26. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 5. 2003
Vážné problémy globální ekonomiky mohou způsobit potíže i českému hospodářství. Do krize se dostává vztah mezi dolarem a eurem. Americký ministr financí John Snow v podstatě vyhlásil ostatnímu světu a zejména eurozóně měnovou válku.
Sloupek

Souhlasím s argumentem Radka Mokrého, viz ZDE, uvažujícího nad knihou Václava Černého Vývoj a zločiny panslavismu, že příčinou potíží českého společenství vůči Západu zejména za posledních třináct let mohl být do určité míry i zbytečný "slovanský" komplex méněcennosti; mimo jiné i to, že mnozí Češi podlehli falešné představě (někteří se jí přidržují dodnes), že "Rusové nás zotročovali, ale Západ nám bude jen pomáhat".

Měli jsme asi vědět od samého počátku, že tomu tak není. Západní demokracie jsou sice slušnější a civilizovanější, než byla ruská despocie, jenže nesmíme nikdy zapomínat na to, že ani jejich obyvatelé nejsou výlučně andělé a dobrodějci, ale úplně stejní lidé jako všude na světě, s dobrými i špatnými vlastnostmi, a pokud je život v západních demokraciích v některých ohledech civilizovanější a příjemnější než v postkomunistických zemích či v třetím světě, je tomu proto, že v těch demokraciích byl během posledního století systematicky a úzkostlivě budován systém regulace a kontroly a prosazovány veřejné principy slušného, etického chování. Jinými slovy, na Západě se žije lehčeji nikoliv proto, že by tam neexistovali lidé jednající agresivně, darebáci a podvodníci, ale v těch západních společnostech existují efektivnější struktury, které tento typ chování zvládají a trestají - a existuje společenský étos, v jehož rámci je diskreditující, zjistí-li se o občanovi, že krade či vykořisťuje. Problém ovšem samozřejmě je, že nikdo lidem jednajícím agresivně, darebákům a podvodníkům nebrání, aby se chovali neeticky v jiných, slabších zemích.

Má Západ vůči (středo)východní Evropě a třetímu světu apriorně arogantní přístup? Myslím si, že je to složité. Západní ekonomika je svou podstatou výbojná. Potřebuje expandovat, hledá slabá místa, kudy by to mohla uskutečnit, a když je najde, napře tam svou sílu. Bylo fatální chybou, že Čechoslováci v roce 1948 nedokázali svou zemi před sovětským komunismem ubránit. Mám v jednom kursu v Glasgow finského studenta a nedávno jsme uvažovali o tom, proč Finové v roce 1948 proti Stalinovi dokázali bojovat a Čechoslováci nikoliv. Asi proto, že je Finsko těsně na hranici Ruska, a tak neměli Finové o ruském impériu žádné iluze, kdežto mnozí Čechoslováci měli a vrhali se s nadšením do "budování komunismu".

Tím, že se Československo dostalo na desítky let do ruského područí, byla celá země dlouhodobě nesmírně oslabena. Není divu, že v současnosti velcí západní podnikatelé této slabosti využívají. Jde hlavně o to, že v postkomunistických zemích neexistují ony pevné regulační struktury a onen pevný společenský étos, které si v západních demokraciích většinou docela úspěšně vynucují civilizované chování.

Pomineme-li však agresivní západní podnikatele, neumím odpovědět na otázku, zda se dívá Západ na střední a východní Evropu spatra. Obyčejní lidé na Západě o ní většinou vůbec nic nevědí a ani se o ni nezajímají, drtivou většinou vůbec nevědí, kde tyto země leží. Západ je posedlý sám sebou. Vzdělanci se středovýchodní Evropou spíše sympatizují.

Vedeme na Glasgow University v angličtině kurs Slavonic Studies, jehož cílem je seznámit studenty s historií a politickým vývojem středovýchodní Evropy (Československa, Polska a Ruska) zejména prostřednictvím literatury a filmu. Kurs je nesmírně úspěšný, v prvním ročníku je tam přes šedesát posluchačů z nejrůznějších oborů a ze studentských dotazníků, předložených frekventantům na závěr školního roku, vždycky vyplývá, že jsou studenti kulturou, politikou a historií středovýchodní Evropy nadšeni, "je to něco jiného, živého, daleko zajímavějšího než nudné kursy z anglické literatury". (Studentská populace na britských univerzitách je nyní už velmi mezinárodní: jsou tu Japonci, Korejci, Američané, Evropané...) Zde tedy není ani stopy po nějaké mezinárodní aroganci či nadřazenosti vůči Čechům či "Slovanům". Naopak: "jinakost", "odlišnost" středo- a východoevropských kultur vyhovuje mladým lidem s otevřenou myslí, kteří si chtějí zmapovat svět kolem sebe.

Nevylučuji ovšem, že v Británii mohou existovat arogantní pitomci, kteří si myslí, že jsou Britové lepší než cokoliv jiného na světě.

Avšak mít komplex méněcennosti ze svého "slovanství", podlézat Západu a bát se, "co si o nás asi myslí", to je zbytečný nesmysl.

Dá se vůbec definovat národní charakter? Myslím si, že je to hloupost. Nevidím žádných rozdílů mezi chováním obyčejných Skotů někde na glasgowském sídlišti a Čechů na sídlištích na Proseku nebo na Barrandově. Lidi mají osobní charakteristiky, a - ano - jednají na základě určité historické zkušenosti svého společenství - generalizující předsudky o údajných charakteristikách jednotlivých národů jsou však liché.

Jsem upřímně přesvědčen, že navzdory jejím nedostatkům, Evropská unie by měla být pro středoevropské postkomunistické země příležitostí, aby se tyto země mohly svým západním partnerům postavit jako rovný s rovným a vyjednat si rovné, slušné zacházení. V zájmu Evropské unie vždycky bylo, aby byly civilizační podmínky ve všech členských zemích EU srovnatelné. Dosud o toto vyrovnávání Brusel vždycky usiloval. Otázkou je, zda tomu tak bude i nadále a zda budou čeští, polští, slovenští atd. vyjednavači schopni postavit se svým západním kolegům dostatečně důstojně, samostatně a sebevědomě.

26. 5. 2003
Chtěli jsme kapitalismus, máme ho. Chtěli jsme svobodu? Máme ji. Chtěli jsme zvítězit? Zvítězili jsme. Ale auvajs - vítězství ani po 13 letech nechutná, jak by mělo, svoboda je poněkud gumová a kapitalismus poněkud jinačí než na tom Západě. Sakra.
26. 5. 2003
Německá televize bude v úterý vysílat dánský dokumentární film, natočený bez vědomí politiků při jejich důvěrném jednání o rozšiřování EU.

26. 5. 2003
Předseda amerického senátního výboru pro zahraniční vztahy, Republikán Richard Lugar, varoval, že Spojené státy čelí katastrofě. Irák by se mohl stát inkubátorem terorismu, pokud Amerika nevěnuje daleko větší úsilí než dosud do rekonstrukce této země. Bývalý šéf CIA James Woolsey, blízký americkým neokonzervativcům, s tím v podstatě souhlasí.
25. 5. 2003
Inzultace záchranářů zasahujících při automobilovém neštěstí, napadení personálu ženského pohlaví mladistvými v diagnostickém zařízení, iracionální útok na psychiatra v jeho vlastní ordinaci, hrozby vyděračů', že realizují nejrůznější formy ohrožení obyvatel, ale i více jak desítka pokusů i dokonaných autodafé. Neúplný výčet událostí, tolik signifikantních pro současné společenské klima. Tak nějak vyzněl šot uvozující sobotní Šponu. Jde o pouhé vybočení z normy, nebo je to standardní průvodní jev demokracie, jak již před mnoha lety bohorovně poučoval jeden z významných členů ODS a nyní senátor za jinou stranu?
26. 5. 2003
Britský skladatel Keith Burstein píše novou operu, jménem Manifest Destiny (Zjevný osud), která bude inscenována v Londýně. Jejím hlavním hrdinou je student, který skončí uvězněním v táboře Guantánamo na Kubě. V neděli večer od 19 hodin vysílala televizní stanice Channel Four vlastní filmovou verzi jiné opery o terorismu od Johna Adamse, The Death of Klinghoffer (Klinghofferova smrt), viz ZDE. Televizní film opery The Death of Klinghoffer stál 1,7 milion liber (cca 85 milionů Kč). Je velmi dobrý.
26. 5. 2003
Stanley Bing: Házení slonem aneb zen a umění, jak zacházet se svým šéfem. Portál 2003. 191 stran, cena: 217,- Kč.

Celá tato nová kniha je postavená na přirovnávání vedoucího pracovníka k tomuto objemnému a těžkopádnému zvířeti, přičemž vrcholem úspěšného snažení má být právě "házení slonem" -- totiž schopnost dělat si se svým nadřízeným, co se nám zlíbí.

26. 5. 2003
Nürnberg hlavní nádraží, cestovní centrum DB, pultík, prostě informace pro cestující. Mladý pár se ptá na co nejvýhodnější ICE jízdenky na příští víkend do Hamburku.
26. 5. 2003
Kde je hranice pro označení jedné země za ještě demokratickou a druhé za již nedemokratickou. Kdo to umí? Kdo to zná? Kdo to smí?
26. 5. 2003
Jan Paul je autorem projektu společnosti Duha, jehož cílem je napomoci začleňování mentálně postižených lidí do normální společnosti.
26. 5. 2003
Stále vzrůstající problémy s dopravními zácpami vedou britskou vládu k radikálnímu řešení.
25. 5. 2003
Tak a je to tady. Nový redakční systém stále nemáme, ale pokračujeme v záplatování starého. Nyní zpřístupňujeme sidebar pro prohlížeče Mozilla, Netscape a Galeon (možná i další, netestováno). Další příjemnou změnou je hotový RSS backend pro spřízněné servery. Koho zajímá, jak novinky fungují, co umí a jak je lze využít, nechť čte dále...
26. 5. 2003

Připravili jsme pro vás několik "klasických" bannerů ve flashové či bitmapové podobě. Zprovoznili jsme také pro zájemce automaticky generovanou tabulku titulků aktuálního vydání Britských listů, viz ZDE.

BBC - The Chicken Run
23. 5. 2003

Jak objevila televize BBC skandál s napouštěním mraženého kuřecího masa vodou a zakamuflovanými hovězími a vepřovými bílkovinami? Založila si vlastní fingovanou firmu. která rozhlásila, že chce investovat do kuřecího průmyslu a navštěvovala továrny, do nichž údajně zamýšlela investovat. A filmovala všechno skrytou kamerou... Dovolit si tuto technologii výroby pořadu mohou - bohužel - pouze tam, kde novináři ctí své řemeslo, jsou honorováni za kvalitu a mají velké prostředky a zázemí na nezávislou práci. Byl to investigativní pořad par excellence...

Internetové stránky pořadu Chicken Run - v angličtině ZDE
Videozáznam tohoto kompletního hodinového pořadu BBC - v angličtině ZDE
tajně pořízené záběry nechutné směsice masové tkáně,
přísad a vody, která se pak mrazí a prodává ZDE
Původní informace na toto téma BL
26. 5. 2003
Máte problémy s alkoholom na pracovisku? Nijaký problém.
23. 5. 2003
Primárna zdravotná starostlivosť. Tri slová, s ktorými sa už stretol každý z nás. Nie každý by však vedel aj správne odpovedať na otázku, v čom takáto zdravotná starostlivosť spočíva.
Karel Marx
26. 5. 2003
Marcel Zachoval

Jestliže se dnes zamýšlíme nad K. Marxem, jeho filosofií, jeho ekonomií, jeho vědeckým a revolučním dílem, zkrátka nad tím, co se všeobecně chápe jako "marxismus", pak musíme přihlížet ke dvěma základním skutečnostem.

Zaprvé neměla žádná jiná filosofie v posledních dvou staletích takový vliv na lidské dějiny jako marxismus (ať již v dobrém či ve zlém - pozn. red.) a za druhé utrpěl tzv. "reálný socialismus", který se na marxismus odvolával a považoval se dokonce za jeho jediného legitimního dědice, zdrcující, katastrofální porážku. Ta znamenala konec Sovětského svazu, socialistické supervelmoci a podstatné části o ni se opírající světové socialistické soustavy. Naléhavě se tu nabízí otázka: Stalo se tak proto, že se odchýlila od Marxova učení, anebo naopak že ho přesně naplňovala a dokázala tak jeho utopičnost?

26. 5. 2003
Olesya Oleško, Kyjev, preklad Peter Smrek

Chcete, aby Ukrajina bola parlamentno-prezidentskou republikou? Nie, odpovedalo 45 percent účastníkov prieskumu, ktorý pripravila organizácia Social Monitoring Center s Inštitútom pre sociálny výskum. Osemnásť percent povedalo áno a 37 percent pýtaných sa nevedelo jednoznačne vyjadriť.

26. 5. 2003
Radovan Geist
V belgických voľbách sa prekvapenie nekonalo. Ďalšiu vládu bude tvoriť, s najväčšou pravdepodobnosťou, žlto-červená koalícia terajšieho premiéra Guya Verhofstadta. Z "dúhovej vlády" teda vypadli len zelení.
2. 5. 2003
Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

ZMĚNA BANKY: Prosíme ty čtenáře, kteří na provoz BL přispívají trvalým příkazem, aby ho z bývalého účtu OSBL v e-bance převedli na nový účet OSBL v Raiffeisen Bance. Číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.
Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.
Hledáme profesionální fotografy i fotoreportéry, vybavené vlastními digitálními fotoaparáty i vlastní konektivitou do internetu, kteří by byli schopni a ochotni přispět k rozšíření tématické pestrosti o reportáže ze zajímavých akcí či vzdálených míst, a přinášet tak prostřednictvím Britských listů aktuální zpravodajství či pohled do exotických míst. Podmínkou je pofesionalita zpracování snímků a jejich umístění v plném rozlišení ve formátu JPG na vlastní URL, jejíž odkaz nám spolu s náhledovým obrázkem a doprovodným textem zašlete.
Hledáme i nadané karikaturisty se smyslem pro komičnost politických i civilizačních souvislostí. Předpokladem spolupráce je pravidelnost, schopnost samostatné a rychlé reakce na aktuální témata. Samozřejmostí je zasílání karikatur v elektronické verzi (JPG, PNG, GIF, případně SWF) e-mailem.
5. 2. 2003
Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2003 Deutsche Bahn AG - jízdenky dražší než letenky? Radek  Mokrý
26. 5. 2003 James Woolsey: USA musejí vytvořit pro Irák a Afghánistán nový Marshallův plán   
26. 5. 2003 USA vyhlašuje válku proti euru   
26. 5. 2003 Jsou Češi "Slovani", a proto obětí Západu? Jan  Čulík
26. 5. 2003 Češi zchudli, dobře se s nimi oře, ale viník je nalezen - slovanský komplex Radek  Mokrý
26. 5. 2003 Politická reforma na Ukrajine: Neúplná skladačka   
26. 5. 2003 Zamyšlení nad Marxem a marxismem na počátku 21. století Marcel  Zachoval
23. 5. 2003 Na IDETu 2003 se vystavovaly zakázané miny   
23. 5. 2003 Stávají se komunisté v ČR významnou politickou silou? Miloš  Dokulil
23. 5. 2003 Zelená vpravo, vlevo, vpředu nebo vzadu? Ivo  Krsek

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2003 Jsou Češi "Slovani", a proto obětí Západu? Jan  Čulík
26. 5. 2003 USA vyhlašuje válku proti euru   
26. 5. 2003 Dánská otevřenost šokuje EU   
23. 5. 2003 Rozšířená Evropská unie -- naděje a rizika   
22. 5. 2003 Několik rozšířených mýtů a desítky otazníků kolem vstupu do EU Pavel  Sirůček
22. 5. 2003 Slovensko do EU - iná možnosť nebola Peter  Greguš
22. 5. 2003 Referendum s odretými ušami Marián  Repa
21. 5. 2003 40 let Elysejské smlouvy, ústavní Konvent a budoucnost Evropy   
20. 5. 2003 Referendum? Ne, ČR ještě není tak daleko Vladimír  Rott
20. 5. 2003 ČR musí vstoupit do EU Jan  Čulík

Názory a argumenty ze Slovenska RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2003 Na zdravie, páni sudcovia, poslanci a ministri! Peter  Takáč
26. 5. 2003 Hrozba sprava - po belgických voľbách v žlto-červenom Radovan  Geist
23. 5. 2003 Pohotovostný manuál občana I. Martin  Nevada
23. 5. 2003 Bratislava, Nazi Free Zone: boj proti neofašizmu prišlo podporiť 2000 antifašistov Martina  Blažeková
22. 5. 2003 Slovensko do EU - iná možnosť nebola Peter  Greguš
22. 5. 2003 Referendum s odretými ušami Marián  Repa
22. 5. 2003 STV: Vietor v Mlynskej doline   
20. 5. 2003 Euroreferendum -- víťazstvo či fraška? Pavol  Fabian
16. 5. 2003 Neoimperializmus Ignacio  Ramonet
16. 5. 2003 Návrat ideológií Jean-Paul  Fitoussy

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2003 James Woolsey: USA musejí vytvořit pro Irák a Afghánistán nový Marshallův plán   
26. 5. 2003 Hrátky s demokracií v Iráku Lubomír  Molnár
23. 5. 2003 Návrat afghánského opia   
22. 5. 2003 OSN schválila americké plány   
21. 5. 2003 Bankrotářská americká firma WorldCom dostala telekomunikační kontrakt pro Irák   
21. 5. 2003 Irák: Lze posuzovat morálku našich činů až jejich konečnými důsledky?   
21. 5. 2003 Al Kajdá vyzvala své stoupence k novým útokům   
20. 5. 2003 V Iráku se rozkrádá jaderný materiál   
20. 5. 2003 Fukuyama: na Irák se dívám skepticky   
20. 5. 2003 USA předložily "konečnou verzi" rezoluce o Iráku   

Americká strategie národní bezpečnosti RSS 2.0      Historie >
15. 5. 2003 Ropa a stratégia: K politickej ekonómii ohlásenej vojny Michael  Ehrke
12. 5. 2003 O motivaci útoku na Irák   
30. 4. 2003 Vyslanci virtuální reality v Iráku Mojmír  Babáček
30. 4. 2003 Konec NATO právě začal - začala vznikat evropská armáda Štěpán  Kotrba
25. 4. 2003 Válka v Iráku skončila - proboha, zapomeňte! Petr  Baubín, Štěpán Kotrba
4. 4. 2003 Jsou britští vojáci "civilizovanější" než Američané?   
28. 3. 2003 Ropa je príčinou, ekológia alternatívou Martin  Nevada
25. 3. 2003 Blesková válka s.r.o. Oskar  Krejčí
12. 3. 2003 Irák a invaze: Nevěrný manžel Hussein, euro a ropa Petr  Baubín

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
22. 5. 2003 Vrh křídel: antologie, která chyběla   
9. 5. 2003 Mezinárodní konference Hašek a Švejk -- humor tisíciletí   
9. 5. 2003 Hašek and Švejk -- Humor of the Millennium   
9. 5. 2003 Mušle vylovené z oceánu času Kathryn  Murphy
9. 5. 2003 Shells fished out of the ocean of time Kathryn  Murphy
7. 5. 2003 Včely Jaroslav  Hutka
30. 4. 2003 Nová kniha Michala Viewegha: Už absolutní rutina Jan  Čulík
24. 4. 2003 Zrazuji lidi, firmu nebo vlast? Jaroslav  Vejvoda
24. 4. 2003 Lidství na skřipci Jan  Čulík

Milan Kundera RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Nový esej Milana Kundery   
18. 4. 2003 Stesk jako paměť domova Svatava  Urbanová
3. 1. 2003 Milan Kundera a jeho Nevědomost: Láska a odpor k vlastnímu hnízdu Jan  Čulík
20. 12. 2002 Milan Kundera jako "didaktik komiky"?   
3. 12. 2002 O české exilové literatuře: Problém identity mezi domovem a cizinou Martin  Pilař
25. 10. 2002 Byla éra stalinismu dobou "naivní bezstarostnosti"? Jan  Čulík
23. 10. 2002 Neohrabaná nová Kunderova novela   
21. 10. 2002 Kundera, Nevědomost: Nikdy nevstoupíš dvakrát do téže země   
21. 10. 2002 Kundera zkoumá exil a návrat   

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2003 Filozofická fakulta Univerzity Palackého bude stávkovat   
14. 5. 2003 Svět naruby: Jsou britští konzervativci marxisté?   
12. 5. 2003 FREINET 2003 - soutěž o nejlepší školní časopis   
12. 5. 2003 Iniciativa "Počítejte s námi" - druhá fáze boje o peníze   
7. 4. 2003 Zákon o učitelích je naprostý paskvil Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Petra Buzková o problémech ve školství Radek  Sárközi
2. 4. 2003 Jak Petra Buzková reaguje na petici "Počítejte s námi"   
12. 3. 2003 Počítejte s námi! Petr  Bilík
12. 3. 2003 Maturity bez "matiky" Miloš  Dokulil
10. 3. 2003 Tabu, tabula rasa a ta buranská povaha Ondřej  Hausenblas

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2003 V Kolíně nad Rýnem se konala feministická konference   
15. 5. 2003 Očakávané rozhodnutie slovenského Ústavného súdu o umelom prerušení tehotenstva a jeho možné dôsledky Ladislav  Orosz
15. 5. 2003 Boj o potraty: nekonečný príbeh Michaela Marksová Tominová
15. 5. 2003 Interupcie na Slovensku - Filozofická a etická otázka sa stala otázkou politickou Sylvia  Porubänová
9. 5. 2003 Den matek se nám v postmoderním světě zkomplikoval? Ivo V. Fencl
7. 5. 2003 Memento 7.
aneb maličko o "rovnoprávnosti" žen
Miloš  Dokulil
5. 5. 2003 Dostane se ČR na úroveň Polska a Irska? Jan  Čulík
17. 4. 2003 Heldt Prize in Women Studies   
10. 4. 2003 Prítomnosť žien v politike prináša iný pohľad na svet Jana  Matúšová
10. 4. 2003 Peniaze, ženy a EÚ Oľga  Pietruchová

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2003 O veřejnoprávní televizi, jejím řízení, kontrole kvality a financování Jan  Čulík
16. 5. 2003 Plachý Plachý a krotká mediální veřejnoprávnost Štěpán  Kotrba
9. 5. 2003 O slušnosti Jan  Čulík
9. 5. 2003 Podivný vývoj: zpravodajská rozhlasová stanice vítězí v Británii nad rockem a popem   
2. 5. 2003 Padesát let
Česk(oslovensk)é televize
Jan  Čulík
28. 4. 2003 SOS k promlčeným televizním poplatkům Karel  Pavlík
17. 4. 2003 Digitální média veřejné služby IV - Jak dál v roce 2003? Zdeněk  Duspiva
11. 4. 2003 Dramaturg televize veřejné služby, neposkvrněné početí a podrazy v public relations církví Štěpán  Kotrba
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík