13. 12. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 12. 2004

Ukrajina, středovýchodní Evropa:

Jak Západ platí a organizuje "spontánní demokratické revoluce"

Ukrajinské pouliční protesty jsou organizovány přesně tak, jak se to Západ naučil dělat v osmdesátých letech. Vím to - organizoval jsem to tehdy, napsal v deníku Guardian oxfordský profesor historie Mark Almond.

Za posledních 15 let zažil sovětský blok opakovaně pohádkové "revoluce". Tyto moderní pohádky vždycky začínají šťastným koncem. Ale co se stane pak, když "lidová revoluce " zvítězí?

Demonstrace na Ukrajině jsou nám prezentovány jako boj mezi občany a mocenskými strukturami ze sovětské éry. Role západních institucí z období studené války je tabu. Strčte nos do financování tohoto luxusního karnevalu v Kyjevě, a řev a vztek, který bude následovat, vám dokáže, že jste se dotkli neuralgického bodu nového světového pořádku.

Všechna politika stojí peníze a davové scény, které se denně vysílají z Kyjeva, stojí velké prachy. Tržní ekonomika možná zvítězila, ale kdyby připomněl Milton Friedman příjemcům jídla a pití zadarmo na kyjevském náměstí Nezávislosti, že "žádné jídlo není zadarmo", byl by bezpochyby označen za stalinistu. Nikdo se neptá, co chtějí ty osoby od "demokratické revoluce" za to, že platí všechny ty rockové koncerty.

Jako starý studenoválečník, který - jako i celá řada dalších západních univerzitních učitelů - odvozil disidentům v sovětském bloku ze Západu desetitisíce dolarů, mohu celou tuto věc poněkud osvětlit. Příliš mnoho našich "demokratických revolucionářů" totiž stále mlčí.

V současnosti si můžeme googlem vyhledat jména nadací, jako je americká Národní nadace pro demokracii (National Endowment for Democracy, NED) a množství dalších bílých koňů, které financují ukrajinskou organizaci Pora a tzv. "nezávislá" média. Ale pokud víte, že před 10 lety byl ředitelem NED James Woolsey, který byl zároveň ředitelem CIA, nerozumíte ničemu.

Během osmdesátých letech, když se připravovaly "sametové revoluce" z roku 1989, spolupracovala navzájem malá armáda dobrovolníků - a řekněme si to upřímně - špionů - ve snaze vytvořit ve východní Evropě "demokratické revoluce". Vznikla síť provázaných nadací a charitativních organizací. Ty posílaly disidentům miliony dolarů. Peníze pocházely drtivou většinou z členských zemí NATO a od tajných spojenců, jako bylo "neutrální" Švédsko.

Je pravda, že ne všechno to financovali západní daňoví poplatníci. Americký miliardář George Soros založil Open Society Foundation, Nadaci pro otevřenou společnost. Kolik tato nadace poskytla peněz, není známo, neboť pan Soros podporuje otevřenost u druhých, nikoliv u sebe.

Engels poznamenal, že nevidí žádný rozpor mezi tím vydělat dopoledne na trhu milion a odpoledne ho vydat na revoluci. Naši moderní tržní revolucionáři to udělali obráceně. Osoby, které jim byly zavázány, se dostaly k moci s právem privatizovat.

"Revoluce" se odehrávají tak, že davům v každé další zemi se prodá multimediální vize euroatlantické prosperity. Rozšíří ji tam ze Západu financovaná "nezávislá" média, aby dostala lidi na ulici. Nikdo se nezmiňuje o masové nezaměstnanosti, o rozkrádání majetku, o růstu organizovaného zločinu, o prostituci a o drastickém zvýšení úmrtnosti v zemích, kde došlo k úspěšným "demokratickým revolucím".

V roce 1989 přivedly k dokonalosti západní rozvědky ideální model mechanismu pro změnu režimu. Často se při tom používají opravdoví dobrovolníci. Nelíbilo se mi, jak komunistické režimy omezují život obyčejných lidí, proto jsem se na těchto tajných akcích podílel, ale když jsem byl v devadesátých letech svědkem masového ožebračení obyvatelstva a cynického oportunismu, vyvolalo to ve mně deziluzi.

Měl jsem ovšem poznat příznaky korupce už dřív. V osmdesátých letech západní média líčila pražské disidenty jako nesobecké univerzitní odborníky, které režim ožebračil, protože se nechtěli vzdát svých morálních zásad. Ve skutečnosti tito pražští disidenti dostávali každý měsíc stipendium ve výši 600 dolarů. Nyní sedí v předních řadách nové euroatlantické vládnoucí třídy. Staromódní ošumělá aktivistka za lidská práva, o níž se zdálo, že se snaží tak intenzivně, aby každá koruna jejích "dobročinných" peněz šla pro potřebné, nyní v naší cílové oblasti pracuje jako poradkyně pro investory. Konec historie se stal začátkem podnikatelského poradenství.

Disidenti, kteří zpronevěřili západní peníze k tomu, aby si postavili, řekněme, hotel v budapešťských kopcích, napáchali méně zla než ti, kteří si vytvořili politicko-mediální kariéru. V Polsku vzniklo mediální impérium Adama Michnika "Agora" - má dnes hodnotu 400 milionů euro - z podzemního vydavatelského světa odborového hnutí Solidarita, které v osmdesátých letech finacovala CIA. Michnikovy noviny nyní podporují válku v Iráku, navzdory tomu, že je u Poláků tato válka silně nepopulární.

Ovšem zaměstnaci gdaňských doků, kteří v roce 1980 založili hnutí Solidarita, stejně jako horníci z dolu Kolumbara v Srbsku, kteří ho v říjnu 2000 nazvali "srbským Gdaňskem", jsou nyní nezaměstnaní.

Lidové demokratické revoluce, zdá se, vedou k uzavírání věcí, nikoliv k vytváření otevřené společnosti. Lidová demokratická revoluce vede k uzavírání dolů, a co je ještě horší, k uzavírání myslí. Její stoupenci požadují svobodný trh ve všem - jen nikoliv v názorech. Současnou ideologií ideologů nového světového pořádku, mnozí z nichž jsou komunisté s obrácenými kabáty, je marxismus-leninismus - ona součinnost dogmatického hospodářského modelu s machiavellistickými metodami jak ovládnout moc.

Dnešní jediná supervelmoc používá své zbraně z období studené války nikoliv proti totalitním režimům, ale i proti vládám, které Washington přestaly bavit. Otravní staří spojenci jako Ševarnadze v Gruzii sice dělali všechno, co Amerika požadovala, ale zapomněli na moudrost sovětského satirika Ilfa: "Nezáleží na tom, jestli vy milujete Stranu. Záleží na tom, jestli Strana miluje vás."

Gruzie je přirozeně článkem v řetězci, kudy, a mimochodem taky přes Ukrajinu, vedou ropovody se středoasijskou ropou na území NATO. Vládci takových zemí si budou muset dávat pozor. Před lety argumentoval Zbigniew Brzezinski, že charakteristickým znakem sovětského komunismu je "politika permanentních čistek". Teď však je vždycky k dispozici, kdykoliv je třeba, aby požadoval, aby "lidová demokratická revoluce" svrhla včerejšího favorita ve prospěch nového "reformátora".

Koncept "lidové demokratické revoluce" (People Power) vznikl v roce 1986, kdy se Washington rozhodl, že svrhne Ferdinanda Marcose. Ale celé to vzniklo už v Íránu v roce 1953. Tehdy angloamerické peníze vyvolaly demonstrace davů vystupujících proti Mossadekovi a požadovaly návrat šácha k moci. Reportér listu New York Times psal nadšeně o vítězství lidu nad komunismem, i když sám vlastnoručně dal 50 000 dolarů a text deklarace proti Mossadekovi, který napsala CIA, vedoucím aktérům tohoto puče.

Jestlipak dnešní oficiální verze "demokratických revolucí" také takovýmto způsobem šetří s pravdou? uzavírá autor.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       13. 12. 2004
13. 12. 2004 Bohemistika, slovakistika jsou vlivnými vyslanci ČR i Slovenska - přežijí v zahraničí? Tim  Beasley-Murray
13. 12. 2004 Czech, Slovak, Minority Subjects and Discipline Tim  Beasley-Murray
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
13. 12. 2004 Jak Západ platí a organizuje "spontánní demokratické revoluce"
13. 12. 2004 Is Czech education failing the young? Jan  Čulík
13. 12. 2004 Spolková mravní bída Václav  Dušek
12. 12. 2004 Zainteresované školství, absolventské sítě a příčiny selhání lisabonské strategie Radim  Valenčík
11. 12. 2004 Server Novinky.cz rasisticky zkreslil zprávu o diskriminaci Romů v Británii
11. 12. 2004 Idnes konečně zasahuje proti rasismu
13. 12. 2004 Ukrajina: Složitá cesta s varováním Miroslav  Polreich
12. 12. 2004 Palestinský šéf se omluvil za podporu Saddámovy invaze do Kuvajtu
13. 12. 2004 Jak dlouho nás budou ještě vojáci ohrožovat?
13. 12. 2004 Konec pěstování vína ve Francii? Simone  Radačičová
13. 12. 2004 Nedostatečný výběr Petr  Říha
13. 12. 2004 Nový svět blogování
13. 12. 2004 Evropská demokratická strana oficiálně ustavena, místopředsedou Jiří Lobkowicz
11. 12. 2004 Americký voják, který zabil Iráčana, odsouzen na tři roky
13. 12. 2004 Michael  Marčák
11. 12. 2004 Juščenko "byl otráven"
13. 12. 2004 Český pohled na obraz Marxe u současného člověka Michael  Hauser
11. 12. 2004 O impotenci hrubého vyjadřování Štěpána Kotrby
11. 12. 2004 Dělat z dětí politická rukojmí je nepřípustné Jan  Čulík
12. 12. 2004 Pořádně je prověřte!
12. 12. 2004 My o koze a oni o voze Jan  Čulík
13. 12. 2004 Jak to bude na Kubě vypadat po Castrovi?
13. 12. 2004 Méně okázalá gesta by byla smysluplnější
12. 12. 2004 Mám pocit, že je mnou manipulováno
12. 12. 2004 Když europolicie udusila ženu v letadle, nikdo se nezajímal Ondřej  Slačálek
10. 12. 2004 Nenávist clonící oči i rozum Jakub  Jirsa
11. 12. 2004 Nenávistný výlev Štěpána Kotrby Pavel  Urban
11. 12. 2004 Děkuji Štěpánu Kotrbovi
11. 12. 2004 Rodiče mají právo žít se svými dětmi
11. 12. 2004 Jak to bylo přesně s oběma kubánskými disidenty Marek  Sečkař
11. 12. 2004 Představte si, že by zadržovali někomu děti Američané Tomáš  Stýblo
13. 12. 2004 K plnému životu nechť patří i zákon i tělo Daniel  Ženatý
11. 12. 2004 Důchodkyně, kindrštúbe, Rožánek a "jiná hovada" Štěpán  Kotrba
11. 12. 2004 Kotrba par excellence Filip  Rožánek
12. 12. 2004 Jsem rád, že jsem nepotkal tramvajového milicionáře Bohumil  Kartous
13. 12. 2004 Kancléř Schröder snad prodá lokomotivy v Číně, auta se v Německu prodávají sama
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
10. 12. 2004 Češi mluví jen sami mezi sebou. Kdy se to změní? Jan  Čulík
10. 12. 2004 Vynikající malířka o lidské identitě Jan  Paul
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 12. 2004 Hospodaření OSBL za listopad 2004

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 Bohemistika, slovakistika jsou vlivnými vyslanci ČR i Slovenska - přežijí v zahraničí? Tim  Beasley-Murray
13. 12. 2004 Spolková mravní bída Václav  Dušek
13. 12. 2004 Jak Západ platí a organizuje "spontánní demokratické revoluce"   
10. 12. 2004 Češi mluví jen sami mezi sebou. Kdy se to změní? Jan  Čulík
10. 12. 2004 Vynikající malířka o lidské identitě Jan  Paul
8. 12. 2004 Tajný svět George W. Bushe - V síti víry, obchodu a moci Ondřej  Slačálek
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
8. 12. 2004 Trojí pohled na tuto zemi Oskar  Krejčí
8. 12. 2004 Mám rád děti celého světa... Tomáš  Koloc
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
7. 12. 2004 Pouze Čína může zastavit pád amerického dolaru Miloš  Kaláb
7. 12. 2004 Velký bratr nás monitoruje Petr  Říha
7. 12. 2004 Mušketýři Karolína  Kučerová
7. 12. 2004 Ti, kdo nenávidí svobodu   

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 Jak Západ platí a organizuje "spontánní demokratické revoluce"   
13. 12. 2004 Ukrajina: Složitá cesta s varováním Miroslav  Polreich
11. 12. 2004 Juščenko "byl otráven"   
6. 12. 2004 Hrozí na Ukrajině etnický konflikt?   
3. 12. 2004 Proč se Západoevropané stavějí s takovým odporem vůči ukrajinské oranžové revoluci?   
3. 12. 2004 Odpovědi na Ashovy otázky o Ukrajině   
2. 12. 2004 "Komisař Aaronovich"   
2. 12. 2004 Kučma je ochoten rozpustit vládu   
1. 12. 2004 Skutečná vyjednávání o ceně Ukrajiny se dějí mezi Bushem a Putinem   
1. 12. 2004 Ukrajina se nerozštěpí   
30. 11. 2004 Česká vláda nemá Ukrajince ráda Milan  Daniel
30. 11. 2004 Ukrajina: Mýty o Juščenkovi   
30. 11. 2004 Jsou Laughland a Raimondo objektivní?   
30. 11. 2004 Chaos na Ukrajině trvá   
29. 11. 2004 Bůh ochraňuj oranžové! Josef  Provazník

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 Jak Západ platí a organizuje "spontánní demokratické revoluce"   
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
7. 1. 2004 Británie: Dotace pro ožebračování třetího světa?   
22. 8. 2003 Kdo platí výlety s ekologickými aktivisty do Bavorského lesa Štěpán  Kotrba