2. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 9. 2004

FBI a americké tajné služby se "snaží zjišťovat totožnost nositelů protivládních názorů a zastrašit ty občany, kteří chtěli využít při příležitosti sjezdu amerických Republikánů svého práva na svobodu projevu a k protestům". Stránky indymedia.org citují jednoho newyorského dobrovolníka.

2. 9. 2004

čtvrtek 22.00: Francouzští novináři, zadržovaní ve snaze přimět Francii, aby zrušila zákaz nošení muslimských šátků,. byli předáni vzbouřenecké organizaci, která je prý nakloněna jejich propuštění, konstatuje francouzský šéfredaktor jednoho z nich.

2. 9. 2004

čtvrtek 15.00: Několik žen s velmi malými dětmi bylo propuštěno ze školy v Severní Osetii ozbrojenou skupinou, která tam zadržuje asi 350 osob jako rukojmí. Itartass cituje úřední činitele, že bylo propuštěno asi 26 osob. K jejich propuštění došlo poté, co byla u školy slyšet řada explozí a střelba. Ruské úřady předtím vyloučily násilný útok proti škole.

Podrobnosti v angličtině ZDE

2. 9. 2004

Válka v Čečensku už trvá skoro deset let a s každým dalším rokem se chovají islámští separatisté vždy o hodně brutálněji, aby si svět jejich kauzy povšiml, píše komentátor listu Guardian. Ve snaze ukázat ruským civilistům, jaké utrpení Čečenci zažívají od ruských vojáků, zadržovali separatističtí militanti nemocné v nemocnicích, diváky v divadle, vyslali sebevražedné atentátníky do hotelů a na rockové koncerty, do letadel a do vlaků metra v době špičky. Málokdo však chápe, čeho chtějí docílit, když se nyní zaměřili na malé děti.

2. 9. 2004

Ten dělal to a ten zas tohle a všichni dohromady nedělali nic. Tak nějak by se dal velmi stručně vyjádřit vztah Čechů k vlastní (a stále živé) minulosti. Jevy běžné v posttotalitním politickém klimatu se vyskytují téměř periodicky, aby upozornily na "nečekanou" souvislost mezi aktuálním mocenským postavením lidí, kteří se v době dávné přítomnosti angažovali v tzv. starých strukturách. Senzační trhák "Kat Palachova týdne" s hlavním hrdinou v prázdninovém vedoucím Úřadu vlády je pro velký úspěch doplněn o druhý díl se stejným námětem, zápletkou i názvem, jen ta hlavní role připadla už zasloužilému pražskému radnímu (dle vyjádření ministryně školství).

2. 9. 2004

Po nedělním rozhovoru britského rozhlasu s Janem Čulíkem o Milanu Kunderovi pro pořad Open Book rozhlasové stanice BBC Radio Four (opakuje se ve čtvrtek v 17:00 SEČ) , z něhož vyplynula pro Brity překvapivá věc, že totiž Milan Kundera nevydal své nejznámější romány v České republice, se tímtéž tématem ve čtvrtek zabývá středoevropská zpravodajka listu Daily Telegraph Kate Connollyová, která k téže věci znovu interviewovala Jana Čulíka.

V závěru článek bohužel cituje chybné údaje od Jana Kaplana "českého filmaře a autora, žijícího v Londýně", který vyjádřil názor, že Kunderu neměli v Čechách rádi, protože byl komunistou a "psal poezii oslavující Stalina". Ve skutečnosti ovšem Kundera nikdy žádnou poezii oslavující Stalina nepsal, to si pan Kaplan spletl.

Pochybná je i argumentace, že Kunderu kritizovali, protože býval komunistou - nejzávažnější kritika jeho díla v osmdesátých letech pocházela od literárního recenzenta a bývalého šéfredaktora Literárních novin Milana Jungmanna, který býval komunistou stejně jako Kundera. Jiná věc je, že mladí lidé ve věku pod pětadvacet let, kteří studují na českých vysokých školách, nemají osobní zážitek z komunismu a antikomunismus je jim proto v podstatě nesrozumitelný. Česká republika zjevně dnes není antikomunistickou zemí, ať se to leckomu líbí či nelíbí...

2. 9. 2004

Je docela pochopitelné, proč se rozhodli Američané a jejich iráčtí spojenci zejména před ofenzívou proti Al Sadrovi v městě Nadžaf uzavřít kancelář televize Al Jazeera v Bagádu, píše v deníku Guardian Hugh Miles. Ten připravuje o televizi Al Jazeera svou novou knihu a už 10 měsíců ji studuje, navštěvuje její kanceláře po světě a interviewuje její zaměstnance. Al Jazeera totiž téměř zlikvidovala daleko silnější americkou koalici, v zimě roku 2001, během bombardování Afghánistánu.

2. 9. 2004

Lord Black z Crossharbouru, bývalý generální ředitel vydavatelského koncernu Hollinger International a vydavatel britského konzervativního deníku Daily Telegraph, vykradl se svými přáteli vykradli z této firmy více než 400 milionů dolarů. Konstatovala to zpráva, publikovaná tento týden.

Lord Black, jehož nedávný pád donutil firmu Hollinger, aby prodala Daily Telegraph letos v červenci bratrům Barclayům, si protizákonně bral z podniku peníze na financování luxusních mejdanů, na koupi drahého zboží a na astronomické platy pro sebe a pro své kamarády, uvádí analýza.

Firma Hollinger po zveřejnění této analýzy nyní uvažuje, že rozšíří žalobu i na některé další bývalé členy své správní rady.

Předchozí články v BL na toto téma ZDE ZDE ZDE ZDE

2. 9. 2004

Americké ministerstvo spravedlnosti konstatovalo, že při stíhání příslušníků údajné teroristické buňky byly učiněny chyby. Ministerstvo požádá příslušného soudce, aby trestní stíhání zrušil.

2. 9. 2004

Tak nějak dnes nevím, co se životem. Prázdniny skončily a jsme zase zpátky v Praze. Je unavená a ospalá neděle. Před chvílí padaly kroupy, ale teď se na nebi tlusté mraky potrhaly a prosvítá jimi zapadající slunce. Okno se ještě třpytí neuschlými kapkami a na komín na protější střeše si sedl holub. Mraky táhnou po nebi rychle k severu a řídnou.

2. 9. 2004
Tisková zpráva České televize

Česká televize upozorňuje veřejnost a zejména rodiče nezletilých dětí, že její jméno bylo zneužito v souvislosti s údajným telefonickým výzkumem pro její pořad určený dětským divákům Bludiště. Žádný takový výzkum mezi občany ČR Česká televize neprovádí a k takovému výzkumu také nikoho nepověřila.

2. 9. 2004

Petice prodejců časopisu Nový prostor

Jubilejní 200. číslo časopisu Nový Prostor je opravdu zdařilé - z jedné strany Nový Prostor, z druhé jeho starší anglický vzor - Big Issue (samozřejmě v angličtině). Určitě by získalo velkou popularitu nejen mezi prodejci, ale i mezi kupujícími. Má ale dvě zásadní vady: na obálce není titulek spojený s jeho pravým účelem - pomoci lidem na ulici - a nestojí obvyklých 30 korun, ale rovnou celou stovku, píše Václav Votruba.

2. 9. 2004

Necítím se dostatečně motivován...

Už jste někdy hráli vybíjenou v kanceláři mezi počítačem, tiskárnou a stohy dokumentů a to v obleku a kravatě? Že ne? Také bych nečekal, že je to možné, ale je tomu vskutku tak. O tom jsem se měl možnost přesvědčit hned první den v nové "práci". Nebudu samozřejmě danou společnost jmenovat, ale své aktivity prováděla v oblasti marketingu. Po 3 kolech konkurzu jsem měl tu čest stát se členem jejich týmu. Hned první den jsem dobře naladěn dorazil již lehce před 7 hodinou ráno do sídla firmy a zvědav jsem očekával, co se bude dít, ale má očekávání se zdaleka nepřiblížily realitě.

2. 9. 2004
Štěpán Rychtář

Ruský stranický systém se vytvářel jako ostatní systémy většiny zemí střední a východní Evropy po dlouho trvajícím monopartismu totalitního typu. To co působí jako největší problém malých stran (mezi které ISZR rozhodně patří), je ruský volební systém. Vstupní klauzule do 450-tičlenné dumy (dolní komora ruského parlamentu se nazývá Federální shromáždění) je 5% pro polovinu volenou poměrným volebním systémem, druhá polovina poslanecké sněmovny je volena většinovým volebním systémem v jednomandátových volebních obvodech -- "mor" na malé marginální strany bez významných osobností (opět případ ISZR).

2. 9. 2004

Loni došlo v Anglii a ve Walesu k 153 490 rozvodům, o 5755 více než v předchozím roce. Počet rozvodů už tři roky stoupá. Z deseti manželství končí čtyři v Británii rozvodem. Organizace Relate, která poskytuje manželské poradenství, poukazuje na to, že asi 10 procent veškerých jejích případu je ovlivněno internetem. Relate tvrdí, že pro lidi je dnes prostřednictvím internetu daleko lehčí než dříve nacházet si nové partnery a že se jim daleko jednoduššeji důvěrně komunikuje prostřednictvím emailů a esemesek. Lidé nacházejí nové vztahy prostřednictvím internetových služeb a chatů. Zároveň dochází k rozpadu manželství, když partner náhodou objeví kompromitující nevymazané esemesky či maily.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 8. 2004

Služba čtenářům, navrátivším se z dovolené

2. 9. 2004
polemika s "Olympijskými reminiscencemi" Bohumila Kartouse

Může být, že někdo nemá rád sport, nebo se aspoň o něm tak vyjadřuje. Dobrá, lze předpokládat, že se na televisní přenosy nebude dívat, protože jej to vlastně nezajímá. Je to jeho svobodná volba. Lze taky následně očekávat, že své ironické postřehy o omylem viděné neoblíbené činnosti si nechá pro sebe a nebude obtěžovat jiné, kteří mají jiné názory na sportovní soutěžení. Kvílení o zaprodanosti sportu a zhoubném vlivu velkých peněz je mlácení prázdné slámy, když stadiony jsou naplněny diváky k prasknutí.

1. 9. 2004

Zdrojem terorismu nemusí být jen psychická porucha násilníků. Může jim být i historická zkušenost.

V den zahájení sjezdu americké republikánské strany, prohlásil prezident USA George Bush v rozhovoru pro televizní stanici NBC: "Nevěřím, že se boj proti terorismu dá vyhrát". Tento výrok lze chápat dvojím způsobem. Především jako tvrzení, že se vždy nějaký terorista může objevit. Ve světě stále komplikovanějších mezilidských vztahů je velice pravděpodobné, že občas někdo bude hledat zkratku k moci či majetku pomocí teroristického násilí. Je zde ale ještě druhý možný výklad Bushovy teze: nelze vyhrát válku vypovězenou teroristy 11. září 2001. Válku, jejíž součástí je invaze do Afghánistánu a do Iráku. Válku, která vyžaduje mimořádná opatření a vrchního velitele ozbrojených sil, který je odhodlaný použít sílu v zájmu Spojených států bez ohledu na naivní pohled spojenců i zastaralou literu mezinárodního práva.

2. 9. 2004

Zákon o transplantacích

Reakce na článek "Proč ubylo transplantací?"

Nemyslím si, že nějak ovlivním názory pana Davida, ale když už jsem se odhodlal k první polemice, ještě jednou a naposledy zareaguji, píše Tomáš Fuk.

2. 9. 2004

Pisatel vystupující pod jménem Tomáš Fuk nic nepochopil, ale mně to vyčítat nemůže. Útočí na tvrzení, které můj článek neobsahuje. To je běžné. Co není běžné, jsou polemiky s hypotetickými myšlenkami.

Byl prosazen zákon, který škodí. Navíc hrozí, že bojovníci za práva mrtvých prosadí novelu. Ta bude spočívat ve zrušení předpokládaného souhlasu a bude žádat předběžný souhlas. Bude možno použít pouze orgán člověka, který s tím výslovně předem souhlasil.

1. 9. 2004

Ode dneška 1. září 2004 má každý občan možnost uchránit své orgány před použitím v dalším živém těle. Můžete je zachránit pro zpopelnění, případně pro shnití dle Vaší volby. Važte si této možnosti, je to velká vymoženost, kterou pro Vás zajistili někteří zvláště agilní poslanci ve Výboru pro sociální politiku a zdravotnictví v minulém volebním období.

2. 9. 2004
Polemika s článkem "Shnijte v hrobě kompletní"

Pan David nás oblažil vskutku geniálním článkem. Co je podstatou? Vztek. Vztek teče z každého písmenka. Jsem laik a transplantační zákon neznám. Mohl by mi tedy pan David vysvětlit, JAK snížil zákon počet transplantací? A bude možnost odmítnout darovat orgány opravdu tak hojně využívaná? Nějaká čísla a fakta, pane Davide. Pan David nemá rád parazitismus. Ale jak může být sociálním demokratem? ptá se Tom Fuk.

1. 9. 2004

Často se mně ptají nevěřící američtí Republikáni, jestli je pravda, že v Británii existuje organizace "Konzervativci za Michaela Moora". Je těžko s nimi nesouhlasit, když vidím, že moji šílení kamarádi v [konzervativním] týdeníku Spectator nyní podnikají právní kroky ve snaze, aby byl Blair předčasně svržen z úřadu.

V souvislosti s víkendovým útokem šéfa britských konzervativců Michaela Howarda na Bílý dům, v souvislosti s tím, že byl u Bushe prohlášen za personam non gratam, protože Howard požaduje, aby premiér Tony Blair kvůli útoku na Irák odstoupil, se v britském konzervativním deníku Daily Telegraph zamyslel Mark Steyn, co v Británii slovo "konzervativní" znamená a zda vůbec nějací konzervativci v této zemi ještě existují...

2. 9. 2004

My s nimi vyběhneme 20.

Zrádce, to je maloduchý člověk, který se vědomě rozhodl sloužit cizímu kmeni ze svých vlastních zištných pohnutek. Zažilo se, že za našeho zrádce číslo jedna je považován Gorbačov. Zrádce číslo dvě je Jelcin, avšak Jelcinův politický potomek Putin -- to už je státník.

Začněme od Gorbiho a od otázky, zda zrada byla v jeho vlastním zájmu. Doopravdy chtěl všechno, čeho nakonec dosáhl?

Toto je dvacátá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

Ptáčková Jindřiška: Tažení na královnu
1. 9. 2004
Irena Zítková
Jindřiška Ptáčková: Tažení na královnu, nakladatelství Rodiče s.r.o., 264 stran, ISBN: 8086695417

Každý ví, že humoristické romány se rodí zřídka a těžko. Už proto by se dalo očekávat, že když už nějaký původní vyjde, vzbudí spontánní zájem čtenářské veřejnosti. Zdá se však, že kniha Jindřišky Ptáčkové Tažení na královnu (vydalo nakladatelství Rodiče) zatím pozornosti uniká.

Představme si, že k deseti evropským monarchiím (sedmi královstvím a třem knížectvím) přibylo v r. 1918 další, jedenácté. Že se Přemyslovci tenkrát opět ujali vlády.

1. 9. 2004

Stratil dôveru Ruska... a to stačí

Dušanbe

Bývalý veliteľ prezidentskej gardy, blízky spolupracovník prezidenta Emomaliho Rachmonova a exriaditeľ Agentúry pre kontrolu nad narkotikami pri prezidentovi Tadžikistanu Gafor Mirzojev bol zadržaný.

Toľko strohá agentúrna správa. Generáli sa v Strednej Ázii obyčajne do väzenia nedostávajú, preto je namieste otázka: Čo sa deje v Tadžikistane? Navyše keď ide o človeka, ktorý mal (alebo ešte má?) veľmi blízko k prezidentovi. Pomáhal mu v rámci Národného frontu v boji proti islamskej opozícii a počas občianskej vojny 1992 -- 1997 stál pevne po jeho boku. Okrem toho bol (a ešte de facto aj je) prezidentom Národného olympijského výboru Tadžikistanu.

1. 9. 2004
Pavol Janík

Slovenská politická a mediálna scéna venuje čoraz menšiu pozornosť výročiam tragického 21. augusta 1968. Odpoveď na otázku, z čoho pramení nezáujem o naše vlastné a nie také dávne dejiny, možno nájdeme aj v knihe Christophera Andrewa a Vasilija Mitrochina The Mitrochin Archive -- The KGB in Europe and the West, ktorá vyšla v britskom vydavateľstve Allen Lane The Penguin Press (v češtině Neznámé špionážní operace KGB - Mitrochinův archiv, Academia, ISBN: 802000923X).

Podľa publikovaných informácií úvodné príznaky reforiem v Československu v prvej polovici 60. rokov nevyvolávali v centrále sovietskej spravodajskej služby mimoriadne obavy. Hlavným cieľom reformátorov bolo podľa sovietskych analytikov odstránenie Antonína Novotného, ktorý zastával post prezidenta a prvého tajomníka ÚV KSČ. Aj Moskva však už starnúceho politika pokladala za príťaž. Vo vedení Československa narastal tlak zameraný na oddelenie uvedených kľúčových funkcií. V decembri 1967 najvyšší sovietsky predstaviteľ Leonid Brežnev vyhovel žiadosti Novotného a prišiel na neplánovanú jednodňovú návštevu Prahy, počas ktorej však odmietol intervenovať za svojho hostiteľa a oznámil mu, aby si problém svojej politickej pozície vyriešil sám. Ten bez sovietskej podpory reformátorom ustúpil.

1. 9. 2004

K 60. výročiu SNP

Pavol Janík

Dramatické zvraty nechýbali ani desaťročiam, ktoré nasledovali po ozbrojenom vystúpení v rámci Slovenského národného povstania -- a to aj vo vzťahu k hodnoteniu tejto významnej udalosti našich moderných dejín. Ak sa pred prelomovým rokom 1989 spoločenský postoj k SNP už ustálil a vyzeralo to tak, že už k nemu vlastne niet čo dodať, že už o ňom vieme naozaj všetko, pod závanom slobody sa i veci zdanlivo skamenené, raz a navždy vytesané do pomníkov a naveky odliate do bronzu znova dali do pohybu.

1. 9. 2004

I když si osobně vážím svého prezidenta, nepatřím mezi ony "my", jejichž jménem promluvil v článku "Náš evropský problém", uveřejněném v LN 28. 8. 2004 a převzatém některými internetovými periodiky. Na rozdíl od nich nemám s "Evropou" žádný problém.

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2004 O většině národa, která mlčí ke všemu Bohumil  Kartous
2. 9. 2004 Úplněk Jaroslav  Hutka
2. 9. 2004 Irák, USA a Al Jazeera   
2. 9. 2004 Americké bezpečnostní orgány "zjišťují totožnost autorů neortodoxních názorů"   
1. 9. 2004 Můj evropský ne-problém aneb anti-Klaus Zdeněk  Jemelík
1. 9. 2004 Oslavy SNP -- opäť vyretušované mená a tváre Martin  Muránsky
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
1. 9. 2004 Trochu brutálnej histórie nakoniec Zuzana  Michalidesová
1. 9. 2004 Existují v Británii ještě vůbec konzervativci?   
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2004 Britové se diví, že Kundera nevychází v Česku   
1. 9. 2004 Zpráva o království českém v roce 2000 Irena  Zítková
30. 8. 2004 Co zmůže literatura? Antonín Jaroslav Liehm
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek
26. 8. 2004 Kryla jako velkého umělce jsem rozhodně zpochybnit nechtěl... Šmerala ano... Radko  Kubičko, Jiří Haussmann
26. 8. 2004 Britská média oslavují Milana Kunderu   
19. 8. 2004 Laciná masáž nápodoby Václav  Dušek
19. 8. 2004 Nový weblog o české a středoevropské literatuře v angličtině   
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská

Školství RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2004 USA anulují rozsudky o "teroristech"   
1. 9. 2004 Permanentní válka Oskar  Krejčí
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   
31. 8. 2004 Americká letadla "bombardovala afghánskou vesnici"   
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům   
27. 8. 2004 Irák: Jde o vymezení toho, jak se užívá moc   
27. 8. 2004 Ano, jsem ve službách islámských fundamentalistů Bohumil  Kartous
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
26. 8. 2004 Ve službách britského ministerského předsedy... Bohumil  Kartous

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Odpor muslimských autorit proti únoscům Martin  Ondreját
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   
31. 8. 2004 Normální je nelhat? Jan  Čulík
31. 8. 2004 Telecí en Gross Ondřej  Hausenblas
27. 8. 2004 Hloupost ministra nebo vlastizrada? Štěpán  Kotrba
27. 8. 2004 Kolik stránek má Grossova právnická disertace na universitě v Plzni?   
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text   
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2004 Janu Švankmajerovi bude sedmdesát   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii