7. 10. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Ministr informatiky Vladimír Mlynář na Prix Bohemia Radio 2004
7. 10. 2004

čtvrtek 19.00: Hlavní informací ze semináře "Budoucnost rozhlasového vysílání," který se konal ve čtvrtek 7. 10. v Poděbradech v rámci mezinárodního rozhlasového festivalu Prix Bohemia 2004, bylo, že ministr informatiky Vladimír Mlynář nepodpoří v dohledné době digitální vysílání Českého rozhlasu. "Digitalizace rozhlasového vysílání je v Česku možná v systémech DRM a DAB, a to po roce 2006. Vláda nepočítá s rozhlasem v systému DVB-T, který je určen primárně pro televizní vysílání," řekl Mlynář v diskusi.

7. 10. 2004

Iraq Survey Group oznámila ve středu, že po 15 měsících hledání nenašla žádné důkazy, že by Saddám Husajn vlastnil před iráckou válkou podstatnější množství zbraní hromadného ničení.

Zpráva je v přímém protikladu s tvrzeními Tonyho Blaira a George Bushe. Ti před útokem na Irák prohlašovali, že režim Saddáma Husajna vlastnil chemické a biologické zbraně.

7. 10. 2004

Proč ignoruje tolik Američanů důkazy o tom, že se americká okupace Iráku stala katastrofou? Protože mají Spojené státy dlouhou tradici spoléhání se na víru navzdory faktům, argumentoval Jonathan Raban v deníku Guardian, a zajímavým způsobem vystopoval chování George W. Bushe až k americkým puritánům ze 17. století:

Jak dlouho to bude trvat, než si Američané uvědomí, že se okupace Iráku proměnila v krvavou katastrofu? Proč nemají na americké voliče skoro žádný vliv empirické důkazy, že politika této americké vlády na Blízkém východě neodpovědně ohrožuje Spojené státy i celý svět?

7. 10. 2004

Britští konzervativci pořád ještě potřebují příběh, napsal ve středu v deníku Times k úternímu projevu šéfa toryů Michaela Howarda na výročním kongresu Konzervativní strany v letovisku Bournemouth komentátor Simon Jenkins. Tímto příběhem by se podle něho měla stát decentralizace státní moci. Británie je totiž v důsledku centralizačního úsilí Margaret Thatcherové v této věci daleko pozadu za západní Evropou.

7. 10. 2004

BBC provozuje více než dva miliony internetových stránek

Dochází ke konvergenci všech médií. V budoucnosti nebude záležet na tom, jakým způsobem budou sdělovány informace, ale na tom, co to bude za informace. Ty budou k dispozici na nejrůznějších nosičích a budou šířeny nejrůznějšími médii. Pořady veřejné služby bude moci šířit kdokoliv a jakýmkoliv způsobem. Zřejmě přestanou existovat "kamenné" instituce pro veřejné vysílání. Tradiční média mohou konkurovat "nevázanosti" internetu pouze důrazem na kvalitu.

(Několik poznámek pro konferenci "Digitalizace a rozhlasové vysílání", která se ve čtvrtek konalo v Poděbradech.)

7. 10. 2004

Se zájmem (a napětím) sleduji zdejší diskusi kolem přesunu brněnského nádraží. Celou tu dobu čekám, kdy se někdo rozepíše o tom, jak fungují nádraží i jinde ve světě. Včera se o tom konečně zmínil ve svém článku pan profesor Dokulil a vzhledem k tomu, že referendum bude, pokud se nepletu, už tuto sobotu, vyburcoval mě, abych toto téma poněkud více rozvedl.

7. 10. 2004

Brněnské referendum vyvolává ve městě rostoucí vášně. Radnice je přesvědčena, že Brno patří jí, respektive momentálně vládnoucí koalici ODS a KDU-ČSL. Referendum o záměru koalice na stavbu nového železničního nádraží proto chápe jako útok na samu podstatu jejich moci. Boj se tento týden přiostřuje, neboť již v sobotu 9. října dojde k občanskému hlasování, které může rozhodnout o osudu celého projektu v hodnotě desítek miliard korun. Z důsledků toho či onoho rozhodnutí se budou občané města těšit či jimi trpět po desítky let. Ve hře jsou rovněž nemalé ekonomické zájmy. Část investorů očekává od výstavby nového železničního nádraží ve vzdálenosti asi 700 metrů od stávající polohy nemalé zhodnocení zde ležících pozemků a tudíž i naději na tučné zisky.

7. 10. 2004

Po plodné diskusi přes ICQ s kamarádem z Brna jsme si oba uvědomili absurditu úsilí přesunovat nádraží v Brně v poněkud jiném světle. Chtělo by se mi říct evropském, kdyby cokoliv ohledně Evropské unie nezaznívalo českým uším tak pejorativně.

7. 10. 2004

Jan Čulík - Fabiano Golgo - Štěpán Kotrba - Radek Mokrý - Kathryn Murphy - Jan Paul - Jakub Žytek: Jak Češi bojují. Výbor z Britských listů Libri a Občanské sdružení Britské listy, Praha 2003

Deník Britské listy se během sedmi let své samostatné existence stal v českých internetových vodách hojně navštěvovaným souostrovím. Ať už budeme BL adorovat pro jejich snahu být alternativou vůči "oficiálnímu" tisku, nebo na ně naopak budeme dštít oheň jako na doupě levičáků a novinářského póvlu, těžko nás nechají na pochybách ohledně své schopnosti provokovat, vyvolávat diskusi a vůbec dokazovat, že k otevřené demokratické společnosti (jak o ní krásně psal Brit Karl R. Popper) patří jako její klíčový projev boj -- samozřejmě boj myšlenek, postojů, tradic, argumentů a slov.

7. 10. 2004

Debata o vstupu Turecka do Evropské unie se dosud hlavně soustřeďovala na to, jak se EU vyrovná s tím, přijme-li tuto velkou muslimskou zemi. Avšak největší překážkou vstupu Turecka do EU není to, že je to muslimská země, ale že je to země chudá.

Turecko z vesmíru
7. 10. 2004

Európska komisia zverejní budúci týždeň dlho očakávanú správu o tom, či Turecko plní politické podmienky členstva v Európskej únii. Na základe tejto správy má Komisia zároveň odporučiť, či sa budúci rok začnú viesť rokovania o vstupe Turecka do EÚ.

7. 10. 2004
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Knihkupci dobře vědí, co jde dnes na odbyt: Čtenáře přesytila beletrie; pídí se spíš po pamětech, po kuchařkách a po praktických příručkách, které by uspokojily vyhlášené domácí kutily. Stejné oblibě se těší slovníky a encyklopedie, což se dá snadno pochopit: Občané v postkomunistických státech se rekvalifikují pro nové profese, otvírá se jim svět, takže si oprašují zbytky jazykových znalostí, a mimoto (většinou mylně) předpokládají, že v nových rukovětích najdou historické, filozofické i kulturní údaje, které minulý režim cenzuroval. Znamená to, že heslem dne je věcnost a střízlivost? Zdání klame. I suché heslo se dá přizdobit -- podobně jako podpis nebo tvář.

6. 10. 2004

S článkem Miloše Dokulila o materiálech magistrátu k referendu o přesunu brněnského nádraží se nedá než souhlasit; neštěstí ale je, že materiály odpůrců stěhování, které přišly o pár dní později, používají naprosto stejně "přesvědčovací", podle mého názoru, ale spíše manipulativni metody, míní Ivana Binková.

Připadá mi špatné opět rozdělovat na ty hodné (ekology a podobně, kteří jsou proti stěhování) a zlé (kteří ho prosazují), a potom tedy popíšeme manipulaci u těch zlých, zatímco u těch hodných ji zatajíme. Není to opět tak trochu manipulativni? Opět je hloupá a nevědomá veřejnost, které je potřeba předložit pouze ty informace a takovým stylem, aby pochopila, co je správné si myslet?

6. 10. 2004

Brno a jeho nádraží

O mnohých aspektech problému kolem brněnského hlavního nádraží jsem již v BL psal. Teď jsem ale dostal do rukou Statutárním městem Brnem vydaný leták, stavící mě jako potenciálního účastníka kvapem se blížícího referenda do role buďto zpátečníka, anebo naopak osvícence myslícího na zítřek. Hned na první straně je věta: "Aktivisté chtějí dosáhnout změny platných rozhodnutí." V uších mi zaznělo "teroristé", a kolem nosu mi to začpělo čímsi "nelegálním" (rozhodně jdoucím proti úřadům, a pak krajně podezřelým). A hned v další větě jsem se mohl dovědět, že ti zřejmě málo zodpovědní lidé "vytrhují pouze otázku polohy vlakového nádraží". Jako kdyby právě to nebylo problémem k diskusi.

5. 10. 2004

100 dní vlády Stanislava Grosse

Vláda Stanislava Grosse začala svou existenci dramaticky - tancem na mrtvolách bývalých premiérů. Doposud dramaticky pokračovala - tancem na polomrtvé opozici a nejspíše i dramaticky skončí. Jako bezdomovci na periferii světa. Nový premiér nejdříve řekl, že sestaví vládu novou, nakonec ji modernizoval způsobem, pro českou sociální demokracii roku 2004 typickým. Liberalizací a deregulací. Namísto garance rozšíření veřejných statků, veřejného prostoru a veřejných služeb jako záruky sociální koheze společnosti prosazuje jejich privatizaci. Ve snaze hasit počínající oheň benzínem. Prognóza je horší než realita. Hóřííí!

Vláda Stanislava Grosse TÉMA BL

Boje v Nadžafu
6. 10. 2004

"Bush je prolhaný, manipulativní sráč"

Civilní podnikatelé okrádají americké daňové poplatníky, američtí vojáci nemají pořádnou výstroj a výzbroj, údajně osvobození Iráčané je nenávidí...

Poté, co přišel do kin film Michaela Moora Fahnrenheit 9/11, v němž autor především zaznamenává drastičnost válečné situace v Iráku, obdržel Michael Moore vlnu dopisů od rozhořčených amerických vojáků, kteří jsou v Iráku v současnosti ve službě. Udělal z nich novou knihu, která vychází pod názvem Will They Ever Trust Us Again? Letters from the Warzone to Michael Moore v londýnském nakladatelství Allen Lane dne 7. října 2004, cena 12.99 liber. Co přesně v ní ti vojáci píší?

6. 10. 2004

Do 15 let by mohla být Oxford University zprivatizována

Za 15 let bude zřejmě Oxfordská univerzita ve stavu, kdy bude moci odmítnout státní financování a bude se moci stát soukromou univerzitou. Chce to udělat, aby se vyhnula rostoucímu nátlaku Blairovy vlády, která požaduje, aby britské univerzity přijímaly ke studiu větší počet studentů z chudého prostředí. Uvedl to Michael Beloff, šéf oxfordské Trinity College a přítel Tonyho Blaira. Vydal zároveň varování britskému ministerstvu školství, aby si "odvezlo své tanky z oxfordských trávníků".

Paul Bremer, bývalý správce americké okupace Iráku
6. 10. 2004

Brian Jones, mluvčí předvolební kampaně prezidenta Bushe, potvrdil v úterý, že Paul Bremer, bývalý správce americké okupace Iráku, kritizoval skutečnost, že Amerika nemá v Iráku "dostatečné množství vojáků". "Velvyslanec Bremer se v této věci neshodoval s vojenskými veliteli," řekl mluvčí Brian Jones a dodal: "Je to jeho právo, ale pan prezident vždy zdůrazňoval, že bude naslouchat svým velitelům na místě a poskytne jim podporu, jakou potřebují, aby to vedlo k vítězství."

The Motorcycle Diaries  - Che Guevara
6. 10. 2004

Che Guevara řídil první kubánské popravčí čety. Založil na Kubě koncentrační tábory, které se ukázaly užitečnými pro odstranění homosexuálů, disidentů a obětí nemoci AIDS. Netleskejte filmu The Motorcycle Diaries, Guevaru nekriticky oslavuje, píše v časopise Slate Paul Berman. Kult Ernesta Che Guevary je ukázkou morální otrlosti dneška. Che byl totalitní vládce. Zasloužil se jen o katastrofy. Četní vedoucí představitelé kubánské revoluce zpočátku chtěli, aby se Kuba vydala demokratickou, anebo demokraticky socialistickou cestou. Che však prosazoval vliv ortodoxní prosovětské linie a jeho skupina zvítězila.

Stránky filmu The Motorcycle Diaries ZDE

Petr Gočev
6. 10. 2004
vystoupení na konferenci "Sociální stát a kapitalismus", Praha, 2.10. 2004

Jak již bylo řečeno, jedním z klíčových prvků sociálního státu byla idea přerozdělování důchodů od skupin s vyššími příjmy ke skupinám s příjmy nižšími, realizované prostřednictvím progresivního zdanění, transferových plateb a sociálních investic. Aby bylo možné uchopit problematiku přerozdělování v  její šíři, musel bych se věnovat celé řadě dílčích témat. Bylo by třeba řešit otázku, jak vůbec existující míru přerozdělování měřit. Tato otázka není vůbec triviální. Pokud při posuzování míry přerozdělování zohledníme skutečnost, že mnohé služby dotované ze státního rozpočtu jsou spíše využívány bohatšími vrstvami obyvatelstva a když navíc zohledníme transfery a restrikce ve prospěch silných lobbyistických skupin a nejrůznější daňové úlevy a bonusy opět pouze pro bohaté, můžeme dojít k závěru, že i při stávajícím systému progresivního zdanění dochází v některých případech reálně k přerozdělování od chudších k bohatším.

Sociální stát a kapitalismus - Praha 2004 TÉMA BL

1. 9. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V srpnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 6350,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2004 Pohledy odjinud Martin  Škabraha
7. 10. 2004 Pastor Bush   
7. 10. 2004 Sdělovací prostředky, internet a digitalizace Jan  Čulík
7. 10. 2004 Poděbrady: Vladimír Mlynář v dohledné době nepodpoří digitální vysílání Českého rozhlasu Jan  Čulík
7. 10. 2004 Inspektoři: Irák neměl žádné zbraně hromadného ničení   
6. 10. 2004 Přerozdělování důchodů z hlediska mainstreamové ekonomie Petr  Gočev
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
6. 10. 2004 Paul Bremer: "Amerika neměla v Iráku dost vojáků"   
6. 10. 2004 Che Guevara byl vrah a zločinec   
4. 10. 2004 Pocit absolutní identifikace s národem je pastí Bohumil  Kartous

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2004 Drzý interview s Ivanem Vyskočilem po čtyřiceti letech Martin  Vaněk
27. 9. 2004 Stanislav Komárek se asi tvůrčím prozaikem nestane Jan  Čulík
26. 9. 2004 Brudlý krampoblouch - soutěž literárních sborníků českých škol   
21. 9. 2004 Čistý plamen lásky v Ostravě   
20. 9. 2004 Divoké víno ještě po čtyřiceti letech Ludvík  Hess
17. 9. 2004 Lékař, biolog a filozof holismu -- s otazníkem nad jeho pozůstalostí Irena  Zítková
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
14. 9. 2004 Přírůstky do památníku Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
13. 9. 2004 V zámku a v podzámčí Zdena  Bratršovská

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2004 Sdělovací prostředky, internet a digitalizace Jan  Čulík
7. 10. 2004 Poděbrady: Vladimír Mlynář v dohledné době nepodpoří digitální vysílání Českého rozhlasu Jan  Čulík
4. 10. 2004 Členka Rady BBC bude mít zisky z privátních vojenských kontraktů v Iráku   
29. 9. 2004 Média a počítače mají zásadní vliv na myšlení, postoje názory, hodnoty, estetiku a životní styl Petr  Sak
7. 9. 2004 Naše typicky české priority Miloš  Dokulil
30. 8. 2004 Janu Švankmajerovi bude sedmdesát   
29. 8. 2004 Bývalý šéf BBC obvinil Tonyho Blaira ze lhaní a ze zastrašování BBC   
28. 8. 2004 Andrew Gilligan kritizoval vládu a Radu BBC   
24. 8. 2004 ČRo: "Internetový teroristi a antivirový odborníci"   
18. 8. 2004 O třítýdenní okupaci ČT 2 armádami spojeneckých sportovních vojsk Bohumil  Kartous

Český film RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun
5. 8. 2004 O filmové klasice: stačilo by uvolnit autorská práva   
4. 8. 2004 České klasické filmy by měl na DVD vydávat stát prostřednictvím Národního filmového archivu   
3. 8. 2004 Otakar Vávra: Umělec s malým u Milan  Černý
3. 8. 2004 O tvůrčí integritě v dobách útlaku Jan  Čulík
3. 8. 2004 Morální integrita patnácti milionů lidí, kteří jen žili své životy Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2004 Inspektoři: Irák neměl žádné zbraně hromadného ničení   
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
6. 10. 2004 Paul Bremer: "Amerika neměla v Iráku dost vojáků"   
4. 10. 2004 Guantánamo "nezabránilo teroristickým útokům"   
1. 10. 2004 "Dopis 100"   
28. 9. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 13. - 17. září 2004   
27. 9. 2004 "Tony Blair to myslí upřímně"   
26. 9. 2004 "Lítostivý" Blair požaduje jednotu tváří v tvář irácké teroristické hrozbě   
24. 9. 2004 Tažení současné vlády USA proti terorismu se zadrhává Jozef Bohumil Ftorek
24. 9. 2004 Delegace britských muslimů se pokusí v Bagdádu zachránit Kennethe Bigleyho   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
6. 10. 2004 Američtí vojáci: "V Iráku je to blbé..."   
15. 9. 2004 Fahrenheit 9/11: Která část vašeho těla je nejošklivější? Tomáš  Tetiva
13. 9. 2004 Pražská premiéra filmu Fahrenheit 9/11 se proměnila ve spor mezi dvěma ideologicky zaťatými tábory Jindřich  Lacina
31. 8. 2004 Michael Moore získal na Republikánském sjezdu další reklamu pro svůj film   
24. 8. 2004 Fahrenheit 9/11: Neobyčejně významný historický počin   
18. 8. 2004 Fahrenheit 9/11 vyvolává kontroverzi v arabském světě   
14. 8. 2004 Moore zveřejnil důkazy pro všechna svá tvrzení ve filmu Fahrenheit 9/11   
13. 8. 2004 Rozumím, proč Fahrenheit 9/11 dostal hlavní cenu v Cannes Jan  Čulík
13. 8. 2004 O Michaelu Moorovi: Souhlasím   
13. 8. 2004 Michael Moore zveřejnil záběry, kde nový šéf CIA konstatuje, že je pro tuto funkci nevhodný   

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
4. 10. 2004 ČSSD a sociální stát: sociální demokracie ve vleku neoliberalismu Rudolf  Převrátil
4. 10. 2004 Zítřek sociálního státu v globalizovaném světě Miloš  Pick
23. 9. 2004 Miloš Zeman: "ČSSD bude úspěšná jen tehdy, bude-li vedena úspěšnými"   
20. 9. 2004 Jak se novinář stane "nepřítelem strany" Štěpán  Kotrba
20. 9. 2004 Posměch zvyšuje oblibu   
19. 9. 2004 Gross nepodepsal zápis ze schůzky se Stanislavem Pencem   
16. 9. 2004 Václav Žák: Nezapomínejme, že John Bok kandidoval za ODS   
14. 9. 2004 John Bok: "Držím hladovku, protože Gross posiluje policejní stát" Jan  Čulík
13. 9. 2004 Co se snaží sdělit Grossovy reklamní slogany? Ivo  Bystřičan

Klecová lůžka RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2004 Česká psychiatrie v klecovém lůžku finančního nedostatku Petr  Záras
21. 7. 2004 Jak stát dělá překážky i dětem postižených rodičů Jan  Paul
21. 7. 2004 Stát, sociální ústavy a iniciativa jednotlivce Jan  Čulík
20. 7. 2004 Český systém ústavní a sociální péče se musí změnit Jan  Čulík
20. 7. 2004 Pacienti v klecích mají být po protestu Rowlingové propuštěni   
19. 7. 2004 Jak stát dělá překážky rodičům postižených dětí Martina  Dostálová
17. 7. 2004 Proč je dobré zrušit klece Bohumil  Kartous
16. 7. 2004 Mezinárodní lidskoprávní organizace kritizují Václava Klause   
15. 7. 2004 Václav Klaus: "Ať si imperialisté zuří..." Jan  Čulík
15. 7. 2004 "Podivín", který se stará o své invalidní dítě Martina  Dostálová

Asymetrická válka a to, co nazýváme terorismem RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2004 Čečensko: lidská práva jako sentimentální žvást Milan  Valach
20. 9. 2004 Je nutné udělat z muslimů Evropany Bohumil  Kartous
20. 9. 2004 Otevřít oči, nebo je vyškrábat? Ondřej  Slačálek
20. 9. 2004 Čečenský problém Daniel  Šmihula
13. 9. 2004 Filozofové v jeskyni Pavel  Urban
9. 9. 2004 Beslan: Příběh bratrů Kulajevů   
8. 9. 2004 Putin odmítl zahájit veřejné vyšetřování katastrofy v Beslanu   
8. 9. 2004 Rusové demonstrovali proti terorismu   
8. 9. 2004 Rusko: V boji proti terorismu nemá volbu nikdo Oskar  Krejčí
7. 9. 2004 Nechte maličkých přijíti ke mně Václav  Dušek

Bush versus Kerry: volby 2004 RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2004 Pastor Bush   
5. 10. 2004 Vyhraje prezidentské volby Kerry nebo Bush?   
23. 9. 2004 Měli bychom mít také právo hlasovat v amerických volbách   
8. 9. 2004 Na George Bushe útočí jen snobové   
8. 9. 2004 Bush versus Kerry: příliš malé rozdíly Oskar  Krejčí
30. 8. 2004 "Bush vyhraje, protože jeho tým účinně používá pomluvy"   
26. 8. 2004 Jsou dnes Američané daleko konzervativnější než dříve?   
10. 8. 2004 John Kerry sa začína vyfarbovať Adrian Peter Pressburg
6. 8. 2004 Kerry nepotrebuje alebo nechce protivojnových aktivistov   
3. 8. 2004 Zprávy na TV Nova: Potvrzení existence paralelních světů Bohumil  Kartous

Přesun brněnského nádraží - téma voleb RSS 2.0      Historie >
7. 10. 2004 Zkušenost z Dánska - aneb nádraží v centru Jan  Lipšanský
7. 10. 2004 Čí je Brno? Milan  Valach
7. 10. 2004 Několik občanských dojmů z Curychu, včetně jeho nepřesouvaného nádraží Karel  Skoupý
6. 10. 2004 Referendum --- tak, a nikdy jinak! Miloš  Dokulil
6. 10. 2004 Odpůrci přesunování nádraží se také snaží manipulovat veřejnost   
4. 10. 2004 Óda na jeden starostlivý a bdělý magistrát; taky rozpačité rekviem za problémové, z módy vyšlé a nadto památkově chráněné nádraží Miloš  Dokulil
1. 10. 2004 Ať o odsunu rozhodnou ti, kdo se budou přesouvat František  Marčík
30. 9. 2004 Brněnské podivnosti Jan  Lipšanský
29. 9. 2004 Vůdcovský mindrák Karla Kobosila Radek  Batelka
29. 9. 2004 Nesouhlasím s vámi, ale... Pavel  Urban