19. 11. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 11. 2003

Majitel listu Daily Telegraph donucen odejít uprostřed skandálu

"Jestliže by Telegraph skončil v rukou jiného tiskového magnáta a došlo by k další aglomeraci celostátních deníků, Ofcom musí vyžadovat, aby byly součástí prodejní smlouvy robustní podmínky, zajišťující redakční nezávislost všech takovýchto titulů."

Kanadský tiskový magnát Conrad Black, který mj. dosud vlastnil britský konzervativní deník Daily Telegraph, byl donucen vzdát se uprostřed skandálu vedení svého tiskového impéria. Je zjevné, že jeho nejcennější tituly, včetně Daily Telegraphu, budou muset být prodány.

Conrad Black byl donucen rezignovat na své místo generálního ředitele firmy Hollinger International, poté, co vyšlo v pátek večer najevo, že Black a další ředitelé firmy obdrželi celkem 32 milionů dolarů na neschválených honorářích a neinformovali o těchto honorářích akcionáře své společnosti.

Pro akcionáře, kteří byli svědkem toho, že Conrad Black a jeho ředitelé si z firmy Hollinger od roku 1995 vybrali téměř 300 milionů dolarů, to byla poslední kapka. Mimo jiné si Conrad Black financoval částkou až 10 milionů dolarů ročně dvě soukromá letadla, přestože mezi oběma sídly firmy Hollinger, městy Chicago a Londýn, existují časté, normální komerční lety.

Neautorizované honoráře, z nichž Conrad Black sám dostal částku 7 milionů dolarů, odhalila speciální dozorčí komise, kterou byl Black nucen ve firmě jmenovat pod tlakem akcionářů. Conrad Black konstatoval, že celých 32 milionů liber bude firmě Hollinger vráceno a že bude plně spolupracovat s vyšetřováním amerických úřadů. Pozorovatelé se však domnívají, že bude Black nucen z firmy Hollinger odejít a že budou jeho čelné listy na prodej. Mezi zájemci je vlastník britského bulvárního listu Daily Express Richard Desmond, který také vydává pornografické časopisy, a mezinárodní tiskový a televizní magnát Rupert Murdoch.

Harold Evans, v letech 1967 - 1981 legendární bývalý šéfredaktor týdeníku Sunday Times, jemuž je nyní 75 let, pochválil Conrada Blacka jako "neuvěřitelné dobrého" majitele a charakterizoval jeho rezignaci jako "nesmírně smutnou". Podle Evanse bylo pro Daily Telegraph prospěšné, že jeho majitelem byl "gramotný historik", který respektoval "dobře vyargumentované opačné názory". Dodal: "Telegraph je mezi kvalitními britskými deníky velmi důležitý. Pokud dojde ve vedení tohoto listu k neobratnostem (sníží-li se kvalita anebo začne-li být deník víc konzervativně ideologický), poslouží to jen konkurenci: deníkům Guardian, Financial Times a Times.

Andreas Whittam Smith, zakladatel a bývalý šéfredaktor deníku Independent, také uvedl, že "lituje" zjevného konce Conrada Blacka jako tiskového barona.

"Je to postava nadživotní velikosti a je to originální myslitel. Domnívám se, že nakonec prodá všechno ostatní a pokusí se ponechat si Telegraph," uvedl Whittam Smith a dodal:

"Podivnou věcí ohledně Blackova vlastnictví Telegraphu je, že přinesl do tohoto listu charakteristické, americké neokonzervativní myšlení, které je značně zvláštní, alespoň v britských očích. Případný nový majitel Telegraphu asi udrží jeho postoj jako postoj konzervativního listu, avšak přizpůsobí ho více britskému konzervativnímu myšlení, odstraní náboženský podtext, který přinesl Conrad Black z amerického kontinentu."

Podle Stephena Glovera, který píše mediální sloupek pro konzervativní týdeník Spectator - jehož majitelem dosud byl také Black - se "Black choval jako staromódní majitel. Nezasahoval v každodenním smyslu do redakční politiky, ale byl vůdčí postavou listu a určoval jeho směr." Dodal: "Telegraph do značné míry odrážel Conradovu pravicovou politiku a mnoho jeho neokonzervativních hodnot, ale bylo by neférové říci, že to dělal otrocky. List měl svou vlastní agendu, kterou Conrad Black vždycky nesdílel. V mnoha ohledech byl Black dobrým majitelem, protože příliš do listu nezasahoval a nechal editory, aby svou práci dělali sami."

Labouristický poslanec Chris Bryant, který se často zabývá mediálními otázkami a zasedá v parlamentním výboru pro kulturu, apeloval, aby britský úřad pro regulaci sdělovacím prostředků Ofcom (Office for Communications) zajistil, aby Telegraph nepadl do špatných rukou.

"Jestliže by Telegraph skončil v rukou jiného tiskového magnáta a došlo by k další aglomeraci celostátních deníků, Ofcom musí vyžadovat, aby byly součástí prodejní smlouvy robustní podmínky, zajišťující redakční nezávislost všech takovýchto titulů."

Podle Bryanta je alarmující, že tiskový magnát Rupert Murdoch nedávno pohrozil, že dá příkaz svým deníkům v Británii, aby začaly podporovat konzervativce. To je podle Bryanta "varovným důkazem toho", k čemu může dojít, když vlastní příliš mnoho deníků jediný majitel. "Určí-li Rupert Murdoch, aby všechny jeho deníky, tj. The Times, The Sun, The Sunday Times a News of the World podporovaly jednu nebo druhou politickou stranu, bylo by to špatné pro britskou politiku i pro život britské společnosti," konstatoval Bryant.

Další podrobnosti v angličtině např. ZDE
                 
Obsah vydání       19. 11. 2003
19. 11. 2003 Jan Urban dostal výpověď z Českého rozhlasu
19. 11. 2003 "Vydán zatykač" na Michaela Jacksona
19. 11. 2003 "Mou celoživotní vášní je umění" Jan  Paul
19. 11. 2003 "Maluj a neser se, do čeho ti nic není!" Jan  Paul
19. 11. 2003 Svět otevřený pouze těm, co umění prodávají, a těm, co ho kupují Štěpán  Kotrba
18. 11. 2003 Donath tvrdí, že Železný před vyšetřovací komisí nemluvil pravdu Štěpán  Kotrba
19. 11. 2003 Prezident Bush přiletěl do opevněného Londýna
19. 11. 2003 Majitel listu Daily Telegraph donucen odejít uprostřed skandálu
3. 12. 2003 Pozor! Nekupujte to! Nový knižní výbor z BL neobsahuje žádné informace o milostných aférách českých hereček!
19. 11. 2003 Jsme s vámi, buďte s námi Štěpán  Kotrba
19. 11. 2003 Strategie pro ně prospěšná Rudolf  Hegenbart
18. 11. 2003 Nechť pan Baubín neklame veřejnost
18. 11. 2003 Tak, a je tu zase toho sedumnáctýho.... Petr  Kužvart
18. 11. 2003 17. november v Bratislave -- po 14 letech opäť demonštrácia za slobodné voľby Juraj  Marušiak
18. 11. 2003 Lze vůbec mluvit o historii? Josef  Trnka
18. 11. 2003 Vrah nebo oběť? Josef  Vít
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky
18. 11. 2003 Výlet na východní ostrovy Indonésie Jaroslav  Kováříček
15. 11. 2003 Digitalizace na rozcestí - vidět dopředu znamená i vědět Štěpán  Kotrba
15. 11. 2003 BBCi: internetové stránky společnosti BBC Jan  Čulík
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
1. 11. 2003 Hospodaření OSBL za říjen 2003