6. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Satan přichází v úterý ! - Bonton
6. 6. 2006

666 - Odbytá recenze...

To se vezme polotovar - téma, známé z románu Rosemary má děťátko, okoření se to kamerou (vrazí se do toho americký horor, vychrtlé hvězdy Hollywoodu, jako například Mia Farrow, satanisté, Vyšehrad co si hraje na Jeruzalém, Karlův most a pražská filmová kavárenská kultůra, kterou Levin i Bulgakov fascinoval už za mého mládí), nechá se předžvýkat někomu z ČTK. Pofouká se, aby pár dní zchladlo, mezitím se nechá převzít "rozhořčeným křesťanem" do magazínu Christnet , tam se to chvíli přihřívá diskuzí, aby to změklo. Pak se to doplní o řízný titulek jak z Blesku: "Satan přichází už v úterý!". Úhledně zabalené a převázané krvavou mašličkou se to rozešle dalším novinářům. Určitě je pobaví, kterak křesťané na ďábelském internetu bojují proti stínům antikrista, přišedším z Hollywoodu přes ČTK. Odesílací adresa e-mailu je Bonton. Ďábelská intrika... Autorka? Kristina Maixnerová.

Ten satan, který má přijít v úterý, přichází právě dnes. Protože dnes je úterý. Jenom mě přišel hodinu před půlnocí... Asi mám protekci.

Satanův presskit ZDE

Satanův průvodní dopis ZDE
Sloupek
Martin David

Ty rozrůzněné tváře lidí,
proudivší po bulváru metropole...

Na něž nesmíš ulpívat pohledem!
natož na ně s úžasem zírat!
natož se za kýmkoli z nich otáčet!

Ačkoli kamsi chaoticky kráčejí,
každý zaneprázdněn sám sebou,
v okamžiku, bleskurychle by zjistili,
žes kdokoli, ach kdokoli snad jiný...

z časopisu Psí víno č. 36 (2006) vybral Štefan Švec

6. 6. 2006

Predstavte si, že zájdete zajtra do Tesca, aby ste si kúpili "balík demokracie". Ten si potom vezmete do domov do svojho mesta a odrazu sa všetko zlepší. Nebude už žiadnej korupcie, žiadnych volebných podvodov. Hneď ako svoj balíček otvoríte, sa vaše mesto zmení na model demokracie.

Ak ste však z nejakého problémového regiónu sveta a plánujete si tento balík vziať do svojho rodného mesta, ponúknu vám špeciálnu akciu: kúpte si jeden balík demokracie a k nemu dostanete balík slobody slova a budovania občianskej spoločnosti zadarmo. Lepšie to už ani nemôže byť. Je to skutočne to najlepšie, o čom môžete vôbec snívať. Aj keď vaša manželka zistí, že rodinné úspory zmizli a že ste predali jediný majetok, ktorý ste mali, ešte vždy jej môžete povedať: "Neboj, miláčik, naše úspory míňam na budovanie slobodnej spoločnosti v Papue Novej Guinei."

5. 6. 2006

BEZ KOMENTÁŘE

Veronika Zemanová, Česká televize

Česká televize se během uplynulého víkendu intenzivně věnovala volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Na programu ČT1 tomuto tématu věnovala prostřednictvím jedenácti zpravodajských nebo publicistických pořadů celkem 5,25 vysílacích hodin.

Od soboty 13:55 hodin do neděle 7:25 hodin vysílala zpravodajské relace Volby 2006, kde občany -- voliče průběžně informovala o výsledcích voleb a aktuálním dění na politické scéně. Celkem těchto 9 pořadů v průměru sledovalo 10,6 %, tedy 910 000 dospělých, při podílu 42,57 %. Dalšími pořady pak byly nedělní dvouhodinové Otázky Václava Moravce a na závěr dokument Cesta za voliči.

První volební odhady, které Česká televize získala ve spolupráci se společnostmi SC&C a SPSS ČR z unikátního volebního výzkumu (Exit Poll), zazněly z televizní obrazovky v sobotu ve 14:00, tedy ihned po uzavření volebních místností. Netrpělivé očekávání prvních informací přilákalo z televizním obrazovkám 8,2 % dospělých, tj. 699 000, při podíl 46,39 %. Z volebního studia byly voličům nabízeny aktuální informace volebních výsledků doplněné o analýzy politologů a sociologů, jedinečné sociodemografické výsledky, díky nimž se veřejnost dozvěděla, jak volili muži a jak ženy, lidé z venkova a měst, či lidé mladší a starší 45let. Diváci sledovali informace z volebního studia se zaujetím, jak svědčí podíl diváků na ČT1, který se během sobotních odpoledních hodin pohyboval v průměru kolem 42,64 %, při sledovanosti 8,4 %

6. 6. 2006

Proč jste v den voleb 3.6.2006 na teletextu ČT1, měli cca. od 17:00 do 21:00 hodiny nesprávné průběžné výsledky voleb a uvedli tak v omyl tisíců a možná milionů diváků? Špatně spočítané byly mandáty jednotlivých politických stran, které jste v této době vůbec nepřepočítávali a ani za 3 hodiny jste nebyli schopni tyto údaje aktualizovat. A to i přesto, že tam bylo napsáno: "Výsledky sněmovních voleb po sečtení XX,XX %" ... po sečtení těchto XX,XX procent byl výsledek mandátů úplně jiný a špatně spočtené mandáty tam byly po dobu nejméně 3hodin, píše rozhořčený divák České televize Zdeněk Michal instituci veřejné služby .

Britské listy kladou - veřejně - tutéž otázku. Přidávají ještě jednu : proč po uvedení procentuálních zisků došlo k ukončení "věhlasného" volebního studia ČT 1 bez toho, aby bylo oznámeno v té době to nejdůležitější, tedy rozložení mandátů? Britské listy doufají, že namísto sebechvalných tirád se Česká televize za flagrantní selhání svého zpravodajství i bez stížnosti, adresované Radě České televize, omluví a Jiří Janeček veřejnosti sdělí, jaká personální opatření v souvislosti s tím jako generální ředitel učinil.

6. 6. 2006

Paroubek je nepřítel státotvornosti. Nechce blahopřát vítězi -- jaké buranství! V politice je přece nutné spolknout osobní pocity a chovat se profesionálně. Toť krédo, které se nese všemi sdělovacími prostředky či médii, které jsou "in". Neboť jen tato média jsou posvátnou krávou této doby. Kdysi, v sedmdesátých letech, si skupina velmi odvážných žurnalistů, kteří pravděpodobně cítili povinnost zabránit velkému svinstvu, vysloužila úctu aférou Watergate a od té doby se každý novinář cítí být tvůrcem dějin.

6. 6. 2006

Pre občanov sú voľby príležitosťou rozhodnúť, či podporiť kontinuitu vývoja pomerov v krajine, alebo ich zmenu. Zároveň rozhodujú, či chcú vymeniť aj politikov.

Rozhľadení občania po doterajších skúsenostiach nebudú voliť politické strany podľa toho, čo o sebe samé hovoria programom a reklamnou kampaňou, ale zhodnotia spoločenskú klímu, ktorej pôdorys nám vytvorili hlavní aktéri verejného života. Spoločenská klíma tvorí pozadie nášho volebného správania sa, vypovedá aj o veciach, ktoré politici obchádzajú. Pod jej vplyvom sa občania rozhodujú, či sa na voľbách zúčastnia a komu dajú hlas.

Pozrime sa teda na parlamentné voľby z hľadiska spoločenskej klímy.

6. 6. 2006

Těmi přechodníky v nadpisu se odvolávám na příspěvek s názvem "Vole, volils dobře?". Už v něm jsem upozorňoval na možnost tzv. velké koalice i na rizika s tím spojená. Zároveň následným předvolebním textem z 2. 6. 2006 jsem vznesl dnes nadmíru pochopitelnou otázku, zda "bude po volbách co bilancovat?" Neboť i přísloveční vrabci na střechách nyní vědí, že politicky mnohé naznačuje patovou situaci...

6. 6. 2006

Dokonalá bouře ve sklenici vody. Také tak by bylo možné popsat víkendové volby do Poslanecké sněmovny. Vezmeme-li v úvahu, o jak relativně málo v těchto volbách šlo vzhledem k politické stabilitě a ekonomické prosperitě země, je možné vysvětlit intenzitu politického třeštění před volbami i těsně po jejich skončení pouze žalostně nevyzrálou politickou kulturou. Nezbývá než parafrázovat Masaryka: naše země je demokracií, ale zatím vesměs bez skutečných demokratů.

5. 6. 2006

Cesta z prokletí volebních patů je jednoduchá. Stačilo by zrušit 14 volebních krajů a zavést jedinou kandidátku každé strany pro celou republiku. Toto jednoduché popatření, je podle přiložených propočtů schopné v předcházejících trojích volbách vždy generovat reálnou vládní většinu. Další možnou změnou by bylo snížení volebního kvóra pro postup do skrutinia na dosažení 1 % hlasů, které byly odevzdány v minulých volbách. Takovéto plovoucí kvórum by bylo zřetelné a jasné a jednotlivé strany by přesně věděli, kolik musí získat hlasů, aby mohli počítat s tím, že se dostanou do hry o poslanecká křesla.

6. 6. 2006

Prohrála demokratické levice, která těmito volbami zmizela z politické mapy. Mezi ČSSD a KSČ již není rozdíl. Nejedná se jen o povolební projev Jiřího Paroubka, který zaskočil všechny, jak se dnes říká "napříč politickým spektrem". Jeho projev lze posuzovat izolovaně a vytvořit si východisko pro jeho bagatelizování, ale také jej lze spojit s dalšími událostmi, píše čtenář, který se redakci představil jako Stanislav Toula.

6. 6. 2006
reakce na článek Jiřího Pehe Volby bez vítěze a poraženého

Tak nám politolog zbořeného Hradu věští, že politická stabilita záleží jen a jedině na vzájemné domluvě ODS a ČSSD a ničem jiném. Na věky věkův. Amen. Ovšem kdyby domluva nastala, nejspíš bychom se divili, jak rychle by holubičí povaha českého lidu vzala za své. Už několik století jsme nebyli totiž svědky defenestrace. Kdyby si však oba lídři řekli čo bolo, to bolo a terazky povládneme spolu, ztratili by tvář a důvěru. Nejspíše by jejich vlastní lidé ukončili kopancem do jejich zadnic jejich politické kariéry.

Stejně, jako se to stalo Grossovi či Špidlovi.

5. 6. 2006
Jiří Neustupa

Strana zelených je tedy ve sněmovně. Celkem 220 000 nových hlasů je oproti volbám v roce 2002 nepochybným úspěchem. Zelené teď čeká úsilí o stabilizaci svého elektorátu, který by jim i ve střednědobém výhledu zajistil relativní jistotu parlamentního zastoupení. Zdálo by se, že česká politika se úspěchem Zelených jen dále posouvá směrem ke kontinentální demokratické Evropě (Německo, Rakousko, Francie a další), kde jsou tyto strany v posledních dvaceti letech stálou součástí politické scény. V těchto zemích mají Zelení i stabilní, ekologicky a sociálně orientované voličské jádro. Česká politika se svým vývojem, stranickým složením, zaměřením jednotlivých stran i jejich elektorátu právě německy mluvícím sousedům celkem podobá. Dalo by se tedy očekávat, že také Zelení se budou u nás profilovat podobným způsobem. V tomto případě se ovšem situace zdá být odlišná.

5. 6. 2006

Již na počátku volební kampaně bylo většině politických odborníků zřejmé, že volby rozhodne poměrně malá, maximálně tak dvacetiprocentní skupina. Ta sice je rozhodnuta jít k volbám, ale v té době ještě nevěděla, koho bude volit. Díky "výzkumu předvolebních preferencí", pak bylo v průběhu postupující předvolební kampaně stále zřejmější, že konečný volební výsledek bude velice těsný. Díky tomu hlavní aktéři ztráceli nervy, až nakonec i glanc.

5. 6. 2006
Pavel Vraný

Před volbami byli voliči již tradičně strašeni vzrůstajícím vlivem komunistů na vládu. Za sebe mohu říci, že ač je pro mne program KSČM nepřijatelný, nic o ořezávání mého práva na parlamentní zastoupení v něm není, narozdíl od programu "demokratické" ODS. Pokud bych tedy pčistoupil na hru na menší zlo, musel bych nutně volit proti ODS. Spíše bych ale zůstal doma.

Za svůj život jsem absolvoval čtvery parlamentní volby. Ty letošní jsou pro mne přelomové. Je to poprvé, co jsem i přes diskrimační volební systém získal své politické zastoupení v parlamentu.

6. 6. 2006
Reakce na článek Radka Sáröziho Voliči volili změnu. Bude to Paroubek respektovat?

Článek mne uchvátil hned prvními větami. Autor není schopen smířit se s situací po volbách, t.j. s výsledkem voleb, ani zvládnout svoji zcela zjevnou podjatost. Jak si vysvětlit jeho konstatování, že parlamentní volby skončily patem, ale následně tvrdí, že jsme asi prohráli všichni, ptá se čtenář Ondřej Palička...

6. 6. 2006

In a nail-bitingly close parliamentary race, with all eyes fixed on the usual suspects (and wildcard heir-apparent Greens), the fringe parties that tend to surface with every election cycle got less national media play this time around.

Published in Czech Business Weekly HERE

5. 6. 2006

A je to prý tristní výsledek, jak píšou ti prodejní novináři, pro něž svoboda tisku, za níž by položili život, je svobodou lhaní, podvádění a zatajování, zkrátka svobodou šizení. To se zřejmě cítí jako páni. Jako ten prodavač šmuků ze Žižkova, než dostal flastr.

Tentokrát však mají pravdu, výsledek voleb je tristní, ovšem jak pro koho.

6. 6. 2006

Zelení jsou pravice? To je v Evropě unikátní.

Stejně jako mnoho voličů jsem přivítal vstup Zelených do klubu parlamentním stran, a to nejen proto, že se česká politická scéna může osvobodit od rozhodujících hlasů neodstranitelných lidovců, ale hlavně proto, že by Zelení měli tvořit logickou protiváhu a pojistku proti naprosto ne-ekologické, krátkozraké a až opovržlivé politice ODS vůči přírodě.

6. 6. 2006

Stala jsem se svědkem něčeho, co bude v příštích dvou stech letech maturitní otázkou. Pochybuji totiž, že by si někdo z učitelů dějepisu či společenské výchovy nechal ujít takovou skvělou věc, jako je totální volební pat. Trochu to připomíná Járu Cimrmana a jeho první out v historii šachu, kdy se Capablanka v rozrušení dostal zcela mimo šachovnici.

Zdá se ovšem, že se všichni rozpoměli na nejlepší tradice české žurnalistiky a rétoriky.

6. 6. 2006

Z výsledku voleb zřejmě nebudeme z hlediska dalšího řízení školství příliš moudří. Pravděpodobně bude delší dobu trvat, než se začne o jeho směrování uvažovat. Bude jeho započatá reforma, spočívající především ve Školních vzdělávacích programech, tvořených školami na základě Rámcových vzdělávacích programů, pokračovat, nebo budou nové řídící školské orgány respektovat jejich převažující zápornou kritiku, jak jsem uvedl výsledek průzkumu SCIO v příspěvku "Školství, jeho reforma a volby"? A jak se k této probíhající reformě vyjadřují učitelé?

reholný kňaz Tadeusz Rydzyk, Rádio Maryja
6. 6. 2006

Rádio Maryja vzniklo začiatkom 90. rokov ako katolícka náboženská rozhlasová stanica, ktorej oficiálnym zriaďovateľom je rehoľný rád redemptoristov. Od roku 1994 vysiela na celom území Poľska. Veľmi rýchlo sa stala politickým fenoménom, pretože jej riaditeľ, rehoľný kňaz Tadeusz Rydzyk, aktívne zasahoval do politického diania. V roku 1995 podporovala v prezidentských voľbách kandidatúru Lecha Wałęsu proti postkomunistovi Aleksandrovi Kwaśniewskému, o päť rokov neskôr zas lídra Solidarity Mariana Krzaklewského. V parlamentných voľbách podporovala pravicové sily, napr. v roku 1997 sa na jej odporúčanie dostalo do Sejmu približne 30 poslancov, ktorí kandidovali za blok Volebnej akcie Solidarita (AWS). "Otec Rydzyk" bol považovaný za iniciátora a faktického lídra Ligy poľských rodín, ktorá zaznamenala nečakaný úspech vo voľbách do Sejmu v roku 2001 práve vďaka podpore tejto rozhlasovej stanice.

5. 6. 2006

Komunistická strana Čech a Moravy neuspěla ve volbách. Kdo si tento fakt není schopen připustit, například s odkazem na potřebu většího časového odstupu od aktu voleb, nejedná moudře, protože jedině kreativní uznání nepříjemného faktu necelých třinácti procent podpory nabízí opravdové moderní levicové straně skutečné elektorátní i existenční perspektivy.

5. 6. 2006

Volby dopadly.... dopadly. To je jediné, co se dá o vůli občanů říci mimo povinné poklony hlasu lidu jednou za čtyři roky. ODS utrpěla vítězství, se kterým si neví, co si počít. Je třeba více Kožených a více Teplíků. Kupování mandátů přišlo i do Čech a dostalo brutálně koruptivní rozměr. Český volič projevil úžasnou míru cynismu, když siláckými řečmi oplývající protagonisty politické scény obdařil - každého jinak. Topolánkovi nadělil vítězství. Paroubkovi nejlepší výsledek v historii ČSSD a Bursíkovi křeslo ve Sněmovně. Kateřinu Jacques odměnil křeslem útěchy a metropolitní feministky tak dostaly další parlamentní posilu. Všem dal volič najevo, že mohou dokázat, co dokáží. Jen komunistům volič přeskládal kandidáty jak Rubikovu kostku a řekl tak jejich ústřednímu výboru, že nemá "čuch na lidi".

5. 6. 2006

...systému navrhovaného Borisem Cvekem v článku Volby 2006: změňme volební systém! je, že současná situace by se mohla snadno opakovat i v něm. Jen by patrně vypadlo ještě více kandidátů malých stran než dosud (ba možná všichni, nepovažujeme-li na malou stranu i KSČM). Nicméně 100 hlasů pro ODS a 100 hlasů pro ČSSD by bylo ve většinovém systému stejně (ne)pravděpodobně, jako výsledky z minulého víkendu. Nemám zrovna pocit, že by se v takovém případě vláda sestavovala o mnoho lépe než nyní. Jeden efekt by to ale mělo - spousta lidí by pravděpodobně přestala k volbám chodit. Vybírat si reálně mezi Topolánkem a Paroubkem by jim totiž mohlo připomenout slavný Fordův výrok o svobodné volbě barvy auta... :-)

5. 6. 2006

Ostuda, kterou si utržila Česká televize v průběhu voleb, kdy nedostála spektakulárně svým povinnostem, vyplývajícím z požadavku zákona i Kodexu na objektivitu a faktickou správnost zpravodajství, ukázala na meze "vteřinové žurnalistiky" i směr, kudy se média budou ubírat.

Tady a teď je příkaz "online" zpravodajství, který si vyžaduje masivní finanční rezervy, investované do sto- a vícenásobků kapacity připojení a výkonu serverů pro případy zájmu o "breaking news". Které vyžaduje souhru desítek zpravodajů, editorů i komentátorů spolu s desítkami techniků, grafiků a dalších specialistů v zákulisí. Stovky lidí v pohotovosti. Jeden nikdy neví, co se může stát... Absurdní situace nastala v České televizi, která několik hodin vysílala "modré" exkluzivní průzkumy o 38% výsledku ODS, za které utratila stovky tisíc, ne-li milióny. Mezitím už ale Český statistický úřad generoval faktické výsledky dle sečtených okrsků, které se od "exkluzivních" průzkumů ČT lišily drasticky. Česká televize ale dál žila ve své virtuální realitě, i když se špičkovou počítačovou grafikou. Fakta ji nezajímala. Multimediální server iDnes byl oproti tomu perfektně připraven, jeho lidé byli všude, jeho servery nespadly a prokázal přes obrovský nápor, že digitální fotoaparády, mobilní telefony, PDA terminály a automatické vizuazlizující aplikace umí přinášet pravdivá data okamžitě. Přepočet křesel na mandáty neměl chybu a ten, který chtěl detailní výsledky v číslech a nespokojil se s "křesílky" a zaokrouhlenými hodnotami, měl je online na severu Českého statistického úřadu.

Nemělo smyslu konkurovat těmto silným hráčům. Svět "online" médií se v ten okamžik rozdělil na velké a ty ostatní. Hra investovaných peněz do hi-tech řešení v české politické žurnalistice má pro rok 2006 svého vítěze. Je jím server iDnes. Ten, komu stačí definitivní výsledky a bude spíše chtít slyšet komentáře, přečte si v pondělí ráno tištěné noviny a publicistické servery. Případně zajde večer do své oblíbené hospody. Ta není virtuální. Hlas lidu, hlas boží.

6. 6. 2006

úterý 6. června v 17 hodin v Galerii výtvarného umění v Ostravě - Dům umění, Jurečkova 9, Moravská Ostrava

Návrhy investorů na zastavění plochy po bývalé koksovně Karolina jsou zveřejněny. Zastupitelé budou brzy rozhodovat o podobě Karoliny, která je v bezprostřední blízkosti centra města. Máte proto jedinečnou šanci vyslechnout si názory zastupitelů i odborníků a klást vlastní otázky. Nejasné soutěžní podmínky, neznámá hodnotící kritéria a další úskalí investorské soutěže ovlivní tvář Ostravy. K diskusnímu stolu jsou pozváni zástupci: městské samosprávy, útvaru hlavního architekta, památkářů a České komory architektů.

podrobnosti ZDEZDE

5. 6. 2006
Ing. Dalibor Stráský, předseda rady jihočeské krajské organizace Strany zelených

Jako první z krajských organizací Strany zelených po volbách se jihočeští Zelení sešli 4. června 2006 v Třeboni na krajské konferenci, jejímž hlavním cílem bylo zaujmout stanovisko k povolebnímu směřování Strany zelených. Delegáti krajské konference odmítli automatické zařazování Strany zelených do pravé části politického spektra a konstatovali, že poslanecká sněmovna je složena ze 100 poslanců levicových stran, 94 poslanců pravicových stran a 6 poslanců Strany zelených. Dále doporučili vedení Strany zelených vést povolební jednání tak, aby s důrazem na programové priority strany poslanci Strany zelených umožnili vznik menšinové vlády a zabránili vzniku velké koalice, která by kromě změny volebního systému přinesla deformaci demokratických mechanismů a další rozvoj korupce.

policista č. 301954 - Ten, který nechtěl být na internetu
5. 6. 2006
◄ policista č. 301954 - Ten, který nechtěl být na internetu

Policista, jenž zasahoval proti fotoreportérovi Britských listů Michalu "Wolfu" Vlkovi, který fotografoval 1. máje incident policistů s Kateřinou Jacques, je stíhán pro zneužití pravomoci veřejného činitele a omezování osobní svobody. Řekl to státní zástupce Michal Zachystal. Inspekce ministra vnitra šetří i další policisty, kteří při brutálním zákroku byli a proti jednání jiného policisty, Tomáše Čermáka nezasáhli - z maření úkolů veřejného činitele z nedbalosti.

Policisté fotoreportéra Britských listů předvedli na služebnu a zdůvodnili to tím, že neuposlechl jejich pokyny. Tvrdili mu, že policisty nesmí bez dovolení fotografovat, což není pravda. Během jeho zadržení fotografie prohlédli a pak fotoreportéra propustili. Svým nadřízeným ale tvrdili, že jim Vlk nechtěl ukázat občanský průkaz, a proto ho zadrželi. Rozpor vyšel najevo na první tiskové konferenci po incidentu, kdy policisté postup vůči Vlkovi vysvětlovali a ten jim přímo na místě řekl, že lžou.

Přepis rozhovoru policisty s Michalem Vlkem : "Já nebudu někde na internetu, kurva" ZDE

Policejní násilí na Prvního máje TÉMA BL
5. 6. 2006
Na tomto místě najdete všechna témata v chronologickém pořadí od nejmladšího po nejstarší tak, jak jsme se jimi začali zabývat. Některá témata, která jsme založili před více než třemi lety, jsou dodnes aktuální - stejně jako události, ke kterým se váží. Kliknutím na tlačítko tématu dostanete seznam článků, ke kterým je téma přiřazeno. Jeden článek se může vázat i k více tématům.
22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
6. 6. 2006 Vole, či spíše volíce... co jsme komu nadrobili? Miloš  Dokulil
3. 6. 2006 Zneužívá ředitel IZIP databázi zdravotního systému k politickému lobbingu pro ODS ? Štěpán  Kotrba
1. 6. 2006 Předvolební mumraj jako příležitost k hlubší reflexi fungování českého reálného kapitalismu Petr  Kužvart
1. 6. 2006 Pravicová agitka Jan  Hošek
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková
31. 5. 2006 Vole, volils dobře? Miloš  Dokulil
31. 5. 2006 Paroubek, nebo Topolánek? Oskar  Krejčí
30. 5. 2006 ČTK: Ukázková manipulace mediální kočkou Filip  Rožánek
30. 5. 2006 Kasl napadl objektivitu průzkumů STEM Štěpán  Kotrba
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Petice "Zrušte komunisty" a co z toho nakonec bylo RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Zrušení komunistů nemusí přinést kýžený výsledek Vít  Horák
2. 5. 2006 První máj a všechno to zločinné a zavrženíhodné Ladislav  Žák
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
21. 4. 2006 František Lambert "Finančním ředitelem roku 2005"   
12. 4. 2006 Ani po více než měsíci Ministerstvo vnitra mladým komunistům neodpovědělo Milan  Krajča
10. 1. 2006 Potřeba mezinárodně zavrhnout zločiny totalitních komunistických režimů   
21. 12. 2005 Nahrávka na smeč komsomolcům Pavel  Pečínka
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Jsem antikomunista, a proto jsem proti zákonu "proti propagaci komunismu"   

Greenpeace RSS 2.0      Historie >
5. 5. 2006 Přehled čísel týkajících se vlivu radiace na člověka Vladimír  Wagner
28. 4. 2006 Greenpeace se vyhýbají veřejné diskusi Ivan  Brezina
27. 4. 2006 Protijaderný aktivismus podruhé Jan  Hošek
26. 4. 2006 Ochuzený uran v Iráku - nedůvěryhodný článek Miroslav  Šuta
26. 4. 2006 Státní úředníci si určují, s kým budou diskutovat v televizi, a ČT je poslouchá!   
24. 4. 2006 Černobylská lež Mezinárodní atomové agentury Jan  Beránek
24. 4. 2006 Proč Greenpeace lhal o Černobylu? Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
20. 4. 2006 Černobyl: Byla či nebyla to katastrofa?   
19. 4. 2006 Komise EU přiznala "nejistotu nad GM potravinami"   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   

Autorské právo RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2006 Autor knihy Da Vinci Code stanul před londýnským soudem   
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
27. 10. 2005 Microsoft se bude podílet na digitalizaci světových knihoven   
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba
13. 10. 2005 Komu patří informace na internetu? Milan  Stibral
21. 9. 2005 Copyrightová organizace OSN chce uvalit autorská práva na volný materiál na internetu   
22. 8. 2005 Komu patří internetové stránky Hospodářských novin Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 Deset let internetu jako masového jevu   
15. 7. 2005 Summit v Londýně: "Rozvíjet jednotnou evropskou digitální ekonomiku!" Štěpán  Kotrba

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné