2. 1. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 1. 2004

Kontroverzní plány umístit ozbrojené stráže na palubu britských dopravních letadel bude zřejmě obtížné realizovat, vzhledem k tomu, že společnost British Airways v podstatě odmítla vpustit ozbrojence do svých letadel, protože by to znamenalo, že existuje "podstatná hrozba" cestujícím. Ozbrojené stráže na palubě letadel vyžadují Spojené státy pro ty letouny, které míří do Ameriky.

Sloupek

Mnozí komentátoři si stěžovali, že se Václav Klaus loni na jaře prý choval státnicky a rozumně jen před volbou českého prezidenta - jakmile měl funkci v kapse, začal vystupovat kontroverzně. Na zahraniční scéně začal znovu projevovat své ostře euroskeptické názory, které se silně odlišují od oficiální politiky vlády, s níž by snad prezident země neměl být v ostrém konfliktu. Pokud jeho slova nezkreslil americký reportér, charakterizoval Klaus Čechy, žijící v zahraničí jako cizince... :)Vyjádřil se, že princip demokratické odpovědnosti nemůže fungovat výše než v pouhém národním státě... ZDE, anebo o tom, jak vlastně socialističtí občané komunistickou totalitu svou pasivitou záslužně vytunelovali...

S ulehčením lze tedy kvitovat, že byl letošní Klausův novoroční projev do značné míry návratem k normálu. Jako by si Klaus uvědomil, že přece jen ho prezidentská funkce státnicky zavazuje.

Jeho novoroční projev byl rozumný. Nic moc jiného prezident ČR vlastně ani nemohl říct.

Je skutečně pravda, že patnáct let je už dlouhá doba od pádu komunismu a těžko po tolika letech obviňovat z přežívajících nedostatků někdejší komunistický režim. Souhlasím také s tím, když Klaus neustále zdůrazňuje, že lidi se mají snažit postarat sami o sebe - že oni sami mají za sebe v demokracii odpovědnost, nikdo jiný nic za ně neudělá (anebo to udělá špatně). To je také pravda.

Je pravda i to, že ve srovnání třeba s Rumunskem, s Afrikou, s Blízkým východem anebo zeměmi bývalého Sovětského svazu JE Česká republika zemí "poměrně konsolidovanou a funkční", s "provozuschopnými základními veřejnými institucemi". Se studenty jsme se před několika týdny dívali na reportáže z pádu komunismu v Československu v listopadu 1989. Právem poznamenali, že lidé v ČR dnes vypadají i fyziognomicky (lepší zuby, méně obtloustlí, lepší oblečení) podstatně jinak.

Člověku se chce sice hodně nadávat, když se občas setkává v českém prostředí s neuvěřitelnou byrokracií a drzostí (ve úterý 30. 12. jsme se v Praze pokoušeli vybrat finanční částku z bankomatu. Nešlo to, banka nám mile vysvětlila, že jsou na Silvestra bankomaty přetížené, a tak nefungují, ale vydala po delším úsilí požadovanou finanční částku prostřednictvím úvěrové karty manuálně u přepážky - vlastně za to, že bankomaty nefungovaly, zákazníkovi s úsměvem naúčtovala manipulační poplatek 500 Kč). Ale mohli jsme se také octnout v Africe, kde bychom neměli pitnou vodu či střechu nad hlavou...

Chci říci, že mi přišlo trochu pokrytecké, když Klaus zametá nedostatky života v české společnosti (právě zejména tu nesmírnou, arogantní, nelidskou byrokracii) poukazem na to, že máme všichni štěstí, že nežijeme na Blízkém Východě či v Africe. Ovšem, Klaus má samozřejmě i zde pravdu - ve srovnání s tím, co se děje v některých jiných částech světa, je opravdu veškeré případné "příkoří" v ČR jen prkotinami. Nemohu dost dobře obvinit Klause, že zde účelově odvádí pozornost od domácích problémů: je dobře, že dává postavení České republiky do mezinárodního kontextu. I to si lidé ne vždycky uvědomují a je správné, že na to upozornil.

Klaus samozřejmě trochu přehání, když straší tím, že vstupem do EU přijde Česká republika o svou suverenitu. I zde je však důležitý mezinárodní kontext. Je správné zdůrazňovat, že se ČR bude nyní potýkat o své "místo na slunci" s celou řadou obdobných, spřízněných demokracií. Je také správné, že Klaus požaduje, aby se lidé i v tomto mezinárodním kontextu chovali hrdě a zasazovali se za svá práva. Nikdo od nich ze zahraničí ani nic jiného neočekává.

Velmi důležitý je i Klausův apel na občany, aby se zhostili své demokratické odpovědnosti a aktivně se účastnili voleb.

Správné bylo i to, že se Klaus dotkl problematičtějších skutečností české současnosti: nejdůležitější skutečně jsou potíže se zdravotnictvím, s byrokracií, s neefektivností policie (že, pane Grossi?), se soudnictvím a především se školstvím.

Doufejme, že si Klaus zachová svou státnickou uměřenost i v dalších projevech nadcházejícího roku a budou také rozumné...

Kompletní text Klausova novoročního prezidentského projevu je ZDE
4. 1. 2004

Britská rozvědka, která hledá islámské teroristy, podezřívané z toho, že plánují útoky na lety společnosti British Airways, se domnívá, že jde o lidi, kteří jsou držiteli legitimních amerických, britských či různých evropských pasů. Podle amerických zdrojů byly zrušeny lety BA z Londýna do Washingtonu a do Rijádu v Saúdské Arábii kvůli zprávám, že teroristé s "čistými pasy" plánují během novoročních svátků útoky na letadla.

3. 1. 2004

V pátek odpoledne zrušila společnost British Airways z bezpečnostních důvodů let BA 263 z Londýna do hlavního města Saúdské Arábie Rijádu Už druhý den v pátek předtím zrušila tato letecká společnost z bezpečnostních důvodů společnost i let BA 223 z londýnského letiště Heathrow do Washingtonu. Ve středu sice tento let doletěl do Washingtonu, avšak jen s doprovodem stihaček a po přistání ve Washingtonu vyslýchali američtí agenti cestující v letadle na letištní ploše.

Společnost BBC zjistila, že let do Washingtonu byl dva dny po sobě zrušen proto, že se osoba, podezřelá z terorismu, známá americkým úřadům, po dva dny po sobě pokusila zaregistrovat pro tento let na seznam cestujících. Podezřívaný terorista se však k odletu nedostavil a úřady ho nezatkly.

4. 1. 2004

Egyptské aerolinie, jejichž letadlo v sobotu havarovalo do Rudého moře, měly z bezpečnostních důvodů zakázáno létat do Švýcarska, konstatovaly v neděli švýcarské úřady. Při sobotní havárii letadla Boeing 737 společnosti Flash Airlines zahynulo všch 148 osob na palubě.

3. 1. 2004

Zhroutil se nám server Britských listů; utrpěli jsme vážnou havárii hardware. V současnosti pracujeme na nouzový režim. Čtenářům se omlouváme, BL musí nyní běžet jen s omezenou funkčností. Postupně zprovozňujeme většinu základních funkcí (nyní je k dispozici znovu i kalendář, pro přístup k předchozím vydáním, i většina tematických archivů a seznam článků podle autorů, viz ZDE). Zdá se však, že budeme muset určitou dobu fungovat bez obrázků a fotografií, neboť nemáme finanční prostředky na nový výkonný server.

Nynější náhradní server Britských listů pracuje zejména v dopoledních hodinách všedních dnů na plnou kapacitu. Pokud se vám Britské listy neotevřou v důsledku jeho přetížení, prosíme, zkuste to později.

Jan Čulík
šéfredaktor

2. 1. 2004

Na Nový rok byla v britské televizi zahájena drsná reklamní kampaň proti kouření. Televizní reklama, na niž kape tuk z cigaret, aby se plasticky ukázalo, jak kouření způsobuje zahlcení cév tukem, má upozornit diváky, že kouření vede k infarktům.

V televizní reklamě sedí v hospodě skupina mladých přátel, popíjejí a kouří cigarety. Jak si zapálí, z cigaret jim začne kapat tuk na ruce a na šaty. Divákům se také v reklamě ukazuje obsah cévy dvaatřicetiletého kuřáka - uložený odporný tukový sediment je vytlačen na Petriho misku.

2. 1. 2004
Vedoucí média v Česku ještě dlouho po listopadovém převratu nedovedla pochopit, proč je marxismus v západních zemích na sklonku dvacátého století stále populární. Vysvětlení je přitom prosté. Marx měl pravdu.
2. 1. 2004

V listopadu 2003 oznámil americký prezident, že se chce při své komunikaci s veřejností vyhnout novinářům, protože se chce vyhnout "nepřátelskému tisku". Tom de Frank pracuje jako reportér z Bílého domu pro list New York Daily News. Před tím byl hlavním reportérem z Bílého domu pro Newsweek. Pracuje jako reprotér z Bílého domu už přes třicet let. Na Nový rok v britském rozhlase shrnul na základě svých mnohaletých zkušeností, jak dnes jedná "Bushův" Bílý dům s novináři.

2. 1. 2004

Komu bude naslouchat prezident Bush v nadcházejícím roce v zahraniční politice? Tu otázku si položil na Nový rok britský rozhlas a - poněkud provokativně si představil, že mu do pravého ucha budou šeptat autoři nové knihy nazvané An End to Evil - How to Win the War on Terror (Skoncovat se zlem - jak vyhrát válku proti terorismu) - je k dispozici ZDE. Autory jsou Richard Perle, poradce z Pentagonu a David Frum, bývalý autor prezidentových projevů. Pokud jim bude prezident naslouchat, konstatoval rozhlas BBC, bude to tedy docela pozoruhodný rok. Autoři knihy doporučují, aby Spojené státy aktivně usilovaly o změnu režimu v Sýrii a v Íránu, aby zavedly blokádu kubánského stylu proti Severní Koreji a začaly připravovat preventivní útok proti severokorejským jaderným instalacím. Na druhé straně usiluje o prezidentovu pozornost ministr zahraničí Colin Powell.

2. 1. 2004
přeložil Ondřej Slačálek

Rok 2003 byl rokem, během nějž zanechal George Bush na světě svou stopu. Na počátku nového roku 2004 to pravděpodobně oslavoval. Ale ve skutečnosti to byl strašný rok -- pro Bushe, pro Spojené státy i pro svět. Bush usiloval o to, ukázat, že USA mohou a mají uplatňovat svou moc ve světě jednostranně, že s tím mohou vojensky uspět a posílit tak svou politickou a ekonomickou pozici ve světě. USA měly ukázat, že jsou supervelmocí, která je svými přáteli i nepřáteli pokud ne respektována, pak přinejmenším obávána. Uspěl v tom Bush? Domnívám se, že ne.

2. 1. 2004
Zadejte si do Googlu anglický výraz miserable failure (zoufalé selhání), doporučuje Filip Rožánek. Na prvním místě se vám objeví životopis George Bushe...:)

BBC vysvětluje, že tohoto umístění Bushova životopisu dosáhli Bushovi kritikové "bombardováním vyhledávače Google".

1. 1. 2004

Několik textů s mediální tematikou od Jana Čulíka a Štěpána Kotrby z nedávno vydaného knižního výboru z Britských listů Jak Češi bojují se bude vysílat v pravidelném pořadu Média v postmoderním světě v pátek 2. ledna 2004 v 10.10 dopoledne, repríza v sobotu 3. ledna 2004 v 16.10. Štěpána Kotrbu pořad představuje jako autora, kterého "posluchači znají jako kritika naší stanice"; o Janu Čulíkovi konstatuje, že si vysílanými texty nadělal v českém mediálním světě "mnoho nepřátel".

Vysílání ČRo 6 lze sledovat na střední vlně 1233 a 1287 kHz a na internetu. Padesát minut čtení z knihy Jak Češi bojují naleznete v audioarchivu ČRo 6 ve formátu MP3 ve verzi DOWNLOAD 8,64 MB STREAM 00:50:20
2. 1. 2004
Svět potřebuje "nový mezinárodní pořádek" k řešení konfliktů a k zajištění míru, konstatoval papež Jan Pavel II. ve svém novoročním projevu.
2. 1. 2004
Snad každý s čtenářů se již setkal s tzv. "nigerijským dopisem", nabízejícím adresátům tučnou provizi za zprostředkování převodu několikamiliónové částky z konta v některé africké zemi ve prospěch osoby pozůstalé po vysokém státním úředníkovi svrženého režimu apod. V poslední době se vynořil z hlubin internetu jíný trik, jak oškubat důvěřivého adresáta.
2. 1. 2004

Jejich obětí se před Vánocemi stala komentátorka britského deníku Guardian. Jako Pavel Mareš si myslela, že se jí nemůže nic stát a že se bude dávat pozor. Netušila, jak mohou podvodníci v podstatě nevinných a nepoužitelných informací proti ní zneužít. Pěkně se spálila:

1. 1. 2004
Tak je tu před námi zase jeden nový rok. Vládní balíček reformy financí nám rozhodně neslibuje šťastný nový rok. A radní většiny měst se přidali a zdražili nám veřejnou dopravu. Ve zprávách nyní slyšíme denně o chřipkové epidemii. Lékaři zdůrazňují, že epidemie přijde hlavně po novém roce. Samozřejmě, nyní má většina lidí dovolenou a sedí doma. Hned po novém roce však budou muset do práce - budou muset jezdit hromadnou veřejnou dopravou. Autobusy a tramvaje budou plné chrchlajících lidí rozhazujících bacily na všechny strany. Vezmeme-li v úvahu, že veřejná doprava silně podraží (v Plzni o 50%) musíme si klást otázku proč vlastně jezdit tramvají. Chcete být zdravý a přitom ušetřit?
2. 1. 2004

Přežije český jazyk?

Globalizace měla a v budoucnosti bude mít čím dál větší vliv na život u nás. Něco bude ku prospěchu obyvatel, něco se nám líbit nebude. Ale nepochybuji, že malý český člověk propluje globalizací lépe než naši politici. Strach presidenta Klause je pochopitelný.

2. 1. 2004
Pokračování diskuse od tohoto článku

Vážený pane Wagnere,

obávám se, že jste nepochopil podstatu mého článku. Nepoukazuji na to, že učitelé mají nízké platy proto, že bych si myslel, že kdyby měli z ničeho nic více, tak by horlivěji pracovali. Poukazuji na to, že v mé třídě je 24 lidí. Mají různý přístup ke studiu a různou schopnost provádět různé úkoly. Z těch opravdu dobrých míří na pedagogiku jen jedna dívka, ostatní co tam míří, tam jdou prostě jen proto, že nepředpokládají, že by je někde jinde přijali, nebo se jen pojišťují, aby v případě neúspěchu svého primárního cíle nebyli rok na sociálce (v nejhorším případě). A po roce na "pajdáku" by zase zkusili štěstí někde jinde.

Jsou dva stěžejní faktory, které vedou k této situaci - jednak "způsoby" dnešní mládeže (srandovní, že Vám to píše 18-tiletý, že? ;o) a společenské postavení učitelů v důsledku nízkých platů.

2. 1. 2004
Vážená paní Poslová. Předem musím říci, že po přečtení vašeho článku Není to vina jen učitelů ZDE ) se mě jímá rozhořčení. A v těchto náladách začínám psát tento text, jelikož "kujme železo, dokud je žhavé". Závěr a účel článku Hynka Hankeho ZDE jste podle mě vůbec nepochopila. A na závěr úvodu dodávám, že jsem v maturitním ročníku jednoho severomoravského gymnázia, tudíž bych mohl být některými zlými jazyky předem odsouzen, že se na věc nedokážu dívat objektivně a budu slepě stát za názory Hynka Hankeho.
2. 1. 2004
Tak máme za sebou další každoročně se opakující rituál: oslavy přelomu roku. Většina z nás ho naštěstí přežila ve zdraví, k žádnému velkému teroristickému útoku srovnatelnému s 11. zářím nedošlo, pouze pár dolarů (korun, eur, liber nebo čeho chcete) se přesunulo z kapes daňových poplatníků na bezpečnostní opatření. Američané se i přes neustále opakovaná varování hrdinně vydali do ulic velkoměst, aby přivítali Nový rok s ostřelovači v zádech a s vojenskými či policejními vrtulníky nad hlavou. Možná je na srdci hřál pocit, že takto s patriotismem sobě vlastním přispěli k boji proti terorismu.
2. 1. 2004

Virtuální bohoslužba na první neděli nového roku

Text: Epištola Kolosenským, zejména 2, 6-10

Je první neděle nového roku a my na základě epištoly Kolosenským a zejména přečtených veršů chceme přemýšlet nad biblickým poselstvím do tohoto začínajícího roku. Apoštol Pavel natvrdo upozorňuje, že jakýkoliv, třeba sebezbožněji se tvářící systém plný i sebeomezení a různých tabu může být vlastně jen ukájením si vlastní pýchy a ambic. Nábožnost, zbožnost ještě nemusí mít nic společného s cestou za svobodným, smysluplným životem. Náboženství může být samozřejmě i naprosto zlé a antihumánní. Tak si tu svobodu chraňte před všemi hovadinami svého věku a svého světa a žijte jen a jen ve víře, lásce a naději.

2. 1. 2004
To nám předvádí evropská politika už drahně let. Nejdříve vyseděl německý kancléř Kohl (CDU) svými dvěma zcela neefektivními funkčními obdobími přechod z hospodářského zázraku k permanentní krizi. Ke konci jeho panování se v Německu rozmohla tendence, volit cokoliv, jenom ne Kohla.
29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

27. 12. 2003

Letos v říjnu publikoval Jan Čulík článek o jedné své diskusi s českými studenty, kteří byli letos na podzim na stáži na Glasgow University ZDE. Jejich názory mírně nadzvedly české vysílání vatikánského rozhlasu. ZDE Podle jeho názoru je nutno rozlišovat mezi idejemi a domněnkami.

30. 12. 2003
Johan Norberg, třicetiletý Švéd ze zázemím v anarchistické levici, vydal knihu In Defence of Global Capitalism, která z morálního a hospodářského hlediska přesvědčivě argumentuje ve prospěch globalizace. Norberg odsuzuje levicové kritiky na Západě, kteří třetímu světu vnucují západní ekologické a pracovněprávní předpisy, i západní vlády, které sice užívají volnotržní rétoriku, ale uvalují drakonické tarify na dovoz textilu a zemědělských produktů z třetího světa, přestože jde o jediné dvě oblasti, v nichž dokáže třetí svět západu ekonomicky konkurovat. Norberg argumentuje, že nejlepším způsobem, jak pomoci nejchudším lidem světa, je dát svobodný průchod volnému obchodu.

Jeho kniha vyšla původně švédsky v roce 2001, posléze anglicky v Británii a nyní vychází v novém anglickém překladu ve Spojených státech.

30. 12. 2003
První nákladní auto ukradli švagrovi v noci přímo v garáži jednoho z jeho podniků, které si od devadesátých let vypiplal od obyčejného stánku s potravinami na stanici metra Hradčanská.

Auto zmizelo beze stopy.

30. 12. 2003
Podle zjištění Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu PČR, byla zavedena tzv. vnitřní ochrana v čsl. vězeňství teprve po roce 1948. Příčinu lze spatřovat v uplatňování totalitní moci, projevující se snahou totálně kontrolovat zejména osoby ve výkonu vazby a trestu odnětí svobody. Obdobnou kontrolu uplatňovalo gestapo v nacistických věznicích a táborech, prostřednictvím svých informátorů. Z tohoto hlediska nešlo na našem území o nový prvek, neboť věznice v období tzv. protektorátu sloužily zcela nebo zčásti účelům gestapa.

Tento příspěvek publikujeme ze závažných důvodů pod pseudonymem. Autorova totožnost je redakci známa.

31. 12. 2003

Americká vláda, která se v těchto dnech obává možného útoku velikosti 11. září 2001, se rozhodla přinutit vlády jiných zemí, aby umístily do letadel při některých letech ozbrojené stráže, jejichž úkolem je zabránit únosům letadel. Tento americký požadavek znepokojuje některé letecké společnosti. Britský odborový svaz pilotů BALPA konstatoval, že umístit zbraně na palubu letadel, je "to nejhorší, co můžete udělat". Odborový svaz požaduje větší investice do bezpečnosti letišť a mimořádný světový summit pilotů, kde by se o těchto požadavcích mělo jednat.

Letecké společnosti British Airways a Virgin v minulosti konstatovaly, že se budou bránit před nátlakem umístit na palubu jejich letadel ozbrojené stráže, ale nyní se k věci odmítly vyjádřit.

31. 12. 2003

Z přibližně 6000 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2003 na jejich provoz celkovou částkou 7274 Kč 20 osob. Příspěvky tří čtenářů ze zahraničí prostřednictvím konta www.paypal.com dosáhly kromě toho částky 282.61 amerických dolarů.

Dokončili jsme placení finanční firmě za vypracování účetních zpráv za léta 2001 a 2002, nyní částečně hradíme výrobu knihy Jak Češi bojují.

Čtenáři z celého světa mohou nyní přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Finanční příspěvek na provoz Britských listů vás nic nemusí stát - Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Kdyby Britským listům věnoval každý čtenář pouhou korunu denně, mohl by si časopis např. financovat právníka a analyzovat kauzy, jimž se v současnosti nemůže věnovat.

Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. S minimálním rozpočtem je velmi obtížné udržet veřejnoprávní službu Britských listů. Všichni spolupracovníci BL pracují pro časopis zadarmo, mnozí s podstatným nasazením, po své normální práci.

Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2. Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2004 Nikdy neodpovídejte na "nigerijské" dopisy   
2. 1. 2004 Jaká je budoucnost médií v České republice? Štefan  Švec
2. 1. 2004 2003 - Rok Bushe Immanuel  Wallerstein
2. 1. 2004 Klausův novoroční projev byl rozumný Jan  Čulík
30. 12. 2003 Globalizace omezuje sobectví národních elit   
30. 12. 2003 Krádež náklaďáku Radek  Mokrý
30. 12. 2003 Není přípustné užívat ve vězeňství udavače Václav  Prochor
30. 12. 2003 Šamanismus, sex a reálpoetika Toma Robbinse Radek  Mokrý
29. 12. 2003 Válka v Iráku ukázala limity americké moci   
29. 12. 2003 Převážně bídné školství Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2003 Hrabal jako žvýkačka Štefan  Švec
10. 12. 2003 Co znamená Kunderův škleb Štefan  Švec
9. 12. 2003 Exil jako otevření mysli Jan  Čulík
9. 12. 2003 Osud lidí ve střední Evropě je nesdělitelný - a obráceně Jan  Čulík
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka
2. 12. 2003 Než zemřete, proměníte se v klišé Jan  Čulík
1. 12. 2003 Má nyní Havlova hra Vernisáž levicově anarchistický význam? Jan  Čulík
20. 11. 2003 O zdřevěnělé řeči: důležitá příručka pro novináře Jan  Čulík
20. 11. 2003 Neptejme se zásadně "do kdy?" Vladimír  Just
20. 11. 2003 Zařízení k zabránění opuštění místa nedovoleného parkování Vladimír  Just

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2003 Média veřejné služby Petr  Jánský
23. 12. 2003 Kdo zaznamená naši dobu?   
22. 12. 2003 Digitální politikum - aneb říkají-li dva totéž, bývá to většinou totéž Štěpán  Kotrba
15. 12. 2003 Konečným cílem PR je důvěra Zdeněk  Verner
15. 12. 2003 Ať žije průměrnost! Fabiano  Golgo
11. 12. 2003 Digitální, intelektuální televizní okruh BBC 4: Je to k něčemu?   
4. 12. 2003 Hrozí Itálii diktatura?   
27. 11. 2003 Svobodné názory + "svobodné názory" = podivné souvislosti Jiří  Koubek
27. 11. 2003 Nesnesitelná lehkost informování: ČTK a Appian Ivan  Feranec
26. 11. 2003 Vysílání ČT "bude i nadále zajímavé"   

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
26. 11. 2003 Jiříkovo vidění, zázrak, anebo konečně terapie na obzoru? Miloš  Dokulil
26. 11. 2003 Netolerujme domácí násilí   
24. 11. 2003 V Brně proti domácímu násilí   
20. 11. 2003 Indie: skrytá epidemie AIDS: do roku 2010 bude nakaženo 10 milionů lidí   
13. 11. 2003 Jessica Lynch a mýtus americké vojákyně   
7. 11. 2003 Ženská práva jsou lidská práva   
26. 9. 2003 Nigerijka nebude ukamenována   
5. 9. 2003 Pavel Mareš a potraty -- méně argumentů je někdy více Pavel  Urban
3. 9. 2003 Náboženství je duševní choroba   
15. 8. 2003 Odmítání interrupcí - žádný pokrok od roku 1588 Anna  Čurdová

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
25. 12. 2003 Jan Pavel II. odsoudil "terorismus"   
23. 12. 2003 Miloslav Vlk: Žena je jen schránkou pro nenarozeného člověka   
19. 12. 2003 Komunistická represe církví a procesy v padesátých letech Ivo V. Fencl
12. 12. 2003 Vatikán: další italská mafie? Fabiano  Golgo, Hana Profousová
26. 11. 2003 Politické miesto pre Boha Karol  Moravčík
26. 11. 2003 Křikem o cenzuře šíří Jiří Karas jen cílenou demagogii Jan  Čulík
14. 11. 2003 Každá krajnost škodí Jan  Čulík
15. 10. 2003 BBC o pedofilii v katolické církvi   
14. 10. 2003 Riziko nákazy virem HIV Tomáš  Linhart

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2004 České školství: Není fér svádět vinu na studenty Jan  Raszyk
30. 12. 2003 Není to vina jen učitelů Jana  Poslová
30. 12. 2003 Dobré učitele je nutno zaplatit Tomáš  Gawron
29. 12. 2003 České školství: problémem nejsou učitelé, na sobě musí pracovat každý sám Josef  Vít
29. 12. 2003 Britský ministr školství: násilí v televizi vede ve školách k šikaně   
29. 12. 2003 Převážně bídné školství Ondřej  Hausenblas
22. 12. 2003 České školství se už nemá kam dál rozkládat Hynek  Hanke
22. 12. 2003 Je české školství skutečně tak mizerné? Ivo  Poláček
10. 12. 2003 Jazyková bariéra Petr  Jánský
4. 12. 2003 Ano, buďte aktivní Petr  Jánský

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
5. 11. 2003 Festival MEZIPATRA 2003   
2. 10. 2003 Nepovedená koláž ČT: Homosexuální karneval-heterosexistický parlament Věra  Sokolová
9. 9. 2003 Ještě jednou o "léčbě homosexuality" Vojtěch  Polák
9. 9. 2003 Homosexualita a potraty: Objektivní fakta versus subjektivní interpretace Pavel  Mareš
5. 9. 2003 O možnosti "léčit" homosexualitu: mýlí se pan Mareš Vojtěch  Polák
4. 9. 2003 "Někomu pomůže, nikomu neublíží" Josef  Veger
3. 9. 2003 O homosexualitě: Omyly pana Žaloudka Pavel  Mareš
28. 8. 2003 Gayové nepotřebují registrované partnerství   
27. 8. 2003 Jak se pletou odpůrci leseb a gayů Petr  Žaloudek / Fid
18. 8. 2003 Malá provokativní poznámka nejen k homosexualitě Aleš  Kubeczka

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2003 Diskutovať či nediskutovať o Marxovi Andrej  Sablič
3. 12. 2003 Proč se s komunisty nemluví Jakub  Jirsa
28. 11. 2003 Diskuse nad bývalým vládnoucím komunismem je zbytečná Pavel  Urban
27. 11. 2003 Kdo se bojí Karla Marxe? Milan  Valach
27. 11. 2003 Kolektivistické ideály vedou nevyhnutelně k totalitě Jan  Holeček
26. 11. 2003 Marx, marxismus, my a ... např. Václav Klaus Robin  Ujfaluši
25. 11. 2003 Futurologie centrálně celosvětově plánovitého komunismu jako protipól k Fukuyamovi Stanislav  Heczko
24. 11. 2003 Komunismus: Idealismus či zvěrstvo? David  Janus
3. 11. 2003 Diskutujme skôr, ako bude neskoro Andrej  Sablič
30. 10. 2003 Karel Marx: Amerika je typicky dělnická země   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2003 Spojené státy vnucují zahraničním leteckým společnostem ozbrojené strážce   
30. 12. 2003 Saddám "prozradil, kam ukryl své miliardy"   
29. 12. 2003 Válka v Iráku ukázala limity americké moci   
28. 12. 2003 Datle nad Saddámovým příklopem skutečně visí i v prosinci   
28. 12. 2003 Paul Bremer "odmítl" Blairovo tvrzení o iráckých ZHN   
24. 12. 2003 Britská vláda: "Saddámovi lživě tvrdili podřízení, že má ZHN"   
23. 12. 2003 Zatracený datle   
22. 12. 2003 Ad datle: Proč nekontaktujete odborníky?   
22. 12. 2003 Ad datle: Byl Saddám zajat v červenci? Jan  Čulík
21. 12. 2003 Saddám měl být zadržen kurdskými jednotkami, zdrogován a poté vydán Američanům Josef  Brož