24. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 6. 2004

Čtvrteční sněmovní hlasování č. 169 a 170 o zvýšení koncesionářských poplatků vypadalo ráno jako selanka, v poledne jako drama a odpoledne se jevilo jako tragédie. Všem s výjimkou sociálních demokratů.

Veřejnoprávní média - média veřejné služby TÉMA BL

ČT potřebuje 6,5 miliard BL

Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost BL
Český rozhlas, dlouhá vlna a odpovědnost odpovědných BL
Omyly společné domácnosti a co je trvalé bydliště - alternativní návrh věcného záměru novely zákona o financování médií veřejné služby BL
24. 6. 2004
Tisková zpráva ČT

Vedení České televize je zklamáno dnešním rozhodnutím poslanců, kterým se nezvýší televizní poplatky. Česká televize samozřejmě udělá vše proto, aby i nadále svým vysíláním co nejlépe plnila všestrannou službu veřejnému zájmu zohledňující co nejširší a nejrozmanitější spektrum potřeb diváků. Už nyní má omezený objem finančních prostředků vliv zejména na domácí tvorbu a plnění všech atributů veřejné služby.

23. 6. 2004

Vězni, které zadržují Američané v Afghánistánu, jsou v rámci výslechů pravidelně mučeni a ponižováni, stejně jako se to dělo v Iráku, zjistilo vyšetřování deníku Guardian.

Pět afghánských vězňů zemřelo ve vazbě, tři z nich za podezřelých okolností. Ti, kdo přežili, svědčí o bití, svlékání donaha, navlékání kapucí na hlavu a o spánkové deprivaci. Potvrzuje to, že co se dělo ve vězení v Abu Ghraib v Iráku, bylou součástí běžné praxe od americké invaze do Afghánistánu.

23. 6. 2004

Film Michaela Moora Fahrenheit 9/11 je zcela na úrovni propagandy od Sergeje Ejzenštejna či Leni Riefenstahlové, nedosahuje však jejich filmařské originality, konstatoval v časopise Slate Christopher Hitchens, známý britský novinář, žijící v Americe. Charakterizovat tento film jako nepoctivý a demagogický by podle něho v podstatě znamenalo ho povýšit na úroveň úctyhodnosti. Film Fahrenheit 9/11 je nekalé cvičení v morální frivolnosti, hrubě maskované jako cvičení serióznosti. Je to také ukázka ubohého politického zbabělství, které se maskuje jako projev "disidentského" hrdinství:

24. 6. 2004

Američtí filmoví kritikové shledávají Moorův protibushovský film zábavný a přesvědčivý - diváci si ho nemají nechat ujít. "Nenazývejme ho však dokumentárním filmem..."

23. 6. 2004

středa 19.00: Spojené státy se přestaly snažit, aby získaly pro své vojáky imunitu před stíháním u mezinárodního trestního soudního dvora. USA stáhly svou žádost o obnovení své výjimky v této věci u Rady bezpečnosti OSN, protože pro se jim pro ni nepodařilo získat dostatečnou podporu. V posledních dvou letech se těšily USA mimořádnému statusu pro své vojáky, protože argumentovaly, že by se američtí vojáci mohli stávat terčem zlovolného trestního stíhání. Avšak generální tajemník OSN Kofi Annan doporučil, aby tento mimořádný status nebyl obnoven, částečně kvůli skandálu s mučením iráckých vězňů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 6. 2004

Aneb: lepší vrabec na střeše nežli holub v hrsti?

Jen si to představte, že máte mandát na čtyři roky; začnete dobrovolně s předstihem zkoušet (iniciativním návrhem na vyslovení důvěry stávající vládě), zda by vás někdo náhodou nechtěl vyhodit předčasně (třeba v poločase) ze sedla? Proč by tedy někdo měl zatoužit po hlasování o důvěře ve vlastní vládu? A na druhé straně: pokud teď prokazatelně dvěma českým vládním politickým stranám voličské akcie proklatě klesají, je to vhodná doba k souhlasu s názorem opozice, aby byly vyhlášeny (v důsledku možné nedůvěry ke stávající vládě) nové volby, když tu je důvodné podezření, že vládní strany své pozice z předchozích parlamentních voleb určitě neobhájí? Proč by měl takto zodpovědně někdo nabíhat na sebevražedný meč?

24. 6. 2004
Tisková zpráva spolku Šalamoun

V pátek 25. 6. 2004 v 21:10 bude Český rozhlas 6 vysílat na frekvencích 639 kHz | 954 kHz | 1332 kHz rozhovor s "Adélkou Vražednicí" -- 21letou ženou, odsouzenou k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání sedmi let za pobodání náhodného partnera. "Vražedkyně" a její oběť vyprávějí o události dva odlišné příběhy a soudy věří střídavě jednomu z nich. Odsouzená přežila sebevražedný pokus. Rozhovor byl natočen bezprostředně po jejím propuštění z psychiatrické léčebny do ambulantní psychiatrické péče.

Zahraniční zájemce upozorňujeme, že ČRO lze poslouchat na internetu ZDE

24. 6. 2004

Polský Nejvyšší soud tento týden potvrdil rozsudek, podle něhož bude muset jít do vězení novinář, který se odmítl omluvit za článek o místním politickém činiteli.

23. 6. 2004

Švýcarský odvolací soud rozhodl, že americká počítačová firma IBM zřejmě skutečně pomáhala Adolfu Hitlerovi ve vyvražďování údajných "nižších" ras rychleji a efektivněji, než by to bývalo jinak možné. Umožnil tak romským organizacím, aby žalovaly firmu IBM o odškodné ve výši 12 miliard dolarů.

23. 6. 2004

Interní analýza po Huttonovi:

Interní vyšetřování v BBC po skandálu týkajícím se reportéra Andrewa Gilligana, smrti vládního zbrojního poradce dr. Davida Kellyho a ostře kritické zprávy soudce Briana Huttona doporučilo, aby se BBC více věnovala vzdělávání novinářů a "základním hodnotám":

24. 6. 2004

Uvedla to v nové analýze mezinárodní organizace Amnesty International. Arabské státy začaly pomalu reagovat na požadavky, aby se zlepšila situace v oblasti lidských práv, ale "válka proti terorismu" vedla k obnovení starých praktik.

"Vlády v regionu ji používají jako záminky pro omezování svobody projevu a politického disentu. Vyvolávají tak strach mezi novináři, kritiky vlády a osobami, o nichž si úřady myslí, že mají extremistické náboženské názory."

24. 6. 2004

Vysokoškolské koleje jsou v očích všelikajakých prodejců a "nabízečů" pochopitelně ideálním místem pro jejich inzerci: mají tu pěkně pohromadě jednu významnou "cílovou skupinu". Bohužel se tato inzerce neomezuje pouze na nástěnky, reklamní tabule a stojánky. Zda se za jejich umístění kolejím platí a zda je případný výtěžek odpovědnými místy směřován zpět na koleje jako kompenzace za obtěžování studentů nevyžádanou reklamou, není známo, kolejní rady ani jednotliví studenti se o to nezajímají.

24. 6. 2004

Jedním ze způsobů, jak dosáhnout volebních výsledků odrážejících skutečné mínění veřejnosti při současné vysoké volební účasti, by mohlo být právě zavedení interaktivního volebního systému. Nebylo by to nic, co by občané neznali. Poměrně velkou sledovanost zaznamenávaly právě televizní pořady zaměřené na jedno konkrétní téma, ve kterých moderátor dal prostor jednomu či více politikům. Do těchto pořadů se diváci mohli zapojit prostřednictvím SMSky, kterou hlasovali pro odpověď ANO nebo NE na předem danou otázku. V podstatě se jednalo o malé televizní referendum.

24. 6. 2004

Kanadští voliči se mohou u jedněch voleb trpce zklamat, ale poučení si z toho nevezmou. U dalších voleb udělají tytéž chyby. Česky by se řeklo, že se dají opít rohlíkem. Bez výjimky jim učarovávají sliby, že vítězná strana sníží daně jen co vytvoří novou vládu. Kanadská federace daňových poplatníků nyní požaduje u soudu, aby rozhodl, že je porušování volebních slibů podvodem, který politici udělali s úmyslem obohatit se. Mělo by to platit zejména u slibů, které byly dány voličům písemně.

24. 6. 2004
tisková zpráva Amnesty International ČR

Mezinárodní den na podporu obětí mučení připomenou v pondělí aktivisté v Praze a Brně. Informace o případech mučení v diktátorských režimech i demokratických zemích, dopisy apelující za oběti mučení, happeningy i pouliční průvod: tak hodlají v pondělí 28. června připomenout aktivisté české pobočky Amnesty International (AI) Mezinárodní den na podporu obětí mučení, připadající na 26. červen. Veřejnosti v Praze a Brně nabídnou nejen podrobné údaje o situaci ve světě, ale také možnost pomoci konkrétním lidem, byť by to mělo být pouhým podpisem.

23. 6. 2004

Bývalá organizační tajemnice sociální demokracie a poslankyně se zúčastnila vrcholné stranické schůze Železného Nezávislých

Jana Volfová, bývalá poslankyně ČSSD, se v úterý zúčastnila v Domě odborových svazů republikového shromáždění volební strany Nezávislých, za niž kandidovali a uspěli do Evropského parlamentu bývalý ředitel televize NOVA Vladimír Železný a bývalá moderátorka této televize Jana Bobošíková. "Nechci jít dál s těmi zbabělci," vyjádřila svou skepsi na adresu sociálních demokratů Volfová. "V sobotu se nejspíše vzdám členství v ČSSD i v SDŽ," dodala pro Britské listy. Její odchod může vyvolat i rozkol v ženské organizaci sociální demokracie SDŽ, kde za ní stojí řada členek.

24. 6. 2004

Základní otázkou je, zda má člověk právo bránit svou osobní svobodu. Charta lidských práv a svobod odpovídá kladně. Další otázka zní: Jaká obrana je přiměřená? Právníci odpovídají taková, jaká je úměrná útoku a hrozícímu nebezpečí.

24. 6. 2004

ESEJ

Zdena Bratršovská, František Hrdlička

O tom, co je normální a co ne, se v demokratickém systému příliš nediskutuje. Rozhodováním o těchto záležitostech pověřuje stát především soudce a psychiatry, kteří spolu více či méně úspěšně spolupracují. Podle soudce je normální takové jednání, které nepřestupuje zákon. Psychiatři považují za normální to, co nemohou diagnostikovat jako duševní poruchu. Shledá-li znalec z oboru psychiatrie, že pachatel jednal pod vlivem duševní poruchy, soudce obžalovaného osvobodí, tj. nepošle ho do vězení, nýbrž do psychiatrického ústavu. Odtud může pachatel samozřejmě snáze uprchnout a spáchat další zločin, takže se celá procedura s posuzováním normality může opakovat tak dlouho, dokud znalec nezmění svůj původní posudek. To se ovšem stává zřídka, neboť by tím dával všanc svou odbornou prestiž.

Policista nezákonně perlustrující demonstranty - dialog s aktivisty OPH
23. 6. 2004

Samosoudkyně zhodnotila důkazy podle svého vnitřního přesvědčení

Britské listy se občas dotknou tématu těsně spojenému s problematikou občanských práv, jakým je i postup policie při kontrolách dokladů. Dotkl se ho Štěpán Kotrba článkem Policejní trávobraní: manévry ve squattu Milada kvůli dvěma pytlíkům marihuany, stejně jako Jan Paul článkem S policisty se nemluví, aneb stále zamindrákovaní ochránci zákona. Oba autoři se stali objektem policejní kontroly. Oba měli pocit, že něco není v pořádku. Ten se opíral o přinejmenším hrubou povědomost o změnách, které prodělala legislativa v této oblasti po roce 1989. Lze zde připomenout §13 zákona o policii, kde jsou přesně popsány situace, kdy policista může požadovat prokázání totožnosti.

Bill Clinton
23. 6. 2004

A dovolte mi říct toto: Jedním z důvodů, proč to prokurátoru Starrovi prošlo, je, že lidi, jako jste vy, dávají kritické otázky jen lidem, jako jsem já. Lidi, jako je on, vy necháváte dělat si, co chtějí. Chtějí zneužívat svého postavení? Oni trestně stíhali všechny ty obyčejné lidi v Arkansasu. Vás v médiích to vůbec nezajímalo. Nebyli slavní. Koho to zajímá, že jim zničili život? Koho to zajímá, že byly ponižovány jejich děti? Koho to zajímá, že Starr poslal agenty FBI do jejich škol a policisté je tahali ze školy a ponižovali je, aby přinutili jejich rodiče, aby o mně lhali? Nikdo z vás novinářů se tehdy o tohle vůbec nezajímal. Proč? Protože Kenneth Starr jim přece přinášel čtivý materiál.

A to je rozdíl mezi mnou a lidmi, kteří mě pronásledovali. Mně záleželo na tom, co se stane těm lidem a chtěl jsem být prezidentem, abych těm lidem pomohl. A o tom byl ten boj. Jen se podívejte, kolik času jste strávil těmito otázkami. Protože vám jde jen o tohle, protože si myslíte, že vám to pomáhá a pomáhá to vašemu interview. Mně jde o to, co se stane s lidmi, za něž jsem bojoval.

A proto lidi, jako jste vy, vždycky pomáháte extremní pravici. Protože rádi lidi zraňujete. Vy chcete se jen soustřeďovat na to, jak jsou lidé špatní, a o jejich osobních chybách. Podívejte se, vy jste se rozhodl věnovat určité množství času určitému tématu. Měl byste za to přijmout odpovědnost. Měl byste říct: Ano, mně tohle zajímá daleko víc než to, zda byli zachráněni lidé v Bosně anebo zda jsme přivedli z Kosova domů milion lidí, jestli nakonec získalo 27 milionů lidí nové pracovní příležitosti, anebo že jsem osvobodili od chudoby stokrát víc lidí, než kolik Reagan a Bush. Mně zajímá tohle.

Při příležitosti vydání životopisu Billa Clintona s ním v úterý večer vysílala televize BBC rozsáhlý rozhovor. Zde jsou citace k aféře s Monikou Lewinskou.

Kompletní rozhovor v angličtině lze zhlédnout ZDE
Soudce Stéphane Goux, předseda soudu v Arlonu, vynáší verdikt nad pedofilem Markem Dutrouxem
23. 6. 2004

ARLON - "Marku Dutrouxi," oznámil předseda belgického soudu Stéphane Goux po čtyřech měsících, "byl jste odsouzen k maximálnímu trestu. " A dodal: "Myslím, že se z toho dostanete lépe, než některé z vašich obětí, které již nejsou mezi živými". Soud se rozhodl odsoudit Marka Dutrouxe za únosy, držení a znásilnění Julie, Julie, Melissy, Any, Eefje, Sabiny a Laetitie. Pouze poslední dvě z dívek se zúčastnily soudu, který odsoudil pedofila Doutrouxe k tomuto trestu.

Generál John Abizaid
23. 6. 2004

Rozsah skandálu týkajícího se mučení vězňů v bagdádském vězení Abu Ghraib se dramaticky rozšířil, když vojenský soudce nařídil vysokým americkým velitelům, aby se podrobili výslechům od právníků, kteří čelí obviněním u vojenských soudů.

23. 6. 2004

Kouření v průměru zkracuje lidský život o deset let, podle nejdelší dosud provedené analýzy kuřáků, ale když kuřák přestane kouřit v jakémkoliv věku, přináší to velkou zdravotní regeneraci.

23. 6. 2004

V pondělí 21. června 2004 se Jan Lipšanský v Britských listech zabýval nedávným návrhem komunistických poslanců uzákonit spisovnou češtinu jako jazyk celoplošných médií. Na rozdíl od něj však nesdílím jeho "nadšení" z tohoto zákona, neboť se mi zdá naprosto zbytečný.

22. 6. 2004

Právní rozbor

Citovaná vyhláška č. 10/1997 Sb. o přijímání žáků ke studiu na středních školách (po novelizacích ve formátu DOC) v § 2, odst. 1 a § 4 naznačuje, že o přijetí na střední školu rozhoduje ředitel. Tak tomu skutečně je, příslušná ustanovení vyplývají ze zákona č. 564/1990 Sb. "o státní správě a samosprávě ve školství". Tento zákon vyjadřuje, že ředitel školy je zvláštním nositelem veřejnoprávní moci, jehož působnost je vymezena v § 3, přičemž pravomoc přijímat ke studiu na střední školy je konkrétně v odst. 2, písm. e). Povaha ředitelské funkce je ze zákona veřejnoprávní, v přenesené působnosti. Na škole, které jinak uplatňuje i samostatnou působnost např. radou školy, tak působí ve funkci velmi volně analogické úřadu starosty vůči zastupitelstvu obce. Zákon č. 29/1984 Sb. o soustavě škol uvozuje stejnou problematiku a navíc výslovně zmocňuje k vydání MŠMT vyhlášky (tedy č. 10/1997 Sb.). Bez zákonného zmocnění totiž vláda nemůže vůbec právní předpisy vydávat(čl. 78 Ústavy)!

Toto je právní rozbor k těmto článkům > > > > > >

22. 6. 2004

Ve čtvrtek 10. června 2004 hostila Lucerna zajímavý double act relativně nových skupin Bůhví (založena roku 1995, ale začala být známější teprve od roku 2002) na jedné straně a jejich daleko zkušenější hostitele Neřež na straně druhé. (Zakladatelské duo Vřešťál a Sázavský spolu hrají od roku 1979.) Obvyklá česká praxe, že hraje jedna skupina a pak "host", znamenala, že vystoupení skupiny Bůhví bylo přerušeno vystoupením skupiny Neřež.

Jednu věc je nutno říci hned na začátku této recenze: zvuk v Lucerně byl naprosto strašlivý a skoro všichni si toho všimli.

22. 6. 2004

O Ronaldu Reaganovi

Pan Pickwick stál na balkóně, píše Charles Dickens v nesmrtelné Kronice Pickwickova klubu, a dole hučel dav. "Slumkey navěky!" "Navěky," volal pan Pickwick. "Žádný Fizkin," hulákal dav. "Určitě ne!" křičel Pickwick. "Kdo je to Slumkey," šeptal pan Tupman. "Nemám tušení," odpověděl šeptem i pan Pickwick. "Dělejte to, co dav, to je v takové situaci nejlepší." "Ale co když jsou ty davy dva," zkomplikoval otázku hloubavý pan Snodgrass. "Pak křičte s tím větším," řekl bez váhání pan Pickwick.

Moudrost pana Pickwicka je neochvějná: chce-li mít člověk spokojený život, měl by se zařadit. Existuje konvence, a kdo ji nezastává, je "out", mimo, prostě cvok.

Vysílalo se v ČRo 6 v sobotu 19. června; vyjde v časopise Listy, jehož je Václav Žák šéfredaktorem, www.listy.cz

22. 6. 2004

Mučení iráckých vězňů americkými vojáky ve vězení Abu Ghraib - bití při každé příležitosti, ponižování, fotografování vězňů - to všechno zažil Palestinec Anan Labadeh loni v březnu jako vězeň v izraelském vojenském táboře, píše list Washington Post. Izraelci mají ale tyto techniky dokonale vypracované. Jejich techniky jak rozložit vězně jsou daleko pokročilejší. "To, co Izraelci dělají, je daleko efektivnější než bití. Tři dny bez jídla a bez spánku a jste ochoten jim říci cokoliv. Je vidět, že Američané byli jen amatéři."

(Shodou okolností jde o podobné techniky, jaké používala v padesátých letech při procesech se Slánským česká Stb, když potřebovala přimět obžalované, aby se přiznali k "zločinům", které nespáchali, a naučili se své výpovědi nazpaměť.) Americký list pokračuje:

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Počet návštěvníků BL leden - květen 2004, statistika Na vrcholu
5. 6. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V květnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 3370,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2004 Jak konformní jsou čeští vysokoškoláci... Jiří  Černý
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
24. 6. 2004 Jak se nacisté rozhodli vyvraždit Židy   
23. 6. 2004 Bill Clinton: Cílem politiky není jen získat moc a udržet si ji   
23. 6. 2004 Kuřáci umírají o deset let dřív   
23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
22. 6. 2004 Fotbal na EURO 2004: jsme opravdu rasisté?   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 bude v Americe mládeži nepřístupný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi   
7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha
3. 6. 2004 Nový Moorův film nalezl distributory v Americe   
2. 6. 2004 Baron Seillière bude vydávat i... Michaela Moora Jana  Roy
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   

Ronald Reagan RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák
18. 6. 2004 Churchill... opravdu pro pitomce? Boris  Cvek
16. 6. 2004 Byl Ronald Reagan skutečně hvězda? Michal  Brož
15. 6. 2004 Zdravý rozum Ronalda Reagana Boris  Cvek
11. 6. 2004 Z pátečního pohřbu Ronalda Reagana   
9. 6. 2004 Děsivé dědictví Reaganových let   
8. 6. 2004 Reagan: "Při krizi mě vzbuďte, i když budu na zasedání vlády"   
7. 6. 2004 Richard Perle: Reagan, muž kterého jsem znal   
5. 6. 2004 Ronald Reagan zemřel ve věku 93 let   

Immanuel Wallerstein: Commentaries RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Turecko v Evropě? Immanuel  Wallerstein
11. 6. 2004 Jeden skandál za druhým Immanuel  Wallerstein
20. 5. 2004 USA a Evropa -- od roku 1945 dodnes Immanuel  Wallerstein
3. 5. 2004 Stažení USA? Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2004 Marx, marxismus-leninismus a socialistické zkušenosti v moderním světovém sytému Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
8. 4. 2004 Španělsko, Evropa a pan Bush Immanuel  Wallerstein
17. 3. 2004 Haiti: převrat ke dvoustému výročí Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Při procesech o týrání iráckých vězňů se musejí zodpovídat i armádní šéfové   
23. 6. 2004 Afghánští vězni jsou také terčem mučení a ponižování amerických vojáků   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
22. 6. 2004 O Iráku, Spojených státech a integritě Václava Havla Roman  Weber-Pachola
22. 6. 2004 USA nabízejí kompromis ohledně Saddáma Husajna   
21. 6. 2004 Bush: Peniaze na novú jadrovú zbraň Jakub  Topol
21. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 14. - 16. června 2004   
21. 6. 2004 Britští vojáci obviněni ze "zohavování mrtvol a mučení Iráčanů"   
20. 6. 2004 Červený kříž vydal Spojeným státům ultimátum ohledně Saddáma Husajna   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Turecko v Evropě? Immanuel  Wallerstein
21. 6. 2004 Európa má ústavu   
18. 6. 2004 EU: Nebyl vybrán nový šéf Evropské komise   
18. 6. 2004 Vedoucí představitelé EU se dohodli o ústavě evropské organizace   
15. 6. 2004 Euroskeptikové z Britské strany za nezávislost chtějí Evropský parlament zničit   
15. 6. 2004 Na protestní hlasování v eurovolbách chtějí reagovat politici vysvětlováním   
14. 6. 2004 Eurovolby: Drtivá porážka ČSSD   
14. 6. 2004 Euroskeptická Strana za nezávislost posílila na úkor konzervativců i labouristů   
14. 6. 2004 Protestní hlas českých voličů Jan  Čulík
14. 6. 2004 Jana Bobošíková a Vladimír Železný vás vítají v euro-mediokracii Štěpán  Kotrba

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil
21. 6. 2004 Umění psát Irena  Zítková
21. 6. 2004 Digitalizace: s ČeRTem nebo bez? Vlastimil  Ježek
21. 6. 2004 Opakování je matka moudrosti Štěpán  Kotrba
3. 6. 2004 Poskytuje Václav Moravec svým hostům předem otázky? Jan  Čulík
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života