24. 3. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 3. 2004

Státní tajemství nemá definovat vláda, ale úředníci a podnikatelé?

Podle nového zákona, který už více než půl roku připravuje NBÚ, by mělo být zrušeno nařízení vlády, které specifikuje zákonnou definici utajované skutečnosti pomocí seznamu těchto skutečností. Neděste se, zítra může být hůř. Nový návrh z paranoidní dílny NBÚ bude na světě za měsíc či dva.

Institut utajovaných skutečností, častěji nazývaný státní tajemství se v novodobé historii českého státu poprvé objevil v Zákoně na ochranu republiky z roku 1923. Úprava v tomto zákoně, byť zdůvodňovaná existencí úkladů o republiku, představovala výrazný zásah do demokratických práv občanů nové republiky, zejména co se týkalo svobody projevu a (ve znění novelizací z třicátých let) svobody tisku.

24. 3. 2004

Stručné shrnutí negativních dopadů návrhu nového zákona o utajovaných informacích

Národní bezpečnostní úřad připravil nový zákon o utajovaných skutečnostech (utajovaných informacích dle nové terminologie), který by v lednu 2004 měla projednávat vláda. Návrh představuje hrozbu širokého, svévolného a nekontrolovatelného utajování téměř čehokoli, co si státní úředník nebo třeba i zbrojovka vzpomene. Pod novou, mnohem volnější definici utajované skutečnosti, se dá dosadit téměř cokoli. Návrh nového utajovacího zákona z pera NBÚ tak představuje vážné nebezpečí pro svobodný přístup veřejnosti k informacím, pro rovná práva před soudem i pro samotný demokratický standard poměrů ve státě.

24. 3. 2004

Ve Spojených státech byla zveřejněna oficiální zpráva, která plasticky vylíčila historii selhání amerických pokusů neutralizovat hrozbu Usámy bin Ladina před 11. zářím 2001. Národni komise pro teroristické útoky nekritizovala pouze Bushovu vládu.

24. 3. 2004

Novým majitelem hnědouhelné firmy Sokolovská uhelná bude Sokolovská těžební, kterou ovládají manažeři dolů. Za 50procentní státní podíl zaplatí 2,6 miliardy Kč. Na mimořádném jednání o tom dnes rozhodla vláda. Jedná se o vysoce ziskovou firmu. "Považuji dnešní rozhodnutí vlády za strategické řešení a za řešení, které bude nejen ve prospěch energetiky a hutnictví, ale i ve prospěch a regionů, ve kterých privatizace probíhá," uvedl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

24. 3. 2004
Alexandra Virgová

Můj milý deníčku,

včera bylo ve sněmovně až tragicky nudno. Nikdo se s nikým nepohádal a všichni byli konsensuální až běda. Dámy byly též vkusně oděny. Jen snad některé své asistentky by měli páni poslanci či dámy poslankyně poučit, že v parlamentu netřeba vypadat alternativně, ani ekologicky.

24. 3. 2004

Evropská komise dala americkému podniku Microsoft rekordní pokutu ve výši 497.2 millionů euro a nařídila mu, aby oddělil svůj Windows Media Player od svého operačního systému Windows. Firma Microsoft byla obviněna, že porušila předpisy EU o konkurenci tíml že začlenila vlastní software a další služby svého podniku do svého operačního systému. Proto bylo obtížnější pro konkurenční firmy proniknout na trh s jejich softwarem, zejména i proto, že Microsoft utajuje technické kódy, které umožňují systému Windows pracovat se servery. Microsoft tvrdí, že tyto informace jsou jeho majetkem a že kompletní softwarový balík je součástí jeho komerční strategie. 90 procent osobních počítačů na světě užívá operačního systému Windows.

Microsoft se odvolává proti pokutě k Evropskému soudnímu dvoru a konečný verdikt bude vyhlášen zřejmě až za pět let. Microsoft také usiluje o zrušení příkazu, aby do 90 dnů přestal prodávat operační systém Windows se začleněným Windows Media Playerem. a do 120 dnů zveřejnil kód, který umožní konkurenčním firmám vyrobit kompatibilní software pro komunikaci počítačů se servery.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE

24. 3. 2004

Případ Jiří Kaiser:

Čeští soudci už vyměňují staré škodovky za nové Fabie, mohou si to za své peníze dovolit, mnozí z nich ale nezměnili systém uvažování. Díky tomu existuje v našem soudnictví stále stejná praxe, totiž snaha usnadnit si práci, vidět věci jednosměrně, černobíle, otevřeně bych to nazval leností. Jednostranné rozhodování soudců a jimi špatně vedené procesní řízení může mít potom v mnoha ohledech za následek porušování lidských práv. Za precedentní příklad podobné praxe se může stát snaha mentálně postiženého Jiřího Kaisera, který se soudní cestou domáhá navrácení způsobilosti k právním úkonům.

24. 3. 2004

Já věřím, že obrovská chyba, kterou dělá mnoho učitelů při přednášení na středních školách, je to, že chtějí do hlav studentů nacpat *všechno*. Pro mne to většinou končí tím, že nevím nic o ničem.

,,Učení se hrou'' neznamená, že bychom měli hrát nějaké hry k tomu, abychom se něco naučili. Samotný proces učení, přijímání zajímavých faktů, myšlenek a souvislostí, by měl být hrou. Učení se samo o sobě by mělo být zábavou.

Pokusím se shrnout nějaké obecné nápady o učení (nejen) matematiky. Jsem teď v posledním ročníku střední školy, takže na to samozřejmě mám nějaký názor. Neříkám, že tento přístup je správný, nebo něco takového, je to pouze můj osobní názor.

24. 3. 2004

Spravedlnost dětem:

Tisková zpráva

V létě loňského podala skupina českých otců žaloby proti českému státu k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku spolu s výzvou, aby se k nim připojili další čeští rodiče, kteří jsou spolu se svými dětmi oběťmi úmyslné diskriminace a bezpráví ze strany českých soudů. Jistě i díky této aktivitě se podařilo vyvolat vlnu stížností k Evropskému soudu. Podle připravované vládní Zprávy o stavu lidských práv v ČR v roce 2003 bylo v roce 2003 podáno 874 žalob, což je oproti roku 2002 nárůst o 88 procent.

V těchto dnech někteří z uvedených žalobců obdrželi od Štrasburského soudu vyrozumění, že jejich stížnost bude projednána přednostně.

24. 3. 2004

Colin Powell a Donald Rumsfeld, američtí ministři zahraničí a obrany, odmítli v úterý kritiku, že Bushova vláda ignorovala hrozbu, kterou zosobňovala al Kajdá a bin Ladin. Oba ministři patří k celé řadě amerických státních úředníků, kteří svědčí před komisí, zkoumající útok z 11. září 2001. Oba konstatovali, že nedlouho po příchodu do prezidentského úřadu nařídil George Bush vytvoření všestranné strategie, jejímž cílem bylo zničit al Kajdu. Richard Clarke, poradce Bílého domu pro otázky terorismu, kritizoval Bushovu protiteroristickou politiku. Zdůraznil, že prý americký prezident Bush ignoroval hrozbu od al Kajdy a soustředil se namísto toho na Irák.

23. 3. 2004

Jediné slovo Ahmeda Jassina stačilo, aby Palestinci zahájili kampaň sebevražedných útoků. Ale byl to těžce invalidní stařec, bez schopnosti se sám pohybovat, bezvládně ležel v kolečkovém křesle. Byl schopen jen šeptat, napsal včera v britském konzervativním deníku Daily Telegraph Alan Philps, který Jassina interviewoval. To, že byl tento těžce invalidní stařec, když se vracel z kostela po bohoslužbě, cestou, kterou používal každý den, je pro přátele Izraele velkým znepokojením, míní autor a pokračuje: Žijeme ve světě, kde rozhoduje image. Jassinovo kolečkové křeslo, rozbité na kusy nejmodernější izraelskou a americkou technologií se stane pro islámský svět mocným symbolem.

24. 3. 2004

Zabití šejka Jasina neposune izraelsko-palestinský konflikt ani o vous k rozumnému řešení. Ale ani oběť raketového útoku Izraelců si nezaslouží obzvláštní lítosti. Jasin byl ideologickou hlavou krvežíznivé organizace teroristů, která podle svého programu nechce žádný kompromis s Izraelem, ale sleduje jeho odstranění, míní komentátor listu Neue Zuercher Zeitung.

24. 3. 2004

Zdá se, že miliony lidí po celém světě se vbrzku začnou chránit před virem HIV užíváním antiseptického krému či želé.

