5. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 6. 2006
Ing. Dalibor Stráský, předseda rady jihočeské krajské organizace Strany zelených

Jako první z krajských organizací Strany zelených po volbách se jihočeští Zelení sešli 4. června 2006 v Třeboni na krajské konferenci, jejímž hlavním cílem bylo zaujmout stanovisko k povolebnímu směřování Strany zelených. Delegáti krajské konference odmítli automatické zařazování Strany zelených do pravé části politického spektra a konstatovali, že poslanecká sněmovna je složena ze 100 poslanců levicových stran, 94 poslanců pravicových stran a 6 poslanců Strany zelených. Dále doporučili vedení Strany zelených vést povolební jednání tak, aby s důrazem na programové priority strany poslanci Strany zelených umožnili vznik menšinové vlády a zabránili vzniku velké koalice, která by kromě změny volebního systému přinesla deformaci demokratických mechanismů a další rozvoj korupce.

Sloupek
Jiří Štěpánek

Obléknu si podvazky,
jsem řízený paprsky.
Převleky jsou prostě nutné,
jsem v situaci dost smutné.
Všichni moji nejdražší
podezřelí raraši.

z malé antologie české naivní poezie Kámen do voda, Clinamen, Praha 2005, vybral Štefan Švec

Ruská flotila v přístavu  Tartus
5. 6. 2006

Rusky internetový portál Kommersant píše o nejnovější aktivitě Ruska na Blízkém východě. Podle Kommersantu má základna vzniknout v syrském přístavu Tartus na západě této země. Ministerstvo obrany tuto informaci, ale odmítlo. Podle Kommersantu Rusko prohlubuje dno v tomto přístavu. V městě Tartus se již nachází zásobovací základna ruského loďstva. A do budoucna má byt rozšířena přímo v námořní základnu.

Michael Marčák: Volební pat
5. 6. 2006
5. 6. 2006

Někdo slaví vítězství, někdo ho hledá ve svých výsledcích, někdo analyzuje prohru. Noviny jsou plné patů. Pat. Termín z černobílé hry, snad kdysi vymyšlené moudrým mnichem pro poučení krále Ašoky. Pat. Situace kdy nevyhrávají bílí ani černí. Stav, kdy není vítězů ani poražených. Někdo uvádí, že čtvrtý pat v historii ČR. A proto změňme volební systém. Anebo snad ještě lépe vyměňme voliče. Politici jsou přece správní...

5. 6. 2006

A je to prý tristní výsledek, jak píšou ti prodejní novináři, pro něž svoboda tisku, za níž by položili život, je svobodou lhaní, podvádění a zatajování, zkrátka svobodou šizení. To se zřejmě cítí jako páni. Jako ten prodavač šmuků ze Žižkova, než dostal flastr.

Tentokrát však mají pravdu, výsledek voleb je tristní, ovšem jak pro koho.

5. 6. 2006

Kdo rozhodl o výsledku voleb? Fyzicky to byli voliči, ale to jsou z velké části (a poněkud alegoricky řečeno) jen vyšší mocí evidované "nohy", které mají právo doručit hlas na místo sběru. Předsedové parlamentně pověřených stran taky nohám opakovaně děkovali za donášku a slíbili jim, že se sestavení vlády bud' pokusí nebo nepokusí, vždy ale v souladu s nejlepšími úmysly veřejného blaha.

Jenže nohy potřebují k orientaci hlavu a hlava zase potřebuje k orientaci nějaké vnější podněty. Bez nich je ztracená, jako nohy bez hlavy. Zůstaňme proto dále věrni nietzscheovskému principu a abychom neponechali hlavě pouze roli informačního vodiče, ponechejme jí dominanci v oblasti volní. O tuto vůli je však potřeba se nějak postarat, probudit, motivovat ji, akcelerovat. A že se na tom velmi intenzivně pracuje, že se na to vynakládají nemalé náklady, aby se mohlo počítat s ještě většími zisky, tak o tom se nedá pochybovat.

5. 6. 2006

Volby dopadly.... dopadly. To je jediné, co se dá o vůli občanů říci mimo povinné poklony hlasu lidu jednou za čtyři roky. ODS utrpěla vítězství, se kterým si neví, co si počít. Je třeba více Kožených a více Teplíků. Kupování mandátů přišlo i do Čech a dostalo brutálně koruptivní rozměr. Český volič projevil úžasnou míru cynismu, když siláckými řečmi oplývající protagonisty politické scény obdařil - každého jinak. Topolánkovi nadělil vítězství. Paroubkovi nejlepší výsledek v historii ČSSD a Bursíkovi křeslo ve Sněmovně. Kateřinu Jacques odměnil křeslem útěchy a metropolitní feministky tak dostaly další parlamentní posilu. Všem dal volič najevo, že mohou dokázat, co dokáží. Jen komunistům volič přeskládal kandidáty jak Rubikovu kostku a řekl tak jejich ústřednímu výboru, že nemá "čuch na lidi".

4. 6. 2006

Jen málokdy se stane, že volby mají hned bezmála desítku vítězů. Dovolte malou inventuru. ODS je absolutním vítězem, je prostě první. Patří jí titul šampiona. Sice o půl hlavy, ale na to se nikdo neptá. ČSSD má největší zisk v dějinách, má nebývale silnou pozici a titul Skokan roku v kapse. KSČM si svým nebývale rizikovým krokem k méně konzervativní politice necelý rok před volbami a svou podporou vládě ČSSD říkala o velký malér, ale nakonec začíná mladší, hezčí, přitažlivější a schopnější novou etapu své politické pouti opět tam, kde před 16 lety začala. Na 13 procentech. I to je vítězství. Náleží jí určitě titul Nováček roku. Protože to byla nová KSČM i když se to občas snažila tajit. U KDU-ČSL je to bezesporu úspěch spočívající v jejím setrvání v Poslanecké sněmovně.

5. 6. 2006

Parlamentní volby skončily patem. Zdá se, že prohráli všichni. Jestli prohraje také demokracie, uvidíme v následujících dnech... Přišlo totiž období povolebních vyjednávání. Občané mohou pouze doufat, že se parlamentní strany napříč politickým spektrem shodnou na tom, co je pro Českou republiku dobré. Stále totiž mají ve svých programech cíle, které jsou velmi podobné, i když způsob jejich dosažení se diametrálně liší.

5. 6. 2006

Cesta z prokletí volebních patů je jednoduchá. Stačilo by zrušit 14 volebních krajů a zavést jedinou kandidátku každé strany pro celou republiku. Toto jednoduché popatření, je podle přiložených propočtů schopné v předcházejících trojích volbách vždy generovat reálnou vládní většinu. Další možnou změnou by bylo snížení volebního kvóra pro postup do skrutinia na dosažení 1 % hlasů, které byly odevzdány v minulých volbách. Takovéto plovoucí kvórum by bylo zřetelné a jasné a jednotlivé strany by přesně věděli, kolik musí získat hlasů, aby mohli počítat s tím, že se dostanou do hry o poslanecká křesla.

4. 6. 2006

Ve svých politických komentářích pro Britské listy jsem často prorokoval, že letošní volby do Poslanecké sněmovny PČR skončí podobně jako volby 2002, 1998 a 1996 patem -- a stalo se tak. A stane se tak i kdykoli v budoucnosti, nezměníme-li stávající volební systém.

Alan García, favorit peruánských prezidentských  voleb
5. 6. 2006

Alan Garcia by nemohl být diktátorem, ani kdyby chtěl; Ollanta Humala by nemohl být demokratem, ani kdyby se snažil

Gustavo Gorritti, peruánský komentátor

Skončilo druhé kolo prezidentských voleb v jihoamerickém Peru. První výsledky "exit pool" po skončení druhého kola voleb ukazují, že Alan García vede s více než 52% hlasů.

V tom prvém, které se konalo ve dnech 8. -- 9. dubna 2006, zvítězil radikálně levicový kandidát Humala 30.94% , před ex-prezidentem Garciou 24%. Bývalý plukovník Ollanta Humala Tasso, Unión por el Perú, který vedl neúspěšný pokus o převrat proti bývalému prezidentovi Alberto Fujimorimu, sliboval "revoluci chudých" postátněním ekonomiky a zrušení zóny "volného obchodu" s USA. Podporuje celolatinskoamerickou ekonomickou dohodu ALBA. Protikandidát - sociální demokrat Alan García Pérez, Partido Aprista Peruano vedl zemi v 2. pol 80. let. APRA se stala rozhodující stranou. Je to jediná strana, která by mohla ustanovit povolební koalici vlevo (s UPP) nebo vpravo (s UN).

4. 6. 2006
čtenářská reakce na článek Ivana Odilo Štampacha

Směšovat útok na poslance Dolejše s policejní brutalitou proti paní Jacques, či podobnými, samozřejmě zavrženíhodnými útoky, a vinit z toho ODS, (jak jsem z článku vyrozuměl) je velmi hlopé. Pokud vím, tak zákrok policistů poti paní Jacques ODS neřídila. U ostatních útoků nebylo dosud vypátráno, kdo je způsobil, píše čtenář, který se představil jako Jaroslav Bílý.

5. 6. 2006

Jiří Paroubek jakýmsi způsobem argumentuje ve snaze ukázat, že volby, které do Sněmovny PČR proběhly teď v pátek a v sobotu, byly neregulérní... Všechny jeho argumenty jsou ovšem takové, že je mohl říci již před volbami, tehdy měl říci, že byl porušen zákon. Říká-li to teprve nyní, dává najevo, že v případě svého volebního vítězství by na věc pohlížel jinak.

Není to výmluvné?

5. 6. 2006

Prozatím se ozbrojený odpor proti výsledkům voleb svolává v diskuzi na iHNed

Kam klesla demokracie opuštěná státníky i politiky, ovlivňovaná antikomunistickou hysterií pravice, policejními odposlechy a řízenými úniky vyšetřovacích spisů i prefabrikovanými dezinformacemi do médií, ukazuje diskuzní fórum internetových stránek Hospodářských novin. Pod článkem, který nevylučuje vládu pod vedením ČSSD, se v diskuzi vyzývá i k ozbrojenému teroru. Aniž by byla jakákoliv reakce odpovědných osob z redakce...

Pokud by se ODS nepodařilo sestavit vládu...navrhuji založit odboj proti vládě. Snad i ozbrojený. Paroublbek si nezaslouží nic jiného než 7.62 do týla.

diskuzní forum k článku HN ZDE

5. 6. 2006

Strana zelených získala 6 poslaneckých mandátů. Svůj hlas jí dalo přes 336 tisíc občanů České republiky. V královehradeckém kraji získala čtvrtý nejvyšší výsledek ze všech krajů. Hlasovalo pro ni skoro 20tisíc voličů. Stanislava Pence - lídra kandidátky zelených v kraji preferenčním hlasem podpořilo 7.8% z nich. Ze 340 kandidátů zelených je to v preferencích 6 největší výsledek. Poslanecký mandát nám "unikl" o několik desítek hlasů...

5. 6. 2006

Ostuda, kterou si utržila Česká televize v průběhu voleb, kdy nedostála spektakulárně svým povinnostem, vyplývajícím z požadavku zákona i Kodexu na objektivitu a faktickou správnost zpravodajství, ukázala na meze "vteřinové žurnalistiky" i směr, kudy se média budou ubírat.

Tady a teď je příkaz "online" zpravodajství, který si vyžaduje masivní finanční rezervy, investované do sto- a vícenásobků kapacity připojení a výkonu serverů pro případy zájmu o "breaking news". Které vyžaduje souhru desítek zpravodajů, editorů i komentátorů spolu s desítkami techniků, grafiků a dalších specialistů v zákulisí. Stovky lidí v pohotovosti. Jeden nikdy neví, co se může stát... Absurdní situace nastala v České televizi, která několik hodin vysílala "modré" exkluzivní průzkumy o 38% výsledku ODS, za které utratila stovky tisíc, ne-li milióny. Mezitím už ale Český statistický úřad generoval faktické výsledky dle sečtených okrsků, které se od "exkluzivních" průzkumů ČT lišily drasticky. Česká televize ale dál žila ve své virtuální realitě, i když se špičkovou počítačovou grafikou. Fakta ji nezajímala. Multimediální server iDnes byl oproti tomu perfektně připraven, jeho lidé byli všude, jeho servery nespadly a prokázal přes obrovský nápor, že digitální fotoaparády, mobilní telefony, PDA terminály a automatické vizuazlizující aplikace umí přinášet pravdivá data okamžitě. Přepočet křesel na mandáty neměl chybu a ten, který chtěl detailní výsledky v číslech a nespokojil se s "křesílky" a zaokrouhlenými hodnotami, měl je online na severu Českého statistického úřadu.

Nemělo smyslu konkurovat těmto silným hráčům. Svět "online" médií se v ten okamžik rozdělil na velké a ty ostatní. Hra investovaných peněz do hi-tech řešení v české politické žurnalistice má pro rok 2006 svého vítěze. Je jím server iDnes. Ten, komu stačí definitivní výsledky a bude spíše chtít slyšet komentáře, přečte si v pondělí ráno tištěné noviny a publicistické servery. Případně zajde večer do své oblíbené hospody. Ta není virtuální. Hlas lidu, hlas boží.

5. 6. 2006

BEZ KOMENTÁŘE

Veronika Zemanová, Česká televize

Česká televize se během uplynulého víkendu intenzivně věnovala volbám do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Na programu ČT1 tomuto tématu věnovala prostřednictvím jedenácti zpravodajských nebo publicistických pořadů celkem 5,25 vysílacích hodin.

Od soboty 13:55 hodin do neděle 7:25 hodin vysílala zpravodajské relace Volby 2006, kde občany -- voliče průběžně informovala o výsledcích voleb a aktuálním dění na politické scéně. Celkem těchto 9 pořadů v průměru sledovalo 10,6 %, tedy 910 000 dospělých, při podílu 42,57 %. Dalšími pořady pak byly nedělní dvouhodinové Otázky Václava Moravce a na závěr dokument Cesta za voliči.

První volební odhady, které Česká televize získala ve spolupráci se společnostmi SC&C a SPSS ČR z unikátního volebního výzkumu (Exit Poll), zazněly z televizní obrazovky v sobotu ve 14:00, tedy ihned po uzavření volebních místností. Netrpělivé očekávání prvních informací přilákalo z televizním obrazovkám 8,2 % dospělých, tj. 699 000, při podíl 46,39 %. Z volebního studia byly voličům nabízeny aktuální informace volebních výsledků doplněné o analýzy politologů a sociologů, jedinečné sociodemografické výsledky, díky nimž se veřejnost dozvěděla, jak volili muži a jak ženy, lidé z venkova a měst, či lidé mladší a starší 45let. Diváci sledovali informace z volebního studia se zaujetím, jak svědčí podíl diváků na ČT1, který se během sobotních odpoledních hodin pohyboval v průměru kolem 42,64 %, při sledovanosti 8,4 %

5. 6. 2006

PO VOLBÁCH

To, jak Paroubek hodnotí kampaň nemusí Zelení při troše dobré vůle vidět jako nepřekonatelný problém, jak se to patrně teď jeví předsedovi Strany zelených Bursíkovi. Odnaučme se hned známkovat lidi za chování a snažme se spíše vcítit se nebo pochopit, kdo a proč to či ono říká.

policista č. 301954 - Ten, který nechtěl být na internetu
5. 6. 2006
◄ policista č. 301954 - Ten, který nechtěl být na internetu

Policista, jenž zasahoval proti fotoreportérovi Britských listů Michalu "Wolfu" Vlkovi, který fotografoval 1. máje incident policistů s Kateřinou Jacques, je stíhán pro zneužití pravomoci veřejného činitele a omezování osobní svobody. Řekl to státní zástupce Michal Zachystal. Inspekce ministra vnitra šetří i další policisty, kteří při brutálním zákroku byli a proti jednání jiného policisty, Tomáše Čermáka nezasáhli - z maření úkolů veřejného činitele z nedbalosti.

Policisté fotoreportéra Britských listů předvedli na služebnu a zdůvodnili to tím, že neuposlechl jejich pokyny. Tvrdili mu, že policisty nesmí bez dovolení fotografovat, což není pravda. Během jeho zadržení fotografie prohlédli a pak fotoreportéra propustili. Svým nadřízeným ale tvrdili, že jim Vlk nechtěl ukázat občanský průkaz, a proto ho zadrželi. Rozpor vyšel najevo na první tiskové konferenci po incidentu, kdy policisté postup vůči Vlkovi vysvětlovali a ten jim přímo na místě řekl, že lžou.

Přepis rozhovoru policisty s Michalem Vlkem : "Já nebudu někde na internetu, kurva" ZDE

Policejní násilí na Prvního máje TÉMA BL
5. 6. 2006

Registraci IZIP jsem získal již před rokem. Moje zkušenosti ukazují, že je potřeba co nejdříve zavést zdravotní knížky pro všechny občany České republiky. Sám jsem si pořídil internetovou zdravotnickou knížku na doporučení naší praktické lékařky. Mám ji k dispozici již rok, ale dosud jsem nenašel žádného lékaře, který by měl oprávnění do IZK vstupovat - mimo mou praktickou lékařku. Ta za tu dobu, po kterou mám knížku IZIP, udělala několik záznamů o mých návštěvách u ní v ambulanci. Všude jsem uváděl, že jsem uživatelem IZIP a všude mi sdělili, že nejsou registrováni jako ústavy. Stejné je to i s odbornými lékaři, píše Ing. Jaroslav Kadleček z Brna.

5. 6. 2006
zpráva WISE Brno

Gordon Brown oznámil členům britské vlády, že náklady na odstranění následků existujících jaderných elektráren mohou dosáhnout výše 90 miliard liber (3600 miliard korun). To je o dvacet miliard víc, než dosud připouštěly zodpovědné úřady. Podle nich měla likvidace jaderného dědictví stát i tak astronomických 70 miliard liber. Tuto novinku přinesl dnes britský list The Observer.

5. 6. 2006

Jak to spolu souvisí? Že nevidíte spojitost? Zdá se, že to není až tak složité. V obou případech jde o závažný problém, který může významně ovlivnit evropský vývoj. Ten český samozřejmě nevyjímaje. Jednání o případné vojenské základně USA, budované v rámci "protijaderného deštníku" na území ČR měla být v souladu s přáním unionistického ministra obrany Kühnla skryta před očima občanů. Alespoň do právě skončených voleb. K obsahu "evropanství" v ústavě Evropské unie se nechtěl vyjadřovat nikdo, s výjimkou krajně pravicových euronegativistických neonacionalistů z Národní strany, kteří ale ve volbách získali pouhých 9 341 hlasů.

Americká raketová základna v České republice TÉMA BL

3. 6. 2006

Patový výsledok českých volieb bude mať istý dosah aj na slovenské hlasovanie, ktoré nás čaká o necelé dva týždne. Pozorovatelia už začínajú špekulovať, či deklarovaný veľký slovenský priateľ českého premiéra, Robert Fico, nebude musieť minimálne zmeniť predvolebnú rétoriku a odpustiť si morálno -- propagandistickú pomoc z Prahy, kde majú jeho spolubratia teraz zrejme až dosť vlastných starostí.

Cesta ke svobodě
5. 6. 2006

Čtenářům Britským listů zaslal pro čas "povolebního" rozjímání Jan Schneider z Kanady.

4. 6. 2006

Turecký generální štáb organizuje ve dnech 7. - 8. června v Ankaře seminář nazvaný "Životně důležitý základ pro teroristickou činnost: Média". Má se uskutečnit v rámci konceptu protiteroristických aktivit pod sponzoringem NATO. Cílem je shromáždit novináře a akademickou komunitu z celého světa, zvláště ze zemí NATO. Setkání se snaží o "odhalení nutné úlohy médií v boji proti terorismu". Na šedesát účastníků má diskutovat o etice médií a jejich významu a vytvořit "porozumění porozumění pro boj proti terorismu."

Podrobnosti v tureckém internetovém deníku Zaman ZDE

5. 6. 2006
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Čtyři organizace iráckého odboje popřely tvrzení "iráckého prezidenta" Tálabáního, že jeho režim jedná se sedmi vůdci odboje, kteří jsou připraveni složit zbraně a zapojit se do "politického procesu" v okupovaném Iráku. Tálabání přitom ovšem odmítl uvést jejich jména.

Velitel organizace Islámská armáda v Iráku šajch Abú Nawfal al-Džabbúrí pro Mafkarat al-Islam prohlásil: "Nevím, kdo by se k takovým jednáním propůjčil. Nejednáme a nebudeme jednat s nikým, jehož ruce jsou potřísněny krví sunnitů. Nebudeme vyjednávat o své cti a víře a nedáme se zlákat politickými výhodami. Islámská armáda bude pokračovat v džihádu proti okupantům a jejich pomocníkům, dokud Irák nezíská zpět svobodu a suverenitu."

Velitel Brigád Revoluce 1920 šajch Sádí al-Muhammadí sdělil korespondentovi v západním Iráku: "Není to nic jiného než lež a výmysl. Žádná jednání nejsou. Chci, aby všichni sunnité v Iráku a ve zbytku arabského světa věděli, že náš džihád pokračuje. Raději bychom vydali své děti nepříteli než naše zbraně lidem, kteří čekají, kdy na nás mohou zaútočit. Jedinou řečí mezi námi a okupanty může být řeč zbraní."

Velitel Armáda mudžáhidů šajch Abú Hanífa prohlásil: "Naše vítězství je blízko, nechystáme se jednat s nikým. A vůbec, s kým bychom měli jednat? S Američany nebo s kurdskými učni Mossadu nebo syny Persie mezi šíity? Nikdy si s nimi nesedneme k jednomu stolu. Vyzýváme Tálabáního, aby řekl, se kterými organizacemi či vůdci jedná, a o čem."

Šajch Abú al-Barrá z organizace Ansar as-Sunna kategoricky popřel jakákoli jednání s Tálabáním a prohlásil, že jeho tvrzení je známkou úplné neschopnosti. Režim se jím marně snaží rozeštvat odbojové organizace: "Myslí, že jejich zbytečná opatření -- jejich kontrolní stanoviště a blokáda měst, v nichž žijí sunnité -- mohou přerušit spojení mezi různými odbojovými skupinami a umožní jim šířit lži o odboji a nesouladu mezi jeho částmi. Nevědí, že nepodnikneme žádný krok bez vzájemné konzultace skupin a vzájemné porady. Tálabáního tvrzení jsou jasnou známkou kolapsu jeho strany, zoufalství a strachu."

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
2. 6. 2006

Na tyto otázky není snadná odpověď, ale pokud se začteme do nezáživných čísel Českého statistického úřadu, můžeme být moudřejší. Zjistíme, že křesťany nejvíce volí na malých vsnicích a samotách, které se ovšem vylidňují a mladí odcházejí za prací (nebo za nezaměstností a jen teoretickou možností práce) do přilehlých městeček, inteligence utíká z městeček do měst a vysoce příjmoví zaměstnanci i podnikatelé se ženou do metropole, ve které dopravní zácpy umožní vychutnat si požitek z jízdy služebním autem.

Měnící se socioprofesní i vzdělanostní skladba obyvatelstva pak mění i témata i výsledky v jednotlivých volebních okrscích a krajích. Zjistíme , že komunistům se ve mětech nepracuje dobře a malou obecní politiku zvládají lépe. Asi proto, že v Praze nikdo nikdy nepostavil konzum v akci Z. Zjistíme, že na Vysočině zápasí černý kostel s rudou radnicí. Zjistíme, že občanské demokraty z vesnic vyhání nejspíše pach chlévské mrvy a v Praze "by i tenisová raketa Václava Klause zvítězila", jak se kdosi kdysi cynicky pro média vyjádřil.

Zjistíme, že sever republiky je doménou neparlamentní politiky, asi pro svou nedostupnost pro velkoměstem zhýčkaných politiků. Centrum nezkrotných pohraničních rebelů leží na severu Čech. Do hor si jezdí lyžovat a mezi turisty se masová propagace dělat nedá. Zjistíme, že není až tak pravda, že celá Morava volí Pána Boha a v Beránka proměněného Kalouska. Zjistíme řadu dalších věcí, když budeme chtít. Protože výsledky těchto voleb jsou vždy ovlivněny politikou, kterou dělaly strany v uplynulém volebním období - u vás ve vesnici, ve vašem městě. A o těchto výsledcích pak hovoří spousta čísel, které umí odpovědět na to, kdo a proč volby vyhrál, nebo prohrál. Aby někdo neuvěřil (už po tolikáté) něčím výmluvám a falešně účelovým argumentům.


Zdroj: Český statistický úřad - Výsledky nejúspěšnějších stran ve volbách do Poslanecké sněmovny 2002 ZDE
Rekapitulace volebních výsledků - volební statistika před volbami 2006 ZDE
4. 6. 2006

Dosavadní premiér a předseda sociální demokracie Jiří Paroubek zamýšlí doporučit doporučit ČSSD, aby odešla do opozice. Paroubek to konstatoval v neděli v České televizi. V nedělí odpoledne a v pondělí má toto doporučení posuzovat vedení ČSSD a sociálnědemokratičtí poslanci.

Předseda ODS Mirek Topolánek v ČT v neděli uvedl, že je připraven vést jednání o sestavení nové vlády. Z jednání nevylučuje ani sociální demokraty. Občanští demokraté odmítají spolupracovat jen s komunisty. Nemají však dostatek hlasů na utvoření koalice se zelenými a s lidovci. ODS sice dostala ve volbách největší počet hlasů, ale ČSSD a KSČM ale budou mít ve dvousetčlenné sněmovně dohromady rovných 100 hlasů, stejně jako ODS, KDU-ČSL a Strana zelených.

5. 6. 2006

Promluvím zde o mladém velkoměstském divadle, jehož činnost je zcela mimořádná. Mohli by na kterémkoli českém sídlišti rozbalit stan. Napsat vstup "od 15 let" a hrát svou coolness tragédii, která uskutečňuje vše, co Aristoteles pro emocionální sílu a prospěšnost tragédie stanovoval ve spisku nazývaném Poetika. V recenzi tedy nazřeme proč byl Aristoteles prvním teoretikem coolness dramatiky, nejdříve však zmiňme něco o souboru.

5. 6. 2006

Firma Sling Media oficiálně spustila aplikaci dálkového ovládání DVR SlingPlayer Mobile v naději zachytit zájem Britů o nové služby mobilních telefonů.

5. 6. 2006

BBC a Pact -- sdružení nezávislých producentů dokončilo jednání o podmínkách obchodní dohody - dávajících publiku BBC lepší možnost vidět a slyšet jejich oblíbené pořady na všech platformách včetně možnosti stahování obsahu a dovolit přitom výrobcům lepší využití autorských práv i v oblasti "nových médií". Děje se tak z příkazu mediálního regulátora Ofcom, který dal oběma stranám termín dohody o autorských právech k 31. 5.. On demand tak mohou být zveřejňovány některé díly probíhajících seriálů. Divák bude mít týden na legální prohlížení staženého obsahu. BBC může zahájit službu BBC iPlayer service, která ale potřebuje jako veřejná služba svolení Rady guvernérů BBC.

podrobnosti ZDEZDE

5. 6. 2006
Na tomto místě najdete všechna témata v chronologickém pořadí od nejmladšího po nejstarší tak, jak jsme se jimi začali zabývat. Některá témata, která jsme založili před více než třemi lety, jsou dodnes aktuální - stejně jako události, ke kterým se váží. Kliknutím na tlačítko tématu dostanete seznam článků, ke kterým je téma přiřazeno. Jeden článek se může vázat i k více tématům.
6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2006 Zneužívá ředitel IZIP databázi zdravotního systému k politickému lobbingu pro ODS ? Štěpán  Kotrba
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek
30. 5. 2006 S Paroubkem růst, s Topolánkem dluhy Jiří  Havel
29. 5. 2006 Malé upřesnění k rovné dani Jan  Hošek
23. 5. 2006 Jak obhájci facky pro Ratha užívají mýtu proti vnitřní nejistotě Bohumil  Kartous
22. 5. 2006 Toto je změna, kterou slibuje ODS? Štěpán  Kotrba
20. 5. 2006 Bude se ODS snažit vysvětlit zbabělost jako oprávněnou? Bohumil  Kartous
20. 5. 2006 Program ODS je mi nejbližší, ale...   
12. 5. 2006 ODS se důrazně ohrazuje   

Pracovní doba - návrat o staletí zpět? RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2005 Vrací se úprava délky pracovní doby do devatenáctého století? Štěpán  Kotrba
19. 4. 2005 Ještě jednou o švarcsystému a o právním fachidiotismu Vít  Zvánovec
19. 4. 2005 Je váš šéf psychopat?   
14. 4. 2005 Hrozí demontáž sociálního státu Jiří  Maštálka
13. 4. 2005 Rada Evropy směrnice vydává... Petr  Gočev
12. 4. 2005 Švarcsystém: spor o flexibilitu práce Petr  Gočev
12. 4. 2005 Proč publikují Britské listy články od ekonomických fachidiotů? Vít  Zvánovec
12. 4. 2005 Budeme pracovat šedesát pět hodin týdně? Štěpán  Kotrba
11. 4. 2005 Supermarket Tesco vykořisťuje pracovníky v Jihoafrické republice   
6. 4. 2005 Modrá šance pro svobodu volby v sociálním systému Josef  Vít

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2006 Another chilling sentence for slander Jan  Čulík
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík

Dědictví chilské diktatury RSS 2.0      Historie >
29. 11. 2004 Chile con carne   
19. 11. 2004 Čilský dôchodkový systém je pred zrútením Jakub  Topol
23. 9. 2004 Pinochet stratil v Čile imunitu   
28. 1. 2004 Jakou zemi vyberete jako vzor pro Kubánce? Chile? Josef  Vít
25. 9. 2003 Čile -- prípad pre celý svet   
19. 1. 2003 Telenovela na život a na smrť Michal  Polák

Autorské právo RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2006 Autor knihy Da Vinci Code stanul před londýnským soudem   
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
27. 10. 2005 Microsoft se bude podílet na digitalizaci světových knihoven   
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba
13. 10. 2005 Komu patří informace na internetu? Milan  Stibral
21. 9. 2005 Copyrightová organizace OSN chce uvalit autorská práva na volný materiál na internetu   
22. 8. 2005 Komu patří internetové stránky Hospodářských novin Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 Deset let internetu jako masového jevu   
15. 7. 2005 Summit v Londýně: "Rozvíjet jednotnou evropskou digitální ekonomiku!" Štěpán  Kotrba

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné   

Competitive intelligence RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
28. 3. 2006 Bezpečnost jako moderní zaklínadlo Ladislav  Žák
20. 3. 2006 Česká televize uvádí na pravou míru... Štěpán  Kotrba
28. 11. 2005 Je to bezpečné...?!? Ladislav  Žák
18. 11. 2005 Umíte mluvit? Umíte psát? A víte vůbec, co říkáte? Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Competitive intelligence Josef  Provazník
30. 9. 2005 Vojáci stále na odstřel? Josef  Kovařík
19. 1. 2005 Stejně, nebo jinak? Oskar  Krejčí
18. 12. 2004 Rusko a Čína posilují svou vojenskou spolupráci   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
5. 6. 2006 Paranoidní symptomy Jiří  Štěpánek
2. 6. 2006 Ožeň se, bratře, ožeň se, bratře... František  Gellner
31. 5. 2006 ■ ■ ■ Jiří  Gold
29. 5. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
26. 5. 2006 Kočky mňoukaly na střeše František  Gellner
25. 5. 2006 Oblaka Jaroslav  Vrchlický
24. 5. 2006 4. Emil  Hakl
23. 5. 2006 Milostná Zbyněk  Benýšek
19. 5. 2006 Nokturno Josef Václav Sládek
18. 5. 2006 ■ ■ ■ Michal  Šanda

Bolívie a Evo Morales RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2006 Latinská Amerika -- noční můra Condoleezzy Rice Ludvík  Šulda
24. 3. 2006 Exploze v centru La Paz, první pokusy o destabilizaci vlády Evo Moralese? Michal  Brož
22. 12. 2005 Bolívie má "domorodého" prezidenta Miloš  Kaláb
29. 11. 2005 Nebezpečná fakta týkající se stoupence Fidela Castra Fabiano  Golgo
22. 11. 2004 Deníky Josefa Mengeleho Fabiano  Golgo
14. 10. 2004 Che Guevara: revolucionář jako komerční artikl Bohumil  Kartous
14. 10. 2004 V Londýně začíná Evropské sociální fórum Štěpán  Kotrba
28. 1. 2004 Jakou zemi vyberete jako vzor pro Kubánce? Chile? Josef  Vít
12. 11. 2003 Bolí nás Bolívia?   
11. 11. 2003 Bolívie Ignacio  Ramonet

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba