4. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 8. 2005

Tisková zpráva Amnesty International ze dne 4. srpna 2005

Mezinárodní sekretariát Amnesty International se obrátil na vládu ČR kvůli policejnímu zásahu vůči účastníkům CzechTeku 2005

Mezinárodní sekretariát Amnesty International (AI) sídlící v Londýně dnes písemně sdělil předsedovi vlády ČR Jiřímu Paroubkovi a ministrovi vnitra ČR Františku Bublanovi své znepokojení nad zásahem policie ČR vůči účastníkům technoparty CzechTek 2005.

Sloupek
Lucie Zabrňáková

Především je nutné:
Vyčistit si zuby,
Pozdravit slunce,
Umýt v domě schody,
Pohladit kocoura,
A hlavně:
Poděkovat panu Bachovi,
Že se nebojí z té blikající hi-fi věže,
Pouštět do světa takovou sílu.

z časopisu Dobrá adresa 10/2004, vybral Štefan Švec

4. 8. 2005

čtvrtek 16.00: Ayman al-Zawahiri, blízký spolupracovník Usámy bin Ladina, varoval, že "politika Tonyho Blaira" povede k "další zkáze" v Londýně. Al-Zawahiri vyjádřil toto varování na videozáznamu, který odvysílala katarská televize Al Jazeera. Je to první záznam z vnitřního kruhu skupinky "velitelů" al Kajdy, který se přímo zmiňuje o londýnských útocích ze 7. července, při nichž bylo zavražděno 52 osob. Zawahiri charakterizoval bomby jako "sopky hněvu".

Zawahiri je původem oční lékař, který koncem devadesátých let sloučil svou skupinku extremistů se skupinou Usámy bin Ladina.

Podrobnosti o historii Zawahiriho extremismu naleznete v transkriptu filmu BBC Moc nočních můr od Adama Curtise, ZDE a ZDE

4. 8. 2005

Dva podezřelí muži souhlasili, že se dobrovolně vydají policii

Dva muži, podezřelí z rasistické vraždy osmnáctiletého černošského studenta Anthonyho Walkera, k níž došlo v Liverpoolu minulý pátek večer, Michael Barton, 17, bratr známého fotbalisty Joeye Bartona, a Paul Taylor 20, oba z Huytonu, se rozhodli vrátit se z Holandska, kam se v minulých dnech uchýlili, a vydat se dobrovolně policii, bylo oznámeno ve středu večer. Oba muži patří k několika osobám, které britská policie chce v souvislosti s touto vraždou vyslechnout.

Anthony Walker byl zavražděn sekyrou do hlavy, když doprovázel svou bělošskou dívku v pátek večer domů. Walker byl křesťan, středoškolák, nadaný sportovec a vzorný student. Po ukončení střední školy měl v úmyslu studovat právo. Jeho vražda vyvolala v Liverpoolu i po celé Británii vlnu rozhořčení. Stovky lidí se v úterý účastnily v centru Liverpoolu vigilie na podporu rodiny Walkerových a na protest proti rasismu. Na místě vraždy Anthonyho Walkera, u vchodu do McGoldrickova parku v Huytonu, umístila veřejnost množství květin.

Anthony Walker a jeho bratranec Marcus Binns se stali terčem rasistických útoků, když doprovázeli Walkerovu bělošskou dívku Louise v pátek večer na autobusovou zastávku. Trojice mladých lidí byla rasistickými útoky tak šokována, že šli raději pěšky dál až na další zastávku, avšak útočníci je sledovali až k McGoldrickovu parku v Huytonu, kde zaútočili na Anthonyho, zatímco Marcus a Louise běželi hledat pomoc.

4. 8. 2005

Domnívám se, že je toto video natolik šokující, že by bylo záhodno ho zveřejnit, píše Alexandr Kára.

Na tomto nesestříhaném videu je vidět jak brutalita útoku policistů proti neozbrojenému účastníkovi, který už se na zemi bránit nemohl, tak i fakt, že řada policistů nebyla označena identifikačními čísly tak, jak jim předepisuje zákon o policii. Jelikož byli zamaskováni a tudíž anonymní, chovali se jako zvířata. Za tento fakt jsou jednoznačně odpovědní velitelé družstev i velitel zásahu, poznamenává k tomu Štěpán Kotrba.

MOV 40 MB

4. 8. 2005

Dr. Zaki Badawi, ředitel Muslimské koleje v Londýně a předseda britské Rady mešit a imámů, doporučil muslimským ženám v Británii, aby si na veřejnosti nezahalovaly obličej. Vede to totiž k rasistickým útokům proti nim.

3. 8. 2005

středa 21.00: Scotland Yard oznámil, že Asmael Abdurahman (23) z Newport Street v Kenningtonu v jihovýchodním Londýně byl obžalován v souvislosti s útoky na londýnskou veřejnou dopravu z 21. července. Bylo proti němu zahájeno trestní stíhání podle paragrafu 38 britského Zákona o terorismu. Byl obžalován za to, že poskytl útočiště jednomu z útočníků. Proces s ním bude zahájen ve čtvrtek u soudu v londýnské Bow Street.

Britská policie celkem zatkla podle Zákona o terorismu 37 osob, včetně čtyř podezřelých mužů, kteří údajně odnesli bomby do vlaků a do autobusu. Nyní je v Británii celkem v souvislosti s bombovými útoky v Londýně zadržováno 14 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 8. 2005

Zní to téměř neuvěřitelně. Před třemi lety prodělala Caroline Lemoinová v období těhotenství interrupci. Lékaři po čtyřech měsících těhotenství objevili na embryu genetickou deformaci. Loni v květnu se Caroline, které se chtěla dozvědět něco více o příčinách skonu jejího dítěte, ke svému zděšení zjistila, že tělo jejího syna nebylo spáleno podle očekávání. Bylo uloženo v márnici v plastickém pytli naplněném formolem společně s dalšími 350 zárodky.

4. 8. 2005

Memorandum

tisková informace Fóra pro česko rakouský dialog

Z výzvy Fóra pro česko rakouský dialog z 9. července 2002, ke které se připojilo na 280 osob z obou zemí: "Česká republika a Rakousko jsou si (...) historicky, kulturně i příbuzenskými svazky svých občanek a občanů blízké. (...) Problémy mezi Českou republikou a Rakouskem je nutno řešit především v otevřené diskusi. (....) Přistoupení České republiky k Evropské unii považujeme za historickou příležitost k vyřešení negativních jevů v sousedských vztazích a k postavení českorakouskych vztahů na nové základy."

Od přistoupení České republiky k EU se vzájemné vztahy nijak významně nezlepšily.

4. 8. 2005

Dojem z demonstrace 3.8.2005 aneb letošní CzechTek

Je mi 27 let a řadím se k vyznavačům tekna (nikoliv techna). Se zásahem policie na teknivalu, tak jako dnes mnoho lidí, nesouhlasím a tak mě napadlo, že poctím svoji návštěvou Letenskou pláň v době, kdy se tady má ovzduší naplnit rytmy systémového tekna, a vyjádřím tak svoji přítomností nesouhlas s průběhem policejní razie na CzechTeku. Kromě mě je přítomno prý zhruba 2000 dalších človíčků. Začátek je ohlášen na 17:00, píše Pavel Kučera:

4. 8. 2005

Jelikož o postupu pořádkových sil Policie ČR bylo napsáno již dost a např. ve Stanovisku Českého helsinského výboru k průběhu a důsledkům CzechTeku 2005 jsou hlavní pochybení policejního zákroku shrnuta tak, že už se těžko dá nalézt lepší vyjádření. V tomto článku bych pokusil spíše stručně analyzovat příčiny konfliktu a nabídnout několik možných řešení. Nedělám si však ambice na komplexnost analýzy ani na přesné vyjádření míry vlivu jednotlivých problémů na vyhrocení konfliktu.

4. 8. 2005

V tomto speciálním vydání internetových stránek, věnovaném událostem okolo technoparty Czechtek05, dokumentují redaktoři průběh rozhlasového vysílání a publikování článků na webových stránkách Českého rozhlasu, týkající se této události. Dále si zde můžete poslechnout dosud nepublikované autentické výpovědi a rozhovory se zástupci jednotlivých skupin obyvatel, organizací a státní správy, které se nějakým způsobem podílely na průběhu konání technoparty CzechTek05 u obcí Mlýnec a Újezd pod Přimdou.

foto: David Němec, Český rozhlas
Najdete zde vynikající reportáže Ľubomíra Smatany z ČRo Plzeň, textové i zvukové zpravodajství redakce Radiožurnálu, komentáře Martina Schulze pro ČRo 6 a poznámku Ivana Hoffmanna, stovky fotografií Davida Němce a Štěpána Kotrby a jejich rozhovory s přímými účastníky teknivalu, obyvateli i policisty. Jsou zde i rozhovory Davida Němce se zástupcem ředitele Záchranné služby Plzeň či starostou Přimdy a Újezda. Na stránce najdete zvukový záznam z komunikace Štěpána Kotrby s policejním velitelem o porušení zákona o policii - zásahu bez identifikačních čísel policistů. Jsou zde také autentické zvukové záznamy ve formátu MP3 z průběhu policejní operace, dokumentující skandování davu bezprostředně před zásahem, nasazení slzného plynu i taktických výbušek. Stránka odkazuje na ostatní informační zdroje, reportáže v dalších médiích i webové stránky teknokomunity.

Jsou zde i fotografie a reportáže z následných demonstrací v Praze i jinde - prostě všechno, co Český rozhlas doposud přinesl a ještě přinese svým posluchačům o fenoménu letošního léta - open air party CzechTek05.

CzechTek05 - Český rozhlas TÉMA

DIY, techno a CzechTek - BL TÉMA
4. 8. 2005
reakce na korespondenci čtenářů

Musím přiznat, že mne překvapil zájem a množství reakcí, které jsem obdržel na svůj článek "Czech Tek 2005: O peníze jde až v první řadě". Za všechny bych chtěl touto cestou poděkovat, neboť na individuální korespondenci nemám bohužel dosti času.

Většina pisatelů byla zřejmě z okruhu technařů a snažili se mne přesvědčit, že jsem vůbec nepochopil podstatu jejich specifické subkultury a že ekonomický zisk se v rámci technoparty buď vůbec netvoří nebo je zanedbatelný.

4. 8. 2005

Poněkud chaotický sen z dřímotinky na cestě vlakem ze středeční demonstrace na pražské Letenské pláni

Neserte se do nás, my se do Vás taky neserem!

Stanislav Penc a Ivan M. Jirous

Krize českého politického života se spojuje s krizí zastupitelské demokracie postavené na stranickém systému a technologickými možnostmi přímé demokracie.

První demonstrace v sobotu večer se zúčastnily stovky demonstrantů, v neděli odpoledne to bylo pár tisíc, v pondělí zhruba pět tisíc. Ve středu byla účast na Letenské pláni v rozsahu dle několika odhadů v rozpětí šesti až dvanácti tisíc. Demonstrace se začínají konat v dalších městech. Demonstrující jsou převážně žáci, studenti a učni, kteří mají prázdniny. Po práci však přicházejí nejen teenageři. V sobotu 6. srpna se demonstrací po celé republice již účastní desetisíce... a počty stoupají a demonstrace jsou pravidelné po celý srpen...

Statisícové demonstrace iniciují vznik strany s razantním jen dvouslabičným názvem Czechtek. Tento název díky srpnovým pravidelným akcím mládež přijala za svůj a vykladači se přou, zda jde v názvu o techno či technologie... Tříslabičná ODS a čtyřslabičné ČSSD a KSČM v předvolebních průzkumech ztrácejí.

Michael Marčák: Michael Marčák: Myslíš, že je náhoda, že odedneška mají všichni ti technaři trenýrky v jiný barvě ?
4. 8. 2005

4. 8. 2005

Otevřený dopis

Czechtek věc veřejná

Žijeme-li v demokratickém a právním státě, máme právo používat dálnice, veřejné cesty a řádně pronajatý pozemek všichni. Dokonce i ti, kteří poslouchají jinou hudbu, než se líbí nám (či potencionální většině voličů, pane premiére Paroubku). Zmatek na dálnici nezpůsobili technaři, ale policie. Na vaše doporučení, pane premiére, policie rozhodla, že někteří z nás nesmějí dojet tam, kam chtějí.

4. 8. 2005

Z CzechTeku s momentálně stal kotlík, ve kterém si hlavně ODS přihřívá svou vlastní politickou polívčičku v naději, že jejím nášupem zastaví postupné sbližování svých voličských preferencí s preferencemi ČSSD. Předvádí tak typicky ukázku ideové prostituce a bezzásadovosti, kterou má uloženu kdesi hluboko ve své podstatě. Staví se na stranu alternativní zájmové skupiny, reprezentované technaři proti majitelům pozemků - zájmové skupině, jejímu deklarovanému konzervativismu mnohem bližší. Když jde o politické body, jde v myšlení ODS i posvátné právo na majetek a jeho ochranu do kytek.

4. 8. 2005

Premiér Paroubek vytrvale hájí zdivočelou policii, jejíž oběťmi se stali nekonformně vypadající, ale legálně jednající účastníci CzechTeku, a brání se politizaci celé záležitosti. Za zjevné bezpráví odmítá nést politickou odpovědnost a přiznat svůj podíl viny. Prostředkem, který používá k obhajobě vlastního postoje, je nekorektní slovník, jehož užíváním se snaží technaře paušálně jako skupinu vyloučit ze sféry morální slušnosti a legality a učinit z nich společenskou hrozbu téměř srovnatelnou s mezinárodním terorismem. Snaží se tak zakrýt to podstatné, co pro nás z toho co se stalo v Mlýnci na Tachovsku, plyne: že se dnes v této zemi těžko můžeme spoléhat na moc práva, že snaha uskutečňovat naše základní práva a svobody by se nám příště nemusela vyplatit.

4. 8. 2005

Chtěl bych reagovat na váš článek "Czechtek 2005: O peníze jde až v první radě" a výpočty v něm. Zaprvé zde zmiňujete skutečnost, že organizatoři neřeší hygienu a úklid, což není pravda. Letošní nepřítomnost mobilních záchodů byla způsobena policejní blokádou, navíc letos měla být novinkou i cisterna s pitnou vodou. Pozemek byl též legálně pronajatý. Vaše doměnka "Hlavním důvodem jsou -- jak jinak -- peníze. Hygiena a udržování pořádku představují nežádoucí náklady, které snižují výnos z "projektu". Stejně tak i poplatek za pronájem pozemku, jakož i případná náhrada způsobených škod jejich majitelům." je tudíž úplně mimo, píše Matěj Černý

4. 8. 2005

Ke kauze Czechtek už bylo řečeno a napsáno mnohé, přitom se stále prakticky nic nestalo. Paroubek s Bublanem a zástupci policie jako zaseknuté desky opakují stále stejné věci -- postup policie byl v pořádku, lidé porušovali zákon. Důkazy o tom, že nemají pravdu, technaři mají a zveřejnili, a vedoucí místa přesto stále opakují stejnou pokroucenou verzi. Tisíckrát opakují zavádějící informace, a lidé bez návyku si informace ověřovat, jim věří, protože -- proč by měla policie lhát?

3. 8. 2005

Příklad Slovenska:

Organizace vetsich podujeti ve vojenskem prostoru je podle mne velmi dobry napad - a pokud se chce, tak to velmi dobre jde, píše dr. Pavolko z Broumova: Prikladem muze byt slovensky hudebni festival Pohoda - letos jiz druhym rokem organizovan na vojenskem (stale plne funkcnim) letisti u Trencina. Vloni jsem tam byl a byla to neskutecna pohoda - obrovsky prostor, jako toalety mimo jine i vojaky vykopane a vapnem zahazene diry, stanek, kde se dalo "upsat" do zeleneho (nekolik set! mladiku dokonce podepsalo), stany s diskusi o nutnosti povinne vojenske sluzby, vozidla vojenske policie volne projizdejici mezi tancicimi davy:)) - proste ukazkova spoluprace. Na letosni pohode dokonce sam ministr obrany v uvodnim slove poprve verejne ohlasil konec povinne vojenske sluzby!

www.pohodafestival.sk

4. 8. 2005

Tak se nám politici zbláznili, paní Müllerová.

Tak by mohla v typicky české tradici začínat crazy předvolební komedie zvaná CzechTek, kdyby byla komedií, a ne smutnou realitou současnosti. Jako obyčejný občan jsem vyděšen, že máme čelné politiky, kteří pod záminkou ochrany práv jedněch schvalují porušování práv druhých, kteří mi dali najevo, že mě neochrání, když se mi vedle domu usídlí grupa mladých v počtu několika tisíc a budou si "jen tančit", takové nějaké tři dny a noci v kuse, za zvuku techna o síle přesahující stovku decibelů, přitom svými exkrementy znečistí celé širé okolí, zplundrují okolní lesy nedovolenou těžbou dřeva na ohníčky a táboráky a zůstane po nich jen binec a u místních lidí přesvědčení, že nežijeme v žádné demokracii, ale v anarchistickém Kocourkovu, kde obyčejný člověk nenajde zastání, míní Petr Olšovec:

4. 8. 2005
Prohlášení České strany sociálně demokratické k akci CzechTek 2005

Česká strana sociálně demokratická kategoricky odmítá účelové interpretace, podle kterých byl zásah policie na akci CzechTek 2005 proveden na "politickou objednávku" předsedy vlády. Takové interpretace zpochybňují demokratická pravidla výkonu státní moci v České republice a nezávislost Policie České republiky jako integrální složky demokratického právního systému České republiky.

Přestože Česká strana sociálně demokratická považuje zásah policie v situaci, která vznikla na akci CzechTek, za nezbytný, upřímně lituje, že se neobešel bez zranění, a to jak na straně mladých vyznavačů techna, tak na straně policistů.

3. 8. 2005

Měl bych poznámky ke dvěma článkům, píše Alexandr Kára:

3. 8. 2005

Hodně mne vyprovokoval již komentář pana Vernera v Právu, ale po úvodním odstavci pana Koenigsmarka si nejsem jist, jestli spím či bdím.

Sjezd z dálnice          foto:Michal Wolf Vlk
3. 8. 2005

CHYBĚJÍCÍ INFORMACE PRO MINISTRA SPRAVEDLNOSTI

< Sjezd z dálnice     foto:Michal "Wolf" Vlk

Ministr spravedlnosti České republiky, členského státu Evropské unie, trpí nedostatkem informací. Vyplývá to z jeho vyjádření pro ČTK.

Během akce vznikla podle Němce první konfliktní situace v pátek při zablokování dálnice na Plzeň, odkud příznivci techna chtěli sjet na pronajatou louku. Z podkladů není jasné, zda policie chtěla zabránit účastníkům technoparty v opuštění dálnice i za cenu jejího vyřazení z provozu a vzniku nebezpečné dopravní situace, nebo zda rušnou komunikaci z blíže neuvedeného důvodu zablokovali lidé přijíždějící na CzechTek, uvedl Němec dle zprávy České tiskové kanceláře.

Sjezd z dálnice     foto: Flash - flash@techno.cz >

Není problém ministrovi informace poskytnout - nejspíše přesnější, než dostává od svého kolegy ve vládě - ministra vnitra... Redakční spolupracovník - fotoreportér Michal "Wolf" Vlk byl ve správnou chvíli na správném místě. A viděl mimo jiné kolový obrněný transportér - pod mostem. No řekněte, není to smůla, že z letadla ani z dálnice není vidět? K louce přijelo i bojové vozidlo pěchoty s rychlopalným kanónem. Existují různé snímky i celé fotogalerie, převážně na serveru Techno. K mání jsou ale i letecké fotografie. Velmi přesně ukazují policejní manévry u dálničního exitu. Lidové noviny ve svém magazínu Pátek chystají fotografické téma Svědectví složené z fotek účastníků akce zaznamenávající brutalitu policejního zásahu. Policie mi zapálila auto dýmovnicí, říká očitý účastník teknivalu a dokládá to fotografiemi.

Stačí jen chvíli hledat. Názor si už může udělat ministr spravedlnosti sám...

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 ČEK TEK MEK Alex  Koenigsmark
2. 8. 2005 Demokracie usilují o inkluzivnost a o toleranci Jan  Čulík
2. 8. 2005 Galon za 4 dolary   
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drzý výsměch: Městská policie Praha "je bezmocná" Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková
31. 7. 2005 WTO: zklamání, nikoli katastrofa - nebo naopak? Ludmila  Štěrbová
30. 7. 2005 Pomníky stavíte, prosím vás, komu? Jan  Paul
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2005 Zelený CzechTek Jan  Przywara
4. 8. 2005 Czechtek Kerray (Jaromír Matýšek)
4. 8. 2005 Zastaňte se svých dětí!   
4. 8. 2005 Czechtek: Tak velký kšeft to zas nejni   
4. 8. 2005 Týká se to nás všech Milan  Fujda
4. 8. 2005 Zavřít, až zčernají   
4. 8. 2005 Před působností zákonů nikam neutečeš Michael  Kroh
4. 8. 2005 Strana jménem Czechtek Jan  Wagner
4. 8. 2005 Český rozhlas spustil o CzechTeku na internetu speciál Štěpán  Kotrba
4. 8. 2005 Budoucí elita národa   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
4. 8. 2005 Především Lucie  Zabrňáková
3. 8. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
29. 7. 2005 Záznam noční Bohumil  Nuska
28. 7. 2005 Poprava milenců Petr Odillo Stradický ze Strdic
26. 7. 2005 Světlo Bogdan  Trojak
21. 7. 2005 Je třeba je zabíjet Karel  Škrabal
18. 7. 2005 Cítil jsem vinu i za to Petr  Štengl
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík