24. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 8. 2004

úterý 22.15 - Hodinu trvající monolog budoucího premiéra Stanislava Grosse, představující program kabinetu a následujících sedm hodin řečnických cvičení opozice bylo zakončeno těsně po desáté hodině večer. Vláda premiéra Grosse dostala po vyčerpání všech příspěvků do parlamentní rozpravy důvěru všech koaličních poslanců. Hlasování skonilo 101:99. Celého jednacího maratónu se účastnili i nemocní poslanci - Hana Orgoníková, Eva Nováková a Miloslav Vlček.

24. 8. 2004

Na nočních směnách ve vězení docházelo k systematickému "sadismu". Schlesigner charakterizoval vězení v takových dobách jako "zvířecké".

úterý 21.00: Komise, kterou jmenoval americký ministr obrany Donald Rumsfeld, konstatovala, že ve vězení Abu Ghraib v Iráku "vládl chaos".

24. 8. 2004

Propaganda - podle zkušenosti z minulého století - vyžaduje permanentní síť komunikací, aby mohla systematicky potlačovat reflexi prostřednictvím emotivních či utopických hesel. Propaganda většinou slouží dlouhodobým zájmům nějaké elity.

Moorův film Fahrenheit 9/11 oslovil po celém světě miliony diváků. Mohl by změnit vývoj civilizace? ptá se známý britský autor a kritik John Berger.

24. 8. 2004

Čelní činitelé amerického ministerstva obrany a vedoucí armádní představitelé nesou alespoň částečnou odpovědnost za týrání vězňů ve věznici Abu Ghraib a v jiných věznicích v Iráku podle v úterý publikovaných informací v tisku, založených na prozrazených závěrech ze dvou samostatných vyšetřování.

24. 8. 2004

Jemenský řidič Usámy bin Ladina bude v úterý 24. 8. prvním vězněm ze zálivu Guantánamo, kterého obviní americká vojenská komise z válečných zločinů. Jde o proces, který ostře kritizují mezinárodní organizace pro lidská práva i američtí vojenští právníci jako nespravedlivý.

24. 8. 2004

Jiří Velebný kritizoval vládní programové prohlášení v článku "Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech". Mně se také vládní prohlášení moc nelíbí, ale nelíbí se mi ani nevěcná kritika s nálepkováním místo argumentace (oprášené populistické..., ...případným důchodovým "paskvilem"). Samozřejmě nelze napsat programové prohlášení tak, aby s ním byla spokojena opozice a novináři. Ale proč?

24. 8. 2004

Někteří redaktoři Českého rozhlasu mají zjevně určité potíže s prvním pádem množného čísla životných maskulin. Ne že by se Britské listy mohly nějak vytahovat, že jsou publikovány na internetu bez překlepů - vycházíme bez rozpočtu a nemůžeme si platit korektory. Avšak výrazy "internetový teroristi" a "antivirový odborníci" na internetových stránkách zpravodajství Českého rozhlasu spíš poukazují na hlubší systémový problém.

24. 8. 2004

Že by snad programové prohlášení Grossovy vlády ani nemělo v úmyslu něčeho prospěšného dosahovat? Však nemá! (Jinak by si totiž právě to vláda dala do programového prohlášení, namísto třeba jezů na Labi. Anebo - a tomu jsem nakloněn věřit nejvíce - mazaní šikulové zkoušejí proplout teď do křesel, a za dva roky uvidíme.) V jiných oblastech rozebral programové prohlášení Jiří Velebný, ale vzdělávání se nedotkl. I to považuji za příznak českých poměrů. Vzdělanost národa ani publikum nepovažuje za něco vlivného.

Program by tu přitom byl, a jaký!

24. 8. 2004
Podle vysílání Al Jazeera zaznamenala Jana Malá

Více jak 8 tisíc arabských vězňů, z nich ponejvíce palestinských, v izraelských věznicích už 10 dní drží hladovku na protest proti nelidskému zacházení a špatným životním podmínkám. Izraelská správa jim odepřela denní příděl sklenice mléka a slanou vodu, na kterou lidé držící hladovku mají právo. Přibývá u nich zdravotních komplikací, jsou ve velmi špatném stavu.

24. 8. 2004

Americký voják, obviněný z toho, že organizoval týrání iráckých vězňů ve vězení Abu Ghraib, požádal, aby byl jeho vojenský proces převeden do Ameriky, protože v Bagdádu se mu nemůže dostat spravedlivého soudu. Právníci specialisty Charlese Granera argumentují, že v důsledku publicity, vyvolané tímto skandálem, bude nemožné najít nezaujatou porotu.

24. 8. 2004
Martin Wolf: Why Globalization Works. Martin Wolf. New Haven: Yale University Press, 2004, 398 str. $30.00

Arvind Panagariya, profesor ekonomie z Columbia University, recenzoval v časopise Foreign Affairs novou knihu Martina Wolfa, známého hospodářského komentátora listu Financial Times. Wolf analyzuje, proč hospodářská globalizace funguje. Panagariya s jeho závěry souhlasí.

23. 8. 2004

Motto:

"Lidi, kteří jsou pro demokracii, holt budou muset pracovat trochu intenzivněji. Musejí být angažovanější."

Monty Python Terry Gilliam v rozhovoru pro BL "Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě", k otázce, kde jsou hranice svobody, se také pro BL vyjádřili Monty Python Terry Jones "Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec" a dramatik Tom Stoppard "Ve svobodné společnosti musejí mít lidé právo hovořit neodpovědně"

V sobotu 21.8. proběhla v bavorském Wunsiedlu sešlost psychopatů a sociopatů, kteří jsou na základě svého smutného postižení označováni jako neonacisté. Sešli se proto, aby "uctili" památku své modly, jednoho z nejvýše postavených pacholků v hierarchii Třetí říše, Rudolfa Hesse. O této události média poměrně obsáhle informovala, tudíž je většina čtenářů jistě v obraze. Důvodem zájmu médií však, alespoň doufám, není připomínka podivného výročí jeho nepochybně zaslouženého odchodu za svými spolubojovníky do Vallhaly (17.8.1987 jako překvapení k mým desátým narozeninám), ale fakt, že německé soudy zamítly žádost wunsiedelských úřadů zakázat hromadné štkaní neonacistických plaček nad hrobem tragikomické postavy nacistické historie.

23. 8. 2004

Karel Hoffmann je po Miroslavu Štěpánovi druhý vysoký funkcionář KSČ, který byl po listopadu 1989 odsouzen za činnost ke škodě této země. Poslední hodiny jeho pobytu na svobodě sledovala veřejnost s velkým zájmem. Byla to skutečně neobyčejná událost: pro výjimku z beztrestnosti komunistických pohlavárů, kterou byl odsouzený postižen, i pro jeho vysoký věk a špatný zdravotní stav. Karel Hoffmann je dnes nejstarším českým vězněm. Myslím, že nebylo mnoho těch, kteří by projevovali pomstychtivost a těšili se z toho, že na svůj věk poměrně zdatný starý muž půjde za mříže. A to přesto, že jeho tisková konference před nástupem trestu, odchod do věznice v doprovodu sympatizantů a za zpěvu Internacionály a zvláště výrok o invazi z 21. srpna 1968 jako o jediném možném kroku na záchranu socialismu vzbuzují nechuť.

24. 8. 2004

Po celém Německu demonstrovalo v pondělí večer přibližně 80 000 osob proti reformě pracovního trhu, kterou prosazuje německá vláda. Demonstranti požadovali zrušení tohoto zákona, známého pod názvem Hartz-IV. Protesty byly nejsilnější na území bývalého východního Německa. Protiglobalizační síť Attac vyzvala k protestům 152 měst. Na transparentech se mj. objevila hesla "Pryč se Schröderovou a Fischerovou vládou!" V Berlíně se konaly dvě demonstrace, jichž se podle oficiálních odhadů účastnilo asi 15 000 osob.

Podrobnosti v němčině ZDE

24. 8. 2004
Paul Krugman, Velké rozuzlení: "The Great Unraveling: Losing our way in the new century" (New York: Norton, 2003).

Když Paul Krugman, významný profesor ekonomie na Princeton University, v roce 2000 začal psat sloupky pro New York Times, bylo jeho úkolem vysvětlit čtenářům složitosti "nové ekonomie", jako např. globalizace. Na začátku ani Krugman ani jeho redaktor neočekávali, že bude psát také o politice, ale nakonec se Krugman stal jedním z nejdůležitěších sloupkařů na politiky, přičemž byl oblíben nalevo a ve středu, a napravo nenáviděn. Jak k tomu došlo? Podle Krugmana se v roce 2000 stav americké politiky zdál poměrně normální a zdravý. Když však převzal moc George W. Bush, něco se změnilo, a Krugman si toho velmi rychle všiml: díky vzdělání ekonoma si uměl mnoho věci sám spočítat -- např. když šlo o rozpočet.

24. 8. 2004

Členové jedné mešity v severoanglickém městě Blackburn se v pondělí pozastavovali nad tím, že zatímco vozidla zmrzlinářů mají povoleno hrát hlučně v ulicích své melodie, reprodukované výzvy k muslimským modlitbám se tam v ulicích hrát nesmějí.

Místní komunální úřad zamítl žádost tamější mešity o povolení vysílat z reproduktorů mešity volání k modlitbám.

Kongregace shromáždila petici, čítající 182 hlasů a konstatovala, že výzvy z reproduktorů by byly pouze slyšitelné v ulici Audley Range, kde většinou bydlí občané asijského původu. Plánovací výbor komunálního úřadu v městě Blackburn však odmítl zrušit dvacet let platný zákaz, který musejí dodržovat tamější mešity v městě, kde žije 30 000 muslimů. Výbor konstatoval, že musel vzít v úvahu i příslušníky jiných náboženství a kdyby například zažádala křesťanská církev o povolení před svými bohoslužbami zvonit, také by jí to bylo zakázáno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 8. 2004

Konzumace borůvek pomáhá lidem proti ucpaným tepnám, konstatují vědci.

24. 8. 2004

Konzervativci vyvolali v pondělí vlnu kritiky, když dali najevo, že jestliže vyhrají příští všeobecné volby, zruší či výrazně pozmění dosavadní Zákon o lidských právech.

Stínový konzervativní ministr vnitra David Davis poukázal na to, že tento zákon "nefunguje" a povzbuzuje "kulturu odškodňování" - že se soudí občané v celé řadě pochybných případů, což stojí stát miliardy liber.

24. 8. 2004

Sedmadvacetiletý senegalský dělník Cheikh Sarr zahynul v sobotu 21. srpna v Itálii, když se vrhl do rozbouřeného moře a zachránil tonoucího Itala. Sám se utopil. Italové nyní mrtvého muže oslavují v době, kdy nejnovější vzrůst vlny přistěhovalců do Itálie odsuzují politikové i komentátoři jako hrozbu italské budoucnosti.

24. 8. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Američtí okupační vojáci zahájili blokádu bagdádské mešity Umm al-Qurá, kde sídlí rada ulamá (sunnitských teologů). Kolem mešity stálo nejméně pět amerických vojenských vozidel a vojáci nikomu nedovolili do budovy vejít nebo ji opustit. Cílem blokády má prý být snaha zabránit tomu, aby byly z mešity podnikány útoky na kolaboranty, podle člena rady Ahmada Abd al-Gháfúra as-Samarrá'ího však jde o pokus poškodit mešitu jako sídlo rady.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
24. 8. 2004

Jsou slova, na která se ve slušné společnosti nemá reagovat. A pak jsou slova, na která se reagovat musí. Ta sprostá dělají ostudu svým autorům - což je správné a mohou si za to sami - ale ta ostatní přinášejí falešné odpovědi a zkreslují realitu. Rok 1986 už opravdu nebyl obdobím vrcholící československé normalizace.

23. 8. 2004

Nijak se nehodlám vměšovat do polemiky pánů Kotrby a Kubička, ale musím protestovat, že je do ní nechutným způsobem zatahován i Karel Kryl, zejména ze strany pana Kubička.

Znal jsem Karla Kryla velmi důvěrně 24 let, po převratu u mě dlouho bydlel, byli jsme v úzkém styku až do konce jeho života. Karel trpěl moha nectnostmi, asi jako většina z nás, ale rozhodně byl imunní vůči "hvězdným manýrům". Létavicová sláva ho pochopitelně těšila, byl dojat, že na něj lidé nezapomněli, ale když pominula, bral to jen jako další důkaz své předvídavosti, jíž se dost bezostyšně pyšnil. Říkával bez lítosti: "Počkejte, volové, za měsíc bude po slávě".

23. 8. 2004

POLEMIKA:

Když Karel Kryl přijel poprvé do Československa a vyprodával sály, strašně ho to změnilo. Začal mít hvězdné manýry. Když se začal měnit, několikrát jsme ho upozornili, že se mění a že se začíná chovat jako hvězda, a tedy jako idiot. Přišlo nám třeba divné, když se po svých návratech z Československa potřeboval pochlubit, kolik sbalil mladých holek.

Zatímco v roce 1986, v době vrcholící československé normalizace, vstupovali do Komunistické strany Československa upřímně levicově přesvědčení lidé, toužící společně s Ježíšem Kristem, evangelistou Matoušem a Jeanem Jacquesem Rousseauem po sociální spravedlnosti, do prokletého kapitalistického Mnichova, plného agentů brutální CIA, putovaly desítky zrádců a prodejných existencí, toužících po laciném groši, chlastu a děvkách. Tato stručná charakteristika, samozřejmě v jisté nadsázce, patří článku Štěpána Kotrby "Radikálně levicový nemusí být nutně komunistický".

bezpečnost olympiády v Athénách 2004
24. 8. 2004

Hádajme, čo by mohlo byť najväčšou vojenskou operáciou gréckych ozbrojených síl od skončenia 2. svetovej vojny? A k tomu najmohutnejšou bezpečnostnou akciou, akú kedy Grécko poznalo? Odpoveď nehľadajme v učebniciach dejepisu. Stačí zapnúť televízor. Bežia olympijské hry.

24. 8. 2004

Barrosov tím

Radovan Geist

Počas výberu budúceho predsedu Európskej komisie sa Barroso objavil len ako "druhá najlepšia možnosť". Pri prvom súboji o svoje politické postavenie však (v rámci svojich možností) prekvapil. Hľadanie šéfa budúcej európskej Komisie sa dostalo koncom júna do slepej uličky. Niektorí z favoritov neboli priechodní, ďalší zas svoju nomináciu odmietol. Keď sa nakoniec ako záchrana objavilo meno vtedajšieho portugalského premiéra Barrosa, bol pre väčšinu hráčov len "druhou najlepšou možnosťou". Z jeho pohľadu to však v sebe skrývalo aj veľkú výhodu -- nikomu sa tak nemusel príliš politicky zaviazať.

24. 8. 2004

Učitelkou v Thajsku

Do Thajska sme sa vydali "naslepo". Nemali sme predstavu, čo tam budeme robiť, zato sme sa však tešili, ako sa to všetko vyvinie. Po pár dňoch v Bangkoku a klasickom "turistickom spoznávaní" -- pamiatky, miestna kuchyňa, miestni ľudia, praktiky miestnych obchodníkov... sa nám ponúkla možnosť spoznať thajský život skutočne "live".

24. 8. 2004

Predstaviteľ maďarskej politickej strany FIDESZ Sándor Faludi sa nedávno vyjadril, že vlastníci, ako aj dedičia, ktorí po druhej svetovej vojne prišli o pôdu na južnom Slovensku podľa tzv. Benešových dekrétov, majú právo dožadovať sa odškodnenia. V reakciách na výrok vyjadrujúci postoj strany zo Slovenska zaznelo, že neprichádza do úvahy uspokojiť spomenuté nároky, lebo odporujú Štrbskému protokolu. Zo zabudnutia sa tak vynoril dokument, od ktorého vzniku síce zhodou okolností nedávno uplynulo "polookrúhlych" päťdesiatpäť rokov, ale ktorý by bez otvárania záležitosti povojnových presunov vo vlastníctve pôdy na juhu Slovenska FIDESZ-om nerušene ďalej spočíval v archíve.

24. 8. 2004

V Rusku začal vycházet intelektuální týdeník Novyj očeviděc (Nový svědek), které chce oslovit "novou ruskou střední třídu". Potíž je, že je velmi podobný americkému kulturnímu týdeníku New Yorker, který zřejmě bude ruský časopis žalovat. Přičemž ruští vydavatelé získali na vydávání časopisu mj. úvěr ve výši 1,5 milionu dolarů od rakouské banky Raiffeisenbank. Americký New Yorker neprodává svá práva firmám v zahraničí, aby si mohly založit jinojazyčnou mutaci časopisu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 8. 2004

Munchův Výkřik, ukradený v neděli z galerie v Oslo ozbrojenými bandity, nebyl pojištěn proti poškození, protože bylo nemožné určit cenu Munchových obrazů. Podle norského náměstka ministra kultury to byla první ozbrojená krádež uměleckého díla.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dikobraz, 6. 6. 1968. Z výstavy na Michigan University
20. 8. 2004

Jak to bylo v roce 1968:

Ludvík Vaculík

Pan Hádek především odmítl tvrzení, že toto shromáždění někdy soudruha Nyklíčka něčemu dvacet let učilo. To ho učila komunistická strana, která se řádně zprofanovala. Ať se ve svých rozpacích obrátí na stranu, tam ať mu to vysvětlí a nás nestraníky ať nechají na pokoji. Za všecko, co se stalo, může jedině KSČ, protože každého, kdo proti tomu promluvil, dala zavřít. - S klidnou tváří a jakoby i s důvěrou vyslechla obec toto objasnění páně Hádkovo: "Ano, vykradl jsem lékárnu, ale tenkrát jsem byl mladší a udělal jsem to z blbosti. Věřte, že dnes bych to už neudělal! Poněvadž jsem rozumnější. A co se toho pána týče, kterého jsem shodil do řeky, soudruh Nyklíček tu neřekl, proč jsem ho tam shodil, a že jsem k tomu měl své dobré důvody. Jestliže jsem byl syčák, tedy jsem tento Klub založil proto, že už syčák nechci být."

Ve snaze opravit nepravdivé tvrzení, že Pražské jaro, ukončené invazí v srpnu 1968, bylo jen "interním bojem mezi frakcemi v komunistické straně", publikujeme s autorovým svolením, vynikající, klasickou reportáž Ludvíka Vaculíka "Obrodný proces v Semilech". Z tohoto textu se dovíte, "jak to skutečně bylo". Vzhledem k tomu, že po letech z textu vyvstávají některé problémy, které jaksi existují i ve "svobodné" české společnosti dodnes, člověk si klade otázku, zda skutečně za všechno mohl komunistický útlak, anebo zda určité chování je spíš charakteristickým rysem české společnosti? Nebo lidské společnosti obecně? V každém případě to stojí za úvahu. Vraťte se nad tímto nesmírně autentickým textem do doby před 36 lety:

Jan Čulík

20. 8. 2004

DOKUMENT

Pravda nevítězí, pravda prostě zbývá, když se všecko ostatní prošustruje.

Nejdřív ohrozila život našeho národa válka. Pak přišly další špatné časy s událostmi, které ohrozily jeho duševní zdraví a charakter. S nadějemi přijala většina národa program socialismu. Jeho řízení se však dostalo do rukou nepravým lidem. Nevadilo by tolik, že neměli dost státnických zkušeností, věcných znalostí ani filozofického vzdělání, kdyby aspoň byli měli víc obyčejné moudrosti a slušnosti, aby uměli vyslechnout mínění druhých a připustili své postupné vystřídání schopnějšími.

Komunistická strana, která měla po válce velikou důvěru lidí, postupně ji vyměňovala za úřady, až je dostala všechny a nic jiného už neměla.

23. 8. 2004

TAJNÝ DOKUMENT ROKU 1969

Poslední slovo dr. Františka Kriegla na zasedání ÚV KSČ 31. 5. 1969

Po tomto projevu se předsednictvo ÚV odebralo k poradě a pak původní návrh na vyloučení soudruha Františka Kriegla z ÚV změnilo na vyloučení z KSČ. Po hlasování, v němž bylo asi 12 hlasů proti a asi 20 se zdrželo, byl s. Kriegel vykázán ze sálu.

Přinášíme další z dokumentů, které čekaly dlouho, snad až příliš dlouho v trezorech a soukromých archivech na to, aby někomu mohly čest prokázat a jiným ji vzít. Proti různým, byť sebelépe míněným a v různou dobu psaným "poučením z krizového vývoje" je nejlepší postavit pravdivost dokumentů, pravdu historie...

Štěpán Kotrba

20. 8. 2004

TAJNÝ DOKUMENT ROKU 1968

Zpráva z tiskové konference šéfredaktorů listů s předsedou vlády ing. Černíkem ze dne 28.8.1968

Sov. strana prohlásila, že si je vědoma, že svým postojem a obsazením ČSSR na jednu, možná na 2 generace pohřbila světové hnutí a přesto to učinila v zájmu svého mocenského postavení.

Sov. strana před zahájením okupace se dotázala USA, zda uznávají hranice dohodnuté v Jaltě. Odpověděli, že ano, že nemají zájem o oblasti za touto hranicí.

Přinášíme úplný přepis přísně tajného dokumentu z archivu účastníka jednání. Fascinující není tento dokument pouze netušenou a odhodlanou reflexí Brežněvova okolí, tušenou lhostejností "demokratického" Západu, který si v Praze rozehrával své zpravodajské hry, ale hlavně dosud naprosto neznámými okolnostmi. Tím, že československá delegace nebyla v Moskvě jediná. O této skutečnosti se nezmiňují ani paměti účastníků, včetně Vasila Biľaka. Není úkolem novinářů, ale historiků, aby indicie prověřili a pokusili se opravit nedávnou historii, traumatickou a tragickou zkušenost jara, které končilo kulometnými dávkami ruských tanků a zimou z Kremlu.

Štěpán Kotrba

21. 8. 2004

je ZDE

23. 8. 2004

Matčin smutek za zemřelého syna je nesnesitelně dojemná emoce. Devatenáctiletý syn-voják Gordon Rose Gentlové je pryč navždy a matka na něho bude vzpomínat po celý život. Její tragedie je nepředstavitelná a slovy nevyjádřitelná. Avšak to by nás nemělo zaslepit před realitou toho, co se Gordon rozhodl udělat: Dobrovolně se stal vojákem, rozhodl se sloužit své zemi a vzít na sebe riziko, jemuž vojáci ve službě musejí nevyhnutelně čelit, píše v konzervativním týdeníku Sunday Telegraph Kevin Myers.

Bryant Park v New Yorku
23. 8. 2004

Městské úřady v New Yorku a šest technologických firem uzavřely tento měsíc dohodu, v jejímž rámci bude po celém území New York k dispozici bezdrátový vysokorychlostní přístup na internet.

Šest firem obdrží od newyorské komunální správy povolení instalovat 18 000 antén na stožáry pouličních svítilen po celých pěti newyorských čtvrtích a za to budou platit newyorské správě každoročně asi 25 milionů dolarů. Projekt má být funkční v lednu 2005. Někteří lidé se však obávají, zda dlouhodobá přítomnost bezdrátového signálu nebude poškozovat lidské zdraví. Firmy, které bezdrátový přístup zavádějí, však budou muset podle smlouvy financovat lékařské studie, které mají přítomnost bezdrátového signálu na lidské zdraví zkoumat.

Už nyní existuje na Manhattanu místo, které ukazuje, jak bude v budoucnosti vypadat bezdrátově internetový New York.

V Bryant Parku je už mnoho měsíců k dispozici pro občany bezdrátový vysokorychlostní internet zdarma. Lidé do tohoto parku přicházejí z celého města, napojují se tam na internet a pracují se svými laptopy na sluníčku. Všichni tito uživatelé vítali plánované rozšíření těchto služeb na celé město.

Podrobnosti v angličtině ZDE

23. 8. 2004

Město Preston v severozápadní Anglii se stane prvním britským městem, v jehož centru bude všeobecně přístupný bezdrátový (wi-fi) signál k připojení na internet. Projekt společně připravují místní komunální úřad a místní University of Central Lancaster. První měsíc připojení na zkoušku bude zdarma, pak bude uživatel platit za čtyřiadvacetihodinové bezdrátové vysokorychlostní připojení na internet 60 liber (3000 Kč) ročně. 33 000 studentů Lancasterské univerzity, kde už bezdrátové připojení funguje, obdrží práva k užívání této služby na zbytek roku zdarma.

Usuzuje se, že všeobecně přístupné bezdrátové připojení na internet, které bude k dispozici v podstatě v celém městě, povede k podstatnému rozšíření užívání internetu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 8. 2004

My s nimi vyběhneme 13.

Židé byli po celá staletí vytlačovaní ze západu Evropy na východ, od Španělska po Polsko, Ukrajinu a Bělorusko, dokud je před dvěma sty léty nevytlačili v obrovském počtu na území Ruského impéria, které k sobě zase jednou přičlenilo povstalecké Polsko.

Toto vytlačení z hustě zalidněné Evropy do našich nekonečných prostranství se stalo novým osudem pro mnohé židy na světě. V Rusku roztáhli křídla, zhluboka se nadechli a řekli své slovo. Bylo to velké štěstí i pro samotné Rusko. Jestliže budeme židy považovat za vzácný intelektuální zdroj lidstva, pak počátkem dvacátého století Rusko disponovalo minimálně polovinou tohoto celosvětového zdroje.

Toto je třináctá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování. (Varujeme, dnešní pokračování má opět mírné rasistické konotace - knihu publikujeme jako antropologický artefakt.)

7. 8. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červenci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5750,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Povrchní čtení, povrchní psaní a povrchní myšlení - špína propagandisty Štěpán  Kotrba
24. 8. 2004 Chce George Bush provést v Americe ultrapravicovou revoluci? Greg  Evans
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
24. 8. 2004 Globalizace funguje   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
23. 8. 2004 Dle Kotrby by se stydět měla Svobodná Evropa, ne KSČ Radko  Kubičko
23. 8. 2004 Je správné, aby truchlící matka určovala debatu o Iráku?   
23. 8. 2004 Nelítostná spravedlnost Zdeněk  Jemelík
23. 8. 2004 Pan Kubičko by se měl taky stydět Martin  Štumpf
20. 8. 2004 Radikálně levicový neznamená nutně komunistický Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
19. 8. 2004 Laciná masáž nápodoby Václav  Dušek
19. 8. 2004 Nový weblog o české a středoevropské literatuře v angličtině   
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková
6. 8. 2004 Irena Zítková: La grande dame české literatury Jan  Čulík, Štefan Švec
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
29. 7. 2004 Znovu s Vojtěchem Jasným Jan  Čulík
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce   

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   

Zelení RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký
21. 7. 2004 Zelení mloci útočí Ivan  Brezina

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Americký voják: Můj proces nebude férový   
24. 8. 2004 Guantánamo: začínají slyšení   
24. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 18. srpna 2004   
24. 8. 2004 Za týrání ve vězení Abu Ghraib "nesli aspoň částečně odpovědnost vrchní velitelé"   
24. 8. 2004 Ve vězení v Abu Graib byl "chaos", konstatuje americká oficiální zpráva   
23. 8. 2004 Je správné, aby truchlící matka určovala debatu o Iráku?   
21. 8. 2004 Al-Sadr stále kontroluje svatyni   
20. 8. 2004 Británie: Matka devatenáctiletého vojáka, usmrceného v Iráku, řekla zástupci premiéra, že kecá nesmysly   
20. 8. 2004 Lékaři ve vězení Abu Ghraib věděli o mučení vězňů   
20. 8. 2004 Šíitští bojovníci "opustili svatyni imáma Aliho"   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
19. 8. 2004 Programové prohlášení vlády - poslední verze před jednáním K9   
12. 8. 2004 Proč hlasovat pro vládu Ivan  David
9. 8. 2004 David píše Pehemu: Prostředky, které chcete použít proti jinak smýšlejícím nejsou demokratické   
6. 8. 2004 Jistě, pane premiére... Zdeněk  Šulc
6. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky   
2. 8. 2004 Není otázka jako otázka Štěpán  Kotrba
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text   
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
20. 8. 2004 Pavel Přibyl odstoupil - jeden jeho policista zaútočil na civilistu   
19. 8. 2004 Kauza Přibyl: Tak nám zase zahájili mediální kampaň, paní Müllerová Jan  Čulík
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
19. 8. 2004 Skandální cynismus Stanislava Grosse Martin  Mařák
19. 8. 2004 Mohl by se velitel roty SS stát šéfem Úřadu vlády?   

Týrání a mučení vězňů v Iráku RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Americký voják: Můj proces nebude férový   
24. 8. 2004 Za týrání ve vězení Abu Ghraib "nesli aspoň částečně odpovědnost vrchní velitelé"   
24. 8. 2004 Ve vězení v Abu Graib byl "chaos", konstatuje americká oficiální zpráva   
20. 8. 2004 Lékaři ve vězení Abu Ghraib věděli o mučení vězňů   
19. 8. 2004 Dva iráčtí vězni usmrceni ve vězení Abu Ghraib   
17. 8. 2004 FBI obviněna, že utajuje styky z nájemným věznitelem v Afghánistánu   
12. 8. 2004 Britské soudy smějí využívat důkazů získaných při mučení, pokud mučitel nebyl Brit   
6. 8. 2004 Americké týrání v Guantánamu je možná válečný zločin   
22. 7. 2004 USA: Spiklenecké teorie a atmosféra strachu   
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky