10. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 2. 2004

úterý, 13.30: Britská vláda oznámila, že plánuje setkání mezi premiérem Tonym Blairem a šéfem libyjského státu Muammarem Gaddáfím. Řekl to v úterý dopoledne britský ministr zahraničí Jack Straw na tiskové konferenci, na níž vystoupil společně s libyjským ministrem zahraničních věcí Mohammedem Abdulrahmanem Shalgamem. Shalgam jednal v úterý se Strawem i s Blairem a je to první návštěva libyjského ministra zahraničních věcí v Londýně od roku 1969.

Londýn, zdá se, se snaží projevovat iniciativu v navazování kontaktů s problematickými diktaturami. Včera navštívil íránské město Bam, nedávno tvrdě postižené zemětřesením, anglický princ Charles. Britská vláda tvrdila, že jde pouze o humanitární misi, avšak Charles se setkal i s reformním íránským prezidentem. Írán je nyní ve velmi citlivé politické situaci: mají se tam konat volby, avšak ortodoxní ajatolláhové, kteří dosud v zemi rozhodují, předem vyloučili z voleb stovky reformistických kandidátů. Reformní síly v zemi ostře pociťují potřebu podpory ze Západu. Prezident Bush loni charakterizoval Írán jako jeden ze států, kteří jsou součástí "osy zla". Ani nyní se americké vládní kruhy nedívají na cestu prince Charlese do Íránu zrovna příznivě - v pondělí večer konstatoval v britské televizi bývalý autor projevů prezidenta Bushe, že Charles do Íránu neměl jezdit - je prý ještě příliš brzo a Írán neučinil podstatnější ústupky.

Podobně sporné mohou být i nynější styky Británie s Libyí - Libye však nedávno přislíbila, že zlikviduje své zbraně hromadného ničení a podepsala dohodu, podle níž zaplatí odškodnění ve výši 2,7 miliard dolarů rodinám osob, které zemřely při katastrofě letadla ve skotském Lockerbie v prosinci 1988. Letadlo se tehdy zřítilo, protože v něm explodovala libyjská bomba.

10. 2. 2004

Británie má zájem i o nekvalifikované pracovní síly ze střední Evropy

Po určitém množství váhavých či nerozhodných výroků z kruhů britské vlády, vyvolané minulý týden bulvárním anglickým tiskem, se v pondělí vyjádřil britský ministr vnitra David Blunkett zcela jasně, že Velká Británie přivítá od 1. května 2003 středoevropské občany, kteří tam budou chtít pracovat. Britská vláda však přijme opatření, jímž zamezí, aby měli příchozí ze středovýchodní Evropy brzo nárok na sociální podporu v nezaměstnanosti. Rozporné výroky z minulého týdne byly zjevně důsledkem zmatků mezi britským ministerstvem vnitra a sociálních věcí, které nejsou na rozšíření EU připraveny a nezkoordinovaly svou politiku.

Ministr vnitra Blunkett konstatoval, že se připravuje kampaň, v jejímž rámci budou verbováni přistěhovalci ze středovýchodní Evropy do Skotska, do Londýna a do jihovýchodní Anglie. Británie má totiž v současném hospodářském "rozvětu" podle Blunketta vážný nedostatek pracovních sil:

10. 2. 2004

Slovenští či maďarští instalatéři a stavební dělníci praktickým příkladem ukážou, že je výhodné mít skutečnou kvalifikaci a nikoliv pochybné diplomy, které zaměstnavatelé nerespektují.

Před půl druhým rokem jsem byla na návštěvě ve Vratislavi, píše komentátorka Libby Purvesová v úterním vydání deníku Times, a napsala jsem tehdy, jak mě překvapila nová generace mladých lidí z bývalých komunistických zemí, cestujících s ruksaky, kteří konečně mají svobodu cestovat, ale jsou ve srovnání s našimi vlastními mladými lidmi chudí jak kostelní myš. Tehdy jsem, píše autorka, na základě čerstvé zkušenosti z polských kaváren napsala: "Upřímně řečeno, západoevropské střední vrstvy nebudou ani tušit, co se jim stalo. Tam za bývalou železnou oponou je totiž obrovský rezervoár šťastných a spokojených, optimistických mladých lidí, jimž je něco nad dvacet, mají seriózní vzdělání, umějí několik jazyků a také vynikajícím způsobem anglicky, mají pozoruhodnou pracovní etiku a nesmírně skromné očekávání, co se příjmů a ubytování týče, vzhledem k tomu, že po celý život žili s celou rodinou v dělnických bytech v paneláku. Tato konkurence nesmírně prospěje našim vlastním dětem." - No a teď je to téměř tady:

10. 2. 2004

John Humphrys, šedesátiletý hlavní moderátor ranního rozhlasového publicistického pořadu BBC "Today", který ve vysílání pravidelně svádí dramatické slovní souboje s politiky, vyjádřil nyní po určité pauze (vyvolané prý jeho rozhořčením) v obsáhlém rozhovoru časopisu Radio Times názory týkající se krize v BBC kolem Huttonovy zprávy. V přímém rozporu s postoji nynějšího prozatímníhop generálního ředitele BBC Marka Byforda zdůrazňuje Humphries, že BBC přinášet svým divákům a posluchačům exkluzivní zpravodajství, informace, které neslyšeli jinde. Humphrysova energická obrana veřejnoprávní novinářské práce by měla být inspirací každému novináři:

10. 2. 2004

Pilot společnosti American Airlines vyvolal u cestujících v letadle, letícím z Los Angeles do New Yorku, v pátek zděšení, když je požádal, aby se křesťané mezi nimi identifikovali zvednutím ruky. Pak řekl, že nekřesťané jsou "šílení" a doporučil jim, aby se během letu poradili s křesťany o své víře. Řekl cestujícím: "Můžete si tuto cestu zhodnotit: anebo si můžete jen tak sednout, číst si knihu nebo se dívat na film."

Cestující byli tak zděšeni, že se někteří z nich pokusili zavolat příbuzným prostřednictvím mobilních telefonů.

Společnost American Airlines oznámila, že se případ vyšetřuje.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

10. 2. 2004
Na Vánoce 2000 mě můj italský přítel Tindaro pozval do Berlína, kde tou dobou bydlel se svou švýcarskou manželkou Sárou, která na Svobodné univerzitě v Berlíně studovala španělštinu, latinoamerikanistiku a indiánské jazyky. Byla to po třinácti letech moje první cesta do zahraničí, nepočítaje v to, když jsme v šesté třídě na lyžařském výcviku v Krkonoších zabloudili na polské území a zabočení hlavní silnice na rakouské Moravské pole a do slovenského Záhoří během cyklistické túry po Moravském Slovácku. Poprvé jsem byl v zahraničí v devíti letech, když odborová organizace základní školy ve Všetatech pořádala zájezd do muzea porcelánu v Míšni. Živě si vzpomínám na ten zvláštní okamžik po přechodu hranic v saské vesničce Bahratal, když jsem v tamní samoobsluze zjistil, že všechny nápisy i lidé kolem jsou v neznámé cizí řeči a to bez titulků.
10. 2. 2004

O manipulaci v komerční televizi

Na desátém výročí existence nejsledovanější televize v ČR je snad nejpozoruhodnější to, jak dotyčná stanice uměla přesvědčit své diváky, že to jsou oni, kdo má co oslavovat a kdo má dostávat dárky, spoustu dárků. Diváci tak poslušně naklusali k obrazovkám, aby si vychutnali nadílku, o níž se už předem vědělo, že bude naprosto báječná. Jako kvočna ke svým kuřátkům chová se totiž televize Nova k "obyčejným lidem", kterých si váží natolik, že žádná společenská událost hodná toho jména (to jest: zveřejněná v Televizních novinách) se neobejde bez "názoru" člověka z ulice.

9. 2. 2004
Co má společného Adolf Hitler s Ježíšem Kristem? V průběhu jednoho šťastného týdne se v naší milé zemi stalo, že za vydání knihy Adolfa Hitlera byl její vydavatel Zítko už definitivně odsouzen a satirická kniha o Ježíši Kristovi (dle knihy fetoval kadidlo) zase urazila pana poslance Jiřího Karase natolik, že podal na jejího vydavatele trestní oznámení. Je veliké štěstí, že Adolf Hitler nikdy nenapsal satirickou knihu o Ježíši Kristovi, protože to by pak pana poslance Karase musel snad rovnou trefit šlak a já bych neměl o čem psát článek.
9. 2. 2004

Nevyžádaná reklamní korespondence je poněkud eufemistický název pro spam. Někdy jde o podvodné jednání ze strany jeho šiřitelů. Nabízejí modré z nebe, nekonečný penis, prodloužený orgasmus nebo opačné pořadí super požitků. Občas přijde nabídka na obdobně "nekonečnou" tiskárnu.

10. 2. 2004
Motto: Moc korumpuje

"Rád bych se vyjádřil k té části článku předsedy SZ Jana Beránka, kde hovoří o Nadaci Heinricha Bölla a uvádí, ze citace Milana Horáčka možná není pravdivá, " píše Britským listům Pavel Pečínka a přidává na důkaz svého tvrzení faksimile dopisu Milana Horáčka. Vzhledem k závažnosti mnoha slov, vyřčených v dopise, jsme požádali Milana Horáčka o vyjádření a potvrzení autentičnosti faksimile dokumentu. Horáček potvrdil Britským listům, že rozeslal tento dopis na padesát adres vedení Zelených v Německu a Evropě, odtud se rozšířil mezi Zelené v okolních zemích. Jednalo se podle něj o hodnotící zprávu, doprovozenou přílohami - 33 prohřešky proti dobrým mravům i stanovám strany. Bez těchto 33 důvodů, proč nevolit stranu Zelených a Jana Beránka do Evropského parlamentu, by byla Horáčkova hodnotící zpráva pro nezasvěceného čtenáře nepříliš srozumitelná.

Aniž jsme o to příliš stáli, dozvěděli jsme se nepříliš stravitelné podrobnosti ze zákulisí strany Zelených. A aniž jsme o to stáli, nezbývá, než dát Pečínkovi zapravdu a pohřbít zas jednu iluzi. A aniž bychom o to stáli, ukazuje se, že rozklad strany Zelených probíhá minimálně od konce listopadu minulého roku, kdy v ní vzniklo jakési hnízdo odporu proti Beránkovým podivným metodám politické práce. Dnes už o nich ví půl zelené Evropy.

redakce Britských listů

10. 2. 2004

R.I.P. pro stranu Zelených

Aurelius Augustinus kdysi považoval paměť za výsledek působení věcí na ducha a za nástroj vnímání času; věk masových médií a kosmického výzkumu však přinesl převrat v podobě paměti tvarové. Součásti vyrobené ze speciální slitiny si po zahřátí na patřičnou teplotu "vzpomenou" na formu, již zaujímaly dříve. "Reakcionář" Augustinus se ještě naivně domníval, že paměť slouží duchu sledujícímu změnu. V našem "pokrokovém" věku jsme ducha nahradili aparáty a paměť konzervuje opakování téhož...

V článku Jana Beránka "Zelení jsou v pořádku, problém má Pečínka", je předchozí výpověď Pavla Pečínky o dění ve Straně zelených nazvána "snůškou nesmyslů".

10. 2. 2004

Prohlášení "demokratů" ve straně Zelených

Počet signatářů tohoto prohlášení k 5. únoru 2004 je 54. Jsou z 29 základních organizací a z dvanácti organizací krajských: Ústí na Labem 14, Praha 12, Jihomoravský 8 (všechno jsou to brněnské ZO), Středočeský 4, Pardubický, Karlovarský a Jihočeský po třech, Zlínský a Vysočinský kraj jsou po dvou signatářích, po jednom jsou z Plzeňského, Olomouckého a z Moravskoslezského kraje.

10. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

NEC uvolnil 3. 2. 2004 pro distribuci na čínském trhu "cameraphone" velikosti kreditní karty, o němž tvrdí, že je"nejmenší a nejštíhlejší mobilní telefon na světě". Při rozměrech 8,5 x 5,4 x 0,7cm a váze 70g má nejspíše pravdu. Telefon má 1,8" barevný LCD displej o rozlišení 120 x 160 pixlů a 0,3 Mpix digitální fotoaparát, 40-hlasový polyfonický systém pro vyzváněcí melodie, a je přizpůsoben pro GSM i GPRS. Využití této technologie má být také pro PDA, mobilní terminály a microPC.

Podrobnosti v angličtině >

10. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Barevné tiskárny už jsou běžnou součástí jakékoliv kanceláře, nejbližší budoucnost umožní i trojrozměrný tisk. Trojrozměrné tiskárny používají lasery s vysokou intenzitou, které vytvrzují extrémně tenké vrstvy plastu, kapaliny nebo roztaví a odpaří kov nebo nanese práškový plast. Vytvoří tak nejen razítko či plstickou mapu, ale může být použita v průmyslu pro rychlý prototyping a kusovou výrobu on demand. Lasery jsou nicméně relativně drahé součástky. Výzkumníci z univerzity jižní Kalifornii vyrobili ale tiskárnu, která vytváří trojrozměrné objekty bez použití laseru.

Místo toho, aby používala laserový paprsek selektivně tavící či odpařující materiál, nová tiskárna použitím metody inkjetových trysek napéká práškové materiály do vrstev, vymezených nespékavým materiálem. Prototypová 3D tiskárna vytváří nyní formy o hloubce jedné vrstvy jeden milimetr. Každá vrstva může být dokončena v přibližně za 15 sekund. Prototyp je přesný na dvě desetiny milimetru. Jednou z užitečných aplikací tiskárny může být i tisk slepeckých knih.

Vyšlo v čísle 1/2003 Rapid Prototyping Journal

10. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

Multimediální grafické technologie jsou připraveny ovlivnit sektor mobilních telefonů a PDA trh. NVIDIA Corporation oznámila 12. 1., že Mitsubishi Electric včlenil technologii NVIDIA GoForce 2100 do svého posledního "i-mode" mobilního telefonu M341i.

9. 2. 2004

Hrozné sny a ekonomie

Nejsem sice expert na vládní finance, ale přesto spojím užitečné (tedy, že si v tomu sám pokusím udělat jasno) s ještě užitečnějším (že snad zajistím alespoň někomu klidnější spaní). Dovolím si tvrdit, že vláda prakticky není zadlužená v zahraničí a její domácí dluh budou splácet především ti, kdo na to budou mít. Existuje samozřejmě velké množství tuzemských subjektů, které mají úvěr ze zahraničí. Jedná se však převážně o soukromé subjekty, za jejichž dluh běžný občan ani vláda nenesou zodpovědnost.
8. 2. 2004

Británie pomáhala před útokem na Irák Spojeným státům při tajné a potenciálně ilegální špionážní operaci proti členům Rady bezpečnosti OSN. Informaci přinesl nedělní týdeník Observer, ZDE.

Tajné memorandum, žádající , aby britské odposlouchávací středisko GCHQ pomohlo v této věci Američanům, je ZDE

8. 2. 2004

Bývalý hlavní inspektor OSN Hans Blix konstatoval, že účelem tvrzení, že Saddám má možnost zaútočit zbraněmi hromadného ničení do 45 minut, včleněného do oficiální britské vládní zprávy o Iráku ze září 2002, skutečně bylo zdramatizovat výzvědné informace. Blix vyjádřil pochybnosti o tom, jak byly využívány výzvědné zdroje ohledně údajných iráckých zbraní hromadného ničení před tím, než byla vyhlášena válka. Vzhledem k tomu, že nebyly zveřejněny podrobnosti o tvrzení o Saddámově údajné možnosti zaútočit do 45 minut, došlo opravdu ke "zdramatizování" výzvědných informací, řekl Blix.

Hans Blix dále uvedl, že výzvědné služby selhaly, protože se příliš spoléhaly na informace od iráckých emigrantů. Podle Blixe selhali i čelní političtí představitelé. Tony Blair a George Bush záměrně nepodváděli, konstatoval Blix, ale zdramatizovali výzvědné informace asi tak, jak se snaží prodejci zboží zveličit význam toho, co prodávají.

Předsedkyně britské Horní sněmovny baronka Amosová na Blixovy výroky reagovala konstatováním, že jasně vyplývá z Huttonovy zprávy, že vláda důkazy nezdramatizovala. Amosová dodala, že veřejnost už má podle ní "plné zuby" otázky iráckých zbraní hromadného ničení a chce se už zabývat něčím jiným.

Avšak bývalý britský ministr zahraničních věcí Robin Cook také kritizoval výzvědné služby. Zdůraznil, že členové britského Spojeného výboru pro rozvědku, který je podřízen britskému premiérovi, by měli rezignovat za to, že Blaira neinformovali, že tvrzení o možném Saddámově chemickém či biologickém útoku do 45 minut se týká jen bitevních a nikoliv dalekonosných zbraní.

Podrobnosti v angličtině např.ZDE
8. 2. 2004

Všechna česká média se pomalu osvobozují od stereotypního, černobílého způsobu uvažování. Po většinu devadesátých let nebylo možno určité názory v českých médiích prosadit; nebyly ani levicové ani pravicové, ale prostě "jiné". Konvenční vidění se instinktivně bouřilo proti "jinakosti" a zvídavosti. U řady novinářů vládla představa, že věci mají jedinou možnou, správnou interpretaci, a kdyby se do médií dostalo něco jiného, bylo by to "šílené". Taky se dost často báli.

Během posledních let však došlo - k přirozenému - vývoji, v jehož důsledku byly tyto "stoprocentní konvenční jistoty" u většiny novinářů myslím otřeseny. Proto, zdá se mi, jsou dnešní média o otevřenější než v devadesátých letech.

Zároveň se však neodvratně snižují náklady českých novin a - jak mi o tom nedávno svědčil jeden vysoký pracovník jedněch velmi čtených českých novin - mezi novináři se šíří strach. Klesá-li náklad, prvním impulsem novináře je jít směrem k bulváru. Tam zjevně směřuje Mladá fronta Dnes, jejíž zaměstnanci se prý dnes už mnohdy na pracovních poradách otevřeně srovnávají s Bleskem a navrhují, aby MFD konkurovala právě tomuto bulvárnímu listu - přestože stále Mladá fronta předstírá, že to jsou kvalitní noviny.

Filip Rožánek publikoval na serveru Česká média "Nedělní rozhovor" s Janem Čulíkem o důvěryhodnosti BBC, koncesionářských poplatcích a o kvalitě tuzemských médií", ZDE

9. 2. 2004

Dvojí metr ředitele Janečka

Překvapilo a znechutilo mě rozhodnutí ředitele České televize Janečka, který se omluvil za reportáže pořadu Klekánice mocnému monopolu s hazardem - firmě SAZKA. Pokud by se takto ředitel Janeček chtěl chovat ve všech případech, musela by ČT buď zrušit své zpravodajství i aktuální publicistiku, nebo naopak znásobit prostor pro toto vysílání, aby Janeček měl dost prostoru pro omluvy stovkám subjektům, cítících se dotčených vysíláním ČT. Pozoruhodné v tomto kontextu je, že v jiných reportážích ČT velmi pravděpodobně lhala, aniž by to ředitele Janečka valně vzrušilo.

9. 2. 2004

V londýnské vládní čtvrti, ve Westminsteru, se nyní běžně hovoří o tom, že kontroverze ohledně Saddámových neexistujících zbraní hromadného ničení dříve nebo později přiměje Tonyho Blaira k rezignaci. Kéž by šlo jen o tak málo, argumentoval v neděli konzervativní týdeník Sunday Telegraph. Toto dlouhotrvající fiasco totiž pomalu, ale jistě ochromuje britskou angažovanost ve válce proti terorismu a odvrací pozornost od globálního konfliktu k frašce v britské vládě.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
9. 2. 2004 Omluva ČT za reportáž o SAZCE ano, omluva za lži o Bhópálu ne? Jan  Berger
9. 2. 2004 Ježíš Kristus feťákem a co s tím má společného Adolf Hitler? Ladislav  Kahoun
9. 2. 2004 O Blairovu budoucnost nejde. Je to daleko závažnější   
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
8. 2. 2004 Británie prováděla špionáž proti spojencům v RB OSN   
8. 2. 2004 Hans Blix: Výzvědné informace o Iráku byly zdramatizovány   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2004 Úkolem našeho vysílání je dostat ministry pod tlak, aby řekli něco, co nechtěli   
9. 2. 2004 Napadl sníh, vlaky mají zpoždění: může za to BBC   
9. 2. 2004 O Blairovu budoucnost nejde. Je to daleko závažnější   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Americká armáda připravuje stažení z Bagdádu Marino  Radačič
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   
5. 2. 2004 Rumsfeld: "Irácké ZHN budou ještě nalezeny"   
5. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Šéf CIA: Naši analytikové nikdy nelíčili Irák jako bezprostřední hrozbu   
4. 2. 2004 Blairova vláda skutečně ignorovala naše námitky, že její zpráva je nepodložená   

Budoucnost médií RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2004 Telefon s fotoaparátem velký jako kreditka   
10. 2. 2004 Špičkové grafické karty pro mobily? Realita.   
10. 2. 2004 Vytiskněte si plastický obraz Štěpán  Kotrba
9. 2. 2004 Kancelářský dozorce nejlepšího výkonu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2004 Dívka jménem Hertz   
9. 2. 2004 Televize, která vás pozná Štěpán  Kotrba
9. 2. 2004 Reality TV: Nejjasnější obraz, nejčistší zvuk - ale kudy k vám? Štěpán  Kotrba
7. 2. 2004 Obrázky z Marsu jsou komprimovány novou technologií Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 3D halucinace místo monitoru Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Soundbug - reproduktor z čehokoliv Štěpán  Kotrba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
4. 2. 2004 BBC: už první cenzura?   
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka
31. 10. 2003 Nové revolty proti systému Immanuel  Wallerstein
23. 10. 2003 Romští členové Strany zelených nečekají na milost shůry Pavel  Pečínka
24. 9. 2003 Európske voľby 2004: výzvy pre Stranu európskych socialistov Nick  Crook

Školství RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Skotský deník Štefana Švece RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2004 O cestopisech Štefan  Švec
6. 2. 2004 O vzdělání Štefan  Švec
5. 2. 2004 O pestrosti Štefan  Švec
4. 2. 2004 O kontextu a o muzeích Štefan  Švec
3. 2. 2004 O neúctě k mrtvým Štefan  Švec
2. 2. 2004 O kontextu a o kiltech Štefan  Švec
30. 1. 2004 O portrétech Štefan  Švec