3. 12. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 12. 2003
Britský premiér Tony Blair oznámil na své úterní tiskové konferenci, že je mu "zoufale líto" lidí, kteří přijdou o zaměstnání v čelných britských pojišťovnách, ale že se proti tomu nedá nic dělat. Mateřská firma Aviva, která vlastní těchto několik britských pojišťoven, se rozhodla přesunout podstatnou část svých operací z Británie do Indie. Odbory konstatují, že je toto rozhodnutí politováníhodné a že je založeno čistě na touze po penězích. Přesunování pracovních příležitostí z Británie do Indie, kde získají mezinárodní firmy daleko kvalifikovanější a zdvořilejší pracovní síly za zlomek platů jaký by musely platit v Británii, se však zrychluje.
3. 12. 2003
Pokud by měli Američané vypočítávat své neúspěchy v Iráku, jeden z nejvýraznějších by si mohli přičíst na poli mediálním. Od svržení Saddáma Husajna mediální scéna v Iráku nesmírně ožila. V zemi je vydáváno více než 200 novinových titulů a přímo raketovým tempem přibývá satelitních přijímačů, s jejichž pomocí mohou Iráčané sledovat zpravodajství mnoha zahraničních stanic. Jenže pokud se někomu zatím nepovedlo na tomto rostoucím trhu úspěšně prezentovat informace, je to právě válečná koalice pod vedením Spojených států.
3. 12. 2003
"Léta sleduji anglické BBC a francouzské RFI, a tak mám docela dobrou představu, jak může fungovat inteligentní nekomerční rádio a jak to vypadá, když je politicky a finančně nezávislé. Přesně tak české rádio nevypadá. Vyčetl jsem také Kasíkovi, že písničkáři, hrdinové školní výuky na všech stupních, nejsou v jeho rádiu vůbec slyšet. Říkal, že až dostane přidělenu další vlnovou délku, že na nás bude myslet. Že bychom se ale mohli objevit v jeho "hlavním", kompjůtrem řízeném vysílání na Radiožurnálu, o tom slyšet nechtěl. Asi by bylo nebezpečí, že bychom mohli probudit už zcela ztuplé, zmasírované a perfektně izolované platící publikum...

Ovšem co s tím, když obyvatelstvo je zase vystrašené a politické strany zkorumpované a divná parta, která si říká komunisti, zase začíná dobývat mocenské pozice. Bez komunistů se v rozdrobeném a chamtivém Česku už zase nic nerozhodne. Obecně se už léta věří, že to chce výměnu generací, ale je to líná lež. Naše děti nebudou bojovat bitvy, které jsme my vzdali. Pouhá výměna generací nepřinese nic.

Staří gauneři si vychovají své pokračovatele -- a mladá generace? Ta se učí cizí jazyky, aby mohla z Česka vypadnout někam, kde je to normálnější a férovější."

Jaroslav Hutka vydává tři nová cédéčka svých starších písní a úvah. Zajímavě k tomu píše o svých zkušenostech z doby, kdy žil v emigraci, ve své Samopal-Revue:

3. 12. 2003

Jak Češi bojují

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Ovšem POZOR! - o milostných aférách českých hereček se v ní nedočtete, a ani neobsahuje žádné kuchařské recepty! A není v knize ani zmínka o starém seriálu televize BBC Červený trpaslík!! Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

3. 12. 2003
Během jedné z našich nedávných polemik ZDE jste mne vyzvali, abych poskytl materiál týkající se chemické katastrofy v indickém Bhópálu, kde si mimo jiné vlastník havarované chemičky, firmy UNION CARBIDE najal PR agenturu Burson-Marsteller.

Protože dnes připomínáme 19. výročí této katastrofy, považoval jsem za vhodné publikovat text právě nyní.

Obavám se, že BLISTY budou bohužel jedním z mála (ne-li jediným) českým sdělovacím prostředkem, který tuto přelomovou událost konce 20. stoleti připomene.

3. 12. 2003
Oprava: Tento článek nám včera omylem vypadl z databáze, takže kromě první věty nebyl zveřejněn. Publikujeme znovu.

Někteří čelní britští komentátoři píší, že Tony Blair zešílel, avšak nutně to nemusí být pravda, konstatoval v odborném časopise významný britský psychiatr.

3. 12. 2003
Protože nesouhlasím s argumenty, podle kterých ten, kdo má více členů či hlasů má také pravdu, resp. kdo má málo "hlasů" nemůže mít pravdu (bod. č. 6 v článku M. J.), popřípadě s přístupem, že když je špatnost všude, nemá cenu proti špatnosti vystupovat (body č. 2, 3), tedy s názory, že kvantita je jediné měřítko (viz i bod č. 1), pokusím se ukázat argument, který (mj.) stál za mým rozhodnutím podpořit petici "S komunisty se nemluví"ZDE.

Reakce na článek Michala Jurzy ZDE. Autor je signatář petice "S komunisty se nemluví".

3. 12. 2003

Provolání občanů a občanek adresované všem občanům a občankám bez ohledu na jejich veřejné funkce či postavení v aparátech politických stran

S rostoucím znepokojením sledujeme lehkost a bezstarostnost, s jakou jsou v posledních letech ve veřejném životě - na politické scéně, ve veřejnoprávních i soukromých médiích - přijímány a představovány pravicové názory a hodnoty jako jediné správné, zatímco některé skupiny občanů a občanek mají být z veřejné diskuse vylučovány pro údajný "extremismus".

Nedovolme, aby sebehroznější, ale dnes naprosto účelově zneužívané zločiny z minulosti překryly debatu o zločinech současných. Nedovolme, aby byl z veřejné diskuse kdokoli vylučován pod jakoukoli "extremistickou" záminkou.

Prohlášení, sepsané s použitím formulací původní petice, chce upozornit na politickou účelovost soudobého antikomunismu, který má zakrýt soudobé problémy odkazy na zločiny minulosti. Prohlášení nepodporuje politiku KSČM ani minulý režim, který signatáři označují za "krutou parodii levicových myšlenek".

3. 12. 2003
Viktor Kovaľov

Po odstúpení gruzínskeho prezidenta Eduarda Ševardnadzeho a prevzatí moci opozíciou zavládla v tejto krajine eufória. Je však opodstatnená? Predčasné prezidentské voľby sa uskutočnia 4. januára 2004. Tento dátum stanovil parlament -- nie nový, ale ten, ktorý bol zvolený ešte v roku 1999. Na jednej strane to neprotirečí gruzínskej ústave, podľa ktorej sa predčasné prezidentské voľby musia uskutočniť najneskôr za 45 dní po odstúpení predchádzajúcej hlavy štátu. No podľa tej istej ústavy, hneď ako zasadne po prvý raz nový parlament, starý stráca právomoci. Aj preto zástupca lídra strany Obrody Džemal Gogitidze vyhlásil: "V súčasnosti neexistuje v Gruzínsku ani prezident, ani osoba plniaca funkcie prezidenta, keďže po tom, ako začal pracovať nový parlament (23. novembra), starý parlament stratil svoje funkcie."

3. 12. 2003

Niekoĺko slov k zmene volebných pravidiel

V uplynulých dňoch vláda schválila novú podobu volebného zákona z dielne Ministerstva vnútra SR. Už samotný fakt, že sa vôbec začala diskusia o volebných pravidlách, prilákal záujem odbornej i laickej verejnosti. A keďže volebný systém a jeho konkrétna podoba je jedným z faktorov, ktoré môžu rôznym politickým stranám rôznym spôsobom pomôcť pri voľbách, bokom neostali ani politici.

3. 12. 2003

Odštartujú udalosti v Gruzínsku pád ďalších diktatúr v SNŠ?

Novembrové parlamentné voľby v Gruzínsku nemali znamenať koniec vlády prezidenta Eduarda Ševardnadzeho. S tým sa počítalo až v roku 2005, keď sa malo skončiť jeho druhé funkčné obdobie na čele štátu. Parlamentné voľby mali byť pôvodne iba generálnou skúškou opozície.

Miera nespokojnosti obyvateľstva po viac než desaťročí pôsobenia "Ševiho," ako niekdajšieho šéfa sovietskej diplomacie a blízkeho spolupracovníka posledného generálneho tajomníka sovietskych komunistov Michaila Gorbačova zvykli vo svete prezývať, však prispela k tomu, že udalosti nadobudli rýchlejší spád. Sfalšovanie volieb v mesiaci, ktorý je vo východnej Európe už tradične vyhradený pre nežné i menej nežné revolúcie, sa stalo povestnou poslednou kvapkou v pohári. Preto tento majster intríg a vynikajúci negociátor, nezvyknutý na politické porážky, už nemohol odísť dôstojne, ako by si architekt konca studenej vojny a zjednotenia Nemecka nepochybne zaslúžil.

3. 12. 2003

Indiánské povstání v Chiapasu

Přemysl Mácha: Plamínek v horách, požár v nížině. Brno 2003.Nakladatelství: Doplněk. 168,-- Kč. 212 stran. ISBN 80-7239-145-3

Kniha Přemysla Máchy, pojednávající nejen o povstání v mexickém Chiapasu, vychází sice s několikaletým zpožděním, ale její načasování je více než příhodné vzhledem k zářijovému zasedání WTO v Mexickém Cancúnu, kde na sebe povstalci vedeni subcomandantem Marcosem po dlouhé odmlce opět upozornili.

3. 12. 2003

Má smysl apelovat na ministra Dostála?

Výmluvnou podporu Vladimíru Rottovi v diskusi se Zdeňkem Jemelíkem o nápravě českého soudnictví ZDE poskytuje rozhovor Alexandra Kramera s ministrem kultury Pavlem Dostálem na str. 17 sobotního (22.11.2003) vydání Práva.
3. 12. 2003
Bronislaw Geremek: Slitování a šibenice. Argo, 2003, 262 strán, 479 Sk
Erving Goffman: Stigma. Poznámky o způsobech zvládání narušené identity. Slon, 2003, 169 strán, 369 Sk
Petr Mareš: Sociologie nerovnosti a chudoby. SLON, 1999, 248 strán, 119 Kč
Petr Matějů, Klára Vlachová et al: Nerovnost, spravedlnost, politika. Česká republika 1991 -- 1998. Slon, 2000, 402 strán, 475 Sk
Michal Vašečka (ed.): Čačipen pal o Roma -- Súhrnná správa o Rómoch na Slovensku. IVO 2002, 911 strán, 349 Sk

Keď som študentom sociálnej práce hovorila, že Európska únia chce v prvej dekáde 21. storočia "rozhodujúcim spôsobom ovplyvniť odstraňovanie chudoby", usmievali sa. A keď som sa zmienila, že tento cieľ zaväzuje aj našu vládu, smiali sa nahlas. Možno ten cieľ až taký absurdný nie je. A nebude treba ani znárodňovať. Chudobe sa dá čeliť aj tak, že sa zbaví pozície spoločenského problému. Stane sa osobnou vecou, diskrétnym neduhom, s ktorým slušní ľudia nechodia na verejnosť. Ak sa v politickej rozprave podarí presadiť jej chápanie ako individuálnej zodpovednosti, chudoba vymizne z verejných debát. Prestane byť spoločnou starosťou. A to sa už takmer deje. Slovensko už problém chudoby týmto spôsobom takmer odstránilo.

3. 12. 2003
mabl, šok

Amnesty International připravuje na Den lidských práv 10. prosince o 18.00 filmový večer věnovaný obchodu se zbraněmi a jeho důsledkům na (ne)dodržování lidských práv. Uskuteční se v Českém centru na Hviezdoslavově náměstí v Bratislavě. Účastníci budou moci zhlédnout film dokumentaristů České televize o kontroverzních vývozech zbraní z ČR Kde to bouchnem. Po promítnutí filmu bude následovat diskuse s autory Petrem Hanouskem a Jakubem Knězů a s aktivistou Milanem Štefancem z organizace NESEHNUTÍ.

3. 12. 2003
Vážený pane Čulíku a Kotrbo,

jsem častým (a často nesouhlasícím) čtenářem Britských listů, nyní si ale neodpustím několik poznámek k článku pod názvem "Smí si stát despoticky vybírat svůj desátek?" ZDE, konkrétně k Vašim reakcím, píše Michal Krčma :

3. 12. 2003
Pane Čulíku, téměř celý poslední odstavec Vašeho článku považuji za pochybný:

Toto je reakce na tento článek:

3. 12. 2003
tisková zpráva

Asociace školských odborů - Učitelský odborový klub (AŠO-UOK) považuje Zákon o pedagogických pracovnících, který schválila vláda za zcela zbytečný. Jeho jediným obsahem je, že učitelé mají učit a trenéři trénovat.

3. 12. 2003
tisková zpráva

6. decembra 2003 sa koná celoeurópsky akčný deň za európske referendum. Kampaň za referendum o európskej ústave bola zahájená minulý rok v novembri za účasti zástupcov 22 krajín v Bratislave. Zámerom pouličného referenda, ktoré sa začne o 11,00 hodine V Bratislave na Kamennom námestí je:

  • informovať o potrebe referenda o európskej ústave,
  • zapojiť sa do celoeurópskeho akčného dňa.
  • 3. 12. 2003

    Dodržiavanie ľudských práv by malo byť samozrejmosťou pre každú demokratickú spoločnosť, v ktorej žijú ľudia rôznej farby pleti, pohlavia, národnosti, etnickej či náboženskej príslušnosti. Aj keď politici prijímajú zákony a dokumenty, ktoré majú ľudské práva ochraňovať, dochádza k ich porušovaniu. Desiaty december ako Medzinárodný deň ľudských práv je každoročne dňom, keď predovšetkým mnohé organizácie v tejto oblasti najaktívnejšie upozorňujú, čo treba urobiť pre to, aby sa ľudské práva dodržiavali.

    3. 12. 2003

    Kamil Jurkovič, rodák z Chorvátskeho Grobu, chcel byť pôvodne letcom. No hoci ho prijali na leteckú akadémiu, vybral si napokon celkom iné povolanie. Keď mu po prijímacích skúškach prišlo oznámenie aj o prijatí na Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, rozhodol sa pre medicínu. Našťastie. Našťastie pre jeho pacientov.

    Zemi pred oblakmi dal prednosť predovšetkým kvôli svojmu bratovi, ktorý ako dvanásťročný zomrel na kostnú tuberkulózu. MUDr. Kamil Jurkovič doteraz nezabudol, ako jeho brat trpel, ani ako veľmi sa pre jeho chorobu a smrť trápila ich mama. Azda najväčšmi si však pamätá svoj vtedajší pocit bezmocnosti. Z neho a z pohľadu na utrpenie chorého napokon vyvrelo rozhodnutie, ktoré ho prinútilo, aby namiesto vysoko nad hlavou hľadal nebo v ľuďoch okolo seba. Pre dlhší a lepší život, než im vymeria choroba, preto, aby netrpeli. A aby ani v najťažších chvíľach neupadali do beznádeje.

    2. 12. 2003

    Zamyšlení nad apokalyptičtějšími tendencemi v české společnosti

    Nový ředitel vzešel z výběrového řízení, v němž byl kladen, v souladu s novými trendy, mimořádný důraz především na dobrou znalost angličtiny a materie z oblasti IT. Od tohoto momentu se také začaly v budově téměř pravidelně konat "pracovní porady" za účasti ministra. O jejich obsahu bych nehovořil, i kdybych mohl, protože měly nulovou hodnotu. Inscenace byla následující: Dopoledne generálka bez ministra (co kdo kdy řekne a co se naopak nehodí), odpoledne pak vlastní klauniáda.

    Kdo by se domníval, že šlo o totální podvod, neměl by pravdu. Ministr byl totiž o této mystifikaci informován. Zřejmě ale netušil, že celý klam je stejně namířen právě proti němu.

    2. 12. 2003

    úterý odpoledne Devítičlenná odborná komise měsíc posuzovala pět došlých nabídek na nadzvukové stíhačky a vládě dnes jednomyslně doporučila švédské gripeny.

    "Rozhodnutím komise nejsme zcela překvapeni," tlumočila ČTK názor Spojených států mluvčí americké ambasády v Praze Lisa Hellingová. Komise prý totiž při rozhodování vzala v potaz pouze náklady na příštích deset let. "Je na odpovědnosti české vlády, aby při rozhodování pamatovala i na dlouhodobá strategická rozhodnutí," pokračovala Hellingová.

    Právě to ale nejspíše česká vláda udělala...

    Gripeny a budoucnost evropské obrany TÉMA BL

    2. 12. 2003

    Britská organizace Plain English, která usiluje o jasné a srozumitelné vyjadřování politiků a státní byrokracie, udělila svou výroční cenu "Foot in the Mouth" za "nesrozumitelné bláboly" (gobbledygook) americkému ministru zahraničních věcí Donaldu Rumsfeldovi, uvedl ve svém pondělním večerním zpravodajství rozhlas BBC, viz též tisková zpráva organizace Plain English ZDE Organizace poctila tento Rumsfeldův výrok:

    As we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know. But there are also unknown unknowns --- the ones we don't know we don't know.

    Do češtiny se to dá přeložit těžko:

    Jak víme, jsou známé známé, jsou věci, o nichž víme, že je víme. Také víme, že jsou známé neznámé, tedy víme, že jsou některé věci, které nevíme. Ale jsou také neznámé neznámé - ty, o nichž nevíme, že je nevíme.

    30. 11. 2003

    Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v listopadu 2003 na jejich provoz celkovou částkou 8615,99 Kč 14 osob. Zadavatel jednoho z inzerátů v knižní publikaci Jak Češi bojují zaplatil 25000 Kč; tím bude uhrazena část výrobních nákladů na publikaci.

    Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

    Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

    Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

    Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

    Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

    Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    3. 12. 2003 V Bhópálu už 19 let pokračuje největší průmyslová katastrofa v dějinách Miroslav  Šuta
    3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
    3. 12. 2003 Chudoba, ľudsko-právny prístup, súcit a sociálna spravodlivosť Zuzana  Kusá
    3. 12. 2003 Svět: Tempo přesunování pracovních sil do Indie se zrychluje   
    3. 12. 2003 Jak se snaží Američané cenzurovat arabské sdělovací prostředky Martin  Kloubek
    2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
    2. 12. 2003 Donald Rumsfeld obdržel britskou cenu za "nesrozumitelné kecy"   
    2. 12. 2003 Rumsfeld odmítl pochválit novou obrannou iniciativu EU   
    1. 12. 2003 Boj o 17. november Ivan  Štulajter
    1. 12. 2003 Jsem plastickým chirurgem mnoha tváří... Filip  Rožánek

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
    2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
    1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
    20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
    20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just
    20. 11. 2003 Zařízení k zabránění opuštění místa nedovoleného parkování Vladimír  Just
    20. 11. 2003 Třešnička na dortu Vladimír  Just
    20. 11. 2003 Smysluplný Vladimír  Just
    3. 11. 2003 Kouř Jaroslav  Hutka
    2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    3. 12. 2003 Jak se snaží Američané cenzurovat arabské sdělovací prostředky Martin  Kloubek
    1. 12. 2003 Američané pustí domů Brity, vězněné v zálivu Guantánamo   
    29. 11. 2003 Británie: generální prokurátor "bude vyšetřovat ministra vnitra"   
    26. 11. 2003 Vysoký britský soudce odsoudil "protizákonné" zadržování vězňů v zálivu Guantánamo   
    24. 11. 2003 Ještě stále hledají v Iráku zbraně hromadného ničení Jan  Čulík
    21. 11. 2003 Americký psychiatr: Procesy se zadržovanými z Guantánama nemohou být spravedlivé   
    20. 11. 2003 Promyšlená manipulace se sentimentem Američanů -- i to je válka v Iráku Robin  Ujfaluši
    13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
    7. 11. 2003 Mohl by být Tony Blair kvůli válce Iráku pohnán před soud?   
    3. 11. 2003 Američané brzy spustí svou vlastní televizi pro Blízký a Střední východ Martin  Kloubek

    Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
    18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
    16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
    8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
    25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
    17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   
    9. 9. 2003 Nový pohled na americkou zahraniční politiku Veronika  Valachová
    6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
    6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
    26. 8. 2003 Je možné ztratit lásku k Americe?   
    22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   

    Interrupce: ženino právo či vražda? RSS 2.0      Historie >
    3. 12. 2003 Ještě o potratech: pochybná argumentace Jana Čulíka Vojtěch  Polák
    27. 11. 2003 S úctou veškerou... Pavel  Mareš
    27. 11. 2003 Je přípustný potrat kvůli rozštěpu patra?   
    26. 11. 2003 Pravda není krajnost Jiří  Karas
    26. 11. 2003 Křikem o cenzuře šíří Jiří Karas jen cílenou demagogii Jan  Čulík
    14. 11. 2003 Každá krajnost škodí Jan  Čulík
    9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
    9. 9. 2003 Případ Hill Darius  Nosreti
    5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
    15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
    26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
    24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
    20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   
    13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
    7. 11. 2003 Ženská práva jsou lidská práva   
    26. 9. 2003 Nigerijka nebude ukamenována   
    5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
    3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
    15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová

    Katolická církev RSS 2.0      Historie >
    26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík
    26. 11. 2003 Křikem o cenzuře šíří Jiří Karas jen cílenou demagogii Jan  Čulík
    14. 11. 2003 Každá krajnost škodí Jan  Čulík
    15. 10. 2003 BBC o pedofilii v katolické církvi   
    14. 10. 2003 Riziko nákazy virem HIV Tomáš  Linhart
    14. 10. 2003 Kondomy: Co dělá katolická církev špatně?   
    14. 10. 2003 Katolická církev a Afrika Jan  Čulík
    13. 10. 2003 Manipulativní zpravodajství už i v Britských listech? Pavel  Mareš
    13. 10. 2003 Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje   
    10. 10. 2003 Vatikán: "Nepoužívejte prezervativy, nechrání před AIDS"   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    3. 12. 2003 Asociace školských odborů: Zákon o pedagogických pracovnících je zbytečný   
    1. 12. 2003 Vzdelanie na dlh Michal  Feik
    27. 11. 2003 Oč nám asi ve škole taky jde (i běží) Miloš  Dokulil
    27. 11. 2003 The Enterpreneurial University - Czech Style Robin  Healey
    26. 11. 2003 Podnikatelská univerzita - po česku Robin  Healey
    25. 11. 2003 Tisková zpráva: Vznikla Asociace školských odborů   
    24. 11. 2003 Co s čerstvými absolventy? Pavel  Mareš
    24. 11. 2003 Vezměte rozum do hrsti, než vstoupíte do diskuse o škole a dějepise! Ondřej  Hausenblas
    21. 11. 2003 Uděláme ze dvou předmětů jeden? Co třetího nabídne chystaný koktejl? Miloš  Dokulil
    20. 11. 2003 Británie: Chudí studenti propadají silné zadluženosti   

    Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
    5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
    2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
    9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
    9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
    5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
    4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
    3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
    28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
    27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
    18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka

    Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
    29. 10. 2003 Nacionalismus navždy? Milan  Valach
    29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
    29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
    26. 9. 2003 Nelitovat Němce   
    4. 9. 2003 "Centrum proti vyhánění": Změna myšlení je naléhavě nutná   
    29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
    29. 8. 2003 České postoje k odsunu sudetských Němců jsou motivovány ideologicky   
    3. 7. 2003 Miliardové restituce možná i na základě falešných razítek národních výborů František  Hanzlík
    1. 7. 2003 Podle Petra Uhla za vše může Edvard Beneš - skutečnost však byla jiná František  Hanzlík
    16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown

    Karl Marx RSS 2.0      Historie >
    3. 12. 2003 Proč se s komunisty nemluví Jakub  Jirsa
    28. 11. 2003 Diskuse nad bývalým vládnoucím komunismem je zbytečná Pavel  Urban
    27. 11. 2003 Kdo se bojí Karla Marxe? Milan  Valach
    27. 11. 2003 Kolektivistické ideály vedou nevyhnutelně k totalitě Jan  Holeček
    26. 11. 2003 Marx, marxismus, my a ... např. Václav Klaus Robin  Ujfaluši
    25. 11. 2003 Futurologie centrálně celosvětově plánovitého komunismu jako protipól k Fukuyamovi Stanislav  Heczko
    24. 11. 2003 Komunismus: Idealismus či zvěrstvo? David  Janus
    3. 11. 2003 Diskutujme skôr, ako bude neskoro Andrej  Sablič
    30. 10. 2003 Karel Marx: Amerika je typicky dělnická země   
    1. 10. 2003 Bondy: Sme opäť na samotnom začiatku Miroslav  Brada

    Budoucnost evropské obrany RSS 2.0      Historie >
    1. 7. 2003 Socánkova amnézie - výuka globálního kapitalismu v Česku Jindřich  Zíka
    13. 6. 2003 Korupce při vyjednávání o koupi Gripenů pro ČR?   
    24. 4. 2003 Nelogická argumentace, totalita bílého muže a slepá víra v samospásnost lidských práv Štěpán  Kotrba
    17. 2. 2003 Francúzsko-nemecký plán obnovil nádej Martin  Kunštek
    29. 1. 2003 Američané spolupracují s Ruskem a v Praze to mnozí nechtějí vědět Miroslav  Polreich
    7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
    26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
    24. 7. 2002 Britským ministrům se nedá důvěřovat, že budou provádět etickou zahraniční politiku   
    24. 7. 2002 Velká Británie: předstíráme, že máme etickou zahraniční politiku, ale prodáváme zbraně   
    8. 7. 2002 Čas pro českou liberální platformu? Josef  Brož