2. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 7. 2004

V pondělí nabídne nová irácká vláda amnestii povstalcům, kteří bojovali proti americkým jednotkám. Snaží se tím "udělat tlustou čáru" za americkou okupací země. I když je amnestie zaměřena na "řadové vojáky" protiamerického povstání, zahrnuje i radikálního šiitského duchovního Moqtadu al Sadra, jehož ozbrojenci bojovali proti americkým vojákům v šiitských městech Nadžaf a Kerbala na jihu země. Irácká vláda naznačila, že jednotliví bojovníci, kteří bojovali proti Američany vedené koalici, budou omilostněni. Argumentuje, že boj proti americké okupaci mohl být "ospravedlnitelný".

"Nyní, když nám byla vrácena suverenita, jsme ochotni odpustit těm lidem, kteří byli svedeni, abychom jim umožnili nový začátek," řekl Sabah Kadhim, mluvčí a vysoký poradce na iráckém ministerstvu vnitra.

6. 7. 2004

Podle glasgowského nedělníku Sunday Herald souhlasí Michael Moore, autor filmu Fahrenheit 9/11, s tím, aby si ho lidé zadarmo pro nekomerční účely stahovali z internetu. Níže vysvětlujeme, jak to udělat. S broadbandovým připojením to trvá asi 3,5 hodiny.

5. 7. 2004

4. července 2004, na americký Den nezávislosti, si "profesionální levičák" (jak ho označuje britský list Guardian) Michael Moore založil osobní blog. Ve svém prvním příspěvku se zmiňuje o tom, jak ho v neděli v televizi CNN "pomlouval" jakýsi novinář z listu Washington Post. Obvinil Moora, že je ve spiknutí s Talibanem, že podporuje al Kajdu a že sní o době, kdy "strýček Saddam přinese mír a radost světu".

Moore píše: "Celá ta věc byla tak šílená, že jsem si říkal: Výdělky filmu Fahrenheit 9/11 musejí být opravdu obrovské, že jsou tihleti chlapi tak naštvaní! Tak jsem zatelefonoval do filmové společnosti a opravdu, během druhého víkendu dosáhl příjem z prodeje vstupenek na tento film více než 50 milionů dolarů. Dvojnásobek toho, co se vybralo o prvním víkendu! Není divu, že ti chlapi mají pěnu u huby," píše Michael Moore.

5. 7. 2004

Britské ministerstvo kultury nařídilo společnosti BBC, aby vypracovala novou veřejnoprávní definici svých internetových služeb. Nezávislá analýza totiž dospěla k závěru, že mnohé internetové servery společnosti BBC jsou příliš komerční a měly by být zlikvidovány.

3. 7. 2004

Právníci podali u amerického soudu žádosti jménem devíti osob, zadržovaných v zálivu Guantánamo, které požadují propuštění.

4. 7. 2004

Micfosoft: Internet Explorer má vážné problémy

"Zdá se mi podivné, že lidé stále užívají ten trapný Internet Explorer pro přístup na internet, přestože existuje tolik lepších možností jako Mozilla a Opera," míní diskutéři na stránkách moron.org.

Firma Microsoft vydala v pátek novou aktualizaci svého softwaru ve snaze odstranit zranitelná místa, v jejichž důsledku byli uživatelé Internet Exploreru vystaveni útokům hackerů, informoval v sobotu list Washington Post. Minulý týden se totiž zjistilo, že používáte-li Internet Explorer, umožňujete tím hackerům, aby vám ukradli heslo a další soukromé informace potřebné pro přístup k bankovním kontům.

Namísto toho, aby Micosoft tuto vadu odstranil, jen zatím v nové aktualizaci určitou funkci IE vypnul. Mluvčí firmy Microsoft uvedl, že podnik pracuje na nové aktualizaci.

V útocích, k nimž došlo minulý týden, byl naprogramován virus, který zaznamenával, jaká tlačítka na počítačové klávesnici zmáčkl uživatel, který se připojuje k 50 známým bankovním serverům na internetu, a tyto informace virus odesílal na jeden server do Ruska. Funkce viru byla přerušena, když poskytovatelé internetových služeb zablokovali provoz na tento ruský server, avšak ničivost viru vůči Internet Exploreru byla tak ambiciozní, že někteří bezpečnostní poradci doporučili, aby lidé přestali úplně užívat Internet Explorer a přešli na jiné prohlížeče.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 7. 2004

Používáte-li dialup, možná dostanete účet za telefon na desetitisíce korun

Zkontrolujte si, kam váš počítač telefonuje

Tisíce uživatelů internetu, kteří používají připojení prostřednictvím telefonní linky, se v Británii staly v minulých dnech obětí internetového podvodu, jímž jim narostl účet za telefon na více než tisíc liber (více než 50 000 Kč). V poslední době totiž výrazně vzrostl počet útoků virem na počítače, připojované na internet přes telefon, který změní údaje vytáčeného čísla z místního, levného čísla na drahé komerční telefonní číslo v zahraničí. Mnozí uživatelé internetu toto objevili v minulých dnech až poté, až dostali účet za telefon často ve výši více než 1000 liber.

4. 7. 2004

V Británii budou zavedeny na dálnicích a příměstských silničních okruzích speciální jízdní kruhy pro automobily, v nichž sedí více cestujících než jen řidič. Automobily jen s řidičem budou pokutovány, pokud vjedou do tohoto jízdního pruhu. Rozhodl o tom britský ministr dopravy Alastair Darling, který nedávno zjišťoval, jak funguje takovýto systém ve Spojených státech. Až tři miliony lidí denně používají speciální rychlostní jízdní pruhy při dojíždění do velkých měst, jako je Los Angeles a Washington. Zcela neznámí lidé se často scházejí v jediném autě - pomocí internetových stránek hledají cestující, kteří jedou stejným směrem. Nové rychlostní jízdní pruhy budou fungovat jen v době dopravní špičky. V některých zemích vytvořilo zavedení tohoto systému trh osob, často dětí, které se nabízejí k pronájmu jako "cestující". Automobile Association poukázala na to, že mnohé rychlostní jízdní pruhy pro více osob v jednom automobilu jsou nyní ve Spojených státech zpřístupňovány i automobilům s jediným cestujícím, pokud si připlatí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Svatí Cyril a Metoděj, apoštolové a učitelé Slovanů
3. 7. 2004
s využitím archivu redakce Britských listů

Apoštolům rovní a slovanských zemí učitelé, Cyrile a Metoději, v Bohu moudří, Vládce všech proste, aby všecky národy slovanské utvrdil v pravoslaví a jednomyslnosti, světu pokoj daroval a spasil duše naše.

Hymny sv. Cyrilu a Metoději,
apoštolům Slovanů
Tropar, hlas 4

Solunští bratři přišli na Velkou Moravu na žádost moravského knížete Rastislava na jaře roku 863. Podle tradičního data jejich příchodu a zahájení misijního díla slaví pravoslavní jejich svátek každoročně dne 11. května podle pravoslavného církevního kalendária.

Dílo svatého Cyrila a Metoděje mělo význam nejen pro Moravany a pro Čechy, ale pro celý slovanský svět. Jejich práce se nesmazatelně zapsala do dějin českých i do dějin slovanského světa, avšak především vytvořila pevné duchovní základy pro pěstování ortodoxní křesťanské víry zejména v Bulharsku a v Rusku.

Svatí Konstantin a Metoděj   ZDE

3. 7. 2004
Úryvek z cyrilometodějské památky "Život Klimentův", kde se líčí těžký úděl učedníků sv. Metoděje na Velké Moravě po smrti jejich učitele.

Všimneme si prvé apologie pravoslavného učení na našem území. Ze života sv. Klimenta vyjímáme obranu Metodějových žáků proti agresivní církevní politice latinského duchovenstva na Moravě, které bylo s papežovým požehnáním vedeno biskupem Wichingem. Cílem této politiky bylo eliminování "pětipočetníků" (tak říkáme pěti žákům Metodějovým, kteří byli vůdčími osobnostmi staroslověnské liturgie na Moravě v době po zesnutí sv. Metoděje) a likvidace cyrilometodějského dědictví na Moravě. Morava byla pak latinizována. Navštivme tedy na pár chvil Velkou Moravu v době, kdy zde Wiching a jeho latinští stoupenci dorážejí na Metodějovy žáky a útočí na jejich staroslověnskou liturgii.

Při čtení tohoto textu je nutno si uvědomit, že většina takovýchto středověkých textů byla propagandou názoru autora a vydavatele. Současný překlad původní charakter textu nezpochybňuje a dává tak nahlédnout do kuchyně pravoslaví.

5. 7. 2013

K STÁTNÍM SVÁTKŮM:

Kdo může povědět všechna podobenství,
jež usvědčují národy bez knih,
nehovořící řečí srozumitelnou?
Ani umí-li všechny řeči,
nedovede vylíčit jejich bezmoc.
Nahé jsou zajisté všechny národy bez knih
a nemohou bojovati bez zbraní
s protivníkem našich duší,
uchystáni za kořist věčné muky.

Veršovaná předmluva k evangeliu, autorství je přisuzováno svatému Konstantinovi (826 nebo 827 až 869). 5. 7. slavíme svátek svatých věrozvěstů Cyrila (Konstantina) a Metoděje, kteří v druhé polovině devátého století přinesli na Velkou Moravu staroslověnskou vzdělanost. Vytvořili slovanské písmo a do "staroslověnštiny" (makedonského nářečí starobulharštiny;před více než tisíci lety si byly slovanské jazyky bližší, takže lidé na Moravě rozuměli) přeložili části bohoslužebných knih. Zachovaly se také originální, ve staroslověnštině psané legendy "Život Konstantinův" a "Život Metodějův", které zajímavým způsobem mísí propagandu s dodnes živými a zajímavými fakty.

Proglas definuje lidskou bytost jako bytost vzdělanou, která se odlišuje od zvířete právě schopností komunikovat a jásá nad tím, že Slovanům bylo poskytnuto písmo, nástroj ke komunikaci, asi tak, jak mnozí v současnosti jásají nad vznikem internetu - obojí je ve své době nástroj k osvobození lidí.

3. 7. 2004
z internetu a archivu redakce vybral šok

V Církvi Boží bylo a je zbožným zvykem slavit památku toho kterého světce v den, který se nějakým způsobem k němu zvláště vztahuje. Bývá to obyčejně den jeho zesnutí (tj. narozenin pro věčný život) a ještě častěji den jeho svatořečení (což bývá spojeno s translací /čili slavnostním přenesením/ svatých ostatků; nebo s tzv. "nalezením ostatků"). Také bývá den památky světce v den, kdy se udál nějaký velký zázrak v jeho životě (např. navštívení Matky Boží) a nebo zázrak vykonaný tímto světcem po jeho zesnutí, a konečně slavíváme památku řady svatých v den, kdy se koná památka svatého, jehož jméno nosili. Mnoho svatých má v průběhu roku několik památek.

Podstatné je, aby den konání památky byl určen v církevní jednomyslnosti a aby motivy byly čisté (tedy cílem musí být výhradně oslava svatého, skrze něhož oslavujeme samotného Boha, jenž toho svatého sám proslavil). Pak můžeme doufat, že se Církev nebeská spojuje s Církví pozemskou a "Bůh podivuhodný ve svatých svých" je oslavován na nebi i na zemi.

Jak tedy česká - ale nejen česká - pravoslavná církev nahlíží na rozpory interpretace významu věrozvěstů mezi katolickou a pravoslavnou vírou? Toto je pohled "z východu" - stanovisko pravoslaví. Nečekejte od něj ani objektivitu, ani vyváženost. Spor trvá od tzv. Velkého schizmatu (rozdělní křesťanstva západního a východního) roku 1054...

6. 7. 2014

K STÁTNÍMU SVÁTKU:

Petr z Mladoňovic

Než mu však dali na hlavu pro posměch papírovou korunu, řekli mu mezi jiným: ,,Odevzdáváme duši tvou ďáblu.'' A on sepjav ruce a pozdvihnuv oči k nebi pravil: ,,A já ji odevzdávám nejmilostivějšímu Pánu Ježíši Kristu''. A uzřev onu korunu: ,,Pán můj Ježíš Kristus pro mne bídného ráčil nésti korunu trnovou, mnohem tvrdší a těžší, nevinně jda na smrt nejpotupnější; a tak já bídný hříšník tuto korunu, mnohem lehčí, byť potupnou, chci nésti pokorně pro jeho jméno a pravdu.'' Byla pak ta papírová koruna kulatá, skoro loket vysoká, a na ní byli namalováni tři hrozní ďáblové, jak chtějí zmocniti se duše a rozsápati ji drápy. A na té čepici byl nápis s označením jeho viny: ,,Toto jest arcikacíř.'' I řekl král: vévodovi Ludvíku, synu Klema bavorského, který před ním stál slavnostně drže zlaté [říšské] jablko s křížem: ,,Jdi, přijmi jej.'' A onen syn Klemův převzal Mistra a dal jej do rukou pochopům a vedl na smrt.

Dramatickým předchůdcem moderních novinářů se stal při kostnickém procesu s Mistrem Janem Husem Petr z Mladoňovic [nar. kolem 1390], který se účastnil kostnického koncilu jako tajemník pana Jana z Chlumu. Pětadvacetiletý tajemník si pečlivě zaznamenával všechny podrobnosti a napsal o procesu s Janem Husem asi stopadesátistránkovou zprávu, která se zachovala ve dvou verzích, v češtině a v latině. Přinášíme poslední část závěrečné, velmi dramatické kapitoly v moderním překladu. Svou živostí a věcností připomíná současnou televizní reportáž. Až do Bílé hory se tato kapitola četla v českých protestantských kostelích na svátek Jana Husa namísto evangelia. V Husovi se střetl ve své rané formě moderní, pluralistický relativismus a právo na individuální úsudek a názor s monolitní hegemonií středověké, totalitní praxe.

2. 7. 2004

Virtuální bohoslužba u příležitosti vládní krize a Mistrova svátku

Nevím, jestli by alespoň polovina Čechů a Moravanů při průzkumu veřejného mínění věděla alespoň něco o svátku Mistra Jana Husa, který bude v úterý, krom toho, že je státní svátek a tudíž den volna. Ale abych nemoralizoval: i evangelíci, kteří se počítají k držitelům odkazu Mistr Jan Hus, mají o Husovi jen velice povrchní povědomí. Zejména toho moc nevědí o tom, co vlastně učil, čemu věřil - nedávno se jedna starší kovaná evangelička málem dala k Jehovistům, když jsem jí jako její farář sdělil překvapivou novinu, že Hus byl katolickým knězem, který vysluhoval Večeři Páně jen pod jedním způsobem, uctíval Pannu Marii a modlil se ke svatým.

Mělať tato zbožná žena - svatá prostota - o Husovu učení asi tolik povědomí, kolik mají naši současní přední politikové povědomí o naší národní historii, o kterou jsou ochotni se přitom do krve hádat.

2. 7. 2004

pátek 15.29 - Prezident pověřil Stanislava Grosse sestavením vlády pod podmínkou, že jej jmenuje premiérem, pokud získá většinu. Potvrdil tak svou snahu po neúřednickém, politickém řešení a dal zároveň Grossovi dostatečný prostor k všem možným (i zdánlivě nemožným) variantám vyjednávání. Václav Klaus chce, aby nová vláda představovala změnu. Nemělo by podle něj jít jen o obměnu několika jmen v padlém koaličním kabinetu ČSSD, USD-EU a KDU-ČSL.

Text dopisu prezidenta Václava Klause ZDE

2. 7. 2004

Pouze televize CNN a televize al Džazíra dostaly povolení být přítomny v soudní síni, kam byl ve čtvrtek předveden Saddám Husajn. Z tiskových novinářů tam směl být jediný - hlavní reportér amerického listu New York Times John Burns.

2. 7. 2004

V kurdských oblastech, kde je Saddám Husajn obviňován, že usmrtil jedovatým plynem tisíce lidí v městě Halabža a prováděl tam program etnického očišťování, se lidé už rozhodli, že by měl být Saddám Husajn popraven. V Saddámově domovském městě Tikrit však vládnou opačné názory.

2. 7. 2004

"Skutečným zločincem je Bush"

Saddáma Husajna ve čtvrtek dopravili v poutech a s řetězem kolem pasu do budovy nazvané nyní "Soud vítězství", která se nachází v jeho někdejším palácovm komplexu, vrtulníkem a ozbrojeným autobusem, doprovázeným čtyřmi americkými vojenskými vozidly a vojenskou sanitkou. Pouta, připojená k řetězu, který měl Saddám kolem pasu, pak byla odstraněna. Do provizorní soudní síně ho přivedli dva iráčtí strážci, šest dalších stráží čekalo venku.

S volnýma rukama mohl bývalý prezident zuřivě ukazovat prstem na soudce, kdykoliv se rozčílil během půlhodinového slyšení, při němž byla čtena proti němu předběžná obžaloba, obsahující sedm bodů.

2. 7. 2004

Křeče české politické scény na pokračování

Na nedávné besedě v Brně prohlásil předseda Strany zelených pan Beránek, že by si přál, aby strana zaujala na politickém poli prostor napravo od středu. I když, jak čtenáři BL vědí, je SZ poznamenána mnoha spory a nejasnostmi ohledně demokratičnosti jejího vnitřního fungování, jedno ji přece jen upřít nelze. Slova svého předsedy plní!

Doyen české makroekonomie ing. Miloš Pick
2. 7. 2004
Polemika s textem Vladimíra Špidly "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy"

Odpůrci sociálního státu hlásají, že v éře globalizace světa zanikají, nebo alespoň se podstatně omezují podmínky pro působení sociálního státu. Pokusím se proto hledat odpověď na otázku, zda a jak globalizace tyto podmínky mění.

Omezím se zde na čtyři okruhy problémů. Za prvé, jaký vývoj se v éře globalizace projevuje v technice, v ekonomice, ve společnosti i v politice. Za druhé, jaké jsou důsledky tohoto vývoje. Za třetí, jaké jsou jeho příčiny. A za čtvrté, jaká jsou pozitivní východiska.

2. 7. 2004

Monitor Jana Paula

Dějiny naší civilizace jsou dějinami portrétu, od pradávna se lidé snažili zachytit tváře, aby uchovali majestát mocných a vlivných pro věky příští i vzpomínky tisíců bezejmenných, jež obvykle vyprchávají s příštími generacemi. Portrét byla, je a bude umělecká disciplína, proměnlivá formou, metodami, způsobem vyjádření i myšlením lidí. Portrét se proměňoval s dobou i s našimi představami o životě.

2. 7. 2004

pátek 17.35: "Legendární hollywodský herec Marlon Brando právě zemřel v nemocnici v Los Angeles ve věku 80 let. Poslední dobou byl nemocen. Brando se stal globální hvězdou po své vynikající roli ve filmu On the waterfront.

2. 7. 2004

Tradice jsou štítem značného množství projevů lidského bytí v jeho rozmanitých podobách. Na tradice se odkazují politické strany, firmy a podniky všech oborů a činností i zájmová seskupení. Není třeba mluvit o náboženství, v něm má tradice zřejmě nejlepší podmínky k aktivnímu přežívání.

2. 7. 2004

Bývalý český ministr životního prostředí Martin Bursík vstoupil do Strany zelených (SZ). Bursíka přijala koncem června základní organizace SZ v Praze 5, jejímž členem je i poslanec Evropského parlamentu Milan Horáček.

2. 7. 2004

Omlouvám se čtenářům, že se navracím k poněkud staršímu článku. Proč zrovna potřebuji reagovat vždy výhradně jen na články Pavla Mareše? Je to skutečnost, že se úporně snaží mlžit a manipulovat fakta. Jistě, každý vidí jednu a tu samou věc z jiného zorného úhlu, ale vždy se má každý autor snažit o objektivitu. Někdy se to daří lépe, někdy hůře, prostě třeba jen z toho prostého důvodu, že autor ví o daném tématu více, ale manipulace je nekalé jednání.

2. 7. 2004
tisková zpráva

"Zaměstnanci, kteří podali výpověď... budou čerpat dovolenou doma...," mohli si v pátek na vnitřní straně vchodových dveří přečíst učitelé Lauderových škol v Praze 2, kteří přišli do práce - a nebyli do budovy vůbec vpuštěni. Eva Nováková, poslankyně ČSSD a osoba pověřená vedením školy (zřizovatelem je Židovská obec Praha), takto hrubě porušila zákoník práce (dovolenou "doma" nařídit nelze vůbec, zaměstnavatel může nařídit dovolenou pouze se 14denním předstihem). Odmítla učinit okamžitou nápravu také při osobním jednání místopředsedy odborové organizace ASO Václava Skřivana a pracovníka ASO Petra Jindry v její poslanecké kanceláři.

Zároveň učitelé podali stížnost na Úřad práce v Praze 2 a zřizovateli školy.

2. 7. 2004

Pokud jde o bratry M., už od počátku se mně na nich "něco nezdálo" míní Tomáš Hübsch. Nyní to vykrystalizovalo: Jejich jednání při cestě za jejich svobodou bylo nepřiměřené, vraždili každého, kdo se jim dostal do cesty. Žádní bojovníci za svržení režimu, ale sobci. Nevím, proč byl zastřelen účetní, proč podřízli pošťáka. Můj otec byl v té době výpravčím v Kovářské - zapomenutá trať na Vejprty. To byl také zastánce nového režimu, hned po válce, když pak jako nespolehlivý byl od dráhy vyhozen? Kdyby ublížili jemu, byl bych poloviční sirotek. Kdybych se jakkoliv mohl pomstít Mašínovcům, s chutí bych to udělal. A také Vám doporučuji vždy hodnotit osobnost, chování a obličej dotyčné osoby. Co vidíte v Mašínech? Bojovníky za pravdu? Ne. Kriminálníky.Všiml jste si, jak se chovají? Je vidět, že naše společnost nemá žádná jasná měřítka, jak hodnotit druhé lidi.Je trapné uvažovat o jejich vyznamenání. Je to můj názor na mašínovce.Vám to píši jen proto,že jste na blistech umožnil diskuzi.

O bratrech Mašínech v BL v jiných článcích: > > > >

2. 7. 2004

Britské listy mají svůj profil a priority, velmi často jsou příkře jednostranné, to vše je v pořádku, míní Vladimír Štorkánek. V případě článků o Mašínech jste to však trochu přehnali. Oni žádného pošťáka nepodřezali, jak kdosi dnes v BL píše. Připojili jste související články na dané téma, ale středeční recenzi knihy Zatím dobrý jste vynechali. Určitě proto, že vedle článku Petra Jánského by to byl další pozitivní hlas do diskuse, což už by pro vás bylo asi příliš. Říkám si, zda potlačování názorů, které se vám nehodí, není součástí i dalších témat, jimž se věnujete. Chtěl bych věřit, že tomu tak není, protože BL zaplňují citelnou mezeru v našem bulvarizovaném tisku.

Pozn. JČ: Odkaz na recenzi Martina Štumpfa vypadl omylem, opravili jsme.

2. 7. 2004

Říct je proto třeba pravdu a na rovinu, že peněz v systému zdravotnictví je málo
.

Po návratu domů z USA na mě čekaly "horké domácí politické události". Rozuměj, "otevíraje několik různých nejvíce čtených deníků České republiky". Dozvědel jsem se, že Špidlu chtějí odstřelit (již pokolikáté?) pro nízkou volební účast ve volbách do Evropského parlamentu a pro následně ještě horší volební výsledky ČSSD. Taky, že paní Jiřina Bohdalová žádným způsobem nenapomáhala komoušům udržovat ten jejich železný režim a že pan Klaus se vrátil právě z pohřbu Ronalda Reagana. Kromě toho v knihkupectvích září další Klausova kniha ve výkladech a jsem předsvědčený o tom, že se bude taky dobře prodávat stejně jako volební podpora pana prezidenta Bushe je všude dobře vidět (přestože je to dacan a kovboj z Texasu) a je vysoká.

1. 7. 2004

V těchto dnech pociťují sociálnědemokratičtí poslanci Bundestagu, mnozí současně členové odborů, jak velká se postavila zeď mezi odborovými organizacemi a stranou. Rozpory mají už, pro SPD, první nebezpečné výsledky.

Miloš Zeman před příchodem na jednání ÚVV ČSSD
29. 6. 2004

Politika je věc veřejná

Zvukové záznamy ze zasedání ÚVV ČSSD a pádu Vladimíra Špidly dne 26. 6. 2004

Jelikož se Britské listy domnívají, že rozhodnutí Ústředního výkonného výboru ČSSD utajit před veřejností své zasedání, na kterém se rozhodovalo o osudu vlády Vladimíra Špidly, je chybné a nedemokratické, přinášíme čtenářům zvukové záznamy všech hlavních projevů. Domníváme se, že politika strany, která má ve svém názvu slova "sociální" a "demokratická", by se měla dělat "k voličům čelem" - měla by být otevřenou bilancí politických úspěchů i neúspěchů, vizitkou jednotlivých osob, vystupujících jménem milionů občanů - voličů. Vizitkou strany, spoluřídící společnost. Odmítáme kabinetní uzavřenost politiky, která dává příležitost ke kolektivní i individuální neodpovědnosti.

V jednacím sále bylo použito skryté nahrávací techniky - ve veřejném zájmu. Snad se vládní strana, svlečená donaha z přetvářky mediálních agentur i některých svých vedoucích funkcionářů, tváří v tvář občanům - členům i voličům stane napříště upřímnější vůči těm, kterým musí skládat účty. Odpovědnější nejen vůči vyřčeným slovům, ale i vůči činům, které by za těmi slovy měly následovat. Aby její politika dávala nějaký smysl.

1. 7. 2004

Bezvýznamná zpráva ze života

Žijeme v okrajové části města. Jsme tak ušetřeni většiny hluku, pocházejícího z industrializace lidského života. I když, ne tak úplně. V přesném časovém rozvrhu daném denní dobou a týdenním harmonogramem jízdního řádu k nám doznívá dunivý zvuk tramvaje dojíždějící na konečnou nebo naopak počínající svou cestu přes centrum do stejné, krapet luxusnější městské oázy. V nepravidelných návštěvách sem tam zavítá vzdálené kvílení zápasícího železa vlaků ztěžka zastavujících na příměstském nádraží.

1. 7. 2004

Vláda musí padnout, než svou reformu dovede do konce, protože jinak by mohla voliče přesvědčit o tom, že konečný součet jejích kroků vychází kladně.
1. 7. 2004

O korupci v ČSSD

"A ty bys chtěl, aby byl předsedou Gross?", zeptal se Miloš Zeman: "Ten nevzdělanec?" Argumentoval tak, když se rozhodl doporučit Špidlu jako svého nástupce, a já jsem mu vysvětloval, proč to pokládám za zásadní chybu.

30. 6. 2004

Ukrajinci v ČR

Je 29. dubna 2004, za pár dnů vstoupí ČR do Evropy. Týden před tím ČSOB a.s. vydala vnitřní předpis, kterým nařizuje svým pobočkám, aby začaly poskytovat cizincům "kvalitnější" servis. Za výpis z účtu (potvrzení o stavu účtu) pro Cizineckou policii ČR se nyní účtuje 3000,- Kč bez DPH. Dříve se toto potvrzení vydávalo za poplatek 100 až 300,- Kč.

My cizinci jsme už na podobné poplatky a omezení zvyklí. Když si však pracovnice u přepážky (pobočka na Václavském náměstí) dovolí přidat k informaci o nehorázném zdražení poplatků ještě otázku: "Proč jste sem přijeli?" tak to považuji za velkou drzost.

V několika evropských zemích obraz Ukrajiny jako státu tvoří bohužel nikoliv její diplomaté nebo vědci, ale dělníci. Mezi takové země patří i Česká republika, kde si vydělávají na živobytí desítky tisíc Ukrajinců. Česká společnost se k početné skupině obyvatel pocházejících nebo stále přijíždějicích z Ukrajiny staví různě, ale většinou ne příliš otevřeně a pozitivně. Točí se kolem nich různé názory, diskuse, odhady, spekulace. Přitom samotní Ukrajinci v takové debatě neměli mnoho možností promluvit sami za sebe. Tento článek představitelů jednoho ze čtyř ukrajinských seskupení, fungujících na českém území-- občanské sdružení "Forum Ukrajinců České republiky" -- vznikl právě proto, aby zasvětil čtenáře do problémů, cílů, úspěchů a neúspěchů (nejen) tohoto neziskového sdružení

1. 7. 2004

Teď si každý může položit otázku: Co by stalo, kdyby Ctirad Mašín nepodřezal strážmistra Honzátka? Tady odpovídám na přiměřenost obrany. Kdyby se Mašínové zachovali neprofesionálně a nechali žít svědka, byli by odhaleni během několika dnů. Místo 3 popravených by dnes bylo popravených 6. Při smrtelném ohrožení člověka je zabití protivníka přiměřenou obranou.(Píše pan Petr Jánský v BL)

Ergo 1 : bratři Mašínové se zachovali profesionálně -- jakáže to byla jejich profese?

Ergo 2 : při smrtelném ohrožení (pro paranoika zcela běžná věc) je zabití přiměřenou obranou -- taky dobrý -- jen aby si někdo někdy nemyslel, že ho ohrožuje pan Jánský.

Ergo 3 : co by stalo, kdyby Ctirad Mašín nepodřezal strážmistra Honzátka? -- Honzátko by asi podřezal Mašína -- jasná věc, jak finále westernu.

Opožděná, leč jak se ukazuje stále aktuální, reakce na článek v B.L., která byla ztracená na disketě a opět nalezená a na článek v MfD ze srpna 2001 a petici M.Vadase a spol. k omilostnění bratří M .

30. 6. 2004

Labouristé uvažují v Británii o zákazu kouření na veřejnosti

Riziko pasivního kouření je pravděpodobně dvakrát tak větší, než lékaři původně předpokládali, uvedl vědecký časopis British Medical Journal.

Vědci ze St. George's Medical School a z Royal Free Hospital v Londýně zjistili, že pasivní kouření zvyšuje riziko koronárních chorob srdce o 50 - 60 procent. Vědecký tým, který studovat 4792 mužů po dobu dvaceti let, poukázal na to, že předchozí studie odhadovaly riziko, že u osob, žijících v domácnosti s kuřáky, vzniknou koronární choroby srdce, na 25 - 30 procent. Tyto rané studie však nebraly v úvahu vystavování těchto osob kouři v práci a na dalších místech.

Lékaři na konferenci Britské lékařské asociace tento týden požadují zákaz kouření na pracovištích.

Premiéru Blairovi bude zasláno 4500 dopisů od lékařů, znepokojených zápornými důsledky kouření. Britská labouristická vláda uvažuje o zákazu kouření na všech veřejných místech, pokud by vyhrála příští všeobecné volby. Britští konzervativci dali najevo, že se proti tomuto plánu nepostaví.

1. 7. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
1. 7. 2004

Někteří lidé říkají, že teroristé, kteří s největší pravděpodobností stojí také za druhou vraždou zajatého amerického civilisty, zveřejňují detailní záznam svých vražd na internetu, neboť si činí naději, že v lidech na Západě vyvolají strach, a tím si vynutí oslabení akcí, jež jsou proti nim namířeny. Asi málokdo se aspoň chvilku neobíral myšlenkou na pocity zajatého muže během čekání na popravu a při popravě, na to, jak musí být jeho rodině -- a jak je strašné, že něco takového se vůbec může stát.

30. 6. 2004

Pro každého porušitele zákona je svůdnou myšlenkou vracet se na místo činu. Paradoxně to zvyšuje možnost na jeho dopadení. Nebezpečné ovšem je, pokud není chycen a touží svůj čin zopakovat. Stejně tak lze hodnotit i zásah do smyslu Ústavy ČR a setrvávání v zákonodárném orgánu, aniž by byla pociťována vůle se za prohřešek zpovídat. Mnohem horší však je, když se ke stejnému činu schyluje znovu. Poslanecká sněmovna (PSP), jmenovitě ODS, znovu prosazuje ústavní zákon o mimořádném zkrácení svého volebního období, podobně jako v případě "ústavního" zákona z roku 1998 ZDE.

29. 6. 2004

Ještě jednou nejen o Haló novinách

Dlouho jsem přemýšlel, jak zdůvodnit své odmítnutí, jak se omluvit. Cítím a znám nedostatečnost svého i obecně lidského rozumu, a je mi jasné, že nedokážu vyjádřit úplně všechny důvody, proč jsem se tak dlouho stavěl stranou diskusí, které se týkají vztahu mé osoby k zaměstnavateli, k němuž náš světský úzus vyžaduje být loajální za všech okolností, a ke společnosti, jež po nás požaduje přesně totéž.

Předchozí části této diskuse > > >

1. 7. 2004

Několik poznámek k vnitropolitické situaci a o dvou garniturách politiků...

1. 7. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5950,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2004 Konstantin a Metoděj mezi Římem a Byzancí Jiří  Ovčáček
2. 7. 2004 Při soumraku tradic Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Na cestě mezi tušeným a viděným Jan  Paul
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Izrael je ve válce s palestinským lidem, který nemá pražádnou možnost zničit židovský stát Jana  Malá
1. 7. 2004 Necháváme se bít pomyslnou blbostí Bohumil  Kartous
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Je vražda důvod k ustoupení vrahům? Boris  Cvek
1. 7. 2004 Špidla měl zůstat premiérem Boris  Cvek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2004 Vzdorný Saddám se vysmál iráckému soudu   
2. 7. 2004 Novinářům bylo znemožněno řádně informovat o Saddámově předvedení před soud   
2. 7. 2004 Irácká veřejnost reagovala na Saddámovo předvedení k soudu se smíšenými pocity   
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
1. 7. 2004 Amerika bude revidovat případy vězňů z Guantánama   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům   
26. 6. 2004 USA a EU se dohodly na podpoře pro novou iráckou vládu   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
25. 6. 2004 Irák zasáhla ve čtvrtek vlna útoků   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   
25. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 vyvolává v USA vášně   
25. 6. 2004 Moorův film je bezostyšná propaganda, ale Bushe asi zničí   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 bude v Americe mládeži nepřístupný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi   
7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha
3. 6. 2004 Nový Moorův film nalezl distributory v Americe   

Ronald Reagan RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák
18. 6. 2004 Churchill... opravdu pro pitomce? Boris  Cvek
16. 6. 2004 Byl Ronald Reagan skutečně hvězda? Michal  Brož
15. 6. 2004 Zdravý rozum Ronalda Reagana Boris  Cvek
11. 6. 2004 Z pátečního pohřbu Ronalda Reagana   
9. 6. 2004 Děsivé dědictví Reaganových let   
8. 6. 2004 Reagan: "Při krizi mě vzbuďte, i když budu na zasedání vlády"   
7. 6. 2004 Richard Perle: Reagan, muž kterého jsem znal   
5. 6. 2004 Ronald Reagan zemřel ve věku 93 let   

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
29. 6. 2004 Pád Špidlovy vlády a krize levice Milan  Valach
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"   
28. 6. 2004 Klaus začne jednat, až Špidla podá demisi   
28. 6. 2004 EP a ČSSD: Konstatování obecně známé skutečnosti jinými slovy Oldřich  Průša
28. 6. 2004 Pád strůjce pádu Ivan  David
27. 6. 2004 Podává s demisí premiéra automaticky demisi i vláda? Jan  Sýkora
26. 6. 2004 Špidla odstoupil z funkce předsedy ČSSD; ve středu podá jeho vláda demisi   

Zelení RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil
21. 6. 2004 Umění psát Irena  Zítková
21. 6. 2004 Digitalizace: s ČeRTem nebo bez? Vlastimil  Ježek
21. 6. 2004 Opakování je matka moudrosti Štěpán  Kotrba
3. 6. 2004 Poskytuje Václav Moravec svým hostům předem otázky? Jan  Čulík
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla
22. 6. 2004 Turecko v Evropě? Immanuel  Wallerstein
21. 6. 2004 Európa má ústavu   
18. 6. 2004 EU: Nebyl vybrán nový šéf Evropské komise   
18. 6. 2004 Vedoucí představitelé EU se dohodli o ústavě evropské organizace   
15. 6. 2004 Euroskeptikové z Britské strany za nezávislost chtějí Evropský parlament zničit   
15. 6. 2004 Na protestní hlasování v eurovolbách chtějí reagovat politici vysvětlováním   
14. 6. 2004 Eurovolby: Drtivá porážka ČSSD   
14. 6. 2004 Euroskeptická Strana za nezávislost posílila na úkor konzervativců i labouristů