18. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 1. 2005

Nejnovějším cílem útoků z USA bude Írán

Svým znovuzvolením posílil prezident George W. Bush a jeho poradci pro národní bezpečnost svůj vliv nad strategickou analytikou americké vojenské a výzvědné komunity i nad tajnými operacemi, a to do takové míry, jaká je od vzniku národního bezpečnostního státu po druhé světové válce zcela bezprecedentní. Bush má agresivní a ambiciózní agendu, jejímž prostřednictvích zamýšlí během svého druhého funkčního období této moci využívat - proti vládnoucím kněžím v Íránu a proti cílům v pokračující válce v terorismu. CIA bude i nadále oslabována a bude stále více sloužit jen jako nástroj politiky, kterou budou vytvářen prezident Bush a viceprezident Dick Cheney, píše Seymour Hersh v časopise New Yorker a pokračuje:

17. 1. 2005

Pentagon odmítl tvrzení investigativního novináře Seymoura Hershe, podle něhož americká komanda provádějí v Íránu tajné operace. Jeho reportáž v tomto smyslu vyšla v časopise New Yorker.

V rozhovoru pro zpravodajství televize BBC řekl Seymour Hersh k této věci toto:

18. 1. 2005

Pokud je pravda, jak napsal deník Blesk, že Dáda Patrasová "podává trestní oznámení za trestný čin pomluvy a trestný čin porušování cizích práv" na internetový deník Britské listy, protože jsme publikovali kritickou recenzi (!) jejího televizního pořadu, je to neblahá zpráva pro stav demokracie a svobody projevu v Česku. Ve zmíněné recenzi kritizoval autor Jiří Černý (není totožný s hudebním kritikem téhož jména) nevkus, kýčovitost a manipulativnost pořadu Vánoce s Dádou, upozornil na to, že podle jeho názoru Dáda využívá dětí přítomných v pořadu jen k posilování vlastní "slávy", že mezi nimi a Dádou v pořadu k autentické interakci nedochází, a konstatoval, že pořadem zřejmě Česká televize porušuje zákon, protože jeho součástí je product placement (cílené umístění značkového výrobku jako rekvizity pozn. red.) soukromých komerčních výrobků.

Vyšlo v Lidových novinách v úterý 18. 1. 2005 ZDE

18. 1. 2005

ROZHOVOR

Stíhat skinheady je těžké, nakladatel nechodí ozbrojený a je mediálně přitažlivější

Michal Zítko je drobný, dlouhovlasý muž. Jako majitel a šéf nakladatelství Adonai vydal v roce 2000 knihu Adolfa Hitlera Mein Kampf. Kampaň, která následovala proti nakladateli, nemá v České republice obdoby. Nakladatel nesmí už vykonávat svou profesi a jen tak tak unikl vězení. Soudní pře, kterou vede za očištění svého jména, se protahuje donekonečna.

18. 1. 2005

Obdrželi jsme od Jana Rouba text, který začíná touto větou:

P O Z V Á N K A na soudní jednání ve věci odškodnění učebnicové korupční kauzy trestního řízení plzeňských orgánů veřejné moci.

Pět genitivů za sebou, to musí být rekord!

18. 1. 2005

Každý ho hledá, nebo ho alespoň najde, třeba až ho pohozený Blesk osvítí. Každý chce vědět, kdo jím je, ačkoli si myslí, že ho sám zná. Veřejnoprávní dojnice se vzedmula v záchvatu plagiátorské invence a servíruje nám geniální archetyp divácké soutěže.

18. 1. 2005

Jan Čulík a film Moc nočních můr

Rozhovor s šéfredaktorem Britských listů navazuje na projekci filmů Adama Curtise v sídle ministerstva kultury v Nostickém paláci. Curtisovy filmy kladou se sugestivní naléhavostí základní etické otázky o současné politice stejně, jako otázky po smyslu a metodách žurnalistiky. Provokují, zesměšňují, útočí. Srovnávají americký neokonzervativismus Leo Strausse s militantním islamismem a dokazují, že obě dvě ideologie jsou si podobné, obě vznikly ze selhání liberálního snu vytvořit lepší svět. Obě dvě civilizace vyrůstaly z dědictví studené války a na pozadí myšlenek jednoho egyptského politického filosofa a islamistického revolucionáře Sayyida Qutba. Strauss byl přesvědčen, že dobrý politik by se měl vrátit a prosazovat absolutní morální hodnoty, které dokáží sjednotit společnost. Qutb tvrdil, že ve skutečnosti jsou politici otroky svých vlastních sobeckých a chtivých touh. A z tohoto myšlenkového kvasu padesátých let vznikla současná moc nočních můr.

Rozhovor vyšel na serveru Česká média ČM

Adam Curtis - hlubinné porozumění současnosti TÉMA BL
Michael Marčák:  Jak to, že nemáte dost faktické demokracie, v každé hospodě si přeci můžete remcat až do zavírací hodiny!
18. 1. 2005

ministr práce a sociálních věcí, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach
17. 1. 2005

DOKUMENT

Dopis Zdeňka Škromacha delegátům krajských konferencí ČSSD ze dne 14. 1. 2005

Vážené přítelkyně, vážení přátelé, průběh prvních konferencí mne utvrdil v přesvědčení, že jsme v polistopadových dějinách naší strany ještě nikdy neprocházeli tak kritickým obdobím. Česká strana sociálně demokratická utrpěla tři volební porážky během jednoho roku. Výzkumy volebních preferencí varují, že v příštích volbách do Poslanecké sněmovny ztratíme polovinu poslanců -- a možná ještě více. Vše, čeho jsme na naší politické scéně dosáhli v uplynulých letech, je ohroženo!

Pierre-Joseph Proudhon
18. 1. 2005

140 let od smrti Pierra-Josepha Proudhona

Václav Tomek

V první polovině 19. století představovala osobnost Pierra-Josepha Proudhona spojení myšlenky socialismu s úsilím o neomezovanou svobodu Ve svém rozsáhlém díle hájil přesvědčení, že lze uskutečnit takový společenský pořádek, v němž je socialismus zároveň naplněním úplné svobody, bez autority státu, bez potlačování, pronásledování, manipulování vládnoucí moci ovládanými. Proudhon byl prvním myslitelem, který se sám označil za anarchistu, významně inspiroval pozdější anarchistické hnutí i jiné proudy socialismu a družstevní aktivity. Samotný pojem anarchie naplnil pozitivním obsahem: "nejvyšší dovršení společnosti spočívá ve spojení pořádku a anarchie."

18. 1. 2005

Vážený pane Cveku,

ač Vám neberu v žádném případě právo na vlastní názor, přece jen se musím ohradit. S největší pravděpodobností jste nesledoval Sedmičku v neděli 16. ledna zcela koncentrován, protože jinak byste nemohl ve svém článku tvrdit následující, píše Martin Veselovský, moderátor pořadu Sedmička:

18. 1. 2005

Neinformovaní diletanti

Články o škodách v Iráku jak v N.Y. Times, tak v Guardianu jsou překvapivě nevyváženou selekcí faktů, jejiž jádrem je lživá (Guardian), či naprosto zavádějící (NYT) informace o poničení Ištařiny brány ve starověkém Babylonu.

Michael Marčák:  Merde budeme křičet až u Waterloo, teď se volá Sláva
18. 1. 2005

18. 1. 2005

Na počátku devadesátých let dospěla řekněme "severní vlivná klika" k rozhodnutí vystavět nemocnici na půli cesty mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. Vzdálenost mezi oběma městy zkracuje tramvaj. Už z toho je patrna naléhavost projektu k zahuštění sítě nemocnic. Rozpočtové náklady na stavby z veřejných zdrojů bývají podhodnoceny, což má usnadnit schválení projektu. Nemocnice měla stát asi 700 miliónů (za současné výstavby nemocnice v Jablonci za zhruba miliardu). Stavbu přerušily "Klausovy úsporné balíčky" v roce 1997. "Vystavěna" byla jáma u obce Kunratice a to za 108 miliónů. Jako ministr jsem nechal provést odborným ústavem kvalifikovaný odhad stavebních nákladů na vyhloubení jámy. Ty byly odhadnuty na maximálně 38 miliónů. Sedmdesát miliónů se "ztratilo" údajně ve výstavbě jistého obchodního domu.

18. 1. 2005

Indonésie:

Humanitární pracovníci OSN v Acehu byli uvedeni do stavu pohotovosti poté, co Dánsko varovalo, že by v indonéské provincii, katastrofálně zničené vánoční tsunami, mohlo dojít k teroristickému útoku.

18. 1. 2005

Šéf britského Úřadu pro udržování úrovně ve školství (Office for Standards in Education, Ofstead), byl obviněn prominentními britskými muslimy z islamofobie za to, že obvinil nezávislé náboženské školy v Británii z ohrožování společenské soudržnosti.

18. 1. 2005

Článek pro křesťany

Tato otázka má dost provokativní "akcent". Protože zjištěním toho, kdo je zodpovědný za vznik islámu, tak také určitým způsobem nese zodpovědnost za situaci v současném světě. Nemyslím tím hladomory, zemětřesení, ale expanzi a islamizaci Evropy, byť i nepřímo také radikální podobu islámu.

18. 1. 2005

Na světě jsou smolaři. Pokud máte pocit, že patříte k tomuto zvláštnímu druhu lidí, jejichž kravata se vždycky namočí do polívky, kterým vždycky ujede vlak nebo uletí letadlo a kterým vždycky zabouchnou dveře před nosem, nebo pokud si dokonce myslíte, že máte smůly tolik, že byste v ní mohli soutěžit, pak Vás mohu ujistit, že -- zase Vaše smůla - smolaře loňského roku svět už zná: Jsou jimi bývalí zaměstnanci Citibanky, pan Kitade, známý také jako 'Super Chuck`, a pan Whitehead, a vyhlásil jsem je jimi já.

18. 1. 2005

Pravděpodobně od doby, kdy člověk vyřkl první slovo a pak holou větu, která něco vyjadřovala, začal ventilovat své představy a výmysly. A co čert nechtěl, rodily se první ideje, většinou na základu strachu z neznámého a nevysvětlitelného, a některé kupodivu přetrvávají dodnes. Ideje, třebaže často scestné, dokázaly lidi semknout velkou silou, jež je paralelní s pudem zachovat rod (to znamená silou přirozenou a nejsilnější) a lidé se stali ve světě zvířat nepřekonatelným druhem v souboji o přežití.

17. 1. 2005

... projevuje značka "jam" v Lidových novinách z 14. 1. 2005 v článku "Kuba pustí děti uprchlíků do Prahy", jímž komentuje zprávu o brzkém příjezdu do Prahy dětí mladých kubánských exulantů, manželů Saboritových. V podstatě v něm opakuje tytéž matoucí informace, které předložila čtenářům Lidových novin 14.prosince 2004 Jana Machálková. Tvrdošíjnost, s kterou Lidové noviny používají účelového podání skutečnosti, které je velmi nepřesné, vyvolává otázku, proč tak činí.

Ano, je módní odsuzovat kubánský režim, jde jen o to, zda je slučitelné s novinářskou etikou nezastavit se před nepravdou ve snaze vytvořit jeho co nejodpudivější obraz.

17. 1. 2005
12. září 2001. Den po tragedii. Zatímco Amerika truchlila, počasí po celých Spojených státech bylo neobvykle nádherné. 1300 km západně od New Yorku, v městě Madison ve Wisconsinu byl klimatolog jménem David Travis na cestě do práce. "Uvědomil jsem si, jak jsem jel autem do práce, jak nádherně čistě modrá je obloha. Zprvu jsem se tím nijak nezabýval, až pak jsem si uvědomil, že obloha je neobvykle čistá a modrá."

Za posledních několik desetiletí došlo v důsledku znečištění afmosféry o pokles slunečního světla, dopadajícího na Zemi, o deset až dvacet procent. To vedlo k výraznému ochlazování planety, zatímco protiběžným trendem bylo oteplování v důsledku tzv. "skleníkového efektu". "Globální stmívání", dopad oteplování v důsledku skleníkového efektu snižovalo, takže vědci zřejmě podcenili skutečný efekt globálního oteplování. Nyní usuzují, že by do sta let na Zeměkouli mohla stoupnout teplota až o deset stupňů. To by mělo pro civilizaci katastrofální následky.

To je argumentace autoritativního vědeckopopulárního pořadu televize BBC Horizon (Horizont), který se vysílal minulý týden.

17. 1. 2005

Quod non fecerunt Baathi, hoc fecerunt Americani Polonique

Abychom parafrázovali nářek lorda Byrona: "Quod non fecerunt Baathi, hoc fecerunt Americani Polonique" (Co neudělali baathisté, udělali Američané a Poláci), stěžoval si v deníku Guardian dr. Francis Deblauwe, nezávislý mezeopotámský archeolog z Kansas City, Missouri, který provozuje autoritativní webové stránky The 2003- Iraq War & Archaeology.

Vojáci z amerických jednotek způsobili vážné škody a silnou kontaminaci pozůstatkům starověkého města Babylonu, podle ostře kritické zprávy, kterou v pátek vydalo Britské museum v Londýně.

17. 1. 2005

Jenom ten, kdo si klade otázky, může pochopit myšlenku v jejích souvislostech

Člověku se tomu ani nechce věřit, ale v českých školách se ještě z dob minulých vžilo mínění, že učitel -- podobně jako Strana -- bude předem vědět, kudy se bude ubírat život, nebo možná lépe řečeno: že život položí na Prokrustovo lože svých představ a v rozporcovaném stavu ho kousek po kousku odbude. A tak stále dokola vstříc světlým zítřkům. Zvláště bizarně tento přístup působí při vyučování předmětů, jež jsou ze své podstaty živým dobrodružstvím idejí.

6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
18. 1. 2005 Michal Zítko: "Knihy se pronásledovat nemají" Filip  Sklenář
18. 1. 2005 Pentagon získává nekontrolovatelné pravomoce nad tajnými vojenskými operacemi v zahraničí   
18. 1. 2005 Je vlastnictví krádež, nebo záruka svobody? Václav  Tomek
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec
17. 1. 2005 Globální stmívání   
17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek
17. 1. 2005 Posedlost nepřesnostmi... Zdeněk  Jemelík

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Ti, kteří mají ideály, mají názory a mají vize... Václav  Klaus
4. 1. 2005 O různém prezidentování Bohumil  Kartous

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2005 Být na místě Stanislava Grosse Boris  Cvek
13. 1. 2005 Nemilosrdný mlýn Zdeněk  Jemelík
13. 1. 2005 "Zdražené" léky a "spoluúčast" Ivan  David
12. 1. 2005 Sen o nové důvěře Oskar  Krejčí
5. 1. 2005 Poděkování prodejci lakovaných růží Jaroslav  Doležal
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 1. 2005 Američané vážně poškodili starověké město Babylon   
12. 1. 2005 Terry Jones: Proč se nevybírají peníze pro irácké mrtvé?   
10. 1. 2005 Francie: Další unesená novinářka v Iráku   
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   

Školství RSS 2.0      Historie >
18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy   
17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec
13. 1. 2005 Katedra architektury v Cambridge nakonec nebude zrušena   
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous
12. 1. 2005 Dluhy se maj platit nejen o vánocích   
12. 1. 2005 Školné se má platit podle toho, kolik vzdělání "vynese" Radim  Valenčík
11. 1. 2005 České vysoké školy potřebují především inteligenci a snahu... Ondřej  Leinert
11. 1. 2005 Vysokoškolské školné nevyřeší nic   
10. 1. 2005 Na českých vysokých školách je nutno zavést školné   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2004 OSN: Sexuální skandál v Kongu novým Abu Ghraib?   
10. 12. 2004 Soud zakázal násilníkovi vstup do bytu   
10. 12. 2004 Ženy jsou ignorované oběti konfliktů po celém světě   
9. 12. 2004 Nejhorší zločin na světě   
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?   
26. 11. 2004 Postavenie ženy v 19. storočí Zuzana  Pinčíková
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
23. 11. 2004 Týden proti násilí na ženách   
13. 10. 2004 Násilí a běsnění Václav  Dušek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka