5. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 2. 2004

Loni bylo v Řecku více uprchlíků usmrceno minami, než kolik jich v té zemi dostalo azyl. Informoval o tom rozhlas BBC.

Řeka Evros tvoří hranici mezi Řeckem a Tureckem. Tisíce uprchlíků se každoročně, často uprostřed noci, pokouší přes tu řeku dostat se do Evropské unie. Řeka je zaminována. Na řeckém břehu řeky jsou minová pole.

5. 2. 2004

Duchovní vůdce šiitských muslimů, ajatolláh Ali al-Sistani, přežil atentát. Okolnosti jsou nejasné, ale podle jedné zprávy začali na al-Sistaniho útočníci střílet, když ve čtvrtek dopoledne vstoupil do svatého města Nadžafu.

Sistani v poslední době kritizoval plány USA předat moc v Iráku nevolenému úřadu. Požadoval přímé volby, které by měly zvolit prozatímní vládu v Iráku. K útoku došlo den před příjezdem delegace z OSN, která se měla pokusit vyšeřit tento konflikt.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
5. 2. 2004

Při středeční energické debatě v Dolní sněmovně přiznal britský premiér Tony Blair, že si před schválením útoku na Irák nebyl vědom, že tvrzení o tzv. údajné schopnosti Saddáma Husajna zaútočit chemickými a biologickými zbraněmi do 45 minut se netýkala dalekonosných raket, ale jen zbraní pro bojiště. Blair pokračoval:

5. 2. 2004

Šéf CIA George Tenet ve čtvrtek vášnivě obrahoval svou výzvědnou agenturu. Konstatoval, že její analytikové nikdy netvrdili, že je Irák "bezprostřední hrozbou" a zdůraznil, že CIA nikdy nepřikrášlovala své informace pro nikoho.

5. 2. 2004

čtvrtek 14.00: Michael Howard, šéf britské Konzervativní strany, vyzval ve čtvrtečním pořadu BBC Radio Four "The World at One" premiéra Tonyho Blaira aby odstoupil. Považuje totiž jeho přiznání, že si Blair před útokem na Irák nebyl vědom, že se tvrzení, že Saddám "může zaútočit ZHN do 45 minut" nevztahuje na dalekonosné střely, ale jen na zbraně pro bojiště, za absolutně skandální. Energická diskuse k této věci v Británii pokračuje. Podrobnosti zveřejníme později.

5. 2. 2004

Britské výzvědné služby vedou interní boj, jehož cílem je distancovat se od informací, které umožnily britské vládě tvrdit, že Saddám Husajn měl zásoby zbraní hromadného ničení. Bojují o původ, zpracování a interpretaci nyní už zdiskreditovaného tvrzení, že měl Irák možnost zaútočit zbraněmi hromadného ničení do 45 minut. Paradoxně na pochybnost tohoto tvrzení poukázal poprvé v květnu 2003 reportér BBC Andrew Gilligan, kterého ostře kritizovala zpráva lorda Huttona a který proto z BBC v minulých dnech odešel.

Na opačných stranách sporu jsou MI6 a samostatná vojenská rozvědka, Defence Intelligence Staff (DIS), která součástí britského ministerstva obrany. V nejslabším postavení je MI6. Je totiž jasné, že tato britská rozvědka poskytla vládě většinu informací, na jejichž základě byla vypracována kontroverzní oficiální vládní zpráva o iráckých zbraních hromadného ničení ze září 2002.

5. 2. 2004

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld byl vyslýchán ve středu v americkém parlamentě ohledně neexistence iráckých zbraní hromadného ničení. Zdůraznil, že je ještě příliš brzo na to vyloučit, že by se ZHN v Iráku nikdy nenašly.

5. 2. 2004

Odmítla zveřejnit 135stránkový právní dokument, obviňující vládu

Právníci BBC argumentují, že bylo správné odvysílat Gilliganovu reportáž podle ustanovení o "svobodě projevu", která jsou součástí Evropské konvence pro lidská práva, a na základě precedenčních právních rozhodnutí, podle nichž média nemusejí mít předem dokázána tvrzení, která publikují.

Jak vyšlo nyní najevo, členové Rady BBC odmítli minulý týden analýzu právníků z BBC, že je zpráva lorda Huttona z odborného právního hlediska chybná, a namísto toho nabídli vládě poníženou omluvu, kterou úřad britského premiéra požadoval.

Britskému listu Independent byl prozrazen 135stránkový důvěrný dokument z BBC, který obviňuje Alastaira Campbella, bývalého Blairova šéfa pro komunikace, že parlamentu "lhal" ohledně své role při vypracovávání oficiální vládní zprávy o Iráku ze září 2002.

Právníci z BBC také argumentují, že ministr zahraničí Jack Straw uvedl Dolní sněmovnu v omyl ohledně znepokojení, vládnoucího ve výzvědných službách ohledně této vládní zprávy. Právní analýza BBC dále rozbírá 12 oblastí, které lord Hutton ve své zprávě ignoroval. Argumentuje, že z právního hlediska jsou Huttonovy závěry "nesprávné".

Zaměstnanci BBC zuřili na členy Rady BBC, že před vládou kapitulovali minulý týden tak rychle.

5. 2. 2004

Americká demokracie pomalu a nejistě směřuje k zjevnému odstranění veškeré geopolitické a finanční turbulence posledních několika let: bude jí vyhnání George Bushe z Bílého domu, to je názor ekonomického komentátora deníku Times Anatola Kaletského:

5. 2. 2004
Text Pavla Pečínky ZDE je snůškou nesmyslů, které však mezi čtenáři mohou vyvolat obavy, že se ve Straně zelených odehrává vážný konflikt. Proto jej chci uvést na pravou míru.

Reakce předsedy Strany zelených.

5. 2. 2004
Otevřený dopis organizaci Gender Studies k jejich apelu na poslance v souvislosti s projednáváním návrhu na zákaz interrupcí ZDE.

Vážené dámy,

snad není tak úplně mimo hranice vaší obrazotvornosti představit si, že v ČR by mohly být zcela legální nejen interrupce, ale i vraždy (jistě by se pro ně našel také nějaký eufemismus, třeba "porážka") novorozeňat mladších jednoho měsíce. Jde to? Dobrá. Dejme tomu, že by se v takové situaci našlo pár pošetilých poslanců, kteří by se dožadovali zákazu když už ne libovolného utrácení nenarozených dětí, tedy alespoň dětí živě narozených. Váš dopis by s příslušnými úpravami vypadal asi nějak takto:

5. 2. 2004

Občas mi zůstává rozum stát, jaké extremní názory dostávají v BL prostor. Na jedné straně feministky z Gender studies ZDE, naproti nim svatí inkvizitoři z Národní iniciativy pro život ZDE. Obě zájmové skupiny se přetahují o moc nad lidským životem a maskují to předstíraným zájmem o nenarozené děti. Přitom ani jedna z nich nikdy nebude tou správnou matkou našich dětí. Skutečných matek, které nesou největší díl zodpovědnosti se nikdo neptá, co chtějí, co cítí. Chtěla bych oběma iniciativám, které ve skutečnosti nikoho nezastupují, vzkázat ať se jdou vycpat.

Petra Staňková, vdaná matka 2letého dítěte.

5. 2. 2004

Personální politika ČSSD opět zazářila. Po volbě Klause prezidentem si Špidla může připsat další vítězství. Špatný ministr životního prostředí malé země bude mluvit do životního prostředí v celé Evropě. Český kozel se stane evropským zahradníkem.

5. 2. 2004

Huttonovy zprávy, která ostře kritizovala novinářskou práci BBC, chce zřejmě ke svým účelům použít katolická církev ve Velké Británii. Znovu kritizovala BBC za "bulvární metody" a za "protikatolickou zaujatost":

5. 2. 2004

Skotský deník V.

Všechny britské domy jsou stejné. Udělal-li někdo opravdovou stopu v britské architektuře, byla to stará tlustá královna Viktorie. Británie nebyla viktoriánská v devatenáctém století, je viktoriánská dodnes. Všechny domy jsou tu hnědé, cihlově červené nebo nahnědle šedé. Po čtrnácti dnech bydlení v britském městě zjistíte, že máte barevný absťák a že se vám stýská po jakékoliv modré stavbě.
4. 2. 2004

Parlamentní seminář k problematice médií veřejné služby

II. blok: financování médií veřejné služby

Na základní otázky tohoto bloku semináře "Odpovídají příjmy Českého rozhlasu a České televize potřebám a nárokům na veřejnou službu v České republice? Je současný model jejich financování efektivní a společensky spravedlivý? Zajišťuje současná legislativa vymahatelnost rozhlasových a televizních poplatků? Jaké jsou reálné možnosti zefektivnění financování médií veřejné služby, jaké modely financování se uplatňují v evropských zemích a čím jsou podmíněny?" odpovídali panelisté už daleko konkrétněji, někdy až moc konkrétně.

Začal Milan Šmíd, který s pedagogickou neústupností zhasl v sále a na stěnu promítal řadu nepřehledně plných prezentačních obrázků. Stručná procházka mediální Evropou od Gibraltaru až po Ural trvala 23 minut. Připadal jsem si jak na hodině zeměpisu a ten mě nikdy nebavil.

4. 2. 2004

Parlamentní seminář k problematice médií veřejné služby

I. blok: úloha médií veřejné služby

Celodenního semináře o médiích veřejné služby, který uspořádala Poslanecká sněmovna pod gescí svého předsedy Zaorálka, se zúčastnilo šest poslanců a senátor Outrata. To je první zpráva - pro ty, kteří doufají, že zvolení zástupci chtějí rozhodovat se znalostí problematiky a věcně. Každý z klubů pouze vyslal na seminář po jednom velvyslanci. Křeslo poslance ČSSD Skopala zůstalo prázdné.

Druhou, tentokrát už komentovanou zprávou, je, že v přinejmenším jalové diskuzi během první části o nic nepřišli. Těch okamžiků, které vybočily z šedi plků o ničem, bylo málo.

4. 2. 2004
"Asi chápete, že jako šéf bezpečnostního výboru vzbuzujete mou nyní již událostmi potvrzenou absolutní nedůvěru, necháváte-li se i Vy takto snadno oblbnout. Veškeré přístupné zdroje studuji velmi pečlivě a nikde jsem nezaznamenal Vaši větu: Omlouvám se, mýlil jsem se. Bylo to jinak, než jsem se domníval.

Pane poslanče, za omyly a chyby se - v některých skutečně demokratických zemích - odstupuje i z mnohem méně důležitějších funkcí.

Pane poslanče, ve Vašem dalším setrvávání ve funkci předsedy branně-bezpečnostního výboru PSP ČR spatřuji bezpečnostní riziko pro Českou republiku a vyzývám Vás, abyste ze své funkce v tomto výboru neprodleně odstoupil."

Dopis Jiřího Maška předsedovi branně-bezpečnostního výboru PSP ČR, který neochvějně hájil údajnou existenci iráckých zbraní hromadného ničení, obvinil osoby, které poukazovaly na jejich existenci, ze lži a sám se za svá chybná tvrzení nikdy neomluvil.

3. 2. 2004

"Šli jsme do války, protože George Bush byl rozhodnut zaútočit na Irák a Tony Blair byl rozhodnut dokázat, že jsme spolehlivý spojenec. Bude to snad nejhorší urážkou, jestliže se nyní bude v Británii v této věci po všech těch měsících konat vyšetřování prostě jen proto, že obdobné vyšetřování zahajuje v Americe George Bush. A pokud tomu tak skutečně bude, velmi doufám, že britské vyšetřování bude rychlé. Že nebude čekat, než bude George Bush znovuzvolen. Všechna fakta známe. Závěry ohledně těch faktů by mohly být zveřejněny do jednoho či dvou měsíců. Doufám, že to bude rychlé."

Robin Cook, do jara 2003 britský ministr zahraničních věcí

"Dnes večer se premiér Tony Blair a prezident George Bush stavějí na hlavu a uznávají, že se bude muset konat vyšetřování, které nechtěli." Těmito slovy zahájil vysílání pořadu televize BBC Newsnight v pondělí večer moderátor Jeremy Paxman. Pokračoval:

"Poté, co se oba zapřísahali, že Irák má zbraně hromadného ničení, se chystá Tony Blair zahájit vyšetřování, zda byl uveden v omyl."

Pondělí byl podle televize BBC dnem, kdy výmluvy musely skončit. "Nejprve George Bush, pak Tony Blair nahradili svá opakovaná tvrzení, že Saddám Husajn měl zbraně hromadného ničení, a namísto toho se rozhodli uspořádat vyšetřování, jak je proboha možné, že je oba něco takového vůbec mohlo napadnout," řekl svým charakteristickým způsobem Paxman.

3. 2. 2004

Minulou neděli jsem se vzbudil brzy. Probral mě sen. Zdálo se mi, že běžím v obrovském kamenném sále stále vzhůru po závratně vysokém točitém schodišti. Nahoře, abych se vyhnul jakémusi pronásledování, jsem měl přeběhnout po úzké římse, ale stály na ní sochy a oltáře.

3. 2. 2004

Recenze posmrtné výstavy v galerii Rozehnal

Malování Kateřiny Opltové (*1957) se uzavřelo její předčasnou smrtí. Jako její kolega z ročníku na AVU v Praze ale nebudu sentimentální. To, čím se v malbě zabývala, zůstávalo bohužel mimo rámec pozornosti, a mám-li být zcela upřímný, nedivím se tomu. Jako začínající autorka se v druhé polovině osmdesátých let, tedy v době, kterou lze snad v malbě označit jako jistý návrat k tématu, věnovala ryze formálním problémům stavby obrazu, přičemž mnohé z toho, co objevila, bylo již nalezeno a uzavřeno v tzv. meziválečném období českého umění. Z hlediska tehdejší reflexe nových společenských témat to bylo "málo".

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
5. 2. 2004 Čtyři důvody, proč Bush čelí "smrti volební urnou"   
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
3. 2. 2004 Kateřina Opltová - osamocený běžec na krátké trati Jan  Paul
3. 2. 2004 Kronika předem ohlášené smrti Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Dostupnost údajů ze zdravotních registrů na černém trhu s informacemi II. Ladislav  Kahoun
2. 2. 2004 Minimální mzda v Česku diskriminuje mladé lidi Ivan  Hrůza
2. 2. 2004 Budou nám počítače odezírat ze rtů? Štěpán  Kotrba
2. 2. 2004 BBC kontra Huttonova zpráva - bouřlivý týden   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
4. 2. 2004 Blairova vláda skutečně ignorovala naše námitky, že její zpráva je nepodložená   
2. 2. 2004 Zameteno pod koberec? Jan  Čulík
2. 2. 2004 Případ reportérova přeřeknutí Jan  Čulík
1. 2. 2004 Dyke: britská vláda BBC "systematicky zastrašovala"   
1. 2. 2004 Independent: generální ředitel BBC "rezignoval proti své vůli"   
1. 2. 2004 "BBC udělala chyby, ale vládní činitelé lžou"   
1. 2. 2004 Byford: Podívejte se, jak kvalitně BBC informuje o nynější krizi   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
20. 1. 2004 Jak bít manželku   
19. 1. 2004 Sexuální obtěžování a zcestná logika pana senátora Kubery Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Model, který dobře padne ve Švédsku, nemusí padnout v Čechách Radmila  Dobešová
19. 1. 2004 Parlamentní harašení Petr  Jánský
26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
7. 11. 2003 Ženská práva jsou lidská práva   

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
4. 2. 2004 BBC: už první cenzura?   
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   
3. 2. 2004 Promiňte mi, že se mi malinko zvedá tlak... Václav  Kasík
2. 2. 2004 BBC kontra Huttonova zpráva - bouřlivý týden   
2. 2. 2004 ČT: ...Správným směrem?   
2. 2. 2004 Zameteno pod koberec? Jan  Čulík
1. 2. 2004 "BBC udělala chyby, ale vládní činitelé lžou"   

Zelení RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka
8. 12. 2003 Zelení hledají dobrovolníky proti Sládkovi Pavel  Pečínka
25. 11. 2003 Jak se zocelovala strana - aneb V žáru temnězeleného slunce Pavel  Pečínka
31. 10. 2003 Nové revolty proti systému Immanuel  Wallerstein
23. 10. 2003 Romští členové Strany zelených nečekají na milost shůry Pavel  Pečínka
24. 9. 2003 Európske voľby 2004: výzvy pre Stranu európskych socialistov Nick  Crook
22. 9. 2003 Jak Strana Zelených svlékla starou kůži Pavel  Pečínka
4. 9. 2003 Literární noviny: Medienterroristen oder Literatur? Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   
5. 2. 2004 Rumsfeld: "Irácké ZHN budou ještě nalezeny"   
5. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Šéf CIA: Naši analytikové nikdy nelíčili Irák jako bezprostřední hrozbu   
4. 2. 2004 Blairova vláda skutečně ignorovala naše námitky, že její zpráva je nepodložená   
3. 2. 2004 Bush, Blair, Irák a vyšetřování, které nechtěli   
2. 2. 2004 Bush přece jen nařídí vyšetřování, proč výzvědné informace selhaly   
2. 2. 2004 I Downing Street zřejmě bude muset zahájit vyšetřování o neexistenci iráckých ZHN   
31. 1. 2004 Bush přiznal pochybnosti o existenci iráckých ZHN   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Skotský deník Štefana Švece RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 O pestrosti Štefan  Švec
4. 2. 2004 O kontextu a o muzeích Štefan  Švec
3. 2. 2004 O neúctě k mrtvým Štefan  Švec
2. 2. 2004 O kontextu a o kiltech Štefan  Švec
30. 1. 2004 O portrétech Štefan  Švec