4. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 2. 2004

Poslanče Vidíme, odstupte!

"Asi chápete, že jako šéf bezpečnostního výboru vzbuzujete mou nyní již událostmi potvrzenou absolutní nedůvěru, necháváte-li se i Vy takto snadno oblbnout. Veškeré přístupné zdroje studuji velmi pečlivě a nikde jsem nezaznamenal Vaši větu: Omlouvám se, mýlil jsem se. Bylo to jinak, než jsem se domníval.

Pane poslanče, za omyly a chyby se - v některých skutečně demokratických zemích - odstupuje i z mnohem méně důležitějších funkcí.

Pane poslanče, ve Vašem dalším setrvávání ve funkci předsedy branně-bezpečnostního výboru PSP ČR spatřuji bezpečnostní riziko pro Českou republiku a vyzývám Vás, abyste ze své funkce v tomto výboru neprodleně odstoupil."

Dopis Jiřího Maška předsedovi branně-bezpečnostního výboru PSP ČR, který neochvějně hájil údajnou existenci iráckých zbraní hromadného ničení, obvinil osoby, které poukazovaly na jejich existenci, ze lži a sám se za svá chybná tvrzení nikdy neomluvil.

Pane poslanče Vidíme,

počátkem roku 2003 jste v reakci na výzvu "10 x N E CESKE UCASTI NA AMERICKE AGRESI DO IRAKU!" a informace o skutečném pozadí chystané invaze "spojenců" do Iráku v e-mailu označil naše tvrzení a argumenty za lživá a uvedl dlouhý výčet bezpečnostních rizik pro Českou republiku, které jste pak opakovaně uváděl i v tisku.

Cituji z Vašeho dlouhého e-mailu z ledna 2003:

Již dnes je možné z otevřených zdrojů doložit, že Irák porušuje prakticky všechny rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které k němu podle článku VII. Charty OSN tato organizace přijala, a to zejména v oblastech :

  • pokračuje ve výrobě chemických a biologických látek;
  • má vojenské plány na využití chemických a biologických zbraní (i proti vlastní šíitské populaci); některé z těchto zbraní mohou být připraveny k použití během 45 minut po vydání rozkazu;
  • vyvinul mobilní laboratoře pro vojenské účely, což potvrzuje dřívější zprávy o mobilních výrobnách látek použitelných při biologické válce;
  • uskutečňoval nezákonné aktivity s cílem získat kontrolované materiály, které lze také použít v chemických a biologických programech;
  • pokoušel se obstarat větší množství uranu z Afriky, přestože nemá žádné programy mírového využití jaderné energie, pro něž by jej potřeboval;
  • povolal zpět odborníky k práci na jaderném programu;
  • v rozporu s limity stanovenými OSN :

    1. ponechal si až 20 střel al-Husajn s doletem 650 km, které mohou nést chemické nebo biologické bojové hlavice

    2. zahájil rozmisťování raket s kapalným palivem al-Samoud a využil nepřítomnosti zbrojních inspektorů k práci na zvýšení jejich doletu na alespoň 200 km, což přesahuje limit 150 km;

    3. zahájil výrobu raket s kapalným palivem Ababil-100 a pokouší se zvýšit jejich doletu na alespoň 200 km, což přesahuje limit 150 km;

  • vybudoval nové zařízení pro testování motorů určené pro vývoj střel schopných dosáhnout Kypr, členy NATO Řecko a Turecko) a také všechny sousední státy Iráku a Izrael;
  • uskutečňoval nezákonné aktivity s cílem získat materiál potřebný k nezákonnému vývoji střel s dlouhým doletem.
  • Irácké nukleární zbraně, smrtící záření, mobilní bakteorologické laboratoře, otravné plyny, skrytá skladiště zbraní, střely dlouhého doletu, spojení s Al-Kajdou - to vše se ukázalo jako falešné.

    Pokud tedy Irák žádné zbraně hromadného ničení neměl, jak bylo dlouhou dobu předkládáno, musíme učinit jeden či dva závěry.

    Buď prezident George Bush a ministři Colin Powell a Donald Rumsfeld lhali o globální hrozbě, kterou Irák údajně představoval, a v tom případě podvedli Kongres, americký lid i občany celého světa, nebo byli neuvěřitelně špatně informování svými zpravodajskými odborníky a pak to jsou hlupáci nejvyššího kalibru.

    I když považuji zločiny Sadáma Husajna za zavrženíhodné, způsob a zejména lehkost, s jakou byli občané demokratických zemí vmanipulováni do války, považuji pro budoucí uspořádání světa za daleko nebezpečnější.

    Avšak již o něco lépe chápu, jak se inteligentní obyvatelé tak civilizovaného státu, jakým bezesporu bylo v 30. letech Německo, nechali poliky uvrhnout do války. Bylo to díky ideologii strachu a lží. Paralely s naší dobou jsou až děsivé...

    Asi chápete, že jako šéf bezpečnostního výboru vzbuzujete mou nyní již událostmi potvrzenou absolutní nedůvěru, necháváte-li se i Vy takto snadno oblbnout. Veškeré přístupné zdroje studuji velmi pečlivě a nikde jsem nezaznamenal Vaši větu: Omlouvám se, mýlil jsem se. Bylo to jinak, než jsem se domníval.

    Pane poslanče, za omyly a chyby se - v některých skutečně demokratických zemích - odstupuje i z mnohem méně důležitějších funkcí.

    Pane poslanče, ve Vašem dalším setrvávání ve funkci předsedy branně-bezpečnostního výboru PSP ČR spatřuji bezpečnostní riziko pro Českou republiku a vyzývám Vás, abyste ze své funkce v tomto výboru neprodleně odstoupil.

                     
    Obsah vydání       4. 2. 2004
    4. 2. 2004 Blairova vláda skutečně ignorovala naše námitky, že její zpráva je nepodložená
    4. 2. 2004 Poslanče Vidíme, odstupte! Jiří  Mašek
    4. 2. 2004 Alain Juppé : "Zůstanu ve výkonu svých funkcí !" Josef  Brož
    3. 2. 2004 Alain Juppé byl odsouzen k 10 letům nevolitelnosti Josef  Brož
    4. 2. 2004 Lze očekávat, že vyšetřování neexistence iráckých ZHN bude seriózní?
    4. 2. 2004 BBC: už první cenzura?
    4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
    4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
    3. 2. 2004 Promiňte mi, že se mi malinko zvedá tlak... Václav  Kasík
    3. 2. 2004 O sebeprivatizaci vláda neuvažuje Štěpán  Kotrba
    4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
    4. 2. 2004 O kontextu a o muzeích Štefan  Švec
    4. 2. 2004 3D halucinace místo monitoru Štěpán  Kotrba
    3. 2. 2004 Bush, Blair, Irák a vyšetřování, které nechtěli
    3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu
    3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
    3. 2. 2004 Kateřina Opltová - osamocený běžec na krátké trati Jan  Paul
    29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
    4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004