11. 6. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 6. 2004

sobota 14.30: Na prvním místě se ve volbách do Evropského parlamentu podle prvních odhadů umístila ODS (30%, 9 křesel), druzí byli komunisté (17%, 5 křesel), třetí ČSSD (11%, 3 křesla), čtvrté Sdružení Nezávislých s Evropskými demokraty SNK-ED (10%, 3 křesla), dále Železného Nezávislí (9%, 2 křesla) a KDU-ČSL (8%, 2 křesla). Účast podle odhadů dosahovala 27-29 procent. Oficiálně se hlasy budou sčítat až v neděli.

13. 6. 2004

neděle 01.00: Manažeři Labouristické strany se obávají, že miniaturní, nová britská stran UK Independence Party (UKIP), Britská strana za nezávislost, by se mohla stát překvapivým vítězem voleb do Evropského parlamentu. Pokud se to stane, bude to poprvé v britské historii, kdy by v celostátních volbách zvítězila strana, která dosud byla zcela okrajová a nemá ani jediného poslance.

12. 6. 2004

Mezinárodní tiskové agentury (BBC, Reuters a další, v ČR i ČTK) publikovaly zprávu, že americký dokumentarista Michael Moore bude natáčet i kritický film o Tonym Blairovi. Moore to na svých stránkách dementuje. Konstatuje, že to byl vtip, který novináři omylem vzali vážně.

Omlouvám se, že jsem tě zděsil, Tony, to byl od Michaela Moora jen vtip

Některé novinářské organizace přinesly zprávu, že Michael natáčí nový film o Tonym Blairovi. To není pravda. Opakujme - TO NENÍ PRAVDA. Michael si během interview zavtipkoval, že jeho další film bude o Tonym Blairovi, a novináři to vzali vážně.

Původní zpráva ZDE

12. 6. 2004

Washington Post uvádí, že dva psovodi ve vězení Abu Ghraib soutěžili o to, kolik zadržených osob se jim podaří přimět, aby se před jejich psy pomočily.

Američtí psovodi z vězení Abu Ghraib svědčili před vojenskými vyšetřovateli, že jim bylo nařízeno používat své psy k zastrašování zadržovaných osob. Informoval o tom americký deník Washington Post. Psovodi konstatovali, že nejvyšší pracovník rozvědky ve vězení tuto taktiku schválil, uvádí americký list.

12. 6. 2004

Generál Ricardo Sanchez, vrchní velitel amerických vojsk v Iráku, silně využíval nátlakových vyšetřovacích metod z amerického tábora v zálivu Guantánamo a schválil, aby vysocí důstojníci povolili užívání psů proti zadržovaným osobám ve vězení Abu Ghraib v Bagdádu. Schválil také, aby vyšetřovatelé užívali proti vězněným osobám, kdykoliv chtějí, extremních teplot, spánkové a smyslové deprivace a omezovali jejich potravu na chléb a vodu. Vyplývá to z nově zveřejněných dokumentů, které má k dispozici americký deník Washington Post.

Tato dosud utajovaná americká politika byla schválena začátkem září 2003.

13. 6. 2004

"Dokud ho nechytneme, nebude chycený"

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld přiznal, že ho manželka často popichuje za to, že dosud nenašel Usámu bin Ladina, většinou ráno.

"Když odcházím ráno z ložnice, manželka se většinou převalí na bok a ptá se mě: 'Kde je Usáma?'," přiznal Rumsfeld při rozhovoru s vojáky a námořníky na americké lodi USS Essex v Singapuru. Nedodal, jak na to reaguje, ale zdůrazníl, že hon na Usámu bin Ladina intenzivně pokračuje.

12. 6. 2004

sobota 14.00: Bassam Qubba, náměstek prozatímního iráckého ministra zahraničí, byl v sobotu dopoledne usmrcen v bagdádské čtvrti Al-Azimiya. Neidentifikovaní ozbrojenci zaútočili střelbou na jeho automobil, v němž jel náměstek ministra do práce.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

13. 6. 2004

Chabá etika britského listu:

Konzervativní britský list Sunday Telegraph v neděli napsal, že George Smith, který před sedmi měsíci místopřísežně prohlásil, že by svědkem homosexuálního aktu mezi princem Charlesem a jedním zaměstnancem královského paláce, nyní prý přiznal, že si celou věc vymyslel pro peníze a protože pociťoval zášť vůči jinému královskému zaměstnanci, který nemůže být jmenován z právních důvodů ZDE. Jenže internetové stránky BBC informují, že komorník Smith tvrzení listu Sunday Telegraph prý hned popřel a zdůrazňuje, že nic neodvolal ZDE. List Sunday Telegraph komorníka prý lákal nabídkou 60 000 liber, když své původní tvrzení popře, a Smith o nabídce prý krátce uvažoval, protože nemá peníze, ale odmítl ji, konstatují stránky BBC. Sunday Telegraph prý Smithovi zkusmo nabídl peníze, aby "vyzkoušel jeho integritu".

13. 6. 2004

Křestní bohoslužba u Salvátora

Byli jsme se před chvílí účastni křtu Jana Samuela a jeho maminky Gabriely. Pokusme se společně na chvíli o této svátosti, o tomto viditelném znamení přemýšlet, ať již sami pokřtění jsme, či nikoliv. A vezměme si k tomu přemítání poslední biblickou knihu Zjevení, ze které jsme slyšeli obě dvě čtení.

11. 6. 2004

V pátek v podvečer středoevropského času se konal pohřeb Ronalda Reagana. Promluvila na něm bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová:

Jako herec za zlaté éry Hollywoodu způsobil, že americký sen se stal realitou pro miliony lidí na celém světě. Jeho vlastní život byl naplněním jejich vlastního snu. Nikdy nepropadal rozpakům, jaké někteří lidé pociťují, když mají upřímně vyjádřit svou lásku k národu. Byl schopen říci: Bože, žehnej Americe! se stejným zápalem veřejně i soukromě. A tak byl schopen se sebedůvěrou apelovat na své spoluobčany, aby činili pro Ameriku oběti a aby činili oběti pro ty, kdož pohlíželi k Americe, hledajíce tam naději a záchranu. Pákou amerického vlastenectví pozvedl svět a tak dnes svět, v Praze, v Budapešti, ve Varšavě, v Sofii, v Bukurešti, v Kyjevě i v samotné Moskvě svět truchlí po Velikém Osvoboditeli a opakuje jeho modlitbu: Bože, žehnej Americe.
11. 6. 2004

pátek 12.00: Tony Blair zaznamenal vážné ztráty ve čtvrtečních britských komunálních volbách. Labouristé se umístili na třetím místě a přišli o kontrolu nejméně osmi komunálních úřadů. V obě, kdy byla sečtena asi polovina výsledků, přišli labouristé o nejméně 200 míst na komunálních úřadech. Konzervativci a liberální demokraté podstatně posílili své pozice.

Šéfové Labouristické strany konstatovali, že špatné výsledky jsou důsledkem nepopularity irácké války, o niž se ve čtvrtek večer Tony Blair vyjádřil, že vrhla stín na předvolební kampaň labouristů.

Předpovědi BBC ukazují, že konzervativci zřejmě dosáhnou 38 procent, což by znamenalo, že kdyby se konaly všeobecné volby, zvítězili by v nich. Liberální demokraté dosáhli v těchto předpovědích 30 procent a labouristé pouze 26 procent.

Zároveň se ve čtvrtek v Británii konaly volby do Evropského parlamentu, ale jejich výsledky se budou sčítat až v neděli.

Podrobnosti v angličtině ZDE

11. 6. 2004

Jak si Pentagon vymýšlí výmluvy

Právníci často jdou až k nejzazší hranici, když radí svým klientům, jak dodržet zákon, aby proti nim nebylo zahájeno trestní stíhání, a jak zákon porušit takovým způsobem, aby za to nemohli být potrestáni, napsal Philip Carter v časopise Slate. Avšak tento přístup absolutně nezachrání nejnovější memorandum amerického ministerstva obrany, anglicky ZDE o tom, že je mučení právně přípustné. Toto memorandum je kuchařkou o tom, jak protizákonně lidi mučit a vyhnout se za to potrestání.

11. 6. 2004

Nová vážná kontroverze:

Memoranda Pentagonu, z nichž vyplývá úsilí jeho činitelů poskytnout právní ospravedlnění pro mučení osob, podezřelých z terorismu, vyvolávají i nadále mezinárodní znepokojení, konstatoval ve čtvrtek v poledne britský rozhlas v pořadu "The World at One". Vyšlo totiž najevo, že američtí vládní právníci se pokusili argumentovat, že ve "válečném stavu" nemusí prezident Bush dodržovat ani domácí americkou, ani mezinárodní legislativu, zakazující mučení. Z těchto memorand vyplývá, že poradci Bushovy vlády prosazovali názor, že zadržované osoby, které Amerika označuje za "protizákonné bojovníky", nejsou ochraňovány Ženevskými konvencemi. Dále také argumentovali, že konvence OSN proti mučení z roku 1999 se týká jen nejextremnějších, úmyslných forem mučení, které způsobují vážné a dlouhé utrpení. I ve Spojených státech jsou to podle rozhlasu BBC jen velmi minoritní právní názory. V Británii obnovily silné protesty proti zadržování osob v zálivu Guantánamo i proti tomu, co se dělo ve vězení v Abu Graib a v dalších místech.

G. W. Bush
11. 6. 2004

Americký prezident se ve čtvrtek bránil, že nikdy neschválil užívání žádných technik výslechu v rámci války proti terorismu, které by porušily americké či mezinárodní zákony.

"Vydal jsem příkaz, že všechno, co budeme dělat, musí být v souladu s americkými zákony i v souladu s povinnostmi, obsaženými v mezinárodních smlouvách," řekl Bush reportérům na vrcholné schůzce G8.

11. 6. 2004

Skandální přístup české vlády:

Včera jsme zveřejnili ZDE dokument, jímž se česká vláda hájila před kritikou Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti. Argumentovala, že v kritizovaném případě neobjasněné smrti Vladimíra Pechy na brněnské policejní stanici nedošlo k spáchání žádného trestného činu a všechno bylo v pořádku. Toto tvrzení je naprosto nehorázné, jak dokazuje zpráva Ligy lidských práv, člena FIDH:
9. 6. 2004

Jak se hájí česká vláda

Ministerstvo vnitra vyjadřuje hluboké znepokojení ohledně obvinění z rasově motivovaného policejního "týrání a násilí proti příslušníkům romské menšiny, včetně případů úmrtí ve vazbě". Inspekce ministerstva vnitra vyšetřovala jen jediný případ úmrtí ve vazbě (případ Vladimíra Pecha, 19. června 2002, policejní stanice Královo Pole v Brně). Pan Pecha vyskočil z okna toalety. Není pravda, že "pachatelé nebyli identifikováni a nebyli pohnáni k spravedlnosti"; závěr vyšetřování byl v tomto případě, že nedošlo ani k úmyslnému trestnému činu proti této osobě, ani nedošlo k zanedbání služebních povinností. Proti rozhodnutí bylo podáno odvolání, ale státní zástupce toto odvolání odmítl jako nepodložené.

Vzhledem k obtížím, vzniklým z nedostatku času, vláda ČR nemohla nechat tyto připomínky prodebatovat jednotlivými ministry a zredigovat je jako vládní rezoluci, nebo alespoň na úrovni vládní rady pro lidská práva, která je klíčovým poradním sborem vlády. Takže tyto přípomínky obsahují názory tří ministerstev: vnitra, práce a sociálních věcí a spravedlnosti.

Reakce vlády ČR na Třetí zprávu o ČR, kterou vydala Evropská komise proti rasismu a netoleranci ZDE

9. 6. 2004

Evropská komise proti rasismu a nesnášenlivosti

Publikujeme kompletní znění Zprávy Evropské komise proti rasismu a nesnášenlivosti, jak jsme ji dnes obdrželi ze Štrasburku.

11. 6. 2004

Drobty do mediálního odpadu - 3.

Ve svém čtvrtečním večerním zpravodajství (10. 6.) NOVA srovnávala ekonomickou výkonnost několika nově přistoupivších států EU (ukazatelem byl procentuální růst hrubého domácího produktu). O České republice se přitom opakovaně zmiňovala jako o "východoevropském státu".

Počínaje vznikem ČSR v roce 1918 byla tato tehdy nová republika středoevropským státem nejen svou polohou, ale zůstávala takovou zemí nadále nejen geograficky, nýbrž také kulturně a politicky. Léta po druhé světové válce (také vzhledem k posunu přímého sovětského vlivu do Střední Evropy) znamenala, že jsme začali vojensko-politicky patřit do "východoevropské" sféry vlivu, když území na západ od nás už bylo jen "Západem". Po roce 1989 a po zrušení Varšavského paktu jsme se snad už vrátili do Střední Evropy? (To není jen geografický, nýbrž kulturně-politický termín, a proto jej píšeme také s velkým "S"!)

11. 6. 2004

Drobty do mediálního odpadu - 4.

Jeden titulek Lidovek zní: "Zvolme do Štrasburku zejména týmové hráče." Kam to tedy vlastně dnes a zítra volíme?

Ve stati "Volit, či nevolit?" (s datem 8. 6.) ZDE jsem upozorňoval mj. na to, že práce Evropského parlamentu většinou probíhá v Bruselu! Ve Štrasburku (Strassbourg) pouze vždy jenom jeden týden v měsíci!

(Obdobný titulek, pouze uvádějící "Štrasburk", měly také jedny dnešní ruské noviny.)

10. 6. 2004

Summit skupiny G8:

Úsilí prezidenta George Bushe využít diplomatického triumfu v OSN ohledně Iráku se ve středu večer setkalo na vrcholné schůzce skupiny G8 se silnou opozicí. Francie a arabské země se postavily s posměchem vůči plánům Bílého domu zreformovat Blízký východ.

10. 6. 2004

K zasedání skupiny G8

Kreslený komentář k zasedání skupiny G8 od Steva Bella ZDE,

11. 6. 2004

Dovolte mi krátké zamyšlení nad programovou nabídkou chuti mdlé domácích televizních okruhů, ke které mě inspirovaly sobotní doušky Jaroslava Plesla v Lidových novinách. Jeho články si obvykle rád se zájmem přečtu, a to proto, že mu často nechybí u nás tak málo vídaný nadhled na dění v Čechách.

11. 6. 2004

Výzkumné Centrum komputační lingvistiky při Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze, vedené profesorkou Evou Hajičovou, postupně směřuje ke svému hlavnímu cíli, jímž je komunikace s počítačem v přirozeném jazyce, zejména v češtině. Počítače by si ale s námi měly nejen česky povídat a vykonávat naše příkazy, ale měly by umět i překládat z jazyka do jazyka -- nejdůležitější pro nás přitom je překlad mezi angličtinou a češtinou.

Centrum komputační lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty UK zve na tiskovou besedu "S češtinou do Evropy" konanou ve čtvrtek 17. června 2004 v 11.00 hod v posluchárně S1, 4. patro, budova MFF UK, Malostranské nám. 25, 118 00 Praha 1. Účast potvrďte prosím do 14. června 2004 Anně Kotěšovcové, e-mail: cil17@cil17.org, kotesovcova@ufal.ms.mff.cuni.cz, telefon: ++420 22191 4226, ++420 602 894247

11. 6. 2004

V pátek 11. 6. 2004 v 21:10 bude Český rozhlas 6 vysílat rozhovor s představiteli občanského sdružení Šalamoun o aktuálních problémech justice.

ČRo lze poslouchat i na internetu, ČRo 6 pak ve formátech RAM WM

Immanuel Wallerstein
11. 6. 2004

26. května hřímal Al Gore: "Jak moc si ještě nekompetentní a záměrně škodící Bushova a Cheneyho dovolí zahanbovat náš národ a náš lid v očích světa a ve svědomí našeho vlastního lidu? Jaké necti a hanbě nás ještě podrobí? Jak moc ještě vyválí dobré jméno USA v blátě z mučíren ve věznicích Sadáma Husajna?" Gorovo pobouření kvůli stále většímu počtu skandálů v Iráku (a v Afghánistánu) sdílí většina světa. Sílí dokonce i v USA.

11. 6. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
10. 6. 2004

Češi vstoupili 1. května do Evropské unie. Shodou okolností to bylo během vysokoškolského kursu, nazvaného "Země Evropy a Evropská unie", do něhož přispívám několika semináři a přednáškami. Učím tam studenty moderních jazyků v prvním ročníku o ČR a o Slovensku, které uvádím jako příklady "nových členských zemí EU". Letos jsem si udělal mezi studenty kvíz. Zjistil jsem tedy, že z 19 studentů, kteří se obtěžovali navštěvovat tyto semináře,

10. 6. 2004

Ještě před měsícem se hlučně oslavoval ve střední Evropě vstup nových členských zemí do EU. Je tedy trochu podivné, s jakým nezájmem se stavějí občané např. České republiky k volbám do Evropského parlamentu, míní reportér televize BBC Stephen Sacchur. Trochu je to jako kocovina, ale jde o víc. Lidi v nových členských zemích EU trpí vážným nedostatkem informací a porozumění ohledně toho, jaká je role Evropského parlamentu a jeho zvolených poslanců

10. 6. 2004

Eurovolby:

Přestože Polsko silně usilovalo o vstup do EU, v nedělních volbách zřejmě jen málokteří Poláci půjdou k volbám. A mnoho z těch, kteří hlasovat půjdou, dají svůj hlas ostře euroskeptickému populistovi Andrzeji Lepperovi, jemuž se intenzivně stýská po RVHP a po vládě z Moskvy. A co je pravda o Polsku, je pravda i o ostatních osmi nových členských zemích ve středovýchodní Evropě, míní Ian Traynor v listě Guardian:

10. 6. 2004

Britský ministr zdravotnictví John Reid rozhněval protikuřácké organizace a zastánce zdraví, když v úterý konstatoval, že kouření je jednou z mála radostí, které zbývají chudým lidem, žijícím na deprivovaných sídlištích a chodících do dělnických klubů.

Reid konstatoval, že jsou střední vrstvy posedlé poučováním lidí z nižších sociálních vrstev a že kouření není nejhorší problém, jemuž čelí chudí lidé.

9. 6. 2004

Tisková zpráva Amnesty International ČR

Amnesty International ČR vyjadřuje své znepokojení nad kvalitou zprávy za rok 2003, kterou Česká republika poskytla Registru konvenčních zbraní OSN doslova v hodině dvanácté. Tento dokument obsahuje mimo jiné zavádějící údaj o dovozu zbraní z Ruska. Podle názoru Amnesty International podobná praxe rozhodně neprospívá důvěryhodnosti České republiky v zahraničí a vyvolává navíc nepříznivá očekávání ohledně podrobné výroční zprávy, kterou Ministerstvo zahraničí plánuje vydat na podzim tohoto roku.

9. 6. 2004

Česká literatura v anglosaském světě

Teď, když už mé nakladatelství Catbird Press nevydává ani českou, ani žádnou jinou literaturu, editor časopisu Czech Language News Craig Cravens mě požádal, abych napsal o svých zkušenostech s vydáváním české literatury v překladu. Vzhledem k tomu, že jsem to nyní přestal dělat dlouho před odchodem do důchodu, je zjevné, že má celková zkušenost byla záporná. Ale to má jen částečně něco společného s mým rozhodnutím specializovat se na vydávání české literatury v anglických překladech.

O nadšeneckém nakladatelství české literatury v překladech, které udělalo pro českou literaturu velkou práci a které nyní končí svou existenci uprostřed nezájmu anglosaských čtenářů i domácích českých institucí na podporu kultury.

9. 6. 2004
stenozáznam vystoupení v Senátu při veřejném slyšení o násilí v médiích

Přiznám se, že jsem na veřejné slyšení o násilí v médiích původně nechtěl jít, protože argumenty, které zde zazněly, už zazněly vícekrát a všechno co bylo řečeno, už řečeno bylo. My, jak tady všichni sedíme, jsme se doposud nezměnili a ani nezměníme. Přiznám se, že jsem byl překvapen, když přítomný psycholog, místo toho, aby řekl, kde je hranice mezi normalitou a nenormalitou, čte seznam etických pravidel. Přiznám se, že jsem byl překvapen, když přítomní mediální odborníci zde podávali výčet, kolika tisíci nebo statisíci dolarů sponzoruje v médiích ten či onen toho či onoho. Místo toho, aby řekli, v čem tkví odpovědnost novinářů. Přiznám se, že jsem byl překvapen, že zde nezazněl dosud jediný názor sociologa.

8. 6. 2004

Jak si čtenáři mohli všimnout, důsledně se vyhýbáme tomu, abychom v BL publikovali PR články ve prospěch českých politických stran.

Vzhledem k tomu, že v tomto předvolebním období je pro nás nemožné dodržet vyváženost jednotlivých příspěvků k české politické scéně před pátečními a sobotními volbami do Evropského parlamentu, nebudeme až do soboty večer, do uzavření volebních místností, publikovat žádné články k české politické scéně.

Jsme přesvědčeni, že je neseriózní snažit se voliče manipulovat k volbám. Každý nechť si udělá svůj vlastní úsudek podle toho, co sám ví. Nenechte se na poslední chvíli manipulovat sdělovacími prostředky. K volbám byste však v zájmu demokracie jít měli.

Jan Čulík
šéfredaktor Britských listů

8. 6. 2004
"Je možný život neprosrat?"
"Neni to možný, ale je možný se o to aspoň snažit."

[V Čechách] se život vodvíjí jako atentát na Heydricha v podání dětskýho loutkovýho divadla."

Emil Hakl: O rodičích a dětech, Argo 2002, ISBN 80-7203-450-2, 144 str., 189 Kč

Emil Hakl, O létajících objektech, Argo 2002, ISBN 80-7203-576-2, 191 str. 259 Kč

Co já to vlastně mám rád? Přece ten déšť, co se snáší venku na střechy, přece ty lesknoucí se koleje, ten ptačí zpěv ve čtyři ráno. Ty třaslavé hvězdy támhle nad Českým středohořím. Chrobáky rachotící v jehličí. Čím dál víc stejné kamarády. Měkké blondýny v účtárnách. Bledé holky ze sídlišť. Všechny ty věčně nasrané rumové dědky. Všechny ty humanitně vzdělané žabí prince, se kterými se tak pěkně žvaní a kteří pak pro člověka nehnou prstem. A koneckonců i všechny ty rychlé šmejdy, co s člověkem zametou dřív, než si jich stačí všimnout, protože je to jejich způsob komunikace.

Zdá se mi, že je Emil Hakl jedním z nejzajímavějších českých prozaiků dneška. I když je jeho výpověď o skutečnosti pevně zakotvena v jeho české zkušenosti, jeho próza je, zdá se mi, taková, že by ji se zájmem četli i zahraniční čtenáři. Týká se totiž zásadních témat, která jsou důležitá pro každého.

8. 6. 2004

V neděli večer jsem se vlivem konjunkce nezajímavých okolností ocitl na křižovatce Vinohradské a Jičínské. Stál jsem a pozoroval z podhledu obrovité hranaté UFO, které tu před krátkým časem přistálo pod názvem Palác Flóra. Zakouřenou oblohu nad jeho střechou prořezával kolmo do výšky tenký bílý paprsek. Ačkoliv bylo deset pryč, uvnitř to žilo. Po eskalátorech plynuly živě gestikulující figurky. Řvaly tam obchody. Hučely kavárny. Zívaly mlaďounké prodavačky, chycené na inzerát do pasti. Stovky kusadel tam zpracovávaly saláty, brambůrky, chlebíčky, rtěnkou obarvená makadla srkala špagety, polámané chelicery starých fotrů drtily kuřecí řízky. Před vchodem bublal mezi hromadami černých mramorových desek nedostavěný vodotrysk.

Ukázka z nové knihy Emila Hakla O létajících objektech, Argo, Praha, 2004

Počet návštěvníků BL leden - květen 2004, statistika Na vrcholu
5. 6. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V květnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 3370,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2004 Psovodi z vězení Abu Ghraib: "Bylo nám nařízeno zastrašovat vězně psy"   
12. 6. 2004 Vrchní velitel amerických vojsk v Iráku schválil týrání vězňů   
11. 6. 2004 Američtí vládní právníci: Prezident Bush nemusí dodržovat zákony proti mučení   
11. 6. 2004 Chcete beztrestně mučit údajné teroristy?   
11. 6. 2004 Smrt Vladimíra Pechy: Vážné nesrovnalosti českou vládu neznepokojují   
10. 6. 2004 Média a stín Jan  Stern
10. 6. 2004 V nových členských zemích EU zmizela euforie   
10. 6. 2004 Co vědí britští studenti o České republice? Neil  Bermel
10. 6. 2004 Již čtvrtá mezinárodní zpráva, která ostře kritizuje porušování lidských práv v České republice Jan  Čulík
9. 6. 2004 Násilí v médiích je odrazem násilí ve společnosti Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2004 Psovodi z vězení Abu Ghraib: "Bylo nám nařízeno zastrašovat vězně psy"   
12. 6. 2004 Vrchní velitel amerických vojsk v Iráku schválil týrání vězňů   
11. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odporu za dny 1. - 5. června 2004   
9. 6. 2004 Skončila včera pro Blaira a Bushe irácká válka?   
9. 6. 2004 Co si o rezoluci OSN myslí Iráčané   
7. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 28. - 31. května 2004   
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe   
4. 6. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 25. - 27. května 2004   
4. 6. 2004 Irák požaduje plnou suverenitu   
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš
7. 6. 2004 Izrael, Palestina, Irák: Zajímavé mrtvoly a banální mrtvoly Efraim  Israel
4. 6. 2004 Škody, způsobené palestinskému obyvatelstvu během prvního čtvrtletí   
2. 6. 2004 Izrael není ve válce s palestinským lidem, ale s teroristy, kteří chtějí zničit židovský stát   
30. 5. 2004 Ozbrojenci "usmrtili 22 osob" v Saúdské Arábii   
25. 5. 2004 Islám je neslučitelný s demokracií   
17. 5. 2004 Záměrné zkreslování historických fakt o Palestině a Izraeli Jana  Malá
13. 5. 2004 EU posílá obchodní delegaci do Sýrie   
12. 5. 2004 Palestina neexistuje, nemůže být okupovaným územím Pavel  Mareš
12. 5. 2004 Bush uvalil sankce na Sýrii   

Immanuel Wallerstein: Commentaries RSS 2.0      Historie >
11. 6. 2004 Jeden skandál za druhým Immanuel  Wallerstein
20. 5. 2004 USA a Evropa -- od roku 1945 dodnes Immanuel  Wallerstein
3. 5. 2004 Stažení USA? Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2004 Marx, marxismus-leninismus a socialistické zkušenosti v moderním světovém sytému Immanuel  Wallerstein
30. 4. 2004 Centrum a periferii bude mít i Evropská unie Stanislav  Holubec
20. 4. 2004 USA prohrávají válku Immanuel  Wallerstein
8. 4. 2004 Španělsko, Evropa a pan Bush Immanuel  Wallerstein
17. 3. 2004 Haiti: převrat ke dvoustému výročí Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2004 Hry, které hrají celé národy Immanuel  Wallerstein
19. 2. 2004 Válečný prezident propadající se do bahna Immanuel  Wallerstein

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2004 V nových členských zemích se očekává cynismus, neúčast a euroskepse   
10. 6. 2004 V nových členských zemích EU zmizela euforie   
10. 6. 2004 Co vědí lidé o eurovolbách?   
8. 6. 2004 Volit, či nevolit? Toť otázka? Miloš  Dokulil
8. 6. 2004 Předvolební teleshopping Bohumil  Kartous
7. 6. 2004 Poučení z vyjednávání Švýcarska s Evropskou unií Vladimír  Rott
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
3. 6. 2004 Vývojáři software ohroženi softwarovými patenty Hynek  Hanke
1. 6. 2004 Prezident vidí Evropu očima osmdesátých let Lubomír  Zaorálek
28. 5. 2004 Mnoho povyku pro nic kolem křesťanství a ústavy Evropské unie Martin  Mařák

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2004 Michael Moore nebude točit film o Tonym Blairovi   
7. 6. 2004 Kdo se bojí Michaela Moora Martin  Škabraha
3. 6. 2004 Nový Moorův film nalezl distributory v Americe   
2. 6. 2004 Baron Seillière bude vydávat i... Michaela Moora Jana  Roy
27. 5. 2004 O pokusech zdiskreditovat Michaela Moora Jiří  Jírovec
23. 5. 2004 Moorův filmový pamflet získal hlavní cenu v Cannes   
19. 5. 2004 Bushovi a bin Ladinovi: příběh dvou přátelských rodin   
14. 5. 2004 Šéfové firmy Miramax chtějí odkoupit Moorův film   
8. 5. 2004 Michael Moore odmítá nařčení, že si dělá záměrně reklamu   
8. 5. 2004 Zbabělé chování firmy Disney   

Zelení RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   
12. 5. 2004 Město lidem, ale ne těm zeleným... Štěpán  Kotrba
5. 5. 2004 Zlatuška, Janota, Rychlík: Volte zelené!   
28. 4. 2004 Schily šokoval Zelené svým vyjádřením o teroristech   
27. 4. 2004 Zelený euroskandál Jan  Čulík
26. 4. 2004 Česká Strana zelených vyloučila Milana Horáčka "pro hrubé porušení stanov"   
26. 4. 2004 "Vyloučení" Milana Horáčka ze SZ Petr  Uhl
21. 4. 2004 Bursík, Dejmal a Uhl: Podporujeme Evu Tylovou, nikoliv Jakuba Patočku   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
3. 6. 2004 Poskytuje Václav Moravec svým hostům předem otázky? Jan  Čulík
1. 6. 2004 Jak jsme v Československém rozhlase bojovali proti totalitě Jan  Čulík
24. 5. 2004 Jaká má být televize veřejné služby   
21. 5. 2004 ČT potřebuje 6,5 miliard Štěpán  Kotrba
21. 5. 2004 Šéf kulturní komerční stanice Channel Four jmenován generálním ředitelem BBC   
12. 5. 2004 ČTK a pivní mistrovství světa Štěpán  Kotrba
10. 5. 2004 Šéfové BBC neudělali v případě Andrewa Gilligana žádné chyby   
8. 5. 2004 Deníček sněmovní panny XVIII. Alexandra  Virgová
5. 5. 2004 Předsedkyně Rady italské televize rezignovala na protest proti státním zásahům   
29. 4. 2004 Astrologické zpravodajství ČTK Štěpán  Kotrba

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   
24. 5. 2004 Asociace školských odborů pomohla pedagogickým centrům Radek  Sárközi
20. 5. 2004 Jak vyloudit ze studentů interaktivitu Bohuslav  Blažek
18. 5. 2004 Můžou školy vychovat děti bez mindráků, s myslícím mozkem a pracovitýma rukama? Ondřej  Hausenblas
5. 5. 2004 Nesnesitelná lehkost skandinávského školství Tomáš  Linhart
5. 5. 2004 Studium ve Finsku: Je to úplně jinak, než jak píše Petr Soukup! Jan  Beran, Jiří Venhoda
4. 5. 2004 Ministerstvo školství: Dost bylo demokracie! Radek  Sárközi
4. 5. 2004 Škola ve Finsku je podivně lehká   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
7. 6. 2004 O terorizování matek   
26. 5. 2004 Morálka lékárníků se střetává s požadavky žen Miloš  Kaláb
24. 5. 2004 Preťažká interrupčná otázka Sylvia  Porubänová
17. 5. 2004 Bránit vraždám prostitutek, nebo raději rychle identifikovat jejich mrtvoly? Miloš  Kaláb
20. 4. 2004 Stupidita už i v Britských listech Štěpán  Kotrba
19. 4. 2004 Miss World je anachronismus - vymyslel ji autor zábavných pořadů pro vojsko   
19. 4. 2004 Jak zachránit nepřijatelné   
19. 4. 2004 Ošklivá strana soutěže Miss World   
19. 4. 2004 Odsuzování soutěže Miss World je snobské   
19. 4. 2004 Konečně krásná žena Petr  Jánský

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík
4. 6. 2004 Jednota v mnohosti, aneb má česká kultura v Evropské unii šanci? Jan  Čulík
2. 6. 2004 Šroubovák Jaroslav  Hutka
31. 5. 2004 Jak ČR ignorovala slavné francouzské inscenace románu Ladislava Fukse Jiří  Tušl
25. 5. 2004 Hrabalova Hra života   
25. 5. 2004 Autorská čtení časopisu Weles   
10. 5. 2004 Jiří Kratochvil: Lady Carneval - Nesmyslnost a nutnost zapomnění Jakub  Kára
7. 5. 2004 Letenka do noci