31. 8. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Billboard s Grossem
31. 8. 2004

Že by Stanislav Gross nakonec nebyl tak dobrý stratég a odborník na sociální inteligenci, jak se pozorovatelé dosud domnívali? Nákladným rozmístěním těchto billboardů po České republice to, jak se zdá, Gross přece jen poněkud přehnal. Asi tak, jako když před posledními volbami nechal Václav Klaus automaticky telefonovat do statisíců domácností...

Dne 5. ledna 2001, na interní schůzi ČSSD po televizní rebelii o Vánocích 2000, se Stanislav Gross vyjádřil způsobem, který se měl zřejmě stát předzvěstí jeho politiky. Řekl tehdy k tomu, co se událo v České televizi:

"V politice není důležité, jaké jsou věci ve své podstatě, ale jak se veřejnosti jeví - a to ovládají média."

Tomuto pojetí politiky zůstává, jak se zdá, Stanislav Gross věrný dodnes: nejvýznamnější roli bude mít pro něho zřejmě PR.

Sloupek

Jan Železný je opět členem Mezinárodního olympijského výboru. Stal se jím na základě rozhodnutí sportovců, olympioniků celého světa, kteří mu svým hlasováním vyslovili důvěru. Hlasy dostal bez toho, že by organizoval nákladnou volební kampaň, vylepoval bilbordy, uplácel závislé sdělovací prostředky, objížděl olympijskou vesnici a vnucoval se voličům.

Jan Železný nemusel podnikat žádnou vysvětlovací kampaň. Nikomu nemusel vykládat, jakým je výjimečným, ve světě ceněným šampionem, a že to s každým a se všemi myslí dobře. Nemusel pracně vymýšlet zdůvodnění případného neúspěchu a hledat alibi v údajné  nevědomosti lidsta o budoucím všeobecném prospěchu, plynoucím z jeho sportovně reformních kroků. Důvodů tohoto úspěchu Jana Železného je několik.

Především již několik let tráví pravidelně delší dobu pobytem v Jihoafrické republice, kde se polykáním tréninkových dávek přirozenou cestou izoluje od české politické scény a jejích málokomu prospěšných zvláštností.

Jan Železný se živí prací. Vrcholový sport je krásná, ale velmi namáhavá práce. Úspěch je vykoupen dřinou a odříkáním. Polehávání v parlamentních lavicích, poflakování se v přilehlých barech, vrtění ocáskem před lobistickými mafiemi mu není vlastní.

Jan Železný promlouvá k voličům svými sportovními výsledky, svým chováním, způsobem života. Řadu let, ne pár dní před volbami. A sportovci ho znají. Jeho výsledky, chování, způsob života. Proto ho volí. Nikdo jim nemusí říkat, co a jak mají myslet. Nejsou blbci. Ani Železný si to nemyslí. I proto ho volí.

Otázkou je, co bude se Železným po ukončení jeho sportovní kariéry. V dnešním Česku není mnoho místa pro Jany Železné. Snad aby si změnil křestní jméno.

31. 8. 2004

Reklamní desky s mladistvě telecí tváří našeho dočasného premiéra se objevují na kdekterém nároží. Doprovázejí je jednoduché výroky z dílny zkušeného PR agenta. "Jsem sociální demokrat." "Myslím to upřímně." Žádné složité vyjádření, žádné myšlenky, jenom řečenky. Šikovně vymyšleno, pane premiére a pane agente (PR, tentokrát).

31. 8. 2004

(zasláno z internetu)

31. 8. 2004

úterý 19.30: Nejméně osm lidí bylo usmrceno a deset zraněno výbuchem automobilu před Rižským nádražím v Moskvě. Mezi raněnými jsou i děti. K výbuchu došlo v cca 18 hodin středoevropského času.

Porobnosti v angličtině ZDE

31. 8. 2004

úterý 18.15: Potvrdila to nepálská vláda. Nepálci byli uneseni před deseti dny a internetové stránky militantní organizace Armáda Ansara al-Sunny oznámily, že byli ismrceni za "pomáhání Spojeným státům". Video na interneto zaznamenalo stětí jednoho z 12 mužů a skupinu mužů ležících na zemi, kteří byli zastřeleni do zad a do hlavy. Nepálci byli zaměstnáni u firmy z Jordánska. Nepálská vláda konstatovala, že usmrcení Nepálců je šokující, neboť nebyly vyhlášeny žádné požadavky ani žádná lhůta. Nepál je jednou z nejchudších zemí světa a jeho obyvatelé lákají relativně dobře placené pracovní příležitosti v Perském zálivu. Nepálská vláda svým občanům zakázala cestovat do Iráku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 8. 2004

úterý 14.15: Dva autobusy v městě Beersheba na jihu Izraele se staly terčem útoků sebevražedných atentátníků, uvádí izraelská policie. Nejméně patanáct lidí bylo usmrceno a osmdesát zraněno. Odpovědnost za útoky přijala organizace Hamas.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 8. 2004

úterý 13.00: Bývalý srbský diktátor Slobodan Miloševič zahájil v úterý v Haagu svou obhajobu. Uvedl, že obvinění, že řídil v devadesátých letech balkánské války, jsou "neskrupulózní lži". Obvinil mezinárodní společenství, že bylo při balkánských válkách "hlavní silou při ničení Jugoslávie" a argumentoval, že Srbové byli obětmi, kteří se jen bránili. Miloševič obvinil západní mocnosti a zejména Německo, že uznaly "ilegální osamostatnění" bývalých jugoslávských republik. Miloševič obvinil z konfliktu v Kosovu "pakt NATO" a srovnal události v Chorvatsku na začátku roku 1991 s "genocidou Srbů chorvatskými fašisty v roce 1941". Uvedl, že desetitisíce Srbů byly usmrceny nebo vyhnány z domovů v Chorvatsku, než jugoslávská armáda začala reagovat. "Stát má právo užít veškerých svých prostředků proti vzpouře," uvedl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 8. 2004

úterý 13.00: Americká letadla bombardovala vesnici ve východním Afghánistánu a usmrtila nejméně šest osob, konstatují místní činitelé. Sayed Fazel Akbar, guveernér provincie Konar, uvedl, že americká letadla bombardovala v pondělí vesnici Weradesh poté, co militanti odpálili rakety na bezpečnostní kontrolní stanoviště. Policie uvedla, že americká letadla zničili ve vesnici osm budovat a zranila a usmrtila militanty i místní civilisty. Mezi zraněnými byl i jeden afghánský pracovník humanitární organizace. Jde o oblasti, která silně podporuje válečného magnáta Gulbuddina Hekmatjára, který je také podezříván z bombového atentátu, k němuž došlo v neděli v Kábulu. Při něm zahynulo nejméně šest osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

31. 8. 2004
List New York Times otiskl dne 10. dubna 2003 článek, v němž informoval: "Velitelé amerického letectva měli povinnost žádat ministra obrany Donalda Rumsfelda o svolení pokaždé, pokud si měl plánovaný letecký úder vyžádat smrt více než 30 civilistů. Bylo navrženo více než 50 takových leteckých úderů a všechny byly schváleny." Tak nevím, ptá se Habermas, co by tomu řekl Mezinárodní trestní soudní dvůr v Haagu.

Časopis Logos uveřejnil rozhovor s filozofem Jürgenem Habermasem o současné mezinárodní politice.

31. 8. 2004
Musíme najít způsoby, jak pomoci Arabům vytvořit prosperující, středostavovské společnosti a ukázat, že spolupráce mezi civilizacemi přináší drtivé většině lidí konkrétní prospěch. Na Blízkém východě je pro lidi nesmírně obtížné získávat úvěry pro malé a vznikající podniky i pro to, aby si obyčejní lidé koupili svůj dům či byt. Pružné americké kapitálové trhy by měly být rozvinuty tak, aby byl Arabům v daleko větší míře než dosud zpřístupněn úvěrový kapitál -- a to za podmínek, nábožensky přijatelných pro islámskou kulturu -- aby se Arabové a muslimové mohli včlenit do střední třídy.

Četl někdo v Bushově a v Kerryho týmu pro předvolební kampaň 12. kapitolu americké zprávy o útocích z 11. září, ptal se včera v deníku Boston Globe Walter Russell Mead.

31. 8. 2004

Tariq Ramadan, autor četných knih o islámu (např. Western Muslims and the Future of Islám, Západní muslimové a budoucnosti islámu Oxford University Press), byl jmenován profesorem náboženství, konfliktů a vytváření míru na americké University of Notre Dame v Indianě. Americké úřady ho však odmítly vpustit do země, takže profesor Ramadan čeká ve Švýcarsku. Nemůže ani přijmout pozvání bývalého prezidenta Billa Clintona na americké konference. Americké úřady ho označily za islámského extremistu:

31. 8. 2004

V televizi Univision, v nejsledovanější hispánské televizní stanici, která vysílá v USA, vystoupil španělsky na podporu prezidentské kampaně George W. Bushe osmadvacetiletý George P. Bush, synovec George W. Bushe, vnuk George H. Bushe a syn floridského Jeba Bushe.

31. 8. 2004

Oba francouzští novináři, který byli uneseni v Iráku, apelovali na francouzskou vládu, aby zrušila zákaz nosit ve školách muslimské šátky. Na videozáznamu, který odvysílala televize al Jazeera, apelovali oba muži na francouzské občany, aby protestovali proti tomuto zákonu, který má vejít v platnost tento týden. Lhůtu, do které má být zákon zrušen, prý únosci prodloužili o dalších 24 hodin. Tisíce osob v pondělí demonstrovaly ve Francii na podporu rukojmích.

31. 8. 2004

Služba čtenářům, navrátivším se z dovolené

31. 8. 2004

Čtenářům Britských listů bych byl vděčný za jakékoliv informace a kontakty na Romy, kteří někdy kandidovali za jakákoliv česká politická uskupení, ať už v evropských, celostátních, především však v krajských a hlavně v komunálních volbách (případně se výrazněji v nějaké straně angažují. Nemám tím na mysli jen ty Romy, kteří získali mandát, ale i ty, kteří se pouze vyskytovali na kandidátní listině). Údaje sbírám pro další publikaci o politických aktivitách národnostních menšin, která by měla do konce roku vyjít na brněnské katedře politologie.

31. 8. 2004

Dnešní den bude zcela zřejmě významným mezníkem v novodobé historii českého vojenského vysokého školství. Svou činnost na základě zákona o zřízení Univerzity obrany ukončují tři vysoké vojenské školy, které si během své existence získaly značný respekt u odborné vojenské i civilní veřejnosti doma a v zahraničí. Uzavírá se historie samostatné Vojenské akademie v Brně, Vojenské lékařské akademie Jana Ev. Purkyně v Hradci Králové a Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově.

31. 8. 2004

V souvislosti s další trapnou kauzou na politické scéně, jejímž protagonistou je unionistický poslanec Kořístka, se zviditelnil nový ministr vnitra Bublan. Ministr vyvolal klamnou naději, že aktéři této taškařice s údajně desetimilionovým úplatkem budou usvědčeni nebo zproštěni podezření vzápětí poté, kdy budou podrobeni vyšetření za pomoci "detektoru lži".

30. 8. 2004

informace převzaty z tiskové zprávy České televize

V sobotu 4. září 2004 oslaví 70. narozeniny Jan Švankmajer, čelný představitel českého surrealismu a jeden z nejvýznamnějších tvůrců animovaných filmů v České republice, jehož pověst pronikla i do světa.

Je škoda, že ČT zařazuje tyto pořady - i na dvojce - mimo hlavní vysílací čas. (Holt to nejsou přenosy z Olympijských her. JČ)

31. 8. 2004

Česká republika spěje k hospodářskému úpadku způsobenému neschopností realizovat potřebné reformy či připravit a naplňovat smysluplnou strategii dalšího vývoje naší země, míní Karla Vavříková.

30. 8. 2004

Na jednání Ústřední kontrolní komise ČSSD byl pozván redaktor Štěpán Kotrba, aby vysvětlil, jak se do Britských listů dostal zvukový záznam z neveřejného jednání orgánů strany, zveřejněný pak v článku "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama", které pak další novináři přepsali do textové podoby. Podnět k "předvolání k podání vysvětlení" dal komisi místopředseda ČSSD pro organizaci strany Martin Starec. "Nebyl jsem pozván pouze jako člen ČSSD, ale jako "zástupce" Britských listů," popsal situaci udivený Kotrba, který musel členům komise vysvětlit rozdíl mezi "zástupcem" a redaktorem. Ač byl pozván jako "svědek", hrubým způsobem na něj verbálně zaútočili dva členové komise ve snaze ho obvinit z toho, že záznamy z jednání vynesl on. Jeden z nich pak v průběhu 32 minut trvající diskuze hrdě řekl, že novináře, provozující své pokleslé řemeslo, nemá rád... Na závěr se pak musel za svůj výrok omluvit.

Výsledkem jednání je ale usnesení konrolní komise, které sociálním demokratům navrhl Kotrba, doporučující ústřednímu výkonnému výboru ČSSD, aby další svá jednání dělal veřejná. Čili jednání skončilo nakonec jako fraška.

31. 8. 2004

My s nimi vyběhneme 18.

Začátkem devadesátých let mě velmi pobavily hlubokomyslné úvahy začínajících českých a slovenských podnikatelů o tom, jak jim samotný osud předurčuje stát se mostem mezi Východem a Západem. A když se tímto mostem stanou, budou z obou dvou stran vybírat mýtné za přechod. Být mostem není velmi pohodlné a ještě méně pohodlné je na něm žít, namítal jsem.

Tehdy všichni toužili stát se mosty, počínaje Lotyšskem až po Moldávii. Zvlášť po tom toužili naši slovanští bratři. Zakládaly se speciální firmy a holdingy, organizovaly se teoretické semináře. My tady přece máme tak skvělou infrastrukturu, říkali duchaplně mnozí z nich, zvláště pak Češi. Kde by jen Rusové takovou vzali? Pomůžeme ruským kolegům zorientovat se ve složitém evropském prostředí!

Toto je osmnáctá kapitola kontroverzní knihy ruského autora žijícího v Bratislavě Sergeje Chelemendika s názvem "My objebiem ich", kterou uvádíme na pokračování.

30. 8. 2004

Americké prezidentské volby

Když jde do tuhého, příslušníci Bushovy rodiny si definují nejsilnější kartu svého oponenta a soustředí se na to, aby ji zdiskreditovali. A to i těmi nešpinavějšími pomluvami. Teď se tak vrhli na Johna Kerryho, argumentoval v neděli komentátor Andrew Sullivan v týdeníku Sunday Times. Vědí, že silnou kartou v Kerryho životopise je to, že bojoval ve Vietnamu. Bush má odvahu. Většina politiků, kteří se vyhnuli vietnamské válce, by se neodvážila zaútočit na muže, který tam šel dobrovolně, byl zraněn šrapnelem a byl vyznamenán. Ale Bush se ale odvážil. A udělal to už víckrát:

28. 8. 2004

V předvečer nadcházejícího sjezdu americké Republikánské strany zaútočil šéf britské Konzervativní strany Michael Howard na Bílý dům. Howard prozradil, že se letos v únoru dostal do ostrého konfliktu s poradci prezidenta Bushe za to, že kritizuje Tonyho Blaira kvůli Iráku. Bushův vysoký poradce Karl Rove tehdy Howardovi sdělil: "Můžete zapomenout na to, že vás kdy pan prezident přijme. Tečka. Neobtěžujte se sem jezdit."

Činitelé v Bílém domě zuřili, protože Michael Howard vyzval Tonyho Blaira, aby kvůli irácké válce rezignoval. Howard tuto skutečnost nyní záměrně zveřejnil těsně před zahájením kongresu amerických Republikánů. V sobotu Howard v Británii zdůraznil, že se bude chovat jako šéf britské Konzervativní strany, jak sám uzná za vhodné, a obvinil poradce prezidenta Bushe, že se snaží bránit Tonyho Blaira:

29. 8. 2004
"Problémem s BBC je, že má moc peněz a že je tam Greg Dyke."

Šest měsíců poté, co byl Greg Dyke, bývalý generální ředitel BBC, donucen rezignovat v důsledku kontroverze kolem reportéra Andrewa Gilligana, zemřelého dr. Davida Kellyho a "zdramatizované" vládní zprávy o Iráku, nyní Dyke ostře zaútočil na Toyho Blaira. V nedělním vydání listu Mail on Sunday a týdeníku Observer obvinil Dyke Blaira, že se pokusil BBC zastrašit. Dyke odhaluje, že Blair napsal jemu samému a bývalému předsedovi Rady BBC Gavynu Daviesovi dopis, jímž se snažil BBC přimět, aby začala o válce v Iráku vysílat "jinak".

Dyke býval přítelem Tonyho Blaira; nyní píše, že Blairova vina je nade vší pochybnost: "Buď byl Blair nekompetentní a zatáhl Británii do války v důsledku nedorozumění, anebo lhal, když řekl v Dolní sněmovně, že neví, co znamená tvrzení, že Saddám Husajn má možnost užít svých zbraní hromadného ničení do 45 minut." Dále Dyke píše: "Byli jsme všichni podvedeni. Nejděsivější je, že Blair si stále nemyslí, anebo nechápe, že to, co udělal, bylo naprosto nesprávné."

Blairovi stoupenci ho ovšem hájí - ostrá kontroverze ohledně BBC a údajném podvádění britské vlády před útokem na Irák však nejeví známky toho, že utichne.

Úřad britského premiéra v Downing Street Dykovu kritiku odmítl: "Greg Dyke má právo na svůj názor. Už se konala čtyři nezávislá vyšetřování a my nemáme k nim co dodat."

30. 8. 2004
Antonín Jaroslav Liehm

Milena Honzíková, Dopis zmizelému, Praha, 2003, Torst, ISBN: 80-7215-186-X , 160 str., 159 Kč

V šestnácti poznala mučírny pražského gestapa. Ještě jí nebylo dvacet, když 9. května pohřbívala sovětského velitele svého partyzánského oddílu na Vysočině. Poprvé o tom napsala o rok později. Za další dva roky vstoupila do KSČ, odkud ji o dvacet let později vyhodili. Za dalších dvacet let napsal Jan Skácel: "Je to statečná ženská, a kdyby nebyla, bylo by toho na světě o moc míň. I tak je toho málo."

Tu útlou knížku, sotva sto stránek, psala celý život. Dopis zmizelému (Torst, Praha 2003).

30. 8. 2004

Teď už s tím nic nenaděláme. Měli jsme dřív křičet a něco dělat proti zbytečnému zavádění těžké automobilové dopravy do takřka centra města - z předměstí Smíchova do Dejvic a zase ven na Karlovy Vary. Proč by ta doprava neměla jezdit kolem po jednom z dvou hotových kusů okružní dálnice H1? Jediný smysl mi to dává: soudruzi kopáči a betonáři se domluvili, že vydělají na státní zakázce. A je to hotové, pěkný sklep na jabka, ale pěkně drahý! A aby bylo dobře patrné, v jakém Kocourkově žijeme, poslali ještě na vozovku své mistry malíře. Všude po Česku narážím na negramotnost těch, kdo pořizují směrovky, dálniční tabule, upozornění a čáry na asfaltu.

John Humphrys
28. 8. 2004

Náplní práce novináře je nebát se tváří v tvář moci.

John Humphrys, zjevně nejvýznamnější moderátor rozhlasu BBC, přesvědčivým a vlivným způsobem zaútočil v pátek při své přednášce na edinburském televizním festivalu na současné televizní vysílání, které šíří tzv. "reality television" a podléhá "zpitomující, primitivní vulgárnosti" a vyjádřil názor, že je zřejmě správné televizi v tomto smyslu přísně regulovat.

Humphrys oslovil shromáždění nejvýznamnějších vedoucích pracovníků britských televizních stanic. Vyčetl jim, že velká část toho, co vysílání, vede k zhrubnutí veřejnosti a "proměňuje to lidské bytosti ve zrůdy, abychom na ně mohli civět".

7. 8. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červenci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5750,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 Jan Železný a doba Jaroslav  Doležal
31. 8. 2004 Spravedlnosti mezi národy nelze dosáhnout moralizováním   
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   
30. 8. 2004 Zpozdilá Mrázovka a české značení silnic Ondřej  Hausenblas
30. 8. 2004 Olympijské reminiscence Bohumil  Kartous
30. 8. 2004 Co zmůže literatura? Antonín Jaroslav Liehm
30. 8. 2004 Sociální demokraté by rádi kontrolovali Britské listy   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Zdeněk Kořistka a bouře ve sklenici vody Jan  Čulík
28. 8. 2004 Humphrys: Útok na "šupáckou a cynickou televizi"   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   
31. 8. 2004 Normální je nelhat? Jan  Čulík
31. 8. 2004 Telecí en Gross Ondřej  Hausenblas
27. 8. 2004 Hloupost ministra nebo vlastizrada? Štěpán  Kotrba
27. 8. 2004 Kolik stránek má Grossova právnická disertace na universitě v Plzni?   
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text   
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous
19. 8. 2004 Programové prohlášení vlády - poslední verze před jednáním K9   
12. 8. 2004 Proč hlasovat pro vládu Ivan  David
9. 8. 2004 David píše Pehemu: Prostředky, které chcete použít proti jinak smýšlejícím nejsou demokratické   
6. 8. 2004 Jistě, pane premiére... Zdeněk  Šulc
6. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky   
2. 8. 2004 Není otázka jako otázka Štěpán  Kotrba
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 Americká globální strategie proti terorismu musí být také pozitivní   
31. 8. 2004 Americká letadla "bombardovala afghánskou vesnici"   
28. 8. 2004 Šéf britských konzervativců zaútočil na Bílý dům   
27. 8. 2004 Irák: Jde o vymezení toho, jak se užívá moc   
27. 8. 2004 Ano, jsem ve službách islámských fundamentalistů Bohumil  Kartous
27. 8. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 22. srpna 2004   
26. 8. 2004 Druhá americká zpráva o týrání iráckých vězňů v Abu Ghraib zveřejněna   
26. 8. 2004 Ve službách britského ministerského předsedy... Bohumil  Kartous
26. 8. 2004 Západní média budou protestovat proti policejnímu zadržení novinářů v Nadžafu   
26. 8. 2004 Šiitská mírová mise dospěla do Nadžafu   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   
12. 8. 2004 Iráčtí vzbouřenci nejsou bojovníky za svobodu   
3. 8. 2004 Slavný americký filmař Albert Maysels: "Nepotřebuju Hollywood!" Petr  Šafařík
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
24. 8. 2004 Přes osm tisíc vězňů v izraelských věznicích je vysíleno hladovkou   
12. 8. 2004 Palestinsko-izraelský konflikt je asi neřešitelný Pavel  Urban
11. 8. 2004 "Tady je Izrael, tak mluvte hebrejsky, anebo držte hubu!"   
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba
2. 8. 2004 Non Plus Ultras: další neúspěšný pokus, který se snaží být filmem Jan  Čulík
2. 8. 2004 Ohlédnutí za Letní filmovou školou 2004 Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2004 Co zmůže literatura? Antonín Jaroslav Liehm
27. 8. 2004 Systémy sebezničení Václav  Dušek
26. 8. 2004 Kryla jako velkého umělce jsem rozhodně zpochybnit nechtěl... Šmerala ano... Radko  Kubičko, Jiří Haussmann
26. 8. 2004 Britská média oslavují Milana Kunderu   
19. 8. 2004 Laciná masáž nápodoby Václav  Dušek
19. 8. 2004 Nový weblog o české a středoevropské literatuře v angličtině   
11. 8. 2004 O historické paměti a o generačních rozdílech Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
11. 8. 2004 Politikův umělec a umělcův politik Irena  Zítková

Školství RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2004 V Brně vzniká Univerzita obrany Jaroslav  Hlaváček
24. 8. 2004 Vládní sliby ve školství Ondřej  Hausenblas
5. 8. 2004 Povinná maturita z matematiky - první krok k oživení společnosti?   
4. 8. 2004 Proč povinnou maturitu z matematiky?   
2. 8. 2004 Jak britské univerzity začínají "prodávat" slabým studentům univerzitní tituly   
2. 8. 2004 Státní maturita z matematiky: Prostě jen špatný nápad Jakub  Malinovský
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík
20. 8. 2004 A tyhle si vemte s sebou a naložte s nimi, jak uznáte za vhodné   
20. 8. 2004 Obrodný proces v Semilech Ludvík  Vaculík
20. 8. 2004 Dva tisíce slov   
20. 8. 2004 Pražské jaro 1968 z pohledu dnešního třicátníka Boris  Cvek

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2004 Úkolem ženy je čekat a poslouchat, míní Vatikán   
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   

Zelení RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2004 Brezina (prý) strašidlem aneb Dokaž, co jsi nenapsal Karel  Dolejší
23. 8. 2004 Jak se stát modrým ptákem Ivan  Brezina
20. 8. 2004 Kdo si hraje, občas zazlobí aneb (nucený) výsek reality Ivanem Brezinou Karel  Dolejší
19. 8. 2004 ...a teď tu o červené Karkulce, prosím! Ivan  Brezina
9. 8. 2004 Růžové angažmá pro zelenou stranu Martin  Mach
6. 8. 2004 Teorie spiknutí v podání Ivana Breziny Karolína  Šůlová
6. 8. 2004 Hnutí DUHA s politiky netančí Vojtěch  Kotecký
4. 8. 2004 Duhoví lidé a pozadí Tmavozeleného puče Ivan  Brezina
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký