4. 5. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 5. 2004

Aneb kam se bude stěhovat Svobodná Evropa

Stát prý takřka jistě prodlouží Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda (RFE/RL) dosavadní nájemní smlouvu. České tiskové kanceláři to prý řekl vysoce postavený český diplomat. Nejmenovaný diplomat. Napsala ČTK. A jako na potvoru tentýž den v téže "zprávě" řekla ČTK mluvčí rádia Sonia Winterová, že stěhování se letos nestihne. Rádio zatím uvádělo, že na přemístění nemá ve svém rozpočtu peníze. Nikdo jiný se ČTK nevyjádřil a tisková kancelář o tom přeci jen vydala 4. 5. v 16:18 zprávu. "Zprávu". Někdo tomu ale říká PR zpráva. Já také.

"Nevím o tom a nepovažuji to za pravděpodobné", řekl na přímou otázku reportéra Britských listů, zda se tato zpráva zakládá na pravdě, člen vlády, o jejímž rozhodování byla tato zpráva, ministr vnitra Stanislav Gross.

4. 5. 2004
pokračování seriálu o karlovarské "justici"

V pátek 23. dubna se před karlovarským okresním soudem možná odehrála další epizoda ze seriálu státní represe úspěšně manipulované ukrajinským a ruským organizovaným zločinem proti podnikatelům Světlaně Vojtkové z Moldávie a Vladimiru Maksimovovi z Ruska. Britské listy již dříve této kauze věnovaly zvláštní pozornost, zejména pak dvěma články Štěpána Kotrby Karlovarská spravedlnost a Radka Mokrého Karlovy Vary jásají: Slizký ruskojazyčný cizinec před soudem, z nichž vysvítalo, že karlovarská spravedlnost velmi pravděpodobně měří vahami poněkud zvláštního řádu.

4. 5. 2004

KORUPCE

Policie britského ministerstva obrany zkonfiskovala dokumenty, z nichž údajně vyplývá, že největší britská zbrojovka, BAE Systems, poskytovala prominentním saúdským Arabům úplatky v celkové výši více než 60 milionů liber.

4. 5. 2004

Reakce na článek Pavla Mareše "Korán je Mein Kampf".

Na "rozpínavém" či "agresivním" islámu nás nejvíce provokuje -- jak už to tak bývá -- to, v čem se nám podobá. Ačkoliv naše média nám neustále vtloukají do hlavy, že muslimové věří v jakéhosi démonického Alláha, nikoliv prostě v Boha, jsou si naše civilizace hodně blízké, mimo jiné i typem svého náboženského přesvědčení, které je monoteistické (u křesťanství s jistou výhradou) a proselytizující, tj. na víru obracející.

4. 5. 2004

Máte-li jednat s Američany o společných záležitostech, neztrácejte čas povídáním, jak věrnými přáteli jste. Řekněte jim, co s nimi můžete udělat ke společnému prospěchu. Takovou radu dal senátor Colin Kenny Kanaďanům.

Kanadský senátor Kenny je předsedou stálého senátního výboru pro národní bezpečnost a obranu. Nedávno se vrátil z týdenního služebního pobytu ve Washingtonu jako člen kanadské delegace a o své zážitky se podělil se čtenáři denního tisku.

4. 5. 2004

"Začíná to vypadat, že dojde k dosti chaotickému politickému řešení celé záležitosti, které pravděpodobně vyjedná OSN. Očekávejte dohodu, při níž budou obě strany tvrdit, že to je pro ně vítězství, a po níž bude následovat rychlý odsun koaličních vojsk z Iráku někdy během nadcházejícího půl roku."

Události v Iráku se začínají vymykat z ruky přímo na místě, a svět stále více odmítá "správnou interpretaci" propagandistů, že se nyní začíná hovořit o možném odchodu západních vojsk. Vyplývá to z analýzy společnosti BBC.

4. 5. 2004

Jsou příslušníci al Kajdy islámští teroristé? Tak se jim běžně říká. Ale mělo by se jim tak říkat? Anglikánský biskup z Oxfordu Richard Harries kritizoval britská média, že používáme-li výrazu "islámští teroristé", vede to k odcizení většiny nevinných muslimů. Stanice BBC Radio Four se k tomuto tématu vrátila kratší diskusí, z níž vyjímáme:

4. 5. 2004

Ministryně školství Petra Buzková vyslala v poslední době několikrát zcela jasný signál žákům, rodičům, učitelům i ředitelům: Dost bylo demokracie! Je to zřejmé především ze způsobu, jakým se rozhoduje o nejdůležitějších otázkách českého školství.

4. 5. 2004

Tak, MMM 2004 je za námi - na ohlasy v tisku, případně dojmy a fotoreportáže účastníků si asi ještě počkáme, ale už teď organizátoři čelí mocné kritice kvůli tomu, že se akce letos konala 1.května... Téměř každý pozitivní ohlas na náladu, atmosféru, dobrovolnou nízkorozpočtovou organizaci, politické poselství a další vydařené aspekty akce MMM 2004 letos provází jednoznačná kritika - proč jste to proboha pořádali 1. května, a to zvlášť ještě v den, kdy Česká republika vstupuje do EU ? Na to existuje jediná odpověď:

Million Marijuana March se tradičně koná první sobotu v květnu.

4. 5. 2004

Tisková zpráva Informační kanceláře Evropského parlamentu v Praze.

Informační kancelář Evropského parlamentu (EP) v Praze zřídila u příležitosti voleb do EP na telefonním čísle 810 800 000 non-stop modrou linku. U jejích operátorů se mohou voliči informovat o všech záležitostech souvisejících s prvními volbami do EP. Další informace lze získat na internetové stránce www.evropsky-parlament.cz.

Českou republiku bude v Evropském parlamentu zastupovat 24 poslanců, kteří budou zvoleni ve volbách v pátek 11. a v sobotu 12. června. Linka bude v provozu ještě několik dní po ukončení voleb. Číslo, na kterém je linka zřízena, je pro volající zpoplatněno místním tarifem.

4. 5. 2004

České školství má peněz dost

Zbytečně mnoho lidí se ve Finsku snaží dosáhnout vysokoškolského vzdělání

Nelze přece úroveň školství hodnotit podle toho, kolik do něj teče peněz. To je přece zásadní omyl, míní Petr Soukup v reakci na tento článek a pokračuje:

Anarchistický První máj
3. 5. 2004

Policejní represe Svátku práce "po evropsku"

1. máj 2004, Praha, poledne: Střelecký ostrov, tradiční místo srazu anarchistických demonstrací, Most legií a jeho okolí se nachází ve stavu obležení. Na Kinského náměstí je přistaven policejní obrněný transportér (symbolicky jen pár metrů od místa, kde dlouhá léta stával trochu jiný obrněnec...) a opancéřované vodní dělo, nábřeží je lemováno policejními dodávkami plnými policistů v zásahové zbroji i velkými antony, most je po obou stranách obstoupen desítkami černě oděných příslušníků v akčních vestách. Sem a tam neustále přejíždějí osobní policejní vozy se zapnutými majáčky...

Svůj názor na kapitalismus a Evropskou unii přišlo přitom veřejnosti sdělit dvě stě mladých, mnohdy sotva dospělých anarchistů a jejich přátel. I děti některých ministrů a jejich příbuzných by v tom hloučku člověk nalezl...

3. 5. 2004
Hiyam Abbasová potvrdila reportéru listu Guardian, že američtí vězeňští strážci týrali jejího 22 letého syna Hassana. V slzách uvedla, že ji američtí strážci odmítají vpustit do vězení. Od jeho zatčení v listopadu 2003 ho viděla jen jednou, před dvěma měsíci.

"Řekl mi: 'Maminko, oni nám berou šaty. My jsme tady pořád nazí. Používají psy, kteří nám čichají k zadku. Taky nás bijí kabely."

"Je to naprosto ponižující," řekla Abbasová. "Můj syn je nemocen, trpí vysokým tlakem. Během rozhovoru s ním stáli američtí vojáci těsně u nás. Můj syn plakal."

Syn Abbasová byl zatčen v Bagdádu poté, co jim do domu vtrhl gang. Podobně o poměrech ve vězení Abu Ghraib svědčili i další příbuzní iráckých vězňů. Jednačtyřicetiletý Abu Salem, který strávil v tomto vězení půl roku od srpna 2003 do února 2004, svědčil, že američtí strážci týrají vězně pořád. Uvedl také, že ví o tom, že se američtí vojáci nechávají s iráckými vězni fotografovat, už pět měsíců. Děje se to v celách, řekl.

Irácký vězeň, jemuž bylo údajně řečeno, že sestoupí-li či spadne-li z krabice, zabije ho elektrický proud
2. 5. 2004

Oficiální zpráva o poměrech v iráckých vězeních

V rozhovoru pro St. Petersburg Times v prosinci 2003 generál Karpinská uvedla, že pro mnoho vězňů ve vězení Abu Ghraib "jsou nyní životní podmínky lepší ve vězení než doma. V jednu chvíli jsme měli obavy, že vězni nebudou chtít odejít." O měsíc později dostala generál Karpinská oficiální napomenutí a v tichosti byla suspendována. Bylo zahájeno rozsáhlé vyšetřování poměrů ve vězeňském systému americké armády. Koncem února byla dokončena třiapadesátistránková oficiální zpráva, která nebyla určena pro veřejnost. Její závěry o selhání armádního vězeňského systému byly zdrcující.

Reportér amerického časopisu New Yorker Seymour Hersh získal třiapadesátistránkovou oficiální americkou zprávu z letošního února o sadistických poměrech v amerických věznicích v Iráku. Autor zprávy, generálmajor Antonio M. Taguba, konstatoval, že v období od října do prosince 2003 docházelo ve vězení Abu Ghraib k četným případům "sadistického, otevřeného, a arbitrárního týrání". Toto systematické týrání páchali vojáci z 372. sboru vojenské policie a také příslušníci amerických výzvědných služeb. Součástí týrání bylo:

Rozbíjení chemických světel a lití tekutého fosforu na vězně, lití studené vody na nahé vězně, bití vězňů tyčí od smetáku a židlí, vyhrožování zadrženým vězňům, že budou znásilněni, dovolení vojenskému policistovi, aby zašil ránu vězni, který byl zraněn tím, že byl hozen proti zdi ve své cele, sexuální znásilňování vězně chemickými světly a asi i tyčí od smetáku, zastrašování vězňů vojenskými psy...
3. 5. 2004

Karpinski: "Za týrání může vojenská rozvědka"

Sedm vysokých amerických armádních důstojníků obdrželo důtku za to, že připustili týrání vězňů ve vězení Abu Ghraib v Bagdádu. Není vyloučeno, že budou na základě této důtky nuceni opustit armádu. Týrání, k němuž došlo koncem roku 2003, se prý týkalo jen asi 20 vězňů.

3. 5. 2004

"Britská armáda ví, že se toho dělo daleko víc"

Britští vojáci si mezi sebou vyměňovali stovky fotografií týraných iráckých vězňů, tvrdí britský deník The Mirror. Dva příslušníci britské armády, kteří mu poskytli první fotografie týraných Iráčanů, zdůrazňují, že celá věc je autentická. Činitelé britské armády vyjádřili pochybnosti, zda jsou tyto fotografie pravé. Avšak dva dosavadní členové The Queen's Lancashire Regiment potvrdili svou výpověď a konstatovali: "Armáda ví, že se toho dělo daleko víc."

2. 5. 2004

Dva vojáci, kteří poskytli britskému deníku Daily Mirror fotografie, na nichž údajně britští vojáci týrají iráckého vězně, tvrdí, že jejich informace jsou autentické, konstatuje šéfredaktor tohoto listu Piers Morgan a dodává, že oba vojáci svědčí o celé řadě "nových dalších obvinění".

Britská armáda vyjádřila pochybnosti o pravosti fotografií a konzervativní stínový mluvčí pro armádu Nicholas Soames zpochybnil rozhodnutí je otisknout. Piers Morgan uvedl, že se absolutně neomlouvá za odhalení "tohoto šokujícího chování". Dodal, že o tomto údajném týrání vězňů se "mezi znechucenými britskými vojáky v Basře ví už měsíce".

2. 5. 2004

Jak je možné, že Francis Fukuyama podporuje doktrínu "preventivní války" na obranu amerických národních zájmů a přitom kritizuje americké ideologické nepřátelství vůči multilateralismu? Na to se Fukuyamy zeptal reportér arabského listu Al Ahram. Fukuyama odpověděl:

3. 5. 2004
Tereza Kaděrová

Neumím psát, nikdy jsem to neuměla. Ani jsem po tom netoužila. Oslovila jsem kamaráda žurnalistu s prosbou, aby "profesionálně" zpracoval to, co já sotva vyjádřím. Odmítl mě s tím, že pod takový brak, který mu podsouvám, se seriózní novinář nikdy nepodepíše. Odpusťte mi tedy mé neprofesionální, naivní, možná brakové podání.

Přišla za mnou s tím, že už ji nebaví život a přemýšlí, jak ho skončit. Téměř nekomunikovala. Takovou ji neznám. Když jsem se s ní setkala poprvé, ona byla puberťačka a patřil jí svět, já byla na druhé straně barikády -- koordinátorka projektu, který byl určen dětem ze sociokulturně znevýhodněného prostředí.

4. 5. 2004
Nikola Jordanovski

Zdá sa, že staré porekadlo "žiadna správa - dobrá správa", sedí na Macedónsko. Čo však sedí ešte väčšmi, je obrátený uhol interpretácie - správy odtiaľto prichádzajúce - hoci zriedkavo - sú zvyčajne zlé. Vojna v roku 2001 proti albánskym ozbrojeným gerilám v hornatých regiónoch na hraniciach s Kosovom na chvíľu vyzerala tak, že sa vymkne spod kontroly. Krajine sa ale podarilo tomu vyhnúť, aby sa ponorila do totálnej etnickej vojny. Kombinácia medzinárodnej pomoci, sprostredkovania a tlaku, aj keď zohrala v konflikte kľúčovú úlohu, nebola jediným dôvodom.

3. 5. 2004

Letos je tomu dvacet let, co v Británii vyšel anglicky Kunderův román Nesnesitelná lehkost bytí a stal se obrovským bestsellerem. Londýnské nakladatelství Faber plánuje na podzim roku 2004 k tomuto výročí nové vydání tohoto románu. John Banville se v sobotním vydání deníku Guardian k této knize po letech vrátil a s překvapením zjistil, že nezastarala - že je stejně aktuální jako před dvaceti lety, i když čas oponou trhnul a změněn svět - a komunismus ani rozdělená Evropa už neexistují:

Viz též "O rodné sestře plivance" ZDE
3. 5. 2004

Diskuse na stanici ČRo 1 - Radiožurníál

Absolutně, pane Dvořáku, nemám pocit, že žiji v socialismu a ty příklady, které jste uváděl, mnou upřímně řečeno otřásly, protože říkáte třeba, já jsem si tady zapsala, že zvlášť, že ta byrokracie přeje invalidům. Prosím vás pěkně, vy máte něco proti invalidům? Já jsem zrovna dneska četla zajímavé interview s pravnučkou prezidenta Masaryka. Je to v příloze Mladé fronty, která říká, že síla společnosti se projeví v tom, jak silní jsou ti nejslabší, například nemocní, invalidé, děti a tak dále. My to považujeme za morální povinnost pomáhat těm, kteří si sami nemůžou pomoc. To nemá nic se socialismem společného, ale se slušností.
Dánská novinářka Dana Schmidtová

V pátek 30. 4. v 18:20 se vysílala v Radiožurnálu o budoucnosti ČR v EU tato diskuse, dobře moderovaná Martinem Veselovským, jíž se zúčastnili švédský novinář Carl Rüster, dánská novinářka Dana Schmidtová a editor Britských listů Jan Čulík.

3. 5. 2004

  • Myslíte, že v moderní západní demokracii existuje něco, co by se dalo nazvat disentem? A jaký může mít v takové společnosti disent (ještě) smysl?

    S jednou svou velmi chytrou britskou studentkou -- bohemistkou jsem nedávno uvažoval nad argumentem, který jsem slyšel z Čech: že prý kdybych vydával Britské listy v angličtině a zasahoval do britské kultury a politiky tak, jak Britskými listy zasahuji do kultury a politiky české, byl bych prý i v Británii za rozrušování stereotypů tak silně nenáviděn, jak mě nenávidí v Čechách. Britská studentka se tomu strašně smála: poukázala na to, že v britském prostředí by si mých Britských listů nikdo nevšiml, protože to, co dělám Britskými listy v českém prostředí, dělá v britském prostředí každý časopis a každé médium. Rozrušování stereotypů prostě není v Británii zpráva. Britská společnost je založená na ironii, sarkasmu a kritice. Neexistuje žádný mainstreamový defenzivní stereotypní konsensus, který by museli rozrušovat nějací disidenti. Máte-li představu, že ve společnosti mohou existovat disidenti, ta společnost přece není demokratická.

  • Boris Cvek vydal právě nové číslo literárního dvouměsíčníku Téma, které obsahuje mj. i rozhovor s Janem Čulíkem.

    Téma ZDE

    4. 5. 2004

    Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

    V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

    Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > >
    4. 5. 2004

    Oficiální komuniké kubánského komunistického režimu o místních disidentech

    V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme oficiální prohlášení o zadržených a odsouzených 75 disidentech z hlediska "druhé strany" - kubánského ministerstva zahraničních věcí ze dne 25. března 2004. Na této státní propagandě je pozoruhodné, jak je defenzivní - silný režim by se kritikou ze zahraničí vůbec nezabýval.

    Viz též tento článek.
    7. 4. 2004

    22. 3. 2004 jsme uhradili koupi nového serveru, na něž nám po lednové havárii čtenáři rychle poskytli finanční prostředky, a to částkou 122 500 Kč. Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

    V březnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 2700 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

    Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

    Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

    Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

    Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

    29. 12. 2003

    Jak Češi bojují

    Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

    Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

    Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    22. 11. 2003

    Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    4. 5. 2004 Američané nemají čas na úslužné lichotky Miloš  Kaláb
    3. 5. 2004 Vítej v EU, Stando! Štěpán  Kotrba
    3. 5. 2004 O mladé Romce: Jak pomoci Tereza  Kaděrová
    3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?   
    2. 5. 2004 Fukuyama: V islámském světě je množství liberálních reformátorů   
    30. 4. 2004 Irák: Americká armáda má skandál s mučením vězňů   
    30. 4. 2004 Stávkokaz Štěpán  Kotrba
    29. 4. 2004 Antonín Dvořák: starý muž z nového světa Martin  Škabraha
    29. 4. 2004 Hlásám vám podčlověka Bohumil  Kartous
    29. 4. 2004 Atilla: politický punkový básník Petr  Gočev

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
    3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
    1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda
    1. 5. 2004 Slavný den Jaroslav  Seifert
    22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
    21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
    21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
    1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
    1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík
    30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha

    Evropská unie RSS 2.0      Historie >
    3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
    3. 5. 2004 Dávejte si pozor na nákladní dopravu!   
    3. 5. 2004 Jaké bude postavení České republiky v Evropské unii?   
    30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
    30. 4. 2004 The Sun: PANIKA! Vlna přistěhovalců zahltí v sobotu Británii!!   
    30. 4. 2004 Příslib z Východu   
    30. 4. 2004 Uprostřed britského euroskepticismu vítá Tony Blair nové členy EU   
    30. 4. 2004 Evropo, vítej Miloš  Navrátil
    30. 4. 2004 Vystěhuje Británie od zítřka na ulici 2500 českých a slovenských Romů?   
    29. 4. 2004 Hospodářská deprese v Evropě   

    Rasismus RSS 2.0      Historie >
    29. 4. 2004 Rasizmus na Slovensku - áno, ale naruby Lubomír  Sedláčik
    29. 4. 2004 Definice rasismu   
    29. 4. 2004 Hospodářská deprese v Evropě   
    29. 4. 2004 Co s romským problémem Jan  Čulík
    28. 4. 2004 Xenofobie a rasismus na Slovensku se dostávají z chronického do akutního stádia Darius  Nosreti
    26. 4. 2004 "Nejsem rasista. Jsem idiot."   
    13. 4. 2004 Ať hodí kamenem ... Petr  Horák
    13. 4. 2004 "Dej mi čouda" - o rozpadu muslimských hodnot   
    8. 4. 2004 Británie: pravicový tisk posedlý obavami z východoevropských přistěhovalců Jan  Čulík
    29. 3. 2004 Pomoc Romům je ve své podstatě rasistická Tomáš  Gawron

    Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
    24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
    7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
    6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
    1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
    31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
    29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
    26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
    25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
    24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová
    10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová

    Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
    4. 5. 2004 Podle jejich skutků poznáte je... Martin  Škabraha
    4. 5. 2004 Mělo by se příslušníkům al Kajdy říkat "islámští teroristé"?   
    3. 5. 2004 "Korán je Mein Kampf" Pavel  Mareš
    3. 5. 2004 V Izraeli nemůže být pánem Arab   
    2. 5. 2004 Fukuyama: V islámském světě je množství liberálních reformátorů   
    30. 4. 2004 Izrael používá teroristické metody Jana  Malá
    24. 4. 2004 Šaron: Možná zabijeme i Arafata   
    22. 4. 2004 Mystický nihilismus islámských teroristů   
    21. 4. 2004 Život dr. Abdela Azize Al Rantissiho ve zkratce   
    21. 4. 2004 Izrael: Mordechai Vanunu na svobodě   

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    4. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 22. - 28. dubna 2004   
    4. 5. 2004 Irák: Američané začínají hovořit o odchodu ze země   
    3. 5. 2004 "Nebylo nám řečeno, že jsou to lidé" Tomáš  Gawron
    3. 5. 2004 Příbuzní iráckých vězňů potvrzují mučení   
    3. 5. 2004 Důtky pro vysoké důstojníky americké armády   
    2. 5. 2004 Americká armáda se snaží zakrýt systematické mučení obviněním šesti jednotlivých vojáků   
    1. 5. 2004 Mučení v Iráku: vinni jsou i britští vojáci   
    30. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 21. dubna 2004   
    30. 4. 2004 Irák: Americká armáda má skandál s mučením vězňů   
    29. 4. 2004 Irák: Američané - možná - odcházejí z města Fallúdža   

    BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
    29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   
    16. 3. 2004 Vyšetřování smrti dr. Davida Kellyho "nebude obnoveno"   
    17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
    15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
    15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   
    13. 2. 2004 Lékaři: Oficiální verdikt o Kellyho smrti protiřečí důkazům   
    12. 2. 2004 Jak by lord Hutton posoudil ukřižování Ježíše Krista a smrt Tomáše Becketta   
    11. 2. 2004 Andrew Gilligan dostal nabídku od konzervativního týdeníku Spectator   
    10. 2. 2004 Úkolem našeho vysílání je dostat ministry pod tlak, aby řekli něco, co nechtěli   
    9. 2. 2004 Napadl sníh, vlaky mají zpoždění: může za to BBC   

    Zelení RSS 2.0      Historie >
    28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
    27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
    26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
    26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
    21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
    15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
    14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!   
    14. 4. 2004 Daniel Cohn-Bendit: Předsednictvo českých Zelených potlačuje demokratickou diskusi   
    14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
    14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
    22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
    22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
    19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
    12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
    9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
    4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
    4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
    1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?   
    31. 3. 2004 V ČRo 6 znovu o bulvarizaci médií   

    Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
    29. 3. 2004 Británie: Homosexuálové získávají plná "manželská" práva   
    25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
    17. 2. 2004 Odvaha k lásce Martin  Škabraha
    19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová
    5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
    2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
    9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
    9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
    5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
    4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger

    Školství RSS 2.0      Historie >
    4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
    4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
    3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi
    22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
    21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
    19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
    15. 4. 2004 Zmatený výklad   
    14. 4. 2004 Opravník obecně oblíbených omylů Vladimíra Al-Maliki Levá
    2. 4. 2004 Škoda, že není komu vyprávět o neutrinech ... Hynek  Hanke
    2. 4. 2004 Jsme v něčem ještě dědici Masarykových koncepcí a mělo by to smysl? Miloš  Dokulil