3. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 1. 2005

Katastrofa v Asii:

pondělí 17.00: Prezident George Bush a dva jeho předchůdci, Bill Clinton a Bush senior apelovali v ponděli na Američany, jednotlivce i podniky, aby pomohli obětem asijského zemětřesení. Všichni tři muži s apelem společně vystoupili v Rooseveltově pracovně v Bílém domě. Americká vláda přislíbila obětem katastrofy 350 milionů dolarů a americká armáda už v oblasti dopravuje humanitární pomoc do odlehlých míst. Podle zpráv je v oblasti po tsunami z 26. 12. nezvěstných několik tisíc Američanů.

Podle mezinárodních organizací potřebuje 1,8 milionů lidí potraviny a 5 milionů lidí je bez přístřeší.

V indonéské provincii Banda Aceh se zlepšila distribuce humanitární pomoci. Vojenská letadla z Indonésie, z USA, z Austrálie a z Malajska dopravují pomoc do nepřístupných míst. Humanitární pracovníci jsou šokováni rozsahem katastrofy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 1. 2005
Po zemětřesení v íránském městě Bám, k němuž došlo o Vánocích 2003, přislíbily vlády pomoc ve výši 1,1 miliardy dolarů. Nakonec se sešlo pouze 17,5 milionů dolarů.

OSN v neděli varovala, že velké přísliby bohatých zemí pomoci při odstraňování následků asijské katastrofy nemusejí být splněny, protože některé země používají pochybných metod, aby vypadaly velkomyslnější, než jsou ve skutečnosti.

3. 1. 2005

JČ: Televize BBC má vlastní zpravodajské týmy ve všech postižených zemích jihovýchodní Asie. Od všech z nich se každou půl hodinu vysílají aktuální reportáže, doplňované vždy v závěru přímým rozhovorem daného reportéra z místa. Drtivou většinu televizního zpravodajství v Británii i ve světě už celou řadu dní téměř úplně zaplňují informace z asijské katastrofy. V neděli v podvečer vysílal domácí britský televizní zpravodajský okruh BBC News 24 celé své zpravodajství přímo z jihovýchodní Asie, odkud ho uváděl, uprostřed rozbořeného domu kdesi v Thajsku, a jednotlivé reportáže z různých míst Indonésie, z Indie a ze Srí Lanky koordinoval moderátor John Sopel. Nechci překládat celý zpravodajský bulletin televize BBC z hlavních večerních zpráv v neděli večer, zde je jako ukázka aspoň slovní část reportáže Jeremy Bowena ze Srí Lanky.

tsunami
3. 1. 2005

"Thajsko už humanitární pomoc nepotřebuje"

Armádní letadlo Tu-154M s humanitární pomocí, které ve čtvrtek vyslal mezirezortní krizový štáb do Asie, uletělo dohromady přes 22 000 kilometrů a po cestě mělo devět mezipřistání v sedmi zemích. Mělo také domů dopravit české turisty, postižené katastrofálním zemětřesením. Do Prahy s ním však dnes přiletělo jen sedm Čechů a šest cizinců. Náměstek českého ministra zahraničí Pavel Svoboda misi považuje za úspěšnou...

Humanitární pomoc měla původně směřovat do Thajska, pak se však ukázalo, že země již další materiální pomoc nepotřebuje.

Cesta na Maledivy se ukázala jako zřejmě zbytečná, podle místních lidí většina turistů odletěla předcházející den. Český stroj tak v hlavním městě Malé nechal alespoň několik balení limonád a sušenek...

Plný text reportáže o okružním výletu dvanáctičlenné posádky, osmi novinářů a vojenského lékaře, zdravotní sestry a psycholožky po Asii za peníze ministerstva zahraničí ČTK

3. 1. 2005

Budu zde vyprávět téměř neuvěřitelný příběh, jenž názorně odráží důsledky zachování právní kontinuity polistopadového státu s jeho totalitním předchůdcem, vykresluje účinky důsledného lpění na právnickém formalismu (učeně nazývanému právním pozitivismem) a současně obnažuje personální stav v justici, popřípadě stav občanské orientace části soudců. Všechny zmíněné jevy patří k významným příčinám častých funkčních poruch justice.

Příběh začíná v dávné minulosti, v lednu 1974. Tehdy měla parta darebáků vylákat mladého Egypťana, posluchače postgraduálního studia na jedné z českých vysokých škol, ke krátké vyjížďce za Prahu. Cestou ho zmlátili, okradli o peníze a brutálně zavraždili.

3. 1. 2005

aneb silvestrovsko-novoroční výstup na Sněžku

Připít si se svým synem a dcerou na nejvyšším vrcholu České republiky byl nápad spontánní a protože vyšší hora u nás není, padla volba na Sněžku. Byla to symbolická akce, chtěli jsme tam hlavně vylézt, být blíže k nebi a dál od civilizace a dělbuchů. Na šampus jsme stejně zapomněli a to, že jsme to stihli před půlnocí, byla spíš náhoda.

3. 1. 2005
Dozvědět se na Nový rok, že se vedle nadjezdů postavily i podjezdy, je samo o sobě skvělé. Proč ale Klaus posluchače uzemňuje konstatováním, že taková věc "lidské štěstí nezvyšuje"?

Rozhodl jsem se podpořit záměr BL psát o věcech, o nichž se jinak nemluví, a okomentoval jsem Klausův novoroční projev. Všiml jsem si totiž, že ostatní sdělovací prostředky neměly odvahu zmínit císařovu nahotu a považují jej za dobrý.

3. 1. 2005

Jedině dobrý nápoj je víno, jedině dobrý pokrm je maso a jediná radost žena.

Letošní debilizátorský silvestrovský večer zřejmě navařil legraci v blízkosti veřejných domků a penzionů. Přitvrdilo se, doba není lehká a život nebíčko. Trapnosti mužů a žen si nekonkurovaly -- všeho dostatek. Dutost neukojených sexuálních protagonistů, bavičských es, dosahovala významu bahna.

Nenasytná touha po zisku a moci, maskována snahou pomást volební bloudy, vede do předpeklí neodvratného konce. Lapkovství, machinace s cizím majetkem. Čekatelství na úřady a funkce, zahlazování hříchů i zločinů, nic z toho nesnese důvěrné domluvy a poučení, moralizující argumentace a karatelství, neboť vidina záplavy peněz je podložena silou chladného rozumu. Vlka poznáš po srsti. K mnohým populistickým nádeníkům se hodí rčení: Er war gross im kleinen, klein im grossen.

1. 1. 2005

Vyhlídky na rok 2005:

"Západ se nechal Putinem podvést. Putin není střízlivou verzí Borise Jelcina. Putin je ruským Pinochetem či Francem. A nevede Rusko směrem k tržní demokracii, ale k fašismu." Toto napsal v deníku New York Times komentátor Nicholas Kristof. Britský konzervativní historik Niall Ferguson s ním v deníku Daily Telegraph stoprocentně souhlasí. Potíž je, dodává, že Rusko není ani Chile ani Španělsko - přímo ohrožuje naši bezpečnost. Podle finanční firmy Goldman Sachs může být ruské hospodářství v roce 2030 větší než britské a dokonce i než německé. Paralela s proměnou výmarské republiky v Německu ve fašistický režim je podle Fergusona přesná a varující:

Michael Marčák: Prvního ledna se v Čechách odehrávají magické obřady pálení více jak čtyři roky starých účetních dokladů...
3. 1. 2005

2. 1. 2005

neděle 14.00: Přívalové deště a nové povodně vážně ztížily humanitární pomoc postiženým městům a vesnicím v oblasti Indického oceánu. Počet mrtvých v důsledku zemětřesení a tsunami z 26.12. dosáhl 129 000.

Generální tajemník OSN Kofi Annan uvedl, že jde o největší pomocnou operaci, jakou kdy OSN organizovala a proces znovuvýstavby bude pravděpodobně trval pět až deset let a bude vyžadovat miliardy dolarů.

USS Abraham Lincoln
2. 1. 2005

Velení americké 7. flotily přikázalo 28. prosince bojové skupině letadlové lodi USS Abraham Lincoln, aby začala pomáhat při humanitární katastrofě v Asii. Americké vojenské letectvo vyslalo do postižené oblasti 10 obřích dopravních letadel C-130 Hercules. Jsou také připraveny dva až čtyři nákladní tryskové letouny C-17 Globemaster III cargo .

1. 1. 2005

Katastrofa v Asii

Drastickou reportáž z města Leupeng na severozápadní Sumatře publikoval na Nový rok deník Guardian. Město bylo vymazáno z povrchu zemského, jako by nikdy neexistovalo. "Není lehké zlikvidovat celé město. Něco by vždycky mělo zůstat stát - mešita, betonové skladiště... Avšak z tohoto města, které mělo 10 000 obyvatel, nezůstalo stát nic vertikálního a nic čtvercového či obdélníkového tvaru. Město Leupeng a jeho obyvatelé zmizeli, jako by nikdy neexistovali."

"Tady bývalo fotbalové hřiště." "Tady jsem hrál fotbal." "Tady stála základní škola." "Tohle bylo moje rýžové pole." "Tady všude kolem stály domy..." "Nevím, kam zmizeli moji rodiče." - To jsou svědectví, která zaznamenal od místních lidí, kteří město po katastrofě navštívili, deník Guardian.

"Všechno vypadalo stejně - mokrá špína a rozbité dřevo a hadry a mrtvoly až k horizontu."

sobota 15.00: První vrtulníky se zásobami pomoci pro oběti katastrofy v jihovýchodní Asii konečně přistály na letišti v indonéském městě Banda Aceh. Humanitární úsilí ztěžují přívalové deště v Indonésii.

Nadále však existují vážné obavy, že bude trvat ještě velmi dlouho, než se humanitární pomoc dostane do nejpostiženějších oblastí v Indonésii. "Pomoc nyní přichází ve velkém počtu, ale dál existuje problém jak ji koordinovat," konstatoval na Nový rok ráno zpravodaj BBC z Banda Aceh.

Japonsko na Nový rok přislíbilo 500 milionů dolarů na pomoc obětem katastrofy. Stalo se tak dosud největším jednorázovým dárcem.

sobota 18.00: Do sobotního odpoledne sebrala britská veřejnost ze soukromé iniciativy mezi sebou pro oběti katastrofy v Asii 60 milionů liber.

2. 1. 2005

Na Srí Lance vlna tsunami zatopila na vzdálenost 3,5 km i přírodní rezervaci Yala National Park s bohatou faunou. Žijí tam sloni, vysoká zvěř, šakalové a krokodýlové. Zahynulo mnoho turistů, avšak pracovníci rezervace s překvapením zjistili, že nezahynula žádná zvířata.

31. 12. 2004

Katastrofa v Asii

Svět amerických vědců a svět postižených obyvatel jihovýchodní Asie je tak rozdílný, že mezi nimi není možnost komunikace, vysvětlila tato reportáž amerického National Public Radio.

31. 12. 2004

Ale jedno stojí 200 000 dolarů

Umístění čidel na mořském dně by zabránilo falešných poplachům, jako byla panika, která vznika v Indii ve čtvrtek. Ne všechna podmořská zemětřesení vyvolávají tsunami a klíčem je monitorování pohybu vody, nikoliv zemských otřesů. Nejmodernější výstražný systém, jaký existuje v Pacifiku, je systém tlakových čidel na mořském dně. Ta zaznamenávají změny ve váze vody nad nimi, způsobované změnou tloušťky vodní vrstvy už o pouhý centimetr. Informace z těchto čidel jsou odesílány satelitem do kontrolní stanice na Havajských ostrovech.,

1. 1. 2005

To tvrdí internetové stránky WorldNetDaily s odkazem na thajský deník The Nation.

Podle tohoto listu se čelní thajští meteorologové, kteří jednali před tím, než thajské pobřeží zaplavila tsunami, rozhodli "ze zdvořilosti vůči turistickému průmyslu" nevydat varování. Jen několik minut po zemětřesení u Sumatry se thajští meteorologové sešli k jednání o tom, zda je pobřeží jejich země ohroženo.

31. 12. 2004

"Dokud v moři nenarazím na nějakou mrtvolu, tak mi koupání tady nic nedělá," říká na pláži Karon Beach na Poketu Pražan Petr Kunst a jeho přítelkyně Veronika Kalvachová dodává: "Za ty prachy, co to stálo, si to tu přece chceme užít." Já tady řeším jenom to, jestli si dám humra královského nebo tygřího, džus nebo mango," říká žena českého turisty Michala P., který nechce prozradit, že je v Thajsku, aby mu známí "exotickou dovolenou nezáviděli". Ivan Knorr, delegát cestovní kanceláře Eso Travel v Thajsku, míní: "Myslím, že mnoho turistů bralo to, co se stalo v neděli, jako dobrodružství. Vždyť komu se poštěstí být u tsunami? Thajci se snaží. Na některých plážích to už bude vypadat po Novém roce, jako by se tady nic neodehrálo. A go go bary už dnes jedou stejně jako minulý týden."

Kompletní článek LIDOVÉ NOVINY

3. 1. 2005

Když jsem po vánocích dával v své bance příkaz k převodu nějakých peněz na humanitární konto pro pomoc Asii, úřednice se na mne divně dívala.

Když jsem jednomu příteli poslal 1. 1. 2005 mobilním telefonem SMS o tom, že s přáteli pořádáme sbírku humanitární pomoci Asii, tak mi rozesmátý okamžitě volal zpět. Ptal se mne, zda to myslím vážně, nebo zda se nejedná o pokračování nějaké silvestrovské taškařice. Měl ze mne evidentní legraci.

Trávil jsem vánoční a novoroční svátky doma a nemohl jsem ubránit sledování českých televizních kanálů. Pokud nemusím, tak se na televizi, zejména na české televizní kanály nedívám. A když se dívat musím, tak pokud možno přepínám na německé satelitní kanály a příležitostně i na americkou CNN.

2. 1. 2005

Srí Lanka není jen svět hotelových resortů podél pobřeží. Ve srovnání se všemi zeměmi zde bylo relativně málo obětí z řad zahraničních turistů, o to víc na tuto přírodní katastrofu doplatilo místní obyvatelstvo. Všem, kteří se diví, proč se lidé neschovali v domech, nesledovali zprávy či neutekli do bezpečí vnitrozemí, posílám pár fotek pořízených koncem listopadu 2004 v rybářské osadě na jihu národního parku Yala. Prosím uvědomte si, že tito lidé žili jiný život než my a měli jej moc rádi.

Miloš Forman: Taking Off
3. 1. 2005

Opožděnou českou premiérou filmu Miloše Formana Taking Off bude zahájen ve středu 12. ledna od 20:00 hodin v kině Světozor v Praze letošní ročník Projektu 100, kdy se bude konat přehlídka deseti významných filmů světové kinematografie ve 110 českých kinech (v termínu od 13. ledna do 30. dubna 2005 ), píše Jiří Králík, autor a organizátor Projektu 100.

Podrobnosti ZDE

3. 1. 2005

Loni v červnu se americký nejvyšší soud postavil proti Georgi Bushovi a rozhodl, že vězni na americké základně v Guantanámu mají právo využívat pomoci právníků. Do té doby byli rozhodnutím amerického prezidenta zbaveni jakékoli právní ochrany a práva stýkat se se svými příbuznými. Podle amerického deníku Washington Post využilo nejméně 60 z 550 vězňů na Guantanámu svých nově získaných práv a podali žaloby, podle kterých byli během svého pobytu na Guantanámu svými vězniteli mučeni. Stěžují si, že byli biti a kopáni s kápěmi na hlavě a s pouty na nohou, že byli necháváni v mrazivých teplotách a ubíjejícím horku, že museli pochodovat nazí kolem věznice, že jim bylo vyhrožováno znásilněním, že jim byla kolem těl omotávána izraelská vlajka a že byli spoutáváni do těžko snesitelných poloh až na 24 hodin. Jeden ze zadržených tvrdí, že viděl dva zadržené zemřít na následky bití od amerického personálu.

21. 12. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Na čtvrť Šuhadá' shodli Američané kontejnerové a napalmové bomby. Prostor mezi oběma mosty přes Eufrat, kde se předtím odehrávala 56hodinová prudká bitva, zasáhli nervovým plynem. Během bojů srovnali se zemí desítky domů v okolí. Mluvčí odporu šajch Abú As'ad ad-Dulajmí odpověděl korespondentovi Mafkarat al-Islam na dotaz, jaká jednotka tak vytrvale s Američany bojuje: "Nic o nich nevíme. Nevíme, co jsou zač. Bojovali 50 hodin a nic po nás nežádali. Nevíme, zda jsou smrtelní či ne." Na dotaz, zda je o arabské bojovníky z jiných zemí, znovu odpověděl: "Nevíme! Kdybychom věděli, odpověděli bychom; jejich intenzivní odpor nás však uvádí v úžas." Korespondent uvedl, že v průběhu dvou hodin viděl nad tímto prostorem 11 mraků hustého černého kouře, způsobených zásahy tanků Abrams.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
30. 12. 2004

Přišla celá řada dalších názorů k tomu, kde jsou hranice svobody projevu a lidské piety. Pro dnešní vydání z jich vybíráme některé.

Všechny příspěvky na toto téma TÉMA BL

3. 1. 2005

Prioritou by mělo být posuzování kvality (a z ní vyplývajícího účinku) fóru. Pokud by ten fór s tsunami byl skvělý, dá se mu "černost" odpustit, resp. fór se tak zlepšuje. Ten Marčákův je, řekl bych, až "z paty vytaženej" - rozhodně ne zvlášť vtipný... jak už to někdy bývá u autorů, kteří "musí" každý den jeden mít... Kdo by si při takové tragédii ještě vůbec vzpomněl, že byly nějaké vlny kuponové privatizace? míní Ivan Hanousek, místopředseda České unie karikaturistů a pokračuje.

3. 1. 2005

Ustupuje šéfredaktor Britských listů konzervativismu?

Šéfredaktor tu a tam nastoluje svými přímými či nepřímými zásahy a svým vlivem krizové situace.

Prosím pana Čulíka, aby následující řádky, i přes mou úpornou kritiku jeho moralizujících křečí, nechápal jako perfidní pokus ublížit BL, či jemu samotnému. Právě naopak ! Mohl by vzít na vědomí, že kdyby mi byly BL lhostejné, nebo bych měl k nim negativní vztah, mnul bych si ruce nad bouří ve sklenici vody Britských listů. Tu bouři však nerozpoutal Marčák svou politickou karikaturou, jak se nám pan Čulík snaží vsugerovat, tu bouři rozpoutal šéfredaktor sám.

3. 1. 2005

Vážně míněné upozornění: TENTO ČLÁNEK BY SE MOHL DOTKNOUT LIDÍ, KTEŘÍ BYLI ZASAŽENI VLNOU TSUNAMI NEBO MĚLI, ČI MAJÍ, V ZASAŽENÉ OBLASTI SVÉ BLÍZKÉ. AUTOR TOHOTO ČLÁNKU JE TÍMTO DŮRAZNĚ VYZÝVÁ, AŤ ČLÁNEK NEČTOU !!!

Také by se mohl možná dotknout šéfredaktora Britských listů Jana Čulíka. Ten má ale smůlu, článek si prostě přečíst musí, protože je to jeho práce a nemá tedy, na rozdíl od všech ostatních pohoršených, na vybranou a alespoň jednou, než mi článek hodí na hlavu a odmítne publikovat, si ho, chtě-nechtě, přečte.

Tento článek by ale, na druhé straně, mohl udělat radost Vietnamcům (Sin Čao !!!), kteří ale zatím, bohužel, čtou Britské listy jen v malém počtu...

Takže, nejprve poradím Janu Čulíkovi, jak má dělat svou práci, pak vysvětlím proč je Michael Marčák čestný Vietnamec a nakonec vám sdělím svoji konspirační teorii o panu Marčákovi, panu Čulíkovi, panu Kotrbovi a panu Pantůčkovi. V Číně za Maa by je nazvali "Banda čtyř".

1. 1. 2005

Říká se, že na Nový rok navštěvují mrtví živé. V naší společnosti většinou odsunujeme smrt až na samu hranici našeho vědomí, ale možná, že na Nový rok bychom mohli dovolit mrtvým, aby nám vstoupili do mysli.

Každé prozření je inspirující, ale může lidi také ochromit strachem, protože je nutí k tomu, aby vzali na vědomí nepříjemnou pravdu. Tsunami byla děsivým prozřením, neboť nám ukázala, že navzdory naší technologii jsme stále ještě tváří v tvář přírodní katastrofě naprosto bezmocní. Avšak vyvolala také neočekávanou jednotu a vzájemné sympatie. Lidé z Evropy i z Asie trpí společně v době, kdy se zdálo, že je východ a západ beznadějně nejednotný. Obrovská mezinárodní pomoc, která jde přes hranice politických a náboženských přesvědčení, se stává obrazem spolupráce, která by se mohla stát v našem polarizovaném světě realitou. Lidi by mohla sjednotit hrozba naší planetě, míní Karen Armstrongová v novoročním vydání deníku Guardian:

1. 1. 2005

1. ledna 1985, před dvaceti lety, uskutečnil britský komik Ernie Wise první britský hovor prostřednictvím mobilního telefonu, u sítě Vodafone. V současnosti vlastní téměř 90 procent Britů mobilní telefon. Mnoho lidí v současnosti používá jen mobily.

Zcela první historický telefonát prostřednictvím přenosného telefonu byl uskutečněn v roce 1973 v New Yorku, avšak trvalo to deset let, než vznikla komerční síť pro mobilní telefony. Mike Caudwell, mluvčí firmy Vodafone, uvádí, že první mobilní telefony byly velikosti kufříku, stály 2000 liber (cca 100 000 Kč) a jejich baterie vydržela jen 20 minut. Přesto byly v polovině osmdesátých let nesmírně populární. Staly se symbolem mladých bohatých byznysmenů, přesto, že používaly analogového signálu, takže je mohl kdokoliv odposlouchávat.

Firmě Vodafone trvalo devět let, než nashromáždila první milion uživatelů, avšak pak už jen 18 měsíců, než nashromáždila druhý milion uživatelů. V současnosti má Vodafone jen v Británii 14 milionů zákazníků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 12. 2004

Dnes jsem si na internetových stránkách iHned přečetl článek o návratu premiéra Grosse z dovolené na lyžích a o nenávratu prezidenta Klause z lyží. Prý by našim ani cizím obětem nepomohli a o "laciná" gesta tu přece nejde...

Vzpomněl jsem si na svojí první návštěvu v Londýně. Bylo kulaté výročí korunovace a promítal se film ze života královny. Kousek z něj byl o tom, jak za bombardování Londýna za druhé světové války město neopustila a naopak pracovala jako řadová ošetřující sestra. Bezpochyby v desetimilionovém Londýně laciné, zbytečně riskantní gesto....

Díky své profesi jsem na leccos zvyklý, ale nikdy jsem nezažil takový pocit vykořenění a osamělosti jako tenkrát a bez nároku na kontrolu emocí jsem plakal. Pohled na nejbohatší ženu planety, jak obvazuje bezejmenné raněné, mi připomněl našeho prezidenta, který při prvním náznaku obtíží opustil loď - vlast, a dnes bych dodal jiného prezidenta, který se v jiné těžké chvíli národa neobtěžoval z dovolené a jiného premiéra a prezidenta, kteří dali přednost lyžím a relaxaci. Prázdná gesta? Ano, možná. Ale jsou to i ona co dělají z kapitánů Kapitány, z králů Krále a z prezidentů Prezidenty.

31. 12. 2004

Desetitisícová demonstrace vznikla v přístavním městě Wanzhou na řece Jang-ce poté, co vládní funkcionář Hu Quan Zong zmlátil na ulici jeho vlastní holí nosiče zavazadel a pohrozil mu, že ho nechá zabít za to, že pytel, který nesl, potřísnil blátem nohavici jeho manželky.

Zpráva o tom se rychle rozšířila po městě, večer demonstrovaly desetitisíce osob, obracely na střechu vládní vozidla, útočily na policisty a podpálily radnici. Došlo k tomu 18. října 2004, v pátek 31. 12. o tom referoval americký list New York Times. Nejde o demonstraci jedinou.

31. 12. 2004

Podstatou demokracie je snášenlivost vůči názorům jiných lidí. S tím normálně souhlasí pravice i levice. V Kyjevě však tuto zásadu vítězové ukrajinských voleb nedodržují, píše reportér listu Guardian Jonathan Steele. Davy Juščenkových stoupenců blokují vládní budovy a snaží se ponižovat Juščenkova oponenta Viktora Janukovyče. Nerespektují ústavní procedury.

Se stejnou nesnášenlivostí jsem se setkal i já sám, píše britský reportér, když jsem si dovolil napsat, že i když bude Juščenko pravděpodobně lepším prezidentem, lidé, kteří hlasovali pro Janukovyče, pro něho hlasovali autenticky a mají právo na svůj názor, a že mezi osobami, které podporují Juščenka, jsou oligarchové, kteří se obohatili na úkor ukrajinského státu. Vyvolalo to bouři emailů od Juščenkových stoupenců na Ukrajině a připoutalo to pozornost veřejnosti na to, jak rozsáhlým způsobem financují Spojené státy a jiné západní vlády Juščenkovu kampaň.

31. 12. 2004

Hrůzu v mezinárodním tabákovém průmyslu vyvolalo rozhodnutí Vatikánu, který dal najevo, že globálně podpoří mezinárodní kampaň proti kouření. Článek v autoritativní, vědecké jezuitské publikaci Civilta Cattolica, který byl vypracován se souhlasem nejvyšších poradců katolické církve, argumentuje, že kuřáci nemají právo poškozovat své vlastní zdraví a zdraví jiných "bez morální odpovědnosti". Článek sice nejde tak daleko, že by označil kouření za hřích, ale argumentuje, že kouření "není ze společenského ani z morálního hlediska neutrální záležitost".

31. 12. 2004

To, že chceme žít ve světě, kde je každé utrpení pokud možno odstíněno, kde převažuje nade vším pohoda a blahobyt, je naprosto přirozené. Chtějí to nepochybně i zvířata a možná bude podobný sklon existovat už na úrovni baktérií, ovšem výsledkem bývá prakticky vždy kolotoč boje o přežití, všudypřítomné utrpení a smrt. Svět je prostě takový, ačkoli si ho představujeme rádi jinak, abychom si zachovali duševní rovnováhu.

3. 1. 2005

Vážení, s překvapením jsem zjistil, že jste na stránkách Britských listů přinesli zprávu o novém vydání časopisu A-kontra. Jsem rád, že věnujete pozornost menšinovým alternativním časopisům, a zasílám vám proto k publikaci podobnou informaci o nejnovějším vydání Národní myšlenky, napsal nám Milan Špinka. Upozorňuje, že nejnovější číslo ultrakonzervativního časopisu Národní myšlenka, které vyšlo těsně před Novým rokem, varuje před pronikáním islámu do Evropy, staví se proti vstupu Turecka do EU, kritizuje "nedemokratičnost" Evropské unie, analyzuje "kořeny historické výjimečnosti a jedinečnosti Evropy a Evropanů", recenzuje knihu amerického pravicového extremisty Pata Buchanana Smrt Západu a rozbírá historii britské krajní pravice Mnoho odstínů černé. Časopis stojí 25 Kč a šíří ho PNS.

6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

28. 12. 2004

Předsednictvo OSBL svolává valnou hromadu na 8. 1. 19:30 do sklepních prostor restaurace Hybernia, Praha 1, Hybernská 7.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2005 Mezi realitou a snem Jan  Paul
3. 1. 2005 Císařova nahota: Klausův novoroční projev Jiří  Jírovec
31. 12. 2004 Jak rozumíme světu i sobě tváří v tvář katastrofám? Boris  Cvek
31. 12. 2004 Katolická církev podpoří kampaň proti kouření   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
31. 12. 2004 Číňané demonstrují proti aroganci funkcionářů a zbohatlíků   
29. 12. 2004 O tajné lásce Karla Čapka Jiří  Bakala
29. 12. 2004 Abrahámovská náboženství v pátém roce třetího tisíciletí Ivo V. Fencl
29. 12. 2004 Jak CIA unáší "teroristy" letadlem pro celebrity   
28. 12. 2004 Doživotní imunita aneb drzost na pokračování Milan  Valach

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman
1. 1. 2005 Thajští meteorologové "nevarovali před tsunami, aby nepoškodili turistický průmysl"   
1. 1. 2005 Pomalu se rozbíhají humanitární akce   
1. 1. 2005 Povede toto ponížení lidstva k nové solidaritě?   
31. 12. 2004 Proč se vlastně počítají mrtvoly? Štěpán  Kotrba
31. 12. 2004 Americká média reagovala na katastrofu v Asii střízlivě, profesionálně a kosmopolitně   

Marčákova "nepřijatelná" karikatura a hranice piety a svobody slova RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2005 Ještě k Marčákovu vtipu o tsunami a české privatizaci   
3. 1. 2005 Bouři nad Marčákovou karikaturou rozpoutal Čulík sám Tomáš  Krček
1. 1. 2005 Slovo obžalovaného Michael  Marčák
31. 12. 2004 Polemika o Marčákově karikatuře odkrývá o nás víc, než si myslíme Bohumil  Kartous
31. 12. 2004 Možná nepociťujeme tuto tragédii jako osobní Ondřej  Hausenblas
30. 12. 2004 "Nikdy jsem se tolik nenasmál jako v koncentráku" Jiří  Drašnar
30. 12. 2004 Úcta k mrtvým a jiné morální zásady Michael  Marčák
30. 12. 2004 Syrová pravdivost jako novinářské krédo Štěpán  Kotrba
30. 12. 2004 Absolutní nedorozumění Jan  Čulík
30. 12. 2004 Charita je odlukou chudoby od státu Jiří  Jírovec

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   
14. 12. 2004 Oranžová evolúcia Juraj  Marušiak
13. 12. 2004 Jak Západ platí a organizuje "spontánní demokratické revoluce"   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"   
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban
22. 11. 2004 Klaus a Gross v Berlíně představili diametrálně různý pohled na EU Radek  Vogl

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   
15. 12. 2004 Británie musí vyšetřit smrt iráckého civilisty   
11. 12. 2004 Americký voják, který zabil Iráčana, odsouzen na tři roky   
9. 12. 2004 Američtí konzervativci útočí na generálního tajemníka OSN   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba
19. 11. 2004 Ohlédnutí o rok a čtvrt zpět: BBC plnila svou veřejnoprávní roli výborně Jan  Čulík
5. 11. 2004 Ve sněmovně prošlo zvýšení celoplošnosti - pokrytí signálu ČT ze 70 na 95% Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Digitalizaci hrozí legislativní zmatek Štěpán  Kotrba
23. 10. 2004 BBC nebude vysílat záběry unesené humanitární pracovnice   
19. 10. 2004 Jakou plánuje britská vláda budoucnost pro BBC   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 12. 2004 Vánoční nadělení pro české školství Radek  Sárközi
27. 12. 2004 Kde je problém v českém školství? Jan  Sládek
20. 12. 2004 Vědění světa bude k dispozici na internetu   
20. 12. 2004 Nečtou-li děti, může za to učitel Milan  Štěpita
17. 12. 2004 Metafora trhu ve vzdělávání aneb konec bohemistiky za kanálem? Dominik  Lukeš
17. 12. 2004 Děti nečtou Josef  Vít
16. 12. 2004 Ohrožená výspa české kultury Jan  Čulík
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
13. 12. 2004 Bohemistika, slovakistika jsou vlivnými vyslanci ČR i Slovenska - přežijí v zahraničí? Tim  Beasley-Murray

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
23. 12. 2004 OSN: Sexuální skandál v Kongu novým Abu Ghraib?   
10. 12. 2004 Soud zakázal násilníkovi vstup do bytu   
10. 12. 2004 Ženy jsou ignorované oběti konfliktů po celém světě   
9. 12. 2004 Nejhorší zločin na světě   
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?   
26. 11. 2004 Postavenie ženy v 19. storočí Zuzana  Pinčíková
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
23. 11. 2004 Týden proti násilí na ženách   
13. 10. 2004 Násilí a běsnění Václav  Dušek

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka