22. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 4. 2004

Portrét: Arabskou stanici založili novináři z BBC

"Mým řešením je tu televizní stanici změnit," uvedl generálbrigadýr Mark Kimmitt, " v legitimní, autoritativní, počestnou zpravodajskou stanici. Stanice, které ukazují, jak Američané úmyslně zabíjejí ženy a děti nepatří k legitimním zpravodajským zdrojům."

Ostrakizace televize Al Jazeera je o to pozoruhodnější, že je to jediná arabská televizní stanice, která systematicky umožňuje izraelským, americkým a britským činitelům, aby tam zveřejňovali své argumenty.

Televize Al Jazeera má za sebou historii přesného a ověřovaného zpravodajství - právě proto jsou její novináři kriminalizováni a její kanceláře se stávají terčem bombových útoků, argumentuje v listě Guardian Arthur Neslen, do minulého týdne londýnský korespondent aljazeera.net.

Autor pokračuje:

Když americká armáda nedávno požadovala, aby televizní štáb z Al Jazeery opustil město Fallúdža jako podmínku pro uzavření příměří s místním hnutím odporu, ústředí televize Al Jazeera v Doze to nepřekvapilo.

Sloupek

Loni na podzim jsem v semináři na Glasgow University o Milanu Kunderovi rozbíral i jeho budovatelské básně ze sbírky Člověk, zahrada širá Při tomto semináři mě upozornil přítomný Štefan Švec, student bohemistiky z pražské FFUK, že se mýlím, že Kunderovy budovatelské básně nejsou všechny špatné a že je odmítám jako pitomé jen proto, protože se mi nelíbí, jakou šířily ideologii. Čímž ovšem Kunderovy básně hodnotím politicky a dopouštím se téhož zkreslení jako komunističtí politruci, kteří zakazovali určitá umělecká díla z ideologických důvodů.

Štefan Švec právem poukázal na to, že je nutno rozlišovat mezi skutečně špatnými verši, prosazujícími komunistickou ideologii, a dobrými verši, prosazujícími komunistickou ideologii. Připomněl jsem si jeho argument, když Martin Štumpf ZDE dnes ve své recenzi nové antologie stalinské poezie od Petra Jánského kritizuje Kohoutův verš "až naše vítězné vlajky rudé na stožáry světa vyletí" - tenhle verš je totiž vlastně docela dobrá poezie, jen byla použita k politickým cílům, které se dnes mnohým lidem zdají nepřijatelné.

Celkově to nastoluje zajímavý problém. Zdá se, že i dobrá poezie mohla šířit pro některé lidi dnes nepřijatelnou komunistickou ideologii a je asi chybou neústrojně hodnotit tuto ideologii podle politického mustru - ona totiž zjevně není špatná jenom proto, protože šíří komunismus.

Což ovšem vede k ještě další, obecné, a velmi zajímavé otázce: Může dobré umění propagovat "zločineckou ideologii" a zůstat přitom ještě uměním? Byla katolická církev ve středověku silou dobra či zla? Bezpochyby šířila ideologii, kterou bychom dnes odmítli jako totalitní útlak, a přesto - jsou středověké náboženské obrazy či Madony dobrým či špatným uměním? A jak je to s filmy Leni Riefenstahlové, od níž její filmařské postupy už desetiletí opisují snad všichni kameramani? K tomu tato, myslím, docela zajímavá diskuse ZDE, ZDE, ZDE, ZDE a zejména podnětný je myslím tento článek Jana Paula.

Jánského sborník tedy, zjevně, může posloužit k užitečné analýze, zda lze využívat či zneužívat dobré poezie pro ideologickou propagandu a zda taková propaganda tuto poezii pokazí. Anebo ji vnímají dnešní mladí lidé, kteří v podstatě komunismus nezažili, už úplně jinak? A je toto nepolitické vnímání legitimní?

Mimochodem, osobně jsem stále silněji přesvědčen, že navzdory vraždění byla stalinská padesátá léta pro československou společnost daleko méně ničivá a nebezpečná než léta normalizační, sedmdesátá a osmdesátá. Proč? V padesátých letech se sice vraždilo a zavíralo po desetitisících do koncentračních táborů, jenže budovatelská komunistická propaganda neměla, zdá se, příliš velký dopad na lidi, vychované v demokratické První republice. Ti dobře věděli, na základě dlouholeté zkušenosti, jaké jsou skutečné hodnoty, a tak byli vůči komunistické propagandě, soustředěné v Jánského knížce, odolní.

Jen čtěte tisk, publicistiku a literaturu ze šedesátých let: v době tehdejšího uvolnění se prvorepublikánské demokratické hodnoty znovu prosadily. První, demokratická Československá republika ale skončila v roce 1970, dokdy lidé, kteří dobře znali demokratické předválečné Československo, většinou už zemřeli. Na další generaci, která tehdy znala už jen komunistický stát, a byla tedy bez pevných interních hodnot, pak agresivní demoralizační silou zaútočil husákovský neostalinský režim - národní společenství se rozložilo a od pádu komunismu v r. 1989 se, pod tlakem bezostyšné komerce, morálně a kulturně rozkládá dál. Jedinou nadějí jsou nyní mladí Evropani, lidé mezi dvaceti a pětadvaceti lety, příliš mladí na to, aby mohli být postiženi normalizačním marasmem, který do značné míry dnešní hodnoty v České republice stále ovlivňuje.

22. 4. 2004
Madridské atentáty neměly moc společného s přítomností španělských vojáků v Iráku, šlo o duchovní pomstu, o pokus označit španělsko za muslimské teritorium.

To, co zažíváme od islámských teroristů, není normální politika, argumentuje v konzervativním deníku Daily Telegraph Janet Daleyová. Je to podle ní prý svého druhu mystický nihilismus.

Porazit tento mystický nihilismus, na to bude zapotřebí veškeré, organizované energie a angažovanosti, jakou dokáže bohatý, dekadentní Západ dát dohromady. Bude to také vyžadovat, abychom se vzdali dosti značné části toho, co dosud považujeme za své starobylé svobody. Ale jinak to nejde. Právo na život není jen nejdůležitějším právem ve svobodné společnosti: je to právo, bez něhož neexistují žádná další práva. V hrobě člověk nemá žádné občanské svobody.

22. 4. 2004

Právě tehdy, kdy si britské jednotky shodou okolností libovaly, jak dobře vycházejí s iráckými občany kolem Basry, došlo ve středu ráno během dopravní špičky k celé řadě bombových atentátů, při nichž zahynulo nejméně 68 osob a mnoho dalších lidí bylo zraněno. Mnoho mrtvých a raněných byly děti cestou autobusy do školy. Podle reportérů prý nybyli útočníci zřejmě místní.

V městě Fallúdža docházelo ve středu k novým bojům mezi povstalci a americkými jednotkami.

Podrobnosti v angličtině ZDE

22. 4. 2004

Kouření ve filmu kdysi označovalo, že je kuřák rebel, že je módní, že je zajímavý a že je eroticky atraktivní. Dnes je kouření ve filmu metaforou pro životního ztroskotance. Psala o tom v časopise New Statesman Zoe Williamsová:

21. 4. 2004
Tisková zpráva Ligy lidských práv

Liga lidských práv zastupuje dva cizince, kteří byli podle své výpovědi zbiti strážníky pražské městské policie. Liga lidských práv již podala trestní oznámení a bude požadovat, aby případ byl řádně a nezaujatě prošetřen, jak je vyžadováno i závaznými mezinárodními úmluvami.

22. 4. 2004

Ve středu kritizoval britský regulační úřad pro sdělovací prostředky a telekomunikace Ofcorm televizi BBC. Doporučil jí, aby se přestala "honit za sledovaností" a napodobovat populární televizní show. Regulační úřad varoval, že zpravodajské, publicistické, kulturní a náboženské pořady jsou vytlačovány z terestrických televizních okruhů v době největší sledovanosti. Seriózní pořady, které přinášejí nové myšlenky, jako vědeckopopulární Horizon, publicistický pořad Newsnight či kulturní pořad South Bank Show na britské komerční televizi ITV ztrácejí na sledovanosti v domácnostech, které mají přístup k digitální televizi. V těchto domácnostech sleduje tyto pořady jen polovina diváků, ve srovnání s domácnostmi, které mají přístup jen k tradičním analogovým terestrickým televizním okruhům.

22. 4. 2004

Formálně proto, že jsme se nesešli a neodsouhlasili, že chceme stávkovat.

Fakticky proto, že středeční stávka je organizována jako varování vládě. "Pokud nedá více peněz na čtrnácté platy, sáhneme k razantním protestním akcím", slibují naši odboroví představitelé. My, jak jsme řekli už 30. března, jsme k nim připraveni. Varování jsme vyslali už 1. září.

22. 4. 2004

Včera sme zaznamenali "historický okamih" : Prezident Rudolf Schuster, doslova zalezený po katastrofálnom volebnom neúspechu, prvý raz vyšiel odvtedy na verejnosť. A čuduj sa svete - zožal ovácie. Prečo ? Lebo delegátom snemu Združenia miesta a obcí Slovenska hovoril to, čo chceli počuť. Naproti tomu členovia vlády útŕžili fiasko v podobe piskotu, aký podľa svojich slov ešte nezažili. Nie div, keď boli konfrontovaní s tvrdou skutočnosťou neraz katastrofálneho ekonomického položenia miest a obcí.

22. 4. 2004

Není možné obětovat svobodu na oltář amerických přání, řekl šéf Zelených Kohn Bandit.

Zdá se německého politika Daniela Cohn-Bendita Český rozhlas poněkud přejmenoval v článku "Evropský parlament žaluje předávání osobních údajů do USA" ZDE, upozorňuje Petr Nachtmann a dodává:

Zkomolenina Kohn Bandit je komická. Kupodivu je však docela přiléhavá, když si přečteme vlastní životopis pana Cohn-Bendita ZDE

22. 4. 2004

Text této prastaré písničky o zoofilii s intendantní frézou, kterou pamětníci dodnes s chutí hulákávají po pátém pivu na sjezdech abiturientů po padesáti letech, napsal velikán české lidové kultury Jaroslav Dietl, jak jsem s jistým úžasem objevil v knize Petra Jánského Totalita slovem, písní a obrazem (Dějiny hrůzovlády KSČ), již vydalo nakladatelství Music Cheb v dubnu 2004. Knížka je v podstatě dobovými reáliemi a až po převratu publikovatelnými fakty vyšperkovaný zpěvník nejslavnějších oficiálních komunistických hitů.

21. 4. 2004

středa 12.00: Ve středu dopoledne byl v Izraeli propuštěn Mordechai Vanunu. Poté, co byl unesen izraelskou tajnou službou z Británie, Vanunu byl uvězněn na 18 let, z toho strávil 12 let na samotce, za to, že prozradil britskému týdeníku Sunday Times, že má Izrael jaderné zbraně. Podle jeho svědectví z roku 1986 konstatovali odborníci, že má Izrael šestý největší jaderný program na světě. Vanunu pracoval jako technik u izraelského jaderného reaktoru Dimona.

Vanuna v roce 1986 v Londýně svedla agentka Cheryl Haninová a vylákala ho na cestu do Říma. V Římě ho zajali agenti Mossadu, uspali ho injekcemi a propašovali ho do Izraele..

Za kontroverzní se považuje, že i když si Vanunu odpykal celý trest, je i po propuštění podrobován zjevně neústavním omezením izraelské vlády: příslušníci tajných služeb na něj mají dohlížet, aby prý neprozradil další izraelská jaderná tajemství. Nebude také smět cestovat do zahraničí a do některých částí Izraele mu má být zakázán přístup.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

22. 4. 2004
Tisková zprava sdružení Arnika

Toxický chlor, který byl za druhé světové války využíván jako bojový plyn, unikl ve středu dopoledne v areálu Spolchemie v Ústí nad Labem. Podle dostupných informací se toxická látka nedostala za brány podniku. Obyvatelé města ji přesto cítili ve vzduchu. Podle sdružení Arnika by vedení Spolchemie mělo brát dnešní únik chloru jako vážné varování.

22. 4. 2004

Před téměř pěti lety zavedená ekologická daň, tzv. Ökosteuer (kterou platí velkospotřebitelé pohonných hmot a elektrického proudu), odpovídá německé ústavě. Tak rozhodl v Karlsruhe Spolkový ústavní soud (Bundesverfassungsgericht), který tím zamítl ústavní stížnost dvou průmyslových mrazíren a pěti celoevropsky činných spedičních společností.

22. 4. 2004

Otevřený dopis Ivana Breziny Radě České televize

Pořad Fakta je pořadem publicistickým, nikoli zpravodajským, takže je zde prostor pro autorský pohled. Posouzení, zda je Bhópál ke kritice globalizace jen "využit" nebo "zneužit", je jen věcí osobního názoru, vycházejícího z osobního názoru na globalizaci. Část diváků považuje globalizaci za negativní jev, část naopak za jev ambivalentní či dokonce pozitivní (stejně jako já jako autor reportáže). Pro ty druhé může být kritika globalizace založená na bhópálském tématu "zneužitím k politickému boji". Argumentuje totiž událostí, která byla sice velmi tragická, ale zcela ojedinělá a která sama o sobě o mnohorozměrném procesu globalizace vůbec nic nevypovídá.

Reakce Ivana Breziny na tento text.

21. 4. 2004

Skepse v srdci Evropy

Vondra: "Češi budou pohlížet k Washingtonu"

Před rozšířením EU dne 1. května publikuje britský deník Guardian stručné profily jednotlivých nových členských zemí. V úterý zveřejnil profil České republiky. "Jsme malá, hrdá země, která překonala množství překážek," řekla listu Guardian Věra Česenková, 34, kreativní ředitelka firmy Leo Burnett Advertising. Podle listu Guardian patří k nejznámějším Čechům Kafka a Freud. Celý "profil" ČR je ZDE.

"Češi považují členství v EU za své přirozené právo, avšak jsou na pozoru ohledně toho, co z něho mohou očekávat," píše reportér Ian Traynor a pokračuje:

21. 4. 2004

Tisková zpráva Dětí Země.

Pokud si někdo chce v předvečer vstupu ČR do Evropské unie užít dobrou zábavu, pak by měl podle Dětí Země v pátek 30. dubna přijít do brněnského HaDivadla, kde až do půlnoci bude probíhat soirée s pestrým kulturním programem a s vyhlášením vítězů anket "Ropák 2003" a "Zelená perla 2003". Mezi nejčastěji skloňovaná jména na ropáka patří poslanec za ČSSD Jaromír Schling za prosazování dvou jezů na dolním Labi ve dvou chráněných krajinných oblastech, o nichž má rozhodnout vláda ve středu 28. dubna.

21. 4. 2004

Pan Prtina svou reakci ZDE na můj článek "Démoni pořád nespí", otištěný v 14.čísle týdeníku Respekt, uvedl silnými slovy jako "lživý", "nepravdivý" či výkřikem "ostudné"! Podobně jako on cítil potřebu reagovat na můj článek, cítím i já potřebu odpovědět, poněkud obsáhleji než bývá zvykem, na jeho reakci.

Mám ovšem dojem, že v zápalu rozhořčení nečetl pan Prtina můj článek příliš důkladně.

21. 4. 2004

Z internetového zdroje www.arabs48.com přeložila Jana Malá, která k tomu dodává:

Přeložila jsem teď v noci zkratku ze života dr. Al Rantissiho, na kterého byl v sobotu spáchán atentát. Myslím, že v Britských listech o tom nic nebylo. Původně jsem si to stáhla k přečtení, ale zjistili jsem zrovna tak, jak u šejcha Ahmeda Jassina, že je to velmi tragický osud člověka. Bohužel díky americké a izraelské propagandě se lidé nedozví o ničem jiném, než že se jedná o teroristu a o teroristické hnutí, ale už se nikdo nedozví o kořenech toho všeho, proč jsou zrovna takoví, jací jsou, jakým tragickým údělem prošli. Nehledě na to, že představitelé většiny zemí tyto vražedné praktiky odsoudili a vyzvali k jejich ukončení, že Izrael nemá právo stát nad mezinárodním zákonem.

21. 4. 2004

Gallery Art Factory, Václavské náměstí 15, Praha 1, 3. -- 19. 3. 2004

V roce 1972 se v rezidenční čtvrti Los Angeles odehrála výstava prostě nazvaná Womanhouse (Dům ženy), kterou lze považovat za jeden z počátků uměleckého feministického hnutí v USA. Vybydlený dům určený k demolici tehdy na měsíc zaplnila skupina mladých umělkyň instalacemi, které bezprostředně reagovaly na životní zkušenost žen. Pro podobný projekt nemohlo být lepší a autentičtější místo než předměstský dům, kde do té doby trávily americké ženy a manželky většinu svého života. K dílům, které tehdy vyvolaly nejemotivnější diskuse, patřila také instalace Judy Chicago Menstruation Bathroom (Menstruační koupelna).

Další články k tomuto tématu > > >
21. 4. 2004

Ke kandidatuře do Evropského parlamentu

Po uchvácení moci Patočkou a Beránkem ve Straně zelených, kteří si z ní vytvořili svoji osobní mocenskou základnu, je SOS jedinou volební alternativou pro opravdové zastánce ochrany životního prostředí, a to alternativou zcela věrohodnou, protože opřenou o osobnosti , které za uplynulých 15 let pro životní prostředí naší země mnoho udělali, jako je Eva Tylová, Svatomír Mlčoch či Pavel Nováček.
Ivan Dejmal
19. 4. 2004

Nezvládnutelná epidemie v nemocnicích?

V pátek jsem hovořil v Glasgow s jedním českým lékařským odborníkem, který pracuje v Británii ve výzkumu rakoviny. Ptal jsem se ho, jestli je britské státní zdravotnictví opravdu špatné, jak se obávám. Konstatoval, že britské zdravotnictví sice moc dobré není, ale vědecký výzkum v oboru lékařství je prý v Británii naopak na výši. Britové totiž mají na lékařský výzkum na rozdíl od českých vědců skutečné peníze.

Takže podle tohoto mladého českého vědce existuje skutečný rozdíl mezi velmi kvalitním britským lékařským výzkumem a o hodně horší běžnou zdravotnickou praxí.

Shodou okolností jsem téhož dopoledne slyšel v britském rozhlase děsivou reportáž o epidemii nevyléčitelné, vůči antibiotikům nyní rezistentní nákazy staphylococus aureus, zlatého stafylokoka, která nyní podle rozhlasu BBC ohrožuje až i smrtí téměř každého, kdo kvůli nějaké nemoci je nucen strávit delší dobu v britských nemocnicích. Ptal jsem se v pátek večer zmíněného českého lékaře, zda je tato situace v porovnání s českými nemocnicemi v Británii výjimečně špatná. Odpověděl mi přesně tak, jak jsem to v minulosti vždycky při srovnání poměrů mezi ČR a Británií zjistil i já: "Ono to bude v Čechách velmi podobné. Vždycky při srovnání každého problému zjistíte, že v ČR je to stejné, nebo horší, jenže v Británii se o tom mluví veřejně kdežto v ČR ne."

Měl mladý český lékař v tomto případě pravdu, anebo je situace s nevyléčitelným, nebo velmi obtížně léčitelným, resistentním onemocněním způsobeným zlatým stafylokokem v českých nemocnicích stejně špatná? Rádi k tomu zveřejníme vyjádření lidí, kteří o tom mohou kompetentně svědčit.

O co tedy v celém problému jde? Jak epidemiologicky nebezpečná je na antibiotika rezistentní nákaza kokem staphylococcus aureus?

21. 4. 2004
"Jednáme-li, aniž zasahujeme,
nic není bez vlády.
Lao-c`

Nenásilí? Dnes? V této době? V této situaci? Jak lze ještě mluvit o nenásilí tam, kde se lidé baví krví a jejich političtí vůdcové -- a často i náboženští představitelé -- vyzývají k tvrdé odplatě za brutální zločiny? Není pak nenásilí jen přeludem, opiem levicových intelektuálů, sebevražedným únikem z reality tohoto světa? Není myšlenka nenásilí vyvracena dnes a denně, když si pustíme televizní zprávy?

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

7. 4. 2004

Katedra slovanských studií na Glasgow University vypisuje konkurs na místo bohemistického lektora na školní rok 2004-05. Hledáme absolventa bohemistiky, pokud možno se zkušeností výuky češtiny pro cizince, či jiného jazyka. Uchazeči by měli mít obstojnou znalost angličtiny. Jejich úkolem bude vyučovat studenty prvního a druhého ročníku bohemistiky českému jazyku. Jejich pracovní úvazek bude cca 8 vyučovacích hodin týdně. Jmenování je na dobu deseti měsíců, od října 2004 do června 2005. Úspěšný kandidát obdrží na tuto dobu stipendium ve výši 6000 liber. Zároveň se očekává, že kandidát vypracuje postgraduální práci v oboru bohemistiky, slavistiky či anglistiky pro získání titulu MPhil. Pro toto roční postgraduální studium kandidáta Glasgow University osvobodí od platby školného, které bude po vstupu ČR do EU sníženo z nynějších 7000 na 2500 liber.

Toto místo pro bohemistického lektora-postgraduálního studenta financuje společně Glasgow University, MŠMT ČR a britský Foreign and Commonwealth Office.

Podrobnosti i formulář pro zájemce jsou ZDE

7. 4. 2004

22. 3. 2004 jsme uhradili koupi nového serveru, na něž nám po lednové havárii čtenáři rychle poskytli finanční prostředky, a to částkou 122 500 Kč. Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

V březnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 2700 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Al Jazeera vysílá ověřené zpravodajství   
22. 4. 2004 Mystický nihilismus islámských teroristů   
22. 4. 2004 "Jak se má předpověď zkázy Británie plní"   
21. 4. 2004 O nenásilí Martin  Škabraha
21. 4. 2004 Ještě jednou Tento měsíc menstruuji Martina  Pachmanová
21. 4. 2004 Srbsko: Démoni skutečně pořád nespí? Matyáš  Zrno
21. 4. 2004 ČR: "Jsme malá, hrdá země, která překonala mnoho překážek"   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
20. 4. 2004 V ghettu všech ghett   
20. 4. 2004 Říšský ministr dr. Goebbels k českým novinářům a kulturním pracovníkům   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Mystický nihilismus islámských teroristů   
21. 4. 2004 Život dr. Abdela Azize Al Rantissiho ve zkratce   
21. 4. 2004 Izrael: Mordechai Vanunu na svobodě   
20. 4. 2004 Jak je to s Huntingtonovou teorií o "střetu civilizací"?   
17. 4. 2004 Izraelci "usmrtili šéfa organizace Hamas"   
16. 4. 2004 Co znamená nový Šaronův plán pro Palestinu a Izrael?   
15. 4. 2004 Bush kupuje židovské hlasy Tomáš  Gawron
15. 4. 2004 Bush schválil "historický" Šaronův plán   
26. 3. 2004 Realita nemá nic společného s předsudky Jana  Malá
24. 3. 2004 Ubohá oběť Šaronovy ubohé taktiky   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Desítky mrtvých při teroristickém útoku v Basře   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže   
20. 4. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že neoprávněně přesunul peníze z Afghánistánu do Iráku   
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   

Zelení RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!   
14. 4. 2004 Daniel Cohn-Bendit: Předsednictvo českých Zelených potlačuje demokratickou diskusi   
16. 3. 2004 Co na novou demokracii říká internet Antonín  Slejška
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?   
31. 3. 2004 V ČRo 6 znovu o bulvarizaci médií   
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Británie: Homosexuálové získávají plná "manželská" práva   
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
17. 2. 2004 Odvaha k lásce Martin  Škabraha
19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
15. 4. 2004 Zmatený výklad   
14. 4. 2004 Opravník obecně oblíbených omylů Vladimíra Al-Maliki Levá
2. 4. 2004 Škoda, že není komu vyprávět o neutrinech ... Hynek  Hanke
2. 4. 2004 Jsme v něčem ještě dědici Masarykových koncepcí a mělo by to smysl? Miloš  Dokulil
1. 4. 2004 Jste nespokojeni s výukou na vaší fakultě? Nadávat v hospodě nestačí Ivo  Bystřičan, Petr Jedlička
25. 3. 2004 Jak přimět studenty k (inter)aktivitě Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl

Immanuel Wallerstein: Commentaries RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
8. 4. 2004 Španělsko, Evropa a pan Bush Immanuel  Wallerstein
17. 3. 2004 Haiti: převrat ke dvoustému výročí Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
3. 2. 2004 Rostoucí síla Světového sociálního fóra Immanuel  Wallerstein
16. 1. 2004 Pohádka o dvou zprávách Immanuel  Wallerstein
2. 1. 2004 2003 - Rok Bushe Immanuel  Wallerstein
22. 3. 2002 Politika levice ve věku přechodu Immanuel  Wallerstein

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík
30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha
30. 3. 2004 Jak vidím krále české literatury Tomáš  Koloc
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
25. 3. 2004 "Laskavý humor" Bohumila Hrabala Jan  Čulík
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf