10. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 1. 2005

Sdílím nechuť Jana Paula k naší současné politické "elitě" a politické "kultuře", i ke konzumnímu oblouzení, kterým je chronicky nemocná naše společnost a které - dodávám já - nějakým způsobem postihuje nás všechny. Nesouhlasím ale s některými Paulovými vývody. Je v nich příliš mnoho pesimismu, což podle mého názoru plyne z nepochopení situace.

Sloupek

Rád bych se z titulu vysokoškolského pedagoga, který učí na starobylé britské vysoké škole, (University of Glasgow, založeno 1451), vyjádřil na základě svých zkušeností k názoru studenta VŠE Martina Boháče, který si myslí, že často velmi problematickou situaci na českých vysokých školách vyřeší zavedení tržních poměrů. Chci se k tomu vyjádřit na základě své zkušenosti z britských vysokých škol, kde už školné několik let existuje (alespoň v Anglii, ve Skotsku musí v současnosti po ukončení školy student zaplatit jednorázový poplatek 2000 liber, za postgraduální studium se platí velmi vysoké školné už nyní a univerzity ho ještě zvyšují). Britské vysoké školy se octly v důsledku zavedení školného pod obrovským finančním a komerčním tlakem. Zdaleka si nejsem jist, že je to ideální řešení.

Vzhledem k tomu, že zkušenost velí, že systémy, které existují na Západě, jsou v ČR zaváděny vždy v daleko horší formě, podstatně nepřátelštější vůči občanům než v zavedených demokraciích (srovnejme například charakteristické rysy komerční televize v Británii a v ČR, totiž relativně velmi přísnou regulaci, jíž v Británii podléhají, a představu, že "komerční televize si smí dělat, co se jí zachce", která vládne v ČR), obávám se, že i případné zavedení školného na českých vysokých školách bude neuvěřitelným paskvilem, který nepovede k osvobození občanů, ale k jejich dalšímu znevýhodnění a zotročení.

Martin Boháč píše: "Škola, které platíme za studium, nám prokazuje službu. Tedy si můžeme vybrat, zda nám služba vyhovuje a jako zákazník si vynutit změnu, pokud nevyhovuje. Posílil by se tím vliv studentů a snížil vliv byrokracie."

Vysoké školy v ČR samozřejmě poskytují studentům službu už teď. To, že dosud neexistuje školné, přece neznamená, že přijetím studenta na vysokou školu se student nestává zákazníkem a že škola na sebe nebere povinnost mu poskytnout kvalitní službu. Ta služba totiž není zadarmo. Platí ji studentovi rodiče i ostatní občané v daních. Jde o to, že vzdělaný člověk je společnosti ekonomicky i kulturně ku prospěchu. Čím větší je v zemi procento univerzitně vzdělaných lidí, tím, větší z toho mají všichni občané země prospěch, zejména v sílící mezinárodní konkurenci, založené dnes výlučně na znalostech.

Potíž je, že studenti na českých vysokých školách se jako zákazníci nechovají a nevynucují si, aby jim škola, dodavatel služby, poskytoval jen služby kvalitní.

Vím o případech, kdy v ČR na určitých školách studenti dostudovali, a teprve až při promoci zjistili, že jim škola během studia, aniž by je o tom informovala, výrazně pozměnila (zjednodušila) název jejich oboru, a tedy jejich výslednou kvalifikaci. Na absolventském diplomu měli úplně něco jiného, než na studium čeho uzavřeli svým přijetím na školu se školou smlouvu.

V každé normální civilizované zemi by tento skandál vedl k žalobě ze strany studentů a škola by věc prohrála na celé čáře a musela by platit odškodné. Kontrakt se totiž nemůže zpětně měnit. Když například rozhodne nějaká britská vysoká škola uprostřed kursu studentům kurs zrušit, musí studenty, kteří jsou uprostřed studia, a dosud nebyl naplněn existující kontrakt, nechat nejprve dostudovat. Nelze charakteristiku kursu během jeho průběhu měnit. K čemu by byla uzavřená smlouva, kdyby bylo možné ji jednostranně zrušit, kdykoliv se to nějakému úředníkovi zlíbí! Zdá se, že v ČR je tomu však jinak.

Za těchto podmínek mám důvodné podezření, že zavedení školného nepovede k žádnému zlepšení. Bude existovat i nadále tentýž nekontrolovatelný šlendrián, případně korupce, jen se za to bude platit.

Druhou námitkou proti Boháčově argumentaci je toto: Jako student ekonomie si Martin Boháč myslí, že na vysokých školách by se měly studovat jen ty obory, které si na sebe vydělají, tzn. po kterých je v ekonomice poptávka. To ovšem už od středověku nikdy nebyla idea univerzity. Univerzita má být univerzálním zdrojem vědění. Pro kulturu společnosti je potřeba kultivovat i obory, které si na sebe nevydělají, mimo jiné i proto, že předem nelze určit, v kterém oboru dojde ke klíčovému objevu, radikálně ovlivňujícímu civilizaci. V tomto smyslu je nesmírně důležitá tzv. "čistá věda". Omezí-li se univerzitní vzdělání jen na kursy, po nichž vyvolává krátkodobě poptávku průmysl, je to cesta do pekel, cesta k zprimitivnění celé společnosti.

Jedním z nejvážnějších problémů britských univerzit v současnosti je to, že konzervativni politikové Margaret Thatcherová a Tony Blair (ano, není snad v žádném smyslu labourista, od sociálních demokratů Blair převzal jen obrovský smysl pro byrokracii a neuvěřitelné papírování) vnutili tržní principy britskému univerzitnímu školství, systému, který svou podstatou na jejich základě fungovat nemůže. Přitom zavedli směsici údajně "tržních", tj. finančních, zásad a státem řízeného "hospodářství", kdy se tzv. "kvalita" a "udržitelnost" jednotlivých univerzitních oborů na jednotlivých univerzitách měří údajnými "tržními principy", které jsou však založeny na arbitrárním, byrokratickém modelu, vnuceném univerzitám vládou.

Takže se může stát, že podle jednoho finančního modelu je jeden rok vaše katedra finančně v plusu a vy máte hřejivý pocit, že jste v bezpečí. Druhý rok však byrokrati vypracují zcela odlišný finanční model, z něhož jim vyjde - podle nových, také zcela arbitrárních ukazatelů - že vaše katedra prodělává, a bude tedy uzavřena a její učitelé propuštěni.

Potíž je, že mezi státními a univerzitními byrokraty vůbec nevane čerstvý vzduch tržní konkurence. Všechny tyto pseudomanagementové modely, projekty a plány vytvářejí nekompetentní osoby, které by se ve skutečném tržním prostředí nikdy neuživily. Většinou se časem ukáže, že jejich projekty a řešení byly nesmyslné, avšak nikdo za to pak už nenese finanční ani žádnou jinou odpovědnost a způsobené škody už nejsou napraveny.

Uznávám, že na mnohých vysokých školách v ČR mohou existovat katedry, které jsou také skanzenem nekompetence. Varuji však před iluzí, že zavedení školného to odstraní. Řešením je zefektivnění struktury univerzit a zejména odstranění korupce. Ta je ovšem zažranou součástí české kultury - odstranit ji ze všech společenských okruhů by bylo možno jen jejím systematickým, razantním odhalováním prostřednictvím agentů provokatérů a za pomoci sdělovacích prostředků a soudů - k tomu však nikdo v zemi nemá chuť.

Zavedení údajných "tržních principů" podle špatně vytvořeného finančního modelu vedlo v Británii v posledním roce k obrovské kontroverzi. Jsou likvidovány univerzitní katedry chemie, či dalších přírodních věd, katedry cizích jazyků a katedry muzikologie, protože si podle v této chvíli platného modelu "tržních principů" na sebe nevydělají. Britským vysokým školám pod tímto pseudotržním tlakem hrozí, že všechny exkluzivnější či "minoritní" obory (a - ano, chemie už se stává v Británii menšinovým studijním oborem) budou časem zlikvidovány a školy se stanou nalejvárnami pro lehké, "populární" obory (jako jsou "cultural studies" nebo "media studies" - "když se doma tak často dívám na televizi, proč bych o televizi nemohl studovat na vysoké škole, že?) které jsou atraktivní pro velké množství studentů.

Také v důsledku chybně nastavených měřítek je nyní pro britské vysoké školy nutností preferovat postgraduální studium a intenzivně se tedy ucházet skoro výlučně jen o bohaté postgraduální studenty ze zahraničí, protože ti na rozdíl od studentů domácích jsou nuceni platit horentní školné. Co si však školy počnou, budou-li zanedbávat v důsledku finančních tlaků regulérní denní studium prvního stupně a domácí studenty z EU?

A ještě jedna důležitá věc: Když konečně prosadil Tony Blair zvýšení britského školného na 3000 liber ročně, bylo to tak kontroverzní opatření, že ho britský parlament před jeho schválením donutil k zavedení nejrůznějších pomocných struktur, výrazně zvýhodňujících novým vysokým školným postiženého studenta. Takže: student školné v Británii bude po zavedení školného ve výši 3000 liber ročně tyto peníze platit až po skončení studia, a to na dlouholeté splátky, a to pouze v případě, že jeho plat v zaměstnání dosáhne určité rozumné částky, a půjčka, kterou na studium obdrží, bude bezúročná. Když se mu ji nepodaří splatit do 25 let od ukončení studia, už ji dál nebude muset splácet. Přesto se očekává, že se v Británii univerzitním studiem člověk zadluží až částkou 40 000 liber (2 miliony Kč).

Velmi pochybuji, že český parlament dohlédne na to, aby bylo po případném zavedení školného i v ČR zajištěno, obdobnými dodatečnými opatřeními, aby na to student nedoplatil.

10. 1. 2005

Český telecom "sdělí informace odpoledne"

Publikujeme vysvělení od firem Oskar a Český telecom.

Jak přispěly podniky v ČR obětem jihoasijské katastrofy? ZDE

10. 1. 2005

Tzv. "západní levicové elity" zůstávají v nečinnosti a neprotestují, když iráčtí fašisté bojují proti svobodě terorem," napsal Nick Cohen v nedělním týdeníku Observer:

Minulý týden došlo k události, které se do médií skoro nedostala, která však znovu zpochybnila představu, že existuje zásadová liberální levice, lidé, kteří by se uměli vyjadřovat a byli dostatečně sebevědomí k tomu, aby vytvořili elitu. Hadi Salih, činitel pro mezinárodní styky z Irácké odborové federace, byl svázán, byly mu zavázány oči. Mučili ho baathističtí "povstalci" loajální Saddámu Husajnovi, uškrtili ho vkleče elektrickým drátem a zastřelili ho.

Neměl bych být šokován, pokračuje autor, že protiválečné hnutí neprotestovalo ani hláskem proti zavraždění tohoto odvážného socialisty, ale šokován jsem.

10. 1. 2005
Na závěr snad jen trochu ironický povzdech: není dokladem českého plebejství spíš touha kritizovat čelné státní představitele za každou cenu?

Reakce většiny novinářů a některých politiků na novoroční projev prezidenta byly poněkud překvapivé. Některým připadal jako projev účetního, jiným scházela originalita. Jan Čulík ho považoval za vyjádření českého plebejství. Těžko říci, co je důvodem odsudků. Prezidentské projevy přece nejsou fejetony nebo básně, u nichž se cení originalita. Projevy Václava Havla byly originální -- přinejmenším některé -, ale znamená to, že byly dobré?

Milenci a vrazi,  foto  2004, Miloš Schmiedberger
9. 1. 2005

Polesného Milenci a vrazi

Před Vánocemi měla premiéru filmová verze klasického "trockistického" románu Vladimíra Párala Milenci a vrazi (1969) od zkušeného televizního režiséra Viktora Polesného. Vznikla z toho celkem kompetentní verze klasického literárního díla, který se většinou vyhnul úskalím, jež mu připravila známá literární předloha. Divák odchází z kina víceméně uspokojen. Polesného přepis neuráží: určitá roztříštěnost filmu v prvních dvaceti třiceti minutách ustupuje, když se divák konečně řádněji seznámí s postavami, a zejména v druhé polovině Polesného ztvárnění Páralovy předlohy dosahuje až pozoruhodné dynamiky a intenzity.

Film však skončí a člověk z kina odchází s dojmem, že nejde o nic moc než o slušnou televizní inscenaci, s pietou, inteligentně a profesionálně vytvořený televizní přepis, který však svou původní literární předlohu nijak nepřesahuje. To je možná docela škoda, protože natáčíme-li filmovou verzi klasické knihy o pětatřicet let později, nová doba by měla přinést i novou interpretaci a nové myšlenky. Přesto však je tento film podivně aktuální, zřejmě v důsledku překvapivě obecného významu Páralova původního románu.

10. 1. 2005

"As long as I don't bump into a corpse in the sea, I don't mind swimming here."

That comment, from Prague-based tourist Petr Kunst, was made to a Lidové Noviny reporter at Karon Beach Dec. 30 on the island of Phuket, Thailand, four days after the country was hit by a catastrophic tsunami. "We have invested serious money into this holiday, so we want to have a good time," his girlfriend added.

8. 1. 2005

Banky něco daly, za některé jejich rodiče a také jejich zaměstnanci. Jak jsou na tom s postojem k otázce pomoci oblastem postiženým živelnou katastrofou některé další firmy (Plzeňský Prazdroj, Škoda auto, Eurotel) se dočtete zde.

(Dary britských soukromých osob už dosáhly 100 milionů liber, tedy 5 miliard Kč.)

8. 1. 2005

Je evidentní, že lidské ztráty po tsunami, plnící stránky novin a vysílací časy, nedosahují ztrát na civilních osobách v Iráku v rámci importované zprivatizované "svobody". O těch se však nepíše, neboť tam nejsou novináři a i nemocnice byla při nedávném vybombardování města Fallúdža srovnána se zemí preventivně, aby byli mrtví ti, kteří by mohli počítat raněné.

BBC 1 - Vikářka z Dibley
7. 1. 2005
ze Z MAG přeložil Martin Mrzena

Tón Novoročního projevu Tonyho Blaira byl téměř shodný s jeho srdceryvným dožadováním se našeho pochopení pro to, že Iráčané musejí být bombardováni pro své vlastní dobro.

Takový okamžik v historii britské televize BBC 1 dosud nenastal. Vikářka z Dibley, jeden z našich laskavějších sitcomů , se na Nový rok právě odvíjel se svou typickou dobrosrdečností, když v tom nás najednou udeřil scénou jako z jiného světa. Dvě malé africké děti vzlykají a jeden druhého se pokoušejí utěšit po tom, co jejich matka zemřela na AIDS. Jak proboha, přemýšlel jsem, nás ta show má po tomhle donutit se smát? Ona se o to ale nijak nepokoušela. Jedna po druhé předstupovaly jednotlivé postavy, známé pro svou provinciální neotesanost, před kameru a ukazovaly bílé náramky signalizující podporu kampani Učiňme chudobu minulostí. Museli byste být z kamene, abyste nezačali brečet.

Plné znění článku, který Britské listy annoncovaly pod titulkem "Proč musejí zoufale chudí lidé v třetím světě záviset na dobročinnosti západních občanů?" ZDE

Michael Marčák: Úřad pro vyšetřování zvlášť závažných trestných činů orgánů činných v trestním řízení
9. 1. 2005

10. 1. 2005

Jako student pátého ročníku mám zkušenosti nejen se studiem, ale i s prací. Ztotožňuji se s příspěvkem Karla Párala, píše Josef Švéda, student Masarykovy univerzity v Brně.

Stát opravdu reálně škodí studentům, kteří se chtějí věnovat plně studiu. Jako student bych přeci měl mít právo jak na studium, tak na studentskou brigádu bez zařizování živnostenského listu. Jistě, namítne nám slečna Sobotková: živnostenský list není velká překážka. Ale jak pro koho.

10. 1. 2005

Jsem studentem čtvrtého ročníku VŠE a rád bych zareagoval na výtku svého kolegy studenta o tom, jak to vypadá na naších školách píše Martin Boháč

Vysoké školy v ČR jsou dle mého mínění už dlouho v úpadku. Za patnáct let, co máme svobodu, se na některých fakultách nezměnilo vůbec nic. Ješte do minulého roku u nás vyučovali ekonomii profesoři, kteří předtím předášeli centrálně plánované hospodářství. Díky panu doc. Holmanovi a časopisu Respekt se toto naštěstí změnilo. Tímto nechci vytahovat tuto story, ale uvést to pouze jako příklad stavu našich vysokých škol.

10. 1. 2005

Příspěvek čtenáře Václava Drozdy volá po nějaké sumarizaci a univerzálním názoru na dané téma nebo osobnost, píše Vladimír Hájek a nesouhlasí. Naopak. Právě různorodost názorů a polemika autorů na vývoj společnosti je na Britských listech to, co přitahuje čtenáře, kteří chtějí si utvořit svůj názor z různých pohledů. Některý příspěvek je sice dlouhý (viz příspěvek o straně zelených), ale jinak názorové rozdíly jsou jenom ku prospěchu. Chybí mi více článků o životě ve světě, hlavně z anglosaské oblasti.

Michael Marčák: V případě ohrožení státu povoláme i ženy od 18 do 60 ti let. Ty mladší dostanou kondom, ty starší panzerfaust.
10. 1. 2005

10. 1. 2005
Tenhle komplexní a nepřehledný svět nikdo není schopen nazírat přímo v celé jeho složitosti.

Dovolím si polemizovat s názorem Václava Drozdy na smysl a účel publicistiky (nejen) v BL píše Jindřich Kalous.

10. 1. 2005

Zprostředkovat pohled člověka zakořeněného v přírodních vědách na filozofii není de facto možné. Přírodní vědci obecně jsou velice rozmanitou skupinou lidí a v zásadě nelze vytknout snad skoro žádné náboženství, metafyziku či světový názor, který by nikdy nemohli zastávat. To, co je spojuje, není explicitní idea, nýbrž spíše procedura, tedy idea implicitní. Pokud se v laboratoři či při psaní publikací rozhodnete dodržovat určitá pravidla, nebo ještě lépe jistého ducha pravidel, jste přírodní vědci, i kdybyste jinak věřili v existenci hejkalů a perníkové chaloupky. Zmíněná pravidla jsou v praxi věcí konsensu, avšak jejich konkrétní podoba mne nebude nyní zajímat. Pro pochopení většiny různých pohledů, jaké mohou mít přírodní vědci na filozofii, je podle mého názoru důležité říci něco o vzniku a spolu o duchu těchto pravidel.

Klasická filozofie, ať už máme na mysli Platóna, Aristotela, scholastiku, Descarta nebo Hegela s Husserlem, stojí na přesvědení, že pouhým myšlením a umnou spekulativní argumentací můžeme dospět k pravdě.

10. 1. 2005

Florence Aubenas je prý "v pořádku"

Pokud v Iráku nebudou žádní novináři "...hlavním zdrojem informací se stane Donald Rumsfeld a místní představitel Al-Kajdy Zarkáví."

"Politici nám nedoporučují jezdit do Iráku, tohle tvrdit je však jejich práce. Pokud bychom je ale poslechli, žádní novináři by nepsali o válkách a některé země světa by se staly slepou zónou, beze svědků. Psát o válkách a posílat novináře, aby vyprávěli o tom, co viděli, je součástí obrany role médií v demokracii."

Francouzská novinářka Florence Aubenas je pravděpodobně již třetí unesenou francouzskou občankou v Iráku.

10. 1. 2005

O propagandě

Když jsem tak pročítal "Zpravodajství iráckého odboje", začalo mi něco vadit. Tak jsem si dal tu práci, a ve dnech 17. - 21. 12. 2004 jsem počítal americké ztráty. Došel jsem k zajímavým výsledkům, píše Petr Pokluda.

Počet mrtvých Američanů: 1881

Počet zničených tanků: 90
Počet zničených Bradley: 109
Počet zničených Humwee: 146
Ostaní: 70
počet zničených vrtulníků: 6

Za 5 dní toho mudžáhidové stihli celkem dost. Je to jen na zamyšlení. Nejsem v žádném případě zastáncem amerického postupu při okupaci Íráku. Ale takováto propaganda by se snad ani neměla publikovat, i když je to pohled "druhé" strany. Připadá mi to jako "Pohádky tisíce a jedné noci".

10. 1. 2005

Lze pochopit, že ten, kdo se oběhem stravovacích poukázek živí, nebude nakloněn změně současných pravidel. I přesto ukazuje reakce pana Filipa v článku "Stravenky a lehké topné oleje" na to, že můj článek Stravovací poukazy - že by náhrada za LTO?" mířil správným směrem.

9. 1. 2005

Britským, a zjevně i českým občanům, kteří budou chtít cestovat do Francie či do Německa, budou na hranicích kontrolovány otisky prstů. Schengenské země EU, na jejichž území se nekontrolují pasy, totiž hodlají od roku 2007 výrazně zpřísnit kontrolu dokladů osob přijíždějících zvnějšku.

Nová opatření se budou týkat držitelů nových biometrických cestovních pasů. Osoby, přijíždějící do schengenské oblasti, budou kontrolovány, zda jejich pasy patří skutečně jim. Biometrické pasy budou mít dva hlavní nové rysy: bude na nich digitálně zaznamenán otisk prstu držitele pasu a budou také obsahovat držitelovu digitální fotografii. Pasoví úředníci budou požadovat od příchozích do schengenského prostoru, aby pózovali před kamerou anebo aby poskytli otisk prstů na důkaz, že jejich cestovní pas jim skutečně patří. Kontrole nebudou podrobováni občané Rakouska, Dánska, Finska, Francie, Německa, Itálie, Islandu, Řecka, Lucemburska, Belgie, Holadska, Portugalska, Španělska a Švédska. Tyto země jsou totiž členy schengenské skupiny. Britská vláda tvrdí, že nová opatření schengenské skupiny státu nebudou tak přísná jako nynější imigrační kontroly při příjezdu do USA, kde američtí imigrační úředníci při příjezdu mnohé Evropany fotografují a snímají jim otisky prstů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 1. 2005

V pondělí budou zveřejněny informace, z nichž vyplývá, že sledovanost televize BBC poklesla na historicky nejnižší úroveň. Celkový podíl (share) televizní divácké obce BBC poklesl v roce 2004 na 36,62 procent. Kritikové BBC budou argumentovat, že podíl BBC na celkovém televizním trhu je v nezadržitelném úpadku, navzdory tomu, že nedávno uvedla v provoz několik nákladných digitálních okruhů, BBC3, BB4 a News 24.

10. 1. 2005

Evropská ústava

Podle Josefa Provazníka zodpovědný volič nemůže rozhodovat o něčem, o čem vůbec neví. Může. Platí tu jednoduché pravidlo: jestliže něčemu nerozumím a nejsem přesvědčen o nutnosti změny, hlasuji pro zachování současného stavu. Což v tomto případě znamená ústavu odmítnout. Kdybychom mohli rozhodovat jen o věcech, kterým dobře rozumíme, nebyli bychom společností lidí, ale robotů. Nejspíš již dávno vyhynulou.

10. 1. 2005

Myslím si že tím, že jsem se vyjádřil kladně v referendu o přistoupení k Evropské unii, souhlasil jsem i se zákony, které budou na její půdě platit. Referendum považuji za zbytečné, peníze na ně bych radši viděl na účtu některé humanitární organizace pro pomoc Asii. Zatím se stát moc nepředal, míní František Parák.

10. 1. 2005

NEPLACENÁ REKLAMA

"Správně byste se teď měli jít registrovat, ale Katja zrovna vedle povídá o Africe, tak si jen tamhle hoďte věci a někdy se tu pak u mě stavte,'' vítala nás Jone na setkání členů HospitalityClubu ve Vilniusu. Chci vám vyprávět tenhle zážitek, protože si myslím, že HospitalityClub.Org je velmi zajímavý a užitečný projekt, a každý se může zdarma zapojit.

8. 1. 2005
Jan Mička, došlo z internetu

Zběsile se ženeme za vyšším ziskem. Obléháme hypermarkety. Kácíme pralesy. Bombardujeme Jugoslávii. Likvidujeme ozónovou vrstvu. Přijde první povodeň. Hystericky lomíme rukama nad "bezohledností" Matky Přírody, pošleme pár dek, pár lahví vody, splácáme v televizi pár patetických projevů.

Za pár dní opět likvidujeme pralesy.

7. 1. 2005

Většina občanů, která v referendu podpořila vstup do Evropské unie, bude brzy postavena před otázku referenda nového: tentokrát o ratifikaci tzv. Evropské ústavy. Vyčlení vláda nových 200 miliónů korun, aby přesvědčila 55% voličů říci opět své ANO? Je referendum o tomto tématu hazardem, nebo jediným prostředkem, jak oživit zastupitelskou demokracii?

Obávám se, že většina občanů vůbec netuší, jak fungují evropské instituce.

6. 1. 2005

Salon kritického myšlení pořádá v úterý 11. ledna 2005 seminář a projekci o mýtu globálního terorismu. Bude se promítat třídílný dokument televize BBC od Adama Curtise "The Power of Nightmares" - Síla nočních můr. Jde o mimořádně zajímavý dokumentární miniseriál, který vzbudil vzrušenou diskusi.

Představení a debata se bude konat v konírně Nostického paláce, Maltézské nám. 1, Praha 1 -- Malá Strana (sídlo Ministerstva kultury) 11.1.2005 od 15.00 hodin.

Projekce jednotlivých dílů začínají v 15.00, cca 16.30 a 18.30 hodin, po každém dílu následuje diskuse.

Vstup je volný, avšak je nutno uhradit náklady ve výši 50 Kč na osobu. Přijít je možné kdykoliv v průběhu programu. Filmy bude překládat a diskusi bude moderovat Jan Čulík.

8. 1. 2005

Zápis z Valné hromady Občanského sdružení Britské listy, která se konala dne 8. ledna 2005 v Praze.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
7. 1. 2005 Beránek versus Štěpánek -- ochočená revoluce? Pavel  Pečínka
7. 1. 2005 Asociace mezi idejemi Davida Huma Stanislav  Heczko
6. 1. 2005 Jak to, že tsunami nezasáhlo americkou základnu na ostrově Diego García v Indickém oceánu?   
6. 1. 2005 Jak přispějí české banky obětem asijské katastrofy? Bohumil  Kartous
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 O pocitu svobody Bohumil  Kartous
6. 1. 2005 Perníková chaloupka: od vyhnání z ráje k apokalypse Jan  Stern
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   
15. 12. 2004 Británie musí vyšetřit smrt iráckého civilisty   
11. 12. 2004 Americký voják, který zabil Iráčana, odsouzen na tři roky   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba
19. 11. 2004 Ohlédnutí o rok a čtvrt zpět: BBC plnila svou veřejnoprávní roli výborně Jan  Čulík

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
19. 10. 2004 Zelená Evropa: tmavozelený západ, světlezelený jih, šedozelený východ Pavel  Pečínka
22. 9. 2004 Nezralí zelení Milan  Hamerský
15. 9. 2004 Strana zelených dospívá k vnitřnímu sjednocení   
9. 9. 2004 Horáček není "česky" zelený   
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Na českých vysokých školách je nutno zavést školné   
10. 1. 2005 Stát studenty nepodporuje. Naopak   
10. 1. 2005 Vyřeší vážné problémy českého vysokého školství skutečně zavedení školného? Jan  Čulík
7. 1. 2005 Student: čeští politikové nám brání získat vzdělání   
7. 1. 2005 Situace je těžká, nikoliv však katastrofální   
30. 12. 2004 Vánoční nadělení pro české školství Radek  Sárközi
27. 12. 2004 Kde je problém v českém školství? Jan  Sládek
20. 12. 2004 Vědění světa bude k dispozici na internetu   
20. 12. 2004 Nečtou-li děti, může za to učitel Milan  Štěpita
17. 12. 2004 Metafora trhu ve vzdělávání aneb konec bohemistiky za kanálem? Dominik  Lukeš

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka