13. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jessica Lynchová
13. 11. 2003

Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně

"Ano, bolelo to," řekla Jessica Lynchová. "Bolelo to, protože bylo zjevné, že lidi si jsou ochotni ohledně mě vymýšlet historky. Ostatní čtyři lidé z mého vozidla tu už nejsou, aby mohli svědčit o tom, co se stalo. Takže já jsem jediná, která mohla říct, že jsem bojovala až do poslední chvíle, že jsem střílela. Ale já jsem nestřílela. Nebudu si přisvojovat zásluhy za někoho nebo za něco, co jsem neudělala."

Vojínka Jessica Lynchová byla oslavována jako "hrdinka pro všechny Američany", když ji v březnu letošního roku vysvobodili v Iráku američtí vojáci stylem, který připomínal film "Saving Private Ryan". Bylo jí devatenáct, byla blondýnka, byla atraktivní a zjevně byla vhodným materiálem pro propagandu, konstatoval včera pořad britského rozhlasu BBC Radio Four Woman's Hour a pokračoval: Jak Jessica vystupovala v americké televizi v nejrůznějších talk shows, kde dělala reklamu své knize, byla to propaganda. Lynchová se však vyjádřila, že Pentagon udělal chybu, když z ní dělá "hrdinku", "která byla sice přemožena, ale při tom bojovala až do poslední chvíle."

Shrnujeme základní informace a diskusi z tohoto pořadu.

Základní informace a zvukový záznam v angličtině ZDE

A v talkshow Diany Sawyerové na ABC Jessica Lynchová zpochybnila i filmovou verzi své záchrany:

"Nevím, proč to tak udělali."

"Vadí vám to?"

"Jo, vadí mi to. Vadí mi, že mě zneužili jako symbolu pro tohle všechno. To není správné."

Samzořejmě, v témže incidentu figurovala ještě jiná žena, konstatovala v pořadu britského rozhlasu jeho moderátorka Jenni Murray. Nebyla to ovšem blondýnka a nebyla mladá: byla zralejší a byla to černoška. Takže jaký vliv má celá tato sága na to, jak pohlížíme na ženy v armádě? Rozhlas BBC si k diskusi na toto téma přizval profesorku Joannu Bourkovou, profesorku historie na Birkbeck College v Londýně, a Janine di Giovanni, hlavního zahraničního korespondenta listu Times, jejíž kniha Madness Visible (Viditelné šílenství) se připravuje k vydání.

"Jessica Lynchová byla pracovnicí vojenského zásobování. 23. března, uprostřed irácké války, jela Jessica ve vojenském vozidle směrem k Bagdádu po silnici z Kuvajtu. Nedaleko města Nazarija se jejich konvoj stal terčem iráckého útoku. Podle toho, co víme - fakta jsou totiž v současnosti už neuvěřitelně zamlžená - byla při útoku Jessica vážně zraněna. Při havarování toho vozidla a při útoku byly některé osoby usmrceny. Jessicu zajali Iráčané a byla odvezena do nemocnice nedaleko města Nazarija. O něco později ji hollywoodským stylem zachránili američtí vojáci. Záchranná operace byla kupodivu zároveň nafilmována. Později se Jessica stala hrdinkou amerického národa, v době, kdy Amerika zoufale potřebuje hrdiny," uvedla v pořadu Janine di Giovanni.

Moderátorka: Ale jak důležité je Jessičino sociální zázemí? Pochází přece z nesmírně chudé rodiny?

Joanna Bourková: "Ano, to je v celém příběhu nesmírně důležité. Americká armáda - a britská armáda také - mají obrovský nedostatek rekrutů. A armáda se snaží získat mladé ženy. Lidé, kteří jdou do armády, nemívají většinou příliš mnoho jiných možností. Pro ně je armáda místem, kde mohou získat zaměstnání, vzdělání, kde uniknou maloměstu na americkém Jihu, z něhož pocházejí.

Moderátorka: Proč tedy chtějí používat tuto atraktivní blondýnku pro reklamu, že je dobré být v armádě?

Bourková: Jessica je tedy nesmírně slavná. Je přesně takový lidový symbol, jaký americká armáda potřebuje. Je to osoba, která je ochotná poslouchat rozkazy, osoba, která je vděčná za příležitosti, kterých se jí dostalo.

Moderátorka: Co tedy ten image vypovídá rodinám, které nechtějí dovolit, aby jejich se jejich dcera dala do armády?

Bourková: O tohle přesně jde. Armáda tím sděluje, že udrží ženy v armádě ženské, atraktivní, blondýnky, s modrýma očima. Že je nepromění v chlapy. Ženy v armádě měly vždycky dosud problém, že z toho vyplývá, že když se stane žena vojákyní, přijmete určité mužské vlastnosti - buď jste lesbička, anebo prostitutka. A tato nesmírně nevinná, téměř naivní mladá dívka se stává symbolem něčeho úplně jiného, něčeho atraktivního.

Moderátorka: Je ale zajímavé srovnat pozornost, věnovanou těmto dvěma ženám. Shoshana Johnson byla přece zajata ve stejnou dobu.

Jannine di Giovanni: Ano, to mi připadá naprosto šokující. Shoshana Johnson totiž není pro obyčejné Američany tak atraktivní jako Jessica Lang - Lynch (freudovské přeřeknutí!). Amerika teď potřebuje hrdinu. Válka nedopadá dobře. Paula Bremnera poslali zpět do Washingtonu pro mimořádné rozhovory. Každý večer v televizních zprávách se hovoří o dalších mrtvých. To strašně připomíná Vietnam, jímž je Amerika stále ještě traumatizována. Takže tady máme tuto devatenáctiletou dívku, velmi krásnou, velmi naivní, která možná zažila nebo nezažila tuto dramatickou záchrannou akci. A Američané to žerou i s navijákem. Musíte si uvědomit, že většina Američanů nečte New York Times či Washington Post, dívají se na Fox News.

Moderátorka: Ale jak budou reagovat na to, jak Jessica mluví teď. Hovoří se o tom, že ji prý znásilnili Iráčané, ale ona proti tomu protestuje, že ji takhle nemají zneužívat.

di Giovanni: Američané si toho nevšimnou. I nadále zůstává hrdinou. Je to člověk, s níž se Američané ztotožňují. Shoshana Johnson - viděla jsem záběry jejího zatčení v irácké televizi, její hrůzu a strach. A to, čím prošla ona, bylo daleko dramatičtější než to, čím prošla Jessica Lynchová.

Moderátorka: Co si myslíte o tom znásilnění?

di Giovanni: Je to děsné. Lékaři uvedli, že ji prohlédli v nemocnici, umyli ji a nebylo žádné známky znásilnění či pokusu o znásilnění. A kdyby ji bývali znásilnili, usmrtilo by jí to. Ale Rick Bragg, novinář, který napsal tu knihu a který, nezapomínejme, odešel letos z New York Times kvůli podezření - byl donucen odejít - děsivým způsobem tvrdí ve své knize, že buď byla Jessica znásilněna poté, co jí zpřeráželi kosti, anebo jí Iráčané znásilnili a pak jí zpřeráželi kosti. A to podporuje americký stereotyp, že jsou Iráčané sadistický a brutální národ. Je to nesmírně urážlivé.

Moderátorka: Jaký vliv má tedy celé toto líčení historie Jessicy Lynchové na ženy, které chtějí bojovat v první linii?

Bourková: Myslím, že velmi záporný. Ženy se snaží být v první linii už mnoho let. Zejména už v první světové válce lobbovaly ženy ministerstvo obrany, aby mohly bojovat v první linii. Armáda jim to nechtěla dovolit. A stejné důvody, proč se nedovoluje ženám, aby bojovaly v první linii, se používají i dnes. Hovoří se o administrativních důvodech, že na frontě nejsou ženské záchody, armáda se obává, že budou-li v bojové linii ženy, bude to odvádět pozornost mladých osmnáctiletých chlapců, kteří budou myslet na sex - jako by osmnáctiletí chlapci mysleli kdy na něco jiného - mají obavy, co by se stalo s morálkou jednotky. A případ Jessicy Lynchové povede k tomu, že se věci vrátí o hodně zpět k tradičním přístupům.

di Giovanni: Ženy, které znám v armádě, málokdy pracují v dělostřelectvu anebopřímo v boji. Je to poslední bašta sexismu. Poslední bašta mužské sexuality. Protože mužům se nelíbí, když jsou tam přítomny ženy.

Bourková: Avšak musíme si uvědomit, že většina mužů, zaměstnaných v armádě, také nechce pracovat. Asi před šesti lety byl proveden průzkum názorů armádních zaměstnanců, z něhož vyplynulo, že jen 12 procent žen chce být v bojové linii. A jen 14 procent mužů chce být v bojové linii. Takže je obtížné přesvědčit i muže, aby bojovali.

                 
Obsah vydání       13. 11. 2003
13. 11. 2003 Mezinárodně hledaný George Novotny poskytl exkluzivní rozhovor Britským listům Jan  Paul
13. 11. 2003 Dnes vydáváme výbor Jak Češi bojují - novou knihu z Britských listů
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně
13. 11. 2003 Ještě jednou o českých reakcích na zprávu UNICEFU o dětské prostituci v ČR Pavel  Kelly-Tychtl, Jan  Hošek
13. 11. 2003 Čechy v roce 1499: soudní řízení bylo rychlé a soudci nebrali úplatky
13. 11. 2003 Kdo vlastně pozval Bushe do Británie?
12. 11. 2003 George Soros investuje 15 milionů dolarů proti Bushovi
13. 11. 2003 Môj súkromný berlínsky múr Sylvia  Porubänová
13. 11. 2003 Deset bodů na obranu médií veřejné služby před Břéťou Rychlíkem a jeho přáteli... Štěpán  Kotrba
12. 11. 2003 Občan Klaus překročil Rubikon Karel  Dolejší
11. 11. 2003 Václav Klaus nemá pravdu ohledně vývozu zbraní
12. 11. 2003 Zvláštní přístup Amnesty k puči ve Venezuele
13. 11. 2003 "Nejrasističtější film, jaký kdy byl v Hollywoodu natočen" se promítá v Praze
13. 11. 2003 Paradoxy demokracie Ivan  Štefunko
13. 11. 2003 Kavkaz - potenciálně výbušný region Emil  Souleimanov
13. 11. 2003 "Špinavá válka" proti terorismu: Movimiento Peronista Montenero Monika  Fedošová
13. 11. 2003 Kuba může být odbytištěm pro český průmysl Zdeněk  Jemelík
13. 11. 2003 Castrova zpráva pro OSN: Důsledky půlstoletí americké blokády Kuby
13. 11. 2003 Na Homolce eliminují ftaláty
11. 11. 2003 John Simpson: "Mám pocit viny, že jsem zůstal naživu."
11. 11. 2003 Zavolali: "Pane vrchní!" A střelba přestala
12. 11. 2003 Britský ministr vnitra prosazuje biometrické občanky
12. 11. 2003 Krátké "turné" Liz Lochhead po Čechách i Moravě Jiří  Lněnička
3. 11. 2003 Jak Češi bojují - obsah
1. 11. 2003 Hospodaření OSBL za říjen 2003

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
13. 11. 2003 Ještě jednou o českých reakcích na zprávu UNICEFU o dětské prostituci v ČR Jan  Hošek, Pavel Kelly-Tychtl
13. 11. 2003 Historie: Co vedlo k pádu komunismu: 1988 - Československo na rozcestí? Jan  Čulík
12. 11. 2003 Kalousek: moderní konzervativní odpovědně solidární pravolevá chytrá horákyně Ivan  David
12. 11. 2003 Rath už všechno řekl Ivan  David
12. 11. 2003 Západní Sudety?   
12. 11. 2003 Američané chtějí, aby Britové během Bushovy návštěvy uzavřeli celý centrální Londýn   
12. 11. 2003 Britský ministr vnitra prosazuje biometrické občanky   
12. 11. 2003 Bolí nás Bolívia?   
12. 11. 2003 Občan Klaus překročil Rubikon Karel  Dolejší
11. 11. 2003 Východisko tkví v mediální vzdělanosti Ivan  Jemelka
11. 11. 2003 Jak mizejí pracovní příležitosti z Evropy   
11. 11. 2003 Vítejte, přátelské bomby   
11. 11. 2003 Lze měřit počet andělů na špičce nože? Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
7. 11. 2003 Mohl by být Tony Blair kvůli válce Iráku pohnán před soud?   
3. 11. 2003 Američané brzy spustí svou vlastní televizi pro Blízký a Střední východ Martin  Kloubek
3. 11. 2003 Patnáct Američanů zahynulo v Iráku při sestřelení vrtulníku   
3. 11. 2003 Iráčané mají dobrý důvod k povstání   
22. 10. 2003 Human Rights Watch: Američané od května zabili v Iráku 20 nevinných civilistů   
21. 10. 2003 Pentagon byl varován, že po válce v Iráku vznikne chaos   
20. 10. 2003 Irák: Cesta k šílenství   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
15. 10. 2003 Poker ajatolláhov a Saddámovi teroristi   
6. 10. 2003 Zdá se, že je to vážné: Sílí kritika proti Bushovi a Blairovi kvůli válce v Iráku Jan  Čulík
6. 10. 2003 Bývalý britský ministr zahraničí:
"Blair před válkou věděl, že Irák nemá ZHN"
  
2. 10. 2003 USA zaplatily Čalabímu milion dolarů za výzvědné informace, které nebyly k ničemu   
30. 9. 2003 Bílý dům prý neprozradil jméno agentky CIA   
26. 9. 2003 Vlna chaosu   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
7. 11. 2003 Ženská práva jsou lidská práva   
26. 9. 2003 Nigerijka nebude ukamenována   
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová
30. 7. 2003 Interrupce - odrhovačka o vraždě neviňátek Anna  Čurdová
10. 7. 2003 Plávajúca potratová klinika Sylvia  Porubänová
4. 7. 2003 Ústav pro čistotu rasy Robert  Pokorný
2. 7. 2003 Interrupce ano, nebo ne? Josef  Veger
23. 6. 2003 Designer babies: Potřebujeme nový morální kompas   
6. 6. 2003 Stoupenci potratů zaznamenali v USA porážku   
4. 6. 2003 Milujte se a nemnožte se Dominik  Lukeš
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz