8. 8. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Hana Marvanová hledá důvody, pro které hlasovala proti Koalici i koalici
7. 8. 2002

Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách

Jednání Sněmovny včera odpoledne připomínalo některé z absurdních dramat pana prezidenta a nebo Mňačkovu knihu Jak chutná moc... Z koalice se stala na chvíli početně opozice, z vlády se stalo málem bezvládí. Premiér četl program své vlády, většina poslanců včetně koaličních ale hledala po kuloárech novináře, se kterými by se podělila o své názory na letní špionážní aférku. Programové prohlášení koaliční vlády zaniklo ve vřavě, rozdmýchané dozvuky médii proběhlé kauzy Slonková-Srba-Kavan. Kavana se nikdo na nic neptal, o něm už píší pouze komentáře. Jejich společný jmenovatel nedávno nastínil bývalý ministr Zieleniec. Jak prosté. Všichni popularity chtiví poslanci se museli vyjádřit, i když jejich vyjádření bylo motivováno většinou jen vlastními pocity z přečtených článků v novinách. Hlavně že se vyjádřili. O informační hodnotě jejich vystoupení škoda mluvit. Špidla mluvil zatím k poloprázdnému sálu.

Sněmovna na návrh místopředsedy ODS Ivana Langera prosadila návrh na vznik zvláštní vyšetřovací komise pro objasnění možné korupce při zadávání veřejných zakázek na ministerstvu zahraničí v posledních šesti letech, činnosti hlavního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srby a podílu vojenské rozvědky na tomto uměle vyvolaném skandálu. Návrh ODS podpořil předseda klubu KSČM Vojtěch Filip.

Proti tomu, aby sněmovna o vytvoření komise jednala, byli sociální demokraté, lidovci a unionisté, ovšem bez Hany Marvanové (US-DEU) a bývalého vysokého činitele obrany, Miroslava Kalouska (KDU-ČSL). Paradoxem je, že se "ti dva" sešli... Kalousek byl mediálně proslaven nedávno právě díky Haně Marvanové, která jej obviňovala z deliktu, pro jehož vyšetřování nyní svorně hlasovali oba - braní úplatků. Podezření mající své kořeny kdesi v nitru ministerstva obrany a pamatující výměnu Migů 21 za polské vrtulníky se nepodařilo "věrohodně" prokázat a Marvanová se musela omluvit a své faux pas retušovat dočasnou pokorou.

Nyní se Hana Marvanová i bývalý ekonomický náměstek postavili spolu s ODS a komunisty proti svm klubům i celé vládní koalici, a tak klání skončilo 100:98 ve prospěch opozice ODS a KSČM.

Myslím, že největší radost může mít předseda komunistického klubu Vojtěch Filip, který přece nedávno varoval Vladimíra Špidlu, že Koalice101 se velmi snadno může stát Opozicí99. Dnes to bylo poprvé, a zdá se, nikoliv naposled.

Vojenská rozvědka se také poprvé dostane i pod trvalou kontrolu poslanců. Sněmovní branný výbor v pondělí požádal ministra obrany Jaroslava Tvrdíka (ČSSD), aby pěti jeho členům z ODS, ČSSD a KDU-ČSL umožnil seznamovat se s tajnými informacemi o práci Vojenské zpravodajské služby. Tvrdík pod dojmy z dnešního pléna sněmovny se tomu nebrání. Ani moc nemůže...

Poslanci se jej velmi důrazně ptali na pozadí Srbova působení ve vojenské rozvědce. Dosud podléhaly parlamentní kontrole jen civilní kontrarozvědka a její vojenská obdoba. Mimo parlamentní kontrolu tak zůstane teď už pouze civilní rozvědka, jejíž řízení zdědí po Janu Kavanovi (ČSSD) pravděpodobně Vladimír Špidla (ČSSD).

Na základě rozhodnutí výboru by se s tajnými informacemi o VZS měli seznamovat jeho šéf Jan Vidím a členové Jan Klas (oba ODS), Petr Ibl, Miloš Titz (oba ČSSD) a Vlasta Parkanová (KDU- ČSL). Ze stran zastoupených ve sněmovně nebudou v této kontrolní pětce členové Unie svobody-DEU a KSČM.

Vidím byl donedávna šéfem sněmovní komise pro kontrolu vojenské kontrarozvědky, Klas vedl komisi kontrolující civilní kontrarozvědku. Ibl byl náměstek ministra vnitra, Titz je dlouhodobě členem vedení branného výboru. Parkanová byla před čtyřmi roky ministryní spravedlnosti.

Při známé "ukecanosti" poslanců a již notorických "průvalech" ze služeb, které kontrolují, se jedná o faktický konec vojenské špionáže v České republice. Mimo Srby (krycí jméno Salima) se do médií už dostala další jména či lokační podrobnosti o několika jiných důstojnících vojenské špionáže, nervozita uvnitř služby narůstá a je jen otázkou času, kdy potenciálním či faktickým vydíráním nebo lanařením ohrožení zpravodajci začnou "práskat" či rovnou přejdou "pod jinou vlajku". Informace, které podal na uzavřeném zasedání branně bezpečnostního výboru ministr obrany zevnitř vojenské rozvědky byly podle poslance Vidíma (ODS) "alarmující a velmi divoké". Vidím namísto mlčenlivosti byl až moc hovorný... Tvrdík připustil, že službu pravděpodobně opustí několik lidí. CO jiného měl také říci?

Nedovedu si představit české agenty kterékoliv služby operující mimo území státu, že by riskovali neprofesionalitu některého z byrokratů v kancelářích centrály či poslanců při činnosti, za kterou je v zemích, kde působí, většinou provaz či elektrické křeslo. Pravděpodobnost "přeběhů" je velká. Problémem je i vzájemná nevraživost všech českých tajných služeb, která je pro jejich operativnost i kvalitu práce smrtelná. Devadesát procent času vyplýtvají na vzájemné podrazy a léčky. Problémem je i zákonné pověření, které těm "ofenzivním" znemožňuje podnikat operace na vlastním území a těm "kontra" zase znemožňuje operovat v zahraničí. Jejich protivníci se nemusí na podobné protokolární záležitosti ohlížet. Pochybuji, že by Usáma bin Ládin zkoumal, odkud startovalo to které letadlo :))). Přesto v zájmu úspěšnosti svých misí agenti i kmenoví zaměstnanci denně zákony porušují, což dokazuje nejen případ Srba, ale vyplývá to i z prosté zpravodajské logiky.

Každá služba (tedy i rozvědka) musí mít vnitřní mechanismy na interní bezpečnostní audit - vnitřní kontrarozvědný odbor, stejně tak musí mít i každá služba možnost vysílat do zájmové oblasti či prostředí nelegály. Těm se může klidně stát, že musejí operovat i tam, kde jim to zákon zakazuje (rozvědce doma, kontrarozvědce v cizině, vojákům v civilu, civilům v armádách - zbrojní kšefty se např. dělají i s civilním sektorem, komunikační sítě pro vojáky stavějí i civilní firmy atd.). Všechny služby nutně musí operovat i na teritoriích možných protivníků, neutrálů i spojenců - stejně, jako i CIA, BND či MI6 operuje na území ČR, přestože tvrdí oficiálně vehementně pravý opak. Každá služba si pro krytí svých agentů musí opatřovat i "satelitní" krycí firmy, "černé" peníze na jejich založení či provoz. Stejně tak si musí "nějak" opatřit prostředky na korumpování úředníků cizích států, kteří "legalizují" falešnou existenci agentů "nelegálů" či placení sítě agentů doma i v cizích zemích.

Na mezinárodním trhu se kupují potřebné a prodávají přebytečné informace. Zákon neviditelného trhu bez přívlastků platí na trhu s informacemi dvojnásob a globalizace je samozřejmostí. Stejně tak i liberalismus bez hranic. Pracovní příručkou je Machiavelliho Vladař.

"Ujedou-li někomu nohy" a je-li dekonspirován tak spektakulárně, jako se to stalo Karlu Srbovi nyní či rezidentu britské rozvědky Hurranovi (jezdícím po Praze v stařičkém černém londýnském taxíku od hospody k hospodě) před časem, není už takovému člověku ani jeho službě nejspíše pomoci. Ve zpravodajské komunitě se stane terčem vtipů a neznámí lidé jej na ulici zastavují slovy "Nazdar špióne"...

Parlamentní vyšetřování, politické hrátky, personální zemětřesení a "záchranné" úniky informací z vlastních řad činnost její centrály spolehlivě paralyzují na několik dlouhých let. Srbův případ je toho zářným příkladem. A to právě ve chvíli, kdy se schyluje k největšímu zbrojnímu obchodu v dějinách české armády, stejně jako k největší reorganizaci od dob generála Čepičky. A pokud vím, na zbrojních zakázkách státu a na nákupu stíhaček dělal právě bývalý sekretář Srba. Elementary, my dear Watson...

Pravděpodobně Česká republika koupí v následujících měsících americké stíhačky přesto, že tento nákup bude nejméně výhodný ze všech... Vlastně už byl, přestože cena byla vysoká. Andora Šándora stála křeslo a pár rozvědčíků bude dozajista stát existenci či život.

Politika je svinstvo, soudruhu prokurátore..., říká jeden vězeň druhému při společném pobytu na cele.

                 
Obsah vydání       8. 8. 2002
8. 8. 2002 Ombudsman: Ministerstvo životního prostředí jednalo v kauze NEMAK nezákonně
8. 8. 2002 Další zásah americké vlády proti mezinárodnímu trestnímu soudu
7. 8. 2002 Ombudsman: státní orgány ve zdravotnictví odmítly poskytnout informace o mrtvém
8. 8. 2002 Co se usnesla valná hromada Občanského sdružení Britské listy
8. 8. 2002 Technické potíže
8. 8. 2002 Zlikvidujme Saddáma Husajna
8. 8. 2002 Jak odstranit Saddáma Husajna: britská média jsou nejednotná
7. 8. 2002 Hlavne že sú so sebou spokojní Lubomír  Sedláčik
8. 8. 2002 Zapomenutým Afgáncům nabízí OSN nové peklo
8. 8. 2002 Jiřina Fuchsová v Českém rozhlase
8. 8. 2002 Jazyková poradna Ústavu pro jazyk český má zmodernizované stránky
8. 8. 2002 Turnovské vyrovnávání s minulostí Ivan  Turnovec
8. 8. 2002 Kritické myšlení
7. 8. 2002 Monitor Jana Paula : Je akademický malíř Šilhán významným občanem Turnova? Jan  Paul
8. 8. 2002 Alternativní operátoři: Český telecom nerespektuje rozhodnutí regulačního úřadu
6. 8. 2002 Bushova válka "dobra proti zlu" dospěla do vesnice Hadžibirgit
6. 8. 2002 OSN nezveřejní zprávu o americkém masakru Afghánců
7. 8. 2002 Henry Kissinger: jeden "z nejvýznačnějších mozků", anebo "válečný zločinec"?
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
17. 6. 2002 Byl zprovozněn seznam článků podle autorů
23. 7. 2002 Chronologický archiv starších vydání Britských listů
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
10. 3. 2002 Fízlové, nevinný parlament a bezmocný hlídací pes Štěpán  Kotrba
15. 2. 2002 Občan má jistě právo dozvědět se pravdu, ale nesmí jí být moc! Petr  Pražák
1. 1. 2002 T. Pecina prosazoval v rozhlase pluralismus, posluchači reagovali: "špatné" názory je nutno zakázat!   
20. 12. 2001 Těžká vina vzdálenějších příbuzných: sovětské metody Niny Krásenské z BIS Jan  Čulík
17. 12. 2001 SPY UNIVERSITY: Zazvonil zvonec a pohádce o zpravodajských službách je (moc šťastný) konec Tomáš  Pecina
8. 12. 2001 Bývalý agent BIS Hučín byl obžalován ze sedmi trestných činů Štěpán  Kotrba
6. 12. 2001 Děkan FF UK: Verbovka BIS na fakultě nás neznepokojuje   
6. 12. 2001 Spy university se tentokráte nekonala Štěpán  Kotrba
5. 12. 2001 Spy university: "Znepříjemňujete atmosféru a snižujete úroveň semináře!!" Jan  Vrátný
1. 12. 2001 BIS en rose: Reflexe formou PR Tomáš  Pecina
29. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 2. Štěpán  Kotrba
23. 11. 2001 Spy university: Historie tajných služeb v podání amatérského čtenáře detektivek - díl 1. Štěpán  Kotrba
18. 11. 2001 BIS slibuje: nástupní plat 15 tisíc a "dobrou partu" Tomáš  Pecina

Politický zápisník RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 Brno bude mít "dobrý" mediální obraz Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 DOKUMENT: Programové prohlášení vlády České republiky   
23. 7. 2002 Březina: Až neuvěřitelná sebekritika Štěpán  Kotrba
19. 7. 2002 Za ty prachy to stálo - Koalice skončí Štěpán  Kotrba
18. 7. 2002 O volbě Hany Marvanové a o potřebě kompromisů Štěpán  Kotrba
17. 7. 2002 Začala bitva o Štěpánka Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 ODA se prodává Kaslově seznamu Štěpán  Kotrba
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza volebního nezdaru ODS podle pracovního týmu   
15. 7. 2002 DOKUMENT: Analýza neúspěchu ODS viděná očima V. Klause   
12. 7. 2002 Zaorálek napodruhé aneb výuka v 101hlasém řízení demokracie Štěpán  Kotrba
20. 6. 2002 Poznámka na okraj poznámky o malování čertů na zdi Štěpán  Kotrba
19. 6. 2002 Fotogalerie z voleb: Pracovník ČSSD rozbil Štěpánu Kotrbovi fotoaparát Štěpán  Kotrba, Petr Pokorný

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo
29. 7. 2002 Kauza Slonková - Srba, ukázka bulvarizace závažných témat v ČR Karel  Mašita
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
25. 7. 2002 Mohou novináři ohrozit soudní líčení? Roman  Antl
25. 7. 2002 Nikdo není nad zákonem: nesouhlasím s Fabianem Golgem Jan  Čulík
25. 7. 2002 BL: Konspirační teoretikové nad případem vražedného spiknutí Fabiano  Golgo
25. 7. 2002 MFD baví čtenáře nechtěnou komikou   
25. 7. 2002 Vox populi: Co si o "případu Slonková" myslí místní lidi ve Vimperku Karel  Mašita
23. 7. 2002 Ohrožuje Sabina Slonková medializací soudní projednání svého "případu"?   
22. 7. 2002 Okurková sezona vrcholí: "Státní úředník chtěl zabít novinářku" Jan  Čulík

Budoucnost evropské obrany RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
26. 7. 2002 Ministr obrany kvůli Srbovi vyhodil šéfa vojenské rozvědky Štěpán  Kotrba
24. 7. 2002 Britským ministrům se nedá důvěřovat, že budou provádět etickou zahraniční politiku   
24. 7. 2002 Velká Británie: předstíráme, že máme etickou zahraniční politiku, ale prodáváme zbraně   
8. 7. 2002 Čas pro českou liberální platformu? Josef  Brož
9. 5. 2002 Ani Slovákom sa do NATO neletí ľahko Lubomír  Sedláčik
16. 4. 2002 Několik vět o nadzvukovém letectvu Hubert  Rozmanitý
18. 3. 2002 Pochybnosti o pozadí zářijových teroristických útoků proti USA sílí Bushka  Bryndová
20. 2. 2002 Palestinci a Izraelci: Arabské národy jsou v propasti zoufalství   
31. 1. 2002 Má koupě Gripenů něco společného s blížícími se volbami? Jan  Čulík
24. 1. 2002 Petice: Nechceme Gripeny, chceme zdravé, šťastné a vzdělané děti! Jiří  Mašek
20. 12. 2001 Václav Klaus se sjednocující se Evropy bojí oprávněně Štěpán  Kotrba
12. 12. 2001 Dva argumenty pro Gripen Štěpán  Kotrba
9. 10. 2001 Nesmí vzniknout válka mezi Západem a islámem   
8. 10. 2001 Pokrytí teroru Gore  Vidal

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 6. 2002 Policajti už nielen opilci - ale aj gangstri Lubomír  Sedláčik
10. 3. 2002 Fízlové, nevinný parlament a bezmocný hlídací pes Štěpán  Kotrba