24. 8. 2004
Borůvky rozpouštějí cholesterolKonzumace borůvek pomáhá lidem proti ucpaným tepnám, konstatují vědci. |
Podle zkoušek, prováděných na játrech krys, obsahují borůvky sloučeninu, která funguje obdobným způsobem, jako léky, jichž se používá ke snižování škodlivého cholesterolu. Borůvky by se tedy mohly stát alternativou pro pacienty, kteří trpí vedlejšími účinky při užívání takových léků. Vědci v čele s Agnes Rimandovou z amerického ministerstva zemědělství studovali vliv čtyř různých sloučenin, obsažených v borůvkách, na buňky, a zjistili, že nejefektivnější při snižování cholesterolu je pterostilben, antioxidant, který se také vyskytuje v hroznech a v červeném vínu. Dokud však nebudou dokončeny studie u lidí, nebude známo, kolik borůvek by měli konzumovat... Podrobnosti v angličtině ZDE |