26. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 4. 2004

pondělí 20.30: Více než padesát britských diplomatů podepsalo dopis adresovaný Tonymu Blairovi, v němž kritizují jeho politiku vůči Blízkému východu..

Dvaapadesát velvyslanců konstatuje, že je načase, aby britský premiér začal ovlivňovat americkou politiku na Blízkém východě, která je odsouzena k neúspěchu, anebo aby ji přestal podporovat.

26. 4. 2004

Usnesení z 20. dubna 2004:

ZO SZ Praha 1 vylučuje svého člena Milana Horáčka ze Strany zelených za opakované a zvláště hrubé porušení stanov.

Dříve, než bylo přistoupeno k hlasování, Olga Lomová informovala přítomné, že předseda SZ, místopředsedkyně Drápalová a lídr kandidátky do EP apelují na přítomné, aby se snažili zaujmout ve věci Milana Horáčka zdrženlivé stanovisko.

6:2:1

V Praze 21. dubna 2004

Saša Uhlová, předsedkyně ZO SZ Praha 1

Odůvodnění:

26. 4. 2004
Petr Uhl

ZO SZ Praha 1 vyloučila 20. dubna Milana Horáčka jako svého člena ze Strany zelených "za opakované a zvláště hrubé porušení stanov". Učinila to bez bližšího uvedení, který článek stanov měl porušit. Podle usnesení ZO Praha 1 apelovali Jan Beránek, Jana Drápalová a Jakub Patočka na přítomné (i telefonicky během jednání - P.U.), aby se snažili zaujmout ve věci Milana Horáčka zdrženlivé stanovisko. Výsledek hlasování byl 6:2:1. Pro vyloučení hlasovali členové předsednictva SZ Jana Ulbrychová a Milan Smrž, dále Jiří Lom, Johanka Lomová, Mirka Jirková, pí Brandejsová. Proti byli Ondřej Velek a Saša Uhlová. Olga Lomová se hlasování zdržela.

26. 4. 2004

Vyloučení Milana Horáčka z české Strany zelených asi nebylo zrovna inteligentním strategickým krokem... :) Za komunismu bylo Milanu Horáčkovi za "poškozování dobrého jména ČSSR" odňato československé občanství. Shodou okolností v podstatě za totéž, za co odňali nacisté německé občanství Willy Brandtovi.

Bylo skutečně rozumné od Jakuba Patočky a Jana Beránka nechat nyní ze své strany vyloučit zrovna tohoto člověka? Hrdě se tím, zdá se, připojují k tradici doktrinářských komunistů a nacistů...

Viz tento výňatek z nedávného pořadu ČRo 6:

Moderátor (Lída Rakušanová): Vám komunistický režim odňal občanství, protože prý jste hanobil Československo? Bylo vám to líto?

Host (Milan Horáček): No tak to bylo taky trošku složitější. V podstatě mi napsali nějak prostě z těch vládních míst, že mě zbavujou občanství za různý prohřešky. Já když jsem tenkrát jsem se znal dobře se sekretářem Willyho Brandta, tak jsem mu to taky řekl, tak mi postoupil jako zbavení občanství Willyho Brandta nacisty a tam byly asi ve třech bodech vlastně stejné obvinění. Na to jsem napsal zpátky jenom to, že si nemyslím, že vším tím, co dělám, nějak škodím československému lidu, ba naopak. Na to mi přesně po roce napsal znovu ministr vnitra, tentokrát, že znovu přešetřili všechno to, co dělám, to znamená spoluzaložení exilového knihkupectví Dialog, vydávání a členství v redakční radě Listů, a tak dál, a tak dál, prostě organizování různých demonstrací a shromáždění, kde jako Československou socialistickou republiku a jeho spojence jako napadám a tak dál. No a to vedlo všechno k tomu, že prostě mi potvrdili, že mě zbavujou občanství, na to jsem tady tohle zveřejnil, i to, jak byl zbaven Willy Brandt, a to otiskly velké noviny prakticky i v tomhle srovnání. Bylo to samozřejmě pro tehdejší Československou republiku velice špatné.

Transkript celého rozhovoru Lídy Rakušanové s Milanem Horáčkem ZDE

26. 4. 2004

Superstar na Nově u mne v pokoji celý večer, skončilo to před pár minutami. Kamarádka by mne zabila, kdybych se to pokusil přepnout, a tak, přestože to není můj šálek čaje, sledoval jsem tuto velkolepou show. Ti lidé zpívají všichni moc krásně nebo alespoň já se svým totálním hudebním HLUCHEM to o všech mohu tvrdit.

26. 4. 2004

Žijeme opravdu v normálním světě?

Nedávno zveřejnil Český statistický úřad, že v České republice žije téměř 400 000 lidí pod oficiální hranicí chudoby a že průměrný měsíční plat činí v ČR něco kolem 8 600 Kč hrubého, nezapočítáme-li do této částky platy Pražanů. Je to alarmující skutečnost, přihlédneme-li k tomu, že většina spotřebního zboží, potravin a služeb stojí v podstatě tolik co na Západě, kde ovšem platy představují téměř desetinásobek uvedeného průměru.

26. 4. 2004

V sobotu zemřela na Manhattanu ve věku 95 let Estée Lauderová, matka Ronalda Laudera, spoluzakladatele české televize Nova, který vysoudil na českém státu a na Vladimíru Železném astronomické odškodné.

Lauderová založila v kuchyni výrobnu kosmetických krémů a vybudovala z ní celosvětové kosmetické impérium. V roce 1998 byla Lauderová jedinou ženou, kterou zařadil americký časopis Time mezi dvacet "podnikatelských géniů" dvacátého století. V roce 2003 se její firma umístila na 349. místě v žebříčku časopisu Fortune pěti set největších amerických společností. Firma měla roční příjem 4,74 miliard dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 4. 2004
Alexandra Virgová

Můj milý deníčku,

roznemohla jsem se velmi, ulehla jsem na dlouho a tak jsem téměř promeškala nejdramatičtější události posledních měsíců. Doutnající politickou situaci jsem pozorovala okem, perem a esemeskami novinářských kolegů. Fandila jsem těm, kteří se stali samohrdiny (od slova samohana - pozn. aut.) v Iráku a vrátili je naštěstí domů. Celé. Nepoškozené. Sebevědomé. Naštěstí. Kolik škody na dobré pověsti zpravodajského řemesla mohli ještě napáchat... Uzdravilo mne to téměř ihned. Nakonec se mi poštěstilo a já po návratu do Parlamentu viděla ministra zahraničí coby pacienta parlamentního uzdravovacího hlasování. Bylo to úžasné. Cyril Svoboda byl ranhojičskou atrakcí mimořádného sněmovního dne. Na něm dokazoval nový ministr zdravotnictví kvalitu svého resortu a křesťanská strana bezednost státní pokladny. Vrtulník ho musel převézt z Brna do Prahy, mercedes ho musel přivézt ze Strakovy akademie do Sněmovny - to vše jen proto, aby mohl zvednout svou chorou ruku ku slávě Boží, státu a sníženého / zvýšeného DPH. Vše na náklady vlády, neb ministr vnitra to tak prý chtěl. Celá česká ekonomika stála na zvednutých rukou Svobody a léčícího se poslance Kotta, kterého tři vyhlášení sociální demokraté museli hlídat, aby se zase neopil. Měli za úkol se opít místo něj. Manévry ohledně obou byly hodny operace Trvalá svoboda či jiného logistického procvičování bujarých armád NATO.

26. 4. 2004

Samuel P. Huntington: Who Are We? The Challenges to America's National Identity. (Kdo jsme? Útoky na americkou národní totožnost) New York: Simon & Schuster, 2004, 448 pp. $27.00

Ve své nejnovější knize se zabývá Samuel Huntington přistěhovalectvím. Bohužel, míní americký recenzent časopisu Foreign Affairs, namísto jasného realismu svých předchozích děl, propadá pohrdavému moralismu a "nativistické hysterii" a nenabízí žádná skutečná řešení:

23. 4. 2004

Ostře euroskeptický konzervativní britský list Daily Telegraph přinesl v pátečním vydání článek o tom, jak Václav Klaus znovu varoval Čechy, že "naše země přestane v EU existovat jako nezávislá a suverénní entita". Potíž je, že je Klaus zjevně světově tak "známý", že si ho v přiložené fotce Daily Telegraph jaksi spletl se Zemanem...:) (Ve 14 hodin to však už na internetu opravili, ZDE).

V posledních dnech před vstupem 10 nových členských zemí do EU začíná západní tisk projevovat konečně určitý zájem o středovýchodní Evropu, dosud pro něj zcela neznámou a nečitelnou oblast. Přitom však ve svých "informacích" o nových členských zemích EU se dopouští absurdních chyb. Terčem posměchu se nutně staly např. "faktografické" stránky deníku Guardian o nových vstupujících zemích, který na nich o ČR publikoval neuvěřitelné pitomosti.

Britský Daily Telegraph se zase soustřeďuje na iracionální, euroskeptické bědování o tom, že bude "celá střední Anglie zaplavena Rumuny a Bulhary"... ZDE. Podle průběhu konference o rozšiřování EU na univerzitě v Paisley soudě, však tuto iracionální euroskepsi čelní britští podnikatelé a manažeři vůbec nesdílejí. Je pozoruhodné, do jaké míry v tomto smyslu vytváří Daily Telegraph virtuální realitu. Několik přítomných britských podnikatelů, které jsem s níže citovaným článkem seznámil, ho označilo za naprostou hloupost.

26. 4. 2004

Pikantní záměna Klause za Zemana ještě předtím, než byla opravena, skončila v redakčním archivu. Kate Connolly v Berlíně referovala v konzervativním deníku Daily Telegraph o tom, co vyšlo v pražském vydání MfD...

Our country will cease to exist in EU, Czechs told ARCHIV BL
Our country will cease to exist in EU, Czechs told ARCHIV DTel
26. 4. 2004

Britský National High-Tech Crime Unit, americká FBI a americké ministerstvo spravedlnosti zasáhly v minulých dnech proti organizaci "Fairlight", která pirátsky šíří hudbu, filmy a počítačové hry, které ukradla, aniž by pro ně měla autorská práva. Policie podnikla razie proti příslušníkům skupiny Fairlight v Británii, v Americe, v Belgii, v Maďarsku, v Izraeli, v Singapuru, ve Švédsku a v dalších zemích. Celkem bylo zatčeno téměř 100 lidí.

26. 4. 2004

Izraelský premiér Ariel Šaron neplánuje zavraždit šéfa Palestinců Jásira Arafata "brzo", konstatoval Šaronův zástupce. Ehud Olmert uvedl, že Šaron "neplánuje realizovat své hrozby" proti Arafatovi "ani dnes, ani zítra, ani příští týden". V pátek zdůraznil Šaron, že se už necítí vázán příslibem americkému prezidentu Bushovi, že Arafatovi nezkřiví vlas na hlavě. Arafat na to reagoval slovy, že se nebojí a že se rád stane "mučedníkem".

Podrobnosti v angličtině ZDE

26. 4. 2004

A lecture:

The Slavonic Society at the London School of Economics would like to invite you to a talk given by Dr Martin D. Brown, Senior Lecturer in History and International Relations, Richmond, The American International University in London

"Parallel Histories: The historiography of the forcible deportation of the Sudeten German minority from Czechoslovakia, 1945-1947"

Dr Brown will give a 30-40 minute talk offering various competing perspectives on this topic.

26. 4. 2004

Populární britský fotbalový televizní komentátor Ron Atkinson si minulý týden zničil kariéru. Jak? Řekl do mikrofonu, o němž si myslel, že je vypnutý, ale byl zapnutý a šlo o živé vysílání, že obránce fotbalového klubu Chelsea Marcel Desailly je "jak někteří říkají, zasraný, lenivý, tupý negr". Atkonsonova mediální kariéra tím skončila. Byl nucen odejít z britské komerční televize. Přišel o svůj pravidelný sloupek v deníku Guardian. A přišel o téměř milion liber, když firmy, s nimiž spolupracoval, s ním zrušily spolupráci.

Atkinson se za svůj výrok opakovaně omluvil. Citujeme z rozhovoru pro časopis New Nation, čelný list pro britskou černošskou komunitu.

Pozn. red.: Vydáváme znovu, protože se původně z technických důvodů většina článku nezobrazila.

26. 4. 2004

Bývalý předseda vlády Miloš Zeman na nedělním mítinku s občany v Mostě dodržel, co kdysi slíbil. Jde vládě po krku. Fakt, že je to vláda jeho stranického kolegy, na odhodlání muže, který ČSSD kdysi pomohl do hlavního vchodu od Strakovky, nic nemění. Zrada volebního programu ohrožuje existenci sociální demokracie, tvrdí Zeman. Bývalý premiér považuje za zásadní návrat k volebnímu programu ČSSD, vytvoření "jednobarevné" vlády, personální změny ve vedení strany, přijetí kariérního řádu a změny stanov. Prakticky totéž, o čem v sobortu jednal i "pražský aktiv" strany, vynucený členskou základnou, nespokojenou s politikou Vladimíra Špidly.

V diskusi Zeman řekl, že udělal chybu, když před dvěma lety za svého nástupce označil právě Špidlu. "Měl jsem na výběr jen mezi dvěma kandidáty, Špidlou a Grossem. Věděl jsem, že Špidla není korumpovatelný penězi. Neuvědomil jsem si však, že člověk může být korumpovatelný i mocí a vnitřně se zhroutit." Zeman podmínil svůj návrat do politiky svoláním mimořádného sjezdu ČSSD. Zdůraznil přitom, že bude li vyzván, tohoto sjezdu se zúčastní. "A asi neočekáváte, že tam budu mlčet", dodal výhružně. Závěr svého vystoupení uvedl citátem Franiška Palackého: "Když jsou poctivci zbabělí, tak se moci ujímají lotři." Formuloval přitom pět podmínek, za kterých se může jeho návrat uskutečnit.

26. 4. 2004

Dárfúr je hornatá a pouštní oblast na západě Súdánu, kde v únoru roku 2003 vypukla válka mezi dvěma povstaleckými skupinami Hnutí na osvobození Súdánu a Hnutí pro spravedlnost a rovnost proti vládním silám. Střety si dosud vyžádaly na deset tisíc mrtvých a osm set tisíc lidí donutily opustit své domovy.

26. 4. 2004

Jako ve většině případů se při každé velké události dovídá veřejnost jen část. Na zbytek si musí počkat, až dojde k jiné události. Někdy to trvá mnoho let - to se potom čeká na "otevření archívů". Někdy stačí výměna politiků, případně vydání knihy vzpomínek nebo pamětí. Pan Bob Woodward, reportér a redaktor novin "Washington Post", vydal ve druhé polovině letošního dubna knihu Plan of Attack (Plán útoku). Jiný reportér, Sheldon Alberts, ihned knihu přečetl a ve svém článku o ní poukázal zejména na situace, kdy se plánování amerického útoku dotýkalo Kanady.

O knize Boba Woodwarda Plan of Attack jsme v BL psali už ZDE a ZDE.

26. 4. 2004

Protože se na těchto stránkách objevily nějaké pochybnosti o moci propagandy a o tom, že tato moc je v poslední době zneužívána, chci se pokusit dokumentovat jí na skutečnosti, ve které žijeme a kterou možná nevnímáme - právě proto, že od ní nemáme odstup.

25. 4. 2004
Řečtí obyvatelé Kypru v referendu odmítli drtivou většinou plán OSN na sjednocení ostrova. Turečtí Kypřané hlasovali ve prospěch sjednocení ostrova. Kypr zahodil historickou příležitost odstranit třicet let trvající rozdělení Kypru, konstatoval generální tajemník OSN Kofi Annan. Je to varováním, že v rozšířené Evropské unii bude zřejmě jedním z hlavních problémů nacionalismus.
24. 4. 2004

Virtuální bohoslužba na neděli před Prvním májem

Mnohá biblická podobenství a mnohé metafory jsou nám, lidem technické civilizace, bohužel buď už zcela nesrozumitelné, nebo nám navozují úplně jiné představy, než měli jejich vypravěči na mysli. My, většinou městští lidé, si pod obrazem pastýře a oveček představíme tak nanejvýš sentimentální pastorální idylku ze starých obrazů, poučenější pak nanejvýš zpodobnění Ježíše jako mladého jinocha nesoucího na ramenech krásně kudrnatou ovečku.

23. 4. 2004

Podle mého názoru byl pád železné opony neočekávaný. Neočekávali ho lidé na Východě, neočekávali ho ani lidé na Západě.

Evropská unie se nepřipravovala na pád železné opony. Naopak, připravovala se na přechod od společenství k unii, na Maastrichtskou smlouvu a na prohlubování spolupráce. Když pak najednou železná opona spadla, Západ se rozhodl, že i jiný politický cíl je důležitý -- totiž rozšíření Evropské unie. Bohužel, tyto dva cíle, prohlubování a rozšiřování -- nejsou příliš slučitelné. Jdou proti sobě, křižují se.

Myslím, že žijeme ve stavu, kdy sklízíme zmatek ohledně těchto dvou cílů. Proč? Protože nové země nebyly připraveny na politickou demokracii. Nebyly připraveny na tržní ekonomiku. A najednou musely zároveň, najednou provést politickou a hospodářskou transformaci. Je to neobyčejně obtížný úkol.

Jen na ilustraci: Československo nemělo v roce 1989 ani jednoho daňového úředníka. Daně nevybíral stát, ale vybíraly je státem vlastněné podniky. Měli jsme 6000 lidí, kteří pracovali pro tajnou policii, ale ani jediného daňového úředníka.

Příspěvek, který Václav Žák přednesl ve čtvrtek 22. dubna 2004 na konferenci o rozšiřování Evropské unie, která se koná na University of Paisley ve Skotsku.

23. 4. 2004

Obávám se, že vidím příklad, který jste podal, o tom, jak polská národní totožnost vznikla během devatenáctého století, kdy Polsko jako stát neexistovalo, jinak, než vy. Interpretoval bych ho jinak.

Když jsem slyšel, že by se polský premiér nemohl vrátit z jednání o evropské ústavě, pokud by přijal hlasovací změny v ústavě v opozici proti dohodě z Nice, řekl bych, že v tomto případě se polská národní totožnost postavila proti Evropské unii.

Odpověď Václava Žáka na tvrzení Józefa Nižnika, profesora sociologie a politologie z Varšavy na konferenci v Paisley, že by měla v Evropě vzniknout "společná evropská identita".

23. 4. 2004

pátek 14.30: Rychlé rozšíření broadbandového připojení na internet pro všechny občany západní a východní Evropy je nevyhnutelnou podmínkou hospodářského rozvoje. Země, v nichž tento přístup urychleně nebude zaveden, zažijí hospodářský propad, varoval na konferenci o rozšiřování Evropské unie v pátek dopoledne v Paisley generální ředitel podniku British Telecom (Scotland) Bob Downes. Poukázal na to, že k rozvoji broadbandu dochází nyní velmi rychle: v roce 2003 mělo ve Skotsku přístup k broadbandu 44 procent obyvatelstva, nyní je to 70 procent.

Účinným katalyzátorem broadbandového internetu bude entertainment, zábava. Po ní začne být broadbandového internetu využíváno i pro zdravotnické, sociální a školské služby. V roce 2003 dosahovala hodnota prodeje zábavy na internetu v EU 100 milion euro, do roku 2007 to bude 1800 milion euro.

Jakmile začnou být základní společenské služby k dispozici na širokopásmovém internetu, bude bezpodmínečně nutné, aby byly k dispozici všem občanům v zemi: ti, kteří budou z přístupu k širokopásmovému internetu vyloučeni, se rychle stanou sociálně deprivovanou skupinou.

Nové členské země EU broadbandový přístup na internet většinou nemají a dosud užívají zastaralý dial-up. Všechny tyto země si však broadbandové sítě vybudují. Základní strategickou otázkou je, které firmy se na tom budou podílet. Strukturní fondy Evropské unie by měly být užity především k budování broadbandových multitechnologických sítí a už se na tom pracuje.

23. 4. 2004

To je podle Charlieho Morrisona, viceprezidenta firmy IBM Services pro Evropu, Blízký východ a Afriku, jedinou možností, jak mohou evropské země přežít v zintenzivňující se globální konkurenci. Velkou konkurencí Evropě jsou v tomto smyslu Čína a Indie.

Investice do postkomunistických zemí jsou podle Morrisona, který jak uvedl, "má továrnu IBM i v Brně," zpočátku technologicky velmi nenáročné, avšak to je pouze základ, na němž se dá velmi rychle stavět. Morrison silně podporoval myšlenku spolupráce se všemi novými členskými zeměmi EU a zejména se zasazoval o to, aby ve Skotsku studovalo co největší množství studentů ze středovýchodní Evropy. Morrison hovořil na konferenci o rozšiřování EU, která se konala ve čtvrtek a v pátek na Paisley University ve Skotsku.

23. 4. 2004

Reakce na tento článek Jana Čulíka.

V kanadských novinách "The Ottawa Citizen" vyšel koncem letošního ledna článek napsaný Jennifer L. Boenovou a Joannou Lauciusovou s použitím zdrojů z amerických novin "Knight Ridder".

Psalo se v něm o tom, že se uvažuje v USA u zavedení léčby bakteriálních infekcí metodou, kterou navrhnul před 80 lety kanadský vědec-samouk, Félix d'Herelle. Napsal o tom v r. 1917. Jedná se o bakteriofágy, což jsou zjednodušeně viry, které ničí baktérie. Každý "fág" je specifický na svého hostitele. Ve Spojených státech se používaly do třicátých let minulého století před objevením penicillinu. Byly zamítnuty Výborem pro farmacii a chemii Americké lékařské asociace. Jakmile byla zavedena antibiotika, byly bakteriofágy zapomenuty - v severní Americe.

23. 4. 2004

Nešvary a protizákonné jednání včetně korupce se snad vyskytují na celém světě. Co dělají podřízení, když do situace vidí? Většina se jich patrně obává, jak na tom budou oni sami, až to "praskne". Bude se jim klást za vinu, že se vlastně na nepravostech podíleli? Jsou oprávněné jejich obavy, že "hlavouni" čili "papaláši" se ze situace nějakým způsobem vykroutí a odpovědnost padne na jejich podřízené?

V Kanadě došlo v posledním roce ke střídání ministerských předsedů bez voleb. Od Jeana Chrétiena převzal úřad jeho dřívější ministr financí, Paul Martin. Byly mezi nimi neshody, které vyústily do situace, že byl Martin před časem zbaven ministerského křesla a tedy se z něho stal tak zvaný "backbencher", čili poslanec "v zadních lavicích" v parlamentu.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

7. 4. 2004

Katedra slovanských studií na Glasgow University vypisuje konkurs na místo bohemistického lektora na školní rok 2004-05. Hledáme absolventa bohemistiky, pokud možno se zkušeností výuky češtiny pro cizince, či jiného jazyka. Uchazeči by měli mít obstojnou znalost angličtiny. Jejich úkolem bude vyučovat studenty prvního a druhého ročníku bohemistiky českému jazyku. Jejich pracovní úvazek bude cca 8 vyučovacích hodin týdně. Jmenování je na dobu deseti měsíců, od října 2004 do června 2005. Úspěšný kandidát obdrží na tuto dobu stipendium ve výši 6000 liber. Zároveň se očekává, že kandidát vypracuje postgraduální práci v oboru bohemistiky, slavistiky či anglistiky pro získání titulu MPhil. Pro toto roční postgraduální studium kandidáta Glasgow University osvobodí od platby školného, které bude po vstupu ČR do EU sníženo z nynějších 7000 na 2500 liber.

Toto místo pro bohemistického lektora-postgraduálního studenta financuje společně Glasgow University, MŠMT ČR a britský Foreign and Commonwealth Office.

Podrobnosti i formulář pro zájemce jsou ZDE

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

7. 4. 2004

22. 3. 2004 jsme uhradili koupi nového serveru, na něž nám po lednové havárii čtenáři rychle poskytli finanční prostředky, a to částkou 122 500 Kč. Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

V březnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 2700 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
26. 4. 2004 "Nativistická hysterie" Samuela Huntingtona   
23. 4. 2004 Jak na bakterie odolné vůči antibiotikům Miloš  Kaláb
23. 4. 2004 Whistleblowers: upozorňování na nešvary uvnitř ministerstev i jiných úřadů Miloš  Kaláb
23. 4. 2004 Čeští občané od EU neočekávají mnoho, a tak nebudou zklamáni Václav  Žák
23. 4. 2004 British Telecom: Přístup všech občanů v Evropě k broadbandovému internetu je nevyhnutelnou podmínkou hospodářského rozvoje   
22. 4. 2004 Al Jazeera vysílá ověřené zpravodajství   
22. 4. 2004 Mystický nihilismus islámských teroristů   
22. 4. 2004 "Jak se má předpověď zkázy Británie plní"   

Zelení RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!   
14. 4. 2004 Daniel Cohn-Bendit: Předsednictvo českých Zelených potlačuje demokratickou diskusi   
16. 3. 2004 Co na novou demokracii říká internet Antonín  Slejška
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2004 Čeští občané od EU neočekávají mnoho, a tak nebudou zklamáni Václav  Žák
23. 4. 2004 Evropa: prostor, v němž si jednotliví občané vykalkulují své možnosti Václav  Žák
22. 4. 2004 "Jak se má předpověď zkázy Británie plní"   
21. 4. 2004 ČR: "Jsme malá, hrdá země, která překonala mnoho překážek"   
13. 4. 2004 Podajú si Mečiar s Klausom ruky v NATO a EÚ? Peter  Weiss
25. 3. 2004 Smlouva z Nice odchází na smetiště evropských dějin Josef  Brož
2. 3. 2004 Rozpaky nad smerovaním EÚ Adrian Peter Pressburg
18. 2. 2004 Militarizace Evropské unie Zdeněk  Štefek
17. 2. 2004 Je společná evropská armáda jedním z bilderbergských projektů? Štěpán  Kotrba
16. 2. 2004 Vzniká v EU vládnoucí triumvirát Francie, Británie a Německo?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Jde Frantík kolem zahrádky Martin  Štumpf
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
21. 4. 2004 Mladá generace už je objektivnější Jan  Čulík
1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík
30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha
30. 3. 2004 Jak vidím krále české literatury Tomáš  Koloc
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
25. 3. 2004 "Laskavý humor" Bohumila Hrabala Jan  Čulík
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Proč jsme nestávkovali Václav  Votruba
21. 4. 2004 Elektronická učebnice české literatury   
19. 4. 2004 Pár slov ke školství Jan  Čulík
15. 4. 2004 Zmatený výklad   
14. 4. 2004 Opravník obecně oblíbených omylů Vladimíra Al-Maliki Levá
2. 4. 2004 Škoda, že není komu vyprávět o neutrinech ... Hynek  Hanke
2. 4. 2004 Jsme v něčem ještě dědici Masarykových koncepcí a mělo by to smysl? Miloš  Dokulil
1. 4. 2004 Jste nespokojeni s výukou na vaší fakultě? Nadávat v hospodě nestačí Ivo  Bystřičan, Petr Jedlička
25. 3. 2004 Jak přimět studenty k (inter)aktivitě Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 4. 2004 Bandit na stránkách Českého rozhlasu!   
22. 4. 2004 Ofcom kritizuje BBC, že se "honí za sledovaností"   
19. 4. 2004 Menší zlo? Ne, mediální realita Štěpán  Kotrba
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?   
31. 3. 2004 V ČRo 6 znovu o bulvarizaci médií   
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 4. 2004 Kanada nesplnila slib, že nebude kritizovat americkou válku proti Iráku Miloš  Kaláb
26. 4. 2004 Britští diplomaté kritizují Blairovu politiku v Iráku   
22. 4. 2004 Desítky mrtvých při teroristickém útoku v Basře   
21. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 8.-11. dubna 2004   
20. 4. 2004 USA nabídky amnestii vzbouřencům z Fallúdže   
20. 4. 2004 Bílý dům odmítl obvinění, že neoprávněně přesunul peníze z Afghánistánu do Iráku   
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2004 Stádo Zdeněk  Bárta
11. 4. 2004 Boží hod velikonoční - máme být svědky vzkříšení Zdeněk  Bárta
9. 4. 2004 Šálóm - křest Kláry Ester Zdeněk  Bárta
4. 4. 2004 Na počátku: logos není jen slovo Zdeněk  Bárta
26. 3. 2004 Zbořte chrám! Zdeněk  Bárta
20. 3. 2004 Síla víry Zdeněk  Bárta
14. 3. 2004 Kdo je můj bližní Zdeněk  Bárta
8. 3. 2004 Obhájce Zdeněk  Bárta
27. 2. 2004 Lásky kdybych neměl, nic nejsem Zdeněk  Bárta
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
24. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVII. Alexandra  Virgová
7. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XVI. Alexandra  Virgová
6. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XV. Alexandra  Virgová
1. 4. 2004 Deníček sněmovní panny XIV. Alexandra  Virgová
31. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XIII. Alexandra  Virgová
29. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XII. Alexandra  Virgová
26. 3. 2004 Deníček sněmovní panny XI. Alexandra  Virgová
25. 3. 2004 Deníček sněmovní panny X. Alexandra  Virgová
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová