16. 4. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 4. 2004

Zo spravodajských médií je otázka z titulku zdanlivo jasne zodpovedaná: Prekvapujúco vysokým rozdielom 350 tisíc hlasov, teda o asi 20 percent pred Vladimírom Mečiarom, získal v sobotu kreslo hlavy SR Ivan Gašparovič. Povolebné reakcie však prispeli vnímavému pozorovateľovi ku aspoň čiastočnému rozjasneniu hmly, ktorá zahaľovala zákulisie politických kšeftov v pozadí veci. Kto sa prvoplánovo, povedzme rovno naivne domnieval, že porážka "nenávideného" Mečiara dzurindistov len poteší, je zrejme na omyle.

Sloupek

V oficiální reakci společnosti ČSA ZDE na můj článek v Lidových novinách ZDE nacházím několik znepokojujících skutečností.

Mluvčí ČSA Dana Dvořáková píše:

Kladu si otázku: Co vede v poslední době domácí média k tomu, že věnují tolik zájmu každé závadě na letounech Českých aerolinií?

(...)

Snažím se na tuto otázku odpovědět a napadají mne tyto možné důvody: Zvýšila se za rok atraktivita informace o tom, že kvůli poruše na hydraulice měla letecká linka xy zpoždění několik hodin? Nebo jsme postaveni před mediální kampaň srovnatelnou se záplavou informací o poruchách na Temelíně, či o útocích psa na člověka? Možná, že odborníci kalibru Jana Čulíka (autor článku: Jak jsem náhodou nezemřel v letadle, LN 5.4.2004) znají pravdu.

Nad touto formulací zůstávám stát s otevřenou pusou. Namísto toho, aby se letecká společnost omluvila cestujícímu za nepříjemnou zkušenost, ho její mluvčí obviňuje, že "ví o motivaci" jakési řízené kampaně proti ČSA. Nedovedu si představit podobnou reakci od jakékoliv západní podnikatelské společnosti na stížnost zákazníka.

Během diskuse, která v této věci proběhla v Britských listech, jsem byl některými leteckými odborníky upozorněn, že prý mých zveřejněných zážitků může být zneužito při rozhodování o tom, zda má ČSA koupit nová letadla od společnosti Boeing anebo Airbus právě proti Boeingu. Nyní jsem se taky dověděl, že zveřejněním své zkušenosti "napomáhám" proti ČSA levným charterovým turistickým společnostem, jejichž letadla jsou prý paradoxně méně bezpečná než letadla ČSA.

Je mi velmi líto, ale já jsem incident s nouzovým přistáním letadla ČSA skutečně zažil.

Rád bych sdělil všem tvůrcům paranoidních teorií, že mě neplatí ani Airbus ani charterové společnosti, že incident s poruchou na motoru letadla ČSA v neděli dne 4.4. nezpůsobila ani firma Airbus ani charterové společnosti a že jakákoliv insinuace v tom smyslu, že snad "znám příčiny mediální kampaně zaměřené proti ČSA" je pozoruhodně urážlivá a nedůstojná společnosti s dobrým jménem, jakou je, doufám, právě ČSA. Redaktoři Lidových novin udělali společnosti ČSA velmi dobrou službu, že tyto insinuace z její oficiální reakce před otištěním vyškrtli (jinak se ten text řádně zkrátit nedal). Publikuji však původní dopis od ČSA ve veřejném zájmu v plném znění, protože považuji takovouto reakci státní firmy - jakékoliv firmy - za nepřijatelnou a znepokojující.

Paní Dvořáková také v nezkrácené verzi své reakce píše toto:

Přestože statistiky neomylně ukazují, že počet technických incidentů je od ledna do března 2004 srovnatelný s počtem incidentů prvním čtvrtletí 2003, česká média zvýšila počet informací trojnásobně. Jestliže podle monitorovací agentury Newton bylo za první kvartál roku 2003 publikováno 55 zpráv, od začátku roku letošního roku jich agentura napočítala na téma technické incidenty 157.

Jak mě upozornili z Lidových novin, i toto její tvrzení je věcně nesprávné. Vzrůst počtu zpráv o ČSA v databázi Newton je jednoduše jen důsledkem toho, že se Newton nedávno rozhodl zaznamenávat každou jedinou zprávu, publikovanou v Denících Bohemia a Denících Moravia, tolikrát, kolikrát se objeví v jednotlivých okresních či místních mutacích tohoto tisku. Tatáž jediná zpráva o ČSA tedy nyní vytváří ve vyhledávači Newton dojem, že je to zpráv padesát. Ani toto není tedy zřejmě důkaz žádného celostátního mediálního konspiračního spiknutí proti ČSA.

Jinou pozoruhodnou a znepokojující charakteristikou dopisu paní Dvořákové je pohrdání názorem řadového cestujícího: Reakce pasažéra Jana Čulíka v letadle, které zaznamenalo závadu, musela být nelegitimní a přehnaně emocionální, protože Čulík "není letecký odborník" (všimněte si té sžíravé ironie), je to jen nějaký "jednotlivý, obyčejný cestující". Takže ČSA létá jen pro letecké odborníky? ČSA se tedy baví jen s "odborníky" a to, co na palubě jejích letadel zažijí obyčejní cestující, tuto společnost nezajímá? To snad nechtěla paní Dvořáková naznačit, z jejího dopisu to však vyzařuje. Opět: žádná západní společnost, která chce podnikat v tržním prostředí, neudělá nikdy na veřejnosti takto arogantní faux pas. Jsem však rád, že vím, že to, co dává do novin paní Dvořáková, není jediným názorem ČSA: z debaty s jedním pracovníkem ČSA vím, že mých připomínek "obyčejného cestujícího" si někteří zaměstnanci firmy cení a využijí jich zřejmě při své práci. Tak by to u dobré firmy mělo být.

Ponechávám stranou, že paní Dvořáková ve své odpovědi hájí něco, co jsem nekritizoval (standardní bezpečnostní opatření při přípravě nouzového přistání). Je to odvádění pozornosti od jádra věci.

K jádru svého článku nemám co dodat a velmi lituji, že ČSA - jak alespoň vyplývá z reakce paní Dvořákové - vůbec nepochopila, oč mi jde a v čem svou službu cestujícím zanedbala. Jak už jsem psal, šlo o to, že se s cestujícími nikdo nebavil a nikdo jim nic nevysvětlil. Ani po vypuštění cestujících na letišti po dosti drastickém incidentu o ně nikdo neprojevil minimální lidský zájem. Není prostě pravda, kolikrát to mám opakovat, že bylo postiženým cestujícím sděleno, že jde o závadu na motoru. Nebylo jim to sděleno nikdy.

Mám zkušenost, že západní společnosti se chovají trochu jinak. (Potvrdil mi to mj. i jeden známý pražský navrátilec do českého prostředí po letech života v Británii - sdělil mi, že jsem věc prý definoval naprosto přesně; jenže on se prý něco takového v českém prostředí neodváží veřejně říct, protože tam musí žít... :( Proč je však stále ještě patnáct let po pádu komunismu požadavek lidského, slušného přístupu k zákazníkovi považován za něco šokujícího?)

Paní Dvořáková ve své reakci dále píše, že na rozdíl od Čulíka, "drtivá většina [cestujících] situaci pochopila, zvládla a po přistání na letišti v Ruzyni velmi výrazně ocenila přístup jak posádky, tak pilotů." Velmi by měl zajímalo, jak má paní Dvořáková tyto reakce zdokumentovány, vzhledem k tomu, že s cestujícími, vypuštěnými z letadla, které zaznamenalo poruchu, nikdo na letišti nehovořil. Znamená to snad, že ČSA později dostala od těchto cestujících, vystavených dramatickému návratu na letiště, tisíce děkovných dopisů? Pokud je paní Dvořáková Britským listům zpřístupní, rádi je zveřejníme.

Nejdůležitější informací v dopise paní Dvořákové je však informace, že při závadě na elektroinstalaci motoru šlo o jen "druhou takovou závadu za posledních třináct let". Je tedy zjevné, že to byla - přece jen - asi závada velmi závažná. V diskusi, která v této věci vznikla v Britských listech, mi někteří letečtí odborníci psali, že elektrozávada na motoru je věc velmi vážná, jiní vyjádřili názor, že snad šlo o prkotinu. Myslím, že je záhodno, aby byly zveřejněny výsledky nezávislého vyšetřování, k čemu vlastně došlo a proč nebyla závada objevena před startem.

Na můj dopis, žádající zveřejnění výsledků vyšetřování, jak k závadě došlo a proč nebyla objevena předem, jsem dosud nedostal od ČSA odpověď. Paní Dvořáková mi však nabídla schůzku, takže doufám, že tato i všechny ostatní okolnosti budou objasněny.

17. 4. 2004

sobota 20.30: Abdul Aziz Rantisi, šéf palestinské militantní organizace Hamas, byl podle zpráv usmrcen střelbou z izraelského vrtulníku na jeho vozidlo v Gaza City. Pracovníci nemocnice v Al-Shiferu konstatovali, že tam Rantisi zemřel na svá zranění a zároveň Izraelci usmrtili další dvě osoby, informovala tisková kancelář AFP. K izrarelskému útoku na Rantisiho došlo jen několik hodin poté, co palestinský sebevražedný atentátník usmrtil sebe a jednoho izraelského vojáka na kontrolním stanovišti Erez severně od Gaza City.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 4. 2004

sobota 17. 4. 2004: Britský premiér Tony Blair loni odmítl nabídku George Bushe, že Británie nemusí vysílat vojáky do Iráku, vyšlo najevo ve Spojených státech v pátek. Tyto informace obsahuje nová kniha novináře Boba Woodwarda, který proslul odhalením skandálu Watergate. V této knize, Plan of Attack, uvádí Woodward, že Bush nabídl Blairovi, že Británie nemusí do Iráku vyslat svá vojska, protože se americký prezident obával, že by z toho důvodu mohla Blairova vláda padnout. Blair Bushovu nabídku odmítl.

Ukázky z Woodwardovy knihy publikuje od soboty list Washington Post. Woodward v knize také uvádí, že George Bush požádal Pentagon, aby připravil invazi do Iráku už v listopadu 2001 a utajil tyto plány před CIA a před svými poradci pro národní bezpečnost.

Woodwardova kniha líčí, jak si dne 21. listopadu 2001, uprostřed války proti Afghánistánu, vzal prezident Bush stranou svého ministra obrany Donalda Rumsfelda a zeptal se ho na jeho plány útoku proti Iráku. Rumsfeld Bushovi sdělil, že jsou zastaralé. Bush tedy na Rumsfelda naléhal, aby vytvořil nové plány, ale aby je udržel v tajnosti a aby o nich neříkal šéfovi CIA Georgi Tenetovi. Plně informována nebyla ani Condoleezza Ricová, poradkyně pro národní bezpečnost.

"Vím, co by se bývalo stalo, kdyby si lidi mysleli, že připravujeme potenciální válečný plán pro Irák," cituje Woodwardova kniha Bushe z interview z doby o dva roky později. "Bývalo by to vytvořilo dojem, že chci vést válku."

Woodwardova kniha také zaznamenává, že existovalo obrovské napětí mezi americkým viceprezidentem Dickem Cheneym a ministrem zahraničí Colinem Powellem. Nenáviděli se natolik, že spolu odmítali navzájem hovořit.

Powell byl přesvědčen, že je Cheney posedlý vytvářením spojitostí mezi Irákem a al Kajdou a že prezentuje nepřesvědčivé a dvojznačné informace, jako by to byla fakta. Cheney vedl kvůli Iráku proti Powellovi válku, kterou nakonec vyhrál.

Powell byl také nespokojen s tím, že Cheney a jeho spojenci, jeho hlavní poradce I. Lewis "Scooter" Libby, náměstek ministra obrany Paul D. Wolfowitz a jiný náměstek ministra obrany Douglas J. Feith a to, co Powell nazýval Feithovým "gestapem", si vytvořili v podstatě úplně samostatnou vládu. Před válkou v Iráku řekl Powell Bushovi otevřeně, že jestli pošle do Iráku americká vojska, "budete tu zemi vlastnit" [tj. budete plně odpovědný za to, co se tam bude dít, a budete to muset zaplatit]. Powell a jeho zástupce a nejbližší přítel, Richard L. Armitage, často hovořili o "Pottery Barn rule" (tj. o varovných nápisech pro zákazníky, které bývají v obchodech s keramikou) "Když to rozbijete, je to vaše a budete to muset uhradit".

Tony Blair, který je v současnosti na návštěvě v USA, se zjevně octne po návratu do Británie pod tlakem, aby ospravedlnil své rozhodnutí vyslat britské vojáky do Iráku, když měl možnost neohrozit jejich životy, vzhledem k tomu, že byla pro americkou vládu britská neúčast na útoku proti Iráku přijatelná.

Ukázky z Woodwardovy knihy v deníku Washington Post ZDE
Podrobnosti též ZDE
17. 4. 2004

Dnešní den není rozhodně okurkový, domácímu zpravodajství vévodí dvě zprávy -- propuštění českých novinářů z iráckého zajetí a autonehoda ministra zahraničí. První událost je jistě potěšitelná, její význam je však spíše v rovině emocionální. Protože hrdinou je ten, který zachrání druhé, nikoliv ten, kdo se lehkovážně nechá zajmout na Alibabově stezce. Ta druhá událost však hrozí přerůst ve vážnou hospodářskou krizi. Na přehlasování prezidentského veta zákona o DPH je ve sněmovně potřeba 101 hlasů a ty teď koalice prostě nemá k dispozici, i když premiér na sobotní tiskové konferenci ČSSD po zasedání přredsednictva strany šířil optimismus všemi směry.

17. 4. 2004

Pohlédněme jen na oněch pět procent civilních mrtvých a raněných, o nichž Američané přiznávají, že je usmrtili.

Mezi těmito civilními obětmi je matka šestiletého Haidera Abdela-Wahaba, která byla zastřelena, když věšela prádlo na šňůru, jeho otec, usmrcený výstřelem do hlavy, sám Haider a jeho bratři, kteří byli pohřbeni v troskách svého domu poté, co na něj zaútočila americká raketa, ale pak byli ještě zaživa vykopáni. Mezi nimi jsou děti, které zahynuly na zranění hlavy. Mezi nimi je stará žena, zastřelená, když držela bílou vlajku. Mezi nimi je stařec, který ležel tváří k zemi u vchodu do svého domu, zatímco uvnitř křičely zděšené holčičky: "Baba! Baba!" Mezi nimi jsou posádky sanitek, na něž stříleli američtí vojáci a čtyřletý Ali Nasser Fadil, zraněný během leteckého útoku. Reportér listu New York Times nalezl toto dítě v jedné bagdádské nemocnici a vylíčil, jak leží v posteli "se široce rozšířenýma očima, civí na strop". Neuměle mu byla amputována levá noha. Tentýž reportér nalezl desetiletého Waeda Jodu u postele svého vážně raněného otce. "Američtí střelci na nás stříleli, když jsme se snažili opustit Fallúdžu," konstatoval.

Čeho všeho je zapotřebí, aby britský labouristický poslanec pozvedl svůj hlas proti vraždění v Iráku? Nemluvím o hlavních ministrech v Blairově vládě, ti jsou tak hluboce spojeni s krutou tragedií dobývání a okupace Iráku, ale ve vládě i v parlamentu jsou někteří ministři a poslanci, kteří v minulosti hájili lidská práva. Kdy pozvednou svůj hlas? ptá se anglický spisovatel a scénárista Ronan Bennett a pokračuje:

16. 4. 2004

Dvě arabské televizní stanice odvysílaly zvukový záznam, údajně hlasu Usámy bin Ladina, který v něm nabídl Evropě příměří, "pokud přestane útočit na muslimy". CIA konstatuje, že je nabídka zřejmě pravá. "Nabídka" ale prý neplatí pro Spojené státy. Např. britské ministerstvo zahraničí nahrávku hned odmítlo a poukázalo na to, že na muslimy útočí jedině organizace al Kajdá, jejíž obětí se staly v posledních letech v různých atentátech tisíce muslimů. Španělsko, Británie, Německo a Evropská komise také odmítly bin Ladinovu "nabídku".

Nahrávka je zřejmě pokusem rozdělit Evropu a Spojené státy a manipulativním způsobem oslovit evropskou levici, případně lidi, kteří nesouhlasili s americkým útokem na Irák (obě množiny nutně nejsou totožné). Podle komentátorky BBC její argumentace obsahuje "klasickou levicovou analýzu vztahů mezi válkou a multinacionálními společnostmi". Názor britských politiků je, že i kdyby byl někdo na Západě ochoten vyjednávat s teroristy a la bin Ladin (což není), žádná vláda nemůže jednat na základě anonymní audionahrávky. Její kompletní překlad je zde:

16. 4. 2004

Přátelé!

Dosud jsem nikdy neviděl hlavu tak daleko zalezlou prezidentovi kamsi jako tu, kterou jsem viděl včera večer při "tiskové konferenci", kterou uspořádal George W. Bush. Pořád ještě mluví o tom, že hledá "zbraně hromadného ničení", tentokrát na Saddámově "krocaní farmě". Jo, krocaní. Zjevně si Bílý dům myslí, že v oněch 17 nerozhodných státech je dost idiotů, kteří jim tohle přijmou. Myslím, že to bude pro ně neurvalé probuzení.

Michael Moore je známý americký dokumentarista, který loni obdržel Oscara za svůj film Bowling for Columbine.

Články o Moorovi v BL > > > > > > > >
16. 4. 2004

Když ve středu večer prohlásil prezident Bush, že bude jednostranně podporovat plán Ariela Šarona na změny v mapě Izraele, vyvolal tím skutečnou konsternaci, konstatoval ve své analýze ve čtvrtek v poledne v pořadu World at One rozhlas BBC a pokračoval:

Šlo nejen o to, že názory Palestinců byly kompletně ignorovány, ale žádní z ostatních partnerů v současném mírovém procesu, Evropská unie, OSN a Rusko, kteeré jsou spolu s USA společně známi jako "Kvartet" nebyli vůbec konzultováni.

16. 4. 2004

Záznam řeči Sira Arthura Conana Doyla (1859-1930), tvůrce Sherlocka Holmese, je ZDE. Doyle zde hovoří o tom, jak vytvořil postavu Sherlocka Holmese. Záznam je součástí digitalizačního programu londýnské The British Library, která částkou jednoho milionu liber (cca 50 milionů Kč) zpřístupní britským vysokým školám zadarmo v digitální formě svůj zvukový archiv, obsahující 12 000 položek a téměř 4000 hodin nahrávek. Digitalizace je součástí širšího programu HEFCE britského Higher Education Founding Council, financovaného částkou 10 milionů liber. Účelem programu je zprostředkovat v digitalizované formě pro budoucí uživatele na internetu archivní zvukové a filmové nahrávky, data získaná ze sčítání lidu a statické fotografie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

15. 4. 2004

Vážené členky, vážení členové Strany zelených,

po důkladné a nelehké rozvaze jsme se rozhodli k dnešnímu dni odstoupit ze svých funkcí v předsednictvu Strany zelených a vyjádřit tímto krajním způsobem svůj zásadní nesouhlas s děním ve straně a s jejím vedením. Své odstoupení chápeme nikoliv jako útěk od zodpovědnosti, kterou nám svěřil sjezd, nýbrž za naplnění této odpovědnosti v mimořádných podmínkách: z výkonu svých funkcí se zodpovídáme Vám členům a také principům, s nimiž jsme do svých funkcí vstupovali. Těmito principy jsou mj. férovost, otevřenost a transparentnost.

Z předsednictva odcházíme v situaci, kdy již nedokážeme zaručit, aby tyto principy nebyly porušovány a spor uvnitř SZ dále neeskaloval.

16. 4. 2004

Kanadské noviny jsou v těchto týdnech plné článků o Iráku, přestože se Kanada nepřipojila k útoku Spojených států na něj. Bylo jejím štěstím, že měl minulý ministerský předseda Jean Chrétien podobné názory jako většina kanadského obyvatelstva: Pokud akci neschválí Organizace spojených národů, nepřidáme se k našim jižním sousedům, ať se nás snaží přemlouvat sebevíce. Není ovšem pochyb o tom, že i v této zemi je mnoho takových lidí, kteří lamentují nad kanadskou sobeckostí a nad kanadským spoléháním, že nás naši velcí sousedé ochrání ode všeho zlého i když se jim nedostává našeho vděku.

16. 4. 2004

Zatímco do 9.11.2001 byl terorismus více méně kriminálním jevem, dnes se jedná o "válečný akt". Tato proměna vyvolává iluzi, že před terorismem nás nejlépe ochrání opět jenom válečný akt. Pro politiky se zde skrývá obrovská výhoda. Pokud práci tajných služeb a policie lze jen stěží vysílat v přímém přenosu, v případě válečného tažení se nám naskýtá výtečná televizní podívaná. Bombardování zemí třetího světa umožnuje zdánlivé zviditelnění jinak neviditelných teroristů.

16. 4. 2004

Máme dobrou nemocnici. Je opravdu skvělá. Není skvělá ani tak výkony, které provádí, anebo snad spokojeností svých odléčených pacientů jako spíše tím, jak dobře platí. A platí opravdu skvěle. Lékaři si nemůžou stěžovat, jejich platy jsou největší v této zemi...

Že by snad science fiction, napadne člověka po přečtení prvních pár vět? Ale opravdu o žádné science fiction se nejedná, ale jenom o životní realitu. Tou skvělou nemocnicí je totižto vláda.

16. 4. 2004
Gila Svirská -- izraelská mírová aktivistka
Z internetového zdroje Maaber z arabštiny přeložila Jana Malá

Mírové hnutí izraelských žen provádělo strategii nenásilí od založení organizace "Žen ve smutku" v roce 1988, po jednom měsíci od vzplanutí první palestinské lidové intifády. Toto hnutí začalo v malé skupině izraelských žen, které se v černém smutečním oblečení společně dostavovaly jednou týdně na hlavní křižovatku v Jeruzalémě, nesly černé transparenty ve tvaru ruky a s bílým nápisem: "Zastavte okupaci".

16. 4. 2004

Nedávná redakční stránka novin "The Ottawa Citizen" neupoutala pozornost žádným palcovým titulkem, nýbrž velkou barevnou karikaturou. Na houpačce sedí malý žluťoučký chlapeček, jehož vzhled nenechává čtenáře na pochybách, že se jedná o prezidenta Bushe, a u něho stojí obrovský tygr s nápisem "Irácké povstání". Chlapeček představuje kanárka z filmových grotesek o kocourovi Sylvestrovi. Dole je titulek "Aj tót aj só e putykét", což je fonetické dětské zašišlání, "I thought I saw a pussycat" - "Měl jsem dojem, že vidím kočičku". Nyní víme, že Irák nebyl a není kočička.

16. 4. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

16. 4. 2004

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

16. 4. 2004

Asociace pro mezinárodní otázky pořádá pravidelně a třeba říci, že velmi často, hlavně mladými lidmi početně navštěvované přednášky a diskuse o otázkách zahraniční politiky a mezinárodního dění. K velmi aktuální problematice "islámský terorismus" se zaměřením na jeho hrozbu pro Evropu pozvala bývalou velvyslankyni ČR v Kuvajtu Hybáškovou. Dalším řečníkem byl známý expert na problematiku islámu, docent Gombár z Karlovy univerzity, který také poskytl hlubokou sondu do historie a zásad náboženství islámu.

16. 4. 2004

K Vaší debatě o bulvarizaci zasílám i dva názvy článků z deníku Právo. Možná chtěně, možná ne, vytváří titulek "Poslanci nepustili senátora Mejstříka do Sněmovny" skutečně dojem, že poslanci senátoru Mejstříkovi nějakým, možná i fyzickým způsobem, zabránili vstoupit do sněmovny. Autorka navozuje určitý negativní dojem, nebo i umocňuje již vzniklý dojem. Přitom nebyli práva ani osobní svoboda senátora dotčeny, míní Ján Beňák:

16. 4. 2004

Vedle všech těch Roučků a Zahradilů, kteří dokáží jen žvanit, vedle Železného, který si za přivlastnění Novy vysloužil přátelství Klause, a vedle Bobošíkové, která poněkud netradičně snižovala stavy zaměstnanců ČT, do evropského parlamentu kandiduje opravdová hvězda, hvězda světová, hvězda Dolly Buster.

16. 4. 2004

Dear Friends of Czech Theatre!

Welcome to the first edition of the electronic bulletin of the Theatre Institute published in English! This newsletter will be published four times a year annually, and will contain news, reviews and short descriptive articles about events that are related to the world of Czech theatre. Here you can find information about drama, dance, puppet theatre, experimental theatre, Czech plays currently in translation, and festivals taking place in and around the Czech Republic.

The theatre.cz bulletin is a new project of the Theatre Institute in Prague and is designed to complement the yearly Czech Theatre magazine with more frequent reports about the current events happening in the world of Czech theatre. You can click here to go to our internet site where you can download the entire edition.

Register now for future issues. don.nixon@theatre.cz

15. 4. 2004
Reakce na článek Petra Jánského Skandální chování Sněmovny

Pan Jánský svou glosou o "skandálním chování Sněmovny" jen dokázal, že vztahům mezi vrcholovými orgány státu nerozumí.

16. 4. 2004

Tisková zpráva České televize.

Redaktor Michal Kubal a kameraman Petr Klíma stejně jako redaktor ČRo1 Vít Pohanka dnes byli únosci propuštěni na svobodu.

Zaměstnance České televize včetně jejího vedení tato zpráva nesmírně potěšila.

Česká televize ještě jednou děkuje všem, kteří našim uneseným kolegům vyjadřovali podporu a solidaritu.

Martin Krafl

Tiskový mluvčí ČT

16. 4. 2004

Citace z jedné z četných tiskových zpráv České televize na toto téma

Generální ředitel České televize Jiří Janeček telefonicky hovořil s předsedou vlády Vladimírem Špidlou v souvislosti se zmizením reportéra Michala Kubala a kameramana Petra Klímy, kteří zajišťovali zpravodajství z Iráku a od 11. dubna jsou nezvěstní. Podle dostupných informací byli v Bagdádu uneseni.

16. 4. 2004

Dobry den, nevite proc temer zadna media neinformuji o 3 unesenych novinarich z CR? ptá se nás jeden americký novinář českého původu. Pisou nebo hovori o americkem 'truck driverovi' a o ctyrech reporterech z Francie - ale o Cesich ani slovo. Zajimalo be mne, jestli je to proto, ze 'zapadni' media vedi neco, co nevi ani ceske min. zahr. (treba ze se o unos nejedna a ze se ti kluci nekde zatoulali) a nebo je to pro PR neschopnost Cechu dat to svetu vedet......Jaky je Vas nazor?

Odpověď JČ: V Evropě je situace trochu jiná, internetové stránky BBC a např. deník Guardian přinesly asi dvouřádkovou zmínku, že byli uneseni "také" novináři z ČR, tyto zdroje ovšem hovoří - chybně - jen o dvou novinářích. Na stránkách Yahoo najdete v angličtině tuto variaci na tiskovou zprávu Martina Krafla z ČT. Většinou se média ovšem zmiňují jen o tom, že byli v Iráku uneseni lidé až ze 40 zemí. Proč se výslovně nehovoří o novinářích z ČR - domnívám se, že je to bohužel proto, že málokdo na světě ví, kde vůbec Česká republika je.

Cestování novinářů do rizikových oblastí je závažný problém: menší a chudší sdělovací prostředky, jako jsou v mezinárodním kontextu např. Český rozhlas či Česká televize, si nemohou dovolit pro své reportéry ozbrojenou ostrahu. Pak je otázka, do jaké míry je rozumné je do rizikových oblastí posílat bez ostrahy. (Čeští reportéři ovšem už z Iráku odjížděli, protože právě usoudili, že oblast začíná být nebezpečná.)

Na druhé straně - a o tom se hovoří nyní v mezinárodním tisku častěji - jakou má cenu vysílat do krizových oblastí reportéry obklíčené ozbrojenou ostrahou? Podstatou novinářské práce je přece mluvit s lidmi. Novinář, který se pohybuje uprostřed ozbrojené ochranky, se o skutečné situaci v zemi nedoví nic.Takže jakmile začne docházet k divokým únosům, únosci v každém případě dosáhnou bohužel svého - znemožní řádnou novinářskou práci.

PS: Ve středečním Independentu byl seznam všech dosud unesených západních novinářů i jiných civilistů a byli tam zmíněni 3 čeští novináři. A v Guardianu o tom informovali taky. Nevím, jaká média měl americký zdroj na mysli, ale Guardian a Independent jsou dostatečně reprezentativní, míní Ilona Klemm.

15. 4. 2004

Média a česká společnost

Společnost je tak dokonale zalezlá sama do sebe, že ji nevadí ani to, když přijde zbytečně o deset miliard.

Ztotožňuje si průměrný Čech dobu před listopadem 1989 s tím, co bylo odlišné, nebo s tím, co kontinuálně přetrvává dodnes?

15. 4. 2004

Jednou pozdě večer, když hrubě střižený knot rodinné petrolejky před mýma očima olizoval čadivě červenavým světlem ukořistěné svazky státních análů a tyto nahnědlé pilíře státní moci polehávaly přede mnou na nevalné betonové podlaze mého nevalného betonového domku, odhalil jsem...

15. 4. 2004

Oprava:

Nárok na dopravu zdarma mají jen soudci Ústavního soudu

Musím ostře reagovat na článek z 15.4.2004 "Soudci a psi jezdí zadarmo" od autora: Radek Mokrý, píše Karel Šemík, student PF UK.

Nejenže tento článek je bulvární svým obsahem i nadpisem, nejenže se přidává k (podle mého) neoprávněnému tažení proti soudcům, který lze v posledních letech v českých mediích pozorovat (aniž by se ovšem obracel na pravé viníky, např. opěvovaného kdysi ministra spravedlnosti), používá "bleskových" rovnostářských paralel apod.

16. 4. 2004

Vážený pane Šemíku,

přiznávám v úvodu své reakce, že jsem Vaši odpověď ZDE na úvahu pana Mokrého ZDE číst začal, avšak nedočetl dále než ke slovům "neoprávněnému tažení proti soudcům". Domníváte se, že jakékoli tažení proti soudcům je neoprávněné? Nebo mám Vašim slovům rozumět tak, že jen určité tažení proti soudcům, reprezentované názorem pana Mokrého, považujete za nepřijatelné? A pokud ano, které je pro Vás přijatelné, ptá se Roman Dergam.

15. 4. 2004

Udělejte si představu, že by někdo kvůli téměř 20% podpoře KSČM (výzkumy se různí, ale v podstatě jde o malé rozdíly) napsal o české společnosti, že je komunistická, a hlavně, že se obrací zpátky ke komunistickým praktikám starého režimu. Myslím si, že další komentář není potřebný.

Ovšem druhé tvrzení "že říjnoví dobyvatelé parlamentu neskandovali 'máme holé ruce` a nezpívali 'jednou budem dál` jako čeští studenti 17. listopadu, ale mávali černými vlajkami s lebkou a zkříženými hnáty -- symboly četnického hnutí, jehož příznivci za sebou po celé bývalé Jugoslávii zanechali během uplynulého století hory mrtvol," jsou natolik ostudné, že si dovoluji použít slovo "lživé" oproti běžně diplomaticky užívanému slovu "nepravdivé."

Zmíněné říjnové demonstrace, které proběhly 5. října 2000, byly organizovány Demokratickou opozici Srbska (DOS) a studentským hnutí Otpor! (Odpor!) a účastnilo se jich přes půl milionu lidí požadujících demokratizací země, odloučení od minulosti a otevření Srbska Evropě. Od pana Zrna bych, jako bývalý člen hnutí Otpor!, které de facto aktivovalo celou srbskou veřejnost ke svržení Miloševiće, požadoval veřejnou omluvu určenou nejenom členům tohoto hnutí, které v době revoluce čítalo přes 60 000 osob, ale všem lidem, kteří za více jak deset let Miloševićovy vlády byli zatýkáni, biti, diskriminováni, někteří byli dokonce i zavražděni jenom pro svoje antirežimní a prodemokratické postoje, aby si nakonec od Vás zasloužili nálepku "vrahů." Ostudné!

Po přečtení článku Matyáše Zrna, "Démoni pořád nespí", který vyšel v týdeníku Respekt 29. března 2004, na stranách 13 až 15 (on line verze: ZDE), který je bezpochyby kontroverzní a v jistých částech lživý, musím jako osoba, které se jeho řádky nepřímo dotýkají, zareagovat. Jako srbský přistěhovalec s již desetiletým pobytem v České republice nemám takové jazykové a stylistické zkušenosti abych zpochybňoval žurnalistické kvality pana Zrna, to bych přenechal někomu jinému, ovšem obsah jeho vět v článku a hlavně pohrávání si s fakty je něco, pro mě, závažnějšího. S kritikou začnu postupně, jak ostatně učinil i pan Zrno a nevyhnu se vlastním komentářům.

15. 4. 2004

(Tiskové prohlášení, k publikaci jazykově upraveno v redakci Britských listů)

Vzhledem k objevujícím se nepřesným informacím a množícím se dotazům ohledně výstavby vědecké knihovny vydává krajský hejtman Evžen Tošenovský následující stanovisko:

"Moravskoslezský kraj připravuje několik variant jak vypsat výběrové řízení na projekt s tím, aby zároveň proběhla architektonická soutěž. Pokud bychom totiž postupovali ve sledu nejprve architektonická soutěž, která by trvala nejméně jeden rok, a teprve pak výběrové řízení, mohli bychom až po těchto krocích, tzn. minimálně po dvou letech, žádat o zařazení stavby do státního rozpočtu. Moravskoslezský kraj na výstavbu v odhadované výši 540 milionů korun prostředky nemá a nemůže zahájit výstavbu. Není pravda, že by ve státním rozpočtu byl příslib na 540 milionů na výstavbu, je potřeba toto teprve prosadit. Zároveň statutární město Ostrava zamýšlí ukončit nájemní smlouvu v prostorách radnice pro vědeckou knihovnu.

Pokud nebudou připraveny prostředky pro výstavbu knihovny, bude kraj nucen hledat provizorní řešení o umístění knihovny, což samo o sobě bude znamenat minimální náklad 100 milionů korun a pravděpodobně odsunutí výstavby knihovny na mnoho let."

Viz též ZDE a ZDE
15. 4. 2004

Americká média:

Pro čtenáře, kteří mají broadband: V minulých dnech došlo k určitému konfliktu mezi populárním americkým televizním moderátorem Davidem Lettermanem, televizí CNN a Bushovým Bílým domem. O co šlo?

Prezident Bush pronesl přibližně hodinový předvolební projev na Floridě. Těsně vedle něho stál na pódiu třináctiletý Tyler Crotty, syn významného finančního dárce pro Bushovu předvolební kampaň Richarda Crottyho. Třináctiletý Tyler během Bushova projevu nezvládnutelně zívá, dívá se na hodinky, a pak znaven upadne. (V rámci férovosti je nutno přiznat, že k tomu postupně došlo během onoho asi hodinového Bushova projevu.) David Letterman to sestříhal v přibližně třicetivteřinovou, absolutně komickou scénku a odvysílal to ve svém televizním pořadu ZDE (1,9 MB), nebo ZDE.

Na to reagovala televize CNN: tvrdila ve vysílání, že jim Bílý dům sdělil, že Lettermanem odvysílaný klip je falešný, že byl zívající chlapec digitálně včleněn na místo vedle prezidenta.

Letterman si to nedal líbit a v následném vysílání označil obvinění za lež. ZDE (5,5 MB). "Až půjdete v listopadu hlasovat, nezapomeňte, že se Bílý dům pokusil ze mně udělat blbce," končí Lettermanův klip.

15. 4. 2004

K článku Patří ČR opravdu k zemím EU s nejnižším počtem vysokoškolsky vzdělaných občanů? ZDE Je to krásně zmatený výklad o jiném problému než je v titulku, míní Jiří Vojtěch:

15. 4. 2004

Terry Jones, známý britský autor, filmový režisér, herec a Python, napsal včera v deníku Guardian jako "učitel" "stížnost" rodičům Tonyho Blaira: "Ten chlapec se musí při své školní práci skutečně snažit víc. Jeho esej o Iráku dokazuje, že vůbec nerozumí světové politice. Dávám mu tři body z deseti."

15. 4. 2004

Ve středu dopoledne 14.4. jsme obdrželi reakci tiskové mluvčí ČSA Dany Dvořákové na tento článek, kterou zveřejňujeme níže. Jde o původní, nezkrácenou oficiální reakci paní "ředitelky pro komunikace" ČSA. Redakčně zkrácená verze vyšla v Lidových novinách dne 8. 4., tu publikujeme pro srovnání také.

Reakci Jana Čulíka na tento pozoruhodný oficiální dopis od ČSA publikujeme ZDE.

7. 4. 2004

Katedra slovanských studií na Glasgow University vypisuje konkurs na místo bohemistického lektora na školní rok 2004-05. Hledáme absolventa bohemistiky, pokud možno se zkušeností výuky češtiny pro cizince, či jiného jazyka. Uchazeči by měli mít obstojnou znalost angličtiny. Jejich úkolem bude vyučovat studenty prvního a druhého ročníku bohemistiky českému jazyku. Jejich pracovní úvazek bude cca 8 vyučovacích hodin týdně. Jmenování je na dobu deseti měsíců, od října 2004 do června 2005. Úspěšný kandidát obdrží na tuto dobu stipendium ve výši 6000 liber. Zároveň se očekává, že kandidát vypracuje postgraduální práci v oboru bohemistiky, slavistiky či anglistiky pro získání titulu MPhil. Pro toto roční postgraduální studium kandidáta Glasgow University osvobodí od platby školného, které bude po vstupu ČR do EU sníženo z nynějších 7000 na 2500 liber.

Toto místo pro bohemistického lektora-postgraduálního studenta financuje společně Glasgow University, MŠMT ČR a britský Foreign and Commonwealth Office.

Podrobnosti i formulář pro zájemce jsou ZDE

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

7. 4. 2004

22. 3. 2004 jsme uhradili koupi nového serveru, na něž nám po lednové havárii čtenáři rychle poskytli finanční prostředky, a to částkou 122 500 Kč. Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

V březnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 2700 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2004 Slovensko: Kto naozaj vyhral prezidentské voľby ? Lubomír  Sedláčik
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Nemocnice jako obraz politického světa Viliam  Baláž
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 "Bin Ladin" nabídl Evropě příměří   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
16. 4. 2004 Irák potřebuje, aby se s ním jinak zacházelo - nikoliv více amerických vojáků Miloš  Kaláb
15. 4. 2004 Společnosti ČSA: Cestující nemusí být "odborník" Jan  Čulík
15. 4. 2004 Jaký obraz Srbska kreslí týdeník Respekt Srdjan  Prtina
15. 4. 2004 Paměť národa Bohumil  Kartous

Zelení RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2004 Dalibor Stráský, Ondřej Liška: Odstupujeme z předsednictva Strany zelených   
14. 4. 2004 Petr Uhl: Věřím v pád patočkovského sektářství   
14. 4. 2004 Zelení shazují krunýř sektářství Pavel  Pečínka
14. 4. 2004 Milana Horáčka můžeme i vyloučit!   
14. 4. 2004 Daniel Cohn-Bendit: Předsednictvo českých Zelených potlačuje demokratickou diskusi   
16. 3. 2004 Co na novou demokracii říká internet Antonín  Slejška
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2004 Izraelci "usmrtili šéfa organizace Hamas"   
16. 4. 2004 Co znamená nový Šaronův plán pro Palestinu a Izrael?   
15. 4. 2004 Bush kupuje židovské hlasy Tomáš  Gawron
15. 4. 2004 Bush schválil "historický" Šaronův plán   
26. 3. 2004 Realita nemá nic společného s předsudky Jana  Malá
24. 3. 2004 Ubohá oběť Šaronovy ubohé taktiky   
23. 3. 2004 Izrael zavraždil šéfa organizace Hamas   
15. 3. 2004 Ani v muslimských zemích není zakázána interrupce Jana  Malá
12. 3. 2004 O evropském antisemitismu   
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2004 Prásk: Jaká byla spotřeba německých zajíců nejen v České tiskové kanceláři Štěpán  Kotrba
9. 4. 2004 ZPRÁVA: Německý zajíček české tiskové kanceláře Štěpán  Kotrba
4. 4. 2004 ČeRT Vlastimil  Ježek
4. 4. 2004 Čert na druhou aneb jak propojit média veřejné služby tak, aby přežila budoucnost Štěpán  Kotrba
1. 4. 2004 Stane se novým šéfem Rady BBC Blairova pravá ruka, Peter Mandelson?   
31. 3. 2004 V ČRo 6 znovu o bulvarizaci médií   
29. 3. 2004 Hrozí kvůli případu Kelly stávka v BBC?   
26. 3. 2004 Dno možností televizní rady Štěpán  Kotrba
26. 3. 2004 Dno schopností bohemistiky Štěpán  Kotrba
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2004 Zmatený výklad   
14. 4. 2004 Opravník obecně oblíbených omylů Vladimíra Al-Maliki Levá
2. 4. 2004 Škoda, že není komu vyprávět o neutrinech ... Hynek  Hanke
2. 4. 2004 Jsme v něčem ještě dědici Masarykových koncepcí a mělo by to smysl? Miloš  Dokulil
1. 4. 2004 Jste nespokojeni s výukou na vaší fakultě? Nadávat v hospodě nestačí Ivo  Bystřičan, Petr Jedlička
25. 3. 2004 Jak přimět studenty k (inter)aktivitě Jan  Čulík
24. 3. 2004 Učení by mělo být zábavou Hynek  Hanke
22. 3. 2004 Týden neklidu 29.3. - 2.4. 2004   
19. 3. 2004 Situace studentů na středních školách aneb jak je to s agresivitou? Lukáš  Rychlík

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2004 Británie: Homosexuálové získávají plná "manželská" práva   
25. 2. 2004 Hold bigotní zaslepenosti Jan  Čulík
17. 2. 2004 Odvaha k lásce Martin  Škabraha
19. 1. 2004 Stávající volební období je šancí pro partnerské soužití osob téhož pohlaví Andrea  Cerqueirová
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2004 Tony Blair odmítl Bushovu nabídku, podle níž Británie nemusela vyslat svá vojska do Iráku   
17. 4. 2004 Američané spáchali ve Fallúdže masakr: Proč poslanci mlčí?   
16. 4. 2004 Hybáškové svědectví o sobě a o terorismu Miroslav  Polreich
16. 4. 2004 Válka proti terorismu jako výraz soudobé absurdity Tomáš  Linhart
16. 4. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 6. a 7. dubna 2004   
16. 4. 2004 Zprávy iráckého odboje za dny 4. a 5. dubna 2004   
16. 4. 2004 Michael Moore: Hlavu vzhůru!   
15. 4. 2004 Terry Jones z Monty Pythonů: Tony (Blair) se opravdu musí snažit víc   
14. 4. 2004 Televize BBC: Špatné zprávy pro prezidenta Bushe z Iráku   
14. 4. 2004 Bush: "Zůstaneme pevní"   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
4. 3. 2004 Stop násilí na ženách   
1. 3. 2004 Zdroj sexuálního vzrušení žen je v mozku   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
20. 1. 2004 Jak bít manželku   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 4. 2004 Milan Kundera pětasedmdesátník Jakub  Žytek
1. 4. 2004 O rodné sestře plivance Jan  Čulík
30. 3. 2004 Bohumil Hrabal: Furiant nekonečna a věčnosti Martin  Škabraha
30. 3. 2004 Jak vidím krále české literatury Tomáš  Koloc
25. 3. 2004 Byl Bohumil Hrabal tvůrcem "laskavého humoru"? Jan  Čulík
25. 3. 2004 "Laskavý humor" Bohumila Hrabala Jan  Čulík
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda