15. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 9. 2004

Nepřiměřená reakce

Zklamala mě podle mého názoru nepřiměřená reakce Jaroslava Berky z Českých médií, na články Štěpána Kotrby, v nichž Kotrba charakterizoval Česká média jako PR agenturu. A za co prosím pan Berka tedy považuje Česká média? Za nezávislý, taktéž z naprosto nezávislých finančních zdrojů provozovaný podnik a server (nebo snad server provozovaný bez rozpočtu)? Páně Berkovu rozhořčení nerozumím.

Namátkou jsem našel v jednom z četných slovníků na internetu, v americkém slovníku Mirriam Webster tuto definici "public relations", "PR": "The business of inducing the public to have understanding for and goodwill toward a person, firm, or institution" - "Činnost, jejímž cílem je přesvědčovat veřejnost, aby měla porozumění a pociťovala dobrou vůli vůči určité osobě, podniku, či instituci".

Tato definice, zdá se mi, zcela odpovídá Českým médiím. Server Česká média se zabývá analýzou české mediální scény, a i když může člověk občas (často) namítat proti triviálnosti celé řady zpráv, které tam jeho redaktoři publikují, přináší o českých sdělovacích prostředcích relativně objektivní informace. Zaujatost ve prospěch televize Nova a jejích majitelů se na těch stránkách projevuje jen málo. Sám jsem v tomto sloupku nedávno chválil Česká média, že neváhala publikovat na svém serveru ani mou analýzu, která byla právě kritická vůči televizi Nova.

Je známo, že určitá část finančních prostředků, s nimiž pracují Česká média, pochází od vlastníků komerční televize Nova. Bývá podmínkou debatních seminářů, které pořádají Česká média, aby se jich účastnil aspoň někdo z televize Nova. Podnik Česká média přece zcela jistě provádí "činnost, jejímž cílem je přesvědčovat veřejnost, aby měla porozumění a pociťovala dobrou vůli vůči určité osobě, podniku, či instituci" - když už ničím jiným, tak tím, že jako podnik, do značné míry financovaný majiteli komerční televize odvádí téměř objektivní, záslužnou, systematickou zpravodajskou a analytickou službu veřejnosti.

Tak mohou lidé říct: Podívejte se, ať máme jakoukoliv kritiku vůči dryáčnickému vysílání televize Nova, její majitelé financují relativně slušná Česká média, jejichž server i jejichž pravidelné konference se staly ohniskem české mediální debaty. Právě tím se zlepšuje pověst vlastníků televize Nova. Nemůžeme si však snad předstírat, že existence Českých médií nemá opravdu nic společného s PR.

Novináři i sdělovací prostředky mají být obhájci svobody projevu a vždycky je diskreditující, když nějaké médium či nějaký novinář! začne vyhrožovat právníky a pokoušet se jiné médium či jiného novináře soudně umlčet či potrestat za nějaký výrok. Britská komerční zpravodajská televize Independent Television News vyhrála soudní při proti časopisu Living Marxism, který tvrdil, že záběry zajatců v jugoslávské válce před ostnatým drátem v Omaršce byly zfalšovány tak, aby to budilo dojem, že jsou zajatci v koncentračním táboře, přitom byli zřejmě na volném prostranství. Paradoxně tento vyhraný spor poškodil v Británii pověst ITN na dlouhá léta.

Česká média mohou samozřejmě, jak píše pan Berka Britské listy žalovat za to, že jsme napsali, že jsou podnikem, který se zabývá PR. Vzhledem ke stavu českého soudnictví si dovedu představit, že tu žalobu i vyhrají. Domnívají si však, že když donutí Britské listy případně publikovat výrok, že "Česká média PR agenturou nejsou", že si veřejnost přestane myslet, že jsou? A že to prospěje jejich pověsti?

Proč nepřestane pan Berka předstírat nepředstíratelné a proč raději dál nepokračuje ve své práci, kterou dělá užitečně a dobře?

                 
Obsah vydání       15. 9. 2004
15. 9. 2004 V Bagdádu bylo usmrceno 47 osob
15. 9. 2004 Bude zničeno bývalé Kino U hradeb? Petr  Kužvart
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
15. 9. 2004 Nepřiměřená reakce Jan  Čulík
15. 9. 2004 Přísná bezpečnostní opatření na kanadských letištích postihnou tisíc zaměstnanců Miloš  Kaláb
15. 9. 2004 V centru Prahy už se nebude bydlet?
15. 9. 2004 Právo pomíjí i jiné autory Petr  Švec, Jan  Čulík
15. 9. 2004 Putin nelhal - Američané oficiálně přijali čečenské separatisty Miloš  Kaláb
15. 9. 2004 Majitelé zamořených pozemků u Spolany žalují firmu a FNM
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení
15. 9. 2004 Zajímavý nápad nového ministra spravedlnosti ČR Karel  Mašita
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
15. 9. 2004 Z internetové prezentace univerzitních učitelů nelze vyčíst nic
14. 9. 2004 Kotrba: "Informace, uvedené v předmětném článku byly mou autorskou spekulací" Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Tragedie v Beslanu - a co dál? Josef  Vít
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
14. 9. 2004 Muslimové a politické násilí
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
14. 9. 2004 Jak česká média nekorigují nesmysly politiků Michal  Škop
13. 9. 2004 Neffovské "vývody": Hloupý komentář, ale obstojný hollywoodský scénář Bohumil  Kartous
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů