8. 7. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 7. 2002

Čas pro českou liberální platformu?

Míra legitimity budoucí vlády je velmi nízká. Účast Unie svobody navíc vede k otázce, zda ona sama neztratí podílem na vládě kromě legitimity také svou vlastní identitu. Demise Hany Marvanové tuto otázku ještě více akcentuje. Dozrál čas pro liberální platformu?

Quo vadis Unie svobody?

Předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová podala demisi. Stalo se dva dny poté, co úterní zasedání Republikového výboru Unie svobody (US) podpořilo vedení strany k dalšímu vyjednávání o účasti na vládě s ČSSD. Tyto dvě informace jsou jenom špičkou ledovce, který skrývá velmi obtížnou shodu US vlády nejen s ČSSD, ale i s KDU-ČSL. Spor se totiž vede také mezi jednotlivými mentalitami unionistů, ale i jejich osobními ambicemi. Kainovo znamení zrodu, nezacelená jizva po odtržení od pupeční šňůry mateřské ODS, zůstává pro US ve skutečnosti dosud zející ranou.

Béčko ODS

Unie svobody, která získala 8 křesel v budoucí poslanecké sněmovně, nemá na obhájení "co největší možné části programu" - jak relativisticky vysvětlil Karel Kühnl v úterý večer - opravdu mnoho síly. Mezi slovy "největší" a "možné" se tak otevírá hluboká propast. Most nad propastí tak navazují jednotliví aktéři jednání sami: zhmotňuje se pro ně do konkrétních ministerských křesel. Kdo ze svaté trojice Kühnl-Pilip-Marvanová, která se nejčastěji objevuje při zmínce o této straně, vlastně zosobňuje skutečné priority Unie svobody? Kdo z nich by je dokázal zopakovat, kdyby ho probudili ve tři hodiny ráno?

Josef Zieleniec, otec Unie svobody, už o sobě dlouho nedává příliš slyšet. Poté, co zjistil, že se ho příliš netýká budoucí post ministra zahraničí, se stáhl hodně dozadu a spokojil se s postem diskutéra v Konventu. (Naposledy se ale jeho jméno objevilo v souvislosti s rekordním příjmem za minulý rok: Zieleniec si vydělal 1,9 milionu korun a předstihl tím dokonce i kanadského důchodce a senátora Edwarda Outratu.)

Pokud byl ale Zieleniec duchovním otcem Unie, co dal vlastně do vínku svým potomkům? Jan Ruml, bývalý předseda strany, který by mohl být Zieleniecovým synem při hodně zamhouřených očích, přinesl do Unie neústupnost, zarputilost a ducha statečných bobříků. Karel Kühnl, o jehož minulosti se vedly traumatické spory při sestavování "stínové vlády", přetřel stranu bezbarvým nátěrem. Hana Marvanová, první žena v čele české strany, o své minulosti (ale i velmi intimní současnosti) také nerada mluví: vrátila však Unii zapomenutou disidentskou bojovnost a přidala nevyzpytatelnost. To potvrdila i svou demisí. Udělala to rázně, nikoliv bez jistého osobního šarmu...

I když se US vždy deklarovala jako liberální strana nového typu, zůstávala bohužel stále svázána pupeční šňůrou s autoritářskou ODS, což umožnilo jejímu vůdci posměšně konstatovat, že US je jenom takové "béčko ODS". Unie svobody, navenek kdysi tak přitažlivá strana pro média (vždyť právě několik jejích představitelů otevřelo na podzim 1997 v Čechách dosud tabuizované téma korupce politických stran), uvnitř ovšem znesvářené společenství, propadlé mnoha drobným sporům a žabomyším válkam, se nepodařilo vybudovat pevnou vnitřní organizaci, která by naplnila ambiciózní liberální vize.

Nedokázala nikdy jasně formulovat svůj program. Na mezinárodním poli navíc vůbec neexistuje - z jakési záhadné touhy je členem Evropské lidové strany! Pokud vím, byla kdysi v liberální frakci pouze Mladá unie, ale kde je té dnes konec? Ivan Pilip, který se naučil chodit i po zaminovaném poli, by jistě našel odpověď na to, co symbolicky znamenal fakt jeho návratu na do předsednictva Unie při libereckém sjezdu, na němž jinak zvítězila Marvanová.

Unie je dnes díky Pilipovi mnohem více konzervativní, slabé křídlo Hany Marvanové se stává pouze liberální vějičkou pro často slepá média. Místopředseda Pilip není ve veřejnosti oblíben, je ale tím, který ovšem dokáže systematicky budovat roztříštěné jádro kolem sebe a stahovat sítě. I když tvrdí, že nechce kandidovat na předsedu, je dnes fakticky šéfem Unie.

Principy a programové priority v "co největší možné části programu", které při jednání pro novináře trousil Karel Kühnl, vypadaly často velmi dutě a povětšinou nevěrohodně. "Již delší dobu s velkým znepokojením sleduji, jak se Unie svobody postupně vzdaluje programovým i etickým principům, na kterých vznikla a na jejichž formování jsem se od počátku podílel," napsal konce června ve svém rezignačním dopise předsedovi okresní organizace US-DEU na Praze 6 bývalý poslanec Petr Matějů. "Hlasování o nákupu stíhaček Gripen těsně před volbami už jen potvrdilo to, čeho jsem se obával: US se otevřeně rozhodla vstoupit do prostoru, ve kterém politiku ovládá korupce," napsal nekompromisně Matějů.

Nové pohyby na hřišti

Nezralost české politické scény, která by mohla být jistě dobrým školním cvičením pro adepta psychoanalýzy, zpochybňuje mnohé deklarované principy.

Tam, kde se politické vyjednávání vydává za pragmatické, většinou vládne čistý obchod. Tam, kde se mluví o morálce a principech, jde většinou o divadlo.

Netřeba snad dodávat, že finanční zázemí pro takové produkce platí povětšinou zklamaný divák. Unie svobody se sice osvobodila od ODS Václava Klause, ale nedozrála k odpovědi na známou nietzscheovskou otázku: "Osvobozen, ale k čemu?"

Poslední "osvobození" předvedla v paláci u Glaubiců Hana Marvanová. Přesto je každá krize vždy dobrým důvodem k novým pohybům na hřišti. A Hana Marvanová není už v politice nováčkem, aby nedokázala využít svého potenciálu člověka se silnou intuicí. První pokus zahájila odhodlaně krátce po volbách. V pauze tehdy ihned po volebních výsledcích připustila myšlenku integraci Unie se stranami jako je ODA, Cesta změny či Naděje (Právo, 18.6.). Tato poznámka spustila první úvahy o povaze budoucnosti liberálních stran: všechny se shodnou na myšlence, nevědí ale, jak to uskutečnit beze ztrát.

Snaží se Jiří Lobkowicz, předseda Cesty změny, když soudí, že to "bude vyžadovat zvýšené úsilí po dohodě všech zodpovědných politiků, zejména liberálního zaměření, kteří by se měli pokusit o rekonstrukci pravice", a v jedné odpovědi na webových stránkách zmiňuje vedle US a ODA možnost spolupráce také s Evropskými demokraty, novou stranou ex-primátora Jana Kasla. Snaží se ideologové Naděje: Dalibor Kvasnička soudí, že "je třeba spojit síly ve středu politického spektra", varuje ale zároveň, že zároveň "půjde o představu vlivu a moci" (Neviditelný pes, 27.6.), Marián Kišš připouští, že vedle US by se o "obrodu pravicového, tedy liberálního proudu české politiky" mohla pokusit i ODS, pokud by se zbavila Klause a jeho poskoků (MfD, 3.7.). Co si o tom myslí jeden z nich, předvedl učebnicově Petr Nečas: "Jediná autentická pravicová strana je nyní ODS," řekl.

Bývalý člen US Petr Matějů vidí v integraci budoucnost: čím dříve, tím lépe. Zároveň odmítá podíl US na nynější vládě a po Marvanové žádal, aby US neprosazovala žádné ministry a podpořila vládu ČSSD a KDU-ČSL toliko v proevropských krocích. "Z této pozice může neprodleně zahájit jednání o integraci liberálních sil," píše Matějů v reakci na Marvanovou.

Poslechla Marvanová včerejší demisí svého bývalého stranického kolegu, nebo jenom vlastní svědomí?

Pravice na počátku pohybu?

V žádné z úvah se ale zatím nepočítá s nejbližším partnerem US, tedy KDU-ČSL (o DEU tu nikdo nemluví ani v žertu). Jakoby samosebou se tu kalkuluje s tím, že nezřízená touha po moci Cyrila Svobody, předsedy KDU-ČSL, mu brání se na integraci podílet. Samosebou se tu očekává, že zkušenosti unionistů s tvrdým jádrem lidovců (Kasal, Kalousek) jsou do té míry nepřekonatelné, že tu není pro KDU-ČSL místo. První komunální signály dávají tušit, že mezi lidovci a unionisty stojí přinejmenším hořká zeď nesplněných slibů a nářků. O tom, co cítí při pohledu na KDU-ČSL Žantovského boys, není sporu.

Přitom právě integrace, která by zahrnovala i KDU-ČSL, by byla mnohem snazší než krkolomné pokusy o "obrodu ODS". KDU-ČSL jako autentická konzervativní síla (a dodejme, že míra konzervatismu je v KDU-ČSL skutečně velmi vysoká) není oproti ODS žádným monolitem, má navíc pevnou stranickou základnu, jejich voliči jsou na rozdíl od těch ostatních velmi disciplinovaní. Právě to KDU-ČSL vždy umožnilo chovat se pevněji v krizových situacích. Ale i to může být jenom dočasu, a ti osvícenější lidovci to vědí: poslední statistika říká, že základna KDU-ČSL klesá, z kdysi tolik deklarovaných 60 000 členů jsou dnes na slabých 40 000. I tak jsou to ale ohromující čísla na většinou slabá jádra českých demokratických stran.

Vzpomínám na dobu, kdy Josef Lux vyzýval k otevření KDU-ČSL novým myšlenkám a proudům. Pokud bude chtít zůstat tato strana pouze "konfesijním řádem", nezaujme mladé voliče a neobnoví svou životaschopnost. Cyril Svoboda, který oproti členské základě vypadá často jako "liberální zjevení", reprezentuje dalece nejdynamičtější pojetí křesťansko-demokratické politiky.

Jeho slabinou je fakt, že podléhá příliš svému prokletí osamělého Střelce. Senátor Michael Žantovský, autor konvergenční teorie pravice (ještě v čase, kdy byla ODA "konzervativní"), se netajil snahou po vícestupňovité integraci všech stran na pravici. A Ratibor Majzlík, téměř zapomenutý předseda DEU (nyní platformy US), sní v Klánovicích stále svůj sen o "velké pravicové straně".

Teorií tu bylo vždy dost, méně již skutečných lídrů a kroků, které by vedly k činům. V současné Francii, například, vládne konzervativní Jacques Chirac, jeho premiér Jean-Pierre Raffarin je ovšem liberál, a myšlenka integrované pravice Unie v pohybu se tvořila mnohem dříve, než jak ji přineslo aktuální nebezpečí úspěchu Jean-Marie Le Pena, předsedy Národní fronty, v prvním kole prezidentských voleb. To pouze urychlilo dynamiku při transformaci na současnou Unii pro prezidentskou většinu.


Současná česká pravice je na počátku cesty k integraci celého spektra. Možná tu bude nejprve snaha integrovat tu "liberální pravici", i to ale bude vyžadovat nadlidský úkol. Liberalismus nemá totiž v českých zemích téměř žádnou tradici - ta, jakou vnutil národu rétoricky Václav Klaus, je k smíchu. Nemělo by proto vůbec zůstávat jenom u módní liberální výjimečnosti. Vzdušné zámky se dají kreslit vždy a všude, pokud v nich ale bude chybět i podzámčí s lidmi, kteří nevidí rozdíl mezi stávajícím establishmentem a tím předešlým, bude to jen zase nová hra na českou politiku, v níž zvítězí opět ti, kteří se jí znechuceně nezúčastňují.

Jako v červnu 2002: bylo jich rovných 42 procent.

Autor byl v parlamentních volbách 2002 volebním lídrem politické strany Cesta změny v úseckém kraji. Získal 21 preferenčních hlasů a Cesta změny v ústeckém kraji 1071 hlasů (0,32%)

                 
Obsah vydání       8. 7. 2002
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň
8. 7. 2002 Návrh koaliční smlouvy ze dne 8. 7. 2002
8. 7. 2002 Zeměkoule "bude do roku 2050 zcela zlikvidována"
8. 7. 2002 Jak časopis Týden bulvárně zkresluje informace Jan  Čulík
8. 7. 2002 Strobe Talbott: Nynější spor USA s Evropou ohledně mezinárodního tribunálu znemožní Američanům vytvořit koalici pro zásah proti Iráku
6. 7. 2002 "Odmítnutí se omluvit"
8. 7. 2002 Diskriminace homosexuálů: můžeme si za to sami Fabiano  Golgo
8. 7. 2002 Registrované partnerství a jeden homosexuální osud Benny  Rees
8. 7. 2002 Emancipací homosexuální deformace se dláždí cesta pro legalizaci kriminálních výstřelků Pavel  Mareš
8. 7. 2002 Čas pro českou liberální platformu? Josef  Brož
8. 7. 2002 Prádelna špinavého spodního prádla českého disentu stále v provozu? Karel  Mašita
8. 7. 2002 "Zaspané" tři čtvrtiny století Jaroslav  Štemberk
8. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Umění by mělo klást otázky humanistické povahy Jan  Paul
7. 7. 2002 Nikto si nevidel do huby Lubomír  Sedláčik
8. 7. 2002 Parodie sovětské éry, která má význam i pro dnešek Robert  Porter
8. 7. 2002 Stalin a jeho vražedný režim Jan  Trávníček
8. 7. 2002 Bestseller? Proč ne, záleží na tom, jaký! Ludmila  Klukanová
8. 7. 2002 Zemřel Josef Hanzal, historik, kterému ležel na srdci osud českého tisku Jaroslava  Čajová
8. 7. 2002 CME chtěla nechat zkonfiskovat Kramářovu sbírku, pokud by byla vyvezena za hranice ČR
8. 7. 2002 Tisková konference navažské skupiny Blackfire v Jazz klubu Železná Bushka  Bryndová
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2002 "Zaspané" tři čtvrtiny století Jaroslav  Štemberk
8. 7. 2002 Registrované partnerství a jeden homosexuální osud Benny  Rees
8. 7. 2002 Prádelna špinavého spodního prádla českého disentu stále v provozu? Karel  Mašita
8. 7. 2002 Zeměkoule "bude do roku 2050 zcela zlikvidována"   
8. 7. 2002 Čas pro českou liberální platformu? Josef  Brož
8. 7. 2002 Stalin a jeho vražedný režim Jan  Trávníček
8. 7. 2002 Strobe Talbott: Nynější spor USA s Evropou ohledně mezinárodního tribunálu znemožní Američanům vytvořit koalici pro zásah proti Iráku   
8. 7. 2002 Parodie sovětské éry, která má význam i pro dnešek Robert  Porter
8. 7. 2002 Znásilňování žen jako válečná zbraň   
8. 7. 2002 Monitor Jana Paula: Umění by mělo klást otázky humanistické povahy Jan  Paul
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Vladimír  Nálevka, Miloš Mendel, Oskar Krejčí, Stanislav Komárek, Zdeněk Zbořil

Budoucnost evropské obrany RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2002 Čas pro českou liberální platformu? Josef  Brož
9. 5. 2002 Ani Slovákom sa do NATO neletí ľahko Lubomír  Sedláčik
16. 4. 2002 Několik vět o nadzvukovém letectvu Hubert  Rozmanitý
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství   
31. 1. 2002 Má koupě Gripenů něco společného s blížícími se volbami? Jan  Čulík
24. 1. 2002 Petice: Nechceme Gripeny, chceme zdravé, šťastné a vzdělané děti! Jiří  Mašek
20. 12. 2001 Václav Klaus se sjednocující se Evropy bojí oprávněně Štěpán  Kotrba
12. 12. 2001 Dva argumenty pro Gripen Štěpán  Kotrba
9. 10. 2001 Nesmí vzniknout válka mezi Západem a islámem   
8. 10. 2001 Pokrytí teroru Gore  Vidal