2. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 6. 2004

Kontroverzní irácký politik Ahmad Čalabí, bývalý oblíbenec Pentagonu, s nímž a s jehož Iráckým národním kongresem nyní Washington přerušil styky a přestal jej financovat, se stal ve středu terčem obvinění, že prozradil Íránu, že americká výzvědná služba rozluštila tajné kódy íránské rozvědky a čte její tajné výzvědné informace.

2. 6. 2004

Bulvarizace médií:

Já bych si asi fakt radši udělal cvičně jednu nástěnku k VŘSR než se takto "radovat"....

Když jsem otevřel své sobotní Lidové noviny (29.5.), cítil jsem se tak trochu podveden. Připadal jsem si, jako kdybych si na sobotní dopoledne naplánoval výlet do historického centra s nějakou útulnou kavárnou a po příchodu mě na místě uvítaly kolotoče s kompletní plnou výbavou pro absolutní znechucení dne. Kavárna navíc nepřipadala v úvahu, protože kolotoče vydávají nepříjemné ozvučí násobené prostřednictvím reproduktorů a návštěvníci odskočivší si z kolotočů na toaletu by mě mohli udusit cukrovou vatou. Ony ty kolotoče nebyly žádným memoriálem tučnějších let minulých, ale byly dostatečně velké k přehlédnutí.

2. 6. 2004

Americký ministr zahraničních věcí Colin Powell uvedl, že proud ropy ze Saúdské Arábie nebyl ohrožen. Trhy si tím však nejsou tak jisty. Víkendový útok v Saúdské Arábii od údajných stoupenců al Kajdy na zahraniční pracovníky způsobil, že cena ropy ve Spojených státech stoupla na nejvyšší míru za posledních 21 let. V Londýně se v úterý prodával benzín na některých místech za více než 50 Kč za litr.

Pro některé lidi ve Washingtonu mělo loňské svržení Saddáma Husajna snížít závislost Západu na ropě ze Saúdské Arábie. Uplynul rok a západní ekonomika se zdá být stále stejně zranitelná nestabilitou v Saúdské Arábii, konstatovaly v úterý večer televizní zprávy Channel Four News. Byly tedy vyhlídky na zásadní změnu globální ropné politiky jen fantazií?

2. 6. 2004

Novým iráckým prezidentem se stane Ghazi Yawer, sunnitský Arab, kandidát, kterého prosazovala Irácká vládní rada. Adnanu Pachachimu, sunnitskému politikovi, kterého údajně podporovala americká vláda, a zástupce OSN, byl prezidentský úřad nabídnut, ale odmítl ho s poukazem, že nemá v zemi podporu.

Minulý týden se Irácké vládní radě podařilo prosadit jendoho svého člena jako premiéra. V přetahování mezi Radou, hlavním americkým administrátorem Paulem Bremerem a zvláštním velvyslancem OSN pozoruhodně pokaždé v poslední době zvítězila Irácká rada.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

2. 6. 2004

Pod titulkem "The lying game" publikoval britský deník Independent (honosící se letos britskou cenou "Deník roku") v úterý na první straně abecední seznam lží, týkajících se války v Iráku:

2. 6. 2004

Současný prezident ČR je i nadále vděčné téma. Díky jeho hojné literární produkci a vlastním stránkám ZDE, lze jeho postoje poměrně snadno analyzovat a brát za slovo. Jakkoli je předsudečné myšlení metlou lidského pokolení, tak před vstupem do razantně hájené rezervace ducha V.Klause je nutno si uvědomit, že máme co činit s politikem.

2. 6. 2004

Normálně se takové důtky vydávají neukázněným teenagerům a hlučným sousedům, ale nyní dostali šéfové dvou největších větových gramofonových společností oficiální obsílku, která je varuje, aby upustili od "protispolečenského chování". Tento neobvyklý krom podnikl komunální úřad v londýnské čtvrti Camden: obeslal varovnými obsílkami osobně ředitele gramofonových společností Sony Music a BMG Music. Obvinil je, že jejich firmy po ulicích ilegálně vylepují plakáty na koncerty rockové hudby hudebníků a skupin, které zastupují. Komunální úřad tvrdí, že ho odstraňování těchto plakátů stojí každoročně čtvrt milionu liber. Pokud budou obě firmy nadále vylepovat po Londýně plakáty, dva vysocí představitelé z firmy Sony a jeden z firmy BMG by mohly být odsouzeny do vězení každý na pět let. Britské ministerstvo vnitra konstatovalo, že sleduje tento případ se zájmem.

Případ je z právního hlediska velmi zajímavý, neboť dosud se nikdy u soudu nepodařilo přimět jednotlivé ředitele nadnárodních společností, aby byli nuceni přijmout osobní odpovědnost například za zabití, která způsobil jejich podnik. Jde o nový právní vývoj? John Payne, zástupce komunálního úřadu z Camdenu, k tomu v úterý v Channel Four News řekl toto:

2. 6. 2004

Dobrý den pane Čulíku, chci se zeptat, zda jste tohle věděl, když jste se díval na Post Coitum? Pokud jste to věděl, proč jste to v recenzi nezmínil? Ale spíše jste to nevěděl..

. Pokud jste to ale nevěděl, tak je pak jasné, že jste byl oklamán (a to možná ani nejste cílová skupina;), byl jste zmanipulován celou tou blamáží dobrého jména autora, který se v Post Coitu vahou svého tvůrčího života zastal skryté reklamy ve všech filmech světa... Já bych řekl, že s takovou ten film "kunderovský" být nemůže..., píše Tomáš Baránek v reakci na tento článek a pokračuje:

2. 6. 2004

Myslel jsem si, že když se věc srozumitelně popíše a na místě předvede, stačí to k tomu, aby se něco stalo. Ale jak se to něco má stát? Čeští politici si užívají svůj sladký život a vládu předali úředníkům. A úředníci si užívají svou sladkou moc. A občan je od toho, aby politiky volil, úředníky poslouchal a všechno to blaho odpracoval. A Češi jako ovečky své vlky poctivě volí, a pak z toho u piva bekají. Bekají, ale svou volbu hájí. No a kdo pak má ten řetěz kolem Václava vlastně sundat?

2. 6. 2004

O rezoluci, kterou schválila RB OSN 20. května, přinesly následující den informaci všechny deníky. Komentáře se nesly převážně v duchu titulku LN: "OSN odsoudila zabíjení Palestinců". (Pozoruhodné: po žádném z palestinských atentátů jsme se nikde nedočetli, že by OSN odsoudila zabíjení Židů...) Nechyběly pochopitelně citáty spokojených arabských zástupců. Stejně pochopitelně nikde ani větička o stanovisku izraelském, ačkoli nestranný tisk má přímo povinnost dát slovo oběma stranám. Prohlášení, které přednesl před Radou bezpečnosti OSN stálý izraelský zástupce v OSN, Dan Gillerman, 19. května 2004, najdete v originále ZDE, píše Pavel Mareš:

2. 6. 2004

Vždycky mám mrazení v zádech, když čtu názory takových pánů a dam Vašků, píše Táňa Galová ze Švýcarska v reakci na tento příspěvek. Bohužel, takových Vašků je hodně. A jde z toho strach. Tak nějak si představuji, že se rozšířil mezi normálními lidmi hitlerovský fašismus v Německu, mezi normálními psychicky zdravými jedinci, kteří nepochopili, a byli obětí vymývání mozku těch u moci.

1. 6. 2004

BL: odnož nevázaného odporu a chuligánství

Na téma nacionalismus a vlastenectví

polemika s článkem Štěpána Kotrby Mýtus a realita sjednocující se levice na stránkách Haló novin

Vstoupit do Evropy a měnit ji k obrazu svému, znamená pro české komunisty překonat panslavistické a nacionalistické teze, zakořeněné v národním osvobození devatenáctého století...

Kdyby s touto hraběcí radou nevystoupil na stránkách Haló novin v minulých dnech Štěpán Kotrba, člen nebo dokonce vydavatel internetových Britských listů, majících s Británií málo co společného a odvozujících svůj název spíše - jde o můj názor - od britských rowdies, jakési odnoži nevázaného odporu a chuligánství, jemuž není nic drahé, a schopných kdykoli zasadit ránu pod pás, asi bych mlčel. Nejde totiž o nic nového, něco podobného se občas objevuje i v česko-německých novinách Dnes, a dokonce z per jejich údajně nad jiné renomovaných autorů, kteří se přihlašují k novinářské obci, anebo se hrdě nazývají politology.

1. 6. 2004

Když jsem tuto polemiku - původně s vzdělaným a noblesním právníkem a místopředsedou KSČM Vojtěchem Filipem - začal, bylo mi předem jasné, že Filip odpoví slušně, ale napadení "ještěři" na mě nenechají nit suchou. Cílem polemiky ovšem bylo odkrýt v publicistické rovině druhou stranu rudé mince - podstatu argumentů, myšlení a jazyka té části KSČM, která prý existuje pouze v marginálním množství a kterou bývalý předseda KSČM, režisér Svoboda označil kdysi výstižným nápisem v chodbě před redakcí Haló novin - "Jurský park". Prozatím se mne rozhodl poplivat v pocitu existenciálního ohrožení integrity izolovaných debat levých s ještě levějšími na stánkách Haló novin pouze jeden z "ještěrů" - proslulý Jaroslav Kojzar. Způsobem sobě vlastním - bez schopnosti porozumět napsanému a snad i přečtenému. O myšleném nemluvě.

2. 6. 2004

Nechci polemizovat se Štěpánem Kotrbou, který vede svůj čacký boj s dinosaury v KSČM. S většinou jeho textu souhlasím, rád bych lehce opravil jen jednu jeho větu. Štěpán Kotrba napsal:

1. 6. 2004

Ještě k cílům levice a VI. sjezdu KSČM

polemika s článkem Štěpána Kotrby Mýtus a realita sjednocující se levice na stránkách Haló novin

Považoval jsem za vhodné krátce reagovat na dva komentáře A. Mitrofanova, které vyšly po sjezdu v Právu. Když jsem nedostal šanci ve stejném deníku, učinil jsem to prostřednictvím Haló novin. Moje upřesnění a pohled delegáta sjezdu ovšem vyvolaly další polemiku, která v Haló novinách vyšla dokonce na pokračování. Štěpán Kotrba, který ještě náleží k těm lepším českým novinářům, hájí ve svém Mýtu a realitě sjednocující se levice pohled A. Mitrofanova na naše sjezdové jednání.

2. 6. 2004

Koncentrace francouzských médií

V pátek se stal předseda Medefu (Mouvement des Entreprises de France, organizace zaměstnavatelů), baron Ernest Antoine Seillière, druhým největším francouzským vydavatelem: Arnaud Lagardère mu prodal za 660 miliónů EUR 60% firmy Editis.

Francouzská média jsou dnes převážně v rukou velkých průmyslníků blízkých vládnoucím politickým kruhům. První francouzské nakladatelství Hachette Livre je pod kontrolou leteckého a vojenského koncernu Lagardère, společnost Socpresse (Figaro, L'Express, L'Expansion...) leteckého magnáta Dassaulta a první soukromý televizní kanál TF1 patří průmyslovému koncernu Bouygues.

29. 5. 2004

Během svého dvaatřicátého zasedání, které se konalo ve dnech od 3. do 21. května 2004, vyslechl Výbor OSN proti mučení ve dnech 4. a 5. května 2004 třetí periodickou zprávu, kterou předkládá vláda České republiky. Dne 13. května 2004 o tom vydal svou Zprávu. S uspokojením konstatoval, že v některých skutečnostech došlo v ČR k zlepšení situace, avšak vyjádřil zároveň znepokojení, že v mnoha oblastech zůstává situace v České republice neuspokojivá. Kritizoval mj. to, že si vězni své věznění musejí částečně hradit, a další závažné problémy v českých věznicích, opakující se násilí vůči Romům a neochotu Policie ČR ji vyšetřovat, zpřísnění českého azylového zákona a věznění žadatelů o azyl až po dobu 180 dnů, zadržování dětí ve vazebních střediscích pro cizince a nedostatečně vyšetřené násilí Policie ČR proti demonstrantům během zasedání MMF a Světové banky v září roku 2000.

Výbor proti mučení OSN vládám doporučuje, aby poskytly širokou publicitu jeho dokumentům, které se jich týkají.

Konkrétně vyjádřil Výbor OSN proti mučení znepokojení nad:

1. 6. 2004

Průměrný výskyt nemocných TBC v České republice byl v roce 2003 10,9 na 100 tisíc obyvatel, lékaři zjistili přesně 1118 nových případů. Oproti roku 2002 je to téměř o sedm procent méně nových pacientů. Radost s poklesu absolutních počtů ale kazí naopak osmiprocentní nárůst nejvíce nakažlivých mikroskopicky pozitivních plicních, to znamená kapénkově přenosných, forem onemocnění.

Vydýchaný vzduch společný všem cestujícím v městské hromadné dopravě, je tak zase o kousek náročnější trénink imunitního systému. Ne všichni ho zvládnou.

1. 6. 2004

Jiří Dienstbier

V sobotu večer jsem na Salonu kritického myšlení v Litoměřicích mj. dlouho mluvil s Jiřím Dienstbierem. Rozhovořil se, když jsem mu připomněl, že jsem ho poprvé jako patnáctiletý poslouchal na jaře roku 1968 na tehdejší stanici Československo každé úterý a čtvrtek večer v rozhlasovém pořadu Písničky s telefonem.

31. 5. 2004

A ještě něco navíc

Je nadbytečné na stránkách Britských listů připomínat, že některé informace a postřehy vznikají ze zcela prosté juxtapozice každodenní zkušenosti s dvěma odlišnými kulturními a společenskými prostředími. Podzim a jaro jsem strávil pobytem ve skotském Glasgow přerušovaným občasnými návraty do Prahy. Pokaždé a opakovaně jsem se na tyhle krátké návštěvy těšil, a pokaždé a opakovaně jsem byl konfrontován se stejnými iritujícími a deprimujícími jevy. Shodou okolností právě v době, kdy možná mnozí po otevření hranic EU zamíří do Velké Británie za prací a zkušenostmi, se chystám po tři čtvrtě roce stráveném ve Skotsku zpět domů do České republiky. Jevy, o nichž se zde chci zmínit, jsou pro mne tedy skličující o to více, že se jim nechci vyhýbat či od nich nechci utéct do zahraničí, a vnímám je jako nespornou součást svého vlastního života a identity (a používaje první osobu plurálu, z kritiky se snažím nevyčleňovat).

Zdá se, že jevy zmíněné v titulu tohoto příspěvku prolínají nejrůznějšími vrstvami a prostředími české společnosti. Projdu je v pořadí, ve kterém na ně narážíte, když cestujete ze zahraničí, v tomto případě z Británie, do Česka. Řeč bude tedy o následujících třech bodech: ČSA, služby, média.

1. 6. 2004

Susan Sonntagová:

Děsivé záběry z vězení Abu Ghraib nyní definují nešťastnou okupaci Iráku, píše americká spisovatelka Susan Sonntagová a pokračuje: Lidská paměť je dnes v první řadě vizuální. Fotografie mají nepřemožitelnou moc rozhodovat o tom, co si pamatujeme o událostech, a nyní se zdá pravděpodobné, že definující asociací lidé po celém světě s prohnilou válkou v Iráku budou fotografie mučení iráckých vězňů v hrůzou proslulém Saddámově vězení Abu Ghraib. Citujeme několik myšlenek z jejího dlouhého eseje k této šokující záležitosti.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

5. 5. 2004

V dubnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5361 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2004 Horáčkova střelnice, lodičkář Knížák a realita záhrobí Bohumil  Kartous
2. 6. 2004 Irák a lhaní   
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
1. 6. 2004 Prezident vidí Evropu očima osmdesátých let Lubomír  Zaorálek
1. 6. 2004 120. výročí od narození Edvarda Beneše Lubomír  Zaorálek
1. 6. 2004 Prezidentské velerady aneb kterak se Klaus lidských práv bál Bohumil  Kartous
1. 6. 2004 Nejvíce tuberkulózy je na Karlovarsku Radek  Mokrý
1. 6. 2004 Přehánění je charakteristikou bulváru Jan  Čulík
1. 6. 2004 O několika krásných skladbách, které nejdou zahrát Lucie  Jandová
1. 6. 2004 Mučení v Iráku: Co jsme to udělali?   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2004 Prezident vidí Evropu očima osmdesátých let Lubomír  Zaorálek
28. 5. 2004 Mnoho povyku pro nic kolem křesťanství a ústavy Evropské unie Martin  Mařák
26. 5. 2004 Strašiak európskej ústavy? Radovan  Geist
25. 5. 2004 Brusel: Hádka o křesťanství   
14. 5. 2004 Je budoucnost demokracie v referendech? Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Vladimír Špidla: "Nemyslím si, že náš politický vývoj směřuje k referendové demokracii" Štěpán  Kotrba
14. 5. 2004 Klobása je důkazem předchozího zahraničního vlivu, pane prezidente... Fabiano  Golgo
13. 5. 2004 V Evropě se rodí základy nové evropské politiky Josef  Brož
11. 5. 2004 Quo vadis Európska únia? Adrian Peter Pressburg
11. 5. 2004 Skandál kolem patentového zákona v Evropské unii?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2004 Irák a lhaní   
2. 6. 2004 Hádka ohledně iráckých jmenování   
2. 6. 2004 Ahmad Čalabi "prozradil Íránu, že USA rozluštily tajné kódy jeho výzvědných služeb"   
1. 6. 2004 Mučení v Iráku: Co jsme to udělali?   
31. 5. 2004 Americká armáda: nejen brutalita, ale i nekompetence   
31. 5. 2004 Mediální manipulace v reportážích o irácké válce   
28. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 23. a 24. května 2004   
27. 5. 2004 Jde v Iráku především o předání plné moci, i když "neplně"? Miloš  Dokulil
27. 5. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 22. května 2004   
27. 5. 2004 Jde o svobodu   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   
5. 5. 2004 Zákon nepsaný i napsaný Efraim  Israel
5. 5. 2004 Korán není Mein Kampf, ale... Martin  Mařák
5. 5. 2004 Používá Izrael skutečně teroristické metody? Jan  Maršák

Immanuel Wallerstein: Commentaries RSS 2.0      Historie >
20. 5. 2004 USA a Evropa -- od roku 1945 dodnes Immanuel  Wallerstein
3. 5. 2004 Stažení USA? Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2004 Marx, marxismus-leninismus a socialistické zkušenosti v moderním světovém sytému Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
8. 4. 2004 Španělsko, Evropa a pan Bush Immanuel  Wallerstein
17. 3. 2004 Haiti: převrat ke dvoustému výročí Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein
3. 2. 2004 Rostoucí síla Světového sociálního fóra Immanuel  Wallerstein

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života   
25. 5. 2004 Autorská čtení časopisu Weles   
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci   
5. 5. 2004 Rytíři na Maltě Jaroslav  Hutka
3. 5. 2004 Demokracie, ČR, literatura a Evropská unie?   
3. 5. 2004 Kunderova Nesnesitelná lehkost bytí "nezestárla"   
1. 5. 2004 Máj 1890 Jan  Neruda

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   
3. 5. 2004 České školství dostalo na frak... Radek  Sárközi

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
21. 5. 2004 Šéf kulturní komerční stanice Channel Four jmenován generálním ředitelem BBC   
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2004 Lidské žvanění a Boží Slovo Zdeněk  Bárta
30. 5. 2004 Pro strach uděláno Zdeněk  Bárta
18. 5. 2004 Odpuštěné, nebo pouze zadržené hříchy? Zdeněk  Bárta
9. 5. 2004 Nesrozumitelnost a paradoxy Bible: Zabili Židé Pána Ježíše? Zdeněk  Bárta
2. 5. 2004 Zpátky domů do Evropy Zdeněk  Bárta
24. 4. 2004 Stádo Zdeněk  Bárta
11. 4. 2004 Boží hod velikonoční - máme být svědky vzkříšení Zdeněk  Bárta
9. 4. 2004 Šálóm - křest Kláry Ester Zdeněk  Bárta
4. 4. 2004 Na počátku: logos není jen slovo Zdeněk  Bárta
26. 3. 2004 Zbořte chrám! Zdeněk  Bárta

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
2. 6. 2004 Baron Seillière bude vydávat i... Michaela Moora Jana  Roy
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   
6. 5. 2004 Disney zakázal nový film Michaela Moora   
6. 5. 2004 Michael Moore: Firma Disney zakázala distribuci mého nového filmu   
6. 5. 2004 Disney obviňuje Michaela Moora, že si záměrně dělá reklamu