4. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 8. 2005

"ČSSD na základě letitých negativních zkušeností s pořádáním akcí jako CzechTek podpoří ve vládě a parlamentu přijetí nezbytných politických a právních opatření"

Prohlášení České strany sociálně demokratické k akci CzechTek 2005

Česká strana sociálně demokratická kategoricky odmítá účelové interpretace, podle kterých byl zásah policie na akci CzechTek 2005 proveden na "politickou objednávku" předsedy vlády. Takové interpretace zpochybňují demokratická pravidla výkonu státní moci v České republice a nezávislost Policie České republiky jako integrální složky demokratického právního systému České republiky.

Přestože Česká strana sociálně demokratická považuje zásah policie v situaci, která vznikla na akci CzechTek, za nezbytný, upřímně lituje, že se neobešel bez zranění, a to jak na straně mladých vyznavačů techna, tak na straně policistů.

O oprávněnosti a přiměřenosti tohoto zásahu však může rozhodnout pouze Inspekce ministerstva vnitra. Česká strana sociálně demokratická podporuje důkladné, nestranné a co nejrychlejší vyšetření všech okolností, které k rozhodnutí o policejním zásahu na akci CzechTek 2005 vedly.

K tomuto nestrannému posouzení však rozhodně nepřispívá snaha předsedy Senátu Přemysla Sobotky nechat prověřit zásah policie senátním Výborem pro lidská práva, kdy jsou ale od samého počátku účastníci technoparty vydáváni za oběť a policie za viníka. Jde o jasné porušení elementární zásady presumce neviny a o průhledný pokus ODS zneužít významnou ústavní instituci pro sobecké politické cíle.

K vytvoření příznivé společenské atmosféry pro objektivní posouzení událostí letošní akce CzechTek nepřispívá ani postoj prezidenta republiky. Svými veřejnými výroky, ve kterých rovněž předem předjímá údajnou neoprávněnost a nepřiměřenost policejního zásahu, nezodpovědně snižuje kredit Policie České republiky. Kromě toho zjevným ignorováním skutečností, jakými byly např. neuposlechnutí výzev policie a porušování zákona mnohými účastníky CzechTeku, se dnes postavil do čela boje za nedodržování zákonnosti. V posledních týdnech jde o další důkaz, že Václav Klaus zůstává více zavázán své funkci čestného předsedy ODS než morálním imperativům kladeným na nejvyššího ústavního činitele.

Česká strana sociálně demokratická na základě letitých negativních zkušeností s pořádáním akcí jako CzechTek podpoří ve Vládě a Parlamentu České republiky přijetí nezbytných politických a právních opatření. ČSSD nejde o zákaz pořádání technoparty na území České republiky, ale o systémové řešení, ve kterém platí jasná pravidla uplatňovaná při pořádání podobných akcí doma i v zahraničí. K nim patří např. přísné dodržování ohlašovací povinnosti, spolupráce organizátorů s místními orgány státní správy a samosprávy a převzetí spoluzodpovědnosti organizátorů za dodržování hygienických, ekologických a bezpečnostních norem. Jen takto lze lépe zaručit právo na svobodné a spontánní vyjadřování nekonvenčních životních stylů, aniž by využívání tohoto práva jednou skupinou občanů vedlo k omezování práv jiné skupiny občanů.

Česká strana sociálně demokratická si uvědomuje, že přijetí těchto politických a právních opatření se neobejde bez zohlednění názorů občanů, kterých se bezprostředně dotýkají. Proto plně podporuje návrh předsedy vlády na setkání členů vlády se zástupci  účastníků akce CzechTek s cílem čestně si vyměnit názory na problémy, které se letos i v minulosti v jejím průběhu vyskytly a na to, jak tyto problémy do budoucna nejlépe řešit. Zároveň vítá ochotu bývalého prezidenta Václava Havla takové setkání zprostředkovat.

Stanoviska PG ČSSD k iniciativě ODS svolat předsedy parlamentních stran k řešení důsledků způsobu pořádání letošní technoparty CzechTek.

Odmítáme snahu ODS zneužívat důsledky způsobu pořádání letošní technoparty CzechTek k partikulárním stranickým cílům. ODS se snaží vyhnout věcnému posouzení všech souvislostí i detailů vytvářením umělé atmosféry krize a nestability.

ČSSD proto nevidí žádný důvod jednat s předsedy politických stran o míře politické odpovědnosti předsedy vlády a ministra vnitra. Jediným důvodem k takové iniciativě je snaha ODS o politický profit.

ČSSD důrazně žádá ODS, jmenovitě předsedu Topolánka a místopředsedu Langera, aby se omluvili předsedovi vlády, ministrovi vnitra a Policii ČR za svá vyjádření, ve kterých lživě informovali o jejich údajné odpovědnosti za smrt jednoho účastníka technoparty.

                 
Obsah vydání       4. 8. 2005
4. 8. 2005 Czechtek: Amnesty International kritizuje českou vládu
4. 8. 2005 Zawahiri: "V Londýně dojde k dalším atentátům"
4. 8. 2005 Británie šokována rasistickou vraždou studenta
4. 8. 2005 Důkaz brutality Policie ČR?
4. 8. 2005 Vedoucí muslimský představitel apeluje na ženy, aby si nezakrývaly tvář
4. 8. 2005 Především Lucie  Zabrňáková
3. 8. 2005 Londýňan obžalován v souvislosti s útoky z 21. července
4. 8. 2005 Veřejnost v šoku: V pařížské nemocnici objeveno 351 mrtvých zárodků! Josef  Brož
4. 8. 2005 Za lepší vztahy mezi Čechy a Rakušany
4. 8. 2005 Budoucí elita národa
4. 8. 2005 Lze předejít dalším bitvám mezi policií a účastníky CzekTeku? Antonín  Slejška
4. 8. 2005 Český rozhlas spustil o CzechTeku na internetu speciál Štěpán  Kotrba
4. 8. 2005 Před působností zákonů nikam neutečeš Michael  Kroh
4. 8. 2005 Strana jménem Czechtek Jan  Wagner
4. 8. 2005 Michael  Marčák
4. 8. 2005 Zastaňte se svých dětí!
4. 8. 2005 Zelený CzechTek Jan  Przywara
4. 8. 2005 Týká se to nás všech Milan  Fujda
4. 8. 2005 Czechtek: Tak velký kšeft to zas nejni
4. 8. 2005 Czechtek Kerray (Jaromír Matýšek)
3. 8. 2005 Organizovat festivaly ve vojenském prostoru jde
4. 8. 2005 Zavřít, až zčernají
4. 8. 2005 "ČSSD na základě letitých negativních zkušeností s pořádáním akcí jako CzechTek podpoří ve vládě a parlamentu přijetí nezbytných politických a právních opatření"
3. 8. 2005 Demokracie nejsou tolerantní vůči teroristům
3. 8. 2005 Když už dojde k nutnosti použít zbraň, je jasné, že něco selhalo Petr  Wagner
3. 8. 2005 Jak blokovala policie dálnici Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce