11. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 2. 2004

"Toto jsou američtí váleční hrdinové, které máte vidět - dnes budou hovořit ti z nich, které vidět nemáte. Pomíjeni, nezahrnuti do statistik - chybějící ranění." - To byl titulek hlavních večerních zpráv Channel Four News v úterý v 19 hodin. Následovala exkluzivní televizní reportáž z vojenské nemocnice, pronásledované vzpomínkami z Vietnamu, která je nyní domovem americkým vojákům, zraněným v Iráku - mnozí z nichž ani nejsou součástí oficiálních statistik z Pentagonu.

Touto dobou loni se američtí vojáci, interviewováni ve včerejších zprávách Channel Four News, se připravovali na útok na Irák. Během několika měsíců byli někteří jejich kolegové usmrceni, když se ostatní vrátili, byli přivítáni s ovacemi. Avšak zranění vojáci byli přivezeni domů v ústraní, nenápadně. Politikové, kteří je slavně poslali do války, se nedostavili, aby oslavili jejich návrat.

Transkript této reportáže v angličtině je ZDE
11. 2. 2004

"Nabízíme Vám zajímavou a samostatnou práci, dobré platové ohodnocení, důkladné zaškolení, průběžné profesionální školení, profesní růst v rámci velké mezinárodní společnosti." - z internetové nabídky pracovních příležitostí v Delvita a.s.

"Delvita vyždímá každého do mrtě", řekla mi při nedávném setkání jedna zaměstnankyně jednoho z jejích velkých supermarketů v Praze 6 umístěného v bývalé menze ČVUT.

11. 2. 2004

Konstatoval to v Londýně libyjský ministr zahraničí Abdul Rahman Shalgam. Tím, jak se zdá, zpochybnil koordinovaná prohlášení z Londýna, z Washingtonu a z Tripolisu z loňského prosince, podle nichž se Libye prý rozhodla zbavit se zbraní hromadného ničení a podrobit se mezinárodním zbrojním inspekcím. Nyní konstatoval Shalgam v Londýně, že není pravda, že Libye "učinila ústupky". To je prý názor, který šíří "otrávená pera" v arabském světě. Libye, řekl ministr, "hodnotila celou řadu otázek, včetně programů a zařízení, zvaných zbraně hromadného ničení."

11. 2. 2004

V otázce placení koncesionářských poplatků se blýská na lepší časy. Návrh na "bezreklamní" Českou televizi výměnou za navýšení koncesionářského poplatku na 150 korun, který předložila překvapivě včera ČSSD, je prvním koaličním krokem tím správným směrem. Dobrým prvním krokem - jen vydržet celý ten maratón. Dostálův návrh totiž zatím nijak neřeší problém několika set tisíc neplatičů, kteří ČT dluží stovky milionů. Ještě je tedy potřeba říci nahlas, že platit by měl každý občan, který má zdanitelný příjem a každý právní subjekt. Pak odpadne otázka, jak koncesionářské poplatky vybírat. Protože na výběr daní má stát mechanismus jednoduchý. A koncesionářský poplatek je také svým způsobem daň...

Pokud Dostálův návrh projde, zvedne se poplatek nejprve v červenci, na sto korun. A ČT zároveň přijde o 0,25 procenta reklamy. Podruhé se poplatek zvýší o 25 korun v roce 2007 a reklama klesne na 0,3 procenta. A konečně v roce 2010 se bude platit už 150 korun - a obrazovka ČT bude bez reklamy.

Záoveň by se mohlo už konečně začít uvažovat o pozvolném sloučení médií veřejné služby stejným tempem, jakým se začne stírat rozdíl mezi rozhlasovým, televizním a datovým vysíláním. Protože všechno to už jsou dnes jen jedničky a nuly. Začíná éra digitalizace.

11. 2. 2004

Monitor Jana Paula

Letošní výstava semestrálních prací studentů VŠUP v Praze, pod názvem Artsemestr 2004 byla pro mě velkým zklamáním. Vysoká umělecká škola s vynikající tradicí prezentovala ve svých prostorách od 21. 1. 2004 do 29. 1. 2004 práce studentů všech svých oborů. Ponechám stranou pro tuto školu klasické disciplíny, jako je architektura, design, sklo, keramika, textil, ilustrace, typografie a fotografie, i když ani v nich se dle mého soudu kromě oboru animace nic převratného nevystavovalo. Byla zde ale patrná alespoň nějaká snaha zvládnout příslušné řemeslo, přestože některé pokusy byly již anachronismem. Nalévat si kávu z děravé konvice a nemít ji za co chytit je opravdu obtížné, a tak vlastně v mnoha případech zůstalo jen u nápadu jak oživit tradiční formy Tenhle stav ale trvá už dlouho.
11. 2. 2004
Nikdo nepochybuje, že nejlepší pojistkou proti nezaměstnanosti je atraktivní vzdělání. To je samozřejmě ale jenom část toho, co se od uchazeče o dobré místo očekává. Zajímavé informace pro uchazeče o zaměstnání u velkých německých firem přináší například UNI-Magazin 2/2004, publikace vydaná spolkovou agenturou pro práci. Podle jejích údajů je v Německu například nejméně 12 000 neobsazených míst pro inženýry elektrotechniky, naproti tomu je ale 11 420 inženýrů elektrotechniky bez zaměstnání. Jak si to lze vysvětlit?
11. 2. 2004

ANALÝZA

Kniha, kterou v knihovničce nemáte

Odlišnost sociálně demokratických postojů od liberálně konzervativních přístupů by měla být do očí bijící, a ne mnohdy takřka nepostřehnutelná: "stejnost" většiny pravicových i (pseudo)levicových programů je všeobecně známá. Sociální demokraté se mohou snadno stát bezprostředními účastníky, ne-li přímými (spolu)iniciátory mnohých pohrom, které celý svět i v současnosti doprovázejí. Je to jen důsledek jejich přetrvávající naprosto zjevné (!) ideové nevyhraněnosti (navzdory všem halasně vychvalovaným, avšak stejně nedodržovaným programům, doktrínám, ideovým platformám si nic nenamlouvejme), jakož také morální slabosti (zahrnující rovněž průhlednou vychytralost) řady stranických představitelů (jejichž dosavadní počínání nás o tom přesvědčuje velice průkazně). Všudepřítomná tradiční zbabělost, netečnost, sobectví širokých vrstev obyvatelstva uchovávání takovýchto poměrů přirozeně nahrává.

Pokud se laskavý čtenář domnívá, že současnou vládu a politiku sociální demokracie lze kritizovat pouze zprava a nalevo u jsou pouze lvi a komunisté, mýlí se. Ideově ukotven v radikálním, tradičním socialismu, autor bilancuje uplynulých 14 let politického angažmá sociální demokracie stejně neúprosně, jak neúprosně se vysmívá létům před "sametem", nazývaje tento systém posměšně reálsocialismem. Skoro sto stran a deset kapitol knihy se snaží nalézt kvadraturu kruhu a vyřešit nevyřešitelné - najít uprostřed divoce se proměňující současnosti recept na sociálně spravedlivou správu věcí veřejných.

Při downloadu mějte na zřeteli rozsáhlost textu - 337 kb
10. 2. 2004

úterý, 13.30: Britská vláda oznámila, že plánuje setkání mezi premiérem Tonym Blairem a šéfem libyjského státu Muammarem Gaddáfím. Řekl to v úterý dopoledne britský ministr zahraničí Jack Straw na tiskové konferenci, na níž vystoupil společně s libyjským ministrem zahraničních věcí Mohammedem Abdulrahmanem Shalgamem. Shalgam jednal v úterý se Strawem i s Blairem a je to první návštěva libyjského ministra zahraničních věcí v Londýně od roku 1969.

Londýn, zdá se, se snaží projevovat iniciativu v navazování kontaktů s problematickými diktaturami. Včera navštívil íránské město Bam, nedávno tvrdě postižené zemětřesením, anglický princ Charles. Britská vláda tvrdila, že jde pouze o humanitární misi, avšak Charles se setkal i s reformním íránským prezidentem. Írán je nyní ve velmi citlivé politické situaci: mají se tam konat volby, avšak ortodoxní ajatolláhové, kteří dosud v zemi rozhodují, předem vyloučili z voleb stovky reformistických kandidátů. Reformní síly v zemi ostře pociťují potřebu podpory ze Západu. Prezident Bush loni charakterizoval Írán jako jeden ze států, kteří jsou součástí "osy zla". Ani nyní se americké vládní kruhy nedívají na cestu prince Charlese do Íránu zrovna příznivě - v pondělí večer konstatoval v britské televizi bývalý autor projevů prezidenta Bushe, že Charles do Íránu neměl jezdit - je prý ještě příliš brzo a Írán neučinil podstatnější ústupky.

Podobně sporné mohou být i nynější styky Británie s Libyí - Libye však nedávno přislíbila, že zlikviduje své zbraně hromadného ničení a podepsala dohodu, podle níž zaplatí odškodnění ve výši 2,7 miliard dolarů rodinám osob, které zemřely při katastrofě letadla ve skotském Lockerbie v prosinci 1988. Letadlo se tehdy zřítilo, protože v něm explodovala libyjská bomba.

11. 2. 2004

Vědci způsobili zhubnutí obtloustlých krys tím, že jim do těla injekcí včlenili gen, který proměnil jejich buňky, ukládající tuk, v buňky, které tuk rozkládají. Jde o objev, který by mohl pomoci v boji proti obezitě.

11. 2. 2004
investigativní reportáž pracovníků UNI, převzatá z interních matriálů této mezinárodní odborové centrály
přeloženo z angličtiny

Koncem listopadu 2002, Neil Anderson ( ředitel oddělení UNI Telecomu) a Marge Krueger (organizační administrátorka, CWA, USA) navštívili Nový Zéland, aby zhodnotili stav telekomunikačního průmyslu. Vzhledem k pracovním podmínkám tamějších zaměstnanců chtěli zjistit, jaká je situace na Novém Zélandu za posledních pár let. Marge i Neil byli ideální, aby situaci zhodnotili. Neil je Novozélanďan a bývalý úředník právě zaniklých komunikací a člen CEWU (Odborový svaz energetiků). Nyní žije ve Švýcarsku a pracuje pro UNI. Marge již byla na Novém Zélandu před deseti lety jako organizátorka semináře pro CEWU a měla by být tudíž schopna posoudit nynější situaci v porovnání se svou předchozí návštěvou. Situace, kterou shledali, je alarmující a měla by být varováním pro všechny odborové svazy v telekomunikačním sektoru. A pokud jde o nechvalný protiodborový postup, ten byl příčinou špatných platových a pracovních podmínek zaměstnanců v telekomunikační sféře na Novém Zélandu.

Příběh by měl být také varováním pro vládní orgány jako něco, co bylo způsobeno špatně promyšlenou privatizací a deregulací s dopadem na spotřebitele.

11. 2. 2004
podpredsedníčka SDĽ

Často sa zamýšľam nad tým, prečo sa muži tak veľmi bránia, ak sa na stole objavia návrhy na vyrovnanie šancí medzi ženami a mužmi na presadenie sa v pracovnom, rodinnom či verejnom živote. Často nadobúdam dojem, že takéto návrhy sú akoby červeným súknom pre indivíduá spokojné so súčasnou situáciou. Veď načo by sme prijímali umelé opatrenia na vyrovnávanie miezd žien a mužov za rovnakú prácu a prácu rovnakej hodnoty? Veď ony sa presadia samy, prirodzene.

11. 2. 2004

rozhovor redakcie SLOVO s Jozefom Banášom, poslancom NR SR za ANO

Jozef Banáš je viceprezidentom Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu, vedúcim stálej delegácie NR SR pri Parlamentnom zhromaždení NATO v Bruseli, podpredsedom parlamentného výboru pre európsku integráciu a člen zahraničného výboru. Je poslancom za ANO. Má 55 rokov, je ženatý, otec dvoch dcér. Tento skúsený odborník v manažmente, ostrieľaný diplomat, sa ocitol na štvrtom mieste v návrhu svojej strany na funkciu europoslanca. Dal najavo, že s tým nie je spokojný, a kauza Banáš bola na svete. Pred pár dňami na toto miesto dokonca rezignoval.
Médiá vás riadne preprali. Človek by z toho nadobudol dojem, že vám šlo len o miesto a zárobok s ním spojený.
Z toho, čo som sa dočítal, mám ten dojem aj ja. Ješiťák jeden! Nedostal jednotku, a preto robí scény! Takto vyzerám! Je mi nesmierne ľúto, že novinári si z kauzy Banáš vybrali len tých pár slov, z ktorých sa naozaj zdá, akoby som chcel byť na kandidátke do Bruselu za ANO práve ja na prvom mieste. Tvrdil som a tvrdím, že každá strana má nominovať tých najlepších. Evu Černú si naozaj veľmi vážim. Povedal som našim: Rešpektujte to, čo dokázala Eva Černá, ale aj to, čo som dokázal ja. Dôkazom, že nie som konjunkturalista, by mohli byť aj preferencie ANO, ktoré sa štandardne pohybujú okolo 7 percent. A na to, aby sme ,,urobili" jedného poslanca, potrebujeme najmenej 7 percent. Pred televíznymi kamerami som predsa vyzýval aj všetky ostatné strany: Ponúkajte tých najlepších. Občan si vašu voľbu napokon overí vďaka elektronickým médiám a pochopí, kto a ako Slovensko reprezentuje.
11. 2. 2004

Využije Poľsko vízovú "klauzulu solidarity"?

Blížiaci sa vstup Poľska do EÚ a zavedenie nových procedúr pri poskytovaní víz na amerických konzulátoch, ktorých súčasťou je snímanie odtlačkov prstov, v Poľsku opäť otvorili otázku zrušenia vízovej povinnosti pri cestách do USA. Túto požiadavku podporovali všetky politické strany, vládne i opozičné. Varšavský primátor Lech Kaczyński, ktorý je zároveň popredným predstaviteľom konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť, dokonca rezignoval na plánovanú cestu do USA, kým neprestanú platiť procedúry, ktoré väčšina Poliakov považuje za ponižujúce.

11. 2. 2004

Argument, že ľudia majú slobodnú vôľu nevoliť je úbohý, míní Tibor Moravčík:

Za prve: zasahovať do diania štátu je nielen vašim právom, ktoré vám politici odmietajú umožniť, ale najmä vašim prvoradým záujmom! Ak nezasahujete, ste okrádaný! Predstavte si, že necháte v podniku na stole peňaženku a odídete na wc... Keď sa vrátite bude tam? Nie. Prekvapí Vás to? Nie. Tak prečo Vás prekvapuje, keď vám dnes v peňaženke chýbajú peniaze...??? Veď ste sa nechali okradnúť! Uvedomte si, že politici budú mať vždy iné záujmy ako vy!

Za druhe: ak dnes využijete zámernú prekážku v zákone, ktorú zaviedli politici, aby mohli ľuďom vládnuť a nie ich zastupovať, idete sami proti sebe a proti svojim dlhodobým záujmom! Zamyslite sa, či chcete hrať podľa zlých pravidiel, alebo sa zasadíte za zmenu zlých pravidiel tak, aby boli v súlade s prvotnou myšlienkou demokracie - t.j., že bude rozhodovať väčšina... Osobne si myslím, že nadpolovičné pravidlo má svoje opodstatnenie iba v zastupiteľskej demokracii - t.j. vo forme demokracie, ktorá mala svoje opodstatnenie len pokiaľ priama demokracia nebola možná.

11. 2. 2004

BUDOUCNOST MÉDIÍ

11. 2. 2004

Pavel Pečínka se má omluvit

Prohlášení Strany zelených

Britské listy nemusí pohřbívat jednu ze svých iluzí o českých Zelených. Stačí, když se budou držet jednoho ze základních pravidel novinářské práce, kterou je obrátit se při ověřování informací i na druhou stranu sporu, který na jejich stránkách prezentuje Pavel Pečínka. Stačí, když si ověří, že "podivné metody politické práce" nepoužívá ve Straně zelených ani její předseda Jan Beránek ani nikdo jiný. Snad jen Pavel Pečínka, který se rozhodl zveřejňovat lživé informace a svoje vlastní představy o tom, jak to u Zelených chodí.

11. 2. 2004
vyjádření redakce BL k tiskovému prohlášení místopředsedkyně strany Zelených

Na prohlášení místopředsedkyně Strany zelených se nedá říci nic jiného, než to, co stojí v titulku. Britské listy nejsou rozhodčím v tomto sporu dvou frakcí již tak dost neviditelné strany. Obdrželi jsme článek Pavla Pečínky, o němž víme již dlouho, že je ve sporu se stávajícím "Beránkovým" vedením SZ. Obsahoval kromě názoru autora na vývoj ve straně i dopis, o němž jsme celý víkend pochybovali, neb kdyby v něm byla pravdivá jen desetina, je strana Zelených na rozpuštění. U autora dopisu jsme si v pondělí ověřili, že se nejedná o podvrh, ale smutnou skutečnost.

10. 2. 2004
Motto: Moc korumpuje

"Rád bych se vyjádřil k té části článku předsedy SZ Jana Beránka, kde hovoří o Nadaci Heinricha Bölla a uvádí, ze citace Milana Horáčka možná není pravdivá, " píše Britským listům Pavel Pečínka a přidává na důkaz svého tvrzení faksimile dopisu Milana Horáčka. Vzhledem k závažnosti mnoha slov, vyřčených v dopise, jsme požádali Milana Horáčka o vyjádření a potvrzení autentičnosti faksimile dokumentu. Horáček potvrdil Britským listům, že rozeslal tento dopis na padesát adres vedení Zelených v Německu a Evropě, odtud se rozšířil mezi Zelené v okolních zemích. Jednalo se podle něj o hodnotící zprávu, doprovozenou přílohami - 33 prohřešky proti dobrým mravům i stanovám strany. Bez těchto 33 důvodů, proč nevolit stranu Zelených a Jana Beránka do Evropského parlamentu, by byla Horáčkova hodnotící zpráva pro nezasvěceného čtenáře nepříliš srozumitelná.

Aniž jsme o to příliš stáli, dozvěděli jsme se nepříliš stravitelné podrobnosti ze zákulisí strany Zelených. A aniž jsme o to stáli, nezbývá, než dát Pečínkovi zapravdu a pohřbít zas jednu iluzi. A aniž bychom o to stáli, ukazuje se, že rozklad strany Zelených probíhá minimálně od konce listopadu minulého roku, kdy v ní vzniklo jakési hnízdo odporu proti Beránkovým podivným metodám politické práce. Dnes už o nich ví půl zelené Evropy.

redakce Britských listů

10. 2. 2004

Prohlášení "demokratů" ve straně Zelených

Počet signatářů tohoto prohlášení k 5. únoru 2004 je 54. Jsou z 29 základních organizací a z dvanácti organizací krajských: Ústí na Labem 14, Praha 12, Jihomoravský 8 (všechno jsou to brněnské ZO), Středočeský 4, Pardubický, Karlovarský a Jihočeský po třech, Zlínský a Vysočinský kraj jsou po dvou signatářích, po jednom jsou z Plzeňského, Olomouckého a z Moravskoslezského kraje.

10. 2. 2004

R.I.P. pro stranu Zelených

Aurelius Augustinus kdysi považoval paměť za výsledek působení věcí na ducha a za nástroj vnímání času; věk masových médií a kosmického výzkumu však přinesl převrat v podobě paměti tvarové. Součásti vyrobené ze speciální slitiny si po zahřátí na patřičnou teplotu "vzpomenou" na formu, již zaujímaly dříve. "Reakcionář" Augustinus se ještě naivně domníval, že paměť slouží duchu sledujícímu změnu. V našem "pokrokovém" věku jsme ducha nahradili aparáty a paměť konzervuje opakování téhož...

V článku Jana Beránka "Zelení jsou v pořádku, problém má Pečínka", je předchozí výpověď Pavla Pečínky o dění ve Straně zelených nazvána "snůškou nesmyslů".

10. 2. 2004

John Humphrys, šedesátiletý hlavní moderátor ranního rozhlasového publicistického pořadu BBC "Today", který ve vysílání pravidelně svádí dramatické slovní souboje s politiky, vyjádřil nyní po určité pauze (vyvolané prý jeho rozhořčením) v obsáhlém rozhovoru časopisu Radio Times názory týkající se krize v BBC kolem Huttonovy zprávy. V přímém rozporu s postoji nynějšího prozatímníhop generálního ředitele BBC Marka Byforda zdůrazňuje Humphries, že BBC přinášet svým divákům a posluchačům exkluzivní zpravodajství, informace, které neslyšeli jinde. Humphrysova energická obrana veřejnoprávní novinářské práce by měla být inspirací každému novináři:

10. 2. 2004

Slovenští či maďarští instalatéři a stavební dělníci praktickým příkladem ukážou, že je výhodné mít skutečnou kvalifikaci a nikoliv pochybné diplomy, které zaměstnavatelé nerespektují.

Před půl druhým rokem jsem byla na návštěvě ve Vratislavi, píše komentátorka Libby Purvesová v úterním vydání deníku Times, a napsala jsem tehdy, jak mě překvapila nová generace mladých lidí z bývalých komunistických zemí, cestujících s ruksaky, kteří konečně mají svobodu cestovat, ale jsou ve srovnání s našimi vlastními mladými lidmi chudí jak kostelní myš. Tehdy jsem, píše autorka, na základě čerstvé zkušenosti z polských kaváren napsala: "Upřímně řečeno, západoevropské střední vrstvy nebudou ani tušit, co se jim stalo. Tam za bývalou železnou oponou je totiž obrovský rezervoár šťastných a spokojených, optimistických mladých lidí, jimž je něco nad dvacet, mají seriózní vzdělání, umějí několik jazyků a také vynikajícím způsobem anglicky, mají pozoruhodnou pracovní etiku a nesmírně skromné očekávání, co se příjmů a ubytování týče, vzhledem k tomu, že po celý život žili s celou rodinou v dělnických bytech v paneláku. Tato konkurence nesmírně prospěje našim vlastním dětem." - No a teď je to téměř tady:

10. 2. 2004
Na Vánoce 2000 mě můj italský přítel Tindaro pozval do Berlína, kde tou dobou bydlel se svou švýcarskou manželkou Sárou, která na Svobodné univerzitě v Berlíně studovala španělštinu, latinoamerikanistiku a indiánské jazyky. Byla to po třinácti letech moje první cesta do zahraničí, nepočítaje v to, když jsme v šesté třídě na lyžařském výcviku v Krkonoších zabloudili na polské území a zabočení hlavní silnice na rakouské Moravské pole a do slovenského Záhoří během cyklistické túry po Moravském Slovácku. Poprvé jsem byl v zahraničí v devíti letech, když odborová organizace základní školy ve Všetatech pořádala zájezd do muzea porcelánu v Míšni. Živě si vzpomínám na ten zvláštní okamžik po přechodu hranic v saské vesničce Bahratal, když jsem v tamní samoobsluze zjistil, že všechny nápisy i lidé kolem jsou v neznámé cizí řeči a to bez titulků.
10. 2. 2004

Británie má zájem i o nekvalifikované pracovní síly ze střední Evropy

Po určitém množství váhavých či nerozhodných výroků z kruhů britské vlády, vyvolané minulý týden bulvárním anglickým tiskem, se v pondělí vyjádřil britský ministr vnitra David Blunkett zcela jasně, že Velká Británie přivítá od 1. května 2003 středoevropské občany, kteří tam budou chtít pracovat. Britská vláda však přijme opatření, jímž zamezí, aby měli příchozí ze středovýchodní Evropy brzo nárok na sociální podporu v nezaměstnanosti. Rozporné výroky z minulého týdne byly zjevně důsledkem zmatků mezi britským ministerstvem vnitra a sociálních věcí, které nejsou na rozšíření EU připraveny a nezkoordinovaly svou politiku.

Ministr vnitra Blunkett konstatoval, že se připravuje kampaň, v jejímž rámci budou verbováni přistěhovalci ze středovýchodní Evropy do Skotska, do Londýna a do jihovýchodní Anglie. Británie má totiž v současném hospodářském "rozvětu" podle Blunketta vážný nedostatek pracovních sil:

10. 2. 2004

O manipulaci v komerční televizi

Na desátém výročí existence nejsledovanější televize v ČR je snad nejpozoruhodnější to, jak dotyčná stanice uměla přesvědčit své diváky, že to jsou oni, kdo má co oslavovat a kdo má dostávat dárky, spoustu dárků. Diváci tak poslušně naklusali k obrazovkám, aby si vychutnali nadílku, o níž se už předem vědělo, že bude naprosto báječná. Jako kvočna ke svým kuřátkům chová se totiž televize Nova k "obyčejným lidem", kterých si váží natolik, že žádná společenská událost hodná toho jména (to jest: zveřejněná v Televizních novinách) se neobejde bez "názoru" člověka z ulice.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 2. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 zareagovali čtenáři velmi rychle na náš apel o finanční pomoc na koupi nového serveru. Za leden 2004 celkově přispěli čtenáři částkou 139 691,65 Kč. Za finanční pomoc upřímně děkujeme. Pořídili jsme nový server a nyní ho postupně zprovozňujeme. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte úplně přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Co je za plentou "Supermarketu roku 2003"? Petr  Jindra
11. 2. 2004 Artsemestr 2004 - a co dál? Jan  Paul
11. 2. 2004 Mezi liberální globalizací a sociální demokracií si nevyberete Jiří  Stehlík
11. 2. 2004 Jak americká vláda mlčí o svých raněných   
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
9. 2. 2004 Omluva ČT za reportáž o SAZCE ano, omluva za lži o Bhópálu ne? Jan  Berger
9. 2. 2004 Ježíš Kristus feťákem a co s tím má společného Adolf Hitler? Ladislav  Kahoun
9. 2. 2004 O Blairovu budoucnost nejde. Je to daleko závažnější   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Jak americká vláda mlčí o svých raněných   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Americká armáda připravuje stažení z Bagdádu Marino  Radačič
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   
5. 2. 2004 Rumsfeld: "Irácké ZHN budou ještě nalezeny"   
5. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Šéf CIA: Naši analytikové nikdy nelíčili Irák jako bezprostřední hrozbu   

BBC, Alastair Campbell, Saddám Husajn a "45 minutová hrozba" z Iráku RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Andrew Gilligan dostal nabídku od konzervativního týdeníku Spectator   
10. 2. 2004 Úkolem našeho vysílání je dostat ministry pod tlak, aby řekli něco, co nechtěli   
9. 2. 2004 Napadl sníh, vlaky mají zpoždění: může za to BBC   
9. 2. 2004 O Blairovu budoucnost nejde. Je to daleko závažnější   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
7. 2. 2004 51% Britů: Blair by měl rezignovat   
7. 2. 2004 Je Tony Blair idiot nebo lhář?   
6. 2. 2004 Šéf britských konzervativců vyzval Tonyho Blaira, aby rezignoval   
5. 2. 2004 Blair přiznal, že nevěděl, že se tvrzení o útoku do 45 minut netýkalo dalekonosných střel   
5. 2. 2004 Britské rozvědky se distancují od tvrzení, že Saddám mohl zaútočit do 45 minut   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč
26. 1. 2004 České základní školství je tragédie Jan  Paul
24. 1. 2004 O školství - v ČR i jinde Jan  Čulík
20. 1. 2004 Je univerzitní školné ve výši 150 000 Kč ročně jedinou možností, jak hospodářsky přežít?   
19. 1. 2004 Je potřebné umět číst s porozuměním Ondřej  Hausenblas
5. 1. 2004 Školství Jana  Poslová
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci   
8. 2. 2004 Intriky a cenzura v BBC?   
6. 2. 2004 ČT i digitalizace ve Sněmovně Zdeněk  Duspiva
6. 2. 2004 Bývalý ředitel BBC má dostat půl milionu liber za knihu o kontroverzi s vládou   
6. 2. 2004 Rozšíření programové nabídky a vylepšená televize - nebo sen? Štěpán  Kotrba
5. 2. 2004 Rada BBC se vzdala bez boje   
4. 2. 2004 BBC: už první cenzura?   
4. 2. 2004 Obsah, kompetence i rozpočty jsou i nadále v rukách božích Štěpán  Kotrba
4. 2. 2004 Kde jde o peníze, jde jen napůl o život Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Úloha, financování médií veřejné služby a digitalizace   

Virtuální bohoslužby - kázání na víkend RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2004 Úžasná lehkost disidentství Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Blahoslavení chudí duchem Zdeněk  Bárta
29. 1. 2004 Křesťané či pánbíčkáři? Zdeněk  Bárta
17. 1. 2004 Držet hubu a krok Zdeněk  Bárta
9. 1. 2004 Slabomyslní a malověrní - o podlehnutí kdekomu a kdečemu Zdeněk  Bárta
2. 1. 2004 Věta z římského kriminálu Zdeněk  Bárta
28. 12. 2003 Fundamentální člověčí touhy Zdeněk  Bárta
19. 12. 2003 Svědectví Zdeněk  Bárta
12. 12. 2003 Koho má Pán Bůh rád Zdeněk  Bárta
7. 12. 2003 Bruselská modlitba Zdeněk  Bárta

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba
12. 1. 2004 J'accuse? Simone  Radačičová
12. 1. 2004 Zeď ničí mír - bude nakonec Izrael etnicky vyčištěn? Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Zákroky proti mírovým demonstracím u izraelské izolační zdi   
6. 1. 2004 Co si lidé myslí o novém americkém "bezpečnostním opatření"   

Skotský deník Štefana Švece RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2004 O cestopisech Štefan  Švec
6. 2. 2004 O vzdělání Štefan  Švec
5. 2. 2004 O pestrosti Štefan  Švec
4. 2. 2004 O kontextu a o muzeích Štefan  Švec
3. 2. 2004 O neúctě k mrtvým Štefan  Švec
2. 2. 2004 O kontextu a o kiltech Štefan  Švec
30. 1. 2004 O portrétech Štefan  Švec