24. 3. 2004
Tisková zpráva organizace Iuridicum Remedium

Velkým problémem je zacházení úřadů či orgánů obce se sociálně znevýhodněnými lidmi jako s občany druhé kategorie -- opomíjení, přehlížení či zamlčování jejich nároků a práv a podobně. Existují i obecní činitelé, kteří se dopouští hanobících výroků na adresu celých sociálních skupin jako jsou například nezaměstnaní.
24. 3. 2004

K 125 let od narození autora vzorce, který změnil svět

Vědci v našem světě nepatří k příliš popularizovaným osobnostem. Průměrný občan zná dnes spíše kdejakého baviče, zpěváka, nebo politika než někoho z mnoha těch, kteří lidstvu přináší mimořádně významná poznání skutečné a trvalé hodnoty.

24. 3. 2004

Chci se pokusit trochu naznačit východisko pro lidi, kteří to myslí vážně s dialogem mezi opravdu různými postoji a východisky a potkávají se s nečekanými, až neskutečnými obtížemi. Nebo aspoň částečně ukázat, proč je podobný rozhovor tak obtížný.

Hádky některých lidí s panem Karasem a Hnutím pro život by nás myslím měly vést ke všeobecnějšímu zamyšlení. První, co po mém soudu stojí za povšimnutí je nedůslednost obou stran.

24. 3. 2004

British Czech and Slovak Association

Fact or fiction -- both are welcome in the writing competition run in 2004 by the British Czech and Slovak Association. A first prize of £300 and a second prize of £100 will be awarded to the best 1,500 to 2,000-word pieces of original writing in English on the links between Britain and the Czech/Slovak Republics, or describing society in transition in the Republics since 1989. Topics can include history, politics, science, economics, the arts or literature.

The writer of this year's winning entry will be presented with the prize at the BCSA annual dinner in London in November 2004. The piece will be published in the December 2004 issue of the British Czech and Slovak Review.

Submissions are invited from individuals of any age, nationality or educational background.

Further information HERE

24. 3. 2004
Milan Opočenský

Připomněli jsme si první výročí války v Iráku. Není pochyb o tom, že Saddám Husajn byl krutý diktátor a je dobré, že byl odstraněn. Je však otázka, zda bylo třeba celou zemi vtáhnout do války. Nebylo možné dosáhnout změny režimu v Iráku jiným způsobem?

23. 3. 2004

Diskuse o budoucnosti broadbandového internetu - debata akademických pracovníků a studentů s předními představiteli telekomunikační oblasti v ČR (Vladimír Mlynář, Gabriel Berdár, David Stádník a další), kterou pořádá Studentská unie ČVUT - klub Silicon Hill za technické podpory CESNETu, začíná již dnes v 15:00 v budově FEL ČVUT na Karlově náměstí. Spojení - metro B, tramvaje, zastávka Karlovo náměstí, budova ČVUT na rohu s Resslovou ulicí, dále navigační šipky do místnosti K1. Živé vysílání pro všechny (i modemisty:) zajišťuje AVC SH a Český rozhlas

24. 3. 2004
Dvě reakce na článek Narajama důchodové reformy

Právě jsem si přečetl článek "Narajama důchodové reformy". Krátký popis filmu Balada o Narajamě, který článek obsahuje, je naprosto nepřesný. Tu verzi od Sohei Imamura jsem viděl a dost dobře si pamatuji, že to bylo jinak. Na vyzněí samotného článku to sice nemá podstatný vliv, ale jako obdivovateli toho filmu mi zavádějící informace o něm prostě vadí, zdůrazňuje čtenář Karel Skoupý.

Chtěla bych pochválit Filmový klub, který po celé republice už řadu let, spíš desítky let, uvádí zajímavé a nekonvenční filmy. Jedním z nich byla asi tak před sedmi osmi léty také Vámi zmíněná Balada o Narajamě. Doufám, že jednou nedopadnu jako matka z tohoto filmu, abych se na stará kolena styděla za to, že jsem ještě zdravá a snažila se alespoň vytlouci si zuby kamenem, abych neujídala mladým, píše Jitka Vlčková z Třebíče.

23. 3. 2004

Izrael se pokusí usmrtit celé vedení palestinské militantní skupiny Hamas a zintenzivní proti ní své cílené útoky, konstatovaly v úterý izraelské bezpečnostní zdroje.

22. 3. 2004

Neumětelství a reklamní orgasmus:

Je to ještě veřejnoprávní televize?

Motto:

"1,087 milionu diváků sledovalo sobotní přímý přenos slavnostního večera předání cen Akademie populární hudby ANDĚL 2003..."

(Tisková zpráva České televize)

Dotaz JČ: Proč mají i byrokrati v ČT tak rádi dlouhé řetězení genitivů? ("přenos večera předání cen Akademie hudby...") :)

Na diskusním fóru České televize se ohledně předávání letošních Andělů diskutuje hlavně o tom, jestli je dobře, že celý večer moderoval Slovák. Většina příspěvků se naštěstí slovenštiny na obrazovce vášnivě zastává. Sám za sebe říkám, že Miro Žbirka by klidně mohl uvádět všechny slavnostní večery v ČT. Kdyby to uměl.

Nejhorší na celém sobotním předávání byla všudypřítomná reklama.

23. 3. 2004

Reakce na článek Jana Čulíka Jak žijí obyčejní lidé

Znáte ten pocit? Stalo se Vám to někdy? Přijdete na zastávku vlaku či autobusu -- to je jedno, zkrátka je ráno a Vy cestujete do zaměstnání. Tak jako každý den přijdete pár minut před odjezdem a postavíte se na své obvyklé místo. Otevřete si noviny, nebo jen tak koukáte kolem. Všechno jako vždycky, jako každý všední den. A najednou znejistíte. Něco tady neklape.

Stojíte tady totiž sami.

23. 3. 2004

Reakce na tento článek.

Shodou okolností jsem byl po přečtení vašeho článku nucen provést svůj každodenní rituál - odmazat desítky spamů ze své emailové schránky, spamů zahrnujících různé obligátní viagry a nabídky dobrodinců toužících po zvětšení mého penisu.

23. 3. 2004

Žaluji MFD a činitele Policie ČR:

Tiskové oznámení George Novotného.

Dne 20. března 2004 jsem odeslal trestní oznámení na p. npor. Mgr. P.S. a na p. por. Bc. K.K. - členy Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality SKPV. Dne 29. 7. 2003 vyhotovili tzv. ÚŘEDNÍ ZÁZNAM [CTS: OKFK-331/8-2003] ve kterém záměrně zfalšovali výsledek šetření, kterým byli pověřeni.

Protože se jedna o veřejné publikovanou kauzu, jejíž součástí je mé obvinění společně s PhDr. Vladimírem Železným, považují z důvodů právnické opatrnosti za důležité tento krok zveřejnit.

22. 3. 2004

Pod tlakem pozůstalých po zemřelých klientech Penzijního fondu ČS a za pomoci Sdružení obrany spotřebitele peněžní ústav ustoupil a vyplatí v minulém století naslibované životní pojistky.

Zvětšený obrázek - veřejný příslib >
22. 3. 2004

Stavební spořitelny prostřednictvím rozbujelých doplňkových poplatků nadměrně ujídají vlastním klientům z peněz naspořených se státní podporou. Některé zvedly za posledních šest let poplatky až o 300 procent. Umožnila jim to mimo jiné i nevšímavost úředníků ministerstva financí, kteří nereagují ani na písemné žádosti občanů o pomoc. Vlastně reagují, ale odpovídají zpravidla, že je všechno podle zákona anebo že nemohou nic dělat a tudíž "občane nezlob a dej nám pokoj".

23. 3. 2004

Možná už dnes budou poslanci rozhodovat o zvyšování koncesionářských poplatků. Diskuse kolem poplatků se většinou omezuje pouze na Českou televizi. Pochopitelně -- Česká televize je větší, bohatší a v představách mnohých daleko vlivnější než Český rozhlas. Je také nadána schopností daleko lépe naštvat daleko více lidí.

ČRo zůstává při diskusích o navýšení koncesionářských poplatků poněkud stranou, možná dokonce programově. To ale neznamená, že by jeho situace byla radostnější než situace ČT.

22. 3. 2004

Noční můra ministerské byrokracie II.

Tento popis nám usnadnil ověření příčin vzniku Vámi kritizovaného časového průtahu vyřizování a zjednání nápravy.

Dotaz JČ: Proč mají ministerští úředníci tak rádi hromadění genitivů?

31.12.2003 odeslal autor dotaz na Úřad vlády ČR. Chtěl informace o projektu Česká kvalita. Rozjel tím neuvěřítelnou spirálu událostí, ZDE. Po mnoha urgencích dostal nyní informace o poskytnutí náhrady za pohřební služby města Karviná (58 stran) včetně 13 úmrtních listů, rozpisy hovorů od společnosti Eurotel a informace o nominaci členů do Rady regionálního rozvojového fondu.

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

14. 3. 2004

Po havárii serveru Britských listů v první polovině ledna 2004 nám čtenáři rychle poskytli finanční prostředky na koupi nového serveru. Zakoupili a instalovali jsme toto zařízení: Taft SRCS14 L, server Board SE7505VB2, 533 MHz, WD2000JD - 2 kusy, Forton 460W, XEON 2,8 GHz/512k, 533BOX - 2 kusy, WD740GD - 2 kusy, server DDR 512MB PC2100 ECC reg. LP - 4 kusy, Hudson II SC5100, Rocket RAID 160, WD2000JD - 4 kusy. Celkem zařízení stálo 100 409,80 Kč, s DPH 122 500,00 Kč, fakturu uhradíme dodavateli v nadcházejících dnech.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček zadarmo postupně zprovozňuje dosud nefunkční části časopisu. Čtenáře prosíme o trpělivost: uvedeme časopis do plné funkčnosti co nejdříve.

V únoru 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 7456,84 Kč. Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2004 O nás bez nás, aneb lidé s mentálním postižením nemají právo na změnu Jan  Paul
24. 3. 2004 Šikanují vás obce, protože jste nezaměstnaní nebo málo vyděláváte? Jsme tu, abychom pomohli   
24. 3. 2004 Budoucí diktatura NBÚ Štěpán  Kotrba
24. 3. 2004 Utajeno může být téměř cokoliv Helena  Svatošová
24. 3. 2004 Učení by mělo být zábavou Hynek  Hanke
24. 3. 2004 Privatizace povrchových dolů pod vedením levo-pravé koalice Petr  Švec
23. 3. 2004 Zamyšlení nad ženevskou iniciativou   
23. 3. 2004 Psychologie obyčejného člověka Ivo  Šaněk
23. 3. 2004 Pokud má rozhlas obstát v nastupující éře digitalizace... Jan  Punčochář
23. 3. 2004 George Novotný: Je nepřípustné tiskovou reklamou ovlivňovat průběh neuzavřeného soudního řízení   

Deníček sněmovní panny RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2004 Deníček sněmovní panny IX. Alexandra  Virgová
10. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VIII. Alexandra  Virgová
3. 3. 2004 Deníček sněmovní panny VII. Alexandra  Virgová
28. 2. 2004 Deníček sněmovní panny VI. Alexandra  Virgová
27. 2. 2004 Deníček sněmovní panny V. Alexandra  Virgová
26. 2. 2004 Deníček sněmovní panny IV. Alexandra  Virgová
25. 2. 2004 Deníček sněmovní panny III. Alexandra  Virgová
23. 2. 2004 Deníček sněmovní panny II. Alexandra  Virgová
20. 2. 2004 Deníček sněmovní panny I. Alexandra  Virgová

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2004 Ubohá oběť Šaronovy ubohé taktiky   
23. 3. 2004 Izrael zavraždil šéfa organizace Hamas   
15. 3. 2004 Ani v muslimských zemích není zakázána interrupce Jana  Malá
12. 3. 2004 O evropském antisemitismu   
29. 1. 2004 Izrael ignoruje mezinárodní zákony a základní lidská práva Palestinců Jana  Malá
20. 1. 2004 Palestinci nevylučují, že izraelská vláda přistoupí k jejich odsunu   
16. 1. 2004 Izrael pozval Sýrii na "mírové rozhovory" do Jeruzaléma   
14. 1. 2004 Izrael má obavy z rozšíření jaderných informací   
13. 1. 2004 O jakém míru to Ahmed Qurei mluví? Pavel  Mareš
12. 1. 2004 Amerika se už nyní stává obětí vlastní preventivní bezpečnostní doktríny Štěpán  Kotrba

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2004 Válka nezmenšila nebezpečí terorismu, nýbrž je naopak zvětšila Milan  Opočenský
24. 3. 2004 11. září: šokující důkazy o tajných ujednáních, promrhaných příležitostech a tragických chybách   
23. 3. 2004 Američtí činitelé začínají svědčit při vyšetřování 11. září   
22. 3. 2004 Stažení španělských vojáků z Iráku bylo nepochybně cílem Al-Kajdy Marino  Radačič
22. 3. 2004 Historie odsoudí Bushe a Blaira za ilegální válku   
19. 3. 2004 Do země sedmitisícovek, kde devítky nestačí Karel  Dolejší
19. 3. 2004 Španělé neměli lepší východisko pro snížení svého ohrožení než říci NE Iráku Tomáš  Gawron
19. 3. 2004 Američané: "Žádné vězně jsme nemučili"   
19. 3. 2004 Po Madridu: Evropa jako Titanic   
18. 3. 2004 Irák po roce: Co si myslí Michael Ignatieff   

Zelení RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2004 Co na novou demokracii říká internet Antonín  Slejška
15. 3. 2004 Demokracii zelenou viděti... Karel  Dolejší
11. 2. 2004 Není pravda, že česká Strana zelených má v Evropě špatnou pověst   
11. 2. 2004 Britské listy nechodí ke kováříčkovi, když mohou dojít ke kováři   
11. 2. 2004 Neztrácet zelenou naději Martin  Škabraha
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování   
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
5. 2. 2004 Zelení jsou v pořádku, problém má Pavel Pečínka Jan  Beránek
4. 2. 2004 Zelená na levačku aneb Proč nemohu být "novodemokratem" Karel  Dolejší
2. 2. 2004 Nadace Heinricha Bölla se distancuje od Patočky a Beránka Pavel  Pečínka

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 3. 2004 Pokud má rozhlas obstát v nastupující éře digitalizace... Jan  Punčochář
22. 3. 2004 Český rozhlas, dlouhá vlna a odpovědnost odpovědných Štěpán  Kotrba
19. 3. 2004 ČT,BBC, David Elstein a koncesionářské poplatky   
11. 3. 2004 Hospodaření ČT je transparentní   
11. 3. 2004 Film Johna Simpsona o tom, jak Američané zaútočili na tým BBC v Iráku, dostal významnou cenu   
2. 3. 2004 Čulík pohlédl do zrcadla Ivan  Jemelka
2. 3. 2004 Česká televize neuvažuje o bankovním úvěru   
17. 2. 2004 Boston Globe: Krizi v BBC způsobila honba za komercializací   
15. 2. 2004 Británie: Vláda plánuje rozbít BBC   
15. 2. 2004 BBC je ve zdemoralizovaném stavu   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   
7. 1. 2004 Je-li mír možný, je povinností! Jan  Pavel II.
7. 1. 2004 Kontroverze ohledně náboženských symbolů zuří i v Německu   
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 3. 2004 Učení by mělo být zábavou Hynek  Hanke
22. 3. 2004 Týden neklidu 29.3. - 2.4. 2004   
19. 3. 2004 Situace studentů na středních školách aneb jak je to s agresivitou? Lukáš  Rychlík
10. 3. 2004 Zákon není kadidlo Ondřej  Hausenblas
9. 3. 2004 Nedělejte ze studentů motorové myši na fakta   
12. 2. 2004 O tragické situaci českého školství? Miroslav  Rafaj
11. 2. 2004 Vzdělání a nezaměstnanost Miroslav Václav Steiner
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
2. 2. 2004 Obstát, aneb Nihil obstat ve věci moderního vyučování Ondřej  Hausenblas
29. 1. 2004 O tragické situaci českého školství Jan  Baláč

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
15. 3. 2004 Opravdu divnej chlap Štěpánka  Matúšková
15. 3. 2004 Opravdu sprostá výstava Jan  Čulík
10. 3. 2004 Také každý měsíc menstruujete? Já ne, možná jsem divnej chlap a možná, že nejsem vůbec chlap... Jan  Paul
8. 3. 2004 Potraty a Karas: Když se řekne A mělo by se říci B Anna  Čurdová
8. 3. 2004 Jen jeden den žen, prosím Anna  Čurdová
4. 3. 2004 Stop násilí na ženách   
1. 3. 2004 Zdroj sexuálního vzrušení žen je v mozku   
20. 2. 2004 Jaké je to v Iráku?   
9. 2. 2004 Misogynní rezoluce irácké Vládní rady je odsouzena k neúspěchu   
20. 1. 2004 Jak bít manželku   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2004 Desáté jaro Karla Kryla Martin  Štumpf
13. 2. 2004 Cesta na jihozápad Tomáš  Koloc
3. 2. 2004 Andělé Jaroslav  Hutka
6. 1. 2004 Opusy o nevěře Josef  Švéda
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík