3. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 8. 2005

středa 21.00: Scotland Yard oznámil, že Asmael Abdurahman (23) z Newport Street v Kenningtonu v jihovýchodním Londýně byl obžalován v souvislosti s útoky na londýnskou veřejnou dopravu z 21. července. Bylo proti němu zahájeno trestní stíhání podle paragrafu 38 britského Zákona o terorismu. Byl obžalován za to, že poskytl útočiště jednomu z útočníků. Proces s ním bude zahájen ve čtvrtek u soudu v londýnské Bow Street.

Britská policie celkem zatkla podle Zákona o terorismu 37 osob, včetně čtyř podezřelých mužů, kteří údajně odnesli bomby do vlaků a do autobusu. Nyní je v Británii celkem v souvislosti s bombovými útoky v Londýně zadržováno 14 osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek
Naděžda Plíšková

Zas nějaká zavěsila. Ženský sem volaj jak do půjčovny.
Budu se představovat do telefonu MANŽELSKÁ PŮJČOVNA.
Ode dneška.
TENTO TÝDEN JE MŮJ MUŽ UŽ ZADANÝ, SLEČNO.
Zkuste příští.
Krávo.

ze sbírky Plíšková sobě, Torst, Praha 2000 vybral Štefan Švec

3. 8. 2005

Při prohlížení českých deníků a internetových portálů (Britské listy nevyjímaje) má člověk pocit, že v okurkové sezóně je každá kontroverzní událost dobrá. Novinářům se nedivím, je to jejich chleba, ale politikům, zejména těm konzervativním strážcům tradičních hodnot a pořádků určitě ano. Když si pomyslím, jak prezident Klaus ještě nedávno horoval proti nebezpečí multikulturalismu, jak Ivan Langer téměř denně opakoval své výhrady vůči neschopnosti policie, jak senátor Štětina brojil proti levici a komunistům, nemohu uvěřit svým očím a uším.

3. 8. 2005

Velmi mě zaujal článek pana Kroha na Britských listech, bohužel v tom negativním slova smyslu. Už svým způsobem uvažování jste se automaticky vymezil jako dosti zaujatý kritik (zjevně z ekonomické komerční sféry). Je vidět, že fenomén Czechteku a DiY kultury jste vůbec neabsorboval a na problém jste se podíval "z vlaku". Prostudováním historie DiY kultury a historie Czechteku byste musel zjistit, že v tomto případě opravdu nejde "o peníze až v první řadě".

Sjezd z dálnice          foto:Michal Wolf Vlk
3. 8. 2005

CHYBĚJÍCÍ INFORMACE PRO MINISTRA SPRAVEDLNOSTI

< Sjezd z dálnice     foto:Michal "Wolf" Vlk

Ministr spravedlnosti České republiky, členského státu Evropské unie, trpí nedostatkem informací. Vyplývá to z jeho vyjádření pro ČTK.

Během akce vznikla podle Němce první konfliktní situace v pátek při zablokování dálnice na Plzeň, odkud příznivci techna chtěli sjet na pronajatou louku. Z podkladů není jasné, zda policie chtěla zabránit účastníkům technoparty v opuštění dálnice i za cenu jejího vyřazení z provozu a vzniku nebezpečné dopravní situace, nebo zda rušnou komunikaci z blíže neuvedeného důvodu zablokovali lidé přijíždějící na CzechTek, uvedl Němec dle zprávy České tiskové kanceláře.

Sjezd z dálnice     foto: Flash - flash@techno.cz >

Není problém ministrovi informace poskytnout - nejspíše přesnější, než dostává od svého kolegy ve vládě - ministra vnitra... Redakční spolupracovník - fotoreportér Michal "Wolf" Vlk byl ve správnou chvíli na správném místě. A viděl mimo jiné kolový obrněný transportér - pod mostem. No řekněte, není to smůla, že z letadla ani z dálnice není vidět? K louce přijelo i bojové vozidlo pěchoty s rychlopalným kanónem. Existují různé snímky i celé fotogalerie, převážně na serveru Techno. K mání jsou ale i letecké fotografie. Velmi přesně ukazují policejní manévry u dálničního exitu. Lidové noviny ve svém magazínu Pátek chystají fotografické téma Svědectví složené z fotek účastníků akce zaznamenávající brutalitu policejního zásahu. Policie mi zapálila auto dýmovnicí, říká očitý účastník teknivalu a dokládá to fotografiemi.

Stačí jen chvíli hledat. Názor si už může udělat ministr spravedlnosti sám...

3. 8. 2005

Brazilec si oblékl v červenci těžký zimní kabát, vzal si ruksak, ovinul si kolem pasu svetr a vydal se hned po atentátech do metra. Vyzván policií, aby zůstal stát, rozběhl se do vagonu. Byl zastřelen a policie moudře prohlásila, že to příště udělá znovu. Kdyby totiž nestřílela a muž v zimníku vyhodil do vzduchu padesát cestujících, kvikot tisku by byl sice menší, ale policie by měla na svědomí padesát nevinných, ne jedno zřejmě nepřemýšlejícího (prý měl propadlé vízum, což ale nevysvětluje zimník). Kvikot tisku je pak rozdělen podle toho, komu patří -- buďto naříká nad brutálními policajty a ohrožením demokracie střelbou na nešťastníka v zimníku, anebo nad ohrožením demokracie nešťastníky v zimnících.

Už léta máme každý rok problém s rave mejdanem, který rozděluje populaci na tři skupiny -- na ty, kdo tento druh mejdanu považují za skvělou relaxaci a milou zábavu, na ty, kteří tento druh mejdanu považují za velmi pochybnou relaxaci a nevalnou zábavu a na ty, kteří nemohou několik dní spát (soukr.pozn.autora: moje maminka bydlí 1 km vzdušnou čarou od letní hospody u jezu, kde se o sobotách konají malé rockové koncerty a do dvou hodin v noci zaručeně nezamhouříte oka - slaboučké aparatury těch kapel nelze s mašinami teknařů ani srovnat), mají svinčík v sousedství a na dlouho dopředu pohnojené pozemky, lesy i potůčky.

3. 8. 2005

Hodně mne vyprovokoval již komentář pana Vernera v Právu, ale po úvodním odstavci pana Koenigsmarka si nejsem jist, jestli spím či bdím.

CzechTek 03
3. 8. 2005

"Je to divnej svět, Židi bojujou a Němci kšeftujou," pravilo se v jednom starém vtipu.

Vzpomněl jsem si na něj, když jsem otevřel Lidové noviny a přečetl si článek premiéra Jiřího Paroubka: "Technaři nejsou tančící děti, ale nebezpeční lidé", který by spíše slušel konzervativně pravicovému politikovi než místopředsedovi levicové sociální demokracie. Senátní klub pravicové ODS pragmaticky vyjadřuje podporu zbitým technařům a levicový Paroubek z alpských dálav o jádru inspirátorů technoparty s opovržením konstatuje, že: "Toto jádro tvoří nebezpečně posedlí lidé s anarchistickými sklony, přitom mezinárodně propojení. Provokují masivní, alkoholem a drogami přiživované silácké demonstrace proti pokojné společnosti - i když ty jsou spojené například i s emocemi vyznavačů tvrdého rocku."

2. 8. 2005
Britským listům zaslal Martin Boháč

Není pravda, že jsme my svojí účastí na taneční párty skutečně nazvané "Oslava poloviny prázdnin" porušili zákon, zákon porušila policie.

Pro mnoho lidí masivně zpracovávaných tiskem se techno party rovná srazu kriminálníků, feťáků a dalších nekalých živlů. Důkazem budiž fotografie otištěná v jinak velmi objektivním deníku Právo ze dne 1. 8. 2005 str. 2 -- pod fotografií na níž jsou dva dobře se bavící technaři je mimo jiné text citujeme: "Někteří v alkoholu přebrali míru, jiní se rozparádili marihuanou." Na fotografii drží jeden z mladíků láhev s kofolou a žádný z nich nemá v ruce cigaretu. Přesto je jeden z nich podle popisky alkoholik a druhý narkoman.

2. 8. 2005
3. 8. 2005

Příklad Slovenska:

Organizace vetsich podujeti ve vojenskem prostoru je podle mne velmi dobry napad - a pokud se chce, tak to velmi dobre jde, píše dr. Pavolko z Broumova: Prikladem muze byt slovensky hudebni festival Pohoda - letos jiz druhym rokem organizovan na vojenskem (stale plne funkcnim) letisti u Trencina. Vloni jsem tam byl a byla to neskutecna pohoda - obrovsky prostor, jako toalety mimo jine i vojaky vykopane a vapnem zahazene diry, stanek, kde se dalo "upsat" do zeleneho (nekolik set! mladiku dokonce podepsalo), stany s diskusi o nutnosti povinne vojenske sluzby, vozidla vojenske policie volne projizdejici mezi tancicimi davy:)) - proste ukazkova spoluprace. Na letosni pohode dokonce sam ministr obrany v uvodnim slove poprve verejne ohlasil konec povinne vojenske sluzby!

www.pohodafestival.sk

3. 8. 2005

Více než dvakrát měř a jednou řež

Nikdo nechceme žít ve státě, kde policie neslouží, ale už zase vládne.

Když jsem ve včerejším tisku ("Hledat řešení pro pořádání takových akcí je také příspěvek k demokracii") decentně označil variantu neústupné obhajoby razantního policejního zákroku na loukách u Mlýnce za problematickou, ještě jsme věřil, že se premiér i ministr vnitra přeci jen nedají touto cestou. Bohužel, zdá se že silové řešení problému teknoparty se jim spojuje i se silovou obhajobou vlastního počínání - když se kácí les, létají třísky. Jejich silácký postoj ale paradoxně zesiluje to, čeho se sami obávají -- k politizaci celé události.

3. 8. 2005

Měl bych poznámky ke dvěma článkům, píše Alexandr Kára:

3. 8. 2005
V jednom hip hopovém batle, který je v současnosti k slyšení na dobrých frekvencích, se praví: "Seš jambo jet, jenže bez pilota a bez lidí". Nechám to někdy Štěpánu Marešovi zahrát.

Na Letní filmové škole jsem nebyl a její bulletin nečetl, takže kritizovat je nechci. Zato mám názor na tvorbu Štěpána Mareše, jehož kritiku od Petra Šafaříka odmítly Filmové listy zveřejnit. S tou kritikou se v podstatném ztotožňuji. Štěpán Mareš je cosi jako dvorní malíř celebrit. Média jsou dvůr a celebrity jsou dvořané, které k jejich plné spokojenosti vyobrazuje a oni si své portréty s docela dobrým pocitem pochvalují. Aspoň ti, kteří jsou u dvora žádaní. Ti zavržení jsou obyčejně -- bez ohledu na humor -- zesměšňováni. Kdyby nebyl ten kreslíř tak slavný, uživil by se dost dobře třeba na Karlově mostě.

3. 8. 2005

V dnešním globálně propojeném světě spolu jednotlivé jevy často různě souvisejí. Zde je zamyšlení nad tím, jak může souviset nestátní terorismus dnešních dnů s budováním nového společenského pořádku, který vyhovuje zglobalizovanému kapitalismu. Dost možná se před našima očima odehrává něco, před čím nejlepší představitelé sociální fantastiky v literatuře 20. století tolik varovali.

3. 8. 2005

JAK PŘEŽÍT BUDOUCNOST

Měli bychom se pokusit odpovědět na otázku, do jaké míry nás vlastně může ovlivnit případná hlubší krize ekonomiky USA. Dále se přímo vnucují otázky, jejichž formulaci si v žádném případě neodpustím, totiž jak si stojí v této souvislosti Česko, do jaké míry jsou dodávky fosilních paliv pro nás zabezpečeny, jak odolná by asi byla naše ekonomika, především zemědělství a doprava, kdyby na Sibiři zavřeli kohoutky, a co naše státní správa a samosprávy, zvládly by takovou krizi aspoň jako povodně 2002? A konečně dříve nebo později padne jistě i otázka nejtěžší, otázka humanity a morálky v obdobích všeobecných krizí, otázka, jak pevně se můžeme opřít o naše lidství, do jaké míry se budeme moci spolehnout na naše bližní.

V dnešním pokračování volného seriálu na téma ropného zlomu (Peak Oil, za návrh českého překladu vděčím čtenáři Bořkovi Neškudlovi) se blíže podíváme na různé scénáře jeho průběhu. Celý vějíř možností nabízí pramen [1], kde najdete i další odkazy na webové stránky a knihy podporující celou škálu scénářů od extrémního optimismu až po krajní beznaděj. Z pramene [1] přebírám popisy scénářů i zde uvedené grafy.

3. 8. 2005

Ve čtyřech z pěti středoevropských zemí vedou v preferencích pravicové strany a kandidáti. Hra ale ještě není uzavřená.

Za předčasné volby v Německu může krize důvěry v nejsilnější složku tamní vládní koalice - v sociální demokracii (SPD). Výzkumy veřejného mínění naznačují, že nejdůležitější posty by po podzimních volbách mělo obsadit sesterské uskupení CDU/CSU, kancléřkou se pravděpodobně stane předsedkyně CDU Angela Merkelová. Tato změna by znamenala na německé politické scéně posun doprava. Pozoruhodné je, že obdobný pohyb se očekává po volbách i v další středoevropských zemích - v Polsku, Maďarsku a Česku.

3. 8. 2005

Pročítám reakce všech, kdo se nyní bouří nad ohrožením soukromého majetku. S nadšením premiantů citují ono okřídlené "kde končí svoboda jednoho..." a jako vzorní žáčci školy kapitalismu zdůrazňují svatost, nedotknutelnost a ochranu vlastnictví.

Zcela v pořádku. Mají pravdu, míní Ivan Sosna.

3. 8. 2005

Na letošním CzechTeku jsem nebyl, stejně jako na žádném předchozím. Z rozmanitého zpravodajství lze však usuzovat toto:

Skupiny mladých lidí se sjíždí na utajené místo v České republice, aby se několik dnů bavili a někteří dále sjížděli za dusotu nepříliš populární hudby. Akce je policií předem kriminalizována, veřejnost strašena. Ačkoli "organizátor" neorganizovaného shromáždění prokazuje jeho zákonnost povolením od majitele pozemku, není mu to nic platné.

3. 8. 2005

Petr Souček upozorňuje: Pronajaté pozemky měly plochu:

3. 8. 2005

Jsem posluchačem alternativní rockové hudby, kapel, které často nikdo nezná. Stále hledám něco nového, neobjeveného, nezkaženého. Proto jediný důvod, proč jsem letos nebyl na Czechteku je fakt, že s tímto nápadem nepřišli rockeři.

Je to pár let, co obletěl televizní svět velmi úspěšný dokument o dnešní mládeži, komerci a kultuře. Jmenoval se Merchants of Cool a hlavní myšlenkou byl fakt, že mladí lidé si dnes nemohou najít svou rebelskou kulturu, svůj vzdor. Jakákoliv nová subkultura je ihned ukradena médii, okopírována do reklam, televize a magazínů a tím končí její kouzlo. Czechtek je něco, co se dá velmi těžko zpeněžit a zneužít, leda že by rozdávali ke každému éčku na Czechteku Coca-colu zdarma. Idea, jak již bylo mnohokrát psáno, je stejná.

3. 8. 2005

Často slýcháme o růstu, nejčastěji o tom ekonomickém, myslím, že už je na čase začít více mluvit o tom, kam vlastně naše společnost chce směřovat. Brutální "protiteroristická" policejní akce -- naprosto neadekvátní situaci, což snad už je každému zjevné, zcela jistě směřuje vývoj naší společnosti neblahým směrem. Tedy k situaci, kdy několik málo mocných, zřejmě aby si zajistili lepší perspektivu svou, nebo své politické skupiny, využije (zneužije) svou pravomoc k tomu, aby byla jejich soukromá politická pozice výhodnější.

3. 8. 2005

Každá akce vyvolává reakci. Pokud policisté podle všeho zcela nezákonně napadli taneční párty na louce u Mlýnce u Tachova, nemohli očekávat, že tisícihlavý dav před nimi uteče. Účastníci výzvy slyšet vůbec nemuseli a především všichni absolvovali desítky hodin ve školách všeho druhu, kde jim učitelé vysvětlovali kromě jiného i jejich teoretická občanská práva. A jako pedagog a rodič se nemohu podivovat nad tím, že teenager bez životní nebo totalitní zkušenosti jedná tak, jak jsme viděli. A pokud černooděnci napadali všechny bez rozdílu a především nezákonně a bezdůvodně, tak bych se například kvůli mé napadené holce s takovými zdegenerovanými mláceníchtivými hajzlíky porval i do krve. Bez ohledu na následky.

2. 8. 2005

12. ročník CzechTeku po brutálním zásahu policie se změnil v kreveprolití. Vyzýváme každého, komu není lhostejné bezdůvodné mlácení lidí, aby přišel vyjádřit svůj nesouhlas ve středu 3. 8. v 17:00 před budovu ministerstva vnitra na Letenské pláni.

Třicetisekundový spot v MP3 a WAV s tímto textem je odteď k dispozici pro zájemce o případné rozhlasové vysílání či jiné šíření na FTP Studia Beep ZDE

2. 8. 2005

Dostal jsem email. Z tiskového oddělení Úřadu vlády mi psala mluvčí premiéra Lucie Orgoníková, aby mi tlumočila rozhořčení předsedy vlády vůči novinářům z Blesku. A já jí odepsal. Na hrubý pytel patří hrubá záplata. Premiér chce "klid na dovolenou", aby na ní v Alpách "řešil" policejní masakr na teknivalu CzechTek na Tachovsku. Odpovězte také, pokud chcete. Protože telefony, GSM i emaily na tiskové oddělení vlády jsou uvnitř tiskové zprávy.

tisková zpráva Úřadu vlády ZDE

moje odpověď ZDE
* zcenzurováno šéfredaktorem
2. 8. 2005

"Dovoluji si přispět argumentem proti policejní zvůli, která se udála tento víkend při akci CzechTek 2005. Přikládám kopii reakce Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje na stížnost občana na nadměrný hluk, který vznikl při akci pořádané na soukromém pozemku v těsné blízkosti centra krajského města České Budějovice. Šlo o koncert skupiny Kabát a dalších rockových skupin, v čase od nějakých 18 hodin do půlnoci(!). Hluk z této akce, probíhající na ze všech stran otevřeném fotbalovém hřišti, byl slyšet v celém městě a obtěžoval tedy cca 100 tisíc obyvatel, které město České Budějovice má.

Jsem přesvědčen o tom, že pokud z pohledu KHS je zcela nezávadná hlasitá produkce z profesionálních aparatur uprostřed stotisícového města, těžko může zákonu odporovat produkce několik soundsystémů uprostřed luk a lesů, kilometry vzdálené od nejbližší vesnice", píše Britským listům čtenář Jaroslav Janda.

2. 8. 2005

Není možné mít jednoznačný názor na události, které předcházely zásahu proti techno party Czechtek, provázely ho a následovaly po něm. Přesto se to jednoznačnými názory přímo hemží. Právníci se rozhodně stavějí na jednu nebo druhou stranu, veřejnost taky. Ta internetová je podle dotazníků na informačních serverech (zde, zde, zde) více nakloněna účastníkům Czech teku, ale v součtu s lidmi, kteří nejsou uživateli internetu (a mezi nimiž je patrně většina lidí preferující "spořádanost" v občanském soužití), to může být velmi nerozhodné.

Co vede lidi, kteří jsou o celé události informováni pouze prostřednictvím médií, k tak jednoznačnému postoji?

katastrální mapa území po které vede silnice k louce, na které se konal CzechTek 2005
2. 8. 2005

PRÁVO VLASTNÍKA JE VLASTNIT, PRÁVO NÁJEMCE JE UŽÍVAT

Podařilo se zjistit, že cesta - ve skutečnosti silnice se svodidly a asfaltovým povrchem, pokračující pak tvrdým mlatem, kterou chtěli od pátečního rána využít lidé, kteří se sjížděli na Czechtek, vede přímo na pozemky firmy Italinvest, která pro Czechtek pozemky pronajala. Tato silnice, respektive pozemky na kterých leží, jsou v katastru nemovitostí evidovány se způsobem využití "ostatní komunikace". Stejné využití mají v katastru nemovitostí uvedené například všechny ulice a silnice v Praze, včetně třeba ulice Nad Štolou, kde sídli Ministerstvo vnitra -- katastrální území Holešovice, parcelní číslo KN 2207...

Ortofotomapa ZVĚTŠIT >

1. 8. 2005

Kdyby si někdo dál práci a zanalyzoval si to všechno, zjistil by, že prapodivné výsledky jsou za pořád stejnými jmény. Zjistíte, jak velký vliv tito lidé v té televizi mají. Lidé, kteří prošli prověrkami po roce 1968, souhlasili s okupací, přežili rok 1989, mnohdy profesní nuly, za kterými nejsou žádné výsledky. Jak tato jména kryjí politici všech stran, protože v médiích potřebují bezpáteřní spojence. A to jsou ti lidé, kteří se bojí o svá místa. My ne, kteří jsme se ozvali a ozýváme stále.

Po promítání dokumentárního filmu ze severním Čech Kamenolom boží hovořil Jan Čulík v Uherském Hradišti s jeho autorem Břetislavem Rychlíkem.

1. 8. 2005

Rychlík nemá pravdu:

Rychlík ve vašem rozhovoru nemluví pravdu. Ten střet probíhal poněkud jinak a nikdy jsem nemluvila o honorářích, což nakonec skutečně dokládá záznam, který ČT vysílala (ačkoli značně prostříhaný) ve zpravodajství (kopii vlastním).

Na Krausův výrok, že zastupuje veřejnost, jsem odpověděla, že pokud vím, tak koncesionáře, kteří na jeho pořad přispívají 9 mil. korun ročně, zastupuje volená Rada ČT. Na to Kraus vyskočil s tím, že to naposledy slyšel za Jakeše a že mu nikdo nebude vyčítat honoráře, a odešel. Za honoráře sumu, kterou jsem uvedla, označil Kraus a ostatní s tím dále pracovali jako se skutečností. Jestli úmyslně nebo nedopatřením, to je otázka.

Dělali revoluci a vzrušení z jejich rolí jim možná na chvíli zatemnilo mozek, takže slyšeli to, co slyšet chtěli. Skutečnost je ovšem jiná a existuje pro to dostatek důkazů. Ať vám Rychlík poskytne záznam, kterým se tak ohání. Za zcela fantasmagorické pokládám potom jeho řeči o zvolení Drahoše ředitelem nanečisto. Nic z toho není pravda a nepsala o tom ani Marcela. Rychlík v sobě stále přiživuje obraz, který si vytvořil a který nechce měnit. Koneckonců, ničim jiným už by asi pro média zajímavý nebyl.

4. 7. 2005

Po zveřejnění apelu Jana Čulíka "Proč to nejde" přispělo v červnu 2005 celkem 195 čtenářů na provoz Britských listů úhrnem částkou 75 567 Kč, dalších 11 200 Kč byl příjem z reklamy. Na internetovém účtu Paypal máme nyní dále 715.08 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu cca šest až osm tisíc čtenářů denně, někteří z nich velmi podstatnými částkami, děkujeme. Vybranou částkou budeme financovat dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 ČEK TEK MEK Alex  Koenigsmark
2. 8. 2005 Demokracie usilují o inkluzivnost a o toleranci Jan  Čulík
2. 8. 2005 Galon za 4 dolary   
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drzý výsměch: Městská policie Praha "je bezmocná" Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková
31. 7. 2005 WTO: zklamání, nikoli katastrofa - nebo naopak? Ludmila  Štěrbová
30. 7. 2005 Pomníky stavíte, prosím vás, komu? Jan  Paul
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2005 Policisté u Mlýnce riskovali své zdraví, ale nebezpečí čeká i po návratu domů Jan  Wagner
3. 8. 2005 Pokrytectví: Kde jsou všichni zákonů dbalí občané?   
3. 8. 2005 Czechtek 2005: O peníze jde až v první řadě Michael  Kroh
3. 8. 2005 Z čeho mají strach? Michal  Jurza
3. 8. 2005 Technická poznámka: Pronajatá plocha byla nedostatečná   
3. 8. 2005 Kde je problém? Czechtek nemůže a nesmí být cool Vojtěch  Landa
3. 8. 2005 Policejní "protitechnařský" zásah -- jen zjevná ukázka státní zvůle Michal  Rusek
3. 8. 2005 Jsou technaři nebezpeční lidé? Jiří  Kofránek
3. 8. 2005 Jak blokovala policie dálnici Štěpán  Kotrba
3. 8. 2005 Czechtek: Nejde "o peníze až v první řadě" Daniel  Jaroš

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
29. 7. 2005 Záznam noční Bohumil  Nuska
28. 7. 2005 Poprava milenců Petr Odillo Stradický ze Strdic
26. 7. 2005 Světlo Bogdan  Trojak
21. 7. 2005 Je třeba je zabíjet Karel  Škrabal
18. 7. 2005 Cítil jsem vinu i za to Petr  Štengl
14. 7. 2005 Ráj Karel  Toman
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač
7. 7. 2005 MÁ DĚVA JEŠTĚ DŘÍMÁ Karel Hynek Mácha

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Filmový festival v Karlových Varech - 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2005 Večeře u Noriko: Vynikající japonský film Ema  Čulík
10. 7. 2005 Noriko's Dinner Table: An outstanding Japanese film Ema  Čulík
8. 7. 2005 Ostravske dřysty po britsku Štěpán  Kotrba
8. 7. 2005 Petrohradský mýtus žije dál v Městě bez slunce Ema  Čulík
8. 7. 2005 The Petersburg Myth lives on in Sunless City Ema  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš
7. 7. 2005 Broken Flowers -- Zlomené květiny Markéta  Sulovská
7. 7. 2005 Zelenkův nový film: v smějících se očích se nám objevuje slza Ema  Čulík

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
8. 7. 2005 Sluneční stát leží tak trochu pod mrakem Ema  Čulík
8. 7. 2005 Štěpán Kotrba: "My Češi jsme tak výjimeční, že nám nikdo, kdo není jedním z nás, nemůže porozumět" Jan  Čulík
8. 7. 2005 Slnečný štát: Sociálny gýč Igor  Daniš

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
30. 7. 2005 O sporné redakční politice hradišťských Filmových listů Petr  Šafařík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2005 V mystice se cesta za pravdou stává pravdou samotnou Boris  Cvek
8. 7. 2005 Hus, Konstantin a Metoděj Jaroslav  Štemberk
7. 7. 2005 Paměť a teologie Svatého Augustina Stanislav  Heczko
1. 7. 2005 Katolická církev nucena zaplatit odškodné ve výši 28 milionů Kč za sexuální zneužívání dítěte   
30. 6. 2005 Navzdory zuřivému odporu katolické církve Španělsko legalizovalo homosexuální manželství   
29. 6. 2005 Vatikán zahajuje svatořečení Jana Pavla II.   
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi   
26. 5. 2005 Odsoudila katolická církev skutečně své zločiny?   
25. 5. 2005 Není omluva jako omluva Boris  Cvek
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil