19. 5. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 5. 2003

O veřejnoprávní televizi, jejím řízení, kontrole kvality a financování

Je to myslím, trochu složitější, než jak píše Štěpán Kotrba v příspěvku, v němž v podstatě chválí názory Miroslavy Němcové (ODS), ZDE.

Má veřejnoprávní televize mít právo prodávat reklamu? Za normálních okolností nikoliv, jenže uznává se, že v menších evropských zemích pouhý koncesionářský poplatek nestačí, a tak je běžnou praxí, že tam vysílá právě i veřejnoprávní televize reklamu. Nikoliv v tak velké míře jako komerční televize, ale přece. Včera jsem shlédl jeden celovečerní film natočený z prvního programu irské veřejné televize RTE 1, i tam se vysílání celovečerního filmu přerušilo blokem reklam, během dvouhodinového filmu však pouze dvakrát.

Pětimiliardový rozpočet České televize se zdá být v českém kontextu velkou sumou, ale v kontextu mezinárodního televizního průmyslu je to částka malá. Důležité také je, aby existovaly alternativní možnosti vysílání televizní reklamy, aby nevznikl na prodej televizní reklamy monopol.

Funkce veřejnoprávních televizí se v současné době, kdy dochází k bouřlivému rozvoji sdělovacích prostředků a vzniká konvergence nejrůznějších médií, včetně vysílání na digitálu, na satelitu a na internetu, radikálně proměňuje a diskutuje se o tom, které funkce nových médií mají být nadále financovány z koncesionářského poplatku a které jinak. Není tedy v žádném případě nikde stoprocentně dáno, že by veřejná televize pro některé své nové aktivity nemohla mít i jiné zdroje financování než jen koncesionářský poplatek, stejně jako není pravda, že reklamu pro televizní vysílání dokáží přilákat jen nejpokleslejší pořady.

Uvažuje Česká televize o své budoucnosti v rychle se měnícím mediálním prostředí? V obrovském množství televizní nabídky, která teď vzniká, rozhodla např. britská televize BBC, že bude konkurenci od 500 jiných okruhů čelit nabídkou nekompromisní kvality -- ta se má stát její obchodní značkou, jinak, obává se BBC, že by v "reji" ostatních stanic zanikla.

To, že Česká televize reklamu neumí prodávat, není přece důvodem k tomu, aby se jí reklama odebrala, stejně tak jako není existence korupce -- že český tisk nekritizuje ty osoby či podniky, které jim zadávají velkou reklamu -- důvodem pro to, že by se zadávání reklamy mělo zrušit. To je "vylévání dítěte s vaničkou". Odstraňte korupci a přimějte Českou televizi, ať zaměstná takové pracovníky, kteří budou reklamu prodávat schopni a kteří se taky nesesypou před tím, že si u nich nějaký velký pán koupil pár reklam.

Jestliže něco funguje špatně nebo je to postiženo korupcí, řešením přece není to zrušit, ale zavést taková opatření, aby to fungovalo dobře. Proč je nutno opakovat banality?

Donuťte Českou televizi, aby se vzdala uzavřenosti, vytvořte tam - v jejím vlastním zájmu - atmosféru pro svobodnou, kvalitní a tvůrčí činnost (možná, že by stačilo zrušit příslušná ustanovení o tom, že nelze řadové pracovníky ČT za normálních okolností propustit, kdežto vedoucí pracovníci mohou být propuštěni hned!) a zvyšte její koncesionářský poplatek a zaveďte zároveň jeho automatické každoroční vyrovnávají podle inflace, jako je tomu třeba v Británii. Přimějte ČT, aby vykonávala ve veřejném zájmu kvalitní činnost a poskytněte jí k tomu řádné finanční prostředky. Hovořme i o tom, které nové činnosti nové, pružně a inteligentně reagující České televize by se mohly financovat jinak.

Mnozí v České republice mají problém s pojmem nezávislosti. V České republice často slýchaný argument, že "nikdo není nezávislý", je demagogický. (Zajímavé je, jak obtížně je pro některé lidi v ČR rozlišit pojem politického aktivismu a profesionálního, nezávislého, avšak kritického úsudku, který nepodlézá establishmentu.)

Ve světě skutečně existují nezávislé osobnosti, které se nepřidávají k frakcím různých politických či "kulturních" seskupení. Rezignovat na samotný pojem nezávislosti by byla tragická chyba.

Je-li nutno uznat, že termín nezávislosti je možná současnému českému prostředí poněkud cizí, protože u Čechů došlo jaksi po pádu komunismu "k úprku od svobody" -- jako by se lidi lekli, že se od nich očekává, že budou vystupovat sami za sebe, hrdě, veřejně, samostatně a nezávisle, a tak si všichni, kdo se chtějí nějak uplatnit, zdá se našli svůj vlastní "dav kamarádů".

Má-li však Česká republika být právoplatným členem rodiny civilizovaných národů, je nutno usilovat právě o prosazování principu nezávislosti. Individualismus, pluralita a nezávislost jsou totiž podstatou moderní společnosti.

Bylo by omylem na princip nezávislosti rezignovat a rozhodnout, ať nového ředitele České televize jmenuje vláda, parlament nebo premiér. Těžko by se tyto instituce vyhýbaly obvinění, že chtějí ČT proměnit v nástroj své propagandy.

Dosavadní volby ředitelů České televize byly fiaskem, protože pod politickými tlaky se do Rady České televize dostali většinou jen nejnekvalitnější a nejslabší kandidáti -- z obavy politických stran, že by se do Rady mohla dostat nějaká skutečná osobnost.

                 
Obsah vydání       19. 5. 2003
18. 5. 2003 Slovensko řeklo Evropské unii ANO
19. 5. 2003 Česká politická manéž má špičkové klauny Josef  Trnka
19. 5. 2003 Amerika a Británie zrušily plán na vytvoření domácí irácké vlády
19. 5. 2003 O veřejnoprávní televizi, jejím řízení, kontrole kvality a financování Jan  Čulík
18. 5. 2003 Memento 10: aneb "O eurorealismu"? Miloš  Dokulil
18. 5. 2003 Znovu je v hlavních zprávách televize Štěpán  Kotrba
19. 5. 2003 V úterý se bude na ministerstvu zdravotnictví opět rozhodovat o životě a smrti Štěpán  Kotrba
17. 5. 2003 Fričovou do NOVY určitě chtít nebudou, je totiž profesionálka... Štěpán  Kotrba
16. 5. 2003 Memento 9
aneb o setrvalém stínu "duchovního otce"?
Miloš  Dokulil
17. 5. 2003 Americká éra zbožnění vlastního hlasu
19. 5. 2003 Pohlednice z Timoru X
Zajímavosti, které zatím zůstaly stranou
Jaroslav  Kováříček
18. 5. 2003 Z Benátek do Prahy za 100 000 Kč
19. 5. 2003 Lidové noviny, Hvězdná brána a Ondřej Neff Michal  Rusek
19. 5. 2003 Nehumánní jsou potraty! Pavel  Mareš
19. 5. 2003 Odesilatel je sám povinen si nalepit známky František  Hájek
19. 5. 2003 Lež přichází z Lidového domu? Aleš  Richter
17. 5. 2003 Dobří holubi se vracejí? Ej uchněm... Štěpán  Kotrba
19. 5. 2003 Podporuje ČSSD na Slovensku opozici? Martin  Muránsky
19. 5. 2003 Sen o jiné Brazílii Vladimíra  Dvořáková, Jiří  Kunc
5. 2. 2003 Pošta redakci
2. 5. 2003 Hospodaření OSBL za duben 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
19. 5. 2003 O veřejnoprávní televizi, jejím řízení, kontrole kvality a financování Jan  Čulík
16. 5. 2003 Plachý Plachý a krotká mediální veřejnoprávnost Štěpán  Kotrba
9. 5. 2003 O slušnosti Jan  Čulík
9. 5. 2003 Podivný vývoj: zpravodajská rozhlasová stanice vítězí v Británii nad rockem a popem   
2. 5. 2003 Padesát let
Česk(oslovensk)é televize
Jan  Čulík
28. 4. 2003 SOS k promlčeným televizním poplatkům Karel  Pavlík
17. 4. 2003 Digitální média veřejné služby IV - Jak dál v roce 2003? Zdeněk  Duspiva
11. 4. 2003 Dramaturg televize veřejné služby, neposkvrněné početí a podrazy v public relations církví Štěpán  Kotrba
12. 3. 2003 O ČT a o Jiřím Balvínovi: Zdroje a "zdroje" Fabiano  Golgo
10. 3. 2003 Reakce: Ohrožuje ČT přípravou svého digitálního vysílání české komerční televize? Jan  Čulík
10. 3. 2003 Jaké to bylo v České televizi dne 11. září 2001 Jan  Čulík
7. 3. 2003 Dopis České televizi: Nezkreslujte zpravodajství   
27. 2. 2003 Agónie v České televizi pokračuje Jan  Čulík
24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík