6. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 6. 2006

Zelení po volbách

Jiří Neustupa

Strana zelených je tedy ve sněmovně. Celkem 220 000 nových hlasů je oproti volbám v roce 2002 nepochybným úspěchem. Zelené teď čeká úsilí o stabilizaci svého elektorátu, který by jim i ve střednědobém výhledu zajistil relativní jistotu parlamentního zastoupení. Zdálo by se, že česká politika se úspěchem Zelených jen dále posouvá směrem ke kontinentální demokratické Evropě (Německo, Rakousko, Francie a další), kde jsou tyto strany v posledních dvaceti letech stálou součástí politické scény. V těchto zemích mají Zelení i stabilní, ekologicky a sociálně orientované voličské jádro. Česká politika se svým vývojem, stranickým složením, zaměřením jednotlivých stran i jejich elektorátu právě německy mluvícím sousedům celkem podobá. Dalo by se tedy očekávat, že také Zelení se budou u nás profilovat podobným způsobem. V tomto případě se ovšem situace zdá být odlišná.

V Německu i Rakousku patří Zelení spíše k politické levici. V žádném případě je pak nelze považovat za politickou sílu, která by podporovala či otevírala cestu k moci neoliberálním a neokonzervativním stranám. Vzpomeňme jen na rychlý konec povolebních jednání mezi (neo-)konzervativní CDU-CSU, liberální FDP a Zelenými Joschky Fischera v Německu. Radikálně pravicové daňové reformy, které plánovaly konzervativní a liberální síly, byly pro německé Zelené dobrým důvodem, aby je vypoklonkovali z jednacího sálu.

Povolební chování naší Strany zelených se diametrálně liší. Vstřícnost Martina Bursíka k vládní koalici s neokonzervativci z ODS i s tradičněji konzervativní KDU-ČSL je v rámci evropského zeleného politického hnutí na vládní úrovni poměrně raritní. Bursík svoji stranu profiluje liberálně -- a v koalici s konzervativci se pravděpodobně bude stavět víceméně do role, kterou v minulosti hrála Unie svobody, ještě dříve ODA, a o kterou se pokoušeli také Evropští demokraté.

V západoevropských demokraciích je ovšem tato pozice většinou obsazena specificky liberálními stranami. I v Evropském parlamentu jsou liberálové od zelených odděleni. Česká Strana zelených se tedy, jak se zdá, pokouší o ojedinělý experiment - totiž obsadit na politické scéně zároveň liberální i "zelenou" pozici. Krátký politický život a smutné konce výše jmenovaných stran by jim měly být varováním, že snaha obsadit pravicovou liberální niku může být i pro ně velice riskantní.

Mějme ovšem na paměti, že i v Německu a Rakousku byla politická "ontogeneze" Zelených velice komplikovaná. Po vstupu do celostátní politiky se tam museli složitě vyrovnávat s levicovými radikály, kteří z nich chtěli mít vyhraněnou socialistickou stranu. V Německu to v podstatě byla až osobnost formátu Joschky Fischera, která stranu vnitřně stabilizovala. Je možné, že u nás se Zelení budou muset potýkat s opačnou výchylkou a vyrovnat se s radikálními liberály a pragmatiky, kteří by stranu mohli vyvést mimo evropské zelené politické hnutí na pravici politického spektra.

I když pomineme tuto stávající, poněkud aberantní pozici naší nejmladší parlamentní strany, zůstává tu pro Zelené po volbách jedno vážné riziko. Konzervativně-liberální strany nemají v rozdělené sněmovně většinu. ODS se přitom po vládní moci žene jako hladový žralok po kořisti. Nedá se vůbec vyloučit -- a česká média o tom zcela otevřeně spekulují - že se neokonzervativní pragmatici z ODS pokusí zkorumpovat některého z poslanců zvolených za levicové strany.

"Kořistkovy peníze" koneckonců zůstaly nevyužity a lákadlo v podobě doživotního finančního zajištění může být pro některé z nových poslanců skutečně obrovské. Od pánů Topolánka a Kalouska a jejich politických stran by nás podobné chování dnes bohužel asi příliš nepřekvapilo a nemůžeme ani příliš očekávat, že by to nějak ovlivnilo jejich voliče. Pro Zelené je ovšem situace úplně jiná.

Představme si, že Martin Bursík přijme ministerskou funkci ve vládě ODS, jejíž vznik umožní politická korupce jednoho nebo dvou levicových poslanců. Krátkodobě to bude úspěch a Bursík bude moci vystupovat jako vítěz. Ve střednědobém horizontu může ovšem takový krok pro znamenat Zelené katastrofu. Bylo by to totiž flagrantní popření morálního étosu čisté a věcně orientované politiky, z něhož zelené politické hnutí povstalo. Jediné, co by v takové situaci mohl učinit skutečně slušný politik, by byl odchod do opozice. Pokud to Martin Bursík neučiní, bude v pozici červovitého přívěsku neokonzervativců ve vládě založené na politické korupci bojovat s klesající podporou veřejnosti, s rostoucí nemohoucností vymanit se z Topolánkova objetí a pravděpodobně i s rebeliemi ve vlastní straně.

Stabilizace Strany zelených v české politice by tak mohla být na léta dopředu ohrožena.

Autor přednáší ekologickou biologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze

                 
Obsah vydání       6. 6. 2006
6. 6. 2006 Jak se dělá PR satanovi Štěpán  Kotrba
6. 6. 2006 Demokracia ako tovar? Karim  Chaibi
5. 6. 2006 ČT: "Česká televize se intenzivně věnovala volbám do Poslanecké sněmovny"
6. 6. 2006 Prosím Českou televizi o vysvětlení, proč nesprávně informovala o průběhu voleb
6. 6. 2006 Paroubek: skandální odhalení Jana  Maříková
6. 6. 2006 Spoločenská klíma a politické kyvadlo Ján  Stena
6. 6. 2006 Vole, či spíše volíce... co jsme komu nadrobili? Miloš  Dokulil
6. 6. 2006 Volby bez vítěze a poraženého Jiří  Pehe
5. 6. 2006 Jak reformovat volební systém? Josef  Baxa
6. 6. 2006 Tyto volby mají svého poraženého
6. 6. 2006 Chyba s Pehem Štěpán  Kotrba
6. 6. 2006 Ty rozrůzněné tváře lidí... Martin  David
5. 6. 2006 Zelení po volbách Jiří  Neustupa
5. 6. 2006 Lejna předvolební kampaně Stanislav A. Hošek
5. 6. 2006 Volby dopadly skvěle
6. 6. 2006 S křížkem po funuse oživovat mrtvé nelze
6. 6. 2006 Small may be beautiful; it's not funny Irena  Ryšánková
5. 6. 2006 Tak nám zvolili Topolánka, paní Müllerová Ctirad  Novák
6. 6. 2006 Bursík překvapuje hned na začátku Jan  Žižka
6. 6. 2006 Politická maturita Irena  Ryšánková
6. 6. 2006 Školství po Buzkové František  Augusta
6. 6. 2006 Nejasné zázemie Rádia Maryja Juraj  Marušiak
5. 6. 2006 Što dělať aneb po volbách s KSČM Pavel  Kopecký
5. 6. 2006 Svaly je možné ukazovat před volbami, po volbách je třeba jednat Štěpán  Kotrba
5. 6. 2006 Drobná vada na kráse... Jan  Rovenský
5. 6. 2006 Ostuda volebního zpravodajství: kapacita připojení a meze "vteřinové" žurnalistiky Štěpán  Kotrba
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny
5. 6. 2006 Jihočeští Zelení jsou ochotni podpořit menšinovou vládu
5. 6. 2006 Policista, který zadržel fotoreportéra Britských listů, je obviněn Štěpán  Kotrba
5. 6. 2006 Témata Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006