4. 1. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 1. 2005

Asijská katastrofa

Povede dobrá vůle většiny lidí na světě k nové éře vzájemné spolupráce mezi vládami a národy? Anebo se duch roku 2005 - podobně, jako se to stalo po hladomoru v Etiopii a globálním charitativním koncertu Live Aid v roce 1984 - během nadcházejících měsíců rozplyne a vlády se začnou chovat, jak se chovají obvykle - se vzájemnou podezřívavostí a budou i nadále zneužívat svůj rozpočet pro humanitární pomoc jako nástroj své zahraniční politiky?

Televize BBC rozesílá divákům, kteří o to projeví zájem, předem emailem informace o tom, co bude obsahem jejích aktuálních pořadů. Gavin Esler, moderátor prvního povánočního, mimořádně rozšířeného publicistického pořadu Newsnight, který se vysílá na BBC 2 ve 22.30, vznesl ve svém dnešním emailu divákům závažné otázky. Zde jsou další.

Sloupek

Chci složit Václavu Klausovi poklonu. Jako dokonalý produkt normalizačního prostředí sedmdesátých a osmdesátých let, které jako premiér po pádu komunistického režimu úspěšně rozvinul do postkomunismu, absolutně rozumí svému národu. Citlivě ví, co mu má říkat, aby byl populární, a aby přitom nemusel skoro vůbec slevovat z toho, o co mu jde. Dokáže šířit svou propagandu, aniž by to jako propaganda působilo.

Český národ dnes nedůvěřuje intelektuálům - buď už skoro žádné nemá, anebo - to spíš - ti lidé nejsou ve veřejném prostoru vůbec slyšeni. Veřejný prostor v České republice ovládlo demonstrativně deklarované plebejství. Kdo chce něco víc a nedá se to vyjádřit penězi, je podezřelý. A kdo není "celebrita", o tu stejně nemají média zájem.

Navzdory tomu, že Václav Havel kdysi míval před Václavem Klausem určitý komplex méněcennosti, především proto, že si cenil skutečnosti, že Klaus, na rozdíl od Havla, má ukončené univerzitní vzdělání v uznávaném (tedy nehumanitním) oboru a nemusel ho jako Havel dodělávat kdesi po večerech, je paradoxem, že právě Havel si během času vypěstoval pověst "intelektuála", navyklého dělat společnosti morální kázání. V souvislosti s otevřenou politickou agendou to byl po roce 1989 samozřejmě recept na sebelikvidaci. Lidi nemají rádi politika, který jim káže o morálce. A vůbec už ne "intelektuály" s agendou.

Václav Klaus jako intelektuál nevystupuje. A v prezidentské funkci dost potlačuje svou někdejší aroganci. Lidem se líbí, že se slušně obléká a "dokáže zemi reprezentovat". Jak jsem se před časem dověděl z havlovské prezidentské kanceláře, na Hrad docházely pohoršené stížnosti, kdykoliv se Václav Havel jako prezident objevil na veřejnosti ve svetru. Klause národ opravdu miluje, protože se umí oblékat. Občas sice udělá drobné faux pas, jako v onom výroku před Vánocemi, že pít vodu z plastových lahví je "levicové", ale národ je mu vcelku ochoten odpustit každou blbost. Národ má ke Klausovi blízko. Nakonec někdo jej "reprezentovat" musí, ne?

Nynější Klausův novoroční projev je nutno číst v antihavlovském i všeobecně českém kontextu. Vychází přesně z Klausovy ideologie: Havel vás, Češi, otravoval svými morálními přednáškami, mé novoroční projevy budou minimalistické. Vím, že ode mne nechcete žádné hluboké myšlenky. Chcete, abych vás nechal na pokoji, a proto ten projev budu koncipovat co nejjednodušším způsobem. Přitom si ovšem neodpustím, abych do něho podprahově nezabudoval svou politickou agendu: nacionalismus, stížnosti na to, že policie odposlouchávala mé známé, které vyšetřuje pro podezření z trestných činů, odpor vůči Evropské unii, kritiku sociálních demokratů a jásot nad tím, že politické preference ODS, sílí. Udělám to ale velmi nenápadně. Jak?

Projev bude banální. Nesmí posluchače na první pohled obtěžovat vůbec žádnými myšlenkami. 1. ledna, ve svátek kocoviny, nechtějí Češi slyšet o žádných problémech. Oni vědí, že dálnice do Ostravy stále nebyla, 15 let po pádu komunismu postavena, a že se například severní Čechy neefektivně potýkají s problémem dlouhodobé nezaměstnanosti. (Koho by napadlo řešit, že třeba do Karlových Varů vůbec nevede z Prahy železniční trať, jistě je to důsledek izolovanosti Sudet od českého vnitrozemí do třicátých let dvacátého století, ale proč tu železnici nikdo nepostavil od té doby?) Ale kdo by chtěl takové věci poslouchat na Nový rok. Raději přijmeme povrchnost o tom, že "se v loňském roce se v naší zemi vybudovalo mnoho věcí, postavily se nové silnice, nadjezdy a podjezdy, obytné domy a supermarkety, školy i hotely, což je jistě dobře, ale my neméně dobře víme, že to - samo o sobě - lidské štěstí nezvyšuje." Zní to pseudofilozoficky, už po vteřině zamyšlení nad touto větou si uvědomíme, že je to hrubé zjednodušení - věci jsou daleko složitější. A tak je to v tomto Klausově projevu se vším.

Avšak já bych českého prezidenta za tento projev nekritizoval. Je chytře a přesně napsaný pro svou cílovou skupinu.. Ta řeč není upřímným projevem Klausovy mysli. Je to to, o čem si Klaus myslí, že to národ chce slyšet. Je to nepokrytá podpora ležérnímu, relaxovanému plebejství. Klaus tímto plebejským projevem národu dává rozhřešení: nemusíte se o nic (intelektuálsky) snažit, (jak to po vás chtěl Havel). Jste v pohodě tak, jak jste. A vy, kdo byste chtěli "v našem kolektivu trochu vyšší úroveň" měřenou něčím jiným než individuálním zbohatlictvím či statutem povrchní televizní "celebrity", tak vy si moc nevyskakujte.

Viktor Juščenko a jeho žena Kateryna
4. 1. 2005

Toto je podrobná zpráva o třetím kole ukrajinských voleb, které se konaly 26. 12. 2004. Vypracovala ji soukromá britská organizace British Helsinki Human Rights Group, která bývá obviňována z pravicového zaměření. Tato organizace nemá nic společného s oficiálními organizacemi na podporu lidských práv, jako je OBSE, které jsou financovány vládami.

Energická obrana BHHRG ZDE

26. prosince 2004 monitorovala British Helsinki Human Rights Group opakované prezidentské volby na Ukrajině. BHHRG dohlížela na volby v městech a vesnicích v okresech Černovcy, Chmelnicy, Ternopol a Ivano-Frankovsk.

Docházelo k častému porušování volebních předpisů a k mediální zaujatosti ve prospěch Viktora Juščenka. V projuščenkových regionech na západě Ukrajiny byla zaznamenána nepravděpodobně vysoká volební účast - ve srovnání s kritérii OBSE, vytvořenými podle prvních dvou kol voleb na východní Ukrajině. To, že více než polovinu země de facto ovládli stoupenci Viktora Juščenka, znamenalo, že prakticky nebylo možné uskutečnit svobodné a spravedlivé volby, vzhledem k tomu, že tato politická moc infikovala hlasování i zaznamenávání výsledků.

4. 1. 2005
Britští občané dosud soukromě sebrali na pomoc postiženým zemím celkem 76 milionů liber; očekává se, že částka vybraná od občanů v Británii dosáhne 100 milionů liber.

úterý 15.00: Letiště v indonéském městě Banda Aceh, které je centrem distribuce humanitární pomoci v této oblasti, postižené vánoční katastrofou, bylo nyní otevřeno po 17 hodinách, kdy bylo mimo provoz v důsledku havárie. Jedno letadlo při přistávání totiž narazilo do krávy na rozjezdové ploše. 17 hodin trvalo záchranným týmům, než odstranily trosky z rozjezdové dráhy.

4. 1. 2005

Bagdádský guvernér Ali al-Haidri byl v úterý zastřelen při útoku na jeho vozidlo v ulicích města. Jde o usmrcení nejvýznamnějšího politika současného iráckého režimu od května roku 2004. Útočníci stříleli z mnoha stran na guvernérovo ozbrojené vozidlo. Při jiném incidentu zahynulo asi 10 lidí a asi 60 bylo zraněno výbuchem bomby na jednom policejním stanovišti v Bagdádu. V Iráku sílí násilí před volbami, které se mají konat 30. ledna 2005.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Při různých útocích rebelů bylo od 1. ledna v Iráku zabito na sto lidí, především příslušníků iráckých provládních bezpečnostních sil. Člen vedení iráckých tajných služeb v pondělí podle agentury AFP vyslovil názor, že ozbrojený odboj může počítat s asi 200.000 bojovníků a přívrženců, napsala dnes ČTK.

Podrobnosti v češtině ZDE

4. 1. 2005

Na určitých detailech je patrný způsob, jak odlišně může být vykonávána vysoká, dokonce nejvyšší státní funkce. A pokud ty kořeny, které z toho trčí, nejsou jen hluchými odnožemi, vypadá to jako veliký kulturní rozdíl.

Tři poslední američtí prezidenti , co na tom, že syn, otec a Clinton svatý, se sešli v Bílém domě, aby vyzvali Američany k pomoci oblastem postiženým nedávnou přírodní katastrofou. Vypadá to jako běžná věc, ale pokud se podíváme více pod nohy, tak třeba v ČR jsou prezidenti klidní a spokojení.

Dokáže si někdo představit, že by se na Pražském hradě sešly spontánně naše poslední žijící prezidentské exempláře a dohodly se na podobném prohlášení? To vypadá velmi nereálně, až bych řekl fantaskně.

4. 1. 2005

Uprostřed zábavného novoročního televizního vysílání se na obrazovce britské televize najednou objevil obraz z jiného světa. Dvě malé africké děti brečely a snažily se navzájem se utěšovat, protože jim zemřela maminka na AIDS.

V obchodě charitativní organizace Oxfam v městě, kde bydlí komentátor George Monbiot, stála minulý týden fronta lidí, kteří chtěli přispět na oběti tsunami. V sobotu večer se v hospodě naproti sebralo 1000 liber. Zdá se tedy, usuzuje v úterním Guardianu Monbiot, že "jsme navzdory všemu nepřišli o schopnost empatie". Ale proč musí chudí a bezbranní tohoto světa čekat na charitu obyčejných občanů? Vlády mají jiné priority.

Americká vláda nyní přislíbila obětem tsunami 350 milionů dolarů, britská vláda 50 milionů liber (96 milionů dolarů). ALE: Spojené státy dosud vydaly na válku v Iráku 148 miliard dolarů a Británie 11,5 miliardy dolarů. Válka v Iráku trvá už 656 dní.

Znamená to, že peníze, které USA přislíbily věnovat obětem tsunami, se rovnají částce, kterou Spojené státy vydají na válku v Iráku během jednoho a půl dne, upozorňuje autor.

Kompletní text v angličtině ZDE

4. 1. 2005
tisková zpráva

Benefiční koncert na pomoc Asii, kterou zasáhla přírodní katastrofa, se koná v neděli 9. ledna 2005 od 19 hodin ve Velkém sále pražské Lucerny. Vstupenky za 200 korun v síti Ticketpro nebo přímo v pokladně Lucerna za 220 korun. Kompletní výtěžek ze vstupného bude věnován v hotovosti přímo na místě velvyslanectví Indonésie. Záštitu nad akcí převzal primátor Hlavního města Prahy Pavel Bém.

Na koncertě vystoupí bez nároku na honorář: ANETA LANGEROVÁ, DIVOKEJ BILL, TŘI SESTRY, READY KIRKEN, ANNA K & BAND, LENKA DUSILOVÁ Benefiční koncert budou moderovat Jan Budař a Filip Rajmont. Akci pořádají Agentura HERA, Ex voto a Art Shock. Návštěvou koncertu i vy můžete přispět těm, kteří potřebují pomoc.

4. 1. 2005

Pod palbou kritiky, že český stát zdaňuje dobročinnou pomoc pro lidi postižené katastrofou v Asii, navrhl ministr zahraničí Cyril Svoboda, že by stát mohl věnovat DPH z esemesek na humanitární účely. Podle informací serveru Novinky.cz poslali lidé přes 700 000 esemesek, což je celkem asi 14 milionů korun, a DPH z toho představuje cca 4 miliony korun.

Podle Lidových novin se zisků z dárcovských esemesek vzdal také jeden mobilní operátor, Eurotel.

Podrobnosti ZDE

4. 1. 2005
Tisková zpráva Ligy lidských práv

Ve středu 5.ledna v 13.00 bude v budově Okresního soudu v Jičíně, v místnosti č.106/I.patro, pokračovat odročené hlavní líčení proti dvěma bývalým policistům - Marku Vrastilovi a Karlu Berouskovi, ve kterém Liga lidských práv zastupuje napadenou romskou rodinu.

4. 1. 2005

Spojené státy se připravují k tomu, že budou zadržovat osoby, podezřelé z terorismu bez soudu na dobu neurčitou. Tábor v zálivu Guantánamo na Kubě tam bude nahrazen trvalými vězeními, která budou postavena i jinde.

V nových vězeních budou zadržovány osoby, které Pentagon a CIA podezřívají ze styků s teroristickými organizacemi, avšak nechtějí je propustit a nemohou je postavit před soud, protože proti nim nemají důkazy.

4. 1. 2005
Podle nového britského Zákona o přístupu k informacím má nyní kdokoliv na světě, občan jakéhokoliv státu, právo požadovat informace od více než sta tisíc státních úřadů i od celé řady nevládních organizací v Británii, od soukromých firem potud, pokud pracují pro státní instituce. Žadatel má právo očekávat odpověď do 20 dnů, a to zadarmo, s výjimkou nákladů na kopírování dokumentů a poštovného.

Koho hostil britský premiér Tony Blair za peníze daňových poplatníků na zámku Chequers, na venkovském sídle britských ministerských předsedů v hrabství Buckinghamshire? Generálního ředitele supermarketů Tesco Sira Terryho Leahyho, předsedu fotbalového klubu Everton Billa Kenwrighta, který dal labouristické straně dar 200 000 liber, tedy asi 4 miliony korun, různé pop hvězdy a -- nejkontroverzněji -- francouzského milionáře Alaina-Dominiqua Perrina, jehož firma má podíl ve výši 3 miliard liber v obřím tabákovém koncernu British American Tobacco. Blairovy blízké styky s tabákovým magnátem v době, kdy se po celé Evropě omezuje kouření, jsou zdrojem kontroverze.

4. 1. 2005

Mezinárodní pomocné organizace požadují, aby je indická vláda vpustila na Andamanské a Nicobarské ostrovy, které byly vážně postiženy vánočním zemětřesením a tsunami v Indickém oceáně. Většina Andamanských ostrovů je z bezpečnostních důvodů uzavřena cizincům. Indie má na Car Nicobaru důležitou vojenskou základnu. Cizinci do oblasti nesmějí také proto, aby nenarušovali život domorodých kmenů kulturou přinesenou zvnějšku. Oficiálně bylo oznámeno, že na těchto ostrovech zemřelo 6000 osob, avšak dalších 10 000 lidí zůstává nezvěstných. Humanitární organizace si stěžují, že zákaz vstupu na ostrovy pro cizince brání přísunu humanitárních zásob do oblasti.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 1. 2005

Přes momentálně velmi silný kurs eura by jej každý druhý Němec vyměnil zpět za německou marku. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu Deutsche Bank, podle nějž by se ke staré měně vrátilo 54% obyvatel SRN. Tři čtvrtiny Němců při nákupech stále v duchu přepočítává cenu na marky.

Michael Marčák: Jen směle dál, pane Novák, tady je to stále bez administrativních poplatků.
4. 1. 2005

3. 1. 2005

Katastrofa v Asii:

pondělí 17.00: Prezident George Bush a dva jeho předchůdci, Bill Clinton a Bush senior apelovali v ponděli na Američany, jednotlivce i podniky, aby pomohli obětem asijského zemětřesení. Všichni tři muži s apelem společně vystoupili v Rooseveltově pracovně v Bílém domě. Americká vláda přislíbila obětem katastrofy 350 milionů dolarů a americká armáda už v oblasti dopravuje humanitární pomoc do odlehlých míst. Podle zpráv je v oblasti po tsunami z 26. 12. nezvěstných několik tisíc Američanů.

Podle mezinárodních organizací potřebuje 1,8 milionů lidí potraviny a 5 milionů lidí je bez přístřeší.

V indonéské provincii Banda Aceh se zlepšila distribuce humanitární pomoci. Vojenská letadla z Indonésie, z USA, z Austrálie a z Malajska dopravují pomoc do nepřístupných míst. Humanitární pracovníci jsou šokováni rozsahem katastrofy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 1. 2005

Malicherný a slovíčkářský je komentář novoročního projevu Václava Klause z pera Jiřího Jírovce. V titulku hovoří o nahotě. Pan Jírovec ale neodhalil nic jiného než nahotu své vlastní "antiklausovské" zapšklosti -- a to prosím říká člověk, který si s Václavem Klausem rozhodně "netyká."

4. 1. 2005

O Klausově novoročním projevu:

Na můj mírně ironizující rozbor presidentova projevu zareagovalo dosti negativně několik čtenářů. Většinou odpovídám na dopisy jednotlivě, ale v tomto případě dělám výjimku, protože jejich pisatelé se, přes osvětové úsilí BL, zjevně vracejí k týmž stereotypům.

4. 1. 2005
Sluší ocenit, jak je Klaus věrný svému státnickému heslu: "Lepší drzé čelo než poplužní dvůr!", když namísto,aby alespoň cudně pomlčel o odposleších trestně stíhaných osob, které, jak se ukázalo, mají k němu přímý telefonický přístup (když už nemá potřebu tuto ostudnou záležitost vysvětlit, či se za ni národu omluvit), ještě proti těmto odposlechům nestydatě remcá.

Jiří Jírovec dobře analyzuje Klausův novoroční projev, který je excelentní ukázkou plytkého populismu.

4. 1. 2005

Nářek nad něčím tak banálním, jako je projev prezidenta Klause na Nový rok, dokázal vydráždit ke štiplavým poznámkám několik zapšklých intelektuálů v několika českých listech, šéfredaktora a jednoho senátora-faráře v Britských listech a...jinak už nikoho.

Všem je ukraden i projev, i sám prezident. Všichni totiž vědí, že Klaus lobbuje za své promodralé soukmenovce, všichni vědí a dokáží rozšifrovat, že zamlžuje ono "ostré", "principiální vidění světa" svého předchůdce. Všichni vědí, že ambicí Václava Klause není změnit Václava Havla ani celý svět, ale jen obsazení v Bankovní radě ČNB. Svět kolem se pak změní sám od sebe a stačí to nazvat volnou hrou tržních sil. Trhem bez přívlastků. A připít si pak na Nový rok může vínem s přívlastkem. Tak proč se vzrušovat?

Copak musí mít všichni za prezidenta rozumbradu, který bude poučovat i tibetského dalajlámu?

Rok 2004 na Slovensku
4. 1. 2005

Neúspešné referendum, prekvapivé volby a pretrvávajúci kabaret na politickej scéne

Na starom kontinente boli tohtoročné oslavy Sviatku práce spojené s historicky najväčším rozšírením Európskej únie. Ešte pred pätnástimi rokmi by bola za kacírsku a protištátnu označená myšlienka, že sa čoskoro staneme súčasťou veľkého Európskeho spoločenstva demokratických štátov.

Deviaty mesiac je Slovensko súčasťou spoločenstva, ktorého princípy stoja na základoch humanizmu, sociálnej spravodlivosti, súdržnosti a solidarity. Politická scéna a otázky spojené s verejným záujmom sú v ňom pod prísnym drobnohľadom verejnosti a médií.

4. 1. 2005

Zdá se, že s vážností referenda, obecně považovaného za jednu z nejviditelnějších možností, jak se může občan podílet na rozhodování o věcích veřejných, si politikové v současnosti povážlivě zahrávají. Jak si jinak vysvětlit snahu vládní ČSSD vyhlásit referendum o takovém úzce specializovaném problému, jako je evropská ústava? Jde jasně o další populistické gesto, jakými se to v domácím "kotli" jenom hemží a jichž už musí mít občan opravdu dost.

4. 1. 2005
Většina občanů České republiky považuje za nejprestižnější lékařskou profesi. Na opačném konci pomyslného žebříčku podle nich stojí povolání poslance a uklízečky. Vyplývá to z listopadového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). CVVM oslovilo 1027 obyvatel ve věku od 15 let, kterým předložilo seznam 26 vybraných profesí... ...Z povolání reprezentujících státní moc a její aparát se na šesté místo zařadilo povolání soudce s 65 body a na osmou pozici funkce starosty, která získala o pět bodů méně. Průměrné hodnocení kolem 50 bodů si vysloužilo povolání ministra, které obsadilo třináctou příčku.
Zpráva ČTK v reakci na zprávu CVVM o prestiži povolání

Jedním z mediálních evergreenů byla, podobně jako v předcházejících letech, i v roce právě uplynulém, činnost zákonodárných sborů republiky, v závěru roku pak ještě ozvláštněná "hitem", kterým se staly poslanecké platy. Rozeznat smysl toho přívalu lží, nesmyslů, projevů až patologické nenávisti ke všemu, co má jakoukoliv souvislost s činností těchto, nepochybně řádně a ve svobodných volbách zvolených zákonodárců, je obtížné a snad i těžko pochopitelné.

4. 1. 2005

Při čekání na jeden pořad ČT 2 jsem v sobotu 25. prosince zahlédl část předchozího: "Vánoc s Dádou", vyrobených v brněnském studiu. Dagmar Patrasovou si matně pamatuji z doby, kdy jsem se jako dítko občas díval na Studio Kamarád atd., už tomu bude skoro dvacet let. Vzpomínka na její účinkování v dětských pořadech mne vždy naplňovala hlubokou lítostí nad dětmi, které přihlížejí "one woman šou" paní Patrasové ať před obrazovkami, či přímo v televizním studiu jako "Dádini kamarádi". Po Listopadu ji vídám na obálkách společenských a více méně bulvárních plátků a maně si vždy říkám, proč takovou osobu v ČT stále pouštějí k dětem.

4. 1. 2005
Polemika s článkem Jiřího Pehe "Škromachova hozená rukavice" v deníku Právo 30. 12. 2004.

Jiří Pehe, bývalý poradce prezidenta Havla, je hlavním konstruktérem tzv. občanské společnosti a její nepolitické politiky. Základním politickým programem byli jásající moralisté, žijící ze svých myšlenek a vydělávající peníze na louce prosluněné občanské společnosti. V podstatě se jedná o politickou parodii květinových dětí, které se také o nic nestaraly a pouze moralizovaly.

4. 1. 2005

Civilizace je neuróza, řekl kdysi veliký prorok moderní éry, a když se člověk dnes rozhlédne kolem sebe, nezbývá mu než přitakat. Literatura a literární věda jsou výkladními skříněmi této diagnózy. Kdysi, ještě tak někdy v Goethově době, býval básníkem ten, kdo věděl již tolik, že to, o čem by šlo napsat román, shrnul do jednoho verše. Dnes stačí být nesrozumitelný, vrazit tam pár pocitů, nonsensů, absurdity, zahustit depresí a jste básník. Znáte to.

Miloš Forman: Taking Off
3. 1. 2005

Opožděnou českou premiérou filmu Miloše Formana Taking Off bude zahájen ve středu 12. ledna od 20:00 hodin v kině Světozor v Praze letošní ročník Projektu 100, kdy se bude konat přehlídka deseti významných filmů světové kinematografie ve 110 českých kinech (v termínu od 13. ledna do 30. dubna 2005 ), píše Jiří Králík, autor a organizátor Projektu 100.

Podrobnosti ZDE

3. 1. 2005
Po zemětřesení v íránském městě Bám, k němuž došlo o Vánocích 2003, přislíbily vlády pomoc ve výši 1,1 miliardy dolarů. Nakonec se sešlo pouze 17,5 milionů dolarů.

OSN v neděli varovala, že velké přísliby bohatých zemí pomoci při odstraňování následků asijské katastrofy nemusejí být splněny, protože některé země používají pochybných metod, aby vypadaly velkomyslnější, než jsou ve skutečnosti.

3. 1. 2005

JČ: Televize BBC má vlastní zpravodajské týmy ve všech postižených zemích jihovýchodní Asie. Od všech z nich se každou půl hodinu vysílají aktuální reportáže, doplňované vždy v závěru přímým rozhovorem daného reportéra z místa. Drtivou většinu televizního zpravodajství v Británii i ve světě už celou řadu dní téměř úplně zaplňují informace z asijské katastrofy. V neděli v podvečer vysílal domácí britský televizní zpravodajský okruh BBC News 24 celé své zpravodajství přímo z jihovýchodní Asie, odkud ho uváděl, uprostřed rozbořeného domu kdesi v Thajsku, a jednotlivé reportáže z různých míst Indonésie, z Indie a ze Srí Lanky koordinoval moderátor John Sopel. Nechci překládat celý zpravodajský bulletin televize BBC z hlavních večerních zpráv v neděli večer, zde je jako ukázka aspoň slovní část reportáže Jeremy Bowena ze Srí Lanky.

2. 1. 2005

Srí Lanka není jen svět hotelových resortů podél pobřeží. Ve srovnání se všemi zeměmi zde bylo relativně málo obětí z řad zahraničních turistů, o to víc na tuto přírodní katastrofu doplatilo místní obyvatelstvo. Všem, kteří se diví, proč se lidé neschovali v domech, nesledovali zprávy či neutekli do bezpečí vnitrozemí, posílám pár fotek pořízených koncem listopadu 2004 v rybářské osadě na jihu národního parku Yala. Prosím uvědomte si, že tito lidé žili jiný život než my a měli jej moc rádi.

Zanon: Továrna bez šéfů žije
4. 1. 2005

"Boj v Zanonu pokračuje,
kontrola pracujících žije.
Továrna teď lidí je,
Zanon poražen nebude."

protestní píseň,
zpívaná na solidární demonstraci
s pracujícími se Zanonu

Továrnu v Zanonu její vlastníci uzavřeli, protože jim prý dost nevydělávala. Argentinští pracující ale ukázali svým zaměstnavatelům prostředníček a začali ji provozovat sami. Od té doby v jejich družstvu pracuje o 50% více lidí a výroba vzrostla trojnásobně.

Fungování této obsazené továrny je úspěšným příběhem v zemi, kde stejně tak jako ve zbytku Jižní Ameriky za dramatických okolností zkrachoval projekt neoliberalismu, prosazovaný USA. Naomi Klein natočila o zanonském příběhu nový film.

4. 1. 2005

Pan Valach nedávno označil zákon o doživotní imunitě poslanců jako drzost na pokračování. Je to jistě pravda. Byla by to dokonce celá pravda, nebýt pokračování jeho článku a dalších výlevů v Britských listech.

3. 1. 2005
Dozvědět se na Nový rok, že se vedle nadjezdů postavily i podjezdy, je samo o sobě skvělé. Proč ale Klaus posluchače uzemňuje konstatováním, že taková věc "lidské štěstí nezvyšuje"?

Rozhodl jsem se podpořit záměr BL psát o věcech, o nichž se jinak nemluví, a okomentoval jsem Klausův novoroční projev. Všiml jsem si totiž, že ostatní sdělovací prostředky neměly odvahu zmínit císařovu nahotu a považují jej za dobrý.

Václav Klaus předvolební
4. 1. 2005

Plné znění novoročního projevu prezidenta Václava Klause

Václav Klaus

Vážení a milí spoluobčané, rok 2004 sice skončil teprve před několika hodinami, ale už teď je minulostí. V průběhu včerejší noci jsme si ho jistě nechali proběhnout před očima. Za něco jsme se pochválili, ale za něco jsme na sebe pyšní nebyli. Z něčeho máme velikou radost, něčeho je nám naopak moc líto. Pro některé z nás to byl nejkrásnější rok života, pro jiné ten nejhorší.

Díky těmto velmi odlišným osobním prožitkům se naše hodnocení právě skončeného roku liší. Dělíme se na optimisty a pesimisty, na ty s věčně rozesmátou tváří a na škarohlídy, na úspěšné a neúspěšné.

3. 1. 2005

Loni v červnu se americký nejvyšší soud postavil proti Georgi Bushovi a rozhodl, že vězni na americké základně v Guantanámu mají právo využívat pomoci právníků. Do té doby byli rozhodnutím amerického prezidenta zbaveni jakékoli právní ochrany a práva stýkat se se svými příbuznými. Podle amerického deníku Washington Post využilo nejméně 60 z 550 vězňů na Guantanámu svých nově získaných práv a podali žaloby, podle kterých byli během svého pobytu na Guantanámu svými vězniteli mučeni. Stěžují si, že byli biti a kopáni s kápěmi na hlavě a s pouty na nohou, že byli necháváni v mrazivých teplotách a ubíjejícím horku, že museli pochodovat nazí kolem věznice, že jim bylo vyhrožováno znásilněním, že jim byla kolem těl omotávána izraelská vlajka a že byli spoutáváni do těžko snesitelných poloh až na 24 hodin. Jeden ze zadržených tvrdí, že viděl dva zadržené zemřít na následky bití od amerického personálu.

3. 1. 2005

aneb silvestrovsko-novoroční výstup na Sněžku

Připít si se svým synem a dcerou na nejvyšším vrcholu České republiky byl nápad spontánní a protože vyšší hora u nás není, padla volba na Sněžku. Byla to symbolická akce, chtěli jsme tam hlavně vylézt, být blíže k nebi a dál od civilizace a dělbuchů. Na šampus jsme stejně zapomněli a to, že jsme to stihli před půlnocí, byla spíš náhoda.

6. 12. 2004

V listopadu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 8550 Kč, zadavatelé reklamy nám zaplatili 2400 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

28. 12. 2004

Předsednictvo OSBL svolává valnou hromadu na 8. 1. 19:30 do sklepních prostor restaurace Hybernia, Praha 1, Hybernská 7.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2005 Rok 2004 na Slovensku -- nezáujem o veci verejné Ľubomír  Andrassy
4. 1. 2005 Poslanci, platy a bída české žurnalistiky Stanislav  Křeček
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Británie: Konečně vstoupil v platnost Zákon o přístupu k informacím Jan  Čulík
4. 1. 2005 Klausovy banality Jan  Čulík
4. 1. 2005 O různém prezidentování Bohumil  Kartous
3. 1. 2005 Mezi realitou a snem Jan  Paul
3. 1. 2005 Císařova nahota: Klausův novoroční projev Jiří  Jírovec
31. 12. 2004 Jak rozumíme světu i sobě tváří v tvář katastrofám? Boris  Cvek
31. 12. 2004 Katolická církev podpoří kampaň proti kouření   

Marčákova "nepřijatelná" karikatura a hranice piety a svobody slova RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2005 Ještě k Marčákovu vtipu o tsunami a české privatizaci   
3. 1. 2005 Bouři nad Marčákovou karikaturou rozpoutal Čulík sám Tomáš  Krček
1. 1. 2005 Slovo obžalovaného Michael  Marčák
31. 12. 2004 Polemika o Marčákově karikatuře odkrývá o nás víc, než si myslíme Bohumil  Kartous
31. 12. 2004 Možná nepociťujeme tuto tragédii jako osobní Ondřej  Hausenblas
30. 12. 2004 "Nikdy jsem se tolik nenasmál jako v koncentráku" Jiří  Drašnar
30. 12. 2004 Úcta k mrtvým a jiné morální zásady Michael  Marčák
30. 12. 2004 Syrová pravdivost jako novinářské krédo Štěpán  Kotrba
30. 12. 2004 Absolutní nedorozumění Jan  Čulík
30. 12. 2004 Charita je odlukou chudoby od státu Jiří  Jírovec

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   
2. 1. 2005 Pomoc obyčejným lidem Jan  Zeman
1. 1. 2005 Thajští meteorologové "nevarovali před tsunami, aby nepoškodili turistický průmysl"   
1. 1. 2005 Pomalu se rozbíhají humanitární akce   
1. 1. 2005 Povede toto ponížení lidstva k nové solidaritě?   

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   
14. 12. 2004 Vývoj na Ukrajině je podivný...   
14. 12. 2004 Oranžová evolúcia Juraj  Marušiak

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 O úspěchu ve volbách nerozhodují billboardy, ale realizovaný program Štěpán  Kotrba
4. 12. 2004 ČSSD je třeba po trojích volbách... Oldřich  Průša
4. 12. 2004 Krize v ČSSD už je - a sociální demokraté to myslí upřímně ! Štěpán  Kotrba
2. 12. 2004 Vzkaz Mlynářovi: Chceme širokopásmový internet bez DPH!   
30. 11. 2004 Doleva se Škromachem? Irena  Ryšánková
29. 11. 2004 Schröder, Zapatero a Gross vyzvali evropské občany k schválení Evropské ústavy   
25. 11. 2004 Odpadlíci od SPD a PDS se rozhodli založit stranu   
23. 11. 2004 Pomůže sociální demokracii krása, nebo silný vůdce? Petr  Svoboda
23. 11. 2004 Volební kampaň sociální demokracie Pavel  Urban
22. 11. 2004 Klaus a Gross v Berlíně představili diametrálně různý pohled na EU Radek  Vogl

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   
23. 10. 2004 Kdo je dokumentarista Adam Curtis?   
23. 10. 2004 O bizarním filmu televize BBC   
22. 10. 2004 Rozdíl mezi českou a jinou dokumentární tvorbou Jan  Čulík
21. 10. 2004 Jak neokonzervativci a islamisté vytvořili nový "svět globálního terorismu"   
18. 10. 2004 "Hrozba organizovaného terorismu je mýtus, kteří vytvářejí politikové"   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich
22. 11. 2004 Čo je to vlastne za odkaz pre budúce generácie ? Miloslava  Kodoňová
19. 11. 2004 Jak jsem se vyrovnal... Ladislav  Žák
19. 11. 2004 Jeden pohled zleva Jiří  Dolejš
19. 11. 2004 Naďalej polojasno Peter  Greguš
19. 11. 2004 15 let ekonomické transformace v České republice   
19. 11. 2004 Rozpaky nad rozostřenou spravedlností Petr  Blažek
18. 11. 2004 Co se stalo v listopadu 1989? Josef  Brož

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 1. 2005 Nařídil mučení muslimských vězňů George Bush? Mojmír  Babáček
28. 12. 2004 Američané chtějí zaručit vládní posty sunnitům   
28. 12. 2004 Irák: Hlavní sunnitská politická strana se nezúčastní lednových voleb   
27. 12. 2004 Americký stratég: "USA bojují v Iráku proti lidovému povstání"   
23. 12. 2004 "Ticho, nebo na vás zavolám demokracii!"   
23. 12. 2004 Irák: Přestřelky narušují návrat občanů do města Fallúdža   
22. 12. 2004 Agenti FBI si opakovaně stěžovali na mučení vězňů v Iráku i v zálivu Guantánamo   
15. 12. 2004 Británie musí vyšetřit smrt iráckého civilisty   
11. 12. 2004 Americký voják, který zabil Iráčana, odsouzen na tři roky   
9. 12. 2004 Američtí konzervativci útočí na generálního tajemníka OSN   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   
28. 11. 2004 Zpravodajství BBC propustí 350 zaměstnanců   
24. 11. 2004 Když mediální podnikatel, který tvrdil, že není lobbista, vysvětlí, co "není" lobbismus a prozradí tím současně, co to vlastně provádí Štěpán  Kotrba
19. 11. 2004 Ohlédnutí o rok a čtvrt zpět: BBC plnila svou veřejnoprávní roli výborně Jan  Čulík
5. 11. 2004 Ve sněmovně prošlo zvýšení celoplošnosti - pokrytí signálu ČT ze 70 na 95% Štěpán  Kotrba
5. 11. 2004 Digitalizaci hrozí legislativní zmatek Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
30. 12. 2004 Vánoční nadělení pro české školství Radek  Sárközi
27. 12. 2004 Kde je problém v českém školství? Jan  Sládek
20. 12. 2004 Vědění světa bude k dispozici na internetu   
20. 12. 2004 Nečtou-li děti, může za to učitel Milan  Štěpita
17. 12. 2004 Metafora trhu ve vzdělávání aneb konec bohemistiky za kanálem? Dominik  Lukeš
17. 12. 2004 Děti nečtou Josef  Vít
16. 12. 2004 Ohrožená výspa české kultury Jan  Čulík
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
13. 12. 2004 Bohemistika, slovakistika jsou vlivnými vyslanci ČR i Slovenska - přežijí v zahraničí? Tim  Beasley-Murray

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček
27. 10. 2004 Cesta do noci Jaroslav  Hutka
27. 10. 2004 Poprava květinky Jaroslav  Hutka