9. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 2. 2004

Británie pomáhala před útokem na Irák Spojeným státům při tajné a potenciálně ilegální špionážní operaci proti členům Rady bezpečnosti OSN. Informaci přinesl nedělní týdeník Observer, ZDE.

Tajné memorandum, žádající , aby britské odposlouchávací středisko GCHQ pomohlo v této věci Američanům, je ZDE

9. 2. 2004

"Jsem válečný prezident. Rozhoduji tady v oválné pracovně o zahraničněpolitických záležitostech a myslím přitom na válku."

George Bush, který nerad vystupuje v televizi, protože mainstreamovým médiím nedůvěřuje, poskytl v neděli mimořádně televizní rozhovor pořadu Meet the Press televize NBC, protože je znepokojen sílící kritikou proti němu. S jeho výkonem je nyní v Americe spokojeno méně než padesát procent voličů.

7. 2. 2004

Blair má potíže

Britská vláda šokována, že veřejnost odmítla Huttonovu zprávu

sobota 15.00: Po válce v Iráku a po zprávě lorda Huttona přišel britský premiér Tony Blair o podporu většiny veřejnosti. Podle průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky publikoval v sobotu list Independent, chce 51 % britských voličů, aby Tony Blair rezignoval a 54 % Britů je přesvědčeno, že Blair lhal národu ohledně hrozby od Saddáma Husajna.

Podle průzkumu jsou také nyní konzervativci populárnější než labouristé. Konzervativce nyní podporuje 36 procent voličů, labourist 35 procent a liberální demokraty 24 procent. Avšak kdyby Blaira ve vedení Labouristické strany a vlády nahradil dosavadní ministr financí Gordon Brown, podpora pro labouristy by byla větší než pro konzervativce: labouristy by podporovalo 37 %, konzervativce 36% a liberální demokraty 22.

Sobotní odpolední diskusní pořad "Any questions" rozhlasu BBC se ptal, podobně jako předtím britský tisk: "Je Blair idiot nebo lhář?"

8. 2. 2004

Bývalý hlavní inspektor OSN Hans Blix konstatoval, že účelem tvrzení, že Saddám má možnost zaútočit zbraněmi hromadného ničení do 45 minut, včleněného do oficiální britské vládní zprávy o Iráku ze září 2002, skutečně bylo zdramatizovat výzvědné informace. Blix vyjádřil pochybnosti o tom, jak byly využívány výzvědné zdroje ohledně údajných iráckých zbraní hromadného ničení před tím, než byla vyhlášena válka. Vzhledem k tomu, že nebyly zveřejněny podrobnosti o tvrzení o Saddámově údajné možnosti zaútočit do 45 minut, došlo opravdu ke "zdramatizování" výzvědných informací, řekl Blix.

Hans Blix dále uvedl, že výzvědné služby selhaly, protože se příliš spoléhaly na informace od iráckých emigrantů. Podle Blixe selhali i čelní političtí představitelé. Tony Blair a George Bush záměrně nepodváděli, konstatoval Blix, ale zdramatizovali výzvědné informace asi tak, jak se snaží prodejci zboží zveličit význam toho, co prodávají.

Předsedkyně britské Horní sněmovny baronka Amosová na Blixovy výroky reagovala konstatováním, že jasně vyplývá z Huttonovy zprávy, že vláda důkazy nezdramatizovala. Amosová dodala, že veřejnost už má podle ní "plné zuby" otázky iráckých zbraní hromadného ničení a chce se už zabývat něčím jiným.

Avšak bývalý britský ministr zahraničních věcí Robin Cook také kritizoval výzvědné služby. Zdůraznil, že členové britského Spojeného výboru pro rozvědku, který je podřízen britskému premiérovi, by měli rezignovat za to, že Blaira neinformovali, že tvrzení o možném Saddámově chemickém či biologickém útoku do 45 minut se týká jen bitevních a nikoliv dalekonosných zbraní.

Podrobnosti v angličtině např.ZDE
7. 2. 2004

Požadovali Američané "cenu krve"?

Touto otázkou byla zahájena diskuse politiků a novinářů v pravidelném sobotním diskusním pořadu BBC Radio 4 "Any questions". Těmito výroky se o Blairovi předtím koncem týdne vyjadřoval bulvární tisk. Jde o to, že ve středu britský premiér přiznal, že nevěděl, že údajné irácké zbraně hromadného ničení neměly být dalekonosné střely, ale pouze zbraně pro bojiště - protože se na to prý nikoho nezeptal. Jeho přiznání vyvolalo obrovskou kontroverzi a výzvu od šéfa Konzervativní strany, aby Blair odstoupil. Jak na tuto otázku reagovali diskutující? Viz citace z výroků Tonyho Blaira:

Dne 8. září 2002 byl Tony Blair interviewován Michaelem Cockerellem - to bylo tehdy ještě v éře, kdy BBC směla dávat politikům ostré otázky, před Huttonem. (Smích). Cockerell řekl Blairovi: 'Existuje snad za přátelský vztah k USA cena krve?' A pan premiér odpověděl: 'Ano.' Řekl, že prostě jen nestačí podporovat Američany. Oni potřebují vědět, zda jsme ochotni Ameriku podpořit, až začne střílení. Podle mého názoru se rozhodl pan premiér Blair jít do války z tohoto důvodu. Ale to nemohl říct parlamentu, protože by nezískal v parlamentě většinu. Nemohl jim to říct kvůli OSN, protože se mu nepodařilo získat v OSN rezoluci. Nemohl jim říci, že chce Irák osvobodit, protože by parlament neschválil vojenskou akci, jejímž účelem by bylo osvobození Iráku. A tak řekl, že jde o zbraně hromadného ničení. Myslím si, že s rozhodnutím jít do války ty zbraně neměly vůbec nic společného. Byl to ale jediný argument, o němž Blair usoudil, že ho mohl použít, a myslel si, že to získá veřejnou podporu. A teď se ukázalo, že to není pravda. Já jsem před rokem navštívil Saddáma Husajna a jedna věc, kterou mi řekl a bylo to pravda, že nemá žádné zbraně.

Bennův TV rozhovor se Saddámem Husajnem BL BL

Je to zvláštní, já mu tehdy nevěřil ani slovo! (Smích) Ale tak to dopadlo. Nevěřil jsem Husajnovi, nevěřil jsem Bushovi, nevěřil jsem Blairovi, ale věřil jsem Blixovi a Kayovi - a ono se ukázalo, že žádné zbraně nejsou. Takže - neurážejte lidi, s tím se nikam nedostanete. Ale jádrem celé věci bylo to, že si pan premiér myslel, že se nemůže odvážit nesouhlasit s Bushem. A proto, z tohoto jediného důvodu poslal vojáky do války. Potíž je, že si pan Blair myslel, že jsme ho zvolili jako viceprezidenta Spojených států a my jsme to neudělali, my jsme ho zvolili jako premiéra Velké Británie." (bouřlivý potlesk).

Podrobnosti:

9. 2. 2004

V londýnské vládní čtvrti, ve Westminsteru, se nyní běžně hovoří o tom, že kontroverze ohledně Saddámových neexistujících zbraní hromadného ničení dříve nebo později přiměje Tonyho Blaira k rezignaci. Kéž by šlo jen o tak málo, argumentoval v neděli konzervativní týdeník Sunday Telegraph. Toto dlouhotrvající fiasco totiž pomalu, ale jistě ochromuje britskou angažovanost ve válce proti terorismu a odvrací pozornost od globálního konfliktu k frašce v britské vládě.

8. 2. 2004

Vrací se stará garda?

Po pádu dosavadního vedení BBC, generálního ředitele Grega Dyka a předsedy Rady BBC Gavyna Daviese, se v BBC - skrze nynějšího prozatímního generálního ředitele Marka Byforda prosazuje opatrnost a byrokratický přístup předchozího - nenáviděného - generálního ředitele Johna Birta, který nyní zasedá ve Sněmovně lordů a má velmi blízko k Blairově vládě.

"Nemusíme vysílat exkluzivní zpravodajství, nemusíme konkurovat tisku. A nechci, aby mi chodily na stůl stížnosti," - to je postoj nynějšího ředitele Byforda. Birt se jeho prostřednictvím BBC mstí - to je aspoň argument analýzy v nedělním vydání týdeníku Observer.

anglicky ZDE

9. 2. 2004

Vždycky mě pobaví výstižný humor karikaturisty Matta v britském konzervativním deníku Daily Telegraph. V minulých dnech napadl v jižní Anglii sníh, způsobilo to vážné zpoždění vlaků. Ve svém kresleném komentáři má Matt novinový plakát: "Vlaky mají zpoždění. Může za to BBC". ZDE

9. 2. 2004

Dvojí metr ředitele Janečka

Překvapilo a znechutilo mě rozhodnutí ředitele České televize Janečka, který se omluvil za reportáže pořadu Klekánice mocnému monopolu s hazardem - firmě SAZKA. Pokud by se takto ředitel Janeček chtěl chovat ve všech případech, musela by ČT buď zrušit své zpravodajství i aktuální publicistiku, nebo naopak znásobit prostor pro toto vysílání, aby Janeček měl dost prostoru pro omluvy stovkám subjektům, cítících se dotčených vysíláním ČT. Pozoruhodné v tomto kontextu je, že v jiných reportážích ČT velmi pravděpodobně lhala, aniž by to ředitele Janečka valně vzrušilo.

9. 2. 2004

Skotský deník VII.

Když přijdete do Prahy studovat z venkova, připadá vám jako ohromné, lesklé a výstavní velkoměsto. Když do ní přiletíte po třech měsících ve Skotsku, ukáže se být roztomilým, ušmudlaným městečkem významu spíš regionálního.
8. 2. 2004

Všechna česká média se pomalu osvobozují od stereotypního, černobílého způsobu uvažování. Po většinu devadesátých let nebylo možno určité názory v českých médiích prosadit; nebyly ani levicové ani pravicové, ale prostě "jiné". Konvenční vidění se instinktivně bouřilo proti "jinakosti" a zvídavosti. U řady novinářů vládla představa, že věci mají jedinou možnou, správnou interpretaci, a kdyby se do médií dostalo něco jiného, bylo by to "šílené". Taky se dost často báli.

Během posledních let však došlo - k přirozenému - vývoji, v jehož důsledku byly tyto "stoprocentní konvenční jistoty" u většiny novinářů myslím otřeseny. Proto, zdá se mi, jsou dnešní média o otevřenější než v devadesátých letech.

Zároveň se však neodvratně snižují náklady českých novin a - jak mi o tom nedávno svědčil jeden vysoký pracovník jedněch velmi čtených českých novin - mezi novináři se šíří strach. Klesá-li náklad, prvním impulsem novináře je jít směrem k bulváru. Tam zjevně směřuje Mladá fronta Dnes, jejíž zaměstnanci se prý dnes už mnohdy na pracovních poradách otevřeně srovnávají s Bleskem a navrhují, aby MFD konkurovala právě tomuto bulvárnímu listu - přestože stále Mladá fronta předstírá, že to jsou kvalitní noviny.

Filip Rožánek publikoval na serveru Česká média "Nedělní rozhovor" s Janem Čulíkem o důvěryhodnosti BBC, koncesionářských poplatcích a o kvalitě tuzemských médií", ZDE

6. 2. 2004
tiskové prohlášení George Novotneho

Dne 6.února 2004 bez autorské značky uveřejnily internetové Lidové noviny článek: Kauza Železný: Američané vypátrali galeristu. Tato zpráva je hrubé zkreslující a uvádí lživé informace. Protože považuji celý charakter této zprávy za úmyslně stylizovaný k navození hysterické štvanice na moji osobu, prohlašuji:

Americká policie nevypátrala, kde se skrývám - protože nemám důvod se skrývat. Žijí naprosto legálně a otevřeně jako americký občan v zemi, která respektuje lidská práva.

Exkluzivní rozhovor G. Novotneho pro BL - 20. 11. 2003 : "Nehledá mě Policie ČR, Interpol ani FBI" ZDE
9. 2. 2004

Pod tímto titulkem uveřejnilo Právo 5. 2. 2004 rozhovor Hany Kadečkové s náměstkyní ministra práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou. Chce se říci s klasikem, že přiznání ztěžuje zapírání. Přiznání sociální demokracie, že její politika po šesti letech končí asociálními důsledky pro ty nejchudší a nejpotřebnější, je tristní ukázkou selhání toho, co ústy svého programu slibovala sociální demokracie před volbami a kvůli čemu získala hlasy i možnost tento program realizovat. Otázkou je, zda změna v čele strany může danou situaci zlepšit. Středočeské okolí Stanislava Grosse se netajilo nikdy tím, že by v případě zvolení do čela strany Gross preferoval pragmatický styl, se kterým doposud vládl na vnitru. Čili - velkou koalici s ODS. Při 55% volbě Vladimíra Špidly na posledním sjezdu to nebyl Gross, ale středoeští sociální deokraté, kteří svým příznivcům doporučili volbuVladimíra Špidly, po jehož "krvi" volal předseda Dolejš. Jestli to je "to pravé", po čem dnes volají voliči ČSSD a i část členské základy, o tom se dá s úspěchem pochybovat.

Bývalý premiér Miloš Zeman na privátní návštěvě jedné z pražských organizací ČSSD v minulých dnech preferoval zachování stávajícího programu jako konstanty "třetí cesty" a očistnou kůru prostřednictvím mimořádného sjezdu, který by to spočítal úchylkářům, snažícím se rozmělnit politiku do "euroliberální" podoby New Labour - Neue Mitte.

9. 2. 2004

Hrozné sny a ekonomie

Nejsem sice expert na vládní finance, ale přesto spojím užitečné (tedy, že si v tomu sám pokusím udělat jasno) s ještě užitečnějším (že snad zajistím alespoň někomu klidnější spaní). Dovolím si tvrdit, že vláda prakticky není zadlužená v zahraničí a její domácí dluh budou splácet především ti, kdo na to budou mít. Existuje samozřejmě velké množství tuzemských subjektů, které mají úvěr ze zahraničí. Jedná se však převážně o soukromé subjekty, za jejichž dluh běžný občan ani vláda nenesou zodpovědnost.
8. 2. 2004

Čečenští rebelové popřeli, že by se podíleli na sobotním atentátu v moskevském metru, při němž zahynulo nejméně 45 osob. Ruské úřady okamžitě obvinily z atentátu čečenského prezidenta Aslana Maschadova. Maschadův mluvčí popřel, že by se čečenští rebelové na atentátu jakkoliv podíleli.

Stránky KavkazCenter poukazují na to, že "je pozoruhodné, že k explozi došlo jen několik týdnů před ruskými prezidentskými volbami a že jediná osoba, která může mít z atentátu prospěch, je prezident Putin". Stránky také upozorňují na zjištění francouzských novinářů, kteří odhalili, že ruská tajná služba FSB (bývalá KBG) se podílela v roce 1999 na bombových atentátech proti obytným panelákům v Rusku. Podle zjištění Francouzů, konstatují tyto stránky, zorganizovala tyto atentáty tehdy FSB a pak z nich obvinila čečenské povstalce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

9. 2. 2004

Internetový portál GRANO SALIS nominoval poslance KDU-ČSL Jiřího Karase na cenu Zlatá slza Grano Salis na měsíc únor 2004.

Nominaci na toto ocenění dostal za to, svým trestním oznámením na knihu Život Ježíše udělal medvědí službu křesťanským církvím a spíše je poškodil v očích ateistické veřejnosti a knize samotné pak svou aktivitou naopak udělal dobrou reklamu.

Poslanec Karas podal trestní oznámení na vydavatele této publikace, která je parodií na život Ježíše, a volal po zákazu prodeje. Kniha prý byla napsána čistě kvůli byznysu. Ředitel Fragmentu, který publikaci vydal, Pavel Nýč připustil, že se kniha po rozruchu kolem trestního oznámení prodává daleko lépe.

Cenu Zlatá slza GRANO SALIS uděluje tento křesťanský portál za zajímavé kreace, citáty, prohlášení nebo tvrzení na českém nejlépe ekumenickém internetu, které svým kouzlem nechtěného prokazují autorovi či autorům medvědí službu.

9. 2. 2004
Co má společného Adolf Hitler s Ježíšem Kristem? V průběhu jednoho šťastného týdne se v naší milé zemi stalo, že za vydání knihy Adolfa Hitlera byl její vydavatel Zítko už definitivně odsouzen a satirická kniha o Ježíši Kristovi (dle knihy fetoval kadidlo) zase urazila pana poslance Jiřího Karase natolik, že podal na jejího vydavatele trestní oznámení. Je veliké štěstí, že Adolf Hitler nikdy nenapsal satirickou knihu o Ježíši Kristovi, protože to by pak pana poslance Karase musel snad rovnou trefit šlak a já bych neměl o čem psát článek.
9. 2. 2004
Minulý týden, po přečtení knihy esejí J.-F. Lyotarda o postmodernismu jsem konečně pochopil, co to ten postmodernismus vlastně je. Postmodernismus je dovršením Sókratovy myšlenky "Vím, že nic nevím."
9. 2. 2004

Nevyžádaná reklamní korespondence je poněkud eufemistický název pro spam. Někdy jde o podvodné jednání ze strany jeho šiřitelů. Nabízejí modré z nebe, nekonečný penis, prodloužený orgasmus nebo opačné pořadí super požitků. Občas přijde nabídka na obdobně "nekonečnou" tiskárnu.

9. 2. 2004
Tisková zpráva Antifašistické Akce Brno

Rozhodli jsme se reagovat na zprávu 'Antifašisté obvinili Českou televizi` v jihomoravské příloze MF Dnes z 5.2. tohoto roku. V tomto článku bylo naše prohlášení týkající se pořadu Pomeranč označeno, s pomocí komentáře politologa Miroslava Mareše, za přehnané. Proto považujeme za nutné svůj názor obhájit. Ze srovnání citace pana Mareše a našeho prohlášení je zjevné, že pan Mareš naše prohlášení nečetl a proto nelze jeho názor považovat za adekvátní.

9. 2. 2004

Rezoluce může vést irácký lid k truchlení po režimu strany Baas

Rebwar Ahmad
z internetu přeložil Ondřej Slačálek

Vládní rada, jmenovaná USA a sestávající se z mulláhů, kmenových vůdců a arabských a kurdských nacionalistů schválila svévolnou rezoluci rušící ženská práva a tím zintenzívnila útlak iráckých žen. Podle rezoluce má být zpátečnický irácký zákon o rodině, užívaný režimem strany Baas k útlaku žen, nahrazen ještě barbarštějším právem šáría. Z pohledu Irácké vládní rady je baasisticko-islamistický zákon o rodině příliš sekulární a poskytuje ženám příliš mnoho svobod, práv a privilegií. Aby čelila sekularismu a jakémukoli rozvíjení práv žen, má být uzákoněno barbarské a protiženské právo šáría, aby byla pouta, jimiž jsou ženy svázány, dále utažena.

9. 2. 2004
tiskové prohlášení MADRE - mezinárodní organizace na ochranu práv žen se sídlem v New Yorku

Mezinárodní organizace za práva žen MADRE podporuje mezinárodní kampaň za odvolání Rezoluce irácké Prozatímní vládní rady č. 137.

MADRE se postavila proti prosazování islámského práva v Iráku ze strany Prozatímní vládní rady (IGC). Rezoluce Prozatímní vládní rady č. 137, přijatá 29. prosince minulého roku, hrozí tím, že nahradí nejpokrokovější občanský zákoník na Středním Východě svévolnou interpretací náboženského práva šaría.

6. 2. 2004

Britský bulvární deník The Sun krákoral ve čtvrtek o svém "vítězství" při své rasistické kampani proti středoevropským Romům. Prý pod vlivem právě jeho článků ZDE rozhodne prý britský premiér Tony Blair, že zavede taková opatření proti středoevropským Romům, aby nemohli "zneužívat sociálního zabezpeční v Británii", poté, co středoevropské země v květnu vstoupí do EU. "The Sun přiměl vládu, aby učinil obrat o 180 stupňů ohledně parazitů z EU" hlásal triumfálně titulek tohoto listu.

Tony Blair se stal terčem obvinění, že podlehl tlaku pravicových bulvárních listů, když schválil opatření, v jehož rámci bude přistěhovalcům ze středovýchodní Evropy odepřena sociální podpora.

Britští ministři odhadují, že se do Británie ze středovýchodní Evropy přistěhuje cca 13 000 lidí ročně, nikoliv 1,6 milionu Romů, jak předpověděl list The Sun, ale znervóznila je protiimigrantská opatření v Německu, ve Francii a v Itálii.

9. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Osobní počítače by mohly brzy poučovat pracovníky na mítinku, že mluví příliš mnoho či naopak příliš málo, pijí příliš mnoho kávy nebo spali příliš málo - a nahlásit to ve stejnou chvíli nadřízenému - alespoň podle amerických výzkumných pracovišť Sandia National Laboratories v Albuquerque v Novém Mexiku, které vyvíjejí systém Mentor/Pal (Personal Assistance Link).

9. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Uvidíte-li její jiskřící modré oči, tenké oční řasy a rezervovaný úsměv, nenechte se okouzlit. Hertz je centrem pozornosti, kdekoli se vyskytne. Jestliže budete mít štěstí se s ní seznámit, pokuste se ignorovat spleť drátů trčící zpoza její tváře. Jestliže s ní budete mluvit, musíte mluvit pomalu a hlasitě. A nic, co jí říkáte, pro ni není urážlivé, i když se na vás dívá nepřítomně a opakovaně se ptá: ''Co jste to říkal?''

Hertz není doopravdy "ona", ale spíše "to". Je to v reálném čase animovaná hlava robota s lidskou tváří, vyvíjená po devět měsíců ''sochařem robotů'', Davidem Hansonem. Čeká podobný vývoj i televizní moderátorky?

9. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Budoucí televize může mít křišťálově čistý, naprosto stabilní obraz, dokonalý prostorový zvuk a může k vám být přesto dopravena - přes internet. K tomu ale dnes vede dlouhá cesta - strategické rozhodování o podobě broadbandových sítí a vysoce nákladných investicích do celého výrobního i distribučního cyklu - po celém světě. University of Washington, s pomocí Sony Electronics demonstrovala na podzim roku 1999 přenos HDTV signálu ze Stanford University přes výzkumnou síť Internet2. Bez jakýchkoliv proprietárních technologií se tehdy uskutečnil první přenos nekomprimovaného signálu UHDTV rychlostí 270 megabitů za sekundu.

9. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Stačí k tomu odznak, náramek či "kongresová karta" koelm krku a inteligentní elektronická zařízení vám budou říkat pane, sotva se k nim přiblížíte. Budou znát vaše preference a nestane se vám, že by vám samy pouštěly hudbu či televizní program, který nemáte rádi. Znalost pravděpodobných preferencí uživatele znamená na jednu stranu nastavení správné světlené intnzity v místnosti či jen spuštění oblíbeného televizního programu.

7. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Černobílé i barevné obrázky marťanské krajiny, přenášené z kamer na vzdálenost 170 miliónů kilometrů sondou Spirit Rover americké agentury NASA používají nové algoritmy pro bezztrátovou či minimálně ztrátovou kompresi obrazu. Jedná se o algoritmus LOCO-I (LOw COmplexity LOssless COmpression for Images), který vyvinula skupina Information Theory Research z HP Labs pod vedením Guillerma Sapira z University of Minnesota, Marcela Weinbergera a Gadiela Seroussiho. Tento algoritmus je součástí standardu JPEG-LS (lossless/near-lossless compression standard).

Spolu s ním použila NASA i technologii ICER, vyvinutou v Jet Propulsion Laboratory, která představuje ztrátový kompresní algoritmus. Výhodou obou nových technologií je vysoký stupeň komprese, přizpůsobený omezené kapacitě komunikačních možností. Algoritmy byly vyvíjeny od roku 1996.

8. 2. 2004

Virtuální bohoslužba na neděli Septuagesimae*

Čtení: Matouš 19,30 -- 20,1-16     Text: Matouš 6,22-23

Dnešní perikopa, Ježíšovo podobenství o dělnících na vinici vypráví o lidech, kteří byli najati na práci, a dostali po jejím vykonání vyplacenou normální mzdu jeden denár - přesně podle tehdy běžné výše a podle předběžné dohody se zaměstnavatelem. Všechno mohlo být v pořádku a dělníci mohli být rádi, že si vydělali. Oni však nebyli spokojeni a strašlivě se vztekali na zaměstnavatele jen proto, že ostatní dělníci, kteří nepracovali tak dlouho, dostali zaplaceno stejně jako oni - také jeden denár.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2004 Omluva ČT za reportáž o SAZCE ano, omluva za lži o Bhópálu ne? Jan  Berger
9. 2. 2004 Ježíš Kristus feťákem a co s tím má společného Adolf Hitler? Ladislav  Kahoun
9. 2. 2004 O Blairovu budoucnost nejde. Je to daleko závažnější   
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
8. 2. 2004 Británie prováděla špionáž proti spojencům v RB OSN   
8. 2. 2004 Hans Blix: Výzvědné informace o Iráku byly zdramatizovány   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Důstojná prezentace Umělecké besedy Jan  Paul

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2004 Napadl sníh, vlaky mají zpoždění: může za to BBC   
9. 2. 2004 O Blairovu budoucnost nejde. Je to daleko závažnější   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
4. 2. 2004 Blairova vláda skutečně ignorovala naše námitky, že její zpráva je nepodložená   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Americká armáda připravuje stažení z Bagdádu Marino  Radačič
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   
5. 2. 2004 Rumsfeld: "Irácké ZHN budou ještě nalezeny"   
5. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Šéf CIA: Naši analytikové nikdy nelíčili Irák jako bezprostřední hrozbu   
4. 2. 2004 Blairova vláda skutečně ignorovala naše námitky, že její zpráva je nepodložená   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
4. 2. 2004 BBC: už první cenzura?   
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   

Skotský deník Štefana Švece RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2004 O cestopisech Štefan  Švec
6. 2. 2004 O vzdělání Štefan  Švec
5. 2. 2004 O pestrosti Štefan  Švec
4. 2. 2004 O kontextu a o muzeích Štefan  Švec
3. 2. 2004 O neúctě k mrtvým Štefan  Švec
2. 2. 2004 O kontextu a o kiltech Štefan  Švec
30. 1. 2004 O portrétech Štefan  Švec

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta

Školství RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
20. 1. 2004 Jak bít manželku   
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Parlamentní harašení Petr  Jánský
26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík