1. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 6. 2004

Labouristé uvažují v Británii o zákazu kouření na veřejnosti

Riziko pasivního kouření je pravděpodobně dvakrát tak větší, než lékaři původně předpokládali, uvedl vědecký časopis British Medical Journal.

Vědci ze St. George's Medical School a z Royal Free Hospital v Londýně zjistili, že pasivní kouření zvyšuje riziko koronárních chorob srdce o 50 - 60 procent. Vědecký tým, který studovat 4792 mužů po dobu dvaceti let, poukázal na to, že předchozí studie odhadovaly riziko, že u osob, žijících v domácnosti s kuřáky, vzniknou koronární choroby srdce, na 25 - 30 procent. Tyto rané studie však nebraly v úvahu vystavování těchto osob kouři v práci a na dalších místech.

Lékaři na konferenci Britské lékařské asociace tento týden požadují zákaz kouření na pracovištích.

Premiéru Blairovi bude zasláno 4500 dopisů od lékařů, znepokojených zápornými důsledky kouření. Britská labouristická vláda uvažuje o zákazu kouření na všech veřejných místech, pokud by vyhrála příští všeobecné volby. Britští konzervativci dali najevo, že se proti tomuto plánu nepostaví.

1. 7. 2004

O korupci v ČSSD

"A ty bys chtěl, aby byl předsedou Gross?", zeptal se Miloš Zeman: "Ten nevzdělanec?" Argumentoval tak, když se rozhodl doporučit Špidlu jako svého nástupce, a já jsem mu vysvětloval, proč to pokládám za zásadní chybu.

1. 7. 2004

Vláda musí padnout, než svou reformu dovede do konce, protože jinak by mohla voliče přesvědčit o tom, že konečný součet jejích kroků vychází kladně.
Miloš Zeman před příchodem na jednání ÚVV ČSSD
29. 6. 2004

Politika je věc veřejná

Zvukové záznamy ze zasedání ÚVV ČSSD a pádu Vladimíra Špidly dne 26. 6. 2004

Jelikož se Britské listy domnívají, že rozhodnutí Ústředního výkonného výboru ČSSD utajit před veřejností své zasedání, na kterém se rozhodovalo o osudu vlády Vladimíra Špidly, je chybné a nedemokratické, přinášíme čtenářům zvukové záznamy všech hlavních projevů. Domníváme se, že politika strany, která má ve svém názvu slova "sociální" a "demokratická", by se měla dělat "k voličům čelem" - měla by být otevřenou bilancí politických úspěchů i neúspěchů, vizitkou jednotlivých osob, vystupujících jménem milionů občanů - voličů. Vizitkou strany, spoluřídící společnost. Odmítáme kabinetní uzavřenost politiky, která dává příležitost ke kolektivní i individuální neodpovědnosti.

V jednacím sále bylo použito skryté nahrávací techniky - ve veřejném zájmu. Snad se vládní strana, svlečená donaha z přetvářky mediálních agentur i některých svých vedoucích funkcionářů, tváří v tvář občanům - členům i voličům stane napříště upřímnější vůči těm, kterým musí skládat účty. Odpovědnější nejen vůči vyřčeným slovům, ale i vůči činům, které by za těmi slovy měly následovat. Aby její politika dávala nějaký smysl.

1. 7. 2004

Bezvýznamná zpráva ze života

Žijeme v okrajové části města. Jsme tak ušetřeni většiny hluku, pocházejícího z industrializace lidského života. I když, ne tak úplně. V přesném časovém rozvrhu daném denní dobou a týdenním harmonogramem jízdního řádu k nám doznívá dunivý zvuk tramvaje dojíždějící na konečnou nebo naopak počínající svou cestu přes centrum do stejné, krapet luxusnější městské oázy. V nepravidelných návštěvách sem tam zavítá vzdálené kvílení zápasícího železa vlaků ztěžka zastavujících na příměstském nádraží.

1. 7. 2004
čtvrtek 13.00: Bývalý irácký diktátor Saddám Husajn byl předveden před iráckého soudce, kde mu je čtena obžaloba. Bude se to vysílat v televizi.

Saddám Husajn a 11 jeho bývalých nejbližších spolupracovníků předstoupili ve čtvrtek před zvláštní tribunál, který z bezpečnostních důvodů zasedá na tajném místě, podle televize BBC zřejmě nedaleko bagdádského letiště. Saddámovi právníci už zpochybnili legitimitu tohoto tribunálu. Jeden člen dvacetičlenného týmu právníků, kteří budou hájit Saddáma Husajna, Mohammed Rašdan, si stěžoval v rozhlase BBC, že týmu právníků bylo odepřeno, aby se setkali se svým klientem. Řekl také, že týmu Saddámových právníků prý vyhrožovala irácká vláda vraždou. Nový irácký poradce pro národní bezpečnost Mowafaaq al-Rubaie, tvrdí, že nepůjde o monstrproces. Irácká vláda uvažuje o tom, že obnoví trest smrti. V tom případě, pokud budou shledáni vinnými, Saddám Husajn by podle Rubaie mohl být popraven.

1. 7. 2004

Americká vláda George Bushe začala zkoumat případy více než 600 osob, zadržovaných v táboře v zálivu Guantánamo poté, co v pondělí rozhodl americká Nejvyšší soud, že mohou zadržované osoby zpochybňovat své věznění u amerických soudů podle zákona habeas corups z r. 1215 - nechť je vězeň buď obžalován, anebo propuštěn.

1. 7. 2004

Někteří lidé říkají, že teroristé, kteří s největší pravděpodobností stojí také za druhou vraždou zajatého amerického civilisty, zveřejňují detailní záznam svých vražd na internetu, neboť si činí naději, že v lidech na Západě vyvolají strach, a tím si vynutí oslabení akcí, jež jsou proti nim namířeny. Asi málokdo se aspoň chvilku neobíral myšlenkou na pocity zajatého muže během čekání na popravu a při popravě, na to, jak musí být jeho rodině -- a jak je strašné, že něco takového se vůbec může stát.

1. 7. 2004

V úterním vydání Britských listů se Milan Valach zamýšlel nad krizí nejen ČSSD, ale celé levice. V zásadě s jeho názory souhlasím, ale přiznám se, že mne překvapilo jeho přesvědčení, že po roce 1989 měla být KSČ/ KSČM zakázána. Přestože nejsem příznivec a volič této strany, s tímto názorem nemohu souhlasit.

1. 7. 2004

Několik poznámek k vnitropolitické situaci a o dvou garniturách politiků...

1. 7. 2004

Teď si každý může položit otázku: Co by stalo, kdyby Ctirad Mašín nepodřezal strážmistra Honzátka? Tady odpovídám na přiměřenost obrany. Kdyby se Mašínové zachovali neprofesionálně a nechali žít svědka, byli by odhaleni během několika dnů. Místo 3 popravených by dnes bylo popravených 6. Při smrtelném ohrožení člověka je zabití protivníka přiměřenou obranou.(Píše pan Petr Jánský v BL)

Ergo 1 : bratři Mašínové se zachovali profesionálně -- jakáže to byla jejich profese?

Ergo 2 : při smrtelném ohrožení (pro paranoika zcela běžná věc) je zabití přiměřenou obranou -- taky dobrý -- jen aby si někdo někdy nemyslel, že ho ohrožuje pan Jánský.

Ergo 3 : co by stalo, kdyby Ctirad Mašín nepodřezal strážmistra Honzátka? -- Honzátko by asi podřezal Mašína -- jasná věc, jak finále westernu.

Opožděná, leč jak se ukazuje stále aktuální, reakce na článek v B.L., která byla ztracená na disketě a opět nalezená a na článek v MfD ze srpna 2001 a petici M.Vadase a spol. k omilostnění bratří M .

1. 7. 2004

Tisková zpráva Asociace školských odborů - Učitelského odborového klubu

Petra Buzková příkazem ruší všechna krajská pedagogická centra. 1.10.2004 všichni zaměstnanci (asi 200 lidí) obdrží výpovědi. V úterý na MŠMT to bylo oznámeno ředitelům pedagogických center s tím, že úředníky vůbec nezajímá osud zaměstnanců a nemají ani jasno o nemovitém majetku, který měl být původně spolu se zaměstnanci a movitým majetkem převeden pod kraje.

AŠO-UOK proti tomuto postupu protestuje, protože nebyl v rozporu se zákonem projednán s naší odborovou organizací. Naše odborová organizace, která pedagogická centra zastupuje, nebyla o přípravě tohoto kroku ani jeho realizaci informována.

V červnu jsme podali podnět úřadu práce, aby s MŠMT v této kauze zahájil správní řízení kvůli porušení zákona, během července podáme podnět NKÚ, aby tento nekoncepční krok prošetřil. Nadále požadujeme odstoupení ministryně, kvůli způsobu, jak jsou pedagogická centra "reorganizována", přestože proti tomu protestovala jednohlasně celá odborná veřejnost i odbory.

1. 7. 2004

Rád bych reagoval na článek pana Víta. Doufám, že se mi podaří zbořit mýtus, který pan Vít, stejně jako někteří naši politici, úspěšně šíří o domácím vzdělávání v ČR. Pro úplnost dodávám, že jsem osobně na toto téma jednal s poslankyní Levou (a nejenom s ní), znám názory Michala Semína i Michaely Freiové, navíc jsem víceméně v pravidelném v kontaktu s asi stovkou rodičů vzdělavatelů.

1. 7. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
1. 7. 2004

Klasický text Karla Čapka "Proč nejsem komunistou" je na internetu, napsal nám Vojtěch Polák.

K tomu dodává Štěpán Kotrba: Článek "Proč nejsem antikomunistou" (Literární noviny, 14. 7. 2003), filozofa Erazima Koháka bohužel na internetu není... Kohák v něm ale říká: "Věru, antikomunismus nebývá než komunismus s předponou anti-. Za studené války se ukázalo, že antikomunistům nejde o demokracii o nic víc než prokomunistům,"

Od Erazima Koháka je to však sporný, příliš generalizující úsudek, míní Jan Čulík.

30. 6. 2004

Ukrajinci v ČR

Je 29. dubna 2004, za pár dnů vstoupí ČR do Evropy. Týden před tím ČSOB a.s. vydala vnitřní předpis, kterým nařizuje svým pobočkám, aby začaly poskytovat cizincům "kvalitnější" servis. Za výpis z účtu (potvrzení o stavu účtu) pro Cizineckou policii ČR se nyní účtuje 3000,- Kč bez DPH. Dříve se toto potvrzení vydávalo za poplatek 100 až 300,- Kč.

My cizinci jsme už na podobné poplatky a omezení zvyklí. Když si však pracovnice u přepážky (pobočka na Václavském náměstí) dovolí přidat k informaci o nehorázném zdražení poplatků ještě otázku: "Proč jste sem přijeli?" tak to považuji za velkou drzost.

V několika evropských zemích obraz Ukrajiny jako státu tvoří bohužel nikoliv její diplomaté nebo vědci, ale dělníci. Mezi takové země patří i Česká republika, kde si vydělávají na živobytí desítky tisíc Ukrajinců. Česká společnost se k početné skupině obyvatel pocházejících nebo stále přijíždějicích z Ukrajiny staví různě, ale většinou ne příliš otevřeně a pozitivně. Točí se kolem nich různé názory, diskuse, odhady, spekulace. Přitom samotní Ukrajinci v takové debatě neměli mnoho možností promluvit sami za sebe. Tento článek představitelů jednoho ze čtyř ukrajinských seskupení, fungujících na českém území-- občanské sdružení "Forum Ukrajinců České republiky" -- vznikl právě proto, aby zasvětil čtenáře do problémů, cílů, úspěchů a neúspěchů (nejen) tohoto neziskového sdružení

30. 6. 2004

Fórum Ukrajinců v ČR:

Organizace byla založena v Praze, v březnu 2001, v období největších porušování práv a demokratických svobod na Ukrajině. Skupina aktivistů přivedla na manifestace proti porušení lidských práv na Ukrajině kolem půl stovky lidí. Většinou to byli studenti, pracovníci prostředků masové informace, a také ukrajinští Ťnelegálovéť v ČR.

30. 6. 2004

BBC zveřejnila manifest k žádosti o obnovení své Charty

Veřejnoprávní společnost BBC v úterý zveřejnila manifest o devíti částech, jímž usiluje o obnovení své charty ekvivalentu českého Zákona o České televizi), o což musí žádat britskou vládu každých 10 let.

Ve vznikajícím multikanálovém digitálním rozhlasovém, televizním a internetovém světě připravuje BBC radikální reformy, aby přežila.

BBC slibuje zásadní reformy ohledně role Rady guvernérů BBC, která má být napříště na BBC zcela nezávislá a nemá vystupovat v její věci, publikovala příslib "eliminovat cynické a odvozené pořady" a zpochybňuje plán vlády na vypnutí analogového vysílání do roku 2010. Celkem BBC plánuje zvýraznit svou kulturní a informační roli:

30. 6. 2004

Pro každého porušitele zákona je svůdnou myšlenkou vracet se na místo činu. Paradoxně to zvyšuje možnost na jeho dopadení. Nebezpečné ovšem je, pokud není chycen a touží svůj čin zopakovat. Stejně tak lze hodnotit i zásah do smyslu Ústavy ČR a setrvávání v zákonodárném orgánu, aniž by byla pociťována vůle se za prohřešek zpovídat. Mnohem horší však je, když se ke stejnému činu schyluje znovu. Poslanecká sněmovna (PSP), jmenovitě ODS, znovu prosazuje ústavní zákon o mimořádném zkrácení svého volebního období, podobně jako v případě "ústavního" zákona z roku 1998 ZDE.

29. 6. 2004

Ještě jednou nejen o Haló novinách

Dlouho jsem přemýšlel, jak zdůvodnit své odmítnutí, jak se omluvit. Cítím a znám nedostatečnost svého i obecně lidského rozumu, a je mi jasné, že nedokážu vyjádřit úplně všechny důvody, proč jsem se tak dlouho stavěl stranou diskusí, které se týkají vztahu mé osoby k zaměstnavateli, k němuž náš světský úzus vyžaduje být loajální za všech okolností, a ke společnosti, jež po nás požaduje přesně totéž.

Předchozí části této diskuse > > >

30. 6. 2004

Začalo hledání nového předsedy vlády. Na adepty čeká slušný plat, ale špatné zacházení. Jestliže eurovolby v Polsku napomohly schválení vlády, v Česku nastartovaly její pád. Odstoupení Vladimíra Špidly z funkce premiéra a předsedy nejsilnější parlamentní stany, kterou je stále ještě sociální demokracie, dalo za pravdu jeho kritikům na sjezdu ČSSD v březnu 2003. Již tehdy padaly výtky na jeho hlavu za to, že neumí komunikovat se stranou, i za to, že vytvořil koalici s Unií svobody-DEU, v níž se specifika sociální demokracie stává pro voliče nečitelnou

1. 7. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5950,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Necháváme se bít pomyslnou blbostí Bohumil  Kartous
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Je vražda důvod k ustoupení vrahům? Boris  Cvek
1. 7. 2004 Špidla měl zůstat premiérem Boris  Cvek
1. 7. 2004 Klan Vadasů a kauza bratří Mašínové Jaroslav  Pour
1. 7. 2004 Amerika bude revidovat případy vězňů z Guantánama   
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
30. 6. 2004 Svědčíme o diskriminaci Boris  Chykulay
30. 6. 2004 Ryba smrdí od hlavy Jan  Sýkora
30. 6. 2004 Aneb: Nesarajevský "atentát" na výdrž Miloš  Dokulil

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Zmýlil se Zeman, zmýlil jsem se já, zmýlil se Gross Ivan  David
1. 7. 2004 Dvakrát "tři Grácie" v české licenci... Jan Bohuslav Akláb
30. 6. 2004 Konkurz na premiéra Oskar  Krejčí
29. 6. 2004 Pád Špidlovy vlády a krize levice Milan  Valach
29. 6. 2004 "Sociální demokracie se nám rozpadá pod rukama"   
28. 6. 2004 Klaus začne jednat, až Špidla podá demisi   
28. 6. 2004 EP a ČSSD: Konstatování obecně známé skutečnosti jinými slovy Oldřich  Průša
28. 6. 2004 Pád strůjce pádu Ivan  David
27. 6. 2004 Podává s demisí premiéra automaticky demisi i vláda? Jan  Sýkora
26. 6. 2004 Špidla odstoupil z funkce předsedy ČSSD; ve středu podá jeho vláda demisi   

Ronald Reagan RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2004 Na okraj jedné legendy Václav  Žák
18. 6. 2004 Churchill... opravdu pro pitomce? Boris  Cvek
16. 6. 2004 Byl Ronald Reagan skutečně hvězda? Michal  Brož
15. 6. 2004 Zdravý rozum Ronalda Reagana Boris  Cvek
11. 6. 2004 Z pátečního pohřbu Ronalda Reagana   
9. 6. 2004 Děsivé dědictví Reaganových let   
8. 6. 2004 Reagan: "Při krizi mě vzbuďte, i když budu na zasedání vlády"   
7. 6. 2004 Richard Perle: Reagan, muž kterého jsem znal   
5. 6. 2004 Ronald Reagan zemřel ve věku 93 let   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   
25. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 vyvolává v USA vášně   
25. 6. 2004 Moorův film je bezostyšná propaganda, ale Bushe asi zničí   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 bude v Americe mládeži nepřístupný   
23. 6. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11: Samé lži   
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi   
7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha
3. 6. 2004 Nový Moorův film nalezl distributory v Americe   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 26. června 2004   
1. 7. 2004 Amerika bude revidovat případy vězňů z Guantánama   
29. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 20. - 23. června 2004   
28. 6. 2004 Zajatci v zálivu Guantánamo se mohou odvolávat k americkým soudům   
26. 6. 2004 USA a EU se dohodly na podpoře pro novou iráckou vládu   
25. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 17. - 19. června 2004   
25. 6. 2004 Irák zasáhla ve čtvrtek vlna útoků   
25. 6. 2004 Británie v konfliktu s USA ohledně Guantánama   
24. 6. 2004 Fahrenheit 9/11 "není v žádném případě nudný   
23. 6. 2004 Při procesech o týrání iráckých vězňů se musejí zodpovídat i armádní šéfové   

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš
24. 6. 2004 Televizní a rozhlasové poplatky: Sociální demokracie zradila svůj program Štěpán  Kotrba
23. 6. 2004 BBC "posílí své základní hodnoty"   
21. 6. 2004 ČT chce být stále "názornější"? Miloš  Dokulil
21. 6. 2004 Umění psát Irena  Zítková
21. 6. 2004 Digitalizace: s ČeRTem nebo bez? Vlastimil  Ježek
21. 6. 2004 Opakování je matka moudrosti Štěpán  Kotrba
3. 6. 2004 Poskytuje Václav Moravec svým hostům předem otázky? Jan  Čulík
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla
22. 6. 2004 Turecko v Evropě? Immanuel  Wallerstein
21. 6. 2004 Európa má ústavu   
18. 6. 2004 EU: Nebyl vybrán nový šéf Evropské komise   
18. 6. 2004 Vedoucí představitelé EU se dohodli o ústavě evropské organizace   
15. 6. 2004 Euroskeptikové z Britské strany za nezávislost chtějí Evropský parlament zničit   
15. 6. 2004 Na protestní hlasování v eurovolbách chtějí reagovat politici vysvětlováním   
14. 6. 2004 Eurovolby: Drtivá porážka ČSSD   
14. 6. 2004 Euroskeptická Strana za nezávislost posílila na úkor konzervativců i labouristů   
14. 6. 2004 Protestní hlas českých voličů Jan  Čulík

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií