1. 12. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 12. 2003

Asifa Iqbala, mladého Brita, vězněného v táboře v zálivu Guantánamo odvezli jeho rodiče do Pákistánu, na příbuznými zorganizovanou svatbu, kde si měl vzít jimi vybranou místní manželku. Jeho muslimští rodiče v Británii to učinili, protože byli znepokojeni, že syn Asif v Británii podléhá příliš silně západní kultuře a nebere vážně islám, zejména jim vadil jeho velký zájem o fotbal a jeho nadšené fandění britskému fotbalovému klubu Manchester United.

V Pákistánu Asif zmizel z večírku, uspořádaného v předvečer povinné svatby. O několik týdnu později byl nalezen ve vězení v Afghánistánu. V té době tam nabízely Spojené státy místním Afgháncům 4500 dolarů za každého "zahraničního bojovníka Talibánu", kterého předají americkým úřadům... "Představa, že je tenhle fotbalový fanoušek z Tiptonu terorista, je směšná," řekl jeho právník Stafford Smith. "On ani neumí nabít zbraň..."

Mezi USA a Velkou Británií však má být do Vánoc uzavřena dohoda, podle níž bude 9 britských občanů, vězněných v zálivu Guantánamo, vydáno do Británie.

1. 12. 2003

Monitor Jana Paula

Pavel Blažek informoval v sobotním Právu o tom, že podle policejního rady policie sice nevzdala pátrání po obraze Marka Chagalla Jákobův žebřík, nicméně ho administrativně odložila a hodlá navrhnout státnímu zastupitelství odložení kauzy. Co ale takové vyjádření vlastně znamená? Pravděpodobně to, že je policie v této kauze v podstatě v koncích. To se samozřejmě může stát, když třeba z mysliveckého posedu kdesi v polích zmizí žebřík, v tomhle případě je ale až moc podezřelých okolností.
1. 12. 2003
V rámci třídenního festivalu jednoaktovek Stag Nights na Glasgow University provedli tamější studenti v sobotu 29. 11. 2003 Havlovu hru Vernisáž (1975). Zahráli ji velmi dobře, obecenstvo je průběžně odměňovalo salvami smíchu. V jiném kontextu, v jiné době a v jiné zemi však získala Havlova hra najednou docela odlišný význam, než jaký Havel před téměř třiceti lety zřejmě zamýšlel. Možná je to dobře, protože potenciální mnohoznačnost je u uměleckého díla známkou kvality.
3. 12. 2003

Jak Češi bojují

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Ovšem POZOR! - o milostných aférách českých hereček se v ní nedočtete, a ani neobsahuje žádné kuchařské recepty! A není v knize ani zmínka o starém seriálu televize BBC Červený trpaslík!! Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

1. 12. 2003
Loni vydělal průměrný skotský farmář 6000 liber, tj. 10 000 eur ročně, včetně dotací z EU. Průměrný britský plat je přibližně trojnásobný. Z toho musejí skotští zemědělci žít, ale také investovat. Nyní doufají, že Brusel povolí řetězy, aniž by jim sáhl na tolik pro ně existenčně důležité dotace.

Článek vyšel v pátek 28. 11. 2003 v deníku Právo.

1. 12. 2003

Výročie "nežne-sametovej" revolúcie má v Česku dlhý dozvuk. Spôsobil ho prezident Václav Klaus svojím posolstvom, ktoré 15. novembra zverejnil denník Mladá Fronta Dnes. Tu je ten kontroverzný odsek:

"Nesouhlasím s těmi, kteří vytýkají obyčejným lidem, že s totalitním režimem kolaborovali, že se nebouřili, že nedemonstrovali, že nezakládali různé opoziční skupiny, jako to udělala skupina intelektuálů -- z větší části bývalých straníků -- v několika seskupeních v letech sedmdesátých a osmdesátých. Reakcí oné masy "obyčejných občanů" na nesvobodné poměry byla rezistence, nevýkonnost, náhradní indviduální aktivity, atomizace společnosti, pouhé pasivní žití v kulisách propagandy, které už nikdo nevěřil. Byli to však právě oni, kdo svým chováním vytvořili předpoklady pro 17. listopad roku 1989. Spolu s mezinárodní situací pak stačila již jen ona pověstná kapka, kterou přetekl pohár. Stala se jí studentská demonstrace a její potlačení na Národní tříde v Praze."

1. 12. 2003
Patnáct let po převratu se objevuje další vlna aktivit, žádajících zákaz nebo alespoň vznešenou ignoranci Komunistické strany Čech a Moravy. Sarkastickou třešničkou na dortu pak jsou v poslední době podpisové akce a protestní koncerty pod společnou značkou "S komunisty se nemluví."
1. 12. 2003
Kritika šestého program Českého rozhlasu, především pak pro jeho nízkou poslech, je do značné míry oprávněná. Přisuzovat však celý problém skutečnosti, že jde jen o "hlásnou troubu konzervativní, převážně křesťansky a proněmecky orientované pravice" (Štěpán Kotrba, Britské listy 8. listopadu 2003) je hodně velká zkratka.
1. 12. 2003
Pane Kotrbo. Přečetl jsem si Vaši úvahu ZDE coby reakci na "buranského etc" Jakla, který chce všechnu kulturu tržní... Připomínáte dobu, kdy šlechta podporovala umělce. Připomínáte starobylost sídla, ve kterém občas přebývá český prezident. Připomínáte dobu, kdy hrstka vyvolených rozhodovala o zbytku společnosti naprosto despotickým způsobem a v podstatě tak docházíte ke srovnání s dnešní dobou, ve které hrstka vyvolených (řádně zvolených zastupitelů) stejně despoticky vybírá svůj desátek a určuje komu dá a komu nikoli. Myslím si o těchto věcech následující. Jde o projev krajní nedůvěry v nás, jednotlivce. Projev nedůvěry v tom smyslu, že nejsme schopní poznat co si v oblasti kultury zaslouží podporu a musí se někdo rozhodnout za nás. Projev odsudku, nás jednotlivců, kteří podle názorů lidí jako jste vy, nebudou ochotní utrácet své peníze za nic jiného, než za konzum. Myslím si, že vaše úvaha je chybně nastavená. Spíš jen dokazujete, jak je vaše myšlení plné extrémně levicových ideálů, ve kterých nej de o nic jiného jak ostatním říkat co mají dělat a pokud by náhodou neposlouchali, tak je k tomu silou donutit. To ostatně dělali i feudálové.

S pozdravem

A.Vojta

Reakce Jana Čulíka a Štěpána Kotrby jsou níže:

1. 12. 2003
"Ona vykonala obrovské a dobré dílo," řekl doslova Cyril Svoboda ve zprávách ČT1 dne 27. 11. 2003 na adresu velvyslankyně v Kuvajtu Jany Hybáškové, přesto ji chce odvolat. "Nesmírně si vážím toho, být českým velvyslancem a je to veliká čest, ale občas člověk musí vážit, zda občanské postoje, když vidíme nepravosti okolo sebe, nejsou důležitější, než tento post. Já jsem počítala s tím, že mohu nést určité následky svého konání...", jsou slova J. Hybáškové. Definitivní rozhodnutí o odvolání velvyslankyně ČR v Kuvajtu Jany Hybáškové je nyní na prezidentu Václavu Klausovi. Velmi by mě potěšil a příjemně překvapil, pokud by našel diplomatický způsob, jak její odvolání zastavit. Přeji odvahu a takt, pane prezidente!
1. 12. 2003

Reakce Michala Ruska na odvolání velvyslankyně ČR v Kuvajtu J. Hybáškové mi přijde zcela černobílá, píše Roman Dergam To, že Cyril Svoboda nezastupuje zájmy ČR, je dnes již otřepané klišé - ostatně i já se ptám, kdo z politiků zastupuje zájmy ČR a jaké jsou tyto zájmy? (Matně si vzpomínám, že před zahájením ropně-dobyvatelské okupace Iráku výzkumy veřejného mínění - inu, kdo by jim věřil - hovořily o nadpolovičním nesouhlasu s účastí ČR ve válce...)

Problém Hybáškové tkví však i v něčem jiném: Hybášková po dobu svého působení v Kuvajtu vyjadřovala až příliš nekriticky svou pro-americkou orientaci. Orientaci natolik servilní, že překročila rámec obvyklého patolízalství (ačkoli jiný, méně spisovný výraz by byl výstižnější) současné zahraniční politiky ČR vůči USA.

Nejde tedy o boj "špatných úředníků proti dobrým" (které bychom prý měli podporovat). Jde o prostý boj o to, kdo má právo být nejpapežštější, mezi úředníky srovnatelně stejně špatnými. Idealizace celého případů a jeho aktérů je na tomto místě buď projevem nevědomé naivity nebo cílevědomou snahou vytvářet klamné představy a mediální manipulace. Té se dopuští všichni, jak Svoboda svým mlžením, tak Hybášková svými slovy o "občanských postojích".

28. 11. 2003
Jedné z nejznámějších a nejrespektovanějších britských charitativních organizací, Save the Children, bylo nařízeno ze Spojených států, aby přestala kritizovat vojenský útok proti Iráku. Interní emailová korespondence z britského ústředí této organizce svědčí o tom, že čelní představitelé americké pobočky Save the Children vyvinuli obrovský tlak na své britské kolegy, aby přestali kritizovat americko-britskou koalici za porušování Ženevských dohod, tím, že koaliční armády zablokovaly humanitární pomoc. Vzniká z toho závažná debata hrozbě nezávislosti mezinárodních charitativních organizací.

Ve čtvrtek vysílal britský rozhlas závažný pořad, z něhož vyplynulo, že mezinárodní humanitární pomoc Západu, Spojených států i Evropské unie mnoha chudým zemím světa byla drasticky seškrtána a většina těchto finančních prostředků byla přesunuta s katastrofálními důsledky pro postižené země a jejich obyvatele na znovuvýstavbu Iráku. Američtí činitelé v pořadu BBC otevřeně přiznali, že podobně jako v období studené války jsou ochotni poskytovat humanitární pomoc pouze zemím, které budou prosazovat proamerickou politiku.

1. 12. 2003

V pondělí začíná další konference o globálním klimatu

tisková zpráva Hnutí Duha

Každoroční konference o globálních změnách klimatu začíná v pondělí v italském Miláně. Delegacím na stole nebudou ležet žádná horká politická témata -- paradoxně právě proto debaty mohou začít komplikovat postavení České republiky, která povinnosti snižovat znečištění prozatím shodou okolností unikala.

1. 12. 2003
Je koniec novembra, mesiaca ktorý nám doniesol také pojmy ako Veľká a Zamatová. Boli to krásne historické udalosti o ktorých spievali pevci či básnici. Historici mali plné ruky práce i vrecka peňazí, keď uspokojovali politikov pomocou svojich hlbokých historických analýz. Ľudia sa tešili, že je na svete ďalší sviatok keď nemusia ísť do práce, i keď na strane druhej sa im nechcelo ísť na studenú ulici "obdivovať" veľkosť revolucionárov na tribúnach (nevďačnici jedni). Len sedliak, ktorého príroda vyhnala z poľa, sedí pri peci a duma: Čo je to tá revolúcia".
1. 12. 2003
tisková zpráva

V neděli 7. prosince se v Praze koná již třetí ročník Pochodu za kapitalismus. Pochod je součástí celosvětových oslav kapitalismu probíhajících v desítkách zemí. Pořadatelem oslav je australský rozhlasový moderátor, zpěvák a "aktivista" "Prodos" ZDE. Účelem pochodu je veřejně vyjádřit podporu kapitalismu a připomenout si, že kapitalismus je jediný společenský systém, který umožňuje člověku realizovat to nejlepší v něm. Budeme oslavovat lidskou tvořivost, rozum, individuální práva a svobodu.

1. 12. 2003

Slovensko: Školné na vysokých školách

Zavedenie školného vo výške 3500 až 21 tisíc korún a úplne nová filozofia sociálneho systému, to sú atribúty návrhu financovania vysokého školstva, ktorý prezentovali minulý týždeň ministerstvá školstva, financií a sociálnych vecí. Kým predošlá verzia návrhu rezortu školstva niesla až prekvapujúco silný sociálny akcent, rukopis ministra Ivana Mikloša a štátneho tajomníka Miroslava Beblavého ju zmenil na nepoznanie. "Do školstva príde väčšie množstvo peňazí a vytvorí sa tak priestor na lepšie narábanie s peniazmi daňových poplatníkov," odôvodňuje svoj návrh minister školstva Martin Fronc. Už prvé reakcie predstaviteľov univerzít ho však spochybnili a rektori vyhlásili, že školné vysokým školám nepomôže. Rovnako diskutabilné sú aj úvahy, že poplatky "umožnia lepšiu výučbu a študenti sa budú viac zaujímať o kvalitu štúdia, keďže ho budú platiť".

1. 12. 2003

Varšavský summit Stredoeurópskej iniciatívy

Varšava

Vo Varšave sa od 19. do 21. novembra konalo stretnutie premiérov členských krajín Stredoeurópskej iniciatívy (SEI), na ktorom sa zúčastnila aj slovenská delegácia vedená premiérom Mikulášom Dzurindom. Najprv k samotnej SEI. Táto organizácia vznikla koncom 80. rokov ako reakcia na historické zmeny povojnovej Európy späté s pádom Berlínskeho múru. Najskôr išlo o iniciatívu štyroch krajín (Talianska, Rakúska, v tom čase ešte jednotnej Juhoslávie a Maďarska), ktorá sa rozšírila na pentagonálu a neskôr do súčasnej podoby sedemnástich členských štátov. Napriek početnému obsadeniu nie je klasickou medzinárodnou organizáciou, ale len jednou z foriem regionálnej spolupráce.

Nedajte sa pomýliť názvom Stredoeurópska iniciatíva.

1. 12. 2003

Ropa v oblasti Kaspiku

"Ropa vonia vojnou." Tento aforizmus vznikol v čase veľkých geopolitických sporov prvej polovice 20. storočia. V 21. storočí používa ľudstvo rovnaký parfum. Keď v roku 1916 Angličania vzali pod svoju kontrolu Ormuz a Mosul -- v tom období najväčšie ropné náleziská -- a keď sa v roku 1942 Nemci úporne snažili dostať (vojenskou silou a pomocou nešťastných Čečencov) ku kaspickým ropným zdrojom, mali tieto snahy jasný geopolitický kontext. Rovnaké to bolo v roku 1953 v Iráne pri zmene režimu (s pomocou a na prospech USA). V jasnejšom svetle sa geopolitický a geoekonomický význam ropy ukázal počas energetickej krízy v rokoch 1973 -- 1974. Prvá vojna v Perzskom zálive -- medzi Irakom a Iránom -- mala zreteľný cieľ. Teherán a Bagdad vypadli z hry o moc v oblasti a hlavným hráčom sa stala Saudská Arábia, ktorá profitovala aj na dodávkach zbraní obom stranám konfliktu. Ďalšia vojna v Perzskom zálive, okrem snahy USA zaistiť bezpečnosť svojich energetických komunikácií a bezproblémové dodávky ropy z regiónu, čiastočne pomohla aj bývalému ZSSR. K jeho deštrukcii.

1. 12. 2003

Nedělní rozhovor Českých médií se Štěpánem Kotrbou nejen o grafice

Emancipace a "tabula rasa" je ještě v médiích, jejichž hranice nejsou utvářeny národními státy a nejsou ještě zapouzdřeny do pastí monopolů - na internetu. Kombinace akademické nerozvážnosti a moci vojenských technologií... Budoucnost je v anarchii a kulturní diverzitě nekonečna, ne v normalizaci vkusu miliard spotřebitelů.
Dnes se už pracuje v českých zemích "ve mzdě". Pouze se bezmyšlenkovitě kopírují "západní vzory" a pro změnu se minimalizují jakékoliv náklady. Na autory, fotografy i grafiky. Všechna média pak vypadají stejně. Mají stejné inzerenty, stejné DTP možnosti, využívají stejná klišé. I reklama na ně je stejná. I cílová skupina je uvětšiny stejná. Konkurují si nesmyslně se stejným, bezduchým obsahem. Na kvalitní autory a jejich kvalitní práci nejsou peníze. Desítky stejných magazínů z několika málo vydavatelských domů zaplavily trh a devalvovaly vše, čeho se dotkly. Je to iluze "tržního výběru" či "konkurence" na trhu kartelových dohod. Monopolizace nevkusu.

Vyšlo na serveru Česká média ČM

1. 12. 2003

Holandsko si môže ponechať svoje "coffee shops", kde sa voľne predáva a fajčí marihuana. Ministri spravodlivosti európskej pätnástky sa dohodli na harmonizácii národných zákonov, v snahe zefektívniť boj proti obchodovaniu s drogami. Každá krajina si má však právo sama určiť výnimky pre jednotlivcov na ponúkanie, prípravu a držanie drog.

1. 12. 2003
Charles Grant, Centre for European Reform

Tento rok sa európska obrana dostala na vrchol agendy európskych vlád. Rozdiely v pohľadoch na vojnu v Iraku z nej urobili vysoko citlivú tému. Dá sa povedať, že európska bezpečnostná a obranná politika (EBOP) napredovala roku 2003 podľa plánu. Na začiatku roka prebrala únia od OSN úlohu vycvičiť policajné jednotky v Bosne, na jar na ňu prešla zodpovednosť za jej prvú vojenskú misiu - v Macedónsku. Pri nej sa však ešte stále spoliehala na podporu NATO. V lete však už uskutočnila prvú "autonómnu" operáciu, keď poslala niekoľko stoviek príslušníkov mierových jednotiek do Bunie v Kongu.

28. 11. 2003
Uprostřed vzájemného podezřívání znesvářených stran se ve středu konaly v 18 severoirských volebních okrscích volby do místního parlamentu.
Článek vyšel v Lidových novinách v pátek 28.11. 2003 ZDE

neděle večer: V severoirských volbách zvítězila extremistická protestantská Strana demokratických unionistů (DUP, Democratic Union Party) Iana Paisleyho, která odmítá dohodu s katolíky. Získala 30 křesel, zatímco umírněnější protestantská strana UUP dostala jen 27 křesel. I extremistická katolická strana Sinn Féin zvítězila nad umírněnou katolickou stranou, získala 24 křesel a umírnění katolíci z SDLP jen 18 křesel. Jak konstatoval jeden komentátor s Bertoldem Brechtem: snad by bylo načase vyměnit severoirský lid. Tony Blair jim umožnil volby a oni v nich hlasovali pro nesmiřitelné pokračování v konfliktu.

1. 12. 2003

Česko-rakouské sympozium "Umění a hudba v literatuře. Estetické interakce v současné rakouské literatuře", věnované úloze umění a hudby v dílech Thomase Bernharda, Ernsta Jandla, Elfriede Jelinekové, Friederike Mayröckerové a dalších soudobých rakouských autorů se bude konat ve dnech 4.-7. prosince 2003 v Rakouském institutu v Brně, Moravské náměstí 15. Nejdůležitější přednášející jsou prof. W. Schmidt-Dengler z Universität Wien, brněnští profesoři Jiří Munzar, Václav Cejpek a Miloš Štědroň.

Podrobný program sympozia je ZDE.

29. 11. 2003

Britský generální prokurátor lord Goldsmith bude vyšetřovat britského ministra vnitra. Ministr vnitra David Blunkett se totiž po nedávném zatčení osoby, podezřelé z připravování teroristického atentátu, o zatčeném veřejně vyjádřil tak, že právníci míní, že zřejmě spáchal trestný čin pohrdání soudem. O zatčené osobě řekl britský ministr vnitra v médiích, aniž by byla postavena před soud: "Tento člověk zosobňoval velmi reálnou hrozbu životům a svobodě naší země. Má kontakty se sítí buněk z organizace Al-Kajda."

28. 11. 2003
V rámci krátké přehlídky polských filmů v glasgowském kinu filmového umění Glasgow Film Theatre jsme včera zhlédli snímek polského herce a režiséra Jerzyho Stuhra Duże zwierzę (Velké zvíře), 2000. Stuhr byl přítomen a po promítání besedoval s diváky. Film i jeho odpovědi byly zajímavým svědectvím o současné polské společnosti:
28. 11. 2003
"Typická byla reakce italského ministra zahraničních věcí. Franco Frattini konstatoval, že je "pro satiru, ale ne takovou, která umožňuje osobní urážky".

Je to absurdní výrok v situaci, kdy například britská televize vysílá každý den satirické pořady s mnoha osobními "urážkami" britských politiků a členů královské rodiny. V anglosaských zemích, zejména v Británii, se uznává, že na politiky a na veřejné osobnosti, včetně novinářů, je nutno uplatňovat daleko přísnější měřítka satiry a kritiky, která je žádoucím korektivem jejich moci, než na řadového občana. Tentýž princip zastává i ústředí Evropské unie. Jenže politická situace v jednotlivých zemích EU je velmi odlišná a odstrašující příklad Itálie, kde podle listu Guardian nyní hrozí, že se staně autoritativnější zemí, než bylo Španělsko za Francovy diktatury, svědčí o tom, že pouhý vstup určité země do Evropské unie nezaručuje svobodu a lidská práva.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

30. 11. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v listopadu 2003 na jejich provoz celkovou částkou 8615,99 Kč 14 osob. Zadavatel jednoho z inzerátů v knižní publikaci Jak Češi bojují zaplatil 25000 Kč; tím bude uhrazena část výrobních nákladů na publikaci.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. V současnosti především postupně hradíme účetní firmě výdaje za vypracování finančních zpráv za léta 2001 a 2002.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2003 Boj o 17. november Ivan  Štulajter
1. 12. 2003 Jsem plastickým chirurgem mnoha tváří... Filip  Rožánek
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
1. 12. 2003 Chagalle, ozvi se! Jan  Paul
1. 12. 2003 Český rozhlas vyprodukoval jiné nesmysly než ČRo 6 David  Hertl
1. 12. 2003 S komunisty se nemluví? A odkdy? Michal  Jurza
28. 11. 2003 Čí je IPB?! Naše.....!!! Ladislav  Žák
28. 11. 2003 Cenzura v Itálii: zakázána televizní satira   
28. 11. 2003 Velké zvíře, Miloš Forman, Milan Kundera, Jerzy Stuhr a současné Polsko Jan  Čulík
28. 11. 2003 Není dostatek lidí? Michal  Giboda

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2003 Diskuse nad bývalým vládnoucím komunismem je zbytečná Pavel  Urban
27. 11. 2003 Kdo se bojí Karla Marxe? Milan  Valach
27. 11. 2003 Kolektivistické ideály vedou nevyhnutelně k totalitě Jan  Holeček
26. 11. 2003 Marx, marxismus, my a ... např. Václav Klaus Robin  Ujfaluši
25. 11. 2003 Futurologie centrálně celosvětově plánovitého komunismu jako protipól k Fukuyamovi Stanislav  Heczko
24. 11. 2003 Komunismus: Idealismus či zvěrstvo? David  Janus
3. 11. 2003 Diskutujme skôr, ako bude neskoro Andrej  Sablič
30. 10. 2003 Karel Marx: Amerika je typicky dělnická země   
1. 10. 2003 Bondy: Sme opäť na samotnom začiatku Miroslav  Brada
29. 9. 2003 "Kubánský socialismus přežil, protože je nezávislý" Zdeněk  Jemelík

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka
31. 10. 2003 Nové revolty proti systému Immanuel  Wallerstein
23. 10. 2003 Romští členové Strany zelených nečekají na milost shůry Pavel  Pečínka
24. 9. 2003 Európske voľby 2004: výzvy pre Stranu európskych socialistov Nick  Crook
22. 9. 2003 Jak Strana Zelených svlékla starou kůži Pavel  Pečínka
4. 9. 2003 Literární noviny: Medienterroristen oder Literatur? Jan  Čulík
19. 8. 2003 Čo sa stalo s nemeckými zelenými? Frieder Otto Wolf
4. 8. 2003 Disidenti jako tmavozelení pučisté? Pavel  Pečínka
10. 7. 2003 Zelení, kteří začali přijímat (jidášský?) groš od korporací   
27. 6. 2003 Jak se čistila strana
aneb konec Pseudozelených v Čechách
Pavel  Pečínka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2003 Svobodné názory + "svobodné názory" = podivné souvislosti Jiří  Koubek
27. 11. 2003 Nesnesitelná lehkost informování: ČTK a Appian Ivan  Feranec
26. 11. 2003 Vysílání ČT "bude i nadále zajímavé"   
15. 11. 2003 Digitalizace na rozcestí - vidět dopředu znamená i vědět Štěpán  Kotrba
15. 11. 2003 Sporné rozhodnutí parlamentní komise o budoucnosti veřejného rozhlasu a televize Jan  Čulík
15. 11. 2003 BBCi: internetové stránky společnosti BBC Jan  Čulík
13. 11. 2003 Deset bodů na obranu médií veřejné služby před Břéťou Rychlíkem a jeho přáteli... Štěpán  Kotrba
8. 11. 2003 Ústup televizních revolucionářů bez boje Štěpán  Kotrba
30. 10. 2003 ČT nebude ve svém přímém přenosu nijak komentovat vlastní obsah soudního jednání   
30. 10. 2003 Navzdory vzniklé kontroverzi trvá Šámal na soudním mediálním představení Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2003 Vzdelanie na dlh Michal  Feik
27. 11. 2003 Oč nám asi ve škole taky jde (i běží) Miloš  Dokulil
27. 11. 2003 The Enterpreneurial University - Czech Style Robin  Healey
26. 11. 2003 Podnikatelská univerzita - po česku Robin  Healey
25. 11. 2003 Tisková zpráva: Vznikla Asociace školských odborů   
24. 11. 2003 Co s čerstvými absolventy? Pavel  Mareš
24. 11. 2003 Vezměte rozum do hrsti, než vstoupíte do diskuse o škole a dějepise! Ondřej  Hausenblas
21. 11. 2003 Uděláme ze dvou předmětů jeden? Co třetího nabídne chystaný koktejl? Miloš  Dokulil
20. 11. 2003 Británie: Chudí studenti propadají silné zadluženosti   
5. 11. 2003 Držet hubu a krok Hynek  Hanke

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík
26. 11. 2003 Křikem o cenzuře šíří Jiří Karas jen cílenou demagogii Jan  Čulík
14. 11. 2003 Každá krajnost škodí Jan  Čulík
15. 10. 2003 BBC o pedofilii v katolické církvi   
14. 10. 2003 Riziko nákazy virem HIV Tomáš  Linhart
14. 10. 2003 Kondomy: Co dělá katolická církev špatně?   
14. 10. 2003 Katolická církev a Afrika Jan  Čulík
13. 10. 2003 Manipulativní zpravodajství už i v Britských listech? Pavel  Mareš
13. 10. 2003 Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje   
10. 10. 2003 Vatikán: "Nepoužívejte prezervativy, nechrání před AIDS"   

Odsun sudetských Němců a Benešovy dekrety RSS 2.0      Historie >
29. 10. 2003 Nacionalismus navždy? Milan  Valach
29. 9. 2003 K širšímu smyslu pěstování českého "sudetoněmeckého komplexu" Jiří  Černý
29. 9. 2003 Český rozhlas 3 Vltava k česko-(sudeto)německému tématu Jiří  Černý
26. 9. 2003 Nelitovat Němce   
4. 9. 2003 "Centrum proti vyhánění": Změna myšlení je naléhavě nutná   
29. 8. 2003 65. výročí mnichovského diktátu: Na řadě bylo Československo Věra  Olivová
29. 8. 2003 České postoje k odsunu sudetských Němců jsou motivovány ideologicky   
3. 7. 2003 Miliardové restituce možná i na základě falešných razítek národních výborů František  Hanzlík
1. 7. 2003 Podle Petra Uhla za vše může Edvard Beneš - skutečnost však byla jiná František  Hanzlík
16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
7. 11. 2003 Ženská práva jsou lidská práva   
26. 9. 2003 Nigerijka nebude ukamenována   
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2003 Američané pustí domů Brity, vězněné v zálivu Guantánamo   
29. 11. 2003 Británie: generální prokurátor "bude vyšetřovat ministra vnitra"   
26. 11. 2003 Vysoký britský soudce odsoudil "protizákonné" zadržování vězňů v zálivu Guantánamo   
24. 11. 2003 Ještě stále hledají v Iráku zbraně hromadného ničení Jan  Čulík
21. 11. 2003 Americký psychiatr: Procesy se zadržovanými z Guantánama nemohou být spravedlivé   
20. 11. 2003 Promyšlená manipulace se sentimentem Američanů -- i to je válka v Iráku Robin  Ujfaluši
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
7. 11. 2003 Mohl by být Tony Blair kvůli válce Iráku pohnán před soud?   
3. 11. 2003 Američané brzy spustí svou vlastní televizi pro Blízký a Střední východ Martin  Kloubek
3. 11. 2003 Patnáct Američanů zahynulo v Iráku při sestřelení vrtulníku   

Meacher a pozadí 11. září RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2003 Meacher "urazil oběti z 11. září"   
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
22. 7. 2003 Geneticky modifikované plodiny představují jen "malé zdravotní riziko"   
4. 7. 2003 Hranice pro označování geneticky modifikovaného materiálu v potravinách "je příliš vysoká"   
4. 7. 2003 BBC (trochu) ustupuje britské vládě   
23. 6. 2003 "Superplevel" zpochybňuje budoucnost geneticky modifikovaných plodin   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
18. 11. 2003 Brzeziński: Amerika se musí vzdát paranoidní politiky   
16. 10. 2003 "George W. Bush je omezenec a podvodník"   
8. 10. 2003 Veľká hra pokračuje Peter  Stupavský
25. 9. 2003 Európska škodoradosť? Martin  Muránsky
17. 9. 2003 Jsou Spojené státy v úpadku?   
9. 9. 2003 Nový pohled na americkou zahraniční politiku Veronika  Valachová
6. 9. 2003 Michael Meacher: "Americká vláda předem věděla o útoku z 11. září"   
6. 9. 2003 Meacher: "USA zneužily 11. září k prosazování politiky světové nadvlády"   
26. 8. 2003 Je možné ztratit lásku k Americe?   
22. 8. 2003 Co je americký neokonzervatismus?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just
20. 11. 2003 Zařízení k zabránění opuštění místa nedovoleného parkování Vladimír  Just
20. 11. 2003 Třešnička na dortu Vladimír  Just
20. 11. 2003 Smysluplný Vladimír  Just
3. 11. 2003 Kouř Jaroslav  Hutka
2. 10. 2003 Eliška Jaroslav  Hutka
23. 9. 2003 Smrt sbližuje, v lidském popelu není rozdíl
80 let od narození Ladislava Fukse
Štěpán  Kotrba
19. 9. 2003 Česká próza za poslední rok: Zklamání, frustrace a marketingová manipulace Viktor  Šťástka