepodepsal zápis ze schůzky se Stanislavem Pencem   
16. 9. 2004 Václav Žák: Nezapomínejme, že John Bok kandidoval za ODS   
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
13. 9. 2004 Co se snaží sdělit Grossovy reklamní slogany? Ivo  Bystřičan
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   
31. 8. 2004 Normální je nelhat? Jan  Čulík

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 John Kerry potvrdil svoji šanci stát se americkým prezidentem Radek  Vogl
27. 7. 2004 USA: Demokraté rozhodují o možném prezidentovi Radek  Vogl
25. 6. 2004 Většina Američanů si nyní myslí, že útok na Irák byla chyba   

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová

Český film RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Je možné pochopit, proč Bůh dopouští, aby trpěly nevinné děti? Ondřej  Chrást
20. 9. 2004 Askar Akajev sa ešte nerozhodol   
18. 9. 2004 Konečný závěr: Irák neměl žádné zbraně hromadného ničení   
17. 9. 2004 USA: Invaze do Iráku byla legální   
15. 9. 2004 V Bagdádu bylo usmrceno 47 osob   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
13. 9. 2004 Americké vojenské vrtulníky střílely do davu civilistů   
10. 9. 2004 Bin Ladinův zástupce: "Američané už v Afghánistánu skoro prohráli"   
7. 9. 2004 V Bagdádu zuří ostré boje   

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2004 S kůží na trh Ivo  Bystřičan
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Divoké víno ještě po čtyřiceti letech Ludvík  Hess
17. 9. 2004 Lékař, biolog a filozof holismu -- s otazníkem nad jeho pozůstalostí Irena  Zítková
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
13. 9. 2004 V zámku a v podzámčí Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
3. 9. 2004 Je Divoké víno čtyřicátníkem či čtyřicátnicí..? Ludvík  Hess