3. 8. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 8. 2005

Střední Evropa míří doprava

Ve čtyřech z pěti středoevropských zemí vedou v preferencích pravicové strany a kandidáti. Hra ale ještě není uzavřená.

Za předčasné volby v Německu může krize důvěry v nejsilnější složku tamní vládní koalice - v sociální demokracii (SPD). Výzkumy veřejného mínění naznačují, že nejdůležitější posty by po podzimních volbách mělo obsadit sesterské uskupení CDU/CSU, kancléřkou se pravděpodobně stane předsedkyně CDU Angela Merkelová. Tato změna by znamenala na německé politické scéně posun doprava. Pozoruhodné je, že obdobný pohyb se očekává po volbách i v další středoevropských zemích - v Polsku, Maďarsku a Česku.

Slovensko představuje výjimku, a to nejen v očekávání: zatímco ve všech zmiňovaných státech jsou vlády vedené levicovými stranami sociálnědemokratického typu, na Slovensku je u moci pravicová vláda.

V POLSKU se budou prezidentské volby konat v říjnu. Nejnadějnějším kandidátem pravicových sil je profesor Lech Kaczyński. Jedná se o čestného předsedu a spoluzakladatele strany Právo a pořádek (PiS). Kromě akademických úspěchů v oblasti pracovního práva má za sebou i bohatou politickou kariéru: byl blízkým spolupracovníkem Lecha Wałęsy a stal se i prvním místopředsedou celostátního výboru Solidarity. Byl senátorem, poslancem, ministrem i generálním prokurátorem.

K jeho výhodám patří i fakt, že má za sebou i jiný sukces - spolu s bratrem Jarosławem, současným předsedou strany PiS, patřil mezi populární dětské herce. V roce 2002 byl zvolen starostou Varšavy, když v prvním kole přímých voleb obdržel 49,6 % hlasů, v druhém pak 70,5 %. Podle posledních výzkumů, které lze nalézt na internetových stránkách strany PiS (http://www.pis.org.pl/), by měl Lech Kaczyński v prezidentských volbách obdržet 50,4 % hlasů.

Strana PiS vznikla v roce 2001 a v tehdejších volbách do Sejmu získala 9,5 % hlasů. Formovala se jako pravo-středová strana založená na křesťanských hodnotách. V loňských volbách do Evropské parlamentu obdržela již 13 % hlasů. Prognózy na příští rok, kdy se mají v Polsku konat parlamentní volby, jsou pro tuto stranu ještě příznivější: v některých průzkumech volebních preferenci vede s příslibem čtvrtiny hlasů. Za ní následují (či se s ní podle jiných výzkumů ve vedení střídají) Občanská platforma, středo-pravá strana, a Sebeobrana, konzervativní zemědělská strana. Na dalším místě je Liga polských rodin, křesťansko-národní strana. V současné době je vládnoucí Svaz demokratické levice až na pátém místě a poslední výzkumy mu slibují 7 % hlasů.

V MAĎARSKU stojí od voleb v roce 2002 v čele kabinetu představitel Maďarské socialistické strany; od loňských změn vyvolaných krizí důvěry ve veřejnosti vůči této straně je premiérem Ferenc Gyurcsány. Ve volbách tato strana získala 42,1 % hlasů a zformovala vládní koalici spolu s Aliancí svobodných demokratů. Do té doby vládnoucí strana Fidesz - Maďarská občanská unie (http://www.fidesz.hu/) získala 41,1 %; v loňských volbách do Evropské parlamentu to již bylo 47,4 % hlasů a s nimi přesně polovina maďarských mandátů.

Pokud jde o vyhlídky své strany, je předseda Fides a bývalý premiér Viktor Orbán velmi optimistický. Podle Gallup Hungary vedla v červencovém výzkumu polických sympaticích strana Fides s 31 % před socialisty s 25 %. Orbán je přesvědčen, že pravicová koalice sestavená spolu s Maďarským demokratickým fórem, by mohla po volbách získat většinu v parlamentu. V něm ale zasedá 176 poslanců volených většinovým systémem a 152 poslanců volných podle zásady poměrného zastoupení, což komplikuje výzkumy.

NA SLOVENSKU je situace stabilně nejistá. Vládnoucí pravicová koalice ztratila v Národní radě většinu, ale roztříštěná opozice ji nedokáže svrhnout. Strana SMĚR - sociální demokracie (http://www.strana-smer.sk/) již od voleb vede žebříčky výzkumů volebních preferencí. Její předseda, Robert Fico, je dlouhodobě nejpopulárnějším politikem na Slovensku. Strana i její předseda tak vystřídali ve výzkumech Lidovou stranu - HZDS i Vladimíra Mečiara - což zakládá velkou konkurenci uvnitř vládní opozice.

V této chvíli se zdá, že pro stranu SMĚR nebude obtížné příští rok vyhrát parlamentní volby, ale sestavit vládu. Osobní animozity na slovenské politické scéně, ale i vyhraněná kontrapozice vládní kolice a strany SMĚR (na rozdíl od Mečiarova koketování s vládou) jistě ztíží povolební jednání Fica s potenciálními vládním patenty. Důležitým testem situace budou podzimí volby představitelů samosprávných krajů.

ROZPOR mezi jasnými výzkumy preferencí a nejasnou politickou koncovka voleb na Slovensku je příznačný i pro ostatní země střední Evropy. Postavení ODS v Česku se zdá být neotřesitelné, ale příznivá ekonomická situace, možnost rostoucích obav veřejnosti z programu Modrá šance a fenomén nového premiéra se budou teprve započítávat. Obdobná situace panuje i v Maďarsku.

V Německu dnes nikdo nedokáže s jistotou říci, jakou roli sehraje nový subjekt na levici - Volební alternativa pro práci a sociální spravedlnost, přesněji řečeno její dva populární předsedové, Gregor Gysi a Oskar Lafontaine. Ti mohou levici rozbít, mohou jí ale také vrátit věrohodnost a vytvořit zárodek nové koaliční vlády.

Také v Polsku podle tamního Centra pro výzkum veřejného mínění vedl Kaczyński v závodech o prezidentské křeslo naposled v květnu. V dalších dvou výzkumech již vedoucí pozici v pelotonu více než dvaceti kandidátů zaujal Włodzimierz Cimoszewicz, maršálek Sejmu, bývalý premiér i ministr - a kandiát za Svazu demokratické levice. Posudn střední Evropy doprava je sice pravděpodobný, ale zdaleka ještě není jistý.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

                 
Obsah vydání       3. 8. 2005
3. 8. 2005 Londýňan obžalován v souvislosti s útoky z 21. července
3. 8. 2005 Czechtek 2005: O peníze jde až v první řadě Michael  Kroh
3. 8. 2005 Czechtek: Nejde "o peníze až v první řadě" Daniel  Jaroš
3. 8. 2005 Jak blokovala policie dálnici Štěpán  Kotrba
3. 8. 2005 ČEK TEK MEK Alex  Koenigsmark
3. 8. 2005 Když už dojde k nutnosti použít zbraň, je jasné, že něco selhalo Petr  Wagner
3. 8. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
3. 8. 2005 Jsou technaři nebezpeční lidé? Jiří  Kofránek
2. 8. 2005 Vyjádření účastníků CzechTeku k informacím policie a ministra Bublana
2. 8. 2005 Vyjádření MVČR k Czechteku
3. 8. 2005 Organizovat festivaly ve vojenském prostoru jde
3. 8. 2005 Nejde o žádnou válku mezi četníky a vagabundy, jde o pojetí demokracie Jiří  Dolejš
3. 8. 2005 Demokracie nejsou tolerantní vůči teroristům
3. 8. 2005 Revolta z Karlova mostu Bohumil  Kartous
3. 8. 2005 K možným souvislostem současné teroristické vlny Petr  Kužvart
3. 8. 2005 Scénáře ropného šoku Jindřich  Kalous
3. 8. 2005 Střední Evropa míří doprava Oskar  Krejčí
3. 8. 2005 Pokrytectví: Kde jsou všichni zákonů dbalí občané?
3. 8. 2005 Z čeho mají strach? Michal  Jurza
3. 8. 2005 Technická poznámka: Pronajatá plocha byla nedostatečná
3. 8. 2005 Kde je problém? Czechtek nemůže a nesmí být cool Vojtěch  Landa
3. 8. 2005 Policejní "protitechnařský" zásah -- jen zjevná ukázka státní zvůle Michal  Rusek
3. 8. 2005 Policisté u Mlýnce riskovali své zdraví, ale nebezpečí čeká i po návratu domů Jan  Wagner
2. 8. 2005 "Patnáct let po revoluci, a už nás zase řežou"
2. 8. 2005 Vážený pane premiére, s tou vaší "klidnou dovolenou" jděte do .....* Štěpán  Kotrba
2. 8. 2005 Ojediněle se vyskytující hlukové události
2. 8. 2005 Urvěte si kus Czechteku Bohumil  Kartous
2. 8. 2005 CzechTek 2005 - silnice k pozemku měla být veřejně přístupná Štěpán  Kotrba
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Drahoš nikdy neměl být ředitelem ČT Jana  Dědečková
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce