15. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 9. 2004

Vzniká v Iráku občanská válka?

V úterý bylo v Bagdádu výbuchem bomby umístěné v automobilu usmrceny desítky uchazečů o práci u policie, stojících ve frontě před policejní stanicí v centrálním Bagdádu. Bomba vybuchla v 10 hodin dopoledne místního času. Nejméně 47 osob zahynulo, 114 jich bylo zraněno.

Byl to nejhorší atentát v hlavním městě Bagdádu za posledního půl roku. Avšak k jinému atentátu došlo v ulici Haifa, jen ve vzdálenosti několik stovek metrů, tuto neděli. V Iráku sílí povstání a Iráčané usmrcují jiné Iráčany, upozorňuje deník Guardian.

Sloupek

Zklamala mě podle mého názoru nepřiměřená reakce Jaroslava Berky z Českých médií, na články Štěpána Kotrby, v nichž Kotrba charakterizoval Česká média jako PR agenturu. A za co prosím pan Berka tedy považuje Česká média? Za nezávislý, taktéž z naprosto nezávislých finančních zdrojů provozovaný podnik a server (nebo snad server provozovaný bez rozpočtu)? Páně Berkovu rozhořčení nerozumím.

Namátkou jsem našel v jednom z četných slovníků na internetu, v americkém slovníku Mirriam Webster tuto definici "public relations", "PR": "The business of inducing the public to have understanding for and goodwill toward a person, firm, or institution" - "Činnost, jejímž cílem je přesvědčovat veřejnost, aby měla porozumění a pociťovala dobrou vůli vůči určité osobě, podniku, či instituci".

Tato definice, zdá se mi, zcela odpovídá Českým médiím. Server Česká média se zabývá analýzou české mediální scény, a i když může člověk občas (často) namítat proti triviálnosti celé řady zpráv, které tam jeho redaktoři publikují, přináší o českých sdělovacích prostředcích relativně objektivní informace. Zaujatost ve prospěch televize Nova a jejích majitelů se na těch stránkách projevuje jen málo. Sám jsem v tomto sloupku nedávno chválil Česká média, že neváhala publikovat na svém serveru ani mou analýzu, která byla právě kritická vůči televizi Nova.

Je známo, že určitá část finančních prostředků, s nimiž pracují Česká média, pochází od vlastníků komerční televize Nova. Bývá podmínkou debatních seminářů, které pořádají Česká média, aby se jich účastnil aspoň někdo z televize Nova. Podnik Česká média přece zcela jistě provádí "činnost, jejímž cílem je přesvědčovat veřejnost, aby měla porozumění a pociťovala dobrou vůli vůči určité osobě, podniku, či instituci" - když už ničím jiným, tak tím, že jako podnik, do značné míry financovaný majiteli komerční televize odvádí téměř objektivní, záslužnou, systematickou zpravodajskou a analytickou službu veřejnosti.

Tak mohou lidé říct: Podívejte se, ať máme jakoukoliv kritiku vůči dryáčnickému vysílání televize Nova, její majitelé financují relativně slušná Česká média, jejichž server i jejichž pravidelné konference se staly ohniskem české mediální debaty. Právě tím se zlepšuje pověst vlastníků televize Nova. Nemůžeme si však snad předstírat, že existence Českých médií nemá opravdu nic společného s PR.

Novináři i sdělovací prostředky mají být obhájci svobody projevu a vždycky je diskreditující, když nějaké médium či nějaký novinář! začne vyhrožovat právníky a pokoušet se jiné médium či jiného novináře soudně umlčet či potrestat za nějaký výrok. Britská komerční zpravodajská televize Independent Television News vyhrála soudní při proti časopisu Living Marxism, který tvrdil, že záběry zajatců v jugoslávské válce před ostnatým drátem v Omaršce byly zfalšovány tak, aby to budilo dojem, že jsou zajatci v koncentračním táboře, přitom byli zřejmě na volném prostranství. Paradoxně tento vyhraný spor poškodil v Británii pověst ITN na dlouhá léta.

Česká média mohou samozřejmě, jak píše pan Berka Britské listy žalovat za to, že jsme napsali, že jsou podnikem, který se zabývá PR. Vzhledem ke stavu českého soudnictví si dovedu představit, že tu žalobu i vyhrají. Domnívají si však, že když donutí Britské listy případně publikovat výrok, že "Česká média PR agenturou nejsou", že si veřejnost přestane myslet, že jsou? A že to prospěje jejich pověsti?

Proč nepřestane pan Berka předstírat nepředstíratelné a proč raději dál nepokračuje ve své práci, kterou dělá užitečně a dobře?

15. 9. 2004

a co se kolem toho semlelo na stavebním úřadě

Předminulý týden jsem se u referentky jednoho stavebního úřadu zajímal o správní spis vedený ve věci označované nic neříkajícím názvem "Rekonstrukce objektu Mostecká 21/273, k. ú. Malá Strana". Dost rychle mi při nahlédnutí do spisu došlo, že jde o vybourání bývalého premiérového kina U hradeb a úplnou přestavbu tohoto objektu, kdy z dosavadní stavby zbudou jen obvodové zdi. Uvnitř má být místo kina podzemní garáž pro asi 75 vozidel a nahoře pak nadstandardní byty. Nádvoříčko před kinem bude pro veřejnost uzavřeno, protože ve stávajícím průchodu má být výtah na auta pro obsluhu podzemních garáží.

15. 9. 2004
Vznikl fenomén "Spisovatel na jeden rok" nebo "na jednu dobu". Zacílený zájem se vrhne někam a určitý autor, a většinou jeden jeho nebo její text se stane snobskou záležitostí. "Tohleto musíte znát." Paradoxně, aspoň v intelektuálním prostředí Prahy a možná i jiných měst začaly fungovat jednoroční fenomény typu Petra Hůlová. Paměť mojí babičce. Hůlová zaplní celý prostor. Mluví se o tom. Najednou vyjdou dvě desítky recenzí, protože každý má potřebu se s tím potýkat. A zároveň zájem velice rychle opadne. Je to asi kvůli tomu, že se ten text přece jen ukáže módní snobskou záležitostí a že vám umožní napsat ještě další recenzi, ale těžko napsat diplomovou práci, která by se věnovala jen interpretaci tohoto textu.

Zredigovaný přepis přednášky Petra Bílka, profesora české literatury na FF UK, na semináři pro zahraniční bohemisty, který pořádala Obec spisovatelů ve dnech 6. - 10. září 2004.

15. 9. 2004

Kolem jednoho tisíce zaměstnanců leteckých společností a letišť ztratí práci, protože nebudou moci vyhovět novým přísným bezpečnostním předpisům. Co je na nich tak přísného? Ministerstvo dopravy Transport Canada vyžaduje od zaměstnanců doklady, které bude velice nesnadné získat - totiž policejní zprávy o tom, co dělali v zahraničí během posledních 5 roků. Každý zaměstnanec leteckých společností a letišť nebo uchazeč o takovou práci, který žil v posledních 5 letech mimo Kanadu po dobu 3 měsíců nebo déle, musí poskytnout ministerstvu o své činnosti v zahraničí policejní zprávu nebo zprávu od uznané bezpečnostní agentury v navštívené zemi. Není nejmenších pochyb o tom, že shánění takových dokladů bude v nejlepším případě pomalé a ve většině případů nemožné.

15. 9. 2004

tisková zpráva

Zastupitelstvo města Prahy bude na svém jednání ve čtvrtek 16. 9. schvalovat změny územního plánu 04. Mezi změny, které jsou Útvarem rozvoje hl. města doporučeny ke schválení, byl zařazen také návrh na vypuštění ustanovení o závazném minimálním podílu bydlení v centrální části města.

Tato změna je podle našeho názoru v přímém rozporu s koncepcí zdravého rozvoje města a moderními urbanistickými trendy. Vypuštěním minimálního podílu bydlení ze závazné části ÚP město ztratí jeden z mála účinných nástrojů pro udržení obytné funkce v centru Prahy.

Výzvu zastupitelům, aby uvedenou změnu neschválili, najdete v příloze.

Návrh změny č. 0645/04 ÚP najdete na oficiálních internetových stránkách hl. města - ZDE Text výzvy najdete níže:

Centrum SOS Praha

15. 9. 2004

Asi bych se neozval, kdybych si nepřečetl článek "Jak česká média nekorigují nesmysly politiků". Bohužel jsem učinil obdobnou zkušenost právě s deníkem Právo.

Abych začal skutečně od začátku: Kandiduji v doplňovacích volbách do Senátu na Praze 4 za konzervativně pravicové NSJ. Mým protikandidátům E. Kohákovi a T. Ježkovi v poslední době Právo otisklo v rubrice Komentáře několik článků. Dá se říct, že stejný deník dělá doslova kampaň právě E. Kohákovi (ČSSD). Stačí se podívat.

15. 9. 2004

Terorismus se měří dvojím metrem

Americké ministerstvo zahraničních věcí hostilo ve Washingtonu 14. ledna 1999 pana Iljase Achmadova, ministra zahraničních věcí tzv. Ičkerianské republiky (název, který své "nezávislé republice" dali sami separatisté). Na další návštěvu amerického ministerstva přiletěl v listopadu 2000, opět jako zástupce "Ičkérie" a potom znova v lednu 2002.

V ottawských novinách The Ottawa Citizen byl 7. září uveřejněn článek pod titulkem "Násilné řešení krize ohrošuje Putinovo prezidentství". Nebyl ale jediným, který dával vinu ruskému prezidentovi V. Putinovi za velký počet dětí i dospělých lidí zavražděných v Severní Osetii v souvislosti s čečenským teroristickým útokem na školu. Na takové názory reagoval svým krátkým zveřejněným dopisem pan J. L. Black, ředitel "Střediska pro výzkum kanadsko-ruských vztahů" při Carleton University v Ottawě.

15. 9. 2004

Tisková zpráva Greenpeace

Praha, 14. září 2004 -- Ekologická organizace Greenpeace dnes zveřejnila žalobu majitelů zamořených pozemků z okolí neratovické chemičky Spolana, kterou se domáhají náhrady za vzniklou škodu. Žalovaným subjekty jsou akciová společnost Spolana a Fond národní majetku [1].

15. 9. 2004

Prohlášení.

Sjezd strany zelených zvolil v těchto dnech nové stranické předsednictvo, opět s předsedou Janem Beránkem. Poslední rok jsme se jako členové strany netajili s kritikou nedemokratických praktik, které ve straně uplatňovali Jan Beránek a Jakub Patočka. Dvě okolnosti nás ale nyní nutí k podpoře nově zvoleného vedení:

15. 9. 2004

Nový ministr (české) spravedlnosti Pavel Němec v této své funkci možná "dostává rozum". Třeba v tom, že (dle v ČR vydávaného zahraničního deníku Mladá Fronta Dnes ze 14. září) jako snad každý ministr (české) spravedlnosti sice nastoluje nejen tradiční ministerskou odrhovačkou o zlepšení práce české justice, ale reprízuje též myšlenku na snížení hranice trestní zodpovědnosti z nyní uzákoněných patnácti let věku pachatelů na pouhých čtrnáct let. Zatímco zlepšení práce té justice je téma, které samotnou českou justici nejspíš vůbec nezajímá a proto s tím jako pouhý ministr asi moc nepohne, kriminalita školou povinných dětí je věc vskutku natolik vážná, že by ji snad i ta justice chtěla řešit. Vše má ale i jeden nikoli nepodstatný zádrhel.

15. 9. 2004

"Která část vašeho těla je nejošklivější? Někteří říkají, že váš nos. Jiní, že palce u nohou. Ale já si myslím, že to je vaše mysl. Řekl bych, že to je vaše mysl..."

Takhle charakterizoval před více než pětatřiceti lety legendární průkopník rockové avantgardy Frank Zappa na své proslulé konceptuální desce We're Only In It For The Money americké konzervativce a s s mrazivou přesností a vtipem sobě vlastním popsal politické a sociální vření ve Spojených státech na konci šedesátých let. Škoda, že už Frank Zappa není mezi námi. Natočil by dnes další skvělou desku, anebo by tváří v tvář nekompetentnosti Bushovy administrativy rovnou kandidoval na post prezidenta?

Publikujeme znovu - v minulém vydání vyšel tento článek nedopatřením v poškozené verzi. Autorovi i čtenářům se omlouváme.

15. 9. 2004

Článek Ivo Bystřičana "S kůží na trh" upozorňuje na zajímavé téma, ovšem amatérským způsobem. Domněnka, že každý akademik, který vlastní webovou stránku, sleduje jen jediný cíl, totiž zvýšit svůj příjem, je přihlouplá -- stejným způsobem bychom mohli dumat, co mají Britské listy společného třeba s Playboyem, píše Martin Pokorný z University of Pennsylvania.

14. 9. 2004

Přiznání ztěžuje zapírání

Přiznávám se, že jsem špatně a nedovtipně pochopil altruistické úmysly majitele serveru Česká média, MUDr. (Dr. či snad PaeDr.?) Jaroslava Berky. Omlouvám se za to a slibuji, že už to vícektrát neudělám. Stalo se tak v článku, který se primárně věnoval kandidátovi na funkci náměstka ministra informatiky - "Dostál chce Duspivu jako Mlynářova náměstka".

Přiznávám, že jsem nepochopil, jaké může mít internetový server Česká média klienty, obchodní zájmy a jakou škodu jim lze způsobit, jestliže vychází zdarma na internetu a jeho výrobou se zabývá několik redaktorů, aniž by jejich činnost mohla přinášet jednoduše pochopitelný profit. Přiznávám, že jsem si nedovedl představit, že by někdo jiný než straničtí aktivisté nebo profesionální vlivová a PR společnost mohla dělat mediální podporu akci, kterou pořádá senátor KDU-ČSL a zaměstnankyně této společnosti, která je navíc ve vedení Syndikátu novinářů (sic!). Přiznávám, že náplň práce společnosti s ručením omezeným, která má dle informativního výpisu z obchodního rejstříku (pořízeného dne 14. 9. 2004 v 19:53:27 a platného ke dni 13. 9. 2004) od 25. 4. 2002 zapsán jako předmět činnosti nejen agenturní činnost v oblasti kultury, ale i reklamní činnost a marketing, stejně jako činnost podnikatelských, finančních, organizačních a ekonomických poradců, jsem dodnes nepochopil. Je možné, aby obchodní rejstřík dlouhodobě obsahoval nepravdu? Stejně jako jsem nepochopil smysl akcí, na něž tato společnost zve politiky, mediální odborníky a členy různých mediálních rad (třeba mě), aby zde diskutovali o věcech, o kterých poté rozhodují či se k nim samostatně vyjadřují.

Pro pobavení i poučení přidávám k tomuto stručnému konstatování mé vlastní žurnalistické nedostatečnosti korespondenci s vydavatelem deníku, který ale deníkem není, stejně jako pan Berka není a nemůže být vydavatelem. Protože i v České republice je vydavatelská činnost upravena zákonem, který přesně říká, co musí splňovat vydavatelství i vydávané periodikum. Minimálně musí mít vydávání periodik zapsané v obchodním rejstříku, což společnost Česká média s.r.o. kupodivu nemá. Minimálně musí mít tiráž s údaji dle zákona, což server Česká média nemá.

Plné znění korespondence s Jaroslavem Berkou ZDE

15. 9. 2004

Tragedie v Beslanu už pomalu přestává plnit stránky novin a začíná se bilancovat. Po tragedii se začaly objevovat jakoby nestranné články, snažící se podívat na situaci jakoby z obou stran. Ale za nimi je vidět snaha oddělit nedělitelné - teroristy od bojovníků za nezávislost. Byl to i pan Rusek - redaktor revue casodej.cz, který na svých stránkách celá léta podporoval bojovníky za nezávislost proti Rusku.

14. 9. 2004

Držím hladovku dvaadvacátý den. Piju minerálky a různé čaje. Nemám hlad, cítím se velmi dobře, zhubl jsem asi o 20 kg, uvažuju normálním způsobem a pracuju. Minulý týden jsem například byl na dvou soudech v rámci práce spolku Šalamoun. Není to moje první hladovka. Držel jsem hladovky i za komunistů, když jsem byl ve vazbě nebo v cele předběžného zadržení. Jsem zkušený a vytrvalý hladovkář. Myslel jsem si, že už hladovku nikdy držet nebudu muset.

S Johnem Bokem, předsedou spolku Šalamoun, hovořil Jan Čulík.

šejk Yousuf Al-Qardawi
14. 9. 2004
Názory šejcha dr. Júsefa Qardawiho, z rozhovorů v programu na Al Jazeera "Islámské právo a život" vybrala a přeložila Jana Malá

Než začnu mluvit o teoretickém násilí, chci se zmínit o násilí, které tragicky prožíváme v našich islámských domovech, zvláště v zemi božích poslů, v posvátné Palestině. Jsme obviněni z násilí, ve skutečnosti jsme oběťmi násilí. Kdekoliv teče islámská krev, vsakuje se do půdy jakoby by neměla žádnou cenu, stačí, co vidíme v Iráku a Palestině.

14. 9. 2004
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Tichou ctižádostí většiny pozemšťanů je, aby po své smrti zanechali stopu ve svých potomcích, ve svých dobrých skutcích nebo ve svém díle. Někdy je to ovšem jen zbožné přání, protože lidí kvapem přibývá a psychologové nám doporučují, abychom se nezabývali včerejškem, protože pak bychom plakali nad rozlitým mlékem.

14. 9. 2004
Alena Páralová, stínová "ministryně práce a sociálních věcí" za ODS, publikovala v Právu poněkud zavádějící článek. Michal Škop věcně na to poukázal věcně faktografickým textem, Právo ho však už nepublikovalo. Že by měli v ČR monopol na pravdu jen politikové?
13. 9. 2004

Ondřej Neff se vždycky takhle ráno opatrně (a zprava) přiblíží k zrcadlu, zhodnotí svůj profil a položí si tři obligátní otázky: "Žiješ ve svobodné a civilizované zemi? Žiješ," odpoví si s nabývající důvěrou v nový den. "Jsi demokrat?" otáže se podruhé. "Jsi," vyplivne v následujícím okamžiku se zubní pastou a slunce se již objevuje nad obzorem. Už zbývá jen poslední komnata zavřená předešlé noci zprávami o různém zlu kvetoucím mimo upravené parčíky zahrady Západu. "Máš stále pravdu?" uhodí z očí do očí. Rozhodné "Máš!" dá netrpělivému času pokyn k opětovnému chodu a zrcadlo změkne úsměvem. Ranní neffologická rozcvička uzná základní premisy za platné a s nimi je možné odhalovat zcela jasné závěry událostí příštích, jejichž stín už je neúprosně pohlcován sluníčkem, takže se bystrému pozorovateli nakonec objeví ve své holé polední nahotě.

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
14. 9. 2004 Muslimové a politické násilí   
14. 9. 2004 Jak česká média nekorigují nesmysly politiků Michal  Škop
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
14. 9. 2004 Kotrba: "Informace, uvedené v předmětném článku byly mou autorskou spekulací" Štěpán  Kotrba
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
13. 9. 2004 Gromanova iracionální kritika knihy Exil a politika Pavel  Paleček
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
13. 9. 2004 Jak je to se Zifčákovými "komunisty" Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
13. 9. 2004 V zámku a v podzámčí Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
3. 9. 2004 Noc se stmívá vždy jen jednou, den se dní jen vždycky jeden... Irena  Zítková
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
3. 9. 2004 Je Divoké víno čtyřicátníkem či čtyřicátnicí..? Ludvík  Hess
3. 9. 2004 Britové oslavují Kunderu Jan  Čulík
2. 9. 2004 Britové se diví, že Kundera nevychází v Česku   

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2004 S kůží na trh Ivo  Bystřičan
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   
20. 8. 2004 Obrodný proces v Semilech Ludvík  Vaculík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
30. 8. 2004 Janu Švankmajerovi bude sedmdesát   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2004 Muslimové a politické násilí   
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 V Bagdádu bylo usmrceno 47 osob   
14. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 4. - 7. září 2004   
13. 9. 2004 Americké vojenské vrtulníky střílely do davu civilistů   
13. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 3. září 2004   
10. 9. 2004 Bin Ladinův zástupce: "Američané už v Afghánistánu skoro prohráli"   
7. 9. 2004 V Bagdádu zuří ostré boje   
6. 9. 2004 Lze ve válce proti terorismu zvítězit pouze silou?   
2. 9. 2004 USA anulují rozsudky o "teroristech"   
1. 9. 2004 Permanentní válka Oskar  Krejčí
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
13. 9. 2004 Co se snaží sdělit Grossovy reklamní slogany? Ivo  Bystřičan
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   
31. 8. 2004 Normální je nelhat? Jan  Čulík
31. 8. 2004 Telecí en Gross Ondřej  Hausenblas
27. 8. 2004 Hloupost ministra nebo vlastizrada? Štěpán  Kotrba
27. 8. 2004 Kolik stránek má Grossova právnická disertace na universitě v Plzni?   
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   

Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
7. 9. 2004 Ruská moc nemá v Čečensku co pohledávat Darius  Nosreti
7. 9. 2004 Ruská novinářka prý byla "přiotrávena"   

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek
7. 9. 2004 Mír v jeskyních a válka světa Martin  Škabraha
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
7. 9. 2004 Ruská moc nemá v Čečensku co pohledávat Darius  Nosreti
7. 9. 2004 Ruská novinářka prý byla "přiotrávena"   

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous
2. 8. 2004 John Kerry potvrdil svoji šanci stát se americkým prezidentem Radek  Vogl
27. 7. 2004 USA: Demokraté rozhodují o možném prezidentovi Radek  Vogl
25. 6. 2004 Většina Američanů si nyní myslí, že útok na Irák byla chyba