17. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 6. 2004

Ještě k mučení dětí v českých léčebnách

"Nemyslíte, že je pro malé dítě čekat do ledna 2005 trochu dlouho?"

Poté, co jsme v pondělí zveřejnili shrnutí článku Justina Sparkse z britského týdeníku Sunday Times o umisťování dětí do klecí v českých psychiatrických léčebnách, dostali jsme dopis od Kateřiny Prejdové, tiskové mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí se žádostí, abychom publikovali jejich tiskové prohlášení, že se problém prý řeší. Zároveň nás Kateřina Prejdová požádala, aby Sunday Times napsal, že není pravda, že MPSV tento problém řešit odmítá.

Ve středu odpoledne mi z Berlína zatelefonoval reportér Justin Sparks, poté, co jsem mu poslal adresu tiskového prohlášení MSPV, publikovaného v BL. V delším telefonním rozhovoru mi Sparks vysvětlil značně přesvědčivě, proč týdeník Sunday Times v této věci žádnou opravu publikovat nebude.

16. 6. 2004

Americká senátní komise:

Proč nevyšetřuje žádný americký mimořádný prokurátor lži Bushovy vlády?

Komise, která vyšetřuje útoky z 11. září na New York, nenalezla žádné "věrohodné důkazy", že Irák pomohl organizaci al Kajda tyto útoky provést. To je v ostrém kontrastu s tím, co ještě tento týden v pondělí znovu tvrdil americký viceprezident Dick Cheney, že prý měl Saddám Husajn s al Kajdou údajně "dlouho zavedené styky". Americká vláda zdůvodnila svůj vojenský útok proti Iráku tvrzením, že má Irák údajně styky s al kajdou Jak ukazovalo ve středu večer zpravodajství televize Channel Four News, mnozí američtí občané jsou stále navzdory faktům v důsledku nepravdivých tvrzení americké vlády pevně přesvědčeni, že za útoky z 11. září stál Saddám Husajn.

Channel Four News se ptaly svého zpravodaje ve Washingtonu, jak je možné, že členové americké vlády mohou šířit polopravdy či lži a nikdo je za to nežene k odpovědnosti. Podle deníku Independent právě zveřejněná zpráva "uštědřila důvěryhodnosti Bushovy vlády zdrcující ránu" ZDE.

17. 6. 2004

čtvrtek 14.30: Po třech měsících poslouchání důkazů shledala ve čtvrtek porota v Belgii pedofila Marca Dutrouxe vinným z vraždy. Byl také odsouzen za to, že stál v čele gangu, který unášel oběti. Dutroux během procesu ve městě Arlon popíral, že usmrtil teenagery An Marchalovou a Eejfe Labrecksovou. Přiznal únos a znásilnění. Svědčily proti němu stovky svědků, včetně dvou osob, které byly zachráněny z kobky v Dutrouxově domě. Proces proti Dutrouxovi se považuje v Belgii za proces století.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

16. 6. 2004

Otevřený dopis předsedy vlády Vladimíra Špidly předsedovi ODS Mirkovi Topolánkovi

Vážený pane předsedo,

v reakci na Váš otevřený dopis ze 14. června 2004 ve věci evropské ústavní smlouvy uvádím:

Vláda České republiky usiluje o hledání široké domácí politické shody na přístupu k tématům evropské politiky. Konkrétních příkladů je bezpočet - počínaje konzultacemi o koncepci směřování České republiky v Evropské unii a konče právě třeba postojem k návrhu evropské ústavní smlouvy, který uvedu na probíhající schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

17. 6. 2004

Česká Strana zelených bude i přes svůj neúspěch přece jen v Evropském parlamentu zastoupena. A to v osobě bývalého emigranta Milana Horáčka, který je zároveň členem české i německé strany Zelených. Horáček kandidoval za Die Grünen na dvanáctém místě, přičemž Die Grünen obdrželi celkem 13 mandátů. Paradoxní na tom je, že Milana Horáčka se za jeho veřejnou kritiku sektářských metod Jana Beránka a Jakuba Patočky část lidí v SZ pokusila vyloučit.

17. 6. 2004

Syndikát novinářů České republiky na dnešní valné hromadě zvolil nové vedení a schválil program pro roky 2004-2007. Předsedou zůstal Miroslav Jelínek, místopředsedy se stali Radko Kubičko, Jan Punčochář a Karolína Hloušková.Syndikát se má podle tohoto programu v budoucnosti nejen co nejaktivněji vyslovovat k aktuálním událostem dotýkajícím se činnosti novinářů, ale také se má pokoušet některé diskuse sám otevírat, praví se v selfpromo zprávě na serveru Česká média. Zpracovány mají být také směrnice stanovující povinnosti vydavatelů a redakcí k volným novinářům včetně sazebníku honorářů za jejich práci. "Samozřejmě nebudou mít tyto směrnice závazný charakter. Přesto jsem přesvědčen, že samotná deklarace toho, jak by to mělo správně vypadat, je důležitá," řekl k tomu tamtéž Radko Kubičko, znovuzvolený místopředseda Syndikátu novinářů. V řídícím výboru zasednou vedle sebe nový místopředseda SN Radko Kubičko z Českého rozhlasu 6, který spolupracuje s agenturou Česká média na jejich diskuzních seminářích o médiích, a dva zaměstnanci agentury Česká média - nová místopředsedkyně SN, do té chvíle produkční Karolína Hloušková a nový člen řídícího výboru SN, bloger Filip Rožánek... Ten už se také pochlubil svým zvolením na svém blogu. Budoucí křepelka...

Gratulujeme českým novinářům k jejich novým zástupcům.

Zprávy o výsledcích valné hromady a seznam nových členů řídícího výboru najdete na stránkách Českých médií - jak jinak... Autoři jsou jasní - Karolína Hloušková a Filip Rožánek ZDE ZDE ZDE

17. 6. 2004

Česká republika na tom není nejhůře, co do dodržování lidských práv. Kritiku od mezinárodních organizací by však přesto měla brát vážně. Za posledních několik měsíců ČR kritizovaly za porušování lidských práv čtyři mezinárodní organizace.

To je shrnutí komentáře Jana Čulíka, který ve čtvrtek vyšel v angličtině v týdeníku The Prague Post.

17. 6. 2004

Robert Wechsler, zakladatel (v roce 1987) amerického nakladatelství Catbird Press, které se specializovalo na vydávání české literatury v anglickém překladu, oznámil, že nakladatelství likviduje, protože se mu české autory v anglosaském světě nedaří prodávat. Je to problém marketingu a distribuce.

Vyšlo dne 17. 6. 2004 v příloze Salon deníku Právo
17. 6. 2004

Monty Python Terry Jones publikuje opakovaně v deníku Guardian sžíravou - pythonovskou - kritiku americké vlády. Citujeme z nejnovější z nich:

Už určitou dobu se snažím zjistit, kam chodí můj syn po zkoušce ve sboru. Říká mi, že mi do toho nic není, kam chodí po zkoušce ve sboru, žijeme ve svobodné zemi. Možná sice žijeme ve svobodné zemi, ale jestliže si lidi začnou po zkoušce ve sboru chodit, kam se jim zachce, velmi pochybuji, jestli naše země zůstane ještě dlouho svobodná. Co když můj syn chodí na schůze anarchistů anebo studovat Korán? Jak to můžu vědět?

Když lidé odmítají říct, kam chodí po zkoušce ve sboru, ohrožuje to celou tuto zemi. Tak jsem začal na syna vyvíjet určitou míru nátlaku. Pro začátek jsem mu prostě dal pytel na hlavu a připoutal jsem ho k ústřednímu topení. Přesvědčilo ho to ale?

17. 6. 2004

Z historie Britských listů

Citujeme z úplně prvního čísla Britských listů ze dne 29. července 1996. Po letošní lednové havárii serveru jsme nyní alepsoň provizorně zprovoznili starý archiv BL z let 1996 - 2001.

Archiv BL z let 1996 - 2001 ZDE

17. 6. 2004

Precedenční soudní rozhodnutí Nejvyššího soudu v Londýně zakázalo patnáctileté dívce chodit do školy v oděvu džilbab, hábitu sahajícího až na zem. Shabina Begumová, která nechodí do školy v městě Luton na sever od Londýna už dva roky, protože nemůže nosit tento dlouhý hábit, nyní prohrála svůj soudní spor.

17. 6. 2004

Stacy Sullivan: How a Brooklyn roofer helped lure the US into the Kosovo War (Jak jeden brooklynský pokrývač pomohl zatáhnout Ameriku do kosovské války), St. Martin's Press, 330 stran, $27.95

Americká novinářka, která psala z války o Jugoslávii v roce 1999 reportáže pro časopis Newsweek, napsala podle listu Washington Post nesmírně zajímavou novou knihu o kosovské válce.

17. 6. 2004

Vatikán prohlásil podle agentury The Associated Press v polovině června 2004, že mučení lidí, upalování kacířů na hranici a jiné tresty udělované věřícím, kteří byli obviněni z čarodějnictví a kacířství církevními tribunály během inkvizice nebyly tak široce rozšířené, jak se obecně věří. Papež Jan Pavel II. pochválil výsledky provedeného výzkumu a připomenul rok 2000, kdy církev požádala o odpuštění svých "omylů, jichž se dopustila ve službě pravdě tím, že používala neevangelických metod".

17. 6. 2004

PRÁVNÍ NÁZOR

reakce na článek čtenáře Petra Šafaříka "Boj proti terorismu" jako marketingový tah - malá, česká verze

Věc první: "Podle toho, co jsem viděl, se ani ženy a dívky nebránily tomu, že kontroly jejich osobních zavazadel prováděli samí muži, což je přece nepřípustné ...". K tomuto bych chtěl sdělit, že žádný s obecně závazných právních předpisů nezakazuje provedení prohlídky zavazadel(!) příslušníky opačného pohlaví. Pouze listina základních práv a svobod s odkazem na některé obecně závazné předpisy zakazuje OSOBNÍ PROHLÍDKY osobami opačného pohlaví s výjimkou lékaře.

17. 6. 2004

Zdá se mi, že BL neprokázaly zrovna dobrý vkus, když přetiskly Slačálkovy žlučovité výlevy proti křesťanským demokratům a lidovcům. Slovník tohoto "rozhněvaného mladého muže" se hodí spíš do nějakého revolverového plátku než na stránky seriózního deníku, který až dosud nad všechnu tu skličující publicistickou bídu papírového bulváru vysoko vynikal.

16. 6. 2004

Rozhodovat bude soud

tisková zpráva EPS

Ekologický právní servis dnes podal žalobu proti rozhodnutí ministra průmyslu nezpřístupnit materiál "Dopady vysílání Rádia Svobodná Evropa na zahraniční obchod České republiky s Iránem - současný stav". Městský soud v Praze se bude zabývat tím, zda tato zpráva podléhá režimu utajovaných skutečností. Spor se přitom táhne již od ledna roku 2000, kdy EPS požádal o kopii zmíněného materiálu.

16. 6. 2004

Vláda pracuje dobře, svět je krásný a ptáci zpívají. Tak nějak to vždycky říká premiér Vladimír Špidla, když nechce nic říct a něco říct musí. Kromě toho, že zadání je jasné a parametry reforem jsou nastaveny. Je ovšem otázkou, kdo nastavuje parametry nyní a komu. Včerejší parlamentní kuloáry přinášely mnoho informací a spekulací, jejichž životnost byla menší, než oné příslovečné jepice.

16. 6. 2004

Soud s obyvateli vily Milada už zítra

17. 6. se koná na Obvodním soudu pro Prahu 8, č. dv. 203 líčení se squattery z vily Milada. Začátek v 9:00. Soud se koná na základě oznámení policie, které uřinila po razii v říjnu minulého roku. Obviněni z neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu, nebytových prostor dle 249a trestního zákona jsou Slavomír Tesárek a Ondřej Balvín - syn bývalého generálního ředitele České televize Jiřího Balvína. Obviněným hrozí trest v maximální délce 2 roky, přičemž Slavomír Tesárek už při identickém obvinění dosáhl osvobození. Rozpočtová organizace Ministerstva školství - Ústav pro informace ve vzdělávání, v jehož držení je dotyčná nemovistost, nepečuje totiž o ni jako řádný hospodář a sám tím porušuje zákon. Vila Milada dlohodobě vinou majitele chátrá a jen díky squatterům ještě nespadla.

16. 6. 2004

Přímé svědectví o skandálu ve vězení Agu Ghraib

Generál Janis Karpinski, bývalá velitelka vězebá v Abu Ghraib, které se stalo ohniskem skandálu týkajícího se týrání iráckých vězňů, konstatovala v úterý v rozhlasovém rozhovoru, že z ní americké úřady "udělaly obětního beránka, co se týče tamějšího mučení vězňů. V pořadu rozhlasové stanice BBC "On the Ropes" (V obtížné situaci) Karpinská tvrdila, že o týrání vězňů nevěděla a že vězení plně převzala americká výzvědná služba.

Zde jsou nejdůležitější části z jejího rozhovoru s moderátorem Johnem Humphrysem:

Zvuková nahrávka v angličtině ZDE
16. 6. 2004

To, že Unie svobody zmizí po letošních volbách v propadlišti dějin a bude v následujících dvou letech bloudit po sněmovně jako prokletý koráb, kterému se bude každý vyhýbat, i když jej bude nuceně trpět, věděl snad každý soudný pozorovatel. Unii liberálních demokratů, jak se unionisté na eurovolební intermezzo pojmenovali, volili snad jen největší liberální snílkové, případně krajní obdivovatelé knížete Schwarzenberga, nebo jeho novodobí leníci. To, že ČSSD získá necelých 9 procent, nepředpokládal snad ani odpočívající důchodce na Vysočině. A přesto se tak stalo.

16. 6. 2004

Šel jsem v minulý pátek procházkou po Norimberku a cesta mne přivedla před výklady sportovního oddělení velkého oděvního obchodu Wöhrl - das Haus der Markenkleidung, Dům značkového oblečení - jak zní jeho podtitul. V jednom z těch výkladů byly načančané různé fotbalové dresy, jak se sluší těsně před vypuknutím EURO 2004. Český jsem v tom výkladu nezahlédl, proto jsem vstoupil dovnitř, abych se podíval, jestli tam mají i český dres, případně kolik za něj chtějí. Našel jsem jej hned, nedočkavě jej otočil na čelní stranu - a strnul jsem. Na prsou se skvěl nápis Ceskè Republiky.

16. 6. 2004

Po volbách: Co bude dál?

Jak dopadly volby? Otázka pro komentátory, novináře, politology, politiky, zkrátka pro ty, po nichž požadujeme být elitou "věcí veřejných". Jenže kdo je na tuto otázku schopen kvalifikovaně odpovědět? Je holá statistika volebních výsledků dostatečnou odpovědí? Nebo jí jsou holé věty z úst "renomovaných" politologů vytržené z kontextu v půlminutové reportáži? Schopnost komplexní analýzy je pro česká média dosud velkou neznámou, jenže zdá se, že nejen pro ně.

16. 6. 2004
Rozhovor s Radovanem Lipusem, režisérem Národního divadla moravskoslezského a televizního cyklu Šumná města

Jan Mech: Kde bude stát Moravskoslezská vědecká knihovna ?

Radovan Lipus: Krajský úřad vybral pro novou budovu Moravskoslezské vědecké knihovny místo na ulici 28.října vedle Krajského úřadu trávník mezi vilou Dopravního podniku města Ostravy a nedostavěným skeletem Krajského výboru KSČ naproti Domu kultury města Ostravy.

16. 6. 2004

Snad i díky článku Martina Strakoše Architektonická soutěž na novostavbu vědecké knihovny v Ostravě. Ano, nebo ne? a následnému uveřejnění stanoviska hejtmana "Je zbytečné dělat architektonickou soutěž na ostravskou vědeckou knihovnu" se podařilo donutit Evžena Tošenovského (ODS) k vyhlášení architektonické soutěže na řešení Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě. Bohužel hejtmanství dělá celou soutěž pouze z donucení. Vybralo např. pozemek dvacet minut pěsky z centra, nerespektujice urbanistická hlediska. Architektům vyměřili 2,5 měsice na soutěž (během letních prázdnin). Odmitají zveřejnit stavební program - filozofii, jak bude knihovna fungovat. Jsou knihy ve skladu nebo volně pristupné, jsou elektronické zdroje nosiči informací nebo je knihovna od toho, že jsou tam pouze knihy? Odmitají jakoukoliv diskuzi.

Britské listy přinášejí k tomuto tématu rozhovor s hlavním architektem města Ostravy ing. arch. Jaroslavem Sedleckým a s Radovanem Lipusem, režisérem Národního divadla moravskoslezského a televizního cyklu Šumná města.

16. 6. 2004
rozhovor s hlavním architektem města Ostravy ing. arch. Jaroslavem Sedleckým

Jan Mech: Je místo, které vybral Krajský úřad, pro vědeckou knihovnu ideální, nebo má význam diskutovat o jiném místě?

Ing. arch. Jaroslav Sedlecký: To místo bylo vybráno z většího počtu možností, které byly nabídnuty knihovně v minulých letech, a stabilizovalo se v jakési diskusi. Já si myslím, že to místo je vhodné, a spíše bych se zeptal, proč si myslíte, že by se mělo hledat jiné staveniště. Vám se to místo nelíbí nebo o něm máte pochybnosti?

14. 6. 2004

Zoufalý pláč začíná v suterénu ústavu Ráby nedaleko Prahy každý den přesně v 11 hodin. Právě v tuto dobu je totiž malý chlapec Vašek Knotek uzamčen ve své kleci. Nakrátko je Vaškovi, kterému je asi pět, dovoleno každé dopoledne, aby klec opustil, než je nakrmen a umyt.

Vašek cloumá železným rámem co největší silou. Jeho pláč je slyšet po celé budově. Ve vedlejší kleci si jeho kamarád Michal zacpává uši a začíná taky brečet. V dětských klecích není nic, co by jim poskytlo útěchu - žádní medvídci, žádné hračky a v žádném případě už ne dárky z domova. Vaškovi rodiče bydlí ve vzdálenosti asi jednoho kilometru, ale podle zaměstnanců ho nenavštívili ani jednou. Žádnou vřelost neprojevují Vaškovi ani zdravotní sestry: říkají mu příjmením a nevědí, zda jsou mu čtyři, pět nebo šest let. Veškerý lidský kontakt spočívá v tom, že ho rychle umyjí, vymění mu pleny a někdy mu oholí hlavu. Jediným rozptýlení pro Vaška, stojícího bezútěšně v kleci v místnosti s holými bílými stěnami a zářivkovým osvětlením byl minulý týden pohled na muže kolem osmdesátky, ležícího na posteli naproti, který se třásl, byl pod sedativy a zjevně byl blízko smrti.

Tak začíná v týdeníku Sunday Times reportáž o týrání dětí v českém ústavu pro duševné choré. Nedávno kritizovala používání klecí v českých ústavech a nemocnicích výroční zpráva Amnesty International.

15. 6. 2004
"Nechápu, proč se tak štítíme užívání plynu. Velmi silně podporuji užívání jedovatých plynů proti necivilizovaným kmenům."

Winston Churchill je hrdinou pro George Bushe a americké neokonzervativce. Avšak, napsal v britském konzervativním týdeníku The Spectator Michael Lind, tito lidé vědí o Churchillovi velmi málo. Kdyby věděli víc, byli by zděšeni.

Počet návštěvníků BL leden - květen 2004, statistika Na vrcholu
5. 6. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V květnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 3370,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2004 Jak kosovský pokrývač zatáhl NATO do své špinavé války   
17. 6. 2004 Týdeník Sunday Times se nebude omlouvat Jan  Čulík
17. 6. 2004 Moc to bolet nebude   
17. 6. 2004 Vatikán tvrdí, že středověká inkvizice nebyla tak strašná Miloš  Kaláb
16. 6. 2004 EURO 2004 by Wöhrl: Jak je to doopravdy s licencí UEFA? Tomáš  Krček
16. 6. 2004 Není parlament jako Parlament Jan  Sýkora
16. 6. 2004 Centrum Ostravy už nejspíše nezachrání nic   
16. 6. 2004 Knihovna -- kromě toho, že se tam půjčují knížky -- je místem setkávání občanů Jan  Mech
16. 6. 2004 Knihovna je ohromný sklad Jan  Mech
16. 6. 2004 Racionální voličská skepse Oskar  Krejčí

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
15. 6. 2004 Euroskeptikové z Britské strany za nezávislost chtějí Evropský parlament zničit   
15. 6. 2004 Na protestní hlasování v eurovolbách chtějí reagovat politici vysvětlováním   
14. 6. 2004 Eurovolby: Drtivá porážka ČSSD   
14. 6. 2004 Euroskeptická Strana za nezávislost posílila na úkor konzervativců i labouristů   
14. 6. 2004 Protestní hlas českých voličů Jan  Čulík
14. 6. 2004 Jana Bobošíková a Vladimír Železný vás vítají v euro-mediokracii Štěpán  Kotrba
14. 6. 2004 Volby do EP - trapné selhání sociologického výzkumu Petr  Baubín
14. 6. 2004 Když rodiče neporadí... Bohumil  Kartous
14. 6. 2004 Po volbách-nevolbách, volky-nevolky, kdepak teď jsme? Miloš  Dokulil
10. 6. 2004 V nových členských zemích se očekává cynismus, neúčast a euroskepse   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2004 Generál Karpinská: Udělali ze mne obětního beránka   
16. 6. 2004 Irák neměl nic společného s útoky z 11. září   
15. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje ze dne 6.-8. června 2004   
15. 6. 2004 Čtyři britští vojáci budou postaveni před vojenský soud   
12. 6. 2004 Psovodi z vězení Abu Ghraib: "Bylo nám nařízeno zastrašovat vězně psy"   
12. 6. 2004 Vrchní velitel amerických vojsk v Iráku schválil týrání vězňů   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
9. 6. 2004 Skončila včera pro Blaira a Bushe irácká válka?   
9. 6. 2004 Co si o rezoluci OSN myslí Iráčané   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2004 Poskytuje Václav Moravec svým hostům předem otázky? Jan  Čulík
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
21. 5. 2004 Šéf kulturní komerční stanice Channel Four jmenován generálním ředitelem BBC   
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2004 Komorník prince Charlese: "Za svým tvrzením o Charlesově homosexualitě si stojím"   
7. 6. 2004 Homosexualita není všeobecně přijatelná Petr  Švec
27. 5. 2004 Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské Vojtěch  Polák
26. 5. 2004 O homosexuálech: Jakápak diskriminace Petr  Švec
25. 5. 2004 Co pořád tolik vadí na vztahu dvou osob téhož pohlaví? Jiří  Králíček
24. 5. 2004 Normální a "normální" Petr  Švec
29. 3. 2004 Británie: Homosexuálové získávají plná "manželská" práva   
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
17. 2. 2004 Odvaha k lásce Martin  Škabraha
19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi   
7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha
3. 6. 2004 Nový Moorův film nalezl distributory v Americe   
2. 6. 2004 Baron Seillière bude vydávat i... Michaela Moora Jana  Roy
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života   
25. 5. 2004 Autorská čtení časopisu Weles   
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